فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 52، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 17
|
  • حسین ارزانی*، جواد معتمدی (ترکان)، علی نیکخواه، حسین آذرنیوند، مهدی قربانی صفحات 433-444
    اطلاع از نیاز روزانه دام به منظور محاسبه ظرفیت چرا ضروریست. بنابراین تعیین وزن رده های مختلف دام و ضریب تبدیل آنها نسبت به واحد دامی کشور (AUE)1 ضروری می باشد. در این تحقیق وزن رده های مختلف گوسفند نژاد ترکی قشقایی چرا کننده در مراتع استان فارس مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور 2 گله از این نژاد انتخاب و در قشلاق و ییلاق در هر گله 40 راس گوسفند شامل 15 راس میش سه ساله، 15 راس میش چهار ساله، 5 راس قوچ سه ساله و 5 راس قوچ چهار ساله وزن کشی شدند. در ییلاق علاوه بر این تعداد، 10 راس بره سه ماهه و10 راس بره شش ماهه نیز وزن کشی شد. وزن بالغ گوسفند نژاد ترکی قشقایی 69/0 32/49 کیلوگرم محاسبه شد که معادل واحد دامی میش، قوچ و بره این نژاد نسبت به واحد دامی کشور2 به ترتیب برابر 98/0، 55/1 و 48/0 بود. میزان انرژی متابولیسمی مورد نیاز روزانه واحد دامی گوسفند نژاد ترکی قشقایی براساس معادله پیشنهادی ماف (MAFF، 1984)3 در حالت نگهداری و در شرایط چرا در مرتع و با مدنظر قرار دادن خصوصیات فیزیکی مراتع مورد مطالعه، فواصل آبشخور، پراکنش گیاهان و اعمال ضرایب افزایشی، در هنگام چرا در مراتع قشلاقی برابر 42/9 مگاژول و در مراتع ییلاقی برابر 10/10 مگاژول محاسبه گردید. مقدار علوفه لازم برای تامین نیاز روزانه واحد دامی گوسفند نژاد ترکی قشقایی با توجه به کیفیت علوفه مراتع قشلاقی در مرحله رشد رویشی (77/1 کیلوگرم) و مراتع ییلاقی مورد مطالعه در مرحله گلدهی (83/1 کیلوگرم)، تقریبا یکسان می باشد. این امر نشان می دهد که زمان چرا بر نیاز روزانه دام موثر است و لازم است نیاز روزانه واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه مشخص شود.
    کلیدواژگان: مرتع، معادل واحد دامی (AUE)، گوسفند نژاد ترکی قشقایی، استان فارس، کیفیت علوفه و نیاز روزانه
  • محسن پادیاب*، سادات فیض نیا، محمد نهتانی، حسن احمدی، اردشیر شفیعی صفحات 445-453
    به منظور بررسی ترکیب کانی های رسی و تاثیر احتمالی پخش سیلاب بر تغییر نوع کانی رسی در عرصه پخش سیلاب گچساران، اقدام به نمونه برداری و انتخاب نمونه معرف برای هر کدام از شبکه های پخش و شاهد گردید. به منظور تعیین کانی های رسی با پرتو ایکس، بعد از آماده سازی نمونه ها، با استفاده از دستگاه پراش پرتو ایکس، کانی های رس آنها تعیین شد. نتایج نشان داد که کانی های رسی موجود در منطقه شامل انواع انبساط ناپذیر ایلیت، کلریت و کائولینیت و همچنین رس متورم شونده اسمکتیت می باشد. ترتیب فراوانی انواع کانی های رسی برای همه نقاط یکسان است، ولی اختلاف اساسی آنها، تفاوت ناچیزی در میزان ایلیت و اسمکتیت عرصه پخش در مقایسه با شاهد می باشد؛ به طوری که مقدار ایلیت و اسمکتیت نمونه های عرصه پخش پنج درصد به ترتیب بیشتر و کمتر از نمونه شاهد است. حداقل 30 درصد رسهای منطقه از نوع اسمکتیت یا رس متورم شونده می باشد، بنابراین، بلافاصله بعد از هر بار سیل گیری عرصه پخش، رس اسمکتیت بخش سطحی و حتی عمقی، متورم شده و نفوذپذیری عرصه بشدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت؛ به طوری که اثر مضاعفی بر کاهش میزان نفوذ آب دارد و می تواند مشکلات عدیده ای را در نیل به اهداف سیستمهای پخش سیلاب بوجود آورد. وجود مقدار قابل توجه ایلیت حکایت از جوانی و تکامل اولیه خاکهای منطقه دارد. هر چند احتمال تغییر ساختاری کانی ها در شبکه های پخش سیلاب از جنبه نظری فراوان است، ولی می توان گفت که پخش سیلاب گچساران تاثیری بر تغییر و ایجاد کانی های رسی جدید نداشته است.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، کانیهای رسی، نفوذپذیری، گچساران
  • فاطمه عالیشاه ارات بنی*، حسین ارزانی، سید زین العابدین حسینی، ساسان بابایی کفاکی، خسرو میرآخورلو صفحه 454
    این مطالعه به منظور تهیه نقشه درصد پوشش گیاهی مراتع حوضه سرخ آباد به وسعت 21717 هکتار به روش رقومی با استفاده از تصاویر سنجنده LISS-III انجام شد. تصاویر مورد استفاده، با استفاده از نقشه های توپوگرافی 1:25000، زمین مرجع شدند. در تحقیق حاضر برای دستیابی به دقت بالا در فرایند تصحیح هندسی، به دلیل کوهستانی بودن منطقه، تصحیحات ارتفاعی نیز بر روی تصاویر انجام شد. برای جمع آوری داده های زمینی از روش سیستماتیک تصادفی استفاده شد. در این تحقیق علاوه بر باندهای اصلی، شاخصهای گیاهی، تصاویر حاصل از نسبت گیری طیفی و آنالیز مولفه های اصلی نیز مورد استفاده قرار گرفت. در هر تیپ گیاهی موجود در منطقه مورد مطالعه 1 منطقه معرف تعیین، سپس در هر منطقه معرف 4 ترانسکت 100 متری به صورت افقی و عمودی مستقر شد و روی هر ترانسکت 10 پلات 1 مترمربعی قرار گرفت و درصد پوشش گیاهی هر پلات برآورد گردید. در مرحله بعد همبستگی بین شاخصهای گیاهی با داده های زمینی محاسبه شد، سپس شاخصهایی که بیشترین همبستگی را با درصد پوشش گیاهی نشان دادند، جهت طبقه بندی با دقت بالاتر مورد استفاده قرار گرفتند. از شاخصهای گیاهی بکار رفته در منطقه، شاخص RVI (74/0) و NDVI (704/0) بالاترین همبستگی را نشان دادند. در نهایت با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت داده های سنجنده LISS-III از ماهواره IRS در منطقه مورد مطالعه قابلیت لازم را برای تهیه نقشه درصد پوشش برای مراتع این ناحیه دارد.
    کلیدواژگان: سنجنده LISS، III، پوشش گیاهی، مراتع، شاخصهای گیاهی، ترانسکت، سرخ آباد
  • جمال حسنی* صفحه 463
    به منظور بررسی تاثیر کشت مخلوط و تک کشتی گیاهان مرتعی لگوم و گراس بر عملکرد کمی علوفه، آزمایشی در قالب آماری فاکتوریل در سه تکرار و در شرایط دیم در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سارال کردستان اجرا شد. در این تحقیق تاثیر عامل های نوع کشت با سطوح تک کشتی گیاهان یونجه، بروموس و اگروپایرون و کشت مخلوط یونجه+ بروموس و یونجه+ اگروپایرون و تراکم بذر با سه سطح تراکم کم (569 بذر)، تراکم متوسط (853 بذر) و تراکم زیاد (1138عدد بذر) بر عملکرد علوفه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که عملکرد علوفه در سالهای چهارم و پنجم رشد تحت تاثیر سطوح عامل نوع کشت قرار داشته و تفاوت آنها در سطح یک درصد معنی دار بود. یونجه با تولید 2706 و 2199 کیلوگرم علوفه خشک در هکتار به ترتیب در سالهای چهارم و پنجم نسبت به سایر انواع کشت برتری داشت. در سال دوم رشد تراکم کشت و اثر متقابل تراکم و نوع کشت بر این صفت تاثیر داشتند و بالاترین عملکرد در تراکم زیاد با مقدار 1049 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و یونجه در شرایط تک کشتی و تراکم زیاد برتر از سایر گیاهان بود. نتایج تجزیه مرکب داده ها نشان داد که تک کشتی یونجه با میانگین تولید 1744 کیلوگرم علوفه در هکتار برتر از سایر کشتها بود و بیشترین میزان عملکرد نیز در سال چهارم رشد (1769 کیلوگرم در هکتار) ثبت شد.
    کلیدواژگان: تک کشتی، کشت مخلوط، گراس و لگوم، عملکرد، شرایط دیم
  • حسام الدین خالصی*، مهدی فرحپور، حسین ارزانی، بابک نعیمی صفحات 471-485
    چگونگی پراکنش دام در مرتع یکی از اصول مهم مرتع داری و جلوگیری از تخریب مرتع می باشد. همیشه فشار چرا در مرتع به دلیل دام مازاد نبوده بلکه پراکنش نامناسب دام در مرتع نیز ازجمله دلایل اصلی دیگر است. بنابراین می توان با حرکت دادن درست دام بوسیله چوپانان با تجربه که اصول سیستم شبانی را خوب می دانند موجب استفاده بهینه از مرتع شد. گرچه عوامل متعددی بر پراکنش دام در مرتع موثرند، اما با توجه به بررسی های بعمل آمده و با توجه به مطالعات انجام شده و مرور منابع، تحقیق چهار عامل فاصله از منابع آبی، شیب، کیفیت پوشش گیاهی و جهت جغرافیایی به عنوان عامل های موثر انتخاب شدند. در این تحقیق از روش آنالیز ارزیابی چندمعیاره مکانی (SMCE) در محیط GIS استفاده شد تا مناسبترین مناطق برای چرای دام (گوسفند) تعیین گردد. مرتع سفیددشت از زیرحوضه جاشلوبار در شهرستان سمنان برای انجام این تحقیق انتخاب شد. پس از تعیین عامل های موثر و آماده سازی لایه ها در محیط GIS، استانداردسازی لایه های اطلاعاتی به روش فازی به تولید لایه های فازی منجر شد تا کلیه لایه های اطلاعاتی در محدوده صفر و یک قرار گیرند و بدون واحد شوند تا امکان مقایسه آنها فراهم آید. مرحله سوم وزن دهی یا اهمیت گذاری تاثیر هر عامل بود که با استفاده از روش مقایسه زوجی مشخص گردید. در مرحله آخر نیز نقشه نهایی مطلوبیت مرتع برای چرای دام یا مناطق مناسب برای حرکت دام در مرتع به روش WLC تهیه گردید؛ سپس با ثبت حرکت دام در مرتع توسط GPS و مقایسه آن با نقشه نهایی در ماه های فصل چرا نتیجه گیری شد که پراکنش دام در مرتع توسط چوپان بدرستی انجام شده و تنها به دلیل شکل حوضه و وجود تنها منبع آبی در منطقه دام از تمام مرتع استفاده نکرده است.
    کلیدواژگان: پراکنش چرای دام، رفتار چرایی، ارزیابی چندمعیاره مکانی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، مرتع
  • ایرج علوی*، مهدیه مسلمی صفحه 486
    گیاهان به عنوان یکی از اجزای مهم در بخش زنده اکوسیستمهای مرتعی روابط تنگاتنگی با دیگر اجزای آنها دارند. حفاظت، احیاء و توسعه پایدار در بخش منابع طبیعی مستلزم شناخت هرچه بیشتر این روابط می باشد. انتخاب گونه های گیاهی برای منطقه معدنی در مناطق خشک، از روش های مناسب احیای زمین معدن و پیرامون آن و حفظ محیط زیست طبیعی است. معدن سنگ آهن چادرملو در ناحیه کویری شهر بافق از استان یزد قرار دارد. برای انتخاب گیاهان مناسب برای بازسازی معدن و کاشت گیاهان در این منطقه، ابتدا بر اساس سازگاری گیاهان با شرایط اقلیمی و آب و هوا و خاک ناحیه، چند گونه گیاهی انتخاب شده و معیارهای مختلف در نظر گرفته شد که چشم انداز منطقه، مقاومت در برابر بیماری و حشرات، قدرت و نحوه رشد، دسترسی به گونه گیاهی، بازدهی اقتصادی، حفاظت از خاک و ذخیره آب، جلوگیری از انواع آلودگی ها می باشند و بعد با مقایسه بین معیارها و گزینه ها با کمک قضاوتهای شفاهی کارشناسان با روش شباهت به گزینه ایده آل فازی، امتیازات مشخص شده و اولویت بندی بین گونه های گیاهی انجام شد. در نهایت به ترتیب درمنه دشتی (Artemisia sieberi)، انواع بوته های شور (Halophyte plant)، گیاه سالسولای یزدی (Salsola yazdiana) (رندوک) و درختچه قیچZygophyllum eurypterum))، بیشترین سازگاری را با شرایط موجود داشتند.
    کلیدواژگان: انتخاب گونه های گیاهی، معدن سنگ آهن چادرملو، روش شباهت به گزینه ایده آل فازی، درمنه دشتی (Artemisia sieberi)
  • حسین ملکی نژاد*، سمانه پورمحمدی صفحه 495
    تاکنون روش های متعددی جهت برآورد تبخیر و تعرق گیاه مرجع در نقاط مختلف دنیا ارائه شده است که از متداولترین و معتبرترین آنها می توان به روش های ترکیبی خانواده پنمن و روش های بلانی- کریدل، هارگریوز- سامانی و تورنت وایت اشاره نمود. به دلیل فقدان داده های لایسیمتری در اغلب مناطق کشور، ارائه معادله براساس شرایط منطقه ای با دقت مناسب از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از این تحقیق ارائه معادله ای است که با مبنا قرار دادن روش فائو پنمن- مانتیث، بتوان مقدار تبخیر و تعرق مرجع را با حداقل عامل های اقلیمی برآورد کرد. در مرحله اول پس از جمع آوری داده های مورد نیاز چهار ایستگاه سینوپتیک مهم در ایران مرکزی (یزد، کرمان، شیراز و اصفهان) تبخیر و تعرق مرجع با استفاده از معادله فائو پنمن- مانتیث برآورد شد. در مرحله بعد، جهت افزایش دقت، حساسیت این معادله با استفاده از سه رویکرد شبکه عصبی، تحلیل عاملی و رگرسیون خطی بررسی و موثرترین عوامل بر تبخیر و تعرق مرجع با توجه به نتایج این سه رویکرد شناسایی شد. سپس با کمک آماره های مختلف صحت معادلات استخراجی بین تبخیر و تعرق مرجع و هر یک از عامل های موثر بررسی شد. به این ترتیب آماره های ضریب تعیین R2)) و میانگین ریشه مربعات خطا (RMSE) و میانگین خطای مطلق(MAE)، برای هر ایستگاه و هر چهار روش محاسبه شد. نتایج بدست آمده نشان داد که دمای متوسط ماهانه بیشترین تاثیر را بر مقدار تبخیر و تعرق گیاه مرجع در هر ماه دارد. بر این اساس رابطه همبستگی بین تبخیر و تعرق مرجع و دمای متوسط ماهانه استخراج و به صورت معادله (ET0 = - 0.0118 + 0.263 Tmean) برای کل محدوده مطالعه محاسبه و ارائه گردید. نتایج این معادله در هشت ایستگاه ایران مرکزی شامل چهار ایستگاه اصلی فوق و همچنین برای صحت سنجی بیشتر در ایستگاه های بم، فسا، طبس و نایین، با استفاده از نتایج معادله های متداول هارگریوز- سامانی، تورنت وایت، بلانی- کریدل و معادله فائو پنمن- مانتیث مقایسه شد. نتایج نشان داد که معادله پیشنهادی که تنها وابسته به دمای میانگین ماهانه است دارای کارایی بسیار خوبی جهت برآورد تبخیر و تعرق مرجع در محدوده ایران مرکزی می باشد و نسبت به روش های هارگریوز- سامانی، تورنت وایت و حتی در برخی مناطق بلانی- کریدل دارای دقت بیشتری است.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق مرجع، فائو پنمن، مانتیث، شبکه عصبی، تجزیه عاملی، رگرسیون خطی، ایران مرکزی
  • وحید راهداری*، سعیده ملکی، علیرضا سفیانیان، سید جمال الدین خواجه الدین، احمد پهلوانروی صفحه 508
    از ابزار های موثر در زمینه مطالعات علوم مرتع و پوشش گیاهی بهره گیری از داده های ماهواره ای می باشد. در این مطالعه جهت تهیه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی پناهگاه حیات وحش موته در استان اصفهان طی سالهای 1352 تا 1387 از تصاویر ماهواره ای استفاده شد. به این منظور ابتدا تصحیح های مورد نیاز بر روی تصاویر انجام شد. سپس شاخص های گیاهی حاصل از تصاویر سنجنده های MSS سال 1352، TM سال 1366، TM سال 1378 و تصویر سنجنده LISS III مربوط به سال 1387 تهیه گردید. به منظور ایجاد همبستگی بین درصد تاج پوشش گیاهی و شاخصهای گیاهی، داده های 290 محل نمونه برداری با پراکنش مناسب و به صورت سیستماتیک- تصادفی در منطقه برداشت گردید. با استفاده از داده های موجود و شاخصهای گیاهی تهیه شده، درصد تاج پوشش گیاهی را برای سالهای قبل تخمین زده و میزان همبستگی بین شاخصهای گیاهی بدست آمده از هر تصویر و داده های میدانی محاسبه شد. نتایج نشان داد که شاخص گیاهی SAVI تهیه شده از تصاویر، دارای بیشترین همبستگی به میزان 78/0 با تاج پوشش گیاهی بود. با استفاده از مدل بدست آمده از شاخص SAVI نقشه درصد تاج پوششش گیاهی در چهار طبقه تهیه و در پایان تغییرهای ایجاد شده در درصد تاج پوشش گیاهی با استفاده از روش مقایسه پس از طبقه بندی مشخص شد. نتایج مطالعه نشان داد در بین سالهای 1352 تا 1387، درصد تاج پوشش گیاهی در منطقه مورد مطالعه روند نزولی داشته، به طوری که پوششهای کم تراکم صفر تا 10 درصد از 40162 هکتار به 95597 هکتار افزایش داشته اند که با کاهش پوشش 10 تا 20 درصد همراه بوده است.
    کلیدواژگان: داده ماهواره، موته، شاخص گیاهی، ضریب خاک، تاج پوشش گیاهی، بارزسازی تغییرها
  • فاطمه نور، مسعود نصری، حسن یگانه، فیروزه مقیمی نژاد، یاسر قاسمی آریان*، جمال بنی نعمه صفحه 522
    آب و خاک ازجمله مهمترین نعمات الهی محسوب می شوند که در ایجاد و یا محو تمدنهای مختلف از دیرباز نقش اساسی داشته اند و امروزه نیز از مهمترین عوامل موثر در رشد و شکوفایی اقتصادی کشورهای مختلف بشمار می آیند. فرسایش خاک عبارت از جابجایی مواد از نقطه ای به نقطه دیگر، پس از تخریب سنگ و یا خاک، مواد حاصل به علت از دست دادن چسبندگی و تراکم خود به وسیله عوامل گوناگون مانند آب، باد و برف حمل و باتوجه به میزان قدرت عامل حمل، انتقال و رسوب گذاری می نماید. فرسایش خاک یک فرایند طبیعی است که در اثر فعالیتهای انسانی تشدید می شود. نتیجه فرسایش، کاهش حاصلخیزی خاک و از بین رفتن مواد آلی ازجمله نیتروژن، فسفر و پتاسیم است. کاهش پوشش جنگلی، کاهش تولیدات زراعی، افزایش سیلابها، کاهش تولید برق، کاهش کیفیت آب آشامیدنی، تولید رسوب و غیره آثار مستقیم و غیرمستقیم فرسایش خاک هستند. با توجه به اینکه فرسایش خاک یکی از مباحث مهم در زمینه توسعه پایدار و مسائل زیست محیطی می باشد و در دهه های آینده به عنوان یکی از چالش های اساسی جهان (به وی‍‍‍ژه در بخش منابع طبیعی و کشاورزی) محسوب می گردد، هدف از تحقیق حاضر برآورد تلفات اقتصادی فرسایش خاک در مراتع حوزه آبخیز لرستان با استفاده از روش جایگزینی مواد غذایی می باشد. کل میزان فرسایش در منطقه با استفاده از روش MPSIAC، 6/107500 تن در سال برآورد گردید. میزان تلفات اقتصادی فرسایش خاک منطقه مورد مطالعه با استفاده از روش جایگزینی مواد غذایی برای سه عنصر اصلی (نیتروژن، فسفر، پتاسیم) محاسبه گردید. نتایج نشان داد که هزینه فرسایش مستقیم خاک حوزه 603047733550 ریال بوده است.
    کلیدواژگان: تلفات اقتصادی فرسایش، روش جایگزینی مواد غذایی، مراتع حوزه آبخیز آبسرخ
  • اصغر کهندل*، فرحناز خلیقی سیگارودی، نغمه پیروزی صفحه 531
    دانش تاثیرات عوامل محیطی بر پراکنش جوامع گیاهی و توان و پتانسیل رویشگاه های این جوامع گیاهی ما را با خصوصیات اکولوژیکی گونه ها آشنا ساخته و شرایط زیستگاه و محل رشد گیاه را معرفی می نماید. تحقیق حاضر در غرب استان تهران که نزدیکترین نقطه مسکونی آن روستای هلجرد در غرب شهر کرج و منتهی الیه شهرستان ساوجبلاغ قرار دارد، می باشد. این تحقیق به بررسی تاثیر عوامل محیطی بر پراکنش رویشگاه های گیاهی می پردازد و هدف آن تعیین موثرترین عامل یا عوامل محیطی بر شکل گیری و استقرار رویشگاه های گیاهی در منطقه است. بعد از شناسایی منطقه، تیپهای رویشی که نماینده پوشش گیاهی منطقه است، انتخاب و در هر تیپ نمونه برداری به روش تصادفی- سیستماتیک انجام شد. اندازه پلاتها از روش سطح حداقل تعیین گردید. در نهایت پنج تیپ گیاهی تعیین شد. سپس در هر یک از تیپهای گیاهی 3 پروفیل و در هر پروفیل دو نمونه از دو عمق خاک برداشت شد و خصوصیات خاک شامل بافت، میزان اسیدیته، هدایت الکتریکی، پتاسیم، نیتروژن، فسفر، درصد ماده آلی، کربن آلی و درصد مواد خنثی شونده اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که رویشگاه های مورد مطالعه از نظر خصوصیات محیطی خاکی با هم تفاوت دارند و مشخص شد که هر کدام از مولفه ها شامل کدام عاملها هستند. بدین ترتیب با توجه به نمودار و با توجه به علامت مثبت و منفی ضرایب متغیرها می توان گفت که در مولفه اول از راست به چپ مقدار سیلت و پتاسیم افزایش یافته و در مولفه دوم از بالا به پایین میزان شن و ازت افزایش یافته است. همچنین خصوصیات فیزیکی خاک و هم خصوصیات شیمیایی و فیزیکی خاک در تفکیک تیپهای گیاهی منطقه نقش دارند. این خصوصیات شامل مقدار شن، سیلت و خصوصیات شیمیایی مهم تاثیرگذار درصد پتاسیم و مقدار ازت بود. به منظور تجزیه و تحلیل عوامل محیطی (خصوصیات خاک) در ارتباط با پراکنش رویشگاه های گیاهی از یکی از روش های آنالیز چند متغیره به نام آنالیز مولفه های اصلی (PCA) استفاده شد. نتایج نشان داد که ارتباط ویژه ای بین پراکنش تیپهای مختلف رویشی و خصوصیات خاک وجود دارد و همچنین این که عوامل ادافیکی ازجمله بافت خاک، پتاسیم و ازت تاثیرگذاری بیشتری در پراکنش گیاهان داشتند.
    کلیدواژگان: هلجرد، رویشگاه های گیاهی، آنالیز چند متغیره، عوامل محیطی، آنالیز مولفه های اصلی
  • مهدیه تجملیان*، محمدحسین ایران نژاد پاریزی، حسین ملکی نژاد، محمدهادی راد، حمید سودایی زاده صفحه 540
    آب در مناطق خشک و نیمه خشک از اساسی ترین عوامل اکولوژیکی است که توسعه و میزان رشد گیاهان را تعیین می کند. ازاین رو استفاده موثر از منابع آب در جهت رشد مطلوب گیاهان باید همواره مورد توجه قرارگیرد. به منظور تعیین نیاز آبی و بررسی تاثیر تنش کم آبی بر گیاه مرتعی قلم (Boiss. Fortuynia bungei) آزمایشی گلدانی در سال1390 در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد اجرا شد. در این آزمایش، تیمارهای خشکی شامل 100 درصد، 50 درصد و 25 درصد ظرفیت زراعی در نظر گرفته شدند. نتایج بدست آمده از این آزمایش نشان داد که افزایش تنش رطوبتی بر میزان تبخیر و تعرق واقعی گیاه و کارایی مصرف آب در سطح یک درصد معنی دار بود. تبخیر و تعرق واقعی مربوط به تیمارهای رطوبتی 100، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی به ترتیب با میانگین 8/4، 7/3 و 3/2 میلی متر در روز اندازه گیری شد. میانگین ضریب گیاهی نیز به ترتیب در تیمار 100، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی 666/0، 519/0 و 325/ محاسبه شد. البته کمترین کارایی مصرف آب متعلق به تیمار 25 درصد ظرفیت زراعی با 3/0گرم بر لیتر و بیشترین آن مربوط به تیمار 50 درصد ظرفیت زراعی با 529/0 گرم بر لیتر بود.
    کلیدواژگان: کارایی مصرف آب، قلم (Boiss، Fortuynia bungei)، نیاز آبی، ضریب گیاهی
  • فرشته شمس آبادی*، محمد متینی زاده، فرزانه نجفی صفحه 549
    گیاهان تحت تاثیر تنشهای محیطی مختلف ازجمله خشکی قرار دارند. خشکی با برهم زدن تعادل اسمزی گیاهان، موجب کاهش رشد و عملکرد آنها می شود. همچنین موجب القای انواع اکسیژن فعال می شود که به گیاه آسیب می رساند. بعضی گیاهان قادر به تعدیل غلظت یونها و متابولیتها هستند، بنابراین می توانند با خشکی مقابله کنند. آنتی اکسیدانهای آنزیمی نقش مهمی در حذف اکسیژنهای فعال و ممانعت از آسیبهای آنها دارند. این تحقیق با هدف بررسی اثر تنش خشکی بر فعالیت آنزیم پراکسیداز در گیاه اسپرس انجام شد. ازاین رو، تحقیق پیش رو طی طرح فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد و چهار سطح درصد ظرفیت مزرعه ای (25، 50، 75 و 100) به عنوان تیمار بکار رفت. نتایج بدست آمده بر روی گیاه اسپرس رشد یافته در خاک گلدان نشان داد که در برگ و ساقه با بالا رفتن سطح خشکی، فعالیت آنزیم پراکسیداز در تیمارهای تحت تنش افزایش یافت و در تیمارهای تحت تنش شدید (25 درصد ظرفیت مزرعه ای) کاهش نشان داد و در ریشه روند تغییرات فعالیت آنزیم کاملا بعکس بوده و با ازدیاد سطح تنش فعالیت آنزیم پراکسیداز در تیمارهای تحت خشکی کاهش یافته و تنها در گیاهان تحت تنش شدید افزایش داشت. در بررسی کیفی فعالیت آنزیم پراکسیداز مشخص شد، با افزایش سطح خشکی الگوی ایزوآنزیمی تغییر کرد، به طوری که در برگ و ساقه تیمارهای سطح تنش 50 درصد ظرفیت مزرعه ای و در ریشه تیمارهای تحت تنش 25 درصد ظرفیت مزرعه ای بیشترین تعداد باند را نشان دادند که با داده های حاصل از سنجش کمی آنزیم پراکسیداز مطابقت دارد. براساس نتایج بدست آمده مشخص شد در گیاه اسپرس آنزیم پراکسیداز ازجمله ترکیبات آنتی اکسیدانیست که وارد عمل شده و با حذف رادیکالهای آزاد در بردباری این گیاه به تنش خشکی موثر است.
    کلیدواژگان: اسپرس، تنش خشکی، آنزیم پراکسیداز، اسپکتروفتومتر، الکتروفورز
  • محمد خسروشاهی* صفحه 559
    یکی از نیازهای ضروری بخشهای اجرایی کشور برای تولید علوفه و احیای مراتع و همچنین ایجاد پارکها و فضای سبز در مناطق بیابانی؛ تعیین نیاز آبی گیاهان است. در این تحقیق نیاز آبی گونه تاغ که در سطح وسیعی از کشور برای احیای بیولوژیک مناطق بیابانی بکارگرفته می شود با استفاده از روش پیشنهادی فائو که بر اساس معادله تلفیقی پنمن- مان تیث و در برنامه نرم افزار Cropwat پایه گذاری شده برای سه ناحیه رویشی اهواز، بندرعباس و چابهار تعیین شد. برای این کار داده های اقلیمی از نزدیکترین ایستگاه به عرصه های جنگلکاری شده با گونه تاغ1، تهیه شد. به منظور بررسی وضعیت بافت خاک و عمق ریشه دوانی برای بوته های یکساله و یا دو ساله در عرصه های نهالکاری اقدام به حفر پروفیل خاکشناسی گردید. فنولوژی گونه های مورد نظر از طریق منابع و مطالعات موجود تهیه شد. پس از تکمیل اطلاعات، تبخیر و تعرق مرجع (ETo) بر اساس روش پنمن- مان تیث- فائو و همچنین ار ر اس روش ((USDA‬برای ایستگاه های مناطق مورد مطالعه محاسبه گردید. نتایج بدست آمده نشان داد در مناطق بیابانی مورد مطالعه بارندگی موثر سهم کافی در میزان آب مورد نیاز گیاهان نداشته و در طول ایام رشد نیاز به آبیاری تکمیلی وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد مقدار تبخیر و تعرق سالانه گیاه مرجع در ناحیه رویشی اهواز، بندرعباس و چابهار به ترتیب برابر با 2044، 1825 و 1642 میلی متر که بالاترین مقدار آن به ترتیب در ماه های جولای (اهواز)، جون (بندرعباس) و می (چابهار) معادل 306، 215 و 184 میلی متر بود. بارندگی موثر در 8-7 ماهه ایام فعالیت گیاه برابر با 109، 93 و 59 میلی متر بود. مقدار آب مورد نیاز گونه تاغ در سه ناحیه رویشی مذکور به ترتیب معادل 211، 112 و 77 میلی متر در ایام فعالیت گیاه برآورد شد. بیشترین مقدار آب مورد نیاز ماهانه برای آبیاری تکمیلی در سه ناحیه مذکور نیز به ترتیب معادل 47، 20 و 13 میلی متر در ماه های جولای، جون و می است. این موضوع نشان می دهد اگرچه هر سه منطقه مذکور در نواحی اقلیمی و رویشی مشابهی واقع شده اند، اما مقدار آب مورد نیاز برای آبیاری تکمیلی در ایام فعالیت گیاه در اهواز تقریبا سه برابر چابهار و دو برابر بندرعباس می باشد.
    کلیدواژگان: نیاز آبی، تاغ، تبخیر و تعرق مرجع، کراپ وات، ایران
  • محمدرضا شوشتری*، هوشمند صفری، محمد فیاض، مرتضی اکبرزاده، سعیده ناطقی صفحه 570
    به منظور ارزیابی پایداری تولید علوفه گونه های مرتعی موجود در مرتع گون بان هرسین، میزان تولید در هکتار برای 8 گونه طی چهار سال با پنج تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه واریانس مرکب برای تولید علوفه خشک، اختلاف معنی داری (01/0P<) را در بین سالها و در بین گونه ها نشان داد. گونه هایBromus tomentellus، Festuca ovina و Poa bulbosa تولید علوفه بیشتری نسبت به سایر گونه ها براساس مقایسه میانگین به روش دانکن در سطح 5 درصد داشتند. اثر متقابل گونه در سال در سطح 1% معنی دار شد و براساس میانگین تولید علوفه بدست آمده در چهار سال مطالعه برای گونه های مورد بررسی آماره های پارامتری و ناپارامتری پایداری محاسبه شد. آماره های پارامتری CVi، S2di و R2i و آماره های ناپارامتری (1)Si، (2)Si، (3)Si، (6)Si، (3)NPi و (3)NPi روند یکسانی در معرفی گونه های پایدار داشتند و براساس این آماره ها گونه های Acantholimon olivieri، Eryngium thyrsoideum و P. bulbosa بیشترین پایداری تولید علوفه را داشتند. آماره های پارامتری bi، Wi2 و δi2 و آماره های ناپارامتری (1)NPi و (2)NPi نیز روند مشابهی در بیان پایداری گونه ها داشتند و گونه های Scariola orientalis و Astragalus flexilipes براساس این آماره ها بیشترین پایداری در تولید را نشان دادند. گروه بندی پایداری گونه ها با استفاده از تجزیه خوشه ایو همچنین تجزیه به مولفه های اصلی برای رتبه بندی گونه ها با توجه به آماره های پایداری، نتایج را تایید نمود. در مجموع گونه هایB. tomentellus و F. ovina تولید علوفه مطلوبی داشتند، اما پایداری تولید ضعیفی داشتند و گونه های S. orientalis و A. flexilipes دارای پایداری تولید مطلوبی بودند، اما میزان تولید علوفه ضعیفی نسبت به سایر گونه ها داشتند و گونه های A. olivieri، E. thyrsoideum و P. bulbosa تولید علوفه نسبتا متوسط و پایداری تولید نسبتا مطلوبی در مرتع مورد مطالعه داشتند. البته پایداری پایین گونه هایی که تولید مطلوبی داشتند، نشان داد که در بحث احیاء مراتع علاوه بر توجه به میزان تولید گونه، میزان پایداری تولید نیز از مهمترین عوامل موثر بر بهبود وضعیت مرتع می باشد، که با در نظر گرفتن تولید، پایداری تولید و کلاس خوشخوراکی گونه ها می توان دو گونه F. ovina و P. bulbosa را برای برنامه های احیای مراتع در مرتع مورد نظر معرفی نمود.
    کلیدواژگان: تولید علوفه، پایداری تولید، مرتع
  • مصطفی ملکی*، مهدیه توکلی، پویا زمانی، حسن علی عربی صفحه 584
    یکی از مهمترین شاخصه های سلامت مراتع، تنوع پوشش گیاهی موجود در آنهاست که خود تحت تاثیر عوامل مختلفی می باشد. در این میان می توان به عوامل فیزیوگرافی اشاره کرد که ارتفاع از سطح دریا یکی از مهمترین آنها محسوب می شود؛ با این حال در مطالعات مربوط به تنوع گونه های گیاهی به نظر می رسد که زمان نمونه گیری از مرتع نیز حائز اهمیت باشد. تحقیق حاضر به منظور بررسی تغییرات پوشش گیاهی در یک گرادیان ارتفاعی طی یک دوره زمانی سه ماهه در بخشی از مراتع استان همدان انجام شد. به همین منظور سه طبقه ارتفاعی، شامل ارتفاع پایین (1900- 1800 متر)، ارتفاع متوسط (2300-2200 متر) و ارتفاع بالا (2700-2600 متر) انتخاب و نمونه گیری طی 5 مرحله و در فواصل زمانی 21 روزه انجام شد. برای مقایسه پوشش گیاهی این مناطق در زمانهای مختلف، شاخصهای تنوع شانون- واینر، تنوع سیمپسون، سیمپسون و پایلو محاسبه شده و مورد تجزیه آماری قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که شاخصهای مورد اشاره با تغییر فصل و ارتفاع تغییر می کنند ((P<0.05، به طوری که بیشترین تنوع و یکنواختی در برداشت دوم و به ترتیب در ارتفاع متوسط و ارتفاع بالا ثبت گردید. همچنین در رابطه با همه شاخصهای محاسبه شده، یک اثر متقابل بین فصل و ارتفاع مشاهده شد ((P<0.05، بدین شکل که با تغییر فصل از بهار به تابستان در ارتفاع پایین، تنوع گونه ای بعد از یک افزایش، رو به کاهش نهاد اما در ارتفاعات بالاتر این روند با تاخیر انجام شد. در رابطه با یکنواختی، با تغییر فصل یک روند افزایشی در این شاخص مشاهده شد که این روند با افزایش ارتفاع ملایم تر گردید.
    کلیدواژگان: شاخص تنوع، ارتفاع، فصل، مراتع استان همدان
  • علی احسانی*، حسن یگانه، حسن براتی صفحه 599
    مراتع از گونه های گیاهی مختلفی تشکیل شده اند که مراحل مختلف فنولوژیکی آنها عمدتا تحت تاثیر عوامل آب و هوایی قرار دارند. بنابراین هر یک از گونه ها با توجه به تغییرات و نوسانات شرایط آب و هوایی در زمان خاصی از دوره رویش آمادگی چرا داشته و در زمان خاصی نیز باید چرای آن متوقف شود. در این تحقیق مراحل مختلف فنولوژیکی گونه Stipa barbata از سال 1386 تا 1389 در 5 سایت از مناطق رویشی نیمه استپی و 3 سایت از مناطق رویشی استپی ایران مورد مطالعه قرار گرفت. در هر سایت منطقه معرف مرتع انتخاب و پس از ثبت ویژگی های جغرافیایی آن، از گونه گیاهی مورد نظر 10 پایه انتخاب و در طول 4 سال در فصل رویش در مقاطع زمانی 15 روزه در مرحله رویشی و هفتگی در مرحله زایشی تاریخ وقوع مراحل حیاتی گیاه شامل مراحل رویش و رشد رویشی، مراحل گلدهی، بذردهی و خشک شدن گیاه تعیین گردید. همچنین آمار و اطلاعات هواشناسی شامل درجه حرارت روزانه و متوسط ماهانه و میزان بارندگی ماهانه از نزدیکترین ایستگاه هواشناسی تهیه گردید. نتایج نشان داد که تاریخ وقوع پدیده های فنولوژیکی در گونه مورد بررسی بیشتر تحت تاثیر دمای تجمعی (درجه- روز) و شاخص بارندگی در فصل رشد قرار داشت. البته میزان درجه روزهای رشد (GDD) در هر مرحله از مراحل فنولوژی از سالی به سال دیگر با کمی اختلاف تقریبا یکسان بود. همچنین این اختلاف در بین سایتها نیز چندان زیاد نبود.
    کلیدواژگان: فنولوژی، Stipa barbata، نیمه استپی و استپی، آب و هوا
  • احمد احمدی*، مرتضی اکبرزاده، حسن یگانه، مریم بخشنده سوادرودباری، الهه احمدی صفحه 613
    هر یک از گونه های مرتعی در ماه های فصل چرا و سالهای مختلف تولید معینی دارد. دام چرنده نیز در هر مقطع از فصل چرا و سالهای مختلف مقدار علوفه معینی مصرف می کند که برحسب شرایط و نژادهای مختلف متفاوت میباشد. بدون شناخت خصوصیات تولیدی گیاهان و میزان مصرف علوفه یک مرتع در طول دوره چرا، برنامه ریزی و مدیریت مرتع و دام مقدور نمی باشد. به منظور بررسی خصوصیات رویشی و تولیدی و میزان مصرف علوفه گیاهان در مراحل مختلف فنولوژی توسط دام، این تحقیق به مدت چهار سال در مراتع منطقه قره باغ ارومیه به اجرا گذاشته شد. به این منظور با شروع فصل چرا و ورود دام به مرتع، میزان علوفه باقیمانده هر گونه از چرای دام، تا زمان خروج دام از مرتع با فواصل یکماهه برداشت شده و از تفاضل آن از تولید در داخل قطعه محصور، میزان مصرف هر گونه تعیین شد. سرانجام به منظور تاثیر سالهای مورد مطالعه و ماه های برداشت بر تولید و مصرف گونه های تحت بررسی در منطقه مورد مطالعه، اعداد و ارقام حاصل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که در مجموع در مورد بیشتر گونه ها بیشترین مقدار تولید و مصرف علوفه در سال چهارم همراه با افزایش بارندگی در این سال نسبت به سالهای دیگر اجرای طرح، رخ داده است. به طوری که در طی شش ماه فروردین تا شهریور، اردیبهشت دارای بیشترین میزان تولید و مصرف در همه سالها بوده است و همچنین کمترین میزان تولید مربوط به ماه شهریور و کمترین میزان مصرف در ماه فروردین رخ داده است. گونه های Festuca ovina، Helichrysum plicatum وBromus tomentelus بیشترین میزان تولید و مصرف علوفه و گونه های Poa bulbosa، Astragalus effusus، Dactilis glomerata، Ziziphora clinopodioides و Koeleria cristata نیز کمترین تولید و مصرف علوفه را در بین گونه ها داشتند.
    کلیدواژگان: مرتع، تولید علوفه، مصرف علوفه، فصل چرا، ارومیه
|
  • Arzanih.*, Motamedi (Torkan)J., Nikkhaha., Azarnivandh., Ghorbani, M Pages 433-444
    Information on animal requirements for rangeland grazing capacity is essential. Therefore, weight and animal unit equivalent (AUE) of each animal should be determined independently. In this research, live weight of Torki Ghasghaei breed sheep grazing on rangelands of Fars Province was determined. For this purpose, two herds of Torki breed were selected. In each herd, 15 three-year-old ewes, 15 four-year-old ewes, 5 three-year-old rams and 5 four-year-old rams were selected. They were weighted two times including; at the time of grazing season in lowland and highland rangelands. In addition, 10 three-month-old lambs and 10 six-month-old lambs were selected in highland rangelands. According to the results, theweight of Torki Ghasghaei breed sheep was 49.32 ± 0.69kg. Therefore, animal unit equivalent (AUE) for ewes, rams and lambs were 0.98, 1.55 and 0.48, respectively. According to MAFF equation, 1984, daily metabolism energy requirement for maintenance condition by considering condition of rangelands and distances from watering points and plant density in lowland and highland rangelands was calculatedto be 9.42 and 10.10Mj. Dry matter requirement based on forage quality in vegetation stage in lowland (1.77 Kg) and in flowering stage in highland (1.83 Kg) rangelands were similar. These results show that the time of grazing is effective on daily requirement and it is necessity to determine animal requirement based on forage quality.
    Keywords: Range, animal unit equivalent (AUE), Torki Ghasghaei breed sheep, forage quality, daily requirement
  • Padyabm.*, Feiznias., Nohtanim., Ahmadih., Shafiei, A Pages 445-453
    To assess clay mineral compositions and the possible effect of floodwater spreading on the change of clay mineral types in the Gachsaran floodwater spreading station, samples were first selected from the control and floodwater spreading fields. Subsequent to sample preparation through X-ray, the clay minerals were determined carefully. According to the results, a number of clay minerals including Illite, Chlorite, Kaolinite and also swelling Smectite were identified in this area. Regarding all the samples, there were no significant differences in abundance of clay minerals, while some negligible differences were detected in the value of Illite and Smectite in relation to the control field samples; In fact, the amount of Illite and Smectitein of all samples were five percent more and lesser than that of control, respectively. In addition, at least 30 percent of the clays were Smectite. Therefore, after each flood in shallow sections and even in deep ones, Smectite clays swell immediately; that it can severely affect the soil permeability and subsequently a double effect on reducing water penetration. Such phenomenon can result in a number of remarkable problems in achieving the goals of floodwater spreading systems. Significant amounts of Illite clay showed that soils of the region under study were somewhat youth and in primary evolution. Although the possibility of structural changes of minerals in the floodwater spreading networks is theoretically expected to take place potentially, Gachsaran floodwater spreading station appears to have no significant effect on creating new clay minerals.
    Keywords: Floodwater spreading, clay minerals, permeability, Gachsaran
  • Alishah Aratbonif.*, Arzanih., Hosseini, S.Z., Babaie Kafakis., Mirakhorlou, Kh Page 454
    This research was conducted to produce the map of vegetation cover percentage of Sorkh Abad rangelands with an area of 21717 hectares by using IRS-Liss III data. Images of IRS-LissIII were geo-referenced by digital topographic maps with a scale of 1:25000. Due to mountainous condition, for obtaining the high accuracy at the geometric correction process, elevation corrections were done on the images. In this study, in addition to main bands, vegetation indices, ratios and principle component analysis also were used.For field data collection, systematic random sampling method was employed. In each vegetation type, one key area was selected. In each key area, four vertical and horizontal transects with 100m length were established. Then along the each transect vegetation cover percentage was estimated in ten plots of 1m2. In the next step, correlation between vegetation indices, ratios and the field data was calculated. Then the indices that had stronger correlation with field data were used for classification with higher accuracy. Among the vegetation indices, RVI (0/74%) and NDVI (0/704%) had shown the highest correlation. Based on the obtained results, we may generally conclude that IRS-LissIII images have a good capability for cover percentage mapping in the study area.
    Keywords: LissIII, vegetation cover, range lands, vegetation indices, transect, Sorkhabad
  • Hasani, J.* Page 463
    This experiment was carried out in order to study the effects of intercropping and mono-cropping of legumes and grasses on quantitative yield of forage. The study was conducted in a factorial experiment with three replications at Saral Research Station of Kurdistan province during five years (1999-2003). In this research, the effects of the cropping type including mono-cropping of Alfalfa, Bromus, and Agropyron as well as intercropping of Alfalfa+Bromus, and Alfalfa+Agropyron with three seed densities of 569, 853 and 1138 seeds were investigated. According to the results, the forage yield of the fourth and fifth years were affected by cropping type and showed significant differences at 1% level of probability. Results showed that mono-cropping of alfalfa with 2706 & 2199 kg per hectare, in the fourth and fifth years, respectively, showed superiority to other cropping types. In the second year of growth, seed density and the interaction effect between seed density and cropping type affected this trait and the highest yield (1049 Kg per hectare) was obtained in high density. Alfalfa, under mono-cropping and high seed density conditions, was superior to other species. The results of combined analysis showed that mono-cropping of Alfalfa with an average forage yield of 1744 Kg per hectare was superior to other cropping types and the highest yield was obtained in the fourth year of growth (1769 Kg per hectare).
    Keywords: Monocropping, intercropping, grass, legume, yield, rainfed condition
  • Khalesi, H.D.*, Farahpourm., Arzanih., Naiemi, B Pages 471-485
    Spatial distribution of livestock grazing is an important issue in range management as it affects land degradation. The reason of increased grazing pressure is not always the number of livestock. Inappropriate grazing distribution may also lead to such a pressure. Therefore, livestock movement by experienced shepherds who know the principal of pasture's system leads to optimum use of rangeland resources. Although, many factors may be important to define a grazing distribution, after reviewing the literatures, four factors including slope, water resources, quality of vegetation and aspect were selected as the main criteria to define the spatial distribution of livestock in this study. Spatial multi criteria evaluation (SMCE) method was used in a GIS environment to model the suitability of rangeland for grazing over the study area of Sefid-dasht range in Jashlobar basin, Semnan, Iran. For each selected factor, a GIS layer was prepared, and then, standardized in a Fuzzy scale, ranged between 0 and 1. The importance of each factor was calculated using the pairwise comparison method. The rangeland suitability for livestock grazing and movement was, then, calculated using a weighted linear combination (WLC) method. Comparing this map with the GPS records of livestock movement during the grazing season showed that the livestock movement was compatible with the suitability patterns resulted from this study. The results showed that the shepherds had the optimum use of rangeland resources. It was also concluded that the basin shape as well as the water resources were the constraints to use of rangeland resources by livestock.
    Keywords: Livestock grazing distribution, grazing behavior, Spatial Multi Criteria Evaluation, GIS, rangeland
  • Alavii.*, Moslemi, M Page 486
    Plant species are considered as one of the important biotic components of rangeland ecosystems, having close relationship with other components. Protection, rehabilitation and sustainable development of natural resources require further understanding of these relationships. The selection of plant species for mining area in arid regions is a suitable method for mine land reclamation and its surroundings to protect the natural environment. Chadormaloo Iron Ore Mine is located in a desert area of Bafgh city of Yaz province. Plant species were selected on the basis of plant adaptation to climate and soil conditions and different criteria were considered including regional perspective, disease and insect resistance, strength and growth, availability of plant species, economic efficiency, soil and water preservation, and prevention of pollutants. And then, scores were identified using fuzzy TOPSIS method through comparing the criteria and options with the aid of expert's verbal judgments. According to the results, Artemisia sieberi, halophytes, Salsola yazdiana, and Zygophyllum eurypterum showed maximum adaptation to current conditions.
    Keywords: Selection of plant species, Chadormaloo iron ore mine, fuzzy TOPSIS method, Artemisia sieberi
  • Malekinezhadh.*, Pourmohammadi, S. Page 495
    So far, several methods have been presented in different parts of the world to estimate reference crop evapotranspiration. The most popular and prestigious of them can be combined methods of Penman family, modified Blany-Criddle, Hargreaves - Samani and thornthwaite. Due to the lack of Lysimeter data in the most regions of Iran, providing regional equations based on local conditions with the appropriate accuracy is very important. The main purpose of this research was developing a new regional model to estimate ET0. Firstly, the main variables affecting ET0 were identified using three approaches of artificial neural network (ANN), factor analysis (FA) and multiple-regression in four main synoptic stations (Yazd, Kerman, Isfahan and Shiraz) in central Iran. The results showed that the average monthly temperature was the most influencing factor on the amount of ET0. The regression equation between monthly average temperature (Tmean) and ET0 was extracted (ET0 = -0.0118 + 0.263 Tmean) for the entire study area. The result of obtained equation was compared with FAO Penman - Monteith, Blaney - Criddle, Hargreaves - Samani and Thornthwaite methods. The extracted equation was tested and evaluated by the data of four main stations and also Tabas, Fasa, Naein and Bam stations in Central Iran. The RMSE, MAE and R2 statistics were applied to compare the methods. The obtained equation was only depended on the mean monthly temperature and had very good accuracy to estimate the ET0 in comparison with Hargreaves-Samani, Thornthwaite, and even somewhere Blaney-Cridle methods in Central Iran.
    Keywords: Reference crop evapotranspiration, FAO penman, monteith, artificial neural network, factor analysis, multiple, regression, central Iran
  • Rahdariv.*, Malekis., Soffianian, A.R., Khajeddin, S.J., Pahlevanravi, A Page 508
    Using satellite data is considered as one of the influential tools in the field of rangeland science. In this study, satellite data were used in order to prepare the map of canopy cover percentage Mouteh wildlife refuge in Isfahan province during 1972 and 2007. Vegetation indices were produced using MSS sensors for 1972, TM for 1987, TM for 1998 and image of LISS III sensor for 2008. To make correlation between canopy cover percentage and satellite data, 290 plot data with appropriate distribution across the region were collected by stratified random sampling method. By using data and prepared vegetation indices, canopy cover percentage was estimated for previous years and corrections between field sampling and vegetation indices were estimated. With regard to data analysis, SAVI index had the highest correlation equal to 0.78 with canopy cover percentage. Therefore, using the produced model from SAVI index, the map of canopy cover percentage was produced in four classes for each year and the changes of canopy cover percentage were detected using post classification change detection method. Results showed that during 1972 to 2008 canopy cover percentage decreased in this period so that low canopy cover areas (0-10%) increased from 40162 to 95597 hectares along with a reduction of 10-20% in canopy cover percentage.
  • Nourf., Nasrim., Yeganehh., Moghiminejadf., Ghasemi Aryany.*, Bani Name, J Page 522
    Soil and water are considered as the most important blessings of God, having fundamental role in the creation or elimination of different civilizations historically, and today are the most important factors in economic growth and prosperity. Soil erosion is a natural process which is intensified by human activities. Soil fertility decline and the loss of organic matter including nitrogen, phosphorus and potassium are the result of erosion. Reduced forest cover, reduced crop production, increased floods, reduced electricity production, reduced quality of drinking water, sedimentation and so forth are on-site and off-site effects of soil erosion. Since soil erosion is one of the most important issues in the context of sustainable development and environmental issues and in the future is considered as one of the major challenges facing the world (particularly in the natural resources and agriculture sector), this research was conducted to estimate the economic losses of soil erosion in the rangelands of Lorestan watershed using NRCM. The total erosion in the area was estimated to be 107500.6 tons per year using MPSIAC. Economic losses of soil erosion in the study area was calculated for four major elements (N, P, K) using NRCM. The results showed that direct costs of soil erosion of the watershed were 603047733550 Rial.
    Keywords: Economic losses of erosion, Nutrient Replacement Cost Method, rangeland watershed Qhrod Kashan
  • Kohandela.*, Khalighi Sigaroudif., Pirouzi, N Page 531
    Knowledge on the effects of environmental factors affecting the distribution of plant communities provides information about ecological characteristics of species as well as the conditions of vegetation habitat. The current study was performed in Halejerd, west of Tehran to investigate the effects of environmental factors on the distribution of plant sites. This research was aimed to identify the most effective factors on the establishment of plant sites. After identifying the region, vegetation types were selected and sampling was done by random-systematic method. Minimal area method was used to determine the plot size. Five vegetation types were identified. Three soil profiles were dug in each vegetation type and two soil samples were taken from two soil depths. Soil characteristics including soil texture, pH, electrical conductivity, potassium, nitrogen, phosphorus, organic matter, organic carbon and TNV were measured. Result showed that the studied plant sites differed in terms of soil characteristics and the factors of each component were characterized. According to the obtained graph and considering variable coefficients, the content of silt and potassium increased in the first component while in the second component the content of sand and nitrogen increased. Also, soil chemical and physical characteristics are involved in the separation of vegetation types. Important and effective physical and chemical characteristics were sand, silt, potassium and nitrogen, respectively. In order to analyze the environmental factors (soil characteristics) associated with the distribution of plant sites principal component analysis (PCA) was used. Results showed that there was a special relationship between the distribution of different vegetation types and soil characteristics. Also it was found that edaphic factors including soil texture, potassium and nitrogen were more effective in species distribution.
    Keywords: Halejerd, plant sites, multivariate analysis, environmental factors, PCA
  • Tajamoliyanm.*, Iran Nezhad Parizi, M.H., Malekinezhadh., Rad, M.H., Sodaii Zadeh, H Page 540
    Water in arid and semi-arid regions is the most important ecological factor, determining the growth and development of plant species. Therefore, for optimal growth of plants, effective use of water resources should always be considered. In order to investigate the crop water requirement and water stress effects on Fortuynia bungei Boiss, a Completely Randomized Design (CRD) with three treatments and three replications was implemented in the Natural Resources and Agricultural Research Station of Yazd Province in 2011. The treatments included 100, 50 and 25% of soil moisture field capacity (FC). Results showed that water deficit significantly (p<0.01) affected evapotranspiration and Water Use Efficiency (WUE) of Fortuynia bungei. The evapotranspiration rates in 100, 50 and 25% of field capacity were 4.8, 3.7 and 2.3 mm, respectively. The crop coefficients in 100, 50 and 25% of field capacity were 0.666, 0.519 and 0.325, respectively. The lowest water use efficiency was in the treatment of 25% FC with 0.3 gr. dry weight per 1 liter of water. The highest water use efficiency was in the treatment of 50% FC with 0.53 gr. dry weight per 1 liter of water.
    Keywords: Water use efficiency, crop water requirement, crop coefficient, Fortuynia bungei Boiss
  • Shamsabadif.*, Matinizadehm., Najafi, F Page 549
    Plants are affected by different environmental stresses including drought stress. Drought causes plant osmotic imbalance and inhibits plant growth and productivity. Also, it induces reactive oxygen species that damage plant cells. Some plants are able to regulate the concentration of ions and metabolites and so they can tolerate drought stress. Enzymatic antioxidant plays important roles in eliminating reactive oxygen and inhibition of damages. This research was aimed to study the effect of drought stress on peroxidase enzyme activity in sainfoin (Onobrychis sativa l.). A factorial experiment was conducted in a randomized complete blocks design with four replicates and four levels of field capacity in percent as treatment. Results showed that peroxidase enzyme activity increased by increase of drought level in leave and stem and decreased under severe stress (25 percent field capacity) and in root the changes of enzyme activity was against and by increase of stress level, peroxidase enzyme activity decreased in plants and only in plants under severe stress increased. Qualitative consideration of peroxidase enzyme activity showed, by increase of drought level, the number of isoenzyme bands increased thus in leave and stem treatments under 50 percent field capacity and in root treatments under 25 percent field capacity showed most number of bands that it was according to quantitative peroxidase enzyme data. According to obtained results, peroxidase enzyme in sainfoin plant is one of the antioxidant components, affecting the drought tolerance of this species by eliminating free radicals.
    Keywords: Sainfoin, drought stress, peroxidase enzyme, spectrophotometer, electrophoresis
  • Khosroshahi, M.* Page 559
    The evaluation of the amount of water requirement for afforestation, range improvement and forage production particularly in arid regions is considered as one of the essential needs of the executive departments in the country. In this article, the water requirement for Haloxylon was determined in three desert areas of Iran (Ahwaz, Bandarabbas, Chahbahar) using Cropwat 8- FAO Penman-Mnteith method. For this purpose, climate data were obtained from the nearest station to the plantation areas of Haloxylon. Soil texture, depth of root zone and other properties were evaluated from soil profile analysis where plant species were investigated. The phenology of the species was prepared through the available references and studies. After collecting all required metrological data, effective precipitation was derived from USDA method. Reference evapotranspiration (ETo) of each station and the amount of effective precipitation were then calculated at study areas for each individual stations. Results showed that effective rainfall in desert areas had a small contribution to plant water requirements, thus supplementary irrigation is needed during the growth season. This study also showed that the highest water deficiency for Haloxylon was recorded in July, June and May. It is also concluded that the annual reference evapotranspiration and the amount of effective precipitation in Ahwaz, Bandarabbas, and Chahbahar were calculated to be 2044, 1825, 1642 mm; 108, 93 and 59 mm, respectively. The highest annual-water requirement estimated by Crop-wat for Haloxylon species in above three stations was calculated to be 211, 112 and 77 mm, respectively. It also showed that although the three regions were located in areas with similar climatic and vegetative regions, the amount of water needed for supplementary irrigation in Ahvaz was almost three times higher than that in Chabahar and two times higher than that in Bandar Abbass.
    Keywords: Waterneed, Haloxylon, evapotranspiration, Sahara, Sandy, CropWat, Iran
  • Shooshtarim.*, Safarih., Fayazm., Akbarzadehm., Nateghi, S Page 570
    In order to evaluate the forage production stability of rangeland species in Gavanbane Harsin, the production per hectare was estimated for eight species in a completely randomized design with five replications during four years. Combined analysis of variance for dry forage production indicated significant differences among the years and species at 0. 01 level of probability. The results of mean comparisons, at 5% level of probability, showed that maximum forage production was obtained for Bromus tomentellus, Festuca ovina and Poa bulbosa, compared to other species. The interaction effect of species×year was significant at 1% level of probability and parametric and non parametric statistics were calculated on the basis of average forage production during four years. Parametric statistics including CVi, S2di and R2i and non parametric statistic including)Si)1)Si) 2، (Si) 2، Si)3، (Si) 6، (NPi) 3 and NPi had an identical trend in introducing stable species. Based on these statistics the most forage production stability was recored for Acantholimon olivieri, Eryngium thyrsoideum and Poa bulbosa. Parametric statistics of bi، Wi2 and δi2, and non parametric statistics of NPi (1) and NPi (2) also showed similar trend in the expression of species stability and the most production stability was obtained for Astragalus flexilipes and Scariola orientalis. Our results were confirmed by group classification of species stability using cluster analysis and principle component analysis for species ranking according to the statistics of stability. In general, Bromus tomentellus and Festuca ovina had a desirable forage production while their production stability was poor. In contrast, Scariolaorientalis and Astragalus flexilipes had desirable production stability while their forage production was poor compared to other species. Acantholimon olivier, Eryngium thyrsoideumand and Poa bulbosa had relatively moderate forage production and relatively favorable production stability. The low stability of the species having favorable forage production indicated that in addition to considering the amount of production, the stability of production also should be taken into consideration as an important factor, affecting the range condition. In terms of production, production stability, and palatability class, Festuca ovina and Poa bulbosa could be introduced for range improvement programs.
    Keywords: Forage production, production stability, rangeland
  • Maleckym. *, Tavakolim., Zamanip., Arabi, H.A Page 584
    One of the most important indicators of rangeland health is the diversity of their vegetation which is affected by different factors. In this regard, the physiographic factors can be pointed out in which the altitude is considered the most important. The present study was carried out to assess the changes in vegetation at an altitudinal gradient over a period of three months in part of Hamedan rangelands. For this purpose, three height levels including low altitude (1800-1900 meters), medium altitude (2200-2300 meters) and high altitude (2600-2700 meters) were selected and sampling was conducted 5 times with a 21-days intervals. The diversity indices of Shannon-Weiner, Simpson diversity, Simpson and the evenness index of Pylo were calculated to compare the vegetation varying along altitudinal gradient at different times. The results revealed that most of the estimated indices were varying along altitudinal gradient and with changing of the seasons (P<0.05), as the highest diversity and the evenness were recorded in the second harvest and at mid- and high-altitude respectively. An interaction between altitude and the season was also observed with all of indices (P<0.05), as from spring to summer, species diversity was declined after an early increasing at low altitude, but at higher altitudes this variation was accompanied with a delay. Evenness was increased with the season but this trend was moderated along altitudinal gradient.
    Keywords: Diversity index, altitude, season, Hamedan rangeland
  • Ehsania.*, Yeganehh., Barati, H Page 599
    Rangelands are composed of a variety of plant species whose different phenological stages are largely influenced by climatic factors. Therefore, considering the fluctuations of climatic conditions, each species is ready to be grazed in a particular time of growth period and also grazing should be stopped in a particular time. In this research, the phenological stages of Stipa barbata were investigated in five sites of semi steppe and three sites of steppe vegetative regions during 2007-2010. After determining the geographical characteristics of each site, 10 plants were selected and the growth stages including germination, vegetative growth, flowering, seed maturity, and dormancy period were recorded in 15-day and 7-day periods during growth stage and reproductive stage, respectively during four years. Also, meteorological data including daily tempreture, and monthly rainfall were collected from the nearest synoptic station. According to the results, the phenological stages of the studied species were more affected by GDD and rainfall index during the growing season. GDD (Growth Degree Days) in each phenological stage was almost identical from year to year with little difference. It is also not much difference among the studied sites.
    Keywords: Phenology, Stipa barbata, semi, steppe, steppe, climate
  • Ahmadia.*, Akbarzadehm., Yeganehh., Bakhashandehm., Ahmadi, E Page 613
    Each species has a specific production during the grazing season and different years. Also, the grazing livestock consumes certain forage which is different in terms of different conditions and breeds. Planning and management of rangeland and livestock is not possible without understanding the production characteristics of plants and forage consumption of a rangeland during the grazing period. This study was implemented during four years in Urmia-Gharebagh rangelands to evaluate the vegetative characteristics and forage production and consumption by livestock at different phenological stages. For this purpose, with the start of the grazing season and livestock entry to rangeland, the remaining forage of each species was harvested with one -month intervals until the departure of livestock grazing and the consumption rate was calculated by subtracting it from the production inside the exclosure. Finally, in order to study the effect of years and months on the production and consumption of species, data were analyzed. The results of combined analysis of variance showed that, in most species, the highest forage production and consumption were obtained in the fourth year along with the increment of rainfall in this year compared to other years. During the six months (April to September), the highest forage production and consumption was recorded in May in all years of study. The lowest forage production and consumption was recorded in September and April, respectively. The highest production and consumption were recorded for Festuca ovina, Helychrism and Bromus tomentelus and Poa bulbosa, Astragalus effuses, Dactilis glomerata, Ziziphora clinopodioides and Koeleria cristataamong showed the lowest production and consumption.
    Keywords: Rangeland, forage production, forage consumption, grazing season, Urmia