فهرست مطالب

نقد و نظر - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 68، زمستان 1391)

فصلنامه نقد و نظر
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 68، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد واعظی* صفحه 2
    قرن بیستم درآمیخته با پیدایش نگرش های گونه گون نسبی گرایانه در حوزه های مختلف است. مطالعات مردم شناسانه و زبان شناسانه پاره ای عالمان نظیر ساپیر و ورف موجب شکل گیری نسبی گرایی زبانی گردید. بر اساس این نسبی گرایی، زبان نه تنها نقش تعیین کننده ای در شکل گیری تفکر و اندیشه و جهان بینی ما دارد، بلکه اساسا زبان ها سنجش ناپذیر و غیر قابل ترجمه به یک دیگراند. در مقاله حاضر کوشش شده تا ضمن واکاوی نسبی گرایی و متغیرهای دخیل در آن روشن شود که اولا، نسبی گرایی زبانی در چه سطح و عرصه ای ورود پیدا می کند و زبان چارچوب مرجع و عامل نسبیت چه اموری می شود و ثانیا، میزان قوت و اعتبار این نسبی گرایی تا چه حدی است و آیا شواهد و ادله اقامه شده توان آن را دارند که نسبی گرایی زبانی را به کرسی قبول بنشاند. این نوشته ضمن تفکیک جبرگرایی زبانی از نسبی گرایی زبانی و نسبیت زبان نشان می دهد که تز ضعیف جبرگرایی زبانی و اذعان به نقش اجمالی زبان در سهولت تفکر و اندیشه - و نه تعیین محدوده و هدایت و مهار تفکر - قابل پذیرش است.
    کلیدواژگان: نسبی گرایی، متغیرهای نسبی گرایی، نسبی گرایی زبانی، فرضیه ورف و ساپیر، جبر زبانی
  • مجتبی فاضلی* صفحه 17
    در این مقاله در صددام تا با نقد نظریه های معنایی مختلف، این پیش فرض را به چالش بکشم که معنا، بخشی از زبان است و در نتیجه برای برقراری ارتباط زبانی میان انسان ها، اشتراک معنایی میان آنها ضروری است. در این مقاله ضمن نقد سه دسته از نظریه های ارجاعی، ساختاری و کاربردی نشان خواهم داد که هیچ یک از این نظریه ها نمی توانند ثابت کنند که برداشت آنها از معنا، «اشتراک پذیری» آن را ثابت می کند. سپس با تکیه بر تفسیر تازه ای از نظریه معنایی ویتگنشتاین متاخر، نشان خواهم داد که معنا امری شخصی و مبتنی بر تجربه های فردی است. همچنین برقراری ارتباط میان انسان ها نه اشتراک گذاری معنا، بلکه هماهنگی زیستی - رفتاری میان آنها است.
    کلیدواژگان: معنا، کاربرد، اشتراک معنایی، ویتگنشتاین، هماهنگی زیستی، رفتاری
  • نفیسه ترابی*، محسن جوادی صفحه 37
    «لذت» از اساسی ترین انگیزه های رفتار آدمی است که مورد توجه ویژه فیلسوفان قرار گرفته است. ابن سینا پاسخ به پرسش «چیستی لذت» را از طریق شناخت نفس و قوای ادراکی آن میسر می داند. از نظر او، لذت عبارت از ادراکی حضوری است که از دستیابی مدرک به آنچه در نظرش کمال و خیر به شمار می رود، حاصل می شود و به واسطه ادراک، کمال و خیر ذومراتب و تشکیکی است. فخر رازی نظریه متزلزلی دارد؛ گاه لذت را بی نیاز از تعریف می داند و گاه آن را به ادراک ملائم تعریف می کند. او مراتب چندگانه ای برای آن در نظر نمی گیرد و تنها معتقد به وجود لذت عقلی بوده، لذات حسی را رفع الم یا تغییر حالت می داند. در این مقاله به تحلیل و بررسی ماهیت لذت از دیدگاه این دو فیلسوف می پردازیم.
    کلیدواژگان: لذت، لذت عقلی، ادراک، نیل، کمال، خیر
  • جواد دانش* صفحه 62
    از مهمترین اشکالات وارد بر وابستگی مفهومی - و به ویژه ثبوتی- اوصاف اخلاقی به دین، بی قاعدگی اراده و افعال ارادی خداوند و درنتیجه، خودسرانگی اخلاق برآمده از آن بوده است. بر اساس این نقد، اراده و کراهت خداوند یا امر و نهی او بی هیچ ضابطه و معیاری می تواند مفاهیم اخلاقی ای چون خوب و بد را شکل داده یا دست کم در اتصاف افعال انسانی به این محمولات تاثیر گذارد. اما برخی فیلسوفان و متکلمان - جدا از دیگر نقدهای وارد بر این دو تقریر از اخلاق دینی -کوشیده اند تا با ضمیمه کردن و افزودن قیدهایی به خداوند، استناد به تناقض منطقی افعال قبیح، توجه و تاکید بر ویژگی هایی چون بساطت خداوند و... به حل این مشکل همت گمارند که این پاسخ ها اصولا ناتوان از حل این مسئله بوده اند مگر آن که مراد حقیقی خداوند و موضوعات ثابت قضایای اخلاقی را ملحوظ در نظر آوریم.
    کلیدواژگان: نسبت اخلاق و دین، اخلاق خودسرانه، نظریه امر الاهی، اخلاق دینی، وابستگی ثبوتی
  • مرتضی علی نظارتی زاده* صفحه 75
    گواهی به عنوان یکی از منابع معرفت، نقش بی بدیلی در زندگی فردی و اجتماعی انسان دارد. هرچند پرسش های فراوانی درباب موضوع گواهی مطرح است، اما پرسش محوری نوشتار حاضر که به سیاق مباحث معرفت شناسی تحلیلی تحریر یافته است، این است که آیا گواهی افزون بر این که منبع انتقال دهنده معرفت است، منبع مولد معرفت نیز هست یا نه؟ فردگرایان پاسخشان منفی است، اما جامعه گرایان بر این باورند که گواهی می تواند منبع مولد معرفت نیز باشد. البته، اهمیت این پرسش به اندازه ای است که پاسخ مثبت به آن موجب ظهور دیدگاه های جامعه گرایانه در معرفت شناسی شده است. در این مقاله پس از ذکر دیدگاه جنیفر لکی، یکی از جامعه گرایان، اشکالات وارد بر آن بررسی و به آنها پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: معرفت، معرفت شناسی، گواهی، فردگرایان، جامعه گرایان، جنیفر لکی
  • منصور نصیری* صفحه 96
    پارادوکس تایید از ضمیمه دو اصل ایجاد شده است: نخست، اصل یا معیار نیکو؛ دوم، اصل یا شرط هم ارزی؛ از همین رو، معمولا، راه حل های مطرح شده برای پارادوکس تایید در دو دسته کلی دسته بندی و تدوین شده اند: نخست، راه حل هایی که بر رد معیار نیکو مبتنی هستند؛ دوم، راه حل هایی که بر رد شرط هم ارزی مبتنی اند. در این مقاله، ضمن تبیین پارادوکس تایید، مهم ترین راه حل های مطرح شده بر اساس رد معیار نیکو بررسی شده اند که عبارتند از: الف) راه حل همپل؛ ب) راه حل مبتنی بر بیزگرایی رایج؛ ج) راه حل گود؛ د) راه حل کواین.
    کلیدواژگان: پارادوکس تایید، معیار نیکو، اصل هم ارزی، همپل، بیزگرایی، گود، کواین
  • ولی الله حسومی* صفحه 117
    مقاله حاضر به بررسی روش فقه الحدیثی سید مرتضی در تاویل روایات - در کتاب امالی - می پردازد. سید مرتضی در کتاب امالی تصریح کرده که هرگاه خبر از قسم خبر واحد باشد که علم آور نیست و ظاهری متفاوت و مخالف با مطلب معلوم و قطعی داشته باشد، در صورت امکان، باید ظاهر آن را به گونه ای تاویل کرد که موافق و مطابق با حق و واقع باشد، در غیر این صورت رد این خبر و باطل دانستن آن واجب است. او از روش های گوناگونی در تاویل و تبیین روایات بهره گرفته است؛ از جمله: حمل حدیث بر معنایی خلاف ظاهر، کنایی و تمثیل و... با استناد به قرینه های متصل و منفصل، حمل لفظ بر مجاز با قرینه های مختلف، بهره گیری از محسنات لفظی و معنوی در تاویل روایات، حمل لفظ از معنای مصطلح شرعی به معنای لغوی، حمل حدیث بر اشتباه و توهم راوی. او به کارگیری روش های دقیق عقلی و بهره گیری از جنبه های ادبی، اصولی را برای درک و فهم دقیق تر احادیث پی ریزی کرد.
    کلیدواژگان: امالی، سید مرتضی، تاویل، محسنات لفظی و معنوی
  • زهره ابراهیمی صفحه 139
    از آثار فلسفی والتر ترنس استیس(1886-1967م) فیلسوف و نظریه پرداز مشهور قرن بیستم، چندین کتاب به زبان فارسی ترجمه شده است که به دلیل بیان شیوا و روشمند او، مورد استقبال بسیاری از خوانندگان نیز قرار گرفته است. از جمله آثار وی، کتاب وجود و نظریه شناخت است. استیس در این کتاب تلاش کرده تا نظریه شناخت خود را که مبتنی بر تجربه گرایی است به صورت جامع و کامل مطرح کند. با توجه به این که امروزه دیدگاه های تجربه گرایانه در شناخت شناسی گسترش رواج یافته است، پرداختن به نظریه تجربه گرایانه استیس و بررسی کاستی های این نظریه مهم و مفید به نظر می رسد.
|
  • Ahmad Vaezi* Page 2
    In the twentieth century, a variety of relativistic views have emerged in different fields. Anthropological and linguistic studies of some scientists such as Cyper and Whorf led to linguistic relativism. According to this view, not only languages have decisive roles in the formation of our thoughts and worldviews, but they are incommensurable and they cannot be translated to one another. In this paper, I seek to analyze relativism and its determinants in order to illustrate, first, that at what level, linguistic relativism enters, and what things are the ones that languages become their reference framework and relativity, and second, how strong and creidable this sort of relativism is—to see whether or not evidence and arguments for this view can drive home its claim. In this paper, I shall distinguish between linguistic relativism and linguistic determinism, showing that the weak thesis of linguistic determinism and the partial role of language in the facilitation of thought—and not in its determination and control—can be plausible.
    Keywords: Relativism. Determinants of relativism. Linguistic relativism. The thesis of Whorf, Cyper. Linguistic determinism
  • Mojtaba Fazeli* Page 17
    Criticising different meaning theories, this paper aims to challenge the presupposition that “meaning” is a constituent part of language so that communication among people requires sharing the same meaning. In this paper, I will offer a critical review of three clusters of theories, i.e. referential, structurist and use approach to meaning, to show that none succeeds in accounting for the above presupposition. Then, relying on a new interpretation of later Wittgenstein’s theory of language, I will explain why meaning is a private matter and based on personal experiences, and communication among people is, not sharing meaning, but a harmony in their lifestyles and behaviors.
    Keywords: meaning, use, sharing meaning, Wittgenstein, harmony in lifestyle, behaviour
  • Nafisehtorabi*, Mohsen Javadi Page 37
    Pleasure is the strongest motivation behind human behavior and therefore has always been the interest of philosophers. From Ibn Sina's point of view, the only way of understanding pleasure's nature is through an insight into human soul and their perception of the world. He believed that 'pleasure' is a subjective perception which is experienced depending on the perceiver's conception and idea of goodness and perfection and thus there are different types of pleasure as a result of different perceptions of accomplishment, perfection and goodness. However, Razi held conflicting views about pleasure. On the one hand, he expressed the view that pleasure is beyond defining as it is a limitless feeling; on the other hand, he defines it as perception. In his view, there are not different kinds of pleasure since he is a firm believer of intellectual pleasure and regards sensuous pleasure only as alleviation of pain and suffering or a change of emotions. In this paper, we attempt to analyze the 'pleasure's nature' from the point of view of these two philosophers.
    Keywords: pleasure, intellectual pleasure, accomplishment, perfection, goodness
  • Javad Danesh* Page 62
    One of the main difficulties of conceptual and particularly realization-based dependence of moral attributes on religion is the irregularity of God’s will and voluntary actions and hence arbitrariness of morality derived from it. According to this critique, divine will and reluctance or command and prohibition without criteria and standards can shape moral concepts such as good and bad or at least have an influence on qualification of human actions to the predicates.But some philosophers and theologians, apart from other critiques against these two versions of religious morality, have attempted to resolve this problem by accommodating some determining factors in God, invoking to logical contradiction of bad actions, favour to attributes as divine simplicity and the like. These answers essentially have been incapable of solving this problem unless we consider the real object of God’s will and the fixed subjects of ethical propositions.
    Keywords: The relation between morality, religion. Arbitrary morality. Divine command theory. Religious morality. Realization, based dependence
  • Morteza Ali Nezaratizadeh* Page 75
    Testimony as a source of knowledge has an irreplaceable role in individual and social life of humans. Although many questions are raised about testimony, the central question of this paper—written in the context of analytic epistemology—is whether testimony only transmits knowledge or it can, in addition, be considered as a source for generating knowledge. The response of Individualists is No, but communitarians believe that testimony can also be a generative source of knowledge. Of course, this question is so important that the positive response to it brought about communitarian theories in epistemology. After formulating Jennifer Lackey’s view—one of the communitarians— I will consider the problems of this view and try to respond to them.
    Keywords: Knowledge, epistemology, testimony, communitarians, J. Lackey
  • Mansour Nasiri* Page 96
    The paradox of confirmation results from two principles: first, Nicod’s condition, second, equivalence condition. Thus solutions to the paradox are of two types: first, solutions based on the rejection of Nicod’s condition, and second, ones based on the rejection of equivalence condition. After illustrating the paradox of confirmation, i shall examin solutions based on the rejection of Nicod’s condition: (a) Hempel’s solution, (b) solution based on standard Bayesianism, (c) Good’s solution, (d) Quine’s solution.
    Keywords: Paradox of confirmation. Nicod's condition. Equivalence condition. Hempel. Bayesianism. Good. Quine
  • Valiollah Hasoomi* Page 117
    This article is concerned with the Fiqh al-Hadith method of Sayyed Murtada for the interpretation of narratives, in his book, Amali. Sayyed Murtada makes explicit in his book if the Khabar is the kind of Wahed that does not lead to knowledge and its apparent meaning is at odds with what we know, we should interpret its apparent meaning in a way that makes it compatible with what is right. Otherwise, we should reject this Khabar. It is necessary to take this Khabar as incorrect and reject it. Sayyed Murtada has used various methods to interpret narratives, including: regarding a Hadith as having a meaning contrary to its appearent meaning—e.g. taking it to have a metaphorical meaningand the like—by appealing to its attached and detached contexts; taking the term to have its literal meaning and not its religious meaning; and taking the narrator to have made a mistake. He has established principles for understanding Hadiths by employing intellectual methods and literal information.
    Keywords: Amali, Sayyed Murtada, Interpretation, spiritual, literal aadvantage