فهرست مطالب

نشریه متافیزیک
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد اکبری تختمشلو، مهدی گلشنی صفحات 1-34
    هیلاری پاتنم که زمانی خود از نمایندگان و مدافعان برجسته رئالیسم علمی و متافیزیکی به شمار می رفت، در اواسط دهه 1970م. به یکی از مخالفان سرسخت رئالیسم متافیزیکی مبدل شد. او تعدادی استدلال را علیه ابعاد صدقی و هستی شناختی رئالیسم متافیزیکی طرح کرد و پس از کنار گذاشتن کامل آن، یک نظام فکری جدید موسوم به «رئالیسم درونی» را به عنوان جایگزین پیشنهاد کرد. ایراد اصلی پاتنم بر بعد صدقی رئالیسم متافیزیکی این بود که به موجب این فلسفه، همواره یک شکاف پر ناشدنی میان صدق یک گزاره و توجی هات معرفتی ما برای آن گزاره در میان خواهد بود. از نظر هستی شناختی نیز نقد اصلی وی بر رئالیسم متافیزیکی این است که جهان در نگاه این موضع فلسفی از اشیاء «از قبل آماده» تشکیل یافته است. پاتنم از این رو مخالف هر دوی اینهاست که طبق نظر او از طرفی صدق را نمی توان چیزی جز توجیه ایده آل در نظر گرفت و از طرف دیگر چنین نیست که جهان از اشیاء از قبل آماده تشکیل یافته باشد؛ بلکه این ما هستیم که آن را با نظام های مفهومی گوناگونی که اتخاذ می کنیم، به انحاء خاص به اشیاء مختلف تقسیم می کنیم. در واقع از نظر پاتنم فرض هر گونه «منظر بیرونی»، خواه در مورد صدق و خواه در مورد هستی شناسی، بی معنی است. این مقاله پس از معرفی و نقد و بررسی استدلال های پاتنم در رد رئالیسم متافیزیکی، به تبیین، بحث و بررسی اجزاء و عناصر اصلی و سازنده رئالیسم درونی می پردازد. نتیجه بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که گذشته از اینکه ایرادات پاتنم علیه رئالیسم متافیزیکی از اعتبار و قوت لازم برخوردار نیست، جایگزین پیشنهادی وی (رئالیسم درونی) نیز، علاوه بر گردآوری برخی عناصر ناهماهنگ و بعضا غیر شهودی در خود، با اشکالات جدی دست به گریبان است. تلقی مختار رئالیسم درونی از صدق نمی تواند به هدف اعلامی خود، یعنی از میان برداشتن شکاف عمیق میان صدق یک اظهار و آگاهی ما از آن، نائل آید. مدعیات هستی شناختی رئالیسم درونی نیز در واقع نه نتیجه معتبر و حقیقی تز نسبیت مفهومی، که تکیه گاه اصلی پاتنم در این خصوص به حساب می آید، بلکه بیشتر حاصل خلط مباحث زبان شناختی با مباحث هستی شناختی است.
    کلیدواژگان: پاتنم، رئالیسم متافیزیکی، رئالیسم درونی، (تئوری) صدق، وجود اشیاء، نسبیت مفهومی
  • جهانگیر جهانگیری، علی بندرریگی زاده صفحات 35-50
    آثاری که درباره ژاک دریدا به زبان فارسی نگاشته شده یا آثاری که از او یا درباره او به زبان فارسی ترجمه شده اند، عمدتا آثاری بوده که بر گرایش های زیبایی شناسانه دریدا متمرکز بوده است و از فلسفه و اندیشه سیاسی او غفلت شده است. باید دانست که دریدا دارای فلسفه و اندیشه سیاسی منسجمی است که ضرورت پرداختن به آنان به خوبی احساس می شود. در جهان انگلیسی زبان نیز، بیش از یک دهه نیست که اندیشه سیاسی دریدا مورد توجه جدی قرار گرفته است و آثاری به نگارش درآمده که مستقلا بر فلسفه و اندیشه سیاسی او متمرکز بوده، یا مفاهیم زیبایی شناسانه او را در قالبی سیاسی مطرح ساخته است. در مقاله حاضر، درصدد هستیم تا مفاهیم قانون، عدالت و مسئولیت را در فلسفه دریدا مورد کاوش قرار دهیم. در این راستا، ابتدا به تمایزات مابین قانون و عدالت می پردازیم. این امر به خصوص با مدنظر داشتن مفهوم دریدایی «واسازی» انجام می پذیرد. هم چنان که خواهیم دید، در نزد دریدا، قانون «واسازی پذیر»، و عدالت «واسازی ناپذیر» است. سپس، نسبت هر یک از مفاهیم قانون و عدالت را با مفهوم مسئولیت خواهیم سنجید، و به این نتیجه می رسیم که عدالت، برخلاف قانون، ما را از به عهده گیری و تقبل مسئولیت، مبرا نمی سازد.
    کلیدواژگان: قانون، عدالت، مسئولیت، واسازی پذیری، واسازی ناپذیری، سرگشتگی
  • ایرج آذرفزا، مهدی قوام صفری صفحات 51-72
    یکی از اصلی ترین مفاهیم برسازنده اندیشه سیاسی یونان باستان، مفهوم قانون بوده است. یونانیان از دو اصطلاح حقوقی متفاوت برای مفهوم قانون استفاده می کرده اند. تا پیش از سقوط حکومت استبدادی پیسیستراتی در پایان سده ششم پ.م اصطلاح ثسموس در معنای قانون نهاده به کار می رفته است؛ حال آنکه پس از اصلاحات کلیستنسی در آغاز سده پنجم پ.م و استقرار مردمسالاری در آتن، اصطلاح حقوقی دیگری در معنای قانون نهاده به کار می رفته است: نوموس. پژوهش های ما نشان می دهد این تغییر اصطلاح در ادبیات حقوقی آتن، نشان از دگرگونی عمیق تری در اندیشه سیاسی یونانیان دارد- به باور ما زبان، آیینه دار اندیشه است و چنین تغییر ترمینولوژیکی در زبان، احتمالا، بازتاب تغییری اندیشگانی است. ازین روی، برآنیم از رهگذر بررسی فیلولوژیک دو واژه ثسموس و نوموس در ادبیات یونان باستان، از هومر تا ابتدای سده چهار پ.م، این تغییر در اندیشه سیاسی یونانیان را نشان دهیم. آنچه این جستار را از پژوهشی صرفا فیلولوژیک فراتر می برد و آن را درآمدی بر فهم فلسفه سیاسی یونان باستان قرار می دهد، تلاش در بازتعریف واحد زیست سیاسی یونانیان، پولیس، بر اساس برداشت نوین از مفهوم قانون است.
    کلیدواژگان: ثسموس(θεσμός)، نوموس(νόμος)، پولیس(πόλις)، قانون، قانون نهاده
  • محمدحسین جمشیدی، مسعود کریمی بیرانوند صفحات 73-92
    هوسرل و اشتراوس دو فیلسوفی هستند که درصدد اصلاح تفکر فلس فی و به تبع آن فلسفه سیاسی برآمده اند؛ اما علی رغم اشتراک نظر در هدف و مبانی، چگونه و چرا هوسرل را در صف خط شکنان مبارزه با فلسفه متافیزیکی به اصطلاح سنتی و اشتراوس را در نقطه مقابل او و رهبر فلسفه گرایی سنتی و محافظه کارانه به شمار می آورند؟ مطابق با روش اندیشه شناختی توماس اسپریگنز، هر چند این استاد و شاگرد آلمانی تبار، دارای دغدغه ای مشترک در باب افول تفکر حقیقت جوی فلسفی اند اما درک متفاوت آن ها از ریشه های این بحران و نیز تصور حالت کمال مطلوب، مختوم به فلسفه-های سیاسی متفاوت و بسا متضاد شده است. برخلاف هوسرل که نوعی اصالت انسان و تفاهم بین الاذهانی را بستر فکری و فرهنگی طرح خود؛ یعنی پدیدارشناسی قرار می دهد، اشتراوس از سرشت طبیعی امور سیاسی و محکوم بودن فلسفه سیاسی به قواعد خارج از کنترل انسان سخن می گوید. در نتیجه از پدیدارشناسی هوسرل گونه ای فلسفه سیاسی پسامتافیزیکی منتج می شود، که امور سیاسی را در بطن زندگی روزمره و تعاملات و تفاهمات اجتماعی و تاریخی می یابد؛ اما اشتراوس با تکیه بر فلسفه سیاسی کلاسیک، محتاطانه به دنبال پاسخ گویی به سوالات بنیادین و فراگیر سیاست، در ضمن کاوش مستمر و فروتنانه در برابر سرشت امور سیاسی است.
    کلیدواژگان: حقیقت، فلسفه، فلسفه سیاسی، هوسرل، اشتراوس
  • علی اصغر مصلح، مهدی پارسا خانقاه * صفحات 93-114

    واسازی دریدا در نسبت با جریان های فلسفی مختلفی شکل گرفته که اگزیستانسیالیسم، پدیدارشناسی و ساختارگرایی از آن جمله است. این پژوهش می کوشد خاستگاه های واسازی را در آثار و فلسفه نیچه جستجو کند و نشان دهد که تفکر دریدا تا حد زیادی بسطی از تفکر نیچه است. می توان پروژه واسازی را دنباله ای از نقد متافیزیک نیچه دانست. مفاهیم دریدایی متافیزیک حضور، دیفرانس و نقد لوگوس محوری، ریشه ای نیچه ای دارند. وی به تفکر فلسفی بسیار بدبین بود و تفکری غیرفلسفی و غیرنظری را جستجو می کرد. نیچه از هنر به عنوان نگرشی به جهان نام می برد که از محدودیت های تفکر فلسفی مبراست. در دریدا نیز این بدبینی به تفکر فلسفی وجود دارد اما وی معتقد است که این بدبینی در درون تفکر فلسفی ایجاد شده است. او از تفکری عملی به جای تفکر نظری سخن می گوید و تلاش می کند آنچه را نیچه بدان حمله می کرد، به طور نظام مند نقد کند. این پژوهش می کوشد تا نشان دهد که واسازی دریدا تلاشی برای فاصله گیری از تفکر نظری است و بنابراین حرکتی کاملا نیچه ای است. این تلاش برای جستجوی راهی در فلسفه که نظریه باور نباشد، از نیچه آغاز شد و در دریدا به سرانجام رسید.

    کلیدواژگان: دریدا، نیچه، واسازی، خاستگاه، ناخودآگاه
  • محسن طلایی ماهانی صفحات 115-128
    در این جستار، برخی از فلاسفه مسلمان که به نظر نگارنده اهمیت بیشتری در تاریخ فلسفه اسلامی داشته اند، برگزیده شده اند که شامل کتدی، فارابی، ابن سینا، شیخ اشراق و ملاصدرا می شوند. البته نباید فراموش کرد که رویکرد ما در این مقاله صرفا تاریخی نیست. به عبارت دیگر تلاش داریم نشان دهیم آثولوجیا از جنبه های مختلف در فلسفه اسلامی اهمیت دارد. ابتدا پس از معرفی اجمالی آثولوجیا، انتساب غلط این اثر به ارسطو و سپس برخی اثرپذیری های فلاسفه مسلمان در آراء و نظریاتشان از این کتاب بررسی شده است. بعضی از فلاسفه مسلمان این کتاب را به ارسطو و عده ای دیگر، آن را به افلاطون نسبت داده اند و هر دو گروه، از این کتاب برای تبیین نظریاتشان استفاده کرده اند. همین امر، موجب پدید آمدن مشکلات و پیچیدگی هایی در آرای آنها شده است از جمله وحدت بین آرای فلاسفه و به ویژه ارسطو و افلاطون که به عنوان پیش فرضی مهم و جدی در آرای اکثر فلاسفه تلقی شده است.
    کلیدواژگان: آثولوجیا، افلوطین، کندی، فارابی، ابن سینا، شیخ اشراق، ملاصدرا
  • جلال پیکانی صفحات 129-142
    توده افراد در قضاوت های اخلاقی خود از ساز و کاری پیروی می کنند که تا حد زیادی با قواعدی که فیلسوفان اخلاق بیان می کنند متفاوت است، چیزی که ما آن را اخلاق عامیانه می نامیم. توده افراد هنگام قضاوت اخلاقی، بیش از همه به مقدورات اخلاقی انسان توجه دارند و از هیچ کس انتظار اخلاقی زیستن کامل را ندارند. توده افراد پیشاپیش مفروض می دارند که اخلاقی زیستن کامل مطلوبی است فراتر از مقدورات اخلاقی آدمی. این فرض ناگفته و نانوشته بنیاد کنش های اخلاقی توده افراد را تشکیل می دهد. در مقابل، به نظر می رسد نظام های اخلاقی برآمده از اندیشه فلاسفه اخلاق به طور پیشینی شکل گرفته اند و با درنظر داشتن یک انسان اخلاقی آرمانی، از انسان ها انتظار دارند که به چنان جایگاهی دست یابند. این پیش فرض به ارائه نظریه هایی در قلمرو فرااخلاق و اخلاق هنجاری منجر می شود که با تعیین معیارهای بسیار سخت گیرانه که با زیست عملی کمتر کسی مطابقت دارد، انسان ها را از زیستن در مطابقت کامل با چنان معیارهایی ناامید می سازند. به نظر می رسد که ضروری است فیلسوفان اخلاق مسیر خود را یکسره تغییر دهند و نظرورزی خود را در درجه نخست با عطف نظر به مقدورات اخلاقی انسان ها آغاز نمایند. در این مقاله نشان داده شده است که نظرورزی سهل-گیرانه در قلمرو اخلاق سطح اخلاقی بودن کل جامعه را بیشتر افزایش می دهد تا نظرورزی های سخت گیرانه. بنیاد این تغییر رویکرد به اخلاق بر پیوندی استوار است که ضرورتا میان روانشناسی اخلاق و فلسفه اخلاق وجود دارد، پیوندی که با پیشرفت علوم، بیشتر مورد توجه و التفات فلاسفه اخلاق قرار می گیرد. البته این ایده ای است خام و اولیه که طبیعتا با ایرادات و خلاءهایی مواجه است.
    کلیدواژگان: اخلاق عامیانه، فلسفه اخلاق، مقدورات اخلاقی، اخلاق فضیلت
|
  • J. Akbari Takhtameshlou, M. Golshani Pages 1-34
    Hilary Putnam، who was once one of the representatives and proponents of scientific and metaphysical realism، became an unrelenting opponent of metaphysical realism during the mid-70s. Having argued against alethic and ontological dimensions of metaphysical realism، he proposed “internal realism” as an alternative to it. Putnam''s major objection to the alethic dimension of metaphysical realism was that this philosophy brings about an unbridgeable gap between the truth of a proposition and our epistemic justifications for it. As to the ontological dimension of metaphysical realism، he proposed the criticism to the effect that according to this philosophical position the world consists of “ready-made” objects. Putnam poses these criticisms because، as he argues، firstly، truth cannot be considered anything but the ideal justification; and secondly، the world is not made of ready-made objects، but rather it is we that cut up the world into different objects when we take a conceptual scheme. Indeed، according to Putnam assuming any «external perspective»، whether about truth or about ontology، is meaningless. Having introduced and reviewed Putnam''s arguments in rejecting metaphysical realism، this article explains and examines the basic elements of internal realism. The results of this article show that Putnam''s objections against metaphysical realism lack the necessary credibility and strength; and at the same time his proposed alternative (internal realism) has serious problems that made to be addressed. By his chosen conception of truth، internal realism، cannot touch its stated purpose; i. e. the removal of a huge gap between the truth of a statement and our knowledge of it. The ontological claims of internal realism are not، indeed، the reliable and true consequences of the thesis of conceptual relativity، which is considered as Putnam’s main base in this regard، but rather it is more a consequence of mistaking the linguistic issues with ontological ones.
    Keywords: Putnam, metaphysical realism, internal realism, (the theory of) truth, the existence of objects, conceptual relativity
  • Jahangiri, A. Bandarrigi Zadeh Pages 35-50
    The works written in Persian about Jacques Derrida or the works translated into Persian about and from him have concentrated on Derrida’s aesthetic tendencies and forgotten his political philosophy and thought. But، we should know that his political philosophy and thought are so rich and working on them is necessary for our philosophical communities. In English-speaking world، it is for a decade that Derrida’s political thought has attracted writers’ and scholars’ attention. The works written in this period have concentrated independently on Derrida’s political philosophy and thought or have ‘politicized’ his aesthetic concepts. In this essay، we are trying to investigate the concepts of law، justice and responsibility in the philosophy of Derrida. First، we will clarify the distinctions between law and justice. For doing so، we will pay attention to Derridean concept of ‘deconstruction’. For Derrida، as we will see، law is ‘deconstructible’ and justice is ‘undeconstructible’. Second، we will investigate the relations between law، justice and responsibility. We will conclude that justice، contrary to law، does not prevent us from taking responsibility.
    Keywords: Derrida, law, justice, responsibility, deconstructibility, undeconstructibility, undecidability
  • I.Azarfaza, M.Ghavam Safary Pages 51-72
    Law is one of the key concepts in ancient Greek political thought. Two different legal-political terms were used for the concept of law in ancient Athens -although not simultaneously. Before putting an end to the tyranny of the Pisistratidae at the end of the sixth century، θεσμός was used in the sense of state law whilst after the Cleisthenes democratic reforms at the beginning of the fifth century، νόμος was the official legal-political term. This study reveals that such terminological change from θεσμός to νόμος reflects a profound change in Athenian political thought. Considering the fact that language mirrors thinking، this change in terminology may reflect a change in Athenian thinking. Hence، through philological analysis، this article aims to expound how ancient Greek political thought altered. Attempting to redefine the unit of Greek political life، πόλις، according to new meaning of the law، this paper is a contribution to the ancient Greek political philosophy.
    Keywords: Nomos (νόμος), Thesmos (θεσμός), Polis (πόλις), law, state law, political thought
  • Mh. Jamshidi, M. Karimi Beiranvand Pages 73-92
    Husserl and Strauss are two philosophers that intended to reform philosophic thought and thereupon political philosophy. But despite of common view about end and foundations، how and why Husserl is included in the class of pioneers of battle against metaphysical philosophy and Strauss is reputed against him as the leader of classic and Conservative Philosophy? According to Thomas Spreagens’ epistemological method، even though this Germanic teacher and his pupil have common preoccupation about the sunset of philosophical truth-seeking thought، their different understanding of themes of this crisis and ideal aspect have been ended in different and maybe opposite philosophies. Unlike Husserl who set a kind of Humanism and inter-subjective understanding as intellectual and cultural base for his plan، i. e. Phenomenology، Strauss talks about the natural essence of political issues and dependence of political philosophy on regulations which are out of human’s control. Thus، the type of post-metaphysical political philosophy that finds political objects inside ordinary life and social and historical relations and understandings is derived from Husserl’s Phenomenology، but Strauss’ insistence on classic political philosophy cautiously seeks to answer fundamental and pervasive political questions، while continuously and modestly exploring the nature of political issues.
    Keywords: truth, philosophy, political philosophy, Husserl, Strauss
  • Aa. Mosleh, M. Parsa Khanghah Pages 93-114

    Derrida’s deconstruction is formed in relation to different philosophical movements such as existentialism، phenomenology، and structuralism. In this inquiry، we will search the origin of deconstruction in texts and philosophy of Friedrisch Nietzsche. We will show that Derrida’s thought is a development of Nietzsche’s critic of metaphysical thought. Most important Derridean concepts such as metaphysics of presence، diferrance، and critic of logocentrism are basically Nietzschean. Nietzsche was very pessimistic about philosophical thought and sought a nonphilosophical and nontheoretical thought. He introduced art as a view to the world that is free from limitations of theoretical thought. In Derrida، also، we can see this pessimistic view to philosophical thought، but he insists that this view is formed inside of philosophical thought. He introduced a practical thought instead of theoretical thought and systematically criticized the latter. We will show that Derrida’s deconstruction is an attempt to make a distance from theoretical thought and، thus، is a Nietzschean movement. This is an attempt to find a way in philosophy that does not have to be theoretical; an attempt begun in Nietzsche and culminated in Derrida.

    Keywords: Derrida, Nietzsche, deconstruction, origin, unconscious
  • M. Talaee Mahani Pages 115-128
    On the assumption that some Muslim philosophers have been more important than the others in the history of Islamic philosophy، a number of philosophers including Al Kendy، Ibn Sina، Suhrevardi and Mulla Sadra have been chosen in this study. Of course، it should not been forgotten that our approach in this article is not only historical. In other words، we are trying to show that Theologia is important in Islamic philosophy from different aspects. At first، we introduce this work briefly and then treat wrong ascription of this work to Aristotle and the malleability of some Islamic philosophers from it. Some Muslim philosophers have ascribed this work to Aristotle whereas some others have ascribed it to Plato and both groups have used its doctrines for explaining their ideas. This resulted in numerous problems in their doctrines amongst them is the unity of opinion between philosophers، especially Plato and Aristotle، considered as an important and serious presupposition in the doctrines of most Muslim philosophers.
    Keywords: Theologia, Plotinus, Al Kendy, Ibn Sina, Suhrevardi, Mulla Sadra
  • J. Peikani Pages 129-142
    According to our terminology، the mechanism people follow in moral judgments، which is far from the sayings and rules of moral philosophers، is folk morality. Above all، people in moral judgments regard human moral capacity and do not expect full morality of any one. People suppose that perfect moral life is an ideal which is beyond human abilities. This hidden presupposition forms the foundation of human moral behavior. On the other hand، it seems that the moral systems originating from moral philosophy have been constructed a priori and، assuming a perfect man، they expect people to become such a person. It seems that it is necessary for moral philosophers to change their way and begin speculation with respect to people’s moral capacities. In this paper، we argue that minimal ethical speculation increases the level of morality in society. The basis of this turn is new progresses and findings in the field of psychology and the connection between psychology and moral philosophy; a connection which will be more and more important for moral philosophers parallel to scientific progresses. Of course، this is an immature idea and therefore confronts with some critiques.
    Keywords: folk morality, philosophy of ethics, moral capacity, virtue ethics