فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال دهم شماره 1 (پیاپی 42، فروردین 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • آرزو طهمورث پور، آرش قدوسی، محبوبه سادات تولایی صفحات 1-9
    مقدمه
    شایع ترین عامل پوسیدگی دندان، باکتری استرپتوکوکوس موتانس می باشد. سال هاست کنترل پوسیدگی دندان با استفاده از دهان شویه ها به عنوان یک روش شیمیایی مطرح است. هدف از این تحقیق مقایسه ی اثر ضد باکتری دهان شویه ی کلرهگزیدین با عصاره ی سیب به عنوان یک دهان شویه ی طبیعی بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی- آزمایشگاهی، نمونه بزاق 20 فرد به محیط کشت جامد منتقل شد. سپس 10 فرد به عنوان گروه 1 از کلرهگزیدین و 10 فرد به عنوان گروه 2 از عصاره ی سیب استفاده کردند. مجددا از بزاق نمونه برداری شده و به محیط کشت جامد منتقل شدند. تعداد کلونی های رشد یافته در هر گروه قبل و بعد از استفاده از دهان شویه ها شمارش و با یکدیگر مقایسه گردید. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون t مورد بررسی قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در میانگین تعداد کلونی ها قبل از استفاده از دهان شویه ها وجود ندارد (862/0 = p value)، اما میانگین تعداد کلونی ها بعد از مداخله در گروه 1 (001/0 > p value) و در گروه 2 (002/0 = p value) کاهش معنادار یافت. کاهش در میانگین تعداد کلونی ها در گروه کلرهگزیدین به طور معناداری بیش تر از گروه عصاره ی سیب بود (001/0 > p value). درصد کاهش کلونی ها بعد از مداخله دهان شویه ها در گروه 1، 8/92 درصد و در گروه 2، 5/54 درصد بود.
    نتیجه گیری
    عصاره ی سیب می تواند به عنوان یک ماده ی ضد میکروبی موثر در محیط دهان به کار رود، اگرچه هم چنان کلرهگزیدین به عنوان دهان شویه ی استاندارد دارای اثر ضد باکتری بیش تری در دهان است.
    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس موتانس، دهان شویه ها، کلرهگزیدین
  • حمید رضویان، عباسعلی خادمی، احسان مستاجران، بتول هاشمی بنی، فریبا حیدری صفحات 10-18
    مقدمه
    از مهم ترین ویژگی سیلرهای درمان ریشه، خاصیت زیست سازگاری آن ها می باشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان سمیت سلولی سیلرهای ADSEAL، tgsealer، AH 26 و MTA Fillapex به صورت آزمایشگاهی بر روی سلول های فیبروبلاست لثه ای انسانی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی آزمایشگاهی سیلرها در دو حالت تازه تهیه شده و سفت شده مورد بررسی قرار گرفتند. جهت بررسی سمیت سلولی، هر کدام از نمونه ها به صورت جداگانه در RPMI-1640 (Sigma-aldrich، USA) عصاره گیری شدند. عصاره های حاصله 1، 3 و 7 روز در تماس با سلول های فیبروبلاست رده C165 در محیط کشت قرار گرفتند. سپس میزان سمیت سلولی به روش رنگ سنجی (2،5-Diphenyltetrazolium Bromide) (4،5-Dimethylthiazol-2-Yl) MTT-3 و براساس میزان جذب نوری ارزیابی شد. برای آنالیز داده ها از آزمون آماری آنالیز واریانس چند طرفه و نرم افزار SPSS نسخه 5/11 استفاده گردید (05/0 = α).
    یافته ها
    در این مطالعه همه ی سیلرها دارای سمیت سلولی بودند. با توجه به آزمون آماری، اختلاف معنی داری بین میزان سمیت سلولی سیلرهای AH 26 (0/28 = p value) در حالت تازه تهیه شده و سفت شده وجود داشت ولی در مورد سیلرهای ADSEAL (0/910 = p value)، MTA Fillapex (0/952 = p value) و tgsealer (0/566 = p value) بین این دو حالت اختلاف معنی داری وجود نداشت. هم چنین با توجه به میانگین کلیه ی داده های به دست آمده از هر سیلر، کم ترین سمیت سلولی را MTA Fillapex (0/78) و بیش ترین سمیت سلولی را ADSEAL (0/60) نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، از بین سیلرهای مورد بررسی، سیلرهای MTA Fillapex و ADSEAL به ترتیب دارای کم ترین و بیش ترین میزان سمیت سلولی رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: سمیت سلولی، فیبروبلاست، زیست سازگاری، سیلر معالجه ریشه
  • سوسن صادقیان، مهناز شیخی، نسیم زرعیان، نسیم اثناعشری * صفحات 19-30
    مقدمه

    اخیرا درمان های ارتودنسی به سمت ارتوپدی دندانی صورتی و درمان های بدون کشیدن دندان، گرایش پیدا کرده اند. یکی از این روش های ارتوپدی، گسترش اسکلتی کام می باشد. هدف این تحقیق، بررسی تغییرات دندانی و اسکلتی ایجاد شده توسط گسترش عرضی کام به وسیله پیچ هایراکس در هر سه بعد بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقدماتی- تجربی 8 بیمار (4 پسر و4 دختر) با متوسط سنی 9 سال و 7 ماه مورد بررسی قرار گرفتند. از پیچ هایراکس با بندگذاری روی مولرهای اول بالا، استفاده شد. فاز فعال درمان حدود 2 ماه و فاز ثبات 4 ماه بود. لترال سفالومتری و سفالومتری های خلفی- قدامی تهیه و تریس شدند و اندازه گیری روی کست های مطالعه قبل و بعد از درمان انجام شد. مقایسه ی میانگین هر یک از متغیرها توسط آزمون ویلکوکسون در نرم افزار آماری SPSS نسخه 5/10 انجام شد (05/0 = α).

    یافته ها

    بعد عرضی ماگزیلا از نظر دندانی و اسکلتی افزایش یافت. میانگین افزایش عرض اسکلتی در ناحیه مولرهای ماگزیلا (6/5 میلی متر) بیش تر از میانگین افزایش عرض در ناحیه کانین های ماگزیلا (3/2 میلی متر) بود. فک پایین، افزایش میانگین کمی را در بعد عرضی در ناحیه مولرها (8/4 میلی متر) نشان داد. میانگین افزایش پیرامون قوس در فک بالا (3 میلی متر) از لحاظ آماری معنی داری بود (012/0 = p value). در بعد عمودی، خلف ماگزیلا بیش تر از قدام آن به سمت پایین جابه جا شده بود. افزایش ارتفاع صورت از لحاظ آماری معنی دار نبود (396/0 = p value) تغییر آماری معنی دار در موقعیت دندان های قدامی فک بالا و پایین مشاهده نشد (397/0، 343/0 = p value)

    نتیجه گیری

    پیچ هایراکس با تماس دو نقطه ای در گسترش عرضی ناحیه ی خلف کام موفق تر از قدام بود و بر ارتفاع صورت و موقعیت دندان های قدامی تاثیر چشم گیری نداشت.

    کلیدواژگان: تکنیک گسترش فک بالا، سوچورهای کرانیال، قوس دندانی
  • مژده مهدی زاده، نگار معرفت، رحمان ناظری صفحات 31-37
    مقدمه
    در تشخیص بیماری های پریودنتال از تکنیک های مختلفی استفاده می شود. تهیه رادیوگرافی ابزار کمکی سودمند در تشخیص بیماری های پریودنتال، تعیین پیش آگهی و درمان بیماری می باشد. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه میزان صحت اندازه گیری فاصله (Cemento enamel junction) CEJ تا کرست آلوئول در رادیوگرافی دیجیتال با نرم افزارهای Dental eye و Scanora بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی- آزمایشگاهی، از 63 محل در مندیبل خشک انسان رادیوگرافی پری اپیکال دیجیتال تهیه شد. سپس فاصله کرست با CEJ با دو نرم افزار Dental eye و Scanora محاسبه شد و با حالت استاندارد (اندازه گیری بر روی جمجمه) مقایسه گردید. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و t زوج در سطح معنی داری 05/0=α انجام شد.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در تعیین فاصله CEJ تا کرست آلوئول در سطوح مزیال دندانی بین سه اندازه گیری استاندارد، Dental eye و Scanora به دست آمد (03/0 = p value)، اما نتایج حاصله اختلاف معنی داری میان فاصله CEJ تا کرست آلوئول در سطح دیستال نشان نداد (248/0 = p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های مطالعه ی حاضر، صحت اندازه گیری میانگین فاصله CEJ تا کرست آلوئول در هر دو نرم افزار رادیوگرافی دیجیتال (Dental eye و Scanora) نسبت به یکدیگر و نسبت به حالت استاندارد تنها در سطح دیستال دندان وجود دارد.
    کلیدواژگان: بیماری پریودنتال، رادیوگرافی دیجیتال، محل اتصال مینا به سمان
  • مسعود فیض بخش، علیرضا عمرانی، فریبا مجیری، سپیده دادگر، مهدی مهاجری، محمدرضا جهان بخشی صفحات 38-43
    مقدمه
    ارتباط مهم ترین کارکرد گفتار است و هرگونه اختلال در گفتار بدون تردید در تعامل انسان با افراد دیگر تاثیر می گذارد. اختلالات گفتاری اثر قابل توجهی بر بلوغ اجتماعی انسان دارند. هدف این مطالعه بررسی فراوانی نسبی اختلالات گفتاری در ناهنجاری های ساژیتالی دندانی– فکی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، ابتدا از بین بیمارانی که به بخش ارتودنسی دانشکده دندان پزشکی خوراسگان مراجعه کردند، 95 نفر که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند (بیمارانی که طی ارزیابی اولیه در یکی از 3 دسته مال اکلوژن انگل قرار داشتند، سابقه ای از درمان ارتودنسی نداشتند و دارای مشکلاتی از قبیل عقب ماندگی ذهنی و یا شکاف کام نبودند) به صورت تصادفی انتخاب شده و مورد معاینه فکی دندانی قرار گرفتند. سپس به کمک آسیب شناس گفتار، اختلالات گفتاری با استفاده از آزمایش فونتیک و گفتار محاوره ای فرد، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از تست chi-square و نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    آزمون آماری chi-square نشان داد میان وجود اختلالات گفتاری و مال اکلوژن انگل ارتباط معنی داری وجود ندارد (07/0 = p value). گروه دچار اختلال گفتاری و گروه فاقد آن به لحاظ جنس (092/0 = p value) و سن (543/0 = p value) همگن بودند، هم چنین میان انواع هم خوان ها بیش ترین اختلال مربوط به هم خوان سایشی بود و میان انواع هم خوان ها توزیع اختلال گفتاری یکسان نبود (001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بین اختلالات گفتاری و مال اکلوژن انگل رابطه ای وجود ندارد. در افراد دچار اختلالات گفتاری، بیش ترین اختلال مربوط به هم خوان سایشی می باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات گفتاری، مال اکلوژن کلاس I انگل، مال اکلوژن کلاس II انگل، مال اکلوژن کلاس III انگل
  • آزیتا کاویانی، فاطمه دباغی تبریز، نوید جهانبخش زاده صفحات 44-52
    مقدمه
    ریزنشت یکی از مهم ترین عوامل شکست ترمیم های کامپوزیتی است. استفاده از لاینرها باعث آزاد شدن استرس ناشی از انقباض می شود. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر سه نوع لاینر مختلف در میزان ریزنشت ترمیم های نانوکامپوزیت خلفی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، 48 دندان پرمولر سالم انسانی به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. روی هر دندان یک حفره ی کلاس II تراشیده شد به طوریکه لبه جینجیوال 1 میلی متر بالای (Cementoenamel junction) CEJ قرار گیرد. حفره ها با لاینری به ضخامت 1 میلی متر (در گروه I کامپوزیت قابل سیلان Filtex Z350، در گروه II کامپوزیت دوال کیور F2 و در گروه III رزین مدیفاید گلاس آینومر (Fuji II Lc) پوشانیده شدند و با نوعی نانوکامپوزیت خلفی (Filtex Z350) با ضخامت 2 میلی متر و با روش افقی ترمیم شدند. در گروه IV لاینر استفاده نشد و لایه ی اول کامپوزیت با ضخامت 1 میلی متر و لایه دوم با ضخامت 2 میلی متر به صورت افقی قرار گرفت و هر لایه 40 ثانیه کیور شد. دندان ها در محلول فوشین 2 درصد قرار گرفتند؛ به صورت مزیودیستالی برش داده شدند و زیر استریومیکروسکوپ و براساس میزان نفوذ رنگ در آن ها بررسی شدند. برای مقایسه داده ها از آزمون های غیرپارامتریک کروسکال والیس و من ویتنی استفاده شد (05/0 = α).
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که اختلاف معنی داری در میزان ریزنشت بین گروه ها وجود دارد (048/0 =p value). میانگین ریزنشت در گروه I با لاینر کامپوزیت قابل سیلان بیش تر از بقیه گروه ها بود. میانگین ریزنشت گروه III با رزین مدیفاید گلاس آینومر از تمام گروه ها کم تر بود و تنها با گروه I اختلاف معنی دار داشت (006/0 =p value).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج مطالعه ی حاضر، هیچ کدام از لاینرهای مورد استفاده نتوانستند ریزنشت ترمیم های نانوکامپوزیت خلفی را به طور کامل حذف کنند. در سه گروه دارای لاینر نیز تفاوتی از نظر ریزنشت وجود نداشت.
    کلیدواژگان: نشت دندانی، نانوکامپوزیت ها، لاینر حفره دندانی
  • علی اخوان، فیروزه نیلچیان، علی صالحی صفحات 53-66
    مقدمه
    ضربه به دندان یک مشکل جدی بهداشت عمومی به شمار می آید. مراقبت و پی گیری بعد از حادثه از اصول مهم درمان موفقیت آمیز است. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی آسیب های تروماتیک دندانی و چگونگی پی گیری درمان آن ها در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر، پرونده ی کلیه بیماران مراجعه کننده به بخش های تخصصی درمان ریشه و اطفال با شکایت اصلی ضربه بررسی شد. نوع درمان، پی گیری، دلیل عدم پی گیری، کامل بودن پرونده ها، اطلاعات دموگرافیک، شماره ی دندان، نوع، علت، محل و فاصله ی زمانی وقوع ضربه تا مراجعه به دندان پزشک از پرونده ها استخراج گردید. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 18 با استفاده از آزمون های آماری توصیفی در سطح معنی دار 95/0مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد 207 دندان دارای تروما در 127 بیمار بیش ترین شیوع در دندان های سانترال (6/69 درصد) دایمی ماگزیلا دیده شد. شایع ترین نوع ضربه، شکستگی تاج (8/33 درصد) بود. زمین خوردن و سقوط (8/44 درصد) بیش ترین شیوع را در میان علل ضربه داشت. میانگین تعداد مراجعات بعد از درمان بیماران 38/2 مرتبه بود. شایع ترین زمان های مراجعه بیماران به دندان پزشک پس از وارد شدن ضربه یک هفته (8/21 درصد) و 24 ساعت (3/20 درصد) بود. تنها 2/21 درصد از پرونده های موجود کامل بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه ی حاضر به ترتیب شایع ترین دندان درگیر، نوع آسیب و عامل ضربه، دندان سانترال دایمی ماگزیلا، شکستگی تاج، زمین خوردن و سقوط می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب ها، اپیدمیولوژی، دندان
  • یاسمین قهرمانی، صفورا صاحبی، محمدرضا نبوی زاده، نگار ضمیر روشن صفحات 67-74
    مقدمه
    آشنایی با مسایل اپیدمیولوژیک می تواند اهمیت پیشگیری، تشخیص و طرح درمان را خاطر نشان سازد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان شیوع انواع صدمات دندانی و بررسی اتیولوژی آسیب های تروماتیک در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی شیراز به منظور دست یافتن به الگویی مطمئن جهت پیشگیری از صدمات دندانی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی– تحلیلی، پرونده 314 بیمار که طی سال های 1387 تا 1391 به دانشکده ی دندان پزشکی شیراز مراجعه کرده و دارای 554 دندان آسیب دیده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهای مورد بررسی شامل سن، جنس، نوع دندان صدمه دیده، علت صدمه، مکان صدمه، نوع صدمه و فاصله بین وقوع ضربه و زمان مراجعه بودند. نتایج به صورت میانگین، فراوانی و درصد بیان شدند، از آزمون های آماری Kruskull Wallis و Mann-Whitney در نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 16 جهت مقایسه انواع صدمات دندانی بر اساس اطلاعات دموگرافیک استفاده شد (05/0 = α).
    یافته ها
    افراد مذکر 9/65 درصد و مونث 1/34 درصد از بیماران را تشکیل دادند. میانگین سنی بیماران 17 سال محاسبه گردید. تعداد دندان های تروماتیزه در هر بیمار بیش از 1 دندان و بیش ترین فراوانی مربوط به ثنایای میانی (4/64 درصد) بود. شایع ترین اتیولوژی آسیب های دندانی، زمین خوردن (7/33 درصد)، تصادفات رانندگی (2/25 درصد) و بیش ترین نوع آسیب Complicated crown fracture (2/20 درصد) محاسبه شد. 9/64 درصد بیماران در کم تر از یک ماه پس از وقوع ضربه به دانشکده ی دندان پزشکی شیراز مراجعه نمودند. در مقایسه فراوانی و میانگین سنی نوع صدمات دندانی به تفکیک جنس اختلاف آماری معنی دار دیده نشد (05/0 < p value).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه ی حاضر، شایع ترین عامل اتیولوژیک صدمات دندانی زمین خوردن (8/33 درصد) می باشد و پس از آن تصادفات رانندگی (2/25 درصد) در درجه دوم قرار دارد و بیش ترین آسیب در خیابان (9/44 درصد) رخ داده است.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، آسیب های دندانی، اتیولوژی
  • زهرا سید معلمی *، مرضیه یزدی صفحات 75-85
    مقدمه

    دندان پزشکان از جایگاه ویژه ای برای تشخیص و گزارش دهی موارد کودک آزاری برخوردارند، زیرا بیش از نیمی از موارد کودک آزاری در ناحیه سر و گردن اتفاق می افتد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی دانش، نگرش وتجربه ی برخورد دندان پزشکان پیرامون موارد کودک آزاری و بی توجهی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش انجام شده توصیفی- تحلیلی بود. نمونه گیری آن به صورت چند مرحله ای (خوشه ای- سیستماتیک) از مطب ها و درمانگاه های شهر اصفهان و هم چنین دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. ابزار پژوهش یک پرسش نامه خود ایفا بوده که از 134 دندان پزشک عمومی و 40 متخصص دندان پزشکی اخذ گردید. داده های به دست آمده با آنالیزهای اسپیرمن، پیرسون، واریانس یک طرفه و فریدمن در سطح اطمینان 95/0 بررسی شد.

    یافته ها

    آگاهی دندان پزشکان راجع به انواع و علایم کودک آزاری پایین بود. دندان پزشکان نگرش مطلوبی پیرامون این موضوع در دندان پزشکی داشته و تمایل زیادی برای تشخیص و گزارش دهی موارد مشکوک آن به مراجع قانونی نشان دادند (میانگین نمره ی نگرش 1/15 از 20بود). زنان اهمیت این موضوع را در دندان پزشکی بیش تر درک می کردند و تمایل بیش تری به گزارش دهی موارد آن داشتند (03/0 = p value). تجربه ی برخورد دندان پزشکان با موارد کودک آزاری در بیماران شان 5/11 درصد بود که تنها یک نفر(5 درصد) برخی از موارد را گزارش نموده بود. مهم ترین دلایل گزارش نکردن توسط دندان پزشکان، عدم قطعیت از رخ دادن آزار و نداشتن دانش و آگاهی کافی در این زمینه بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های این مطالعه، دندان پزشکان نسبت به کودک آزاری آگاهی پایین، نگرش بالا و تجربه اندکی داشتند. افزودن واحدهای درسی مورد نیاز به برنامه ی آموزشی و آموزش دندان پزشکان در بازآموزی های علمی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کودک آزاری، سوء رفتار با کودک، دانش، نگرش، دندان پزشکان
  • مقاله مروری
  • امید صوابی، مهسا صحرانشین سامانی، علی صحرانشین سامانی، مریم خروشی صفحات 86-94
    مقدمه
    امروزه پیشرفت های جدید در زمینه ی نرم افزار و سخت افزارهای کامپیوتری به تولید وسایل و دستگاه های پیشرفته ای در زمینه ی صنعت و ازجمله دندان پزشکی منجر شده است. یکی از این وسایل، سیستم طراحی به کمک کامپیوتر (CAD یا Computer aided design) و ساخت با کمک کامپیوتر (CAM یا Computer aided manufacturing) است.
    سیستم های CAD/CAM قادر به جمع آوری اطلاعات و طراحی و تولید طیف گسترده ای از رستوریشن های دندانی از جمله اینله، انله، ونیر، روکش، پروتز پارسیل ثابت، اباتمنت ایمپلنت و نیز اپلاینس های ارتودنسی می باشند. هدف از این مطالعه، مروری بر تاریخچه CAD/CAM، انواع دستگاه های CAD/CAM موجود، نحوه ی عملکرد آن ها و مفاهیم کاربردی در دندان پزشکی دیجیتال استشرح مقاله: این مقاله مروری با جستجوی علمی در منابع الکترونیک، کتاب ها، پایگاه های اطلاعاتی PubMed و ISI Web of Science و در ارتباط با مقالات به چاپ رسیده به زبان انگلیسی تا سال 2013 و با موضوعات تاریخچه، مزایا و معایب، مروری بر اجزا و نیز نحوه ی عملکرد سیستم های CAD/CAM در دندان پزشکی گردآوری گردیده است.
    نتیجه گیری
    در طی سال های اخیر فن آوری دیجیتال در دندان پزشکی به سرعت در حال پیشرفت است و در حال حاضر این فن آوری می تواند در ساخت تمامی رستوریشن های دندانی مورد نیاز، از جمله بازسازی کامل دهان مورد استفاده قرار گیرد. تکنولوژی کامپیوتری، ساخت ترمیم ها را ساده تر، سریع تر، ارزان تر و قابل پیش بینی تر از قبل نموده است. با وجودی که سیستم های دیجیتال در دندان پزشکی مزایای زیادی را به همراه دارند، یادگیری نحوه ی عملکرد آن ها به منظور بهره وری از حداکثر مزایای این سیستم ها و ایجاد ترمیم هایی با تطابق مناسب برای تیم دندان پزشکی الزامی است.
    کلیدواژگان: ساخت به کمک کامپیوتر، طراحی به کمک کامپیوتر، پروتزهای دندانی
|
  • Arezoo Tahmourespour, Arash Ghodousi, Mahboubeh, Alsadat Tavalaei Pages 1-9
    Introduction
    The most common cause of dental caries is the Streptococcus mutans. Control of dental caries with the use of mouthwashes has been introduced for many years. The aim of this research was to make a comparison between the antibacterial effects of chlorhexidine and Nigella sativa extract as a natural mouthwash.
    Materials And Methods
    In this in vitro study، salivary samples of 20 subjects were transferred onto a solid culture. Then 10 subjects، as group 1، used chlorhexidine and the remaining 10، as group 2، used apple extract. The salivary samples of both groups were again transferred onto the solid culture. The number of grown colonies in each group before and after the use of mouthwashes were counted and compared. Data were analyzed with t-test using SPSS 17 (α=0. 05).
    Results
    The results did not show a significant difference between the colony counts before the use of mouthwashes; but the average number of colonies after interference in group 1، (p value < 0. 001) and in group 2 (p value < 0. 002) significantly decreased. The decrease in colony counts of group 1 was significantly more than that of group 2 (p value < 0. 001). The bacterial reduction percentages after interference with chlorhexidine and Nigella sativa extract were 92. 8% and 54. 5%، respectively.
    Conclusion
    Nigella sativa extract can be used as an antibacterial substance for the oral cavity; however، chlorhexidine is still considered a standard and more effective mouthwash.
    Keywords: Chlorhexidine, Mouthwashes, Streptococcus mutans
  • Hamid Razavian, Abbasali Khademi, Ehsan Mostajeran, Batool Hashemibeni, Fariba Heydari Pages 10-18
    Introduction
    Biocompatibility is one of the most important properties of endodontic sealers. The aim of the current study was to investigate the cytotoxicity of four endodontic sealers (AH26، MTA Fillapex، tgsealer and ADSEAL) on human gingival fibroblasts in vitro.
    Materials And Methods
    In this in vitro experimental study، four endodontic sealers were evaluated in fresh and set states. The fresh and set specimens were separately extracted in RPMI-1640 (Sigma-Aldrich، USA). The extracts were placed for 1، 3 and 7 days in close contact with C165 human gingival fibroblast in cell culture. Then the samples cytotoxicity was assessed by MTT assay (3-(4،5-dimethylthiazol-2-Yl) -2،5-diphenyltetrazolium bromide) and spectrophotometric analysis. Data were analyzed with multivariate analysis of variance using SPSS 11. 5 (α=0. 05).
    Results
    The results showed that all the sealers were cytotoxic. According to statistical analysis a significant difference was seen between fresh and set specimens in AH26 (p value = 0. 028) but there were no significant differences in ADSEAL (p value = 0. 910)، MTA Fillapex (p value = 0. 952) and tgsealer (p value = 0. 566) between the two sealer states. In addition، based on means of all the data of each sealer MTA Fillapex (0. 78) had the least cytotoxicity and ADSEAL (0. 60) had the highest cytotoxicity.
    Conclusion
    It can be concluded under the limitations of the present study that among the sealers evaluated in the present study MTA Fillapex and ADSEAL had the highest and lowest cytotoxicity، respectively.
    Keywords: Biocompatibility, Cytotoxicity, Endodontic sealers, Fibroblast
  • Soosan Sadeghian, Mahnaz Sheikhi, Nasim Zareian, Nasim Esnaashari Pages 19-30
    Introduction

    The current orthodontic treatments have shifted toward the principles of dentofacial orthopedics and nonextraction treatment modalities. One of these orthopedic procedures is the skeletal palatal expansion of the maxilla. The aim of this investigation was to study the skeletal and dental modifications in all the three dimensions by skeletal maxillary expansion with hyrax appliance.

    Materials And Methods

    In this preliminary study، 8 patients (4 males، 4 females)، aged 8–13 years (mean age 9. 7 years)، were selected. The appliance used in this study was the Hyrax screw bonded on the first molars of the maxilla. The active phase of the treatment and the retention period lasted for 2 and 4 months، respectively. Lateral and posteroanterior (PA) cephalograms were taken and traced. Measurements were carried out on pre- and post-operative study casts. Wilcoxon test was used to compare means of each variable with SPSS 10. 5 (α=0. 05).

    Results

    The transverse dimension of the maxilla increased both dentally and skeletally after treatment. The mean increase in skeletal transverse dimension at maxillary molar area (4. 8 mm) was greater than that at canine area (3 mm)، which was statistically significant. In the mandibles the increase in the transverse dimension at molar area (4. 8 mm) was less than that of the maxilla. Arch perimeter of the maxilla increased significantly (3 mm) (p value = 0. 012). In the vertical dimension، the posterior maxilla exhibited more downward movement compared to the anterior maxilla. The increase in facial height was not statistically significant (p value = 0. 396). There were no significant changes in the positions of maxillary and mandibular incisors (p values = 0. 343 and 0. 397).

    Conclusion

    The Hyrax appliance، with two-point contact، was more successful in posterior palatal expansion than the anterior area without any significant effect on the facial height and the positions of anterior teeth.

    Keywords: Cranial sutures, Dental arch, Palatal expansion technique
  • Mojdeh Mehdizadeh, Negar Maarefat, Rahman Nazeri Pages 31-37
    Introduction
    Various techniques are used to diagnose periodontal diseases. Radiography is a useful tool in the diagnosis of periodontal disease، determination of the prognosis and treatment. The aim of this study was to compare the accuracy of determining the distance between the alveolar crest and CEJ in digital radiography with Scanora and Dental Eye software programs.
    Materials And Methods
    In this in vitro study 63 sites in a dry human mandible underwent digital periapical radiography. The distance from the alveolar crest to the CEJ was calculated using Dental Eye and Scanora software programs and compared with the standard mode (measured on the skull). Statistical analysis was performed with ANOVA and paired t-test using SPSS 20 at α=0. 05.
    Results
    There were significant differences in the distances between CEJ and the alveolar crest at the mesial surfaces as measured by the three techniques of standard mode، Dental Eye and Scanora (p value ≤ 0. 03); however، there were no significant differences between the results on distal surfaces (p value = 0. 248).
    Conclusions
    Under the limitations of the present study، the measurements made to determine the distance from the CEJ to the alveolar crest with Dental Eye and Scanora، relative to each other، and relative to the standard mode، were accurate only on distal surfaces of teeth.
    Keywords: CEJ, Digital radiography, Periodontal diseases
  • Masood Feizbakhsh, Alireza Omrani, Fariba Mojiri, Sepideh Dadgar, Mahdi Mohajeri, Mohammadreza Jahanbakhshi Pages 38-43
    Introduction
    The most important function of speech is communication and any disorder in speech undoubtedly affects communication with other people. Speech disorders have a significant effect on social development of human beings. This study was undertaken to evaluate the relative incidence of speech disorders in sagittal dento-alveolar disorders.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytical study 95 patients referring to the Orthodontics Department of Khorasgan Dental School in spring 2008، who met the inclusion criteria (subjects with one of the Angle’s 3 classes of malocclusion based on preliminary evaluations، no history of orthodontic treatment and with no other problems such as mental retardation or cleft palate) were randomly selected and underwent dentofacial examinations. A speech therapist evaluated the subjects’ speech disorders via phonetic test and colloquial speech. Data were analyzed with chi-squared test using SPSS 16 (α=0. 05).
    Results
    Chi-squared test did not reveal any significant relationship between speech disorders and Angle’s malocclusion (p value = 0. 07). The group with dentofacial disorder and the group without it were matched in relation to sex (p value = 0. 092) and age (p value = 0. 543). In addition، of all the consonants the most common disorder was related to abrasive consonants and the speech disorders were not evenly distributed among all the consonants (p value < 0. 001).
    Conclusion
    The results showed no significant relationship between speech disorders Angle’s malocclusion. The most frequent disorder was related to abrasive consonants.
    Keywords: Speech disorders_Malocclusion class I Angle_Malocclusion class II Angle_Malocclusion class III Angle
  • Azita Kaviani, Fatemeh Dabaghi Tabriz, Navid Jahanbakhsh Pages 44-52
    Introduction
    Microleakage is one of the most important reasons for the failure of composite resin restorations. Use of liners releases the stresses of polymerization shrinkage. The aim of this study was to evaluate microleakage of posterior nanocomposite restorations with three types of liners.
    Materials And Methods
    In this in vitro study forty-eight sound human premolars were randomly assigned to four groups. Classic class II cavities were prepared with gingival margins 1 mm coronal to the CEJ. Cavities were lined in group I with Filtek Z350 flowabl composite resin، in group II with F2 dual-cured composite resin and in group III with Fiji II LC resin-modified glass-ionomer; no liner was placed in cavities in group IV. All the teeth were restored with a posterior nanocomposite (Filtek Z350) to a thickness of 2 mm using horizontal technique except the teeth in group IV in which first a 1-mm layer was placed، followed by a 2-mm second layer; each layer was light-cured for 40 seconds. The teeth were immersed in 2% fuchsin dye، sectioned mesiodistally and observed under a stereomicroscope for dye penetration. Data was analyzed with non-parametric Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests (α=0. 05).
    Results
    Statistically significant differences were observed between the groups (p value = 0. 048). Group I (lined with flowable composite) exhibited maximum leakage; group III (lined with resin-modified glass-ionomer) exhibited the minimum microleakage، which was significantly different only from Group I (p value = 0. 006).
    Conclusion
    The results of this study indicated that none of the liners under study could thoroughly eliminate microleakage of posterior nanocomposites. No differences were observed in microleakage between the groups with liner application.
    Keywords: Dental cavity lining, Dental leakage, Nanocomposite
  • Ali Akhavan, Firouzeh Nilchian, Ali Salehi Pages 53-66
    Introduction
    Trauma is considered a major problem in public health. Follow-up is of utmost importance in achieving desirable treatment results. The aim of the current study was to evaluate traumatic dental injuries and their follow-up in patients attending Isfahan Dental School.
    Materials And Methods
    In this retrospective descriptive study the records of all the patients attending the School’s Endodontic and Pediatric Department clinics with a chief complaint of trauma were assessed. Data including the treatments، follow-ups after the treatment، reasons for a halted follow-up، level of chart completeness، demographic data، tooth numbers، types of trauma، reasons for trauma and the place it occurred، and the time interval between the accident and dental visit were evaluated. Data were analyzed by descriptive statistics using SPSS 18 at a significance level of 95%.
    Results
    Of 207 traumatized teeth in 127 patients، the most frequent tooth involved was the permanent maxillary central incisor (69. 6%). The most frequent type of injury seen was crown fracture (33. 8%). Falls and collapses (44. 8%) were the most frequent underlying reasons for injuries. The mean number of follow-up visits was 2. 38 times. The most frequent time interval between the accident and dental visit was one week (21. 8%)، followed by 24 hours (20. 3%). Only 21. 2% of the files were complete and comprehensive.
    Conclusion
    According to the present study، the most frequent tooth with trauma، type of injury and underlying reason for the injury were permanent maxillary central incisors، crown fractures، and falls.
    Keywords: Epidemiology, Tooth, Traumas
  • Yasamin Ghahramani, Safoora Sahebi, Mohammadreza Nabavizadeh, Negar Zamirroshan Pages 67-74
    Introduction
    Epidemiological considerations indicate the importance of prevention، diagnosis and treatment planning. The aim of this study was to assess the prevalence of different types of traumatic dental injuries (TDI) and their etiology in patients referred to Shiraz Dental School in order to find a reliable preventive pattern for TDI.
    Materials And Methods
    This descriptive‒analytical study examined the files of 314 patients، who referred to Shiraz Dental School (2008‒2012)، with 554 traumatized teeth. The variables investigated included age، sex، type of the involved tooth، type of TDI، place of occurrence، reason for injury and intervals between injuries and the time of referral to Shiraz Dental School. Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests were used for statistical analysis and comparison of TDIs based on demographic data using SPSS 16 (α=0. 05).
    Results
    Of all the patients، men and women accounted for 65. 9% and 34. 1%، respectively. The mean age was 17. 37 years. In average، the number of traumatized teeth in all the files was more than 1 tooth. The most frequent traumatized teeth were permanent maxillary first incisors (64. 4%). Falls were the most frequently cited etiological factors in TDI (33. 7%)، followed by car accidents (25. 2%) and complicated crown fracture was the most common TDI (20. 2%); 64. 9% of patients had referred to Shiraz Dental School less than one month after trauma. No significant differences were observed between males and females in the frequency and mean age of the trauma types (p value > 0. 005).
    Conclusion
    Based on the results of the present study، falls (33. 8%) and car accidents (25. 2%) were the most frequent etiologic factors for TDI، respectively، with the streets as the most frequent place of accidents (44. 9%).
    Keywords: Dental traumas, Epidemiology, Etiology
  • Zahra Saiedmoallemi, Marzie Yazdi Pages 75-85
    Introduction

    Dentists are in a unique position to recognize and report child abuse (CA)، as head، face and neck injuries occur in more than half of cases of CA. The aim of the present study was to assess the knowledge of، attitudes toward and experience about CA and neglect among dentists.

    Materials And Methods

    A cross-sectional study by means of a multi-stage sampling was carried out among dentists working in Isfahan University of Medical Sciences، private offices and dental clinics in Isfahan، Iran. Data were gathered through a self-administered questionnaire from 134 general dental practitioners and 40 dental specialists. Spearman، Pearson، one-way ANOVA and Friedman analyses were applied at a confidence interval of 95%.

    Results

    Dentists showed insufficient knowledge on different types and signs of CA. Dentists had positive attitudes toward the diagnosis of CA and demonstrated great interest in reporting suspected CA cases to the authorities (the mean attitude score was 15. 1 of 20). Female dentists showed more positive attitudes than their male colleagues (p value = 0. 03). Of dentists، 11. 5% reported to have had suspicions of CA and neglect and only one of them (5%) had reported some of these cases to social services. The most important barriers towards reporting suspected cases to social services were uncertainty of the occurrence of CA and lack of adequate knowledge about CA.

    Conclusion

    Under the limitations of the present study، dentists had low knowledge about، positive attitudes toward and insufficient knowledge about child abuse. It is suggested that special courses on child abuse be incorporated into dental curricula and into continuing education and scientific conference programs for dentists.

    Keywords: Attitude, Child abuse, Child maltreatment, Dentists, Knowledge
  • Omid Savabi, Mahsa Sahraneshin Samani, Ali Sahraneshin Samani, Maryam Khoroushi Pages 86-94
    Introduction
    Today، new developments in the field of computer hardware and software have led to the production of advanced equipment and devices in industry، including the dental field. One of these devices is computer-aided design (CAD) and computer-aided manufacture (CAM) system. CAD/CAM systems are able to collect data and design and manufacture a wide range of dental restorations such as inlays، onlays، veneers، crowns، fixed partial dentures، orthodontic appliances and dental implant abutments. The aim of this article is to review the history of CAD/CAM، types of available CAD/CAM systems، how they function and application concepts in digital dentistry. Article description: This article was collected by scientific search in electronic resources، books، Pubmed and ISI Web of Science websites، in articles published in English until 2013، and with the following key words: history، advantages and disadvantages، an overview of the components and the performance of CAD/CAM systems in dentistry.
    Conclusions
    In recent years، digital technology is advancing rapidly in dentistry and now it can be applied to almost any restorative situation، including full-mouth rehabilitation. Computer technology has made fabrication of restorations easier، faster، cheaper and more predictable than before. While there are many benefits for dental digital systems، it is necessary for the dental team to master their function in order to maximize their advantages for creating well-fitting restorations.
    Keywords: Computer, aided design, Computer, aided manufacturing, Dental prosthesis