فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 14 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسنعلی آقاجانی، حسین صمدی میارکلایی، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 1-18
    بقا در محیط نامطمئن و پر رقابت کنونی، سازمان ها را به داشتن نیروهای متخصص و ماهر ملزم کرده است، نیروهایی که فراتر از وظایف تکلیفی خود عمل کنند؛ زیرا موفقیت سازمان ها وابستگی زیادی به وجود این نیروها دارد. عوامل متعددی چون، توانمندسازی روان شناختی کارکنان، در شکل گیری این رفتار نقش دارند. هدف پژوهش پیش رو، بررسی رابطه میان رفتار شهروندی سازمانی و توانمندسازی روان شناختی کارکنان آموزش و پرورش استان مازندران است. از جامعه آماری پژوهش که 387 نفر از کارکنان آموزش و پرورش استان مازندران بودند، 172 نفر نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد استفاده شده است و تجزیه وتحلیل آنها به وسیله نرم افزارهای اس.پی.اس.اس. و لیزرل انجام گرفته است. یافته ها نشان داد که رابطه بین توانمندسازی روان شناختی با رفتار شهروندی سازمانی، مثبت و معنا دار است. همچنین این ارتباط مثبت و معنادار، میان ابعاد توانمندسازی روان شناختی و رفتار شهروندی سازمانی نیز یافت شد. هنگامی اثربخشی سازمانی بیشتر افزایش می یابد که کارکنان سطح بالایی از رفتار شهروندی سازمانی و ادراک از توانمندی داشته باشند.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، توانمندسازی روان شناختی، رفتار شهروندی سازمانی
  • علی پیران نژاد، آرین قلی پور صفحات 19-36
    در عصر حاضر، فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی، ضمن فراهم آوردن امکانات و شرایطی خاص، توانسته اند بر میزان توانمندی ها و قابلیت های سیاسی شهروندان تاثیرگذار بوده و عرصه های نوینی را برای صاحب نظران و محققان، به منظور مطالعه و بررسی این تاثیرات ایجاد کنند. پژوهش پیش رو در تلاش است تا به شناسایی و تبیین تاثیرات گسترش و نفوذ این فناوری های نوین، بر توانایی های سیاسی شهروندان بپردازد. مطالعه حاضر بخشی از یک پژوهش کیفی با رویکرد نظریه داده بنیاد است که شانزده نفر از صاحب نظران حوزه های اداره دولت و حکومت، فناوری اطلاعات و ارتباطات و علوم سیاسی با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شده و در آن شرکت کرده اند. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شده و همچنین از روش مقایسه ای مداوم استراوس و کوربین و نرم افزار NVIVO برای تحلیل داده ها استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که گسترش و نفوذ فناوری های نوین در جوامع، از طریق سازوکارهای آگاهی بخشی سیاسی و مشارکت سیاسی، به توانمندسازی سیاسی شهروندان منجر می شود که مشروح هر یک آنها در این نوشتار تبیین شده است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی سیاسی شهروندان، توسعه سیاسی، نظریه داده بنیاد، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • طهمورث حسنقلی پور، سید رضاسیدجوادین، خدیجه سفیری، مژگان روشن نژاد صفحات 37-54
    با تغییر ترکیب نیروی کار و افزایش زنان در محیط های کاری، ایجاد هماهنگی میان مسئولیت های کاری و خانوادگی، به یکی از نگرانی های کارکنان و سازمان ها تبدیل شد و متخصصان و مدیران منابع انسانی برآن شدند تا چاره ای برای «توازن کار زندگی» بیندیشند. این پژوهش که از نوع توصیفی همبستگی است با هدف معرفی توازن کار خانواده و بررسی علل آن انجام گرفته است. جامعه آماری را زنان شاغل در آموزش عالی (دانشگاه های تهران، تربیت مدرس، الزهرا و شهید بهشتی) تشکیل داده اند و نمونه آماری پژوهش سیصدوسی نفر است که پرسش نامه به صورت تصادفی بین آنان توزیع شد و آزمون همبستگی و تحلیل مسیر برای تحلیل داده ها به کار رفت. بر اساس نتایج، بین حمایت کاری و خانوادگی، انعطاف پذیری کاری و منابع فردی با توازن کار خانواده، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. برگزاری دوره های آموزشی با هدف تقویت حمایت های کاری و خانوادگی، بهبود منابع فردی کارکنان و فراهم کردن شرایط لازم برای اجرای برنامه های انعطاف پذیرکاری برای بهبود توازن، پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: توازن کار، خانواده، توازن کار، زندگی، منابع و ویژگی های کار، خانواده
  • مریم عطوفی نجف آبادی، سیدعلی بنی هاشمی صفحات 55-72
    مدیریت دانش در عصر دانایی و دانش محوری، در اولویت سازمان ها قرار گرفته است، دانش سرمایه ای سازمانی تلقی می شود و مدیریت آن از اهمیت روزافزونی برخوردار است. این نوشتار با هدف بررسی وضعیت فاکتورهای زمینه ای مدیریت دانش (شامل فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات و فرایندهای دانش) در شرکت سیمان خاش، به منظور اندازه گیری آمادگی سازمان برای اجرای مدیریت دانش، به رشته تحریر درآمده است. در این راستا، عوامل زیرساختی مدیریت دانش در چهارچوب یک مدل تنظیم شد، سپس برازندگی مدل با استفاده از روش های تحلیل عاملی و نرم افزار لیزرل مورد بررسی قرار گرفت. درنهایت وضعیت آمادگی شرکت در ابعاد مختلف با استفاده از روش های توصیفی و تحلیلی با نرم افزار اس.پی.اس.اس. تشریح شد و فاکتورهای مورد نظر با آزمون فریدمن رتبه بندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد که فرهنگ سازمانی از نظر اهمیت در جایگاه اول قرار دارد و فاکتور مدیریت اطلاعات در میان کل فاکتورها رتبه اول اهمیت را دارد. در انتها پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت شرکت مورد مطالعه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: صنعت سیمان، فاکتورهای زمینهای، فرایند دانش، مدیریت دانش
  • احمد عیسی خانی صفحات 73-96
    طی دهه گذشته مفهوم تعلق خاطر کاری، به دلیل تاثیرگذاری زیاد بر نتایج عملکردی سازمان، بسیار مورد توجه پژوهشگران و کارگزاران حوزه مدیریت منابع انسانی و رفتار سازمانی قرار گرفته است. این پژوهش به تبیین نقش منابع شغلی (استقلال و آزادی عمل، حمایت اجتماعی، بازخورد، مربی گری سرپرستی، فرصت های رشد و یادگیری) و منابع شخصی (خودبسندگی، شخصیت پیش قدم و خصیصه وظیفه شناسی)، بر تعلق خاطر کاری کارکنان پرداخته است. مشارکت کنندگان این پژوهش، کارشناسان یک گروه صنعتی (مشتمل بر شرکت مادر و شش شرکت تابعه اصلی) بودند. داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه از بین اعضای جامعه آماری گردآوری شده است و مدل مفهومی پژوهش با استفاده از فن تحلیل مسیر و مدل سازی معادلات ساختاری، آزمون شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که منابع شغلی و منابع شخصی با تعلق خاطر کاری رابطه مثبت و معنا دار داشته و هر دو به طور مثبت بر تعلق خاطر کاری کارکنان تاثیرگذارند؛ اما میزان تاثیر منابع شغلی بیشتر از منابع شخصی است.
    کلیدواژگان: تعلق خاطر کاری، سرزندگی، فدایی شدن، مجذوب شدن، منابع شغلی، منابع شخصی
  • جیران محمدی، علی اصغر فانی، عادل آذر، سعید فتحی صفحات 97-124
    یکی از مسائل مهم در همه سازمان ها، ارتقای عملکرد نیروی انسانی برای دست یابی به اهداف آن سازمان است. در همین راستا، تدوین راهکارهایی برای کاهش تنیدگی و در ادامه آن افزایش رضایت مندی کارکنان، از مهم ترین اقدامات برنامه ریزان و تصمیم گیران سازمانی است. شناخت رفتارهای شهروندی سازمانی و عوامل موثر بر آنها برای حفظ، افزایش و تقویت این رفتارها، امروزه مورد توجه مدیران قرار گرفته است. این پژوهش فراتحلیلی، ضمن تایید رابطه منفی معنادار تنیدگی و رفتار شهروندی، اثر عوامل تعدیل گر مربوط به ویژگی های آزمودنی های پژوهش (جنسیت، سن، سابقه خدمت، تحصیلات، درآمد، مذهب و...) را بر این رابطه بررسی کرده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه مطالعات منتشرشده در نشریه های معتبر داخلی و بین المللی است که رابطه تنیدگی و رفتار شهروندی را بررسی کرده اند. درمجموع، 169مطالعه با 845 اندازه اثر تحلیل شد. نتایج نشان می دهد بین تنیدگی و رفتارهای شهروندی سازمانی رابطه معکوس معنادار وجود دارد (21/0-ρ =) و این رابطه، به وسیله متغیرهای جنسیت، سابقه خدمت، میزان درآمد و نوع مذهب آزمودنی ها، تعدیل شده است.
    کلیدواژگان: آزمودنی های پژوهش، تنیدگی، رفتار شهروندی، فراتحلیل، متغیرهای تعدیل گر
  • عباس منوریان، محمد ابویی اردکان، محمد جواد ایروانی، محمدرضا زندی منش * صفحات 125-142

    مدل های متنوعی برای خط مشی گذاری در دوره های زمانی مختلف مطرح شده اند که در عالم واقعیت هریک جلوه ای دارند و در سیاست گذاری نشانی از آنها دیده می شود. مقاله پیش رو تلاش می کند که با در نظر گرفتن پیچیدگی های محیط کسب وکار و مجموعه بازیگران بی شمار و متنوع این حوزه، مدلی از خط مشی گذاری برای رونق و بهبود محیط کسب وکار جمهوری اسلامی ایران ارائه دهد. داده های گردآوری شده کیفی و با رویکرد نظریه داده بنیاد است. جامعه آماری پژوهش، خبرگان محیط کسب وکار هستند که از طریق نمونه گیری نظری با دوازده نفر از آنان مصاحبه های عمیق انجام شده است. در این روش، محقق با رویکردی استقرایی و با کمک داده های گردآوری شده، به تدوین نظریه ای قابل اتکا در زمینه خط مشی گذاری اقدام می کند. برای این امر، پس از کدگذاری باز، مفاهیم و مقوله ها استخراج شدند و در مرحله کدگذاری محوری این مقوله ها در قالب پدیده محوری، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر و کنش ها و واکنش ها نمایش داده شدند که بر این اساس، نهاد بهبود محیط کسب وکار، به منزله پدیده اصلی و محوری مدل سیاست گذاری و کنش هایی همچون طرح ریزی برای بهبود محیط کسب وکار، فعل و انفعال دولت و بخش خصوصی و دستورگذاری واقع گرا مطرح شدند. درنهایت، سیر داستان ترسیم و نظریه بیان شده است.

    کلیدواژگان: توسعه بخش خصوصی، رونق محیط کسب وکار، شاخص های سنجش محیط کسب وکار، قانون بهبود محیط کسب وکار
  • میرحسین آیت الله زاده شیرازی، عباس نرگسیان صفحات 143-168
    پژوهش پیش رو به دنبال مطالعه نقش مدیریت ارتباط با شهروند در ارتقای مشارکت عمومی، پاسخ گویی عمومی و شفافیت است. ضرورت ارتباط مداوم بین دولت و شهروندان از طریق سیستم هایی چون دولت الکترونیک، به طور بالقوه بسیاری از موانع و چالش های ارتباطی را کاهش داده اند. از این رو، برخی معتقدند که سیستم مدیریت ارتباط با شهروند با ارتقای مشارکت شهروندان، به طور بالقوه سبب تقویت کارکردهای پاسخ گویی و شفافیت می شوند. به همین دلیل، این پژوهش با هدف شناسایی تاثیر مدیریت ارتباط با شهروند بر افزایش مشارکت عمومی، پاسخ گویی عمومی و همچنین شفافیت سازمان های دولتی در منطقه 3 شهر تهران انجام شده است. روش پژوهش مورد استفاده توصیفی همبستگی و به طور مشخص، مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. بر این اساس، مدل ساختاری از چگونگی روابط میان این چهار متغیر در نرم افزار لیزرل اجرا شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین این چهار متغیر رابطه معناداری وجود داشته و مشارکت عمومی نقش میانجی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: پاسخ گویی عمومی، شفافیت، مدیریت ارتباط با شهروند، مشارکت عمومی
|
  • Hasanali Aghajani, Hossein Samadi Miarkolaei, Hamzeh Samadi Miarkolaei Pages 1-18
    Existence of professional and skillful employees in organizations is vital for survival and business success in uncertain environment. Such employees work beyond their official responsibility and help organizations to achieve their goals. There are several factors such as psychological empowerment that play a key role on the forming of this behavior. The main purpose of present research is investigation of relationship between organizational citizenship behavior and psychological empowerment of staffs of Mazandaran Province’s Education and Training Organization. Statistical population of present study includes 387 persons of staffs of Mazandaran Province’s Education and Training Organization, and its equal sample includes 172 staffs, and is collected data by using standard questionnaires. Data analysis was done by SPSS and LISREL software. Results showed that there was a positive and significant relationship between organizational citizenship behavior and psychological empowerment. This positive and significant relationship so found between dimensions of psychological empowerment and organizational citizenship behavior. In order to intensification in practical objectives, organizations and their managers must encourage their employees to participation in organizational citizenship behavior. Employees would show organizational citizenship behavior and the organizational effectiveness would increase when employees perceive high levels of empowerment.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Education, Training, Psychological Empowerment
  • Ali Piranjad, Aryan Gholipour Pages 19-36
    Political Participation of citizens is an important political issue which affects the process of political development in each society. In the age of information revolution, information and communication technologies are penetrating all levels of societies and have catalyzed the process of development in every country and encourage many scholars to study how these technologies affect the social, political and economic aspects of each society. This study examines the effect of ICTs penetration on citizens’ political empowerment, as an important component of the process of political development. In this paper, in order to explore the effect comprehensively, the interview method and employs qualitative approaches such as grounded theory are used. Sixteen scholars in the fields of political science, public administration and information and technology were interviewed to investigate how ICT affect the citizens’ political empowerment. The results of the analyses of the interviews were categorized into six categories: digital information, political parties, virtual social networks, digital public control, digital consultant, and digital public decision making. The explanation of each factor regarding the effects of ICT on political empowerment is discussed.
    Keywords: ICTs Penetration, Political Development, Citizen's Political Empowerment, Grounded Theory
  • Pages 37-54
    Since early of 1970s, composition of the labor force changed and increased the number of women in work place. Coordinating work and family responsibilities became a problem to employees and even organizations. HR professionals and managers had decided to find a solution to this challenge. Although many studies have been done to identify and solve problems in this area and many concepts created in the work-family literature, but the concept of balance is still unclear. This study identifies the concept of work-family balance and investigates its causes and contributing factors. The data is collected through the questionnaire and from a sample of 330 women who work in four universities in Tehran. The correlation and path analysis were used to analyze the data. The results show that there is a negative relationship between work- family support and work-family conflict. Also is a negative relationship between individual resources and conflict. Work-family support, individual resources, and work flexibility have positive relationship with work-family enrichment and work-family balance. Work-family conflict has negative relationship with work-family balance and work-family enrichment. It is recommended to provide training programs to improve individual resources and work-family supports. Also it is proposed to provide the necessary conditions for the implementation of the work flexibility schedules
    Keywords: work, family balance, work, life balance, work, family resources
  • Maryam Atoufi N., Seyyed Ali Banihashemi Pages 55-72
    Knowledge management, in the wisdom and knowledge-based era, has been in organization's priority, and knowledge is considered as an organizational capital, and its management enjoys a growing importance. This paper has been written with the aim of reviewing the state of knowledge management underlying factors including organizational culture, information technology and knowledge processes in Khash Cement Company as a way to measure the organization readiness for implementing knowledge management. Then, Was adjusted in a model of KM infrastructure. The model fitness was assessed using factor analysis and LISREL software. As was explained in the preparation of various dimensions using descriptive and analytical software SPSS, and was ranked the factors by Friedman Test. The results of this research show the importance of organizational culture is in first place among 3 factors, and information management has the first rank of importance in all subfactors. Then some suggestions have been presented for its state improvement.
    Keywords: Knowledge management, underlying factors, cement industry, knowledge process
  • Ahmad Esakhani Pages 73-96
    In a past decade concept of employee enagagement has attracted the attention of human resources and organizational behavior reserachers and practitioners. This research aims to study the role of job resources (autonomy, social support, feedback, supervisory coaching, and opportunities for development) and personal resources (self- efficacy, proactive personality, conscientious trait) on work engagement (vigor, dedication and absorption). Respondents were employee of an industrial group (main company and six affiliated companies). Research data collected via questionnaire. Research model was tested by using path analysis and structural equation modeling techniques. Results showed positive and significant relationship between variables and also job resources and personal resources had positive impact on work engagement. But impact of job resources on work engagement is greater than personal resources.
    Keywords: work engagement, job resources, personal resources, vigor, absorption
  • Jeiran Mohammadi, Aliasghar Fani, Adel Azar, Saeed Fathi Pages 97-124
    Improvement of human resources performance for achieving goals of the organization, is one of the most important subjects in all organizations. Therefore it's necessary schematization of plans and solutions for decreasing strain and increasing satisfaction and then Organizational Citizenship Behaviors, One of the most important of the activities is recognition of the effective variables on the OCBs for its preservation, increasing and reinforcement. This meta-analytical study wants to uphold and support the negative relation between strains & OCBs, and it has recognized the moderator variables (the characteristics of the research participants) that have been affected this relationship. Statistic society is the hole of the studies that have investigated the relationship between strains and OCBs, total studies are 169 with 845 effect sizes. Meta-analytic results revealed a negative relationship between strains and OCBs (ρ = -.21). Furthermore, this relationship is moderated by the characteristics of the research participants: the kind of gender, the number of year (tenure), the quantity of the income (or salary), and the kind of religion.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Strain, Mediator variables, Meta analysis, research participants
  • Abbas Monavarrian, Mohammad Aboyee Ardakan, Mohammad Javad Iravani, Mohammadreza Zandimanesh Pages 125-142

    A varity of policy making models have been put forward in different era. Although in real world each one of these models have a color and crystallized and an effect of each one could be traced in policy making. It is endeavored with the consideration of complexity of business environment and its various performers & players involved to present a conceptual model of policy making in order to improve the business environment of the Islamic Republic of Iran. This approach is based on quality research and grounded theory method. The population is business environment experts who have been interviewed through theoretical sampling by deep interviews. In this method the researcher with a deductive approach and by the use of gathered data is personally to prepare a reliable policy making theory. So after open coding, concepts and categories are extracted & will be put under the core category, causal conditions, context, intervening conditions and action and reaction strategies. Accordingly the main phenomena is the role of chamber of commerce & some actions are interaction between government & private sector, planning for improvement of business environment & real agenda setting. Finally the story line is illustrated and the theory is presented.

    Keywords: Business Enabling Environment, Business Environment Index, Business Envireonment Improvement Rule, Private sector development
  • Mirhossein Ayatollah Zade Shirazi, Abbas Nargesian Pages 143-168
    Citizen Relationship Management: Study of its Relationship with public Participation, Public Accountability and Transparency in 3’s region of city of Tehran.This research seeks to study the role of citizen relationship management in the promotion of public participation, accountability and transparency of the public.This study aimed to identify the effect of increasing citizen relationship management, public participation, public accountability and transparency of government organizations in Tehran is in District 3
    Keywords: Citizen Relationship Management, Public Participation, Public Accountability, Transparency