فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و دوم شماره 10 (پیاپی 193، دی 1392)

  • عرفان
  • تاریخ انتشار: 1392/10/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-14
    اینکه به راستی انسان می تواند به طور شایسته حمد و ثنای خدای متعال را به جا آورد، عالمان شیعه و سنی بر آن اختلاف نظر دارند. با این حال، دوستان خدا و اهل بیت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله سه دسته اند: گروهی که آشکارا ایشان را دوست می دارند، ولی در نهان انکار می کنند. گروهی که در نهان دوست دارند و آشکارا منکرند و گروهی نیز که در نهان و عیان دوستدار ایشان اند. می توان از نشانه های دوستان واقعی خدا، پیامبر و اهل بیت علیهم السلام که در نهان و آشکار ایشان را دوست می دارند، موارد زیر را برشمرد: شناخت راستین و حقیقی و استحکام بخشیدن به این معرفت و معرفت به خدا و صفات الهی، ایمان به آنها، شناخت حدود و حقایق ایمان، و بسنده نکردن به ایمان سطحی و بی محتوا. البته شناخت واقعی خدا با شهود و درک حضوری به دست می آید. این امر در گرو ارتباط واقعی و آگاهانه انسان با خداست. غایت این معرفت ناب، اطاعت از خدا، پیامبر و تسلیم در برابر خواست داست.
    کلیدواژگان: معرفت، معرفت شهودی، ربوبیت الهی، معرفت ناب توحیدی
  • محمد فنایی اشکوری* صفحات 15-30
    عرفان اسلامی در بعد معرفتی، نوعی هستی شناسی شهودی است که از راه سلوک عرفانی حاصل می شود. در این دیدگاه، هستی حقیقی همان وجود مطلق یا خدای متعال است که واحد، نامتناهی و کامل مطلق است. در میان موجودات عالم، انسان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. او از جسم طبیعی و روح الهی ترکیب یافته است. آنچه در عالم هست، در انسان یافت می شود؛ از این جهت انسان را عالم صغیر و کون جامع می دانند. همه عالم برای اوست و او غایت خلقت است. انسان برخوردار از عقل و اختیار و تمایلات و شهوات حیوانی است. انسان با تبعیت از عقل و بندگی خدا می تواند عالی ترین مدارج کمال را طی کند؛ چنان که با پیروی از تمایلات حیوانی می تواند به نازل ترین مراتب سقوط کند. انسان کامل مظهر اتم همه اسماء و صفات حق تعالی است. ولایت گاه با نبوت همراه است و گاه با وصایت و امامت. قرب به خدا و طی طریق کمال، در گرو شناخت ولی و پیروی از نور هدایت اوست.
    کلیدواژگان: تجلی، کون جامع، خلافت، انسان کامل، ولایت، نبوت، امامت
  • ابوالفضل هاشمی سجزه ئی* صفحات 31-46
    یکی از مسائل برجسته در عرفان اسلامی، نیاز سالک به مرشد به منظور راهنمایی و دستگیری در سیر و سلوک است. سنت اهل تصوف این گونه است که سالک، آداب سیر و سلوک خود را نزد استادی فرا گرفته و تحت توجه او سلوک می نماید. این موضوع، موجب طرح رابطه مرشد و سالک، آداب مرید و مراد شده است. این موضوع بستر مناسب پیدایش آسیب هایی در مسیر عرفان و تصوف گردید و تا افراد شیاد در خانقاه ها با فریب دادن انسان های ساده دل، که قصد تهذیب نفس دارند را فریب دهند.
    هدف این مقاله ضمن بررسی آیات و روایات، متون عرفانی و کلمات متصوفه، بیان ضرورت وجود استاد شایسته در مسائل معنوی است که وظیفه دارد سالک را در راه رسیدن به معرفت حق راهنمایی و دستگیری کند. در این زمینه آسیب هایی وجود دارد که مهم ترین آن، سرسپردگی به نااهل است که موجب گمراهی از مسیر کمال می شود. برای پیش گیری از این آسیب، شناخت کامل استاد در انتخاب و تبعیت کردن از او لازم است. روش تحقیق تحلیلی توصیفی است.
    کلیدواژگان: استاد، عرفان، تصوف، سیر و سلوک، آسیب شناسی
  • سید محمد حاجتی شورکی، مرتضی صانعی* صفحات 47-61
    یکی از فرقه های فعال صوفیه در ایران، فرقه «ذهبیه» است. از مشایخ این فرقه می توان به جنید بغدادی، سری سقطی، احمد غزالی و نجم الدین کبری اشاره کرد. گرچه اقوالی درباره موسس آن بیان شده، اما به نظر می رسد موسس آن سیدعبدالله برزش آبادی باشد. پیروان این فرقه، خود را منتسب به ائمه اطهار علیهم السلام دانسته و معتقدند: سند ولایت جزئیه قمریه این سلسله توسط معروف کرخی به امام رضا علیه السلام می رسد، درحالی که در شریعت اسلامی نامی از ولایت قمریه برده نشده است. علاوه بر اینکه ارتباط معروف کرخی با امام رضا علیه السلام و اسلام آوردن وی به دست آن حضرت، از نظر تاریخی و برخی جهات دیگر مورد تامل است. ازجمله آسیب های مهم این فرقه، سلسله مشایخ و اقطاب ذهبیه است که گرفتار چند بریدگی و کودتای درون فرقه ای می باشند.
    این مقاله با روش توصیفی و با هدف معرفی این فرقه، با بررسی و نگاه انتقادی به فرقه ذهبیه تدوین یافته است و تلاش شده دیدگاه صاحب نظران و منتقدان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تصوف، فرقه ذهبیه، قطب، معروف کرخی، ولایت قمریه، ولایت شمسیه
  • سیدمحمدموسویان* صفحات 63-80
    پائولو کوئلیو رمان نویس مشهور برزیلی و رهبر یکی از فرقه های انحرافی است. او نویسنده ای است که در دوران نوجوانی به بی ایمانی روی آورده و با گرایش شدید به آثار مارکس و انگلس، همه باورهای مارکسیستی را دگرگون کرده است. او در همین دوران علاقه مند به سحر و جادو گردید و به دنبال آن، جذب گروه های شیطان پرستی شد. کوئلیو پس از فروپاشی نظام های مادی مارکسیسم و فرویدیسم، خلا حاصل از دین و معنویت را در غرب به خوبی احساس کرده و بر آن شده تا با استفاده از فن قصه نویسی، نیاز فطری بشر به عرفان و معنویت را مرتفع سازد. او در همین زمینه، با ادبیاتی صریح و ساده بر اندیشه های مارکسیستی، نیهیلیستی و شیطان پرستی لباس عرفان و معنویت پوشانده، آن را به جهانیان عرضه می کند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، به دنبال مقایسه تطبیقی اندیشه های مارکسیسم، نیهیلیسم و شیطان گرایی با اندیشه های کوئلیو می باشد و اثبات نموده که وی در ادبیات عرفانی خود به شدت متاثر از مارکسیسم و شیطان گرایی بوده و عرفان او عرفانی سکولار است.
    کلیدواژگان: مارکسیسم فلسفی، هیپی گری، معرفت درونی، نیهیلیسم، انجیل شیطانی
  • علی قهرمانی* صفحات 81-96
    شیطانی که لاوی به دنیا معرفی کرد، نه تنها موجودی شریر نیست، بلکه الهه عشق و زاینده روشنایی و نور است. لوسیفر از نگاه وی موجودی است نیکو، قدرتمند و با اوصافی خداگونه که دو بعد مثبت و منفی را همزمان داراست. وجود چنین موجودی با اوصاف متعالی، و در عین حال در حضیض ذلت، گرچه در ابتدا کمی عجیب و غریب می نماید، اما برای افراد آشنا به الهیات یهودی مسیحی، وجود چنین موجودی چندان هم بدیع و غریب نیست. نوشتار حاضر با روش تحلیلی توصیفی می کوشد با مبناشناسی و کاوشی عمیق میان آموزه های تورات و انجیل، رد پای چنین موجودی را که در لابه لای متون کهن یهود و مسیحیت پنهان شده بیابد.
    کلیدواژگان: خدا، شیطان، شیطان گرایی، شیطان پرستی، کلیسای شیطان، انجیل شیطان، آنتوان لاوی
  • مرضیه ورمزیار* صفحات 97-108
    آشنایی با برخی مباحث فلسفه عرفان، عرفان نظری و عرفان عملی و تنقیح صحیح آنها، به هدف معرفی شاخصه های عرفان شیعی، ضروری است؛ زیرا خطا در هریک از آنها می تواند لغزشگاهی در عرفان به شمار آید و موجبات انحراف را فراهم آورد. چیستی عرفان، و رابطه عرفان با دین و عقل از مباحث کلیدی فلسفه عرفان است که کتاب «شاخصه های عرفان ناب شیعی» به آنها می پردازد. مباحث دیگر کتاب، مشتمل بر بحث از نسبت عرفان و دین، عرفان نظری و عملی است.
    بخش پایانی این نوشتار، به طور خاص به هدف اصلی مولف، یعنی شاخصه های عرفان شیعی اختصاص دارد. اعتقاد به توحید، نبوت، معاد، ولایت و سلوک براساس شریعت، از اهم ویژگی های عرفان راستین است و معنویت گرایی بدون خدا و بدون وحی و معاد (تناسخ گرایی) یا عرفان های شریعت گریز و عقل ستیز و سلوک بدون توجه به اخلاق و زندگی، از ساحت عرفان راستین دور است. بر این اساس، پایبندی به عقل، التزام به وحی و تهذیب نفس با سیر و سلوکی منتهی به شهود، سه ویژگی ممتاز عرفان شیعی است که از آن به هماهنگی عرفان، برهان و قرآن یاد می شود.
    کلیدواژگان: عرفان، عرفان شیعی، عقل، دین، هستی شناسی عرفانی، عرفان عملی
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah* Pages 5-14
    Shiite and Sunny scholars have differing views about whether or not man praise and thanks the Most High God as He ought to be praised. The friends of God and the household of holy Prophet (peace be upon him and his progeny) are divided into three groups: the first group loves God and Prophet's household in public but in secret it does not. The second group loves them in secret but in public it does not. The third group loves them both in public and in secret. Among the features of those who love God and the holy prophet and his household in public and in secret are having true knowledge and trying to increase it, having knowledge of God and divine attributes, believing in them, knowing the limits and realities of faith, and disapproving apparent and meaningless faith. Real knowledge of God is acquired by intuition and apprehension by presence. In this way, man can build up conscious and real relationship with God. The ultimate aim of such pure knowledge is obedience to God and the holy Prophet and submission to God's will.
    Keywords: knowledge, intuitive knowledge, divine lordly condition, pure monotheistic knowledge
  • Mohammad Fanaei Eshkevari* Pages 15-30
    Epistemologically, Islamic mysticism is a kind of intuitive ontology obtained through a mystical journey. Given this perspective, the real being is the Absolute Being or the Almighty God Who is unique, infinite and absolutely perfect. Among the creatures in the universe, man enjoys a special status. He is composed of a physical body and divine soul. Whatever exists in the world of existence can be found man. Therefore, man is said to be a microcosm and a most comprehensive being. Man is the object of creation and everything in this world is at his disposal. Man has intellect and free will on the one hand, and animal desires and impulses on the other hand. Man can reach the highest levels of perfection if he follows ration and obeys God or will drop and get to the lowest levels if he follows animal desires. A perfect man is the most perfect manifestation of all God's names and attributes. Wilayah (divine authority) is sometimes accompanied by prophethood and sometimes by executorship and Imamate. Nearness to God and journey in the path of perfection is contingent upon knowing the Wali (God's friend) and following the light of guidance.
    Keywords: manifestation, comprehensive universe, Caliphate (vicgerency), perfect man, divine authority, prophethood, Imamate
  • Abulfazl Hashemi Sajzehii* Pages 31-46
    One of the important issues in Islamic mysticism is a wayfarer's need for a master to guide and help him/her during the spiritual journey. The tradition of Sufis is that a wayfarer should learn the manners of spiritual journey from a master and progresses on the path under his guidance. This issue raises the question of the relationship between the wayfarer and the master and the manners of devotee and object of devotion. It provides a proper context for the genesis of damages faced by a wayfarer on the path of mysticism and Sufism so that charlatans in cloisters deceive naïve individuals who want to purify their souls. Reviewing Quranic verses, traditions, mystical texts and Sufi's words, the present paper seeks to explain the necessity of having an eminent master in spiritual issues who has the responsibility of guiding and helping the wayfarer in his way towards acquiring the knowledge of the Truth. There are some damages in this regard, the most important of which is devotion to wrong-headed masters who take the wayfarer to go astray. It is necessary for a wayfarer to completely know the master to selected or followed to be safe from the risk of injury.
    Keywords: master, mysticism, Sufism, spiritual journey, pathology
  • Seyyed Mohammad Hajati Shooraki, Murteza Sanei* Pages 47-61
    "Zahabiyyah" is one of the active Sufi sects in Iran. Jonayd Baghdadi, Sari Sayghati, Ahmad Ghazali and Najmuddin Kubra are among the Sheikhs of this sect. Although various accounts are related about the founder of this sect, it seems that its founder is Seyyed 'Abdullah Borzeshabadi. The followers of this sect say that they are related to the Infallible Imams and believe that the proof of the partial lunar sainthood of this chain traces back to Imam Reza (peace be upon him) through Maroof Karkhi. However, there is no such a title in Islamic Shariah like lunar sainthood. Moreover, the relationship between Maroof Karkhi and Imam Reza (peace be upon him) and Karkhi's conversion to Islam by Imam Reza is according to historical evidence and other evidence is a questionable assumption. Among the important shortcomings of this sect is its chain of Sheikhs and Poles, which suffers from a conflict and inter-sect coup d'état. Using a descriptive method, the present paper is conducted with the aim of giving an idea about and criticizing this sect, tries to take into consideration the views of critics and pundits.
    Keywords: Sufism, Zahabiyyah sect, Pole, Maroof Karkhi, lunar sainthood, solar sainthood
  • Seyyed Mohammad Moosawian* Pages 63-80
    Paulo Coelho is a famous Brazilian novelist and leader of a deviant sect. During his adolescence, he became faithless and, due to his strong inclination towards Marx and Angles, he changed all Marxist views. Meanwhile, he was interested in magic and consequently was attracted to Satanist groups. After the collapse of Marxist and Freudian materialist systems, he properly felt the vacuum resulted from the lack of religion and spirituality in the West and took to writing novels in order to meet man's natural need for mysticism and spirituality. To this end, he presented the world Marxist, nihilist and Satanist thoughts under the guise of mysticism and spirituality through a simple and explicit language. Using a descriptive-analytical method, the present paper seeks to compare Marxist, nihilist and Satanist thoughts with Coelho's thoughts and proves that he was greatly influenced by Marxism and Satanism in his literature and that he adopted a secular type of mysticism.
    Keywords: philosophical Marxism, Hippism, inner knowledge, Nihilism, Satanic Bible
  • Ali Ghahramani* Pages 81-96
    Satan introduced to the world by LaVay is not an evil creature but the goddess of love and a light-giving thing. According to LaVay, Lucifer is a good and powerful creature with God-like attributes, which has two aspects- positive and negative- simultaneously. Although the notion that there is a creature with transcendent attributes and at the same time in the deepest level of debasement seems to be somehow strange, it is does not seem so for those who are familiar with Jewish and Christian theology. Using an analytical-descriptive method, the present paper seeks to delve into the foundations of the doctrines of Torah and Bible in order to find a trace of such creature, which is hidden in the different layers of ancient Jewish and Christian texts.
    Keywords: God, Satan, Satan, orientation, Satanism, the church of Satan, the Bible of Satan, Anton LaVay
  • Marziyeh Varmarzyar* Pages 97-108
    It is necessary to become acquainted with some of the issues on the philosophy of mysticism, practical and theoretical mysticism and revising them properly in order to specify the parameters of Shiite mysticism, because making a mistake in any of these fields can be regarded as s defect in mysticism and can lead to deviation. The nature of mysticism and the relationship of mysticism with religion and intellect are among the key issues of the philosophy of mysticism, which are dealt with in the book "Parameters of Pure Shiite Mysticism". This book also examines the relationship between religion and mysticism, practical and theoretical mysticism.The final part of the present paper, which is the main concern of the author, is devoted to the parameters of Shiite mysticism,. Belief in monotheism, prophethood, resurrection, divine authority and the spiritual journey based on Shariah are among the most important features of true mysticism while spiritualism devoid from the belief in God, revelation and resurrection (reincarnation- orientation) or the types of mysticism that oppose Shariah and intellect and spiritual journey which disregards morality and life do not fall into the province true mysticism. Accordingly, referring to intellect, observing revelation and self-purification together with a spiritual journey which leads to intuition are regarded as the three profound features of Shiite mysticism and known as the harmony among mysticism, demonstration and the Quran.
    Keywords: mysticism, Shiite mysticism, intellect, religion, mystical ontology, practical mysticism