فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا جلایی پور، مجید فولادیان صفحات 7-32
    بسیاری قرن بیستم را قرن انقلابها می دانند. از این رو تلاشهای نظری و تجربی گسترده ای در باب شناخت چرایی پیدایی انقلابها صورت گرفته است. اما با وجود اهمیت فراوان پیامدهای ناشی از انقلابها، ادبیات مربوط به بحث پیامدهای انقلاب کم و در مراحل ابتدایی است و نیاز به کوششهای نظری و تجربی گسترده ای دارد. مقاله حاضر در پی تلاشی نظری برای صورت بندی پیامدهای انقلاب از دیدگاه پوپر است. به نظر برخی اندیشمندان پوپر یکی از متفکران تاثیرگذار قرن بیستم بوده است. نظریه او در باب مهندسی اجتماعی گام به گام یا همان اصلاحات در تقابل با مهندسی اجتماعی تمامیت گرا و انقلابی طرح شده است. اما در آثارش نظریات او درباب پیامدهای انقلاب به وضوح مشخص نشده است. در این جستار کوشش می شود ابتدا نظریات گوناگون در باب پیامدهای سیاسی طرح شود و سپس نظریه پوپر صورت بندی گردد.
    پوپر از جمله فیلسوفانی بود که با هر گونه دگرگونی بنیادی و سریع اجتماعی مخالفت می کرد. از نظر او هیچ اندیشه انقلابی نمی تواند جامعه را به خیر و سعادت عمومی رهنمون گردد و در پس اندیشه ها و اقدامات انقلابی افکاری ایده آلیستی قرار گرفته است و سرابی بیش نیست. او نشان می دهد که چگونه انسانهایی حتی نیک سیرت تنها به خاطر این که قصد ایجاد جامعه ای آرمانی را داشته اند به شخصیت هایی دیکتاتور مآب و اقتدارگرا تبدیل شده اند. بطور کلی پوپر نیز مانند تعداد قابل توجهی از نظریه پردازان انقلاب پیامدهای سیاسی انقلابها را منفی ارزیابی می کند و نتیجه انقلابها را، بر خلاف جامعه مطلوبی که ایدئولوژی انقلابها به تصویر می کشند، ظهور حکومتهای اقتدار گرا و همچنین از میان رفتن آزادی بیان می داند.
    کلیدواژگان: پیامدهای انقلاب، مهندسی اجتماعی تمامیت گرا، مهندسی اجتماعی تدریجی
  • مجتبی مقصودی، رضا دوستدار صفحات 33-60
    پژوهش و بررسی در خصوص نشریات علمی و تحلیل محتوایی و موضوعی آنها امروزه اهمیت یافته است. بر همین اساس در این پژوهش برای اولین بار به بررسی توصیفی و تحلیل استنادی مقالات پژوهشنامه علوم سیاسی ایران پرداخته شده است.هدف این پژوهش بررسی وضعیت مقاله هایمنتشر شده در پژوهشنامه علوم سیاسی از سال 1384 تا 1391، 28شماره است که از روش توصیفی و تحلیل استنادی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش مقالات 28 شماره منتشر شده این نشریه (شماره 1 الی 28) است که به صورت تمام شماری تمامی مقالات منتشره در این 28 شماره به تعداد 187 مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش تعیین گرایش و پراکندگی موضوعی، رتبه علمی نویسندگان، دانشگاه یا موسسه پژوهشی نویسندگان، تعداد نویسندگان مقالات، میزان استناد به منابع مختلف مورد توجه قرار گرفته است.روش و ابزار گردآوری دادها مشاهده اسنادی و تهیه فهرست اولیه است.نتایج تحقیق نشان داد بیشترین پوشش موضوعی حوزه اندیشه سیاسی بوده است. همچنین بین میان مشارکت مردان نسبت به زنان در این نشریه تفاوت معناداری وجود دارد. برای تعیین و پراکندگی موضوعی مقالات پس از بررسی چند مقوله در نظر گرفته شده است.. بررسی مقوله ها نشان می دهد که بیشترین فراوانی مربوط به حوزه موضوعی اندیشه سیاسی است. ضمن آنکه برخی حوزه های موضوعی فاقد مقاله در این نشریه بوده اند. همچنین بررسی ها نشان داد که23.5 درصد از مجموع مقالات توسط 8 نویسنده به نگارش در آمده است. همچنین مشخص گردید که 62 درصد از مقالات به صورت تک نفره و 29 درصد به صورت دونفرهو 9 درصد با بیش از 2 نفر نویسنده به نگارش در آمده است.
    کلیدواژگان: مقالات، پژوهشنامه علوم سیاسی، تحلیل توصیفی، استنادی، حوزه های موضوعی
  • کریم رضادوست، عبدالرضا نواح، صادق پیوسته صفحات 61-88
    این مقاله به تبارشناسی گفتار انقلابی امام خمینی می پردازد. تبارشناسی در اینجا به معنای پی جویی گسست در دوره های مختلف زمانی این گفتار، یعنی دوران پیش از تبعید، تبعید، نوفلوشاتو، قم و تهران است. موضوع این تبارشناسی، بررسی نوشته ها و گفته های آغازین تشکیل دهنده ی گفتار انقلابی است. گفتار انقلابی، گفتار خواهان قدرت و همان ایدئولوژی تغییر است که در بایدها و نبایدهای سخنان و نوشته های رهبر انقلاب آشکار می شود. پژوهش در سطح جامعه ی آماری انجام شد که از جمله های حاوی بایدها و نبایدهای موجود در سخنرانی ها، پیام ها، اطلاعیه ها و نامه های امام خمینی، موجود در نرم افزار «صحیفه ی امام» به دست آمد. در هر یک از 4338 جمله ی جامعه ی آماری این پژوهش، ارزش هفت متغیر مخاطبان مستقیم، مخاطبان پیام، اشاره به شعارها، پشتوانه ی گفتار، هدف گفتار، ساختار و محتوای پیام تعیین شد. روش تحقیق، تحلیل محتوا و آزمون آماری همایندی تغییر متغیرهای جمله ها بود. در ارزش گذاری اولیه ی متغیرها، به روش زمینه ای عمل شد و برای انجام آزمون های همایندی، خی دو و ضریب توافق، کدگذاری مجدد با ملاحظات نظری انجام گردید. آزمون های آماری، همایندی تغییر این متغیرها با تغییر دوره های تاریخی را نشان داد. در نتیجه، در دوره های مختلف زمانی، گفتار دارای ابعادی ثابت نمی باشد و ناپیوسته ارزیابی می شود. به این ترتیب، در بعد نظری، ناپیوستگی گفته ها و نوشته های آغازین گفتار به معنای وجود زمینه های برداشت های متفاوت است و در بعد کارکردی، گروه های متفاوتی می توانند ادعا کنند گفتاری همانند گفتار امام خمینی دارند زیرا برداشتی واحد از این گفتار، با توجه به گسستگی درونی و تفاوت گفتار در دوره های مختلف، ناممکن خواهد بود.
    کلیدواژگان: گفتار انقلابی، امام خمینی، بایدها و نبایدها، تبارشناسی، گسست
  • وحید سینایی، زهرا مظفری پور صفحات 89-116
    در نظریه ی دولت رانتیر، درآمد نفت علت خودمختاری دولت و صعود اقتدارگرایی دانسته می شود. رانت بر سرشت، ساختار و کارکردهای دولت تاثیر دارد اما صرف وجود آن به استقلال دولت از جامعه و اقتدارگرایی نمی انجامد. برقراری اقتدارگرایی در کشورهای صاحب نفت مستلزم وجود پیشینه ای از فرهنگ سیاسی تبعی و ساختارهای سیاسی ای متناسب با آن است. بر این اساس درآمد نفت نه عامل تعین بخش بلکه تنها ابزار مناسبی برای مهندسی فرهنگی و باز تولید فرهنگ سیاسی تبعی و اقتدارگرایی در این جوامع است. به این ترتیب پایه های استیلای دولت بر جامعه نه بر نفت، بلکه بر فرهنگ و ساختارهای سیاسی تبعی ایی استوار می شود که از گذشته در این جوامع وجود داشته و به کمک درآمدهای نفتی بازتولید شده اند. این مقاله با پذیرش اهمیت درآمدهای نفتی در توضیح کارکردهای دولت و همزمان با عطف توجه به کاستی های نظریه ی دولت رانتیر، نقش دولت پهلوی در بازتولید وجوه تبعی فرهنگ سیاسی ایران و اقدامات آگاهانه ی آن را برای مهندسی فرهنگی به کمک ابزارها و نهادهایی مانند نظام آموزشی، مراکز فرهنگی و رسانه های جمعی و از این طریق شکل گیری اقتدارگرایی در ایران بررسی می کند.
    کلیدواژگان: ایران، دولت پهلوی، فرهنگ سیاسی تبعی، نفت، اقتدارگرایی، دولت رانتیر
  • محمدعلی بصیری، مرضیه توکل نیا، داود نجفی صفحات 117-138
    این مقاله در پی پاسخگویی به این سئوال است که ارکان اصلی الگوی مدیریت بحران در سیره امام خمینی (ره) کدامند؟ برای پاسخگویی به این سئوال، پس از بررسی مهمترین رهیافت ها و الگوهای رایج مدیریت بحران، به انتخاب الگوی مدیریت سیاسی امام (ره) می پردازیم و با مطالعه موردیبحران جنگ تحمیلی و سومین دوره ی انتخابات مجلس شورای اسلامی به مثابه دو بحرانی که اولی کیان نظام اسلامی را تهدید می کرد و دومی بن بست سیاسی فراروی نظام اسلامی ایجاد می کرد، عناصر اصلی الگوی مدیریت بحران امام (ره) شامل ترکیبی از دو سبک مدیریت بحران ها یعنیمدیریت سیستمیک و مدیریت کاریزماتیک را مورد تحقیق و بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، الگوی مدیریتی، مدیریت سیتمیک، مدیریت کاریزماتیک، بحران سیاسی
  • یعقوب احمدی صفحات 139-176
    توسعه سیاسی یا افزایش ظرفیت و کارایی نظام های سیاسی در حل و فصل تضادهای منافع فردی و جمعی، ترکیب مردمی بودن، آزادی و تغییرات اساسی در جوامع همواره به عنوان هدف اصلی جوامع مدنظر بوده است. اگرچه تعاریف و مولفه های مورد نظر گروه های مختلف برای تعریف «ایده آل تایپ» سیاسی متفاوت بوده و از اینرو مسیرهای متفاوتی برای آینده ترسیم شده اند، اما آنجه که در تمامی دیدگاه ها درباره توسعه سیاسی زیربنای مشترک است، چشم انداز انسانگرایانه به عنوان هدف توسعه سیاسی است. این نوشتار در پی واکاوی گونه شناسی فرهنگ سیاسی کشورهای اسلامی است که نیل به توسعه سیاسی را ممکن می گرداند.
    داده هایی که در مطالعه ی حاضر تجزیه و تحلیل شده اند از پایگاه پیمایش جهانی ارزش ها اخذ شده اند. از این پایگاه، داده های مربوط به سیزده کشور از موج پنجم (سال های 2005 تا 2008) اخذ شده که در مجموع 358/21 پرسشنامه را شامل می شود. در میان این کشورها نه کشور از کشورهای مسلمان هستند. کشور مرجع نروژ که دارای بالاترین نرخ و کشورهای ژاپن، استرالیا و بلغارستان به عنوان کشورهای دارای رتبه های میانی از نظر ارزش های رهاینده و البته دموکراتیک نیز نمونه های دیگر مورد مطالعه هستند.
    نتایج تحقیق به دو شیوه و نگاه قابل تفسیر هستند: از منظر نخست نتایج مبتنی بر داده ها به ما یادآور می شوند که فرهنگ سیاسی در کشورها متغیر بوده و می توان فرهنگ سیاسی کشورهای اسلامی را در سه رتبه متفاوت طبقه بندی نمود: در رتبه نخست کشور ترکیه؛ دسته دوم کشورهای ایران، مراکش، مالزی، اندونزی و عراق بالاخره دسته سوم شامل کشورهای مصر، مالی و اردن قرار می گیرد که شدت تفاوت ارزش های آنان با کشورهای دموکراتیک بیشتر است. از نگاه دوم چنین به نظر می رسد که مسیر دموکراسی در کشورهای اسلامی امری ممکن اما متنوع، پیچیده و تامل برانگیز است.
    کلیدواژگان: توسعه، مردم سالاری دینی، فرهنگ سیاسی، ارزش های رهاینده، کشورهای اسلامی
  • حسن حضرتی، محمدحسن پورقنبر صفحات 177-204
    این مقاله به بررسی مناسبات موتلفه اسلامی با روحانیت حاضر در عرصه سیاست ایران در قبل از انقلاب اسلامی(با تکیه برمطالعه موردی امام خمینی، آیت الله شریعتمداری و آیت الله میلانی) میپردازد.نوع رویکرد در انجام این پ‍ژوهش، با تمرکز بر جامعه شناسی است، چنانکه با پرداختن به مشخصه اجتماعی و طبقاتی موتلفه، و تحلیل این گروه(البته در قبل از انقلاب) از دیدگاه نظریه جامعه شناسی پی یر بوردیو با تکیه بر سرمایه فرهنگی واقتصادی، زمینه های همسویی یا عدم همسویی با روحانیت مذکور مورد واکاوی قرارگرفته است. مقاله، بر این اساس قرار دارد که رویکرد سیاسی وفرهنگی موتلفه در آن مقطع زمانی، بیش از آیت الله شریعتمداری، با دیدگاه امام خمینی همسویی داشت(اگرچه نه کاملا) و همین امر نیز، موجب نزدیکی و همراهی آنان با این روحانی بلندپایه گردید و البته همسویی نسبی میان موتلفه با آیت الله میلانی بخصوص در عرصه سیاسی وجود داشت.
    کلیدواژگان: موتلفه اسلامی، جامعه شناسی، پی یر بوردیو، امام خمینی، آیت الله شریعتمداری، آیت الله میلانی
|
  • Hamidreza Jalaeepour, Majid Fooladian Pages 7-32
    Many consider the 20th century as the century of revolutions. Hence many theoretical and empirical efforts have been made to recognize the causes of revolutions. But beside great significance of revolution's consequences, its literature is in its first steps and needs more theoretical and empirical efforts. Present article is going to provide a theoretical study of formalization of revolution's consequences in Popper’s view. Some regard Popper as the most effective thinker of the 20th century. His theory was on piecemeal social engineering or reforms against comprehensive and revolutionary social engineering. But his theories on revolution's consequences haven’t been expressed in his books clearly. This study is going to provide various theories on political consequences and to formalize Popper’s theory. Popper was one of the philosophers who rejected any violent holistic social change. In his point of view no revolutionary thought could lead a society to public welfare, and idealistic thoughts are behind revolutionary thoughts and actions. He shows that how good mannered people who intended to create a utopian society have been changed into authoritative dictators. Generally, Popper as well as many other theorists evaluates the political consequences of revolutions negatively and believes that revolutions lead to emerging authoritative governments and destroy freedom of speech, in contrast with the ideal society illustrated by revolutionary ideology.
    Keywords: revolutions consequences, political consequences, comprehensive social engineering, piecemeal social engineering
  • Mojtaba Maghsoudi, Reza Doostdar Pages 33-60
    Research and examination of scientific journals and the content analysis of their topics has gained significance nowadays. On this basis, we have dealt with descriptive and citation analysis of the articles of Research Letter of Political Science in this research for the first time in Iran. The aim of this research was to examine the condition of published articles in this journal form 2004 to 2012 (28 issues) by using descriptive and citation analysis. The statistical population of this research is the articles of 28 issues (187 articles) of this journal which were completely counted and examined. In this research, several issues were considered including tendency and dispersion of subjects, scientific status of the authors, affiliation of the authors in terms of university and research center, the number of authors, and the amount of citation to different sources. The research method was citation observation and providing primary list. The results showed that the most covered subject was political thought. Also there was a significant difference between male and female participation in this journal. Several categories were considered in order to determine the dispersion of subjects. Examination of categories shows that political thought has the most frequency. Meanwhile some topics were not covered at all in the articles. Also examinations have shown that 23.5 percent of all articles have been written by 8 authors. 62 articles were written by one author, 29 percent by two authors, and 9 percent were written by more than two authors.
    Keywords: articles, Research Letter of Political Science, descriptive, citation analysis, subject areas
  • Karim Rezadoost, Abdoreza Navvah, Sadegh Peyvasteh Pages 61-88
    This research deals with the genealogy of power in Imam Khomeini's Revolutionary Discourse. Genealogy, in the current study, means tracing discontinuity among historical periods of this discourse separated and labeled as “Before Exile”, “Exile”, “Paris”, “Qom” and “Tehran”. The subject of this genealogy is the body of Imam Khomeini's early writings and speeches in his Revolutionary Discourse. This means the discourse of the will to power or ideology of change that was indexed with Shoulds and Shouldnts in writings and speeches of the Leader of Revolution. The study was conducted at the statistical population level. The statistical population was a sum of 4338 sentences consisting of Shoulds and Shouldnts. The data were analyzed to test and answer the research questions, as well as investigate the relationship between the variation of support, goal, structure, addressee, refer, impresa and content, as variables of discourse and variation of historical periods. First, variables were given values with grounded method. Then, considering the theoretical considerations, values recoded to make possible the statistical tests: Chi Square and contingency coefficient. The results showed that there was a strong relationship between variation in periods and variations in variables of discourse. “Revolutionary Discourse”, thus, is dissimilar in each period. This means “Discontinuity of Discourse” in its theoretical outcome. In practical outcome, many different groups can claim similarity in discourses with this discourse, because of the internal discontinuity of it.
    Keywords: genealogy, Revolutionary Discourse, Imam Khomeini, discontinuity, Shoulds, Shouldnts
  • Vahid Sinaee, Zahra Mozaffaripour Pages 89-116
    In the Rentier State theory, oil revenues are the cause of government autonomy and rise of authoritarianism. Rent has impact on the nature, structure and functions of state, but its mere existence would not the cause of state autonomous and authoritarianism. Establishment of the authoritarianism in oil producing countries requires a background of the subjective political culture. On this basis, the oil revenues are not determinant element but only a suitable factor for cultural engineering and reproduction subjective political culture in these societies. Therefore the state domination over society is based on cultural and political structures that exist in these communities from the past, and oil revenues only assist them to reproduce them. This article reviews the role of Pahlavi state and institutions such as education system, cultural centers and mass media in the reproduction of subjective political culture and creation of authoritarianism in Iran during the 1957-1979.
    Keywords: Iran, Pahlavi state, subjective political culture, authoritarianism, Rentier state
  • Mohammadali Basiri, Marzieh Tavakolnia, Davoud Najafi Pages 117-138
    This article tries to respond this question: What are the main estates of crisis management pattern in Imam Khomeini's thought? In order to respond this question, after examining the most significant approaches and patterns of crisis management, we select the crisis management pattern of Imam Khomeini (PBUH). Then we study the cases of Iran-Iraq war and the third parliamentary election in Iran as two crises. The first crisis threatened the existence of Islamic system and the second could create a political deadlock for Islamic political system. The main elements of Imam Khomeini's crisis management pattern will be discussed in this study, consisting a combination of two styles in crisis management namely systemic management and charismatic management.
    Keywords: Imam Khomeini (PBUH), management pattern, systemic management, charismatic management, political crisis
  • Yaghoub Ahmadi Pages 139-176
    Political development or increasing the capacity and efficiency of political systems for solving the contradiction between individual and collective interests, and combination of popularity, liberty and basic changes, have always been considered as the main goal of societies. Although different groups have presented different definitions for "political ideal type" so different routes have been depicted for future, but the common basis in all views regarding political development is humanistic prospect. This article tries to present a typology of political culture in Islamic countries that will make political development plausible. The data analyzed in this study have been taken from the website of World Values Survey. In the website, the data of thirteen countries related to the Fifth Wave (2005-2008) have been taken consisting 21,358 questionnaires. Among these countries, nine countries are Muslim ones. The highest ranked country is Norway, and Japan, Australia and Bulgaria are in the middle in terms of liberating values and democratic ones. The results are interpretable in two ways: from the first point of view, the data-based results remind us that political culture is variable in different countries and we can categorize the political culture of Islamic countries in three different ranks: Turkey is in the first rank; Iran, Morocco. Malaysia. Indonesia and Iraq are in the second rank; and Egypt, Mali and Jordan are in the third rank which their values are immensely different from democratic countries. From the second point of view, it seems that the route of democracy in the Islamic countries is a plausible but diverse, complicated and reflective one.
    Keywords: development, religious democracy, political culture, liberating values, Islamic countries
  • Hasan Hazrati, Moahammadhasan Pourghanbar Pages 177-204
    This article deals with examining the relations between Islamic Motalefe and those clergymen who participated in the political arena of Iran (emphasizing the case studies of Imam Khomeini, Ayatollah Shariatmadari and Ayatollah Milani). The approach of this study is based on sociology so that by dealing with the sociological and class characteristics of Motalefe, and analysis of this group (of course before the Islamic Revolution) from the sociological theory of Bourdieu emphasizing on cultural and economic capital has been studied the tendency or non tendency grounds with the aforesaid clergy. On this basis, the article says the political and cultural tendency of Motalefe was closer to the viewpoint of imam Khomeini (although not completely) than Shariatmadari, and this reason caused the attendance of Motalefe with this high order clergyman and of course, the relative similarity there was between Motalefe and Ayatollah Milani, particularly in the political arena.
    Keywords: Islamic Motalefe, Imam Khomeini, sociology, Bourdieu, Ayatollah Shariatmadari, Ayatollah Milani