فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات زبان و ترجمه
سال چهل و پنجم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدرضا هاشمی، امیر داوود حیدر پور* صفحات 1-20
    تاریخ پژوهی ترجمه یکی از زمینه های جدیدی است که در سال های اخیر بیش از پیش نظر ترجمه پژوهان را به خود جلب کرده است. یکی از مصادیق این گونه تاریخ پژوهی بررسی تاریخ نقد ترجمه در یک فرهنگ است، چه از این طریق می توان به چگونگی ارتباط میان نظریه و عمل ترجمه در آن فرهنگ پی برد و میزان توسعه یافتگی ترجمه را در آن دریافت. از آنجا که در فرهنگ زبان فارسی، نقد ترجمه به صورت جدی مورد توجه بوده است و در عین حال تعداد پژوهش های مستقل در مورد آن اندک است، پژوهش حاضر بر آن است تا بخشی از تاریخ نقد ترجمه در ایران را بررسی و مبانی واژه شناختی به کار گرفته شده در نقدها را تحلیل نماید. نتایج تحقیق نشان می دهد که بسیاری از مفاهیمی که در دوره جدید مطالعات ترجمه در حوزه واژه شناسی نقد ترجمه مطرح گردیده، در نقدهای نوشته شده به قلم منتقدان ایرانی پیش از انقلاب اسلامی به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ پژوهی، نقد ترجمه، واژه شناسی، مطالعات ترجمه، ترجمه پژوهی
  • عزیزالله میرزایی*، ناهید روشنی صفحات 21-49
    علیرغم آگاهی روزافزون از کاربرد نظریه های فراگیر-محور در فرآیندهای سنجش و یادگیری، استفاده از آزمون های سرنوشت ساز به عنوان اهرمی برای تغییر و یا بهبود تدریس و یادگیری در بسیاری از کشورهای جهان (به ویژه دارای نظام آموزشی متمرکز) هنوز رایج است. هدف این مطالعه، بررسی آثار زیانبار استفاده از آزمون سرنوشت ساز کنکور در ایران بر فرآیندهای تدریس و یادگیری زبان دوم، و همچنین بر قدرت یادگیری دانش آموزان بود. تعداد 32 دبیر زبان انگلیسی و یک نمونه ی تصادفی 70 نفری از دانش آموزان دبیرستانی در تهران در این مطالعه شرکت کردند. داده ها ازطریق شیوه ی چندگانه، شامل دو ابزار سنجش سبک های تدریس و یادگیری، یک ابزار سنجش تاثیر فراگیر آزمون و مصاحبه های نیمه منسجم گردآوری شدند. تحلیل کمی و کیفی داده ها حاکی از وجود واگرایی بین سبک های تدریس و یادگیری در کلاس های زبان انگلیسی بود. اکثر دانش آموزان ترجیح می دادند زبان انگلیسی را از طریق مشارکت در انجام فعالیت های گروهی، به شیوه تعاملی و استفاده از مواد آموزشی صوتی-تصویری یاد بگیرند. در مقابل، سبک های تدریس انتخاب شده توسط معلمان صرفا از نوع فعالیت های انفرادی بودند، دانش آموزان را وادار به مطالعه انفرادی کتاب درسی و حل تمرین می نمودند، و از مواد کمک آموزشی صوتی-تصویری و از وسایل ارتباط جمعی استفاده نمی کردند. بعلاوه، به باور تقریبا همه افراد، آزمون سراسری بر تمامی جنبه های فرآیند تدریس-یادگیری، به ویژه تضاد سبکی موجود در کلاس درس و کاهش مهارت یادگیری مفید دانش آموزان، تاثیرگذار بوده است. در پایان، سنجش برای یادگیری به عنوان یک بخش ضروری در فرایند آموزش (بجای سنجش یادگیری) پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تاثیر آزمون، آزمون سرنوشت ساز ورودی دانشگاه (کنکور)، سبک های تدریس و یادگیری، فرآیند تدریس، یادگیری
  • حسام الدین شهریاری احمدی*، بهزاد قنسولی، آذر حسینی فاطمی صفحات 51-65
    با توجه به اهمیت تبادل اطلاعات میان محققین و دانشگاهیان در سرتاسر جهان، گونه زبانی مقالات دانشگاهی در سال های اخیر توجه بسیاری از محققین را به خود معطوف ساخته و تحقیقات فراوانی بر مشخصات زبانی آن صورت گرفته است.در همین راستا، هدف این پژوهش بررسی تعداد، ساختار و نقش نوعی ساختسازه به نام بسته لغوی در بخش مواد و روش مقالات رشته آموزش زبان انگلیسی می باشد. با فراهم ساختن پیکره ای مناسب و انجام مقایسه ای میان متون نگارش یافته توسط نویسندگان ایرانی و بین المللی، این مطالعه قصد دارد تصویری جامع از این واحد زبانی ترسیم کند. نتایج این تحقیق می تواند برای مدرسین مقاله نویسی و تهیه کنندگان مطالب آموزشی در راستای بهبود بخشیدن به کیفیت آموزش مقاله نویسی دانشگاهی موثر باشد.
    کلیدواژگان: بسته های لغوی، ساختسازه ها، زبانشناسی پیکره ای
  • محمود هاشمیان*، فرانک فروزنده صفحات 67-91
    تفاوت در تمام ابعاد زندگی بشر به عنوان پدیده ای طبیعی مشهود است. تفاوت های فردی مسئله مهمی است که در تعلیم و تربیت انسان ها حائز اهمیت است. در سال های اخیر، آموزش دچار تحول بنیادینی شده و بر استعدادها و علائق افراد تاکید شده است. مطالعه حاضر برآن بود تا به بررسی تفاوت های فردی (هوش هیجانی و جنسیت) درمیان زبان آموزان انگلیسی بپردازد و ارتباط (ممکن) آن را با توانش استعاری ایشان مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. موارد ذیل در میان 126 زبان آموز با سطح مهارت زبانی بالای متوسط (51 مرد و 75 زن) بررسی شد. اولا، ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون محاسبه شد تا ارتباط بین توانش استعاری آزمودنی ها و هوش هیجانی آنها را بررسی کند. دوما، تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه استاندارد برای تعیین بهترین عامل پیش بینی سطح توانش استعاری آزمودنی ها انجام شد. نتایج نشان داد که اولا یک همبستگی مثبت بین توانش استعاری آزمودنی ها و هوش هیجانی ایشان وجود داشت. دوما، هوش هیجانی و جنسیت شرکت کنندگان، 2 عامل پیش بینی کننده سطح توانش استعاری آنها بود. با این وجود، هوش هیجانی پیش بینی کننده ی قویتری نسبت به جنسیت بود. یافته های این مطالعه برخی پیشنهادهای ممکن را مطرح می سازد. تفاوت های فردی (هوش هیجانی و جنسیت) بین زبان آموزان ایجاب می کند که روش های مناسبی برای پیشرفت توانش استعاری ایشان اتخاذ شود ولی این روش ها را به همه زبان آموزان با خصوصیات متفاوت فردی نمی توان تعمیم داد.
    کلیدواژگان: زبان استعاری، استعاره، توانش استعاری، هوش هیجانی
  • شیما قهاری*، رضا پیش قدم، ضرغام قبانچی، محمد غضنفری صفحات 93-115
    نظریه آموزش مهارت های زندگی که از چندین دهه پیش در شاخه های مختلف علوم تربیتی و روانشناسی مطرح شده به همراه نظریه نوین آموزش زبان کاربردی و نیز نظریه هوش هیجانی-اجتماعی خمیر مایه اصلی این تحقیق را تشکیل می دهند. در این تحقیق به ارزیابی برنامه های درسی زبانی که اخیرا با ارائه دیدگاه برنامه های درسی زندگی-محور مورد انتقاد واقع شده اند پرداخته شده و نقش آنها در ارتقا توانایی های احساسی-اجتماعی زبان آموزان مورد مطالعه قرار گرفته است. آزمون سنجش توانایی های هیجانی-اجتماعی مطالب آموزش زبان که مشتمل بر هفت زیر سازه و به شکل لیکرت شش گزینه ای از تعدادی زبان آموز در سراسر کشور بعمل آمد. انجام محاسبات تحلیل واریانس دوطرفه و رگراسیون چندگانه نشان داد به طور کلی محتویات برنامه های درسی آموزش زبان قابلیت افزایش توانمندی های هیجانی-اجتماعی افراد را نداشته، اما با دو مولفه از هفت مولفه ی زیر مجموعه آن یعنی خوش بینی و مدیریت استرس ارتباط معناداری داشته است. نتایج بدست آمده به همراه اهمیت و کاربردهای آموزشی و تحقیقاتی آن در تدریس و یادگیری زبان، نقش معلمان، جهت گیری کلاسهای زبان و طراحی و تدوین مطالب درسی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظریه آموزش زبان کاربردی، هوش هیجانی - اجتماعی (یا توانایی های احساسی، اجتماعی)، نظریه آموزش مهارت های زندگی، برنامه درسی زبانی، برنامه درسی زندگی، محو
  • آیت الله رزمجو، هژار محمدی نکو* صفحات 117-133
    دانستن معلم عبارت است از مشارکت فرد (کسی که می داند) در تمام فعالیت های فهمیدن. دانستن متمایز از دانش است: دانستن فرآیند جستار حل مسایل است ولی دانش نتایج ثابت چنین جستاریست (کوماراوادولو، 2012). با در نظر گرفتن این وجه تمییز و این واقعیت که «دانستن معلم» رد پاهای انکارناپذیری در عملکرد آنها می گذارد، پژ.هشگران بر این باورند که ادغام «دانستن معلم» در تحولاتی که انتظار می رود معلم ایجاد کند مورد تایید بسیاری از دانشمندان فن است ولی کمتر عملی شده است (بورگ، 2012). این فقدان عملگرایی در بررسی «دانستن» معلم ها خلا ایست که پژوهش حاضر درصدد پرکردن آن برآمده است. بدین منظور 77 نفر معلم زبان انگلیسی از آذربایجان غربی و 65 معلم از شیراز به صورت لایه ای هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از برگزاری مصاحبه با 12 نفر از معلم های که در دسترس بودند و استخراج اطلاعات مرتبط با موضوع و بررسی دقیق ادبیات موجود، پرسشنامه ای با پایایی و روایی مناسب تهیه و از تمام افراد نمونه خواسته شد که آن را جواب دهند. در این پرسشنامه ابعاد اصلی «استقلال دانش آموز» عبارت اند از: ابعاد روانشناسی، جامعه شناسی، سیاسی و تخصصی. بررسی کرانباخ آلفا نشان داد که بیشتر معلم ها «استقلال دانش آموز» را به عنوان سازه ای روانشناسی می بینند. همچنین درمورد امکانپذیری و مطلوبیت این مفهوم، معلم ها آن را بیشتر خوشایند و مطلوب می بینند تا امکان پذیر. در پایان امید می رود نتایج و پیشنهادات ارائه شده بتواند در بهبود و بروزرسانی دانستن معلم ها و به طبع روش تدریس آنها مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: استقلال دانش آموز، دانستن معلم، مدل کاردز، زبان انگلیسی، ادراک معلم
|
  • Mohammad Reza Hashemi, Amir Davood Heidarpour* Pages 1-20
    Translation historiography is a research area that has attracted the attention of translation scholars in recent years. As a significant research area of translation historiography, exploring the national history of translation criticism can contribute to the delineation of how translation theory and practice correlate in a specific culture. Moreover, it can show the extent of development of translation practice in the given culture. Although translation criticism has always played a central role in Persian, it has been under-researched independently. The present study was set out to explore the lexicological criteria dealt with in the history of translation criticism in Iran. The results of the study indicated that many concepts dealt with in the lexicological analyses of translations have been employed by Iranian critics in their translation criticisms.
    Keywords: Historiography, Translation criticism, Lexicology, Translation studies
  • Azizullah Mirzaei*, Nahid Roshani Pages 21-49
    Although greater emphasis is nowadays put on the learner as the crux of the learning and assessment processes, high-stakes tests and test-based inferences are still widely practiced for gate-keeping purposes or as levers to improve education across the globe, especially in centralized educational systems. This paper reports on a study which probed the impacts of the high-stakes university-entrance testing practice in Iran on L2 teaching-learning processes and on student's learning power. The participants were 32 EFL teachers and a random sample of 70 high school students in Tehran. Data triangulation method was used to collect the data. Specifically, the instruments included two (teaching-learning) style questionnaires and one impact questionnaire along with semi-structured interviews. The results evidenced a detrimental teaching-learning style conflict in the L2 classroom. Whereas students generally preferred to learn English through interactive, collaborative, and project-based activities using audio-visual materials, their teachers prioritized solo pedagogical activities, emphasized individual studying of textbooks, and made no use of audio-visual aids. Further evidence indicated that the national high-stakes test negatively impacts every aspect of the teaching-learning process, especially the style mismatch in the L2 classroom, and diminishes student's learnacy for effective lifelong learning. The findings resonate with the learning-oriented approach in the field of educational assessment known as 'assessment for learning' (rather than of learning) which seeks to promote student's learning power besides assessment.
    Keywords: Test impact, High, stakes national university, entrance test, Teaching, learning styles, Teaching, learning process
  • Hesamoddin Shahriari*, Behzad Ghonsooly, Azar Hosseini Fatemi Pages 51-65
    Because of the importance of reporting and exchanging scientific findings among researchers and scholars from different countries and language backgrounds, the academic register in general, and research articles in particular, have gained a special status among ESP specialists. Various aspects of this prominent register have been the subject of numerous studies in the field. In the same line, the present study seeks to investigate the frequency, structure, and function of prefabricated patterns in the form of lexical bundles in the methodology sub-section of applied linguistics research articles. The study involved the compilation of two parallel corpora: A corpus of methodology sections by Iranian authors, and another corpus of similar texts by international writers of applied linguistics. In addition to presenting a profile of how prefabricated linguistic patterns are employed by Iranian writers in this section of their articles, the study draws meaningful comparisons between the two corpora, highlighting the similarities and differences between the two groups of writers. The findings of this study can be useful for syllabus designers and language instructors who wish to improve the overall quality of academic writing instruction.
    Keywords: Lexical bundles, Prefabricated linguistic patterns, Corpus linguistics
  • Mahmood Hashemian*, Faranak Forouzandeh Pages 67-91
    As a natural phenomenon, difference manifests itself in all aspects of human’s life. Individual differences are essential issues to be considered in individuals’ education. In recent years, education has gone under a fundamental revolution, and the emphasis has been placed upon individuals’ talents/interests. This study examined how L2 learners’ individual differences (i.e., emotional intelligence and gender) may creep into their metaphorical competence. It investigated the following issues among 126 upper-intermediate L2 learners (i.e., 51 males and 75 females). First, Pearson product-moment correlation coefficient was performed to explore the (probable) relationship between the participants’ metaphorical competence and their emotional intelligence. Second, standard multiple regression analysis was run to make out the best predictors of the participants’ metaphorical competence level. The results confirmed that, first, there was a medium positive correlation between the participants’ metaphorical competence and their emotional intelligence. Second, the participants’ emotional intelligence and gender were the two predictors of their metaphorical competence level, but emotional intelligence was a stronger predictor than gender. The findings suggest some implications for L2 pedagogy. L2 learners’ individual differences (i.e., emotional intelligence and gender) require proper methods be considered so as to develop their metaphorical competence; these methods should not be extrapolated from the whole L2 learners to other L2 learners with different characteristics, though.
    Keywords: Metaphor, Metaphorical language, Metaphorical competence, Emotional intelligence
  • Shima Ghahari*, Reza Pishghadam, Zargham Ghabanchi, Mohammad Ghazanfari Pages 93-115
    Given the main axioms of applied ELT and education for life theories, this study was conducted to investigate language learner's perceptions of the effect of language syllabuses on developing their emotional and social competencies. Submission of a 44-item scale to a number of students and running regression and ANOVA analyses indicated that they considered them as ineffective for their EI abilities. From among the seven competencies, however, optimism and stress management were perceived as significantly more prospective to get enhanced throughout the current syllabuses. The study concludes with a body of implications for language education practitioners as well as for future research.
    Keywords: Applied ELT, Emotional, social abilities (or intelligence), Life skills education, Language syllabi, Life syllabus
  • Ayatollah Razmjoo, Hazhar Muhammadi Neko* Pages 117-133
    Teachers’ knowing is the personal participation of the knower in all acts of understanding. Knowing is different from knowledge: The former being a process of inquiry specific instances of applying oneself to solving problems, while the latter constitutes the stable outcomes of inquiry (Kumaravadivelu, 2012). Heeding this distinction, scholars contend that teachers’ knowing leaves undeniable traces in the transformations they are supposed to bring about and teachers’ knowing should thus be integrated within their optimal transformations (Borg, 2012), an element that is surprisingly under-researched. This dearth of investigation into teachers’ ideas is the lacuna this study is addressing. To that end, 77 EFL teachers from West Azarbaijan and 65 from Shiraz were selected through purposive stratified sampling. Having interviewed 12 teachers randomly selected from among those who were readily available, and having reviewed the related literature, the researchers went about writing up a questionnaire with acceptable reliability index (0.78). All the participants were asked to fill out the questionnaire, which taps into the four aspect of learner autonomy proposed by Oxford (2003): Psychological, social, political, and technical. Cronbach’s Alfa indicted that most teachers view autonomy as psychological. Moreover teachers felt learner autonomy implementation to be more desirable than feasible of learner autonomy. The results are as well as their tangible implications for the Iranian (teacher) educational system are discussed.
    Keywords: Learner autonomy, Teacher's “knowing”, CARDS model, English language, Teacher cognition