فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 99 (پاییز 1392)

مجله نامه مفید
پیاپی 99 (پاییز 1392)

  • سیاست های اقتصادی
  • تاریخ انتشار: 1392/08/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اکبر کمیجانی، محمدنقی نظرپور، ایوب خزایی صفحه 3
    با توجه به شرایط حاکم بر روابط بین المللی کشور و عدم تمایل گسترده سرمایه گذاران خارجی به سرمایه گذاری مستقیم در ایران، یکی از روش های تامین منابع ارزی جهت پیشبرد اهداف توسعه ای کشور انتشار اوراق مشارکت ارزی است. لکن بدون شناسایی ریسک های این اوراق، گسترش و مقبولیت عمومی آن با موانع جدی مواجه می شود. به همین منظور تحقیق حاضر، ضمن شناسایی ریسک های این اوراق و مقایسه آن با اوراق قرضه بین المللی، درجه ریسک این اوراق را با استفاده از تکنیک های ریاضی AHP و TOPSIS و به کمک داده های میدانی (پرسش نامه ای) و با بهره گیری از نظرات فعالان بازارهای مالی اندازه گیری نموده و به دنبال اثبات این فرضیه است که اوراق مشارکت ارزی نسبت به اوراق قرضه بین المللی از ریسک کمتری برخوردار می باشد.
    نتایج تحقیق نشان دهنده این است که ریسک اوراق مشارکت ارزی بیشتر از اوراق قرضه بین المللی می باشد. در این بین ریسک های سیاسی، تورم و شریعت به ترتیب مهم ترین ریسک های این اوراق ارزیابی شده اند.
    کلیدواژگان: اوراق مشارکت ارزی، بازارهای مالی، ریسک
  • منصور خلیلی عراقی، یزدان گودرزی فراهانی صفحه 31
    این مقاله به دنبال آزمون اثرات نامتقارن سیاست پولی بر تولید کل با استفاده از تحلیل های هم انباشتگی و مدل تصحیح خطا و استفاده از داده های سالیانه اقتصاد ایران برای دوره 1350 تا 1390 می باشد. در این تحقیق سه نوع از اثرات نامتقارن را در نظر گرفته خواهد شد که شامل: 1- آیا شوک های پولی مثبت و منفی دارای اثرات متفاوت بر تولید هستند. 2- آیا شوک های پولی بزرگ یا کوچک دارای اثرات متفاوت هستند. 3- آیا نوسانات کوچک شوک های پولی منفی دارای اثرات نامتقارن بر تولید هستند. نتایج حاصل شده در خصوص عدم تقارن شوک های مثبت و منفی دلالت بر آن دارد که شوک های منفی پولی اثرات حقیقی به مراتب بیشتری نسبت به شوک های مثبت دارند. به علاوه در تمامی تصریحات بخش بزرگی از اثر شوک های مثبت در دوره بعد خنثی می شود. عدم تعادل های پولی نیز آثار نامتقارنی بر رشد اقتصادی دارند. نتایج نشان می دهد در تصریحات مختلف تحت آزمون فرض های متفاوت شوک های پولی منفی کوچک به مراتب دارای اثرات حقیقی بزرگی بر تغییرات در سطح فعالیت های اقتصادی خواهند بود و به دلیل اینکه شوک های پولی منفی بر طبق تئوری چسبندگی قیمت و هزینه فهرست بها بنگاه ها تعدیلات قیمتی انجام نمی دهند و در این شرایط شوک ها بر روی تولید اقتصاد دارای اثرات بزرگی خواهند بود.
    کلیدواژگان: آثار نامتقارن شوک پولی، سیاست پولی، تحلیل هم انباشتگی، تئوری موجک
  • یدالله دادگر، روح الله نظری صفحه 63
    تئوری اقتصاد جرم و جنایت توسط گری بکر وارد علم اقتصاد شد. پژوهشگران زیادی به تحقیق پیرامون جنبه های اقتصادی جرم و جنایت پرداختند. در این مقاله با استفاده از الگوی خودبازگشتی با وقفه های توزیعی(ARDL) و همچنین الگوی تصحیح خطا (ECM)، وجود رابطه بلندمدت و کوتاه مدت بین شاخص فلاکت و جرم و جنایت را در ایران طی سال های 1363-1389 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که شاخص فلاکت اثر مثبت و معنی دار بر جرم و جنایت در ایران هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت دارد. همچنین در مقاله حاضر از آزمون های CUSUM و CUSUMSQ به منظور ثبات ضرایب الگوها استفاده شد که نتایج حاصل از آزمون های فوق بیانگر ثبات ضرایب در سطح معنی داری 5% است؛ به عبارتی می توان پذیرفت که ضرایب تابع جرم و جنایت در ایران باثبات است. از این رو سیاست گذاران و دولت مردان به منظور اهداف کاهش جرم و جنایت بهتر است کاهش شاخص فلاکت را مورد توجه و کنترل خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: شاخص فلاکت، جرم و جنایت، ایران
  • ابوالفضل شاه آبادی، بهزاد امیری صفحه 87
    کاهش بیکاری همواره یکی از مهم ترین اهداف نظام های اقتصادی و دولت ها بوده و تعیین عوامل موثر بر بیکاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از این عوامل، ابداعات می باشد. در مورد تاثیر ابداعات بر اشتغال عده ای اعتقاد دارند که به دلیل افزایش بهره وری توسط ابداعات، این متغیر، بیکاری را افزایش می دهد. عده ای هم با توجه به تاثیری که بخش ابداعات از طریق کانال های جبران کننده مانند کاهش قیمت محصولات، سرمایه گذاری های جدید، افزایش درآمد و ارائه محصولات جدید بر اشتغال می گذارد، بر نقش مثبت ابداعات بر اشتغال تاکید دارند. در همین راستا هدف این مطالعه بررسی تاثیر بخش ابداعات بر اشتغال کشورهای منتخب عضو سازمان همکاری اسلامی طی دوره 1990- 2009 با استفاده از روش داده های تابلویی نامتوازن است. نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی دار ابداعات بر اشتغال کشورهای مورد مطالعه است. همچنین نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی دار متغیرهای واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای و زیر ساخت های اطلاعاتی و ارتباطی بر اشتغال است. تاثیر متغیرهای دستمزد و سرمایه گذاری بر اشتغال نیز بی معنی است.
    کلیدواژگان: ابداعات، اشتغال، سازمان همکاری اسلامی، روش داده های تابلویی نامتوازن
  • سعید عیسی زاده، جهانبخش مهرانفر صفحه 101
    در طول سال های گذشته، ایران به واسطه همسایگی با کشورهای عراق و افغانستان که از لحاظ سیاسی و اقتصادی ثبات چندانی ندارند، شاهد سیل عظیمی از مهاجرین خارجی بود. در این میان، وضعیت خاص کشور افغانستان در طول سال های گذشته، وجود مرز مشترک طولانی و اشتراکات زبانی و مذهبی ما بین دو کشور شرایطی را فراهم کرده که اکثریت اتباع خارجی ایران را افاغنه تشکیل می دهند. مهاجرین افغانی عمدتا غیرماهر و غیرقانونی بوده و با دریافت دستمزدهای پایین و پذیرش شرایط سخت کاری اکثرا در بخش ساختمان و فعالیت های مرتبط با بخش ساختمان مشغول به کارند. همین امر موجب شده تا بخش ساختمان بیشترین تاثیر را از حیث بازار کار در پی حضور مهاجرین افغانی پذیرا باشد. این مقاله با استفاده از داده های سری زمانی و برآورد معادلات رگرسیونی به روش حداقل مربعات معمولی(OLS) در اقتصادسنجی، به مطالعه تاثیر حضور افاغنه بر روی سطح اشتغال و دستمزد در بخش ساختمان می پردازد. نتایج مطالعه نشان می دهند که در طول دوره مورد بررسی (1355-1385)، در بخش ساختمان، نیروی کار افغانی جانشین نیروی کار ایرانی شده و اشتغال ایرانیان در این بخش کاهش یافته است. کاهش متوسط دستمزد واقعی بخش ساختمان در پی حضور گسترده افاغنه در این بخش، از دیگر نتایج مهم می باشد.
    کلیدواژگان: مهاجرین افغانی، بازار کار، بخش ساختمان، اشتغال، دستمزد
  • زهره حاجیها، حسنعلی اخلاقی، امیر رساییان صفحه 123
    مطالعات تجربی زیادی در زمینه ساختار سرمایه انجام شده است، اما شاخه جدیدی از ساختار سرمایه یعنی ساختار سررسید بدهی شرکت هنوز به اندازه کافی مورد تحقیق قرار نگرفته است. ساختار سررسید بدهی شرکت بیانگر ترکیبی از بدهی های کوتاه مدت و بلندمدت است که شرکت برای دستیابی به ساختار سرمایه مطلوب برمی گزیند. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی شامل تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم و عرضه پول بر ساختار سررسید بدهی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل رگرسیون چند متغیره با استفاده از داده های ترکیبی و اطلاعات مالی 92 شرکت نمونه طی دوره زمانی ده ساله (1380-1389) استفاده شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون های F فیشر و t استیودنت استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در سطح کل نمونه بین نرخ تورم و ساختار سررسید بدهی رابطه منفی معنی دار وجود دارد. همچنین بین ساختار سررسید بدهی و عرضه پول رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. علاوه بر این بین ساختار سررسید بدهی با تولید ناخالص داخلی ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد. افزون بر این، آزمون فرضیه های پژوهش در بین صنایع مختلف به نتایج متنوعی منتهی گردید. بنابراین به شرکت ها پیشنهاد می شود در دوره هایی که نرخ تورم بالا و تغییرات آن بلندمدت است و همچنین عرضه پول زیاد است در ساختار زمانی بدهی های خود بدهی کوتاه مدت را انتخاب کنند، زیرا هزینه های نمایندگی با این انتخاب کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: ساختار سررسید بدهی، تولید ناخالص داخلی، تورم، عرضه پول، داده های تابلویی
  • امید رنجبر، زهرا (میلا) علمی صفحه 147
    در این تحقیق پویایی درآمد سرانه ایران با استفاده از داده های GDP سرانه واقعی - داده های تاریخی مدیسون (2010) - و آزمون پایایی کرین - ای - سیلوستره و همکاران (2005) طی دوره 1329-1387 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهند، اقتصاد ایران طی دوره 1334 تا اواسط دهه 1350 دوران طلایی را تجربه نمود و اگر این روند ادامه می یافت اکنون می توانست در باشگاه کشورهای با درآمد سرانه بالا قرار گیرد اما به خاطر سیاست های اقتصادی اجرا شده بعد از شوک نفتی اول، تحولات سیاسی - اجتماعی دهه 1350، جنگ تحمیلی هشت ساله عراق علیه ایران و تحریم های اقتصادی، سطح درآمد سرانه ایران آن چنان کاهش یافت که با فرض تداوم رشد اقتصادی دهه 1380 (یعنی متوسط رشد سالیانه 4 درصد)، درآمد سرانه حدودا نوزده سال با سطح پیش بینی شده بر اساس دوران طلایی فاصله دارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی ایران، آزمون پایایی کرین، ای، سیلوستره و همکاران (2005)، شکست ساختاری، پیش بینی
  • محسن مهرآرا، سید محمد هادی سبحانیان، سعید بیات صفحه 163
    افزایش تقاضا برای مخارج بهداشتی و سلامت و همچنین نیاز به تامین عرضه خدمات بهداشتی متناسب با تقاضای آن در هر کشوری، زمینه مطالعات فراوانی را در خصوص عوامل موثر بر تقاضای بهداشت و سلامت فراهم آورده است. در این مقاله کوشیده شده است تا علاوه بر بررسی اثرات غیر خطی درآمد بر هزینه های بهداشتی (به صورت پرداخت از جیب)، تاثیر دیگر متغیرها نظیر شهرنشینی، سن، بیمه، شاغل بودن سرپرست خانوار، تعداد افراد شاغل و دارای درآمد و همچنین تعداد افراد زیر دوازده سال و بالای شصت سال در خانوار نیز مورد توجه و بررسی قرار بگیرد. برای نیل به این مقصود از داده های طرح نمونه گیری هزینه و درآمد خانوار سال 1386 استفاده شده است. کل داده ها مربوط به 31277 خانوار شهری و روستایی است. الگوی اقتصادسنجی به صورت خطی و غیر خطی مبتنی بر رگرسیون انتقال هموار لجستیک (STR) برآورد شده است. یکی از مهم ترین یافته های این پژوهش آن است که مخارج بهداشتی خانوار نسبت به موقعیت درآمد یا مخارج کل (به عنوان متغیر گذار) رفتاری نامتقارن نشان می دهد به طوری که ضریب اثرگذاری متغیرها بر روی مخارج بهداشتی در دو رژیم بالا و پایین درآمدی متفاوت می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد مخارج بهداشتی کالایی ضروری برای خانوارها محسوب می گردد، زیرا ضریب لگاریتم درآمد در تابع تقاضا، مثبت و به مراتب کوچک تر از یک است. به علاوه مخارج پرداختی از جیب جهت به دست آوردن خدمات بهداشتی اهمیت به مراتب بیشتری در گروه های درآمدی بالا نسبت به گروه های درآمدی پایین دارد. بر اساس نتایج به دست آمده، با افزایش شهرنشینی و نیز فراتر رفتن سن افراد از شصت سال، مخارج بهداشتی آن ها بالاتر می رود ولی اگر اعضای خانوار تحت پوشش بیمه باشند، مخارج بهداشتی به صورت پرداخت از جیب کاهش خواهد یافت. لذا می توان گفت، گسترش نظام تامین اجتماعی و نیز افزایش کارایی آن در جهت تامین هر چه بیشتر هزینه های بهداشتی به خصوص برای خانوارهای فقیر تر گام مهمی است که می بایست در جهت تامین عدالت در حوزه سلامت و افزایش رفاه جامعه در کشور برداشته شود.
    کلیدواژگان: مخارج بهداشتی، درآمد، الگوی خطی، الگوی غیرخطی با متغیر گذار
  • محمدرضا شریف آزاده، مهدی بصیرت صفحه 181
    نفت و گاز طبیعی مهم ترین منابع تامین انرژی هستند و در معادلات اقتصادی سیاسی جهان اهمیت استراتژیکی دارند و در روابط بین المللی نقش مهمی ایفا می کنند. از این رو، انتقال و جابجایی این مواد پرارزش از مسائل مهمی است که امروزه بسیار مورد توجه قرار می گیرد. این پژوهش به دنبال برآورد کارایی فنی صنعت لوله های گاز و نفت ایران می باشد. برای این منظور روش تابع مرزی تصادفی ((SFA به کار گرفته شده است. مدل مورد استفاده در این پژوهش، مدل ناکارایی متغیر با زمان بتیس و کولی (1992) می باشد. نتایج آزمون ها حاکی است که برای تابع تولید صنعت لوله سازی، فرم کاب داگلاس بهتر می تواند تابع تولید را توضیح دهد. همچنین آماره نسبت راستنمایی تعمیم یافته به منظور بررسی وجود آثار ناکارایی فنی محاسبه گردید و نتیجه به دست آمده دلالت بر وجود آثار ناکارایی فنی در این صنعت دارد. با توجه به نتایج به دست آمده میانگین کارآیی فنی صنعت لوله های گاز و نفت از 57/53 درصد در سال 1375 با یک روند صعودی به 72/74 درصد در سال 1389 افزایش یافته است. از دلایل صعودی بودن کارایی فنی این صنعت می توان به افزایش قیمت نفت و به تبع آن افزایش میزان سرمایه گذاری های انجام پذیرفته در صنعت گاز و نفت (به خصوص پروژه های پارس جنوبی) و نیاز به لوله های انتقال اشاره کرد.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، تابع تولید مرزی تصادفی (SFA)، الگوی خطای ترکیبی مرزی، صنعت لوله های گاز و نفت
  • ابوالفضل پاسبانی صومعه* صفحه 201
    این مقاله که بر اساس مطالعات کتابخانه ای و روش تحلیلی سامان یافته است، ضمن تبیین رویکردی که مبنای اعطای حقوق را کارایی اقتصادی می داند، اقدام به تشریح کاستی های این نگرش نموده و با استفاده از رویکردی تعددگرا نشان می دهد که مبنای قاعده مسئولیت نمی تواند تک بعدی باشد، بلکه نیازمند آن است که علاوه بر اقتصاد و کارایی، موضوعاتی همچون اخلاق و عدالت نیز به عنوان پایه بحث مسئولیت در موضوع آثار جانبی لحاظ شوند تا ساماندهی اجتماعی از پایداری و کارآمدی کافی برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: آثار جانبی، قضیه کوز، کارایی، اخلاق، عدالت، مسئولیت مدنی
|
  • Akbar Komijani, Mohammad Naqi Nazarpour, Ayoub Khazaei Page 3
    Due to international politics and Reluctance of foreign investors to direct investment in the Iranian markets, one of the various ways of absorbing foreign exchange resources is issuing the Participation securities based on foreign currency. But without analysis of its risks, its acceptance faces with uncertainty. Therefore, this paper using AHP and TOPSIS methods ranks the security risks in comparison to international bonds and seeks to prove this hypothesis that the Participation securities risks are less than international bonds. The results show that Participation securities risks are higher than international bonds. Political, inflation risks and shariah rules have most impact on investor decisions.
    Keywords: Participation Securities, Financial Markets, Risk
  • Mansour Khalili Araghi, Yazdan Gudarzi Farahani Page 31
    In this paper we have analyzed the asymmetric effects of monetary policy on aggregate activity by applying co-integration analysis and error correction model using Iran’s annual data from 1971-2011. Three types of asymmetric effects have been considered in this paper: 1) whether negative and positive monetary policy shocks have different effects on output; 2) whether big or small shocks have different effects; and 3) whether low-variance, negative shocks have asymmetric effects on output. The results about asymmetry of positive and negative monetary shocks indicate that the negative shocks have more real effects on economic growth rate than positive shocks. In addition, for all specifications, a large part of the effects of positive shocks will become neutral in next period. Results show that in different specification in regard to null hypotheses of low-variance in negative monetary shocks have large effects on output. One can say that due to price rigidity and Menu cost theory when we have negative monetary shocks, firms will not adjust their prices and under this condition the shocks have positive effects on output.
    Keywords: Asymmetric Monetary Shocks, Monetary Policy, Cointegration Analysis, Wavelets Theory
  • Yadollah Dadgar, Rohallah Nazari Page 63
    Economic crime theory was introduced in economics, by Gary Becker. By applying, ARDL and also ECM models we have analyzed the short run and long run relationships between misery index and crime in Iran for 1974-2010 period. According to findings of this research, the misery index does have positive and significant relationship with crime in Iran in period of study. Also, testing the stability of coefficients indicates the meaningful stability for coefficients in question. Consequently, in order to lower the crime in Iran, policy makers should try to reduce the misery index.
    Keywords: Misery Index, Crime, Iranian Economy
  • Abolfazl Shahabadi, Behzad Amiri Page 87
    Reducing unemployment always has been one of the most important objectives of economic systems and governments and determining factors affecting on unemployment is of particular importance. One of these factors is innovations. Some believe that the impact of innovation on employment due to increased productivity by innovation will increase unemployment rate. Some have emphasized the positive role of innovation on employment. With regard to the effects, the innovation affects through compensating channels such as reducing the price of products, new investments, increase in income and introducing new productions. In this regard, the goals of this paper is to investigate the impact of innovation on employment in selected countries of OIC (Organization of the Islamic Countries) during the period 1990 – 2009 with using unbalanced panel data method. Results showed significant and positive effect of innovation on employment level OIC countries. The results also show the effect of imports, information and communication infrastructure variables on employment are positive and significant. Also, the effect of investment and wage variables are non-significant on employment level.
    Keywords: Innovation, Employment, Organization of the Islamic Countries, the Unbalanced Panel Data Method
  • Saeid Eisazadeh, Jahanbakhsh Mehranfar Page 101
    During last few decades, Iran has experienced a massive flow of immigrants from two countries of Afghanistan and Iraq as a result these countries social, political and economic instability. For the time being, the majority of immigrants in Iran are Afghans. Difference in level of economic development between Iran and Afghanistan is the main contributing factor to this phenomenon, while the cultural and religious commonalities also should not be ignored. The majority of Afghan immigrants are typically unskilled and illegal workers. They expect lower wages than their Iranian counterparts and are ready to work in difficult conditions. Keeping in mind that a high percentage of Afghan immigrants are working in the construction sector, it is expected that most effects take place in this sector of the economy. In this paper we study the impacts of Afghan immigrants on the employment and average real wages of construction sector in Iran, through time series data analysis and estimating regression equations using Ordinary Least Square (OLS) method. Results indicate that during the period under study (1976-2006), Iranian workers have been replaced by Afghan workers, and their employment rate has declined in the construction sector. Declining average wage rate in construction sector due to existing Afghan workers in Iranian labor market is another important result of this study.
    Keywords: Afghan Immigrants, Labor Market, Construction Sector, Employment, Wage Rate
  • Zohreh Hajiha, Hassan Ali Akhlaghi, Amir Rasaiian Page 123
    Numerous empirical studies have focused on aspects of capital structure; however, a new branch of capital structure, debt maturity structure has not been studied enough. Debt maturity structure means the mixture of short term and long term debts that the corporation chooses to achieve an appropriate capital structure. However, there is no study in Iran about debt maturity structure; hence the objective of this research is the investigation about the effect of macroeconomic variables including GDP growth rate, inflation and money supply, on debt maturity structure in companies listed in Tehran Stock Exchange. To examine research hypotheses, multi-variable regression analysis via pool data and financial information of 92 sample companies were utilized, during time period of 2001 to 2010. To test the hypotheses, Fisher F-test and t- student test were applied. The study findings represent the negative correlation between inflation rate and debt maturity structure on the whole sample used in the study. In addition, there is a negative relationship between the debt maturity structure and money supply. Furthermore, there exists a positive relationship between GDP and debt maturity structure. There are also various correlation results in different industries. Therefore, we propose in the periods in which inflation and money supply are high and their changes are long term, the firms should select short term debts on their debt maturity structure; since agency costs will be reduced.
    Keywords: Debt Maturity Structure, GDP, Inflation, Money Supply, Panel Data
  • Omid Ranjbar, Zahra (Mila) Elmi Page 147
    In this paper, we analysis the dynamics of per capita income by using Carrion –i- Silvestre et al. (2005) stationary test over the period 1950-2008. We use the Madison historical data. The Results show that Iran economy experienced a golden period over 1955- 1976, and if this trend had been continued, Iran could be in high per capita income club countries. Because of economic policies after first oil shock, political – social changes in the1970s, the 1980-88 war with Iraq, economic sanctions and the oil price collapse in the year 1986, the GDP per Capita in Iran has fallen so much that if the Iranian economy were growing at an average rate of 4 % a year (economic growth in the 2000s), there would be a gap of 19 years between GDP per capita in 2008 and its forecast for this year.
    Keywords: The Economic Growth of Iran, Carrion et al Unit Root Test (2005), Structural Breaks, Forecasting
  • Mohsen Mehrara, Seyed Mohammad Hadi Sobhanian, Saied Bayat Page 163
    This paper investigates non linear effects of income on health expenditure (as out of pocket payment). The explanatory variables in health expenditure equation include urbanization, age, insurance, employment of household's head, the number of people employed, earned income and the number of persons aged fewer than 12 and over 60 years in the household. Database used was chosen from the household income & expenditure surveys in 1386. Database contains 31277 rural and urban households. Linear and non-linear econometric models based on logistic smooth transition regression (STR) are estimated. One of the most important findings is that health spending shows asymmetric behavior relative to household income or total expenditure (as a transition variable) so that the impact of explanatory variables on health expenditure in the high and low income regime is different. Also the results show that health expenditure is a necessary good for households, because the coefficient of the logarithm of income in the demand function is positive and much smaller than unity. In addition, out of pocket payments for health care services in high income groups are more than low income ones. Based on the results, with increased urbanization and for high aged people (beyond sixty years of old), health expenditure increase but if family members are covered by insurance, out of pocket payment for health expenses will reduce. So, it is important to develop the social security system and increase its efficiency to cover more health expenditure, especially for poorer households which lead to justice in health areas and increase in welfare of society.
    Keywords: Health Expenditure, Income, Linear Model, LSTAR
  • Mohammad Reza Sharif Azadeh, Mehdi Basirat Page 181
    Oil and natural gas are the most important energy resources and are of strategic importance in global, economic and political relations. Therefore, their transfer equipments and processes are very crucial and using pipe lines for this purpose is considered significant because it is the fastest and safest means. In this study, we attempted to estimate the technical efficiency of oil/gas pipes industry by using the stochastic frontier approach (SFA) method. We also used the Battese and Coelli time varying technical efficiency model. The tests result showed that the Cobb-Douglas production function can explain the pipe manufacturing industry better. Also, we calculated the extended significance ratio statistic to study the existence of any technical inefficiency in this industry; the results proved this. Nation the results also revealed that the average technical efficiency of this industry has increased from 53.57% in 1375 to 74.72% in 1389. One of the reasons for the increasing trend of technical efficiency of this industry is the increase of oil price, and hence, the increased investment in the country’s oil/gas industry (especially, in the South Pars field) and the increased need for pipes.
    Keywords: Technical Efficiency, Stochastic Frontier Production, Composed Error Model, Oil, Gas Pipe Manufacturing Industry
  • Abolfazl Pasebani Someeh* Page 201
    This paper is organized by using library studies and analytical method, which is explaining the approach that considers economic efficiency as base of law, and has attempted to explain deficiency of this approach. Also, by using pluralistic approach, we can show that bases of responsibility law, cannot be one-dimensional. It is necessary to consider topics such as ethics and justice as well as the base of responsibility in the subject of externalities, in order to reach a more sustainable and efficient social ordering.
    Keywords: Externality, Responsibility Law, Coase Theorem, Efficiency, Morality, Justice