فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و ششم شماره 4 (زمستان 1392)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و ششم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیرکو جعفری، افشین علیزاده شعبانی، افشین دانه کار، علی اکبر نظری سامانی صفحات 341-350
    یکی از مهم ترین هدف های ایجاد پارک های ملی در همه کشورها حفظ گونه ها و جلوگیری از تداوم تخریب در اکوسیستم هاست، زیرا حفاظت از این مناطق می تواند نقشی اساسی در اداره صحیح سایر مناطق، به خصوص مناطق همجوار، داشته باشد. متاسفانه این روند در پارک های ملی ایران با سیری معکوس طی چند دهه اخیر به سوی تغییر در پوشش طبیعی سیمای مناطق تحت حفاظت، به خصوص پارک های ملی بوده که به افزایش نگرانی ها برای حفاظت از باقیمانده تنوع زیستی در این مناطق منجر شده است. در این تحقیق، روند تغییرات پوشش طبیعی و توسعه در دو پارک ملی خجیر و سرخه حصار، با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست مربوط به سال های 1365، 1379 و 1389، بررسی شده است. بدین منظور، ابتدا تصاویر ماهواره ای تصحیح و در پنج طبقه دسته بندی شدند. سپس مساحت این طبقات در نقشه کاربری برای هر سال تعیین و مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که هر دو پارک ملی در طول دوره پژوهش با تخریب و تغییر کاربری مواجه بوده اند. به طور کلی پارک ملی خجیر بیشتر با کاهش مرتع و پارک ملی سرخه حصار بیشتر با افزایش ساخت وساز مواجه بوده است. همچنین، میزان تغییر کاربری و ساخت وساز در پارک ملی سرخه حصار بیشتر از پارک ملی خجیر است.
    کلیدواژگان: پارک ملی خجیر، پارک ملی سرخه حصار، پوشش گیاهی، ساخت و ساز، سنجش از دور
  • شریف جورابیان شوشتری، عباس اسماعیلی ساری، سیدمحسن حسینی*، مهدی غلامعلی فرد صفحات 351-363

    این تحقیق با هدف پیش بینی تغییرات کاربری سرزمین (جنگل، کشاورزی، مناطق مسکونی و باغ) شرق استان مازندران با استفاده از رگرسیون لجستیک و زنجیره مارکف در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام شد. با استفاده از تصاویر ماهواره ای سال های 1366-1380 تغییرات کاربری سرزمین منطقه مشخص شد. پتانسیل انتقال با استفاده از رگرسیون لجستیک مدل سازی شد. بدین صورت که از هفت متغیر (مدل رقومی ارتفاعی، فاصله از مناطق مسکونی، اراضی کشاورزی، جنگل، رودخانه و جاده و متغیر کیفی پوشش اراضی) و هفت زیرمدل (جنگل به کشاورزی، جنگل به مسکونی، جنگل به باغ، کشاورزی به مسکونی، کشاورزی به باغ، باغ به مسکونی، باغ به کشاورزی) استفاده شد. تغییرات کاربری سرزمین با استفاده از زنجیره مارکف و مدل پیش بینی سخت برای سال 1385 پیش بینی شد. نقشه پیش بینی شده با مدل با نقشه واقعیت زمینی 1385 صحت سنجی شد. درنهایت، تغییرات کاربری سرزمین برای سال 1392 پیش بینی شد. نتایج نشان داد، طی سال های 1366 تا 1380، سطح چشمگیری از اراضی جنگلی و باغی کاسته شده و در مقابل به اراضی کشاورزی و مناطق مسکونی افزوده شده است. مقادیر موفقیت خنثی، موفقیت، خطا و هشدار خطا به ترتیب 8/89، 1/0، 8/9 و 3/0 درصد و کل خطای پیش بینی مدل 1/10 درصد به دست آمد که نشان دهنده پذیرفتنی بودن مدل است. همچنین، نتایج پیش بینی نشان داد مساحت اراضی جنگلی و کشاورزی در سال 1392 در مقایسه با 1385 کاهش و مناطق مسکونی و باغ افزایش خواهند یافت.

    کلیدواژگان: ارزیابی صحت، پیش بینی تغییرات کاربری سرزمین، رگرسیون لجستیک، زنجیره مارکف، سنجش از دور
  • میترا شریعتی، محمد کابلی صفحات 365-376
    کاهش یکنواخت غنا و تنوع گونه ای همراه با افزایش ارتفاع برای مدت ها الگوی کلی مورد پذیرش بوم شناسان بود، اما پژوهش های اخیر رابطه ای زنگوله ای با حداکثر تعداد گونه در ارتفاعات میانه را به مثابه الگوی غالب پیشنهاد می کند. این تحقیق به منظور بررسی رابطه غنا و تنوع گونه ای پرندگان و ارتفاع در امتداد نیمرخ ارتفاعی دامنه های شمالی رشته کوه البرز و به طور موردی در جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود انجام گرفت. منطقه مورد مطالعه براساس جوامع گیاهی موجود به شش طبقه ارتفاعی از 80 تا 2200 متر طبقه بندی و تعداد 163 واحد نمونه برداری به روش اشکوب بندی- تصادفی در این طبقات مستقر شدند. حداقل فاصله بین واحد های نمونه برداری 250 متر و در فاصله حداقل 25 متری از حاشیه توده های جنگلی درنظر گرفته شد. نمونه برداری در میانه فصل بهار و از طلوع خورشید تا ساعت 10 صبح و به روش بی تحرکی و انتظار و به مدت 10 دقیقه برای هر واحد نمونه برداری و با استفاده از روش شمارش نقطه ای با شعاع نا محدود انجام شد.بر اساس نتایج، غنا و تنوع گونه ای پرندگان با تغییر ارتفاع تفاوت معنی داری نشان می دهد. همچنین، نتایج حاصل از رگرسیون غیرخطی نشان می دهد که غنا و تنوع گونه ای پرندگان در این ناحیه با ارتفاع از سطح دریا از الگوی زنگوله ای پیروی می کند و در ارتفاعات میانه به بیشترین مقدار خود می رسد. این نتایج اهمیت توجه بیشتر به جوامع جنگلی موجود در میان بندهای نیمرخ شمالی البرز و لزوم رعایت ملاحظات زیست محیطی در اقدامات جنگلداری و بهره برداری در این دامنه از ارتفاعات را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: دامنه های شمالی البرز، رابطه زنگوله ای، غنا و تنوع گونه ای پرندگان، نیمرخ ارتفاعی
  • نیما شیری، سید جلیل غلامی، هادی پورباقر * صفحات 377-387

    دیازینون یکی از پرمصرف ترین آفت کش های ارگانوفسفره است. صدف بزرگ آب شیرین (Anodonta cygnea) را، به سبب سکونت نسبتا دائمی در کانال های زهاب کشاورزی، می توان شاخصی مناسب در مناطق آلوده به این نوع از آلاینده ها در نظر گرفت. در این تحقیق، فعالیت استیل کولین استراز بافت های این جانور در مواجهه با غلظت ها گوناگون دیازینون (صفر، 1، 7، 15، 19، 23 میلی گرم بر لیتر)، با تکیه بر آثار کوتاه مدت (روز اول تا چهارم) و بلند مدت (روز هفتم تا بیست و یکم) این سم، با هم مقایسه شد و فعالیت آنزیمی به روش المن با دستگاه الایزا ارزیابی شد. نتایج حاکی از این بود که اختلاف معنی داری بین سطوح فعالیت آنزیم کولین استراز بافت های صدف درغلظت های گوناگون دیازینون و زمان های مواجهه با این سم وجود داشت. فعالیت ویژه این آنزیم در عضله جمع کننده، ماهیچه پا، غده گوارشی و درنهایت آبشش به ترتیب با مقادیر 285/27، 923/16، 792/2 و 914/1 نانومول استیل تیوکولین استرازشده در دقیقه بر میلی گرم پروتئین ثبت شد. در برنامه های پایش محیط زیست می توان از بافت های ماهیچه پا و ماهیچه جمع کننده، هم چون یک شاخص کولین استرازی پس از مواجهه این جانور با سم دیازینون، به منظور ارزیابی خطرهای زیست محیطی این آفت کش، استفاده کرد. با وجود این، بافت آبشش از میان چهار بافت مورد مطالعه، یگانه بافتی بود که برای تشخیص اثرهای غلظت های کم این سم (1 میلی گرم بر لیتر) بر فعالیت کولین استراز مناسب بود.

    کلیدواژگان: استیل کولین استراز، دیازینون، شاخص زیستی، Anodonta cygnea
  • محمدرضا طاطیان، رضا تمرتاش، سارا حشمتی، حمیدرضا سعیدی گراغانی صفحات 389-397
    با توجه به استفاده از گونه چاودار کوهی (Secale montanum) برای احیای مراتع مناطق گوناگون کشور، استفاده از آن در مدیریت این اکوسیستم ها به آگاهی از توانایی آن در برابر تنش های محیطی نیاز دارد. این تحقیق تاثیر غلظت های عناصر آلاینده مس و سرب بر شاخص های جوانه زنی و رشد بذر در این گونه را در شرایط آزمایشگاهی بررسی می کند. به این منظور، اثر پنج تیمار (شاهد، 50، 100، 150، 200 میلی گرم در لیتر) نیترات سرب و سولفات مس روی درصد و سرعت جوانه زنی بذرها و مقدار رشد گونه چاودار کوهی در سه تکرار بررسی شد. پارامترهای درصد و سرعت جوانه زنی محاسبه و مقدار رشد با اندازه گیری طول ریشه چه، ساقه چه و گیاه چه و نیز ضریب آلومتری و بنیه بذر تعیین شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین داده ها نشان داد که هیچ یک از دو عنصر مس و سرب بر درصد و سرعت جوانه زنی اثری نداشته اند، ولی افزایش غلظت عنصر سرب موجب کاهش معنی دار طول ریشه چه، ساقه چه و ضریب آلومتری شده و افزایش غلظت عنصر مس نیز در شاخص بنیه بذر، طول ریشه چه، ساقه چه، گیاه چه و ضریب آلومتری کاهش معنی دار ایجاد کرده است. همچنین، غلظت های پایین این عناصر عامل محدودکننده ای برای رشد این گونه نبوده است.
    کلیدواژگان: آلودگی، بذر، جوانه زنی، چاودار کوهی، سرب، مس
  • عنایت عباسی، احمد باسامی، نرجس کابلی صفحات 399-410
    هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر تمایل شهروندان به مشارکت در فعالیت های حفاظت و توسعه فضای سبز شهر تهران بود. تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شهروندان تهران بودند. حجم نمونه 626 نفر تعیین شد که، با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی، از جامعه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. گروهی از کارشناسان شهرداری تهران و اعضای هیئت علمی ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس روایی این پرسشنامه را تایید کردند. ضریب پایایی (آلفای کرونباخ) برای بخش های گوناگون پرسشنامه با انجام دادن آزمون پیشاهنگی بین 87/0 تا 91/0 به دست آمد. داده های گردآوری شده از طریق نرم افزار SPSSتجزیه و تحلیل شدند. براساس یافته های تحقیق، تمایل به مشارکت 1/54 درصد شهروندان در سطح بالایی بود. بین تمایل به مشارکت شهروندان نواحی گوناگون اختلاف معناداری وجود داشت و شهروندان نواحی نیمه حاشیه ای از شهروندان نواحی مرکزی و حاشیه ای تمایل بیشتری به مشارکت داشتند. از میان متغیرهای بررسی شده تعداد نهال های دریافت شده، تعداد دفعات دریافت نهال در سال های اخیر، ادراک شهروندان از کارکردهای فضای سبز، آگاهی از عوامل تخریب کننده فضای سبز، نگرش به سرمایه گذاری در توسعه فضای سبز و تحصیلات با تمایل شهروندان به مشارکت درحفاظت و توسعه فضای سبز رابطه مثبت و معنادار داشتند. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد چهار متغیر نگرش به سرمایه گذاری در توسعه و حفظ فضای سبز، ادراک شهروندان از کارکردهای فضای سبز، تعداد نهال دریافت شده و تحصیلات در تمایل به مشارکت موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: تمایل، حفاظت و توسعه، شهروندان، فضای سبز، مشارکت
  • آرش کرمی، جهانگیر فقهی، محمدرضا مروی مهاجر صفحات 411-422
    بدون شک استمرار تجدید حیات جنگل یکی از مهم ترین جنبه های مدیریت پایدار جنگل هاست. شناخت و تعیین الگوی توزیع و پراکنش تجدید حیات در تیپ های گوناگون جنگل و تحولات آن در مدیریت اکوسیستم های طبیعی موثر است. بنابراین، با شناخت دقیق تحولات تیپ های جنگلی، مدیریت و اجرای درست دخالت ها، با تجدید حیات طبیعی در تیپ های جنگلی می توان درنهایت جنگلی با ساختار طبیعی موردنظر تربیت کرد. بدین منظور، بخش گرازبن از جنگل خیرود واقع در شرق نوشهر برای تحقیق انتخاب شد و کلیه روشنه هایی که تجدید حیات در آنها مستقر شده بود مکان یابی شدند. برای دستیابی به ساختار مکانی و کمی کردن سنجه های مربوط به روشنه ها، از آنالیز سنجه های سیمای سرزمین در محیط GISو FRAGSTATSاستفاده شد. براساس نتایج این تحقیق، در مجموع تعداد 723 روشنه در سطح تیپ های گوناگون شناسایی شد. بیشترین و کمترین فاصله بین روشنه ها در این تحقیق به ترتیب بین260 و 54 متر مشاهده شد. با توجه به نتایج سنجه میانگین فاصله بین روشنه ها، پراکنش روشنه ها در تیپ های ممرز- راش، راش خالص و ممرز- بلوط همراه با شیردار یکنواخت، در تیپ های ممرز- راش همراه با بلوط و راش- ممرز تصادفی و در تیپ های ممرز- راش همراه با افرا و همچنین راش- ممرز همراه با نمدار کپه ای است. در این تحقیق نتایج حاصل از سنجه های گوناگون نشان داد که بیشترین پایداری اکولوژیکی و تنوع روشنه ها به ترتیب در تیپ های راش خالص، راش- ممرز و ممرز- بلوط همراه با شیردار و کمترین پایداری در تیپ های ممرز-راش همراه با افرا، ممرز- راش همراه با بلوط و بلوط- ممرز مشاهده می شود. با استناد به سنجه های اندازه گیری شده، الگوی پراکنش و ساختار روشنه ها در تیپ های راش- ممرز، راش خالص و ممرز- راش پراکنش و یکنواختی بهتری از تیپ های دیگر دارد و می تواند الگوی طبیعی زادآوری جهت پیروی از فرآیندهای طبیعی و پایداری استمرار و بقای منابع جنگلی درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تیپ جنگل، جنگل خیرود، روشنه، سنجه ها، FRAGSTATS، GIS
  • بیت الله محمودی، رضا احمدیان، امین حق ستان صفحات 423-434
    دراین تحقیق، برای برنامه ریزی کلان عرصه های مستعد توسعه مناطق نمونه گردشگری در استان خراسان رضوی، معیارهای موثر بر فرایند انتخاب عرصه های گردشگری جمع آوری و تدوین و براساس روش دلفی اولویت بندی شدند. پس از تعیین وزن نسبی و اولویت معیارها، نقشه مناطق مستعد برنامه ریزی مناطق نمونه گردشگری در سطح استان به دست آمد. مطابق این بررسی، از هفت گروه معیار محیطی، گردشگری، کالبدی- زیرساختی، اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی، طراحی و مدیریتی، 25 معیار اصلی و 82 زیرمعیار شناسایی شد. در این راستا بیشترین تعداد زیرمعیارها در گروه معیار فرهنگی- اجتماعی با 28 معیار و کمترین آن در گروه معیار مدیریتی است که 5 معیار را در بر گرفته است. نتایج دلفی برای گروه معیارها نشان داد در فرایند انتخاب مناطق نمونه گردشگری گروه معیارهای گردشگری، محیطی، کالبدی- زیرساختی، فرهنگی- اجتماعی، طراحی، مدیریتی و اقتصادی به ترتیب اولویت 1 تا 7 را دارند. مطابق بررسی انجام شده برای سطح بندی تاثیرگذاری زیرمعیارها در فرایند انتخاب مناطق نمونه گردشگری، 3/8 درصد از زیرمعیارها در طبقه با تاثیرگذاری بسیار زیاد، 6/22 درصد در طبقه با تاثیرگذاری زیاد، 7/35 درصد تاثیرگذاری متوسط و 4/33 درصد در طبقه تاثیرگذاری کم واقع شده اند. همچنین، زیرمعیارهای جاذبه ها و مقاصد گردشگری، تقاضا و بازار گردشگری، مخاطرات محیطی، زیستگاه های حساس و پوشش گیاهی به ترتیب بیشترین اولویت را از منظر دارابودن شاخص های حذف کننده به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: استان خراسان رضوی، روش دلفی، معیارهای برنامه ریزی گردشگری، مناطق نمونه گردشگری
  • فرزانه محمودیان، امیرحسین حمیدیان، نعمت الله خراسانی، پوریا حق پناه صفحات 435-443
    در این تحقیق، ریسک ورود شیرابه حاوی فلزات سنگین ناشی از لجن اسیدی به آب زیرزمینی در محل دفن شهرک صنعتی فجر گرمسار با نرم افزار IWEM ارزیابی شده است. لجن اسیدی، پسماند صنعتی ویژه خطرناکی است که در نتیجه بازیافت روغن کارکرده به روش اسیدی تولید می شود. ابتدا مقدار فلزات سنگین (Cd، Ni، Co، pb، Zn، Mn، Cu) در نمونه های ترکیبی لجن اسیدی با استفاده از روش دستگاه جذب اتمی تعیین شد. سپس، با استفاده از نرم افزار IWEM و با آنالیز احتمالات مونت کارلو و شبیه سازی شرایط گوناگون محل مورد مطالعه، ریسک ورود فلزات سنگین از طریق شیرابه به آب زیرزمینی ارزیابی شد. درنهایت، نرم افزار پس از مدل سازی مناسب ترین پوشش را برای حفاظت از آب زیرزمینی در محل دفن پیشنهاد کرد؛ گزینه بدون پوشش. بالابودن عمق آب زیرزمینی، عمق کم لجن در محل دفن، خصوصیات اقلیمی خشک و کم بارش منطقه و نوع خاک دانه متوسط تا دانه ریز سبب شده خطر آلودگی آب های زیرزمینی در محل دفن لجن اسیدی در گرمسار کاهش یابد.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، ارزیابی ریسک، بازیافت روغن سوخته، پوشش، فلزات سنگین، لجن اسیدی، IWEM
  • فرامرز معطر، فریده عتابی، ندا درویش صفحات 445-453
    در سال های اخیر رشد سریع جمعیت کره زمین و به دنبال آن استفاده بیش از حد از منابع آب شیرین جهان را با بحران کمبود آب شیرین مواجه کرده است. در سواحل شمالی کشور، با وجود اراضی وسیع کشاورزی و کاهش شدید سطح آب های زیرزمینی، تاکنون اقدامات جدی درزمینه شیرین سازی آب دریای خزر در مقیاس وسیع انجام نشده است. در این تحقیق شیرین سازی آب دریای خزر برای مصارف کشاورزی با نانوذرات سیلیس با قطر ذرات کوچک تر از 50 نانومتر بررسی شده است. با انجام دادن آزمایش های اولیه، مقدار هریک از پارامترهای مورد مطالعه شامل هدایت الکتریکی، سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و کدورت آب دریای خزر اندازه گیری شد و سپس با استفاده از دستگاه جار تست دوزهای گوناگون نانوذرات سیلیس و محدوده وسیعی از اسیدیته ها آزمایش شد. نتایج این تحقیق نشان داد که مقدار دوز 45/0 گرم بر لیتر نانوذرات سیلیس مقدار دوز بهینه و 10=pH مقدار اسیدیته بهینه برای شیرین سازی آب دریای خزرند. همچنین، نتیجه این تحقیق حاکی از اثر فوق العاده نانوذرات سیلیس بر غلظت پارامترهای مورد مطالعه است و مقدار غلظت هریک از آنها، به خصوص مقادیر سدیم و پتاسیم که از مهم ترین عوامل شوری آب اند، را به زیر حد تشخیص رسانده است.
    کلیدواژگان: دریای خزر، دوز بهینه، شیرین سازی، ماده منعقدکننده، نانوذرات سیلیس
|
  • Shirkou Jaafari, Afshin Alizadeh Shabani, Afshin Danehkar, Aliakbar Nazarisamani Pages 341-350
    Internationally، one of the most important purposes to establish a national park is to protect a unique ecosystem with all its inclusive biota. Therefore، this will facilitate the management and protection of the neighboring lands. Unfortunately، this trend was reversed in Iranian national parks. During recent decades، the land cover changes in protected areas have led to the decrease of the remnant biodiversity in these areas. In this article، land use/cover change and development trend was studied by using satellite images in Khojeer and Sorkhe Hesar national parks between 1986، 2000 and 2010. The satellite images were corrected and they were classified in five classes. The surface areas of the classes have been determined separately and they were compared between each year. The results show that during the study period، both national parks appeared with land use change toward degradation. Khojeer national park faced more with decrease in range lands and Sorkhe Hesar National park expressed with human development، which was superior compared to the Khojeer.
    Keywords: build, up, Khojeer National Park, land cover, remote sensing, Sorkhehesar National Park
  • Sharif Joorabian Shooshtari, Abbas Esmaili, Sari, Seyed Mohsen Hosseini, Mehdi Gholamalifard Pages 351-363

    This study was performed with objective land cover change prediction (forest، agriculture، residential and orchard) using logistic regression and Markov Chain in the GIS environment in east of Mazandaran province. Land cover change detected using satellite imageries belonging to the years 1987 and 2001. Transition potential modeling was conducted using a logistic regression. Seven variables (DEM، distance from residential، distance from agriculture، distance from forest، distance from river، distance from road، and qualitative variable) and 7 sub-models (forest to agriculture، forest to residential، forest to orchard، agriculture to residential، agriculture to orchard، orchard to residential، orchard to agriculture) were employed. Land cover change prediction conducted using Markov Chain and hard prediction for 2006. The accuracy assessment was determined using predicted map compared with actual map 2006. Finally، landcover change prediction done for 2013. Results showed that during the years 1987 to 2001، the large amount of forest and orchard have been reduced and، in contrast، agriculture and residential have been added. Null successes، hits، misses and false alarms were 89. 8%، 0. 1%، 9. 8% and 0. 3% respectively. Total error prediction model was 10. 12% which is indicative of acceptable model. Furthermore، the prediction results showed that forest and agriculture will be reduced and residential and orchard will be increased in 2013 compared with 2006.

    Keywords: accuracy assessment, land cover change prediction, logistic regression, Markov Chain, remote sensing
  • Mitra Shariatie, Mohammad Kaboli Pages 365-376
    A monotonic decline in species richness and diversity with increasing elevation has often been considered as a general pattern، but recent evidence suggests that the dominant pattern is hump-shaped or unimodal with maximum richness occurring at some mid-elevation point. This study was conducted in Kheyrud forest، Mazandaran province. The study area was divided into six elevation levels according to plant communities. Sampling was carried out in mid-spring at 163 random sampling points، which were located with a minimum distance of 250 m apart، as well as a minimum distance of 25 m from the edge of forest. We applied «unlimited radius point count» using «sit and wait» method to count observed and/or heard bird species from dawn until 10:00 am، lasting on average 10 minutes، and avoiding windy and rainy weathers. Our results revealed the existence of significant differences in richness and diversity between elevation classes. Also، we found a hump-shaped pattern of bird species richness and diversity against elevation، reaching the maximum at mid-elevation. These results highlight the importance of forest communities at mid-elevation in North of Alborz Mountain Range and suggest that silvicultural practices should be managed to conserve biodiversity at this elevation zone.
    Keywords: altitudinal gradient, bird species richness, diversity, Kheyrud forest
  • Nima Shiri, Seyed Jalil Gholami, Hadi Poorbagher Pages 377-387

    Diazinon is one of the highly consumed organophosphorous pesticides. It inhibits cholinesterase enzyme in animal tissues. Due to permanent residence in agricultural drainage channels، the swan mussel (Anodonta cygnea) can be considered as one of the most suitable indicators of such pollutants. At the present study، acethyle cholinesterase activity of A. cygnea was measured when exposed to various concentrations of diazinon (0، 1، 7، 15، 19، 23 mgL‐1) in different bivalve tissues، followed by comparison of short-term (first to fourth days) and long-term effects (7 to 21 days). The enzymatic activity was measured using the Elman''s method of ELISA assay. Our results indicated that there was a significant difference between cholinesterase activity levels in bivalve''s tissues at different concentrations of diazinon and exposure time. The specific activity of this enzyme in adductor muscle، digestive gland، foot muscle and gill were recorded as 27. 285، 16. 923، 2. 792 and 1. 914 nmol acethylethiocholine iodide hydrolyzed min-1mg‐1 protein، respectively. The adductor and foot muscle can be used as diazinon indicators after the exposure of A. cygnea to diazinon in environmental monitoring program. However، the gill among the other tissues، was the only one that was the appropriate tissue in determining the effects of low concentrations of diazinon (1 mg L‐1).

    Keywords: acethyle cholinesterase, Anodonta cygnea, biomarker, diazinon
  • Mohammadreza Tatian, Reza Tamartash, Sara Heshmati, Hamid Reza Saeedi Garaghani Pages 389-397
    Due to the use of Secale montanum for different rangelands reclamation across the country، management of these ecosystems need to be aware of its ability to environmental stresses. This research investigated the effect of pollutant element of Cu and Pb on seed germination and growth of this species in laboratory. Therefore، the effect of five treatments (control، 50، 100، 150، 200ppm) of Pb (NO3) 2 and CuSo4 on the germination rate and percentage and growth of Secale montanum was studied in triplicate. Germination rate and percentage was calculated and growth rate was obtained by rootlet، shoot، and seedling length measuring. Allometric coefficient and seed vigor was measured too. The results of data analysis of variance and means comparison showed that Pb and Cu elements had no effect on germination rate and percentage but increasing of pb concentration caused to significant decrease in rootlet، shoot، and seedling length. Increasing of Cu element concentration decreased the seed vigor، allometric coefficient، rootlet، shoot، and seedling length significantly. Also، low concentrations of these elements were not a limiting factor for this speciesgrowth.
    Keywords: Cu, germination, Pb, pollution, Secale montanum, seed
  • Enayat Abbasi, Ahmad Basami, Narjes Kaboli Pages 399-410
    This study aimed to investigate the factors affecting intention of citizens toward participating in activities related to development and protection of green spaces in Tehran. The research was descriptive-correlation and survey method was used. The statistical population of this study consisted of all citizens in Tehran. Using proportional and stratified random sampling، 626 citizens were selected as research sample. Questionnaire was used to collect data. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts from Tehran Municipality and faculty members of agricultural extension and education in Tarbiat Modares University. A pilot test was conducted to determine the reliability of the questionnaire. Cronbach''s alpha was estimated between 0. 87-0. 91. The collected data was analyzed using SPSS software. Based on the research results، the intention for participation in protection and development of green space activities of 54. 1 percent of the citizens were at a high level. There were significant differences between the different regions regarding the participation of the citizens. In this regard، the citizens of semi-marginal areas have more intention toward participating in green space protection. There were positive and significant relationship between number of received seedlings، number of reference for getting seedlings in recent years، citizens'' perception of green functions، awareness of the destructive factors of green space، attitude towards investment in developing green and education of citizens، and protection and development of green space. Stepwise regression analysis showed that four variables included attitude towards investment in development and conservation of green space، citizens'' perception of green functions، number of received seedlings and education are effective on intention toward participation.
    Keywords: citizens, green space, intention, participation, protection, development
  • Arash Karami, Ahangir Feghhi, Mohammad Reza Marvie Mohajer Pages 411-422
    Without doubt is one important aspects of sustainable forest management the continuing forest regeneration. Identify and determine is effective dispersal and distribution pattern of regeneration patches in various types of forest and its evolution، in maintaining biodiversity in natural ecosystems. Purpose was chosen of Gorazbon district Kheyrod forest for study، all patches regeneration were located in its. was used the analysis landscape metric in GIS and FRAGSTATS. Based on survey results، total were identified numbers of regeneration patches 723 in various types. Maximum and minimum were observed distance between patches in this study between 260 and 54 meters، respectively. According to measured the metrics، distribution pattern and patches structure in types Fagetum – Carpintum، Fagetum – orientalis and Carpinento - Fagetum than other types is of distribution and better uniformity، and can be used as regeneration natural pattern considered for follow of natural processes and sustainability and forest resources continue.
    Keywords: FRAGSTATS, metrics, forest type, Kheyrod forest, regeneration patches
  • Beytollah Mahmoudi, Reza Ahmadian, Amin Haghsetan Pages 423-434
    In this study، effective criteria on process of tourism areas selection were collected due to macro planning of capable areas to tourism sample regions in Khorasan Razavi province. Then، their priority was carried out based on Delphi method. After determining the relative weights and criteria priorities، the map of capable areas to planning tourism sample regions was obtained at the province level. According to this research، 25 major criteria and 82 sub criteria were found from seven environmental criteria groups، tourism، physical- infrastructural، economic، cultural- social، design and also management. Cultural-Economic and management criteria group had the maximum and minimum numbers of sub criteria with 28 and five criteria، respectively. Delphi findings for the criteria groups show that in process of tourism areas selection، environment، physical-infrastructural، cultural-social، design، management and economic criteria groups presented priority 1 to 7، respectively. On basis of this study، for determination level of effectiveness about sub criteria in the tourism areas selection process، 8. 3% of sub criteria were detected in very high-influence class، 22. 6% in high-influence class، 35. 7% in medium-influence class، and 33. 4% in low-influence class. In addition، regarding to involve of eliminating indicators، the most priorities were assigned to attractions and tourist destinations، tourism and market demand، environmental hazards، sensitive habitat and also vegetation sub criteria، respectively.
    Keywords: Delphi method, Khorasan Razavi Province, tourism planning criteria, tourism sample regions
  • Farzane Mahmoudian, Amir Hossein Hamidian, Nematollah Khorasani, Pooria Haghpanah Pages 435-443
    In this paper the risk of heavy metals discharged from the acidic sludge leachate into groundwater in a landfill located in Fajr industrial area)Garmsar (has been assessed using IWEM software. Acidic sludge as one of the industrial hazardous wastes is produced during purification of used oil with Mienken) acidic (method. The concentrations of heavy metals) Cd، Ni، Co، pb، Zn، Mn، Cu (in the acidic sludge were determined and the discharge of these metals into groundwater was assessed by IWEM) using Monte Carlo analysis and simulating the parameters of case study for risk assessment (. Then، the best linear for the protection of the groundwater in landfill was recommended; which in this case was the NO Linear option. The low potential of groundwater pollution in the region was because of the deep location of groundwater level، low depth of the sludge in the landfill، dry climate and low amount of rainfall in the area، and soil type of the location) silt-loam(.
    Keywords: acidic sludge, groundwater, heavy metals, IWEM, linear, recycle of used oil, risk assessment
  • Faramarz Moattar, Farideh Atabi, Neda Darvish Pages 445-453
    In the recent years، rapid growth of the world’s population and overutilization of fresh water resources have caused fresh water shortage crisis in the world. In spite of the agricultural activities in the Northern beaches of Iran and also severe decrease of the ground water level، it still has not taken any effective measures to desalinate Caspian Sea water in large scale. In this research، desalination of Caspian Sea water by Silica Nano-Particles with the diameter less than 50 nano meters for agricultural usage has been studied. In this study، by primary experiments the concentrations of the studied parameters including Electrical Conductivity (EC)، Sodium (Na)، Potassium (K)، Calcium (Ca)، Magnesium (Mg) and Turbidity of the sea water raw sample were measured. By useing of Jar Test، various dosages of Silica Nano- Particles and the wide ranges of pH were examined. The results show that the 0. 45 gr/lit of Silica Nano-Particles is the optimum dosage and pH=10 is the optimum pH for desalinating of Caspian Sea water. Meanwhile، the results revealed the extraordinary effect of Silica Nano-Particles on the studied parameters and has reduced their concentrations significantly so that the concentrations of Na، K which are the most important factors for water salinity، reached to zero.
    Keywords: Caspian Sea, coagulant, desalination, optimum dosage, silica nano, particles