فهرست مطالب

مطالعات ادبیات کودک - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1392)

مجله مطالعات ادبیات کودک
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم جلالی، مه دخت پورخالقی صفحه 1
    امروزه عملکردهای فرهنگی سبب شده است که قلمرو ادبیات کودک و نوجوان به سوی متون کهن ادبی کشیده شود. در این میان شاهنامه ی فردوسی، شاهکار کلاسیک زبان فارسی به عنوان پرکاربردترین متن ادبی کهن، وارد محدوده ی ادبیات رسمی کودکان و نوجوانان ایران شده است. در این مقاله ضمن معرفی انواع اقتباس مفهومی و نگارشی از شاهنامه در ادبیات کودک و نوجوان، چگونگی کاربردهای آن نیز بررسی شده است. این تحقیق نشان می دهد که بخش قابل ملاحظه ای از اقتباس های محتوایی در ادبیات کودک و نوجوان، از نوع اقتباس بسته است و بازآفرینی، تلخیص، بازنگری و گزیده نویسی در انواع اقتباس محتوایی از شاهنامه، کاربرد کم تری دارد. در انواع اقتباس نگارشی از شاهنامه نیز پنج نوع، اقتباس معرفی شده است که در این شیوه، بهترین و ساده ترین کاربرد، اقتباس از نظم به نثر است.
    کلیدواژگان: ادبیات، اقتباس نگارشی، اقتباس مفهومی، شاهنامه، کودک و نوجوان
  • داود خزایی صفحه 19
    هدف این جستار، دیگرخوانی یکی از کتابهای مجموعهی 10 جلدی داستانهای فکری، 10 جلدی نوشتهی مرتضی خسرونژاد و نشان دادن توان دیگرخوانی در بررسی آثار ادبیات کودک و آشکار کردن ارزشهای ادبی موجود در اثر بررسیده است. برای دستیابی به این هدف، پس از مروری کوتاه بر پیشینه، معنا و کارکرد نظریهی ادبی، به افسونوارگی و لغزندگی موقعیت نقد و نظریهی ادبیات کودک نیز به اهمیت دیگرخوانی در خویشبنیانفکنی فلسفی کار «نظریهسازان»، می پردازیم. آنگاه برای نشان دادن کاربرد نظریه در عمل، که همان رسیدن به خوانش انتقادی است، از روش پیشنهادی رادریک مگیلیس، یعنی گلچین روش ها بهره میگیریم. نخست از دیدگاه اسطوره ای/کهن الگویی (و در همان حال با تاکید بر مفهومهای نسبیت و تمرکززدایی) به قصهی «خورشید توی آسمان و خورشید توی دل من» که به شناخت دو مفهوم بنیادی تمرکززدایی و زمان می پردازد، می نگریم. سپس با نگاه به نظریهی بینامتنیت میکوشیم از زاوی های دیگر این قصه ی فلسفی- ادبی را بررسیم و چرایی و چهسانی لذتآوریاش را واکاویم. برآیند کار دستیابی به طیفهای معنایی گوناگون در اثر نگاه به متن از چشم اندازهای چند نظریه و آگاهی بر لغزنده بودن معناسازی و معنایابی در ادبیات است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، تمرکززدایی، خورشید توی آسمان و خورشید توی دل من، دیدگاه اسطوره ای، کهن الگویی، دیگرخوانی، زمان، مرتضی خسرونژاد، نسبیت، نظریهی ادبی
  • سیدجواد رسولی صفحه 53
    گفتار پیش رو، گزارشی از پژوهشی میدانی است که به منظور گشودن راهی برای شناخت و بررسی دقیقتر ترانه های فولکلوریک کودکان صورت گرفته است. پژوهش گر پس از گردآوری ترانه ها، شعرواره ها و درمجموع، تمام متنهای موزون و منظوم شفاهی رایج در بین کودکان و نیز آنچه والدین برای آنها می خوانند، به تقسیم بندی دقیق آنها پرداختهاست. این تقسیم بندی که برای اولین بار در این حوزه و در زبان فارسی ارائه شده، اختصاصا دربارهی متنهای منظوم فولکلوریک کودکان فارسیزبان خراسان و براساس محتوا وکاربرد آنهاست. کلیات این تقسیمبندی چنین است:متن های منظوم شفاهی بدون بازی کودکان؛. متن های منظومی که بزرگ ترها برای کودکان می خوانند؛. متن های منظومی که کودکان خودشان می خوانند.
    متن های منظوم شفاهی در بازی کودکان؛2-1. متن های منظوم یارگیری؛2-2. متن های منظوم بازی؛2-3. متن های منظوم پیرامون بازی.
    پژوهش حاضر می تواند شیوه ای علمی برای تقسیم بندی دیگرحوزه های ادبیات شفاهی کودکان باشد.
    کلیدواژگان: ترانه های کودکان، طبقه بندی ترانه های کودکان، فولکلور، کودکان خراسان، نظم شفاهی
  • مسعود روحانی، لیلا غلامپور صفحه 83
    منطقالطیر عطار و آلیس در آن سوی آینهی کارول از آثار معروف و مشهور جهانی هستند. این مقاله در پی تحلیل مقایسهای سیمرغ و سیمرغ، قهرمانان داستان تمثیلی منطقالطیر عطار با کتاب تخیلی کودکان؛ یعنی آلیس در آن سوی آینه است تا بدین ترتیب، خوانش جدیدی از سیمرغ و سیمرغ منطقالطیر ارائه دهد. روش پژوهش تحلیل محتوا است. یافته های پژوهش نشان میدهد که هر دو اثر با وجود اختلاف در جزئیات حوادث داستان، در کلیات، بر اصولی مشابه استوار هستند. وجود بنمایه های مشترک چون خواب و آینه و تاثیر آنها در نتیجهی داستان منطقالطیر، بیانگر درک و تجربهی شهودی عطار است که از واقعیتی دور از دسترس و خارج از زمان و مکان است، بر قلب عارف فرا تابیده میشود. این شباهتها و استناد کاکو به آن سوی آینهی کارول در تایید تقارن آینهای، چنین به نظر میرسد که این اثر ادبی مانند آن سوی آینه با تقارن آینهای جهان در علم فیزیک قابل مقایسه باشد. بر این اساس، هریک از سیمرغ های منطق الطیر میتوانند تقارن آینهای یکدیگر باشند که در ابعاد دیگر هستی؛ یعنی در عالم رویا به وقوع پیوسته است. این مقایسه سبب خوانش تازه و درک و دریافت بهتر خوانندگان این اثر ادبی میگردد.
    کلیدواژگان: آلیس، آن سوی آینه، تقارن آینهای جهان، سیمرغ، عطار، منطقالطیر
  • زهرا سادات طاهری قلعه نو، حسن ذوالفقاری، بهادر باقری صفحه 105
    بخش عظیمی از ادبیات داستانی ایران که ادبیات حماسی، تعلیمی، عرفانی و عامیانه را در بر می گیرد؛ حکمت ها و معارف کم نظیری دارد. این گنجینه ی غنی، متناسب با مخاطبان گوناگون قابلیت بازآفرینی در قالب های هنری نوین، از جمله فیلم، نمایش، انیمیشن و بازی های رایانه ای را دارد. ساخت چنین بازی هایی هم نسل امروز را با ادبیات کلاسیک و عامیانه ی فارسی آشنا می کند و هم ویژگی سرگرم کنندگی آن ارزش های اخلاقی و انسانی را به مخاطبان و کاربران آن انتقال خواهد داد. این مقاله، بر آن است تا ضمن طرح مباحثی درباره ی بازی های رایانه ای و اهمیت آن و در عین حال آسیب شناسی مختصر نمونه های رایج آن، با معرفی داستان عامیانه ی قهرمان قاتل در جایگاه یکی از نمونه های زیبا و جذاب این گونه متون داستانی، قابلیت ذاتی این آثار را از نظر شخصیت پردازی (با داشتن شخصیت هایی بسیار متنوع مانند (عیاران، پریان، دیوان و جانوران عجیب و غریب)، صحنه پردازی (باغ ارم، دریای محیط، خندق ها، برج و باروها و عواملی چون صداها، دود و تاریکی و گرد و غبار)، تنوع مراحل کنش های داستانی، زمان و مکان های شگفت و جذاب، ابزارهای جنگی(سپر، گرز، عمود خاراشکن و تیغ غم غم)، گفت وگو و تعلیق داستانی، ویژگی های مختلف فانتزی و چند مرحله ای یا اپیزودی بودن صحنه ها را برای بازتولید به شکل بازی های رایانه ای نشان دهد. برای نگارش این مقاله، نسخه ی چاپ سنگی قهرمان قاتل تهیه و موردخوانش قرار گرفت و زوایای گوناگون متن و عناصر داستانی آن تحلیل شد و در آخر جنبه هایی از داستان که قابلیت نگارش به صورت بازی نامه داشت استخراج و از نو بازآفرینی شد.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، بازی های رایانه ای، داستان های عامیانه، قهرمان قاتل
  • مرتضی کوکبی، زهره چراغی صفحه 127
    وجود کتاب مناسب و درخور ویژگی های کودک، در ایجاد انگیزه و عادت مطالعه بسیار موثر است. کتاب کودک و نوجوان هم از نظر موضوع و هم از نظر سبک نگارش، نباید از محدوده ی توانایی های ذهنی او فراتر باشد. اگر واژگان به کار رفته در متن کتاب در حد توانایی ها و قابلیتهای زبانی کودک نباشد، در انتقال مفاهیم و تجارب به کودک موفق نخواهد بود. پژوهش حاضر با هدف بررسی و استخراج واژگان پایه ی خوانداری کودکان دبستانی، و سپس مقایسه ی این واژگان با واژگان نوشتاری کودکان دبستانی انجام گرفته است. این پژوهش از نوع اکتشافی و مقیاس به کار رفته در آن، مقیاس اسمی است. جامعه ی مورد بررسی شامل مجموعه کتابهای داستانی کودکان دبستانی (شامل گروه های سنی «ب»، «ج» و «ب و ج») است که از سوی شورای کتاب کودک مناسب تشخیص داده شده اند. ابزار اجرای این پژوهش نرمافزاری است که به زبان برنامهنویسی دلفی و مطابق با سوالات و ویژگی های خاص این پژوهش طراحی شده است. در این پژوهش 162650 صورت زبانی و 6155 واژه به دست آمده و در نهایت 1602 واژه به عنوان واژگان پایه ی خوانداری معرفی شده است. یافته های پژوهش نشان میدهد که همخوانی واژگان خوانداری و نوشتاری در زیرگروه های فعل ساده، عناصر طبیعی و اندام و رنگ، «زیاد» و در زیرگروه های واژگان علمی، دین، ورزش، شهرها، اصطلاحات و مصدر، «خیلی کم» و در دیگر زیرگروه ها «کم» بوده است. همچنین بر اساس یافته های پژوهش، در مجموع همخوانی و مطابقت واژگان خوانداری و نوشتاری این گروه سنی «کم» بوده است.
    کلیدواژگان: بسامد واژگان، صورتهای زبانی، واژگان پایه، واژگان نوشتاری، واژگان خوانداری، کودکان دبستانی
  • علیرضا نیکویی، شراره باباشکوری صفحه 149
    قصه های کودکان عموما در صورت و روایت، ساده و قابل دریافت و در زیرساخت، غنی و سرشار از نکات شناختی- عاطفی و توانمایگی تاویلی اند. این قصه ها گرچه در مقام ارتباط (فرم، روایت و زبان) به راحتی با مخاطب خود رابطه برقرار می کنند؛ در مقام کارکرد های پنهان و پیچیده، واجد شبکه ی عظیم و گستردهای از مفاهیم، الگوها، طرح واره های شناختی هستند بیان غیر مستقیم قصه ها، ناخودآگاه کودک را مخاطب قرار می دهد و از رهگذر شناخت و تغییر«طرح واره های» منفی و ناسازگار و جایگزین کردن آنها با طرح واره های مثبت و درمانگر، آنها را برای رویارویی با «جهانهای واقع و ممکن» آماده می کند. تاثیر داستان بر رشد کودکان به دلیل در برگرفتن استعاره ها و طرحواره ها و تمهید فرایندهای رشد بسیار پیچیده است. قصهگویی با بیدارکردن نیروهای درونی کودک و استفاده از دانش طرح وارهای او، غیرمستقیم او را از موانع، تضادها و نیز امکانها و استعدادهایش آگاه میکند و او را به تفکر، تعمق و جست وجو وا میدارد. بحث «طرح واره» یکی از مباحث مهم و کانونی در حوزه ی مطالعات میان رشتهای و علوم شناختی است. طرح واره ها نوعی تجربه سازمان یافته و دانشهای بستهبندی شده اند که چارچوبهای شناختی ما را به عنوان مجموعه ای متشکل از ذهنیتها، تصورات، تصاویر و ارزشها و احساسات رقم میزنند. طرح واره درمانی بر این است که اندیشه ها و الگوهای رفتاری منفی به نوعی با تجربه های منفی دوران کودکی مرتبطاند و چنانچه این الگوها که آنها را طرح واره های ناسازگار مینامند، به درستی شناخته نشوند، مقابله با آنها راه به جایی نمیبرد. در این مقاله قصه های مشهور کودکان بر مبنای نظریه طرح واره و دو راه حل اساسی: «تغییر» طرح واره های منفی و ناسازگار و «تعبیر» های مثبت و درمانگر، بازخوانی و تحلیل میشود.
    کلیدواژگان: شناخت، طرح واره های مثبت و منفی، قصه ی کودک، ناخودآگاه
|
  • M. Jalali, M. Pourkhaleghi Page 1
    In recent times، cultural practices have led children''s literature into the domain of classical literature. Shahnameh as the most widely used classical masterpiece of Persian language has been introduced to Iranian children''s literature. This paper discusses different adaptations of this classical epic for children and adolescents. This research shows that there are many varied and different types; however، the vast majority of adaptations are rewritings of the text. Reproductions، abridgment، revision and selective writing of the text of Shahnameh are not that frequent in comparison to other types. It is argued that adaption from verse to prose is the best and the easiest to do.
    Keywords: Children's literature, Conceptual Adaptation, Shahnameh.
  • D. Khazaie Page 19
    This article first presents a brief review of the history، meaning، and function of literary theory، and then proceeds to elaborate on the charming and slippery stance of children’s literature theory and criticism. The impact of “reading other ways” on the philosophical self-deconstruction of theory constructors’ practices is also dealt with. To illustrate the application of theory in practice، i. e.، to reach a critical reading based on Roderick McGillis’ eclectic approach that encompasses best methodologies، the story of “The Sun in the Sky and the Sun in my Stomach” written by Morteza Khosronejad which deals with understanding the essential concepts of decentration and time is initially inspected from a mythological/archetypal perspective with a focus on the concepts of relativity and decentration. Taking intertexuality theory into account، the researcher attempts to explore this philosophical-literary story from other angles to reveal the reason and the way it appeals to the reader’s interest. The outcome is reaching a spectrum of diverse meanings accomplished by analyzing the text through perspectives of different theories.
    Keywords: decentration, intertexuality, The Sun in the Sky, the Sun in my Stomach, mythological, archetypal perspective, reading other ways, Time, Morteza Khosronejad, relativity, literary theory
  • S. Rasuli Page 53
    Songs، rhythmic and poetic texts which are commonly used by the children living in Khorasan province along with those songs and poems recited to them by their parents (in the realm of oral literature–folklore)، require a thorough and scientific classification. The present study has undertaken to offer such a classification based on the application of each text type. These texts are classified into two groups: oral poetic texts without any games. This group consists of poetic texts that adults read for children and poetics texts read by children themselves. The second group are oral poetic texts used in children’s games which consist of: 1) poetic texts used for selecting teammates; 2) poetic texts used in games; 3) poetic texts about the games. The classification methodology used in this study can be adopted as a model for classifying other aspects of the children’s oral literature.
    Keywords: Children's oral poetry, Khorasan, classification of oral poetry, folklore
  • M. Ruhani, L. Gholampour Page 83
    This article seeks to compare and analyze si murgh (30 birds) and Simurgh (phoenix)، heroes of Attar Matiq al-Tayr’s allegorical stories، with Alice Through the Looking Glass in order to give a new reading of Simurgh and si murgh in Matiq al-Tayr. Despite differences in the details of the story، they are based on the same principles. There are similar motifs like mirror and dreams in these two stories which in Matiq al-Tayr lead to understanding and intuition of Attar of a reality beyond time and place experienced by the mystic. Thus it seems that each of the thirty birds of Matiq al-Tayr can be considered as living in the parallel world of a dream just as Kaku refers to Alice Through the Looking Glass in order to define parallel worlds in physics.
    Keywords: Parallel Worlds, Alice Through the Looking Glass, Matiq al Tayr, Simurgh, Attar
  • Z. Taheri Ghal-E Now, H. Zolfaghari, B. Bagheri Page 105
    Computer games have an important role in children’s and teenagers’ leisure time all over the world. Since producers and directors of such games are mostly American and European، these games contain ethical and cultural values most of which are not compatible with ours. Thus producing computer games based on our culture and values for our young population is an undeniable necessity. A large part of Iranian literature including epic، didactic، mystical and folkloric texts have a remarkable potential to be used in films، theatre، animation and computer games. Thus Iranian youth will become familiar with their rich heritage of classical masterpieces and folklore. This paper discusses computer games and their importance، advantages and disadvantages، and introduces one interesting sample of a game، Qahraman e Qatel، (The Killer Hero). This game is based on an Iranian folk tale; its narrative technique، characterization، setting، sound effects، various actions، fantastic scenery، weapons، dialogues، suspense and episodic scenes show how effectively such classical stories can be turned into computer games.
    Keywords: fiction_folk tales_Qahraman e Qatel_computer games.
  • M. Kokabi, Z. Cheraghi Page 127
    The purpose of the present research is to identify and analyze reading vocabulary of primary school children in Iran based on a corpus of story books published during 1380-81، as well as the comparison of this vocabulary with students’ written vocabulary. The research is of exploratory nature and the scale used is nominal. The statistical population consists of story books considered suitable by the Children’s Book Council for age groups a، b، and a and b. The research was conducted using Delphi software، and designed in accordance with research questions and specifications. 162650 language forms were collected of which 1702 words were introduced as basic reading vocabulary. Research findings indicate that the compatibility between reading and writing vocabulary in sub-groups of simple verb، natural elements، body and color has been “much”; in sub-groups of scientific، religious، sport، cities، and idiomatic words as well as infinitives has been “very little”; and in other sub-groups has been “little”. Results also indicated that in general the compatibility of reading and writing vocabulary for these age groups has been “little”.
    Keywords: reading vocabulary, primary school children, basic vocabulary, word frequency, language forms
  • A. Nikouei, Sh. Babashakuri Page 149
    Children''s tales are generally simple and understandable in form and narrative but rich and full of emotional-cognitive aspects and interpretive potential in the deep-structure. Though، such stories communicate easily (through form، narrative and language) with the reader، they contain a widespread network of concepts، models and cognitive schemas hidden within their complex structure. The indirect language of tales addresses the unconscious of children and prepares them to deal with the real and possible worlds by identifying and changing the negative cognitive or maladaptive schemas in order to replace them with positive and therapeutic ones. Effects of stories on children''s growth are highly complex due to the use of metaphors، schemas and preparation of growth processes. Storytelling indirectly makes children aware of obstacles and contradictions as well as their own talents and capabilities thus making them able to think and search. Schema is of high importance in interdisciplinary studies and cognitive sciences. Schemas are a type of organized experience and classified knowledge that create our cognitive framework as a set of thoughts، imaginations، feelings and values. Schema therapy believes that negative thoughts and behavior patterns are associated with adverse childhood experiences. If these patterns، maladaptive schemas، are not well understood confronting them is useless. In this paper some famous children''s tales are analyzed based on schema theory and two basic solutions، changing negative and maladaptive schemas، and positive and therapist interpretations، are discussed.
    Keywords: children's tales, Positive, negative schemas, cognition, unconscious