فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم سلطانی نژاد، منصور عرب *، عباس عباس زاده، فریبا برهانی، زهرا کارزاری صفحات 1-6
    اهداف
    بیماران بخش مراقبت های ویژه، عوارض فیزیکی و روانی بسیاری را تجربه می کنند که بهبودی آن، گاهی چند ین سال زمان می برد. کیفیت زندگی بیماران ویژه پس از ترخیص، از سایر بیماران داخلی و جراحی پایین تر است و مشکلات جسمانی، فرد را در انجام فعالیت های روزمره ناتوان می سازد. این مطالعه با هدف «بررسی تاثیر استفاده از برنامه بازتوانی خودیار بر کیفیت زندگی بیماران ترخیص شده از بخش های مراقبت های ویژه» انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی روی نود بیمار بخش های ویژه داخلی جراحی سه بیمارستان شهر کرمان، توسط پرسشنامه کیفیت زندگی SIP68 با سه حیطه جسمی، روانی و اجتماعی و شش بعد، در سال 1390 انجام گرفت. بیماران پس از ترخیص از بخش ویژه در یک بخش عمومی در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی، استنباطی و نرم افزار SPSS19 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کیفیت زندگی درتمامی ابعاد در گروه مداخله از نظر آماری بهبود یافت. میانگین سنی شرکت کنندگان (5/9) 2/37 بود. 99/44 درصد (73/50) نفر زن و 54/45 درصد (26/49) مرد بودند. بین هیچ کدام از عوامل دموگرافیک و کیفیت زندگی، ارتباطی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    از آن جا که مداخله در بهبود کیفیت زندگی بیماران، پس از ترخیص اثر چشم گیری داشته است، اجرای روش های بیمارمحور در این حیطه موثر است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بازتوانی، بخش مراقبت های ویژه و برنامه خودیار
  • معصومه باقری نسامی، محمد علی حیدری گرجی، سمیه رضایی*، زهرا پوراسماعیل، جمشید یزدانی چراتی صفحات 7-14
    اهداف
    بسیاری از بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلبی، کاهش کیفیت خواب را تجربه می کنند. یکی از روش ها برای درمان اختلال خواب استفاده از طب مکمل مانند طب فشاری است. لذا این مطالعه با هدف «بررسی تاثیر طب فشاری بر کیفیت خواب بیماران مبتلا به سندرم کرونری حاد در بیماران بخش مراقبت ویژه قلب» انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سو کور و دو گروهه بر روی 60 بیمار مبتلا به سندرم کرونری حاد بستری در مرکز قلب مازندران در سال 1391 انجام شد. نمونه ها از جامعه آماری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه طب فشاری ماساژ نقاط را به صورت دوطرفه از دومین شب بستری در بیمارستان به مدت سه شب، به مدت دو دقیقه در هر نقطه و مجموعا هجده دقیقه دریافت کردند؛ بیماران گروه کنترل، ماساژ همان نقاط را با تکنیک و زمان مشابه، با فاصله یک تا 5/1 سانتی متر از نقاط اصلی دریافت کردند. وضعیت خواب بیماران با پرسشنامه خواب بیمارستانی SMHSQ تکمیل شد. یافته ها با نرم افزار آماری 18 SPSS و آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و تحلیل واریانس اندازه های تکراری تحلیل شد.
    یافته ها
    بعد از مداخله اختلاف عمده ای در کیفیت خواب بیماران در گروه طب فشاری نسبت به گروه کنترل وجود داشت که این اختلاف از لحاظ آماری نیز معنی دار بود (p<0/05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که طب فشاری می تواند اثر درمانی در بهبود کیفیت خواب بیماران با سندرم کرونری حاد داشته باشد؛ لذا این روش را می توان به پرستاران، که نقش مهمی را در شناسایی اختلال خواب بیماران و رفع آن دارند و همچنین به خود بیماران و همراهانشان آموزش داد.
    کلیدواژگان: طب فشاری، کیفیت خواب، سندرم کرونری حاد، بخش مراقبت های ویژه قلبی
  • سعید باباجانی، حسین باباتبار*، عباس عبادی، حسین محمودی، ابراهیم نصیری صفحات 15-22
    اهداف
    درد ناشی از خارج کردن لوله قفسه سینه یکی از عوارض مهم پس از اعمال جراحی قلب باز است. در صورت مدیریت ناکافی درد، سیستم سمپاتیک تحریک شده و می تواند منجر به عوارض جبران ناپذیری شود. مطالعات تاثیر ماساژ بازتابی را بر تسکین در موارد دیگر نشان داده است، لذا این مطالعه با هدف «تعین تاثیر ماساژ بازتابی پا بر درد بیماران تحت جراحی قلب باز در هنگام خارج کردن لوله قفسه سینه» انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارازمایی بالینی تصادفی دارای گروه کنترل در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) در سال 1391 انجام شد. تعداد نود نمونه بر اساس تخصیص تصادفی به سه گروه آزمون، کنترل و درمان نما تقسیم شدند. از هر سه گروه قبل از مداخله، میزان درد با مقیاس امتیازدهی عددی اندازه گیری شد. در گروه آزمون مرکز یک سوم قدامی و در گروه درمان نما یک سوم خلفی کف پای چپ بیمار پیش از خروج لوله قفسه سینه ده دقیقه ماساژ داده شد و در گروه کنترل هیچ اقدامی صورت نگرفت. پس از خروج لوله قفسه سینه بلافاصله میزان شدت درد اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 به کمک آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تفاوت میانگین متغیرهای کمی شامل سن، قد، وزن و سطح بدن و متغیرهای کیفی جمعیت شناختی مددجویان شامل وضعیت تحصیلات، اشتغال و تاهل معنی دار نبود (05/0 p>). افزایش مورد انتظار درد ناشی از خروج لوله قفسه سینه در گروه آزمون معنی دار نبود (08/0 p =)، درحالی که گروه های درمان نما و کنترل، افزایش معنی دار درد را داشتند (به ترتیب 001/0 p= و 000/0= p).
    نتیجه گیری
    درمجموع می توان نتیجه گرفت که ماساژ بازتابی پا مداخله پرستاری سودمندی در پروسیجر کشیدن لوله قفسه سینه در بیماران پس از جراحی قلب باز است که با حداقل هزینه و بدون هیچ عوارضی، موجب ارتقای سطح مراقبت از این بیماران در مرحله حساس بهبودی پس از جراحی قلب باز می شود.
    کلیدواژگان: ماساژ بازتابی، درد، لوله قفسه سینه، جراحی قلب باز
  • خدیجه زمانی بابگهری، جمیله مختاری نوری*، سید محمد خادم الحسینی، عباس عبادی صفحات 23-30
    اهداف
    دستورالعمل های پرستاری مبتنی بر شواهد، ابزارهای مهمی در افزایش کیفیت کار بالینی پرستاران هستند. از مهمترین شاخص های سنجش کیفیت مراقبت ارائه شده به بیمار، بررسی رضایت بیمار است. این مطالعه با هدف تاثیر اجرای دستورالعمل های پرستاری مبتنی بر شواهد بر رضایت بیماران مبتلا به سندرم کرونر حاد بستری در بخش مراقبت ویژه قلب انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دو گروهی، در بیمارستان حضرت فاطمه (س) شهر کرمان، روی نود بیمار، در سال 1392 انجام شد. قبل و بعد از اجرای برنامه آموزش دستورالعمل ها، میزان رضایت بیماران با پرسشنامه استاندارد رضایت بیمار (PSI) اندازه گیری شد و داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS 19 و استفاده از آماره های توصیفی میانگین و انحراف معیار و آماره های استنباطی آزمون های تی مستقل و کای اسکوئر مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    رضایت بیماران قبل از مداخله با میانگین (9) 2/104 در سطح متوسط و بعد از مداخله با میانگین (52) 4/116 در سطح رضایت خوب قرار گرفت (000/0= p).
    نتیجه گیری
    اجرای دستورالعمل های پرستاری مبتنی بر شواهد، باعث ارتقای رضایت بیماران از مراقبت های پرستاری شد؛ لذا به مسوولین و مدیران بیمارستان ها و مراکز آموزشی خدمات بهداشتی درمانی، پیش نهاد می شود که آموزش دستورالعمل های پرستاری مبتنی بر شواهد را در دستور کار خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: سندرم کرونر حاد، دستورالعمل های پرستاری مبتنی بر شواهد، رضایت بیماران
  • زهرا شه کلاهی، زهرا عبدیزدان*، طیبه مهرابی، مهنوش حاجی حیدری صفحات 31-40
    اهداف
    تولد زودتر از موعد نوزاد و بستری شدن وی در بخش مراقبت های ویژه نوزادان، واقعه ای غیرمنتظره برای والدین است. در اغلب موارد پدران، اولین ملاقات کننده نوزاد در بخش مراقبت های ویژه نوزادان هستند و فرد کلیدی در حمایت از مادر و نوزاد محسوب می شوند. عدم حمایت از پدر و کمبود آگاهی، استرس وی در این بحران را افزوده و پیامدهای کوتاه مدت و طولانی مدت نامطلوبی به دنبال خواهد داشت. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر یک برنامه طراحی شده مداخله حمایت خانواده بر استرس پدران نوزادان زودرس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه نیمه تجربی دو گروهی که در سال 1391 انجام شد، پدران پنجاه نوزاد زودرس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان شهید بهشتی شهر اصفهان، به شیوه آسان انتخاب شدند و در دو گروه کنترل و آزمون قرار گرفتند. برنامه حمایت خانواده، یک برنامه دو مرحله ای بود: مرحله اول شامل دو بخش اطلاعاتی و بخش مشاهده ای، و مرحله ی دوم شامل بخش حمایتی بود. پرسشنامه سنجش استرس والدی در هر دو گروه، توسط پدر نوزاد، در دو زمان قبل و بعد تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار آماری SPSS 18 و آزمون های توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه آزمون، میانگین نمرات قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری در دو زیر مقیاس «ظاهر و رفتار نوزاد و درمان های خاص» و «ارتباط والدین با نوزاد و پذیرش نقش های والدی» و میانگین نمره کلی وجود داشت؛ در حالی که این اختلاف در گروه کنترل در هیچ یک از زیرمقیاس های استرس والدی و نمره کلی معنادار نبود. قبل از انجام مداخله، بین دو گروه تفاوت معنی داری از نظر میانگین نمره استرس والدی در سه زیرمقیاس استرس والدی و نمره کلی وجود نداشت؛ اما بعد از مداخله در گروه آزمون، اختلاف میانگین نمرات استرس والدی در دو زیر مقیاس ظاهر و رفتار نوزاد و درمان های خاص و ارتباط والدین با نوزاد و پذیرش نقش های والدی و نمره کلی به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    برنامه حمایت اطلاعاتی عاطفی توانست میزان استرس پدران نوزادان زودرس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان را کاهش دهد؛ بنابراین، تلاش و سیاست گذاری های مناسب به منظور توجه بیشتر به والد پدر و مشارکت وی ارزشمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: حمایت، پدران، واحد مراقبت های ویژه، تولد زودرس، پرستاری
  • مینا محسنی، طاهره خالق دوست محمدی*، احسان کاظم نژاد لیلی، معصومه ادیب صفحات 41-50
    اهداف
    با درک بهتر اپیدمیولوژی تروما و عوامل مداخله گر در آن می توان برنامه ها و راهکارهای مناسب شامل به کارگیری اقدامات پیشگیرانه و سامان دهی نحوه ارائه خدمات درمانی را تنظیم نمود و در نهایت منجربه ارتقاء کیفیت مراقبت های مربوط به تروما گردید لذا این مطالعه با هدف تعیین اپیدمیولوژیک تروما و عوامل مرتبط با آن در گیلان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی،577 بیمار ترومایی انتقال داده شده توسط اورژانس پیش بیمارستانی در درمانگاه و اورژانس مرکز آموزشی درمانی پورسینا در شهر رشت به شیوه نمونه گیری آسان و با استفاده از شیت پژوهشگر ساخته در سه شیفت صبح و عصر و شب در سال 1391 انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی تست،آنالیز-واریانس یکطرفه و کای دو و نرم افزار SPSS 16 استفاده شد.
    یافته ها
    اکثریت نمونه ها (7/82%) به دلیل تصادفات دچار صدمات تروماتیک شده بودند و نسبت مردان تقریبا 5/3 برابر بیشتر از زنان بوده است. متوسط سن افراد 17/35سال و بیشترین گروه سنی 29-20سال بوده است.6/67% را ترومای غیرنافذ تشکیل می دادند. بیشترین معابر ترافیکی که در آن تروما ها رخ داده،راه اصلی(8/71%) واکثر تصادفات در گروه خارج شهری(9/89%) بودند. بیشترین نوع وسیله نقلیه مصدوم در صحنه خودروهای سبک(5/48%) بوده است.6/76%از بیماران از RTS=12(Revised Trauma Score) برخوردار بودند.به ترتیب 8/29%،1/28%از مصدومین را راننده و سرنشین تشکیل می دهند.بیشترین زمان بروز حادثه در ساعت 17 بوده است.بین مکانیسم تروما با سن(P<0.02)، RTS (p<0.008)،مکان تروما(P<0.01)و موقعیت مصدوم در صحنه(P<0.00) ارتباط معنی دار بوده است.همچنین بین نوع تروما و سن (P<0.02)، جنس(P<0.00)، RTS (P<0.00)،مکان تروما(P<0.006)و موقعیت مصدوم در صحنه(P<0.01)این ارتباط معنی دار بوده است.
    نتیجه گیری
    با شناخت عوامل موثر در ایجاد صدمات تروماتیک،بهبود معابر ترافیکی،آموزش عموم به لزوم توجه بیشتر به مقررات راهنمایی ورانندگی و سایر روش های پیشگیری از آسیب می توان میزان صدمات تروماتیک را تقلیل بخشید.
    کلیدواژگان: تروما، اپیدمیولوژی، تصادف، زخم، مصدوم
  • غلامحسین فلاحی نیا، علی زارعیان*، خدایار عشوندی، افشین فرهانچی، عباس مقیم بیگی صفحات 51-58
    اهداف
    رسالت بخش های مراقبت ویژه بیمارستانها کاهش میران مرگ و میر و ارتقاء سلامت جامعه میباشد، لذا این مطالعه به منظور «بررسی و مقایسه عملکرد بخشهای مراقبت ویژه با تعیین میزان مرگ و میر و ارتباط آن با وضعیت ساختاری بخشهای مذکور» انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی در یک دوره شش ماهه در سال 1390 در بخش های مراقبت ویژه بیمارستانهای آموزشی شهر همدان انجام شد. مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس دربخش مراقبت ویژه بیمارستان بعثت و دو بخش مراقبت ویژه بیمارستان شهید بهشتی بر روی تعداد 200 بیمارانجام گردید. ابزارهای گردآوری داده ها شامل چک لیست ساپس سه (SAPS3) که روایی و پایایی آن در مطالعات مختلف تائید گردیده و فهرست وارسی استانداردهای ساختاری محقق ساخته در سه حیطه (نیروی انسانی، محیط فیزیکی و تجهیزات پزشکی) بودند. نسبت میزان مرگ ومیر واقعی به مرگ ومیر مورد انتظار توسط مقیاس SAPS3 تعیین وارتباط آن با نمره استاندارد ساختاری سنجیده شد. از آزمونهای آماری کروس کالوالیس، من ویتنی، مجذور کای و ضریب همبستگی اسپیرمن و نرم افزار 17 SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    تمام بخش های مورد مطالعه بر اساس سیستم نمره دهی ساپس سه، نسبت مرگ و میر واقعی به مرگ و میر مورد انتظار SMR)) بیشتر از یک داشتندکه به معنای عملکرد ضعیف است، بطوریکه SMR بخش بعثت 29/2، بخش قائم 38/1 و بخش میلاد 56/1 بود. نمره وضعیت ساختاری بخشهای مورد مطالعه نیز کمتر از 50 % استاندارد بود بطوریکه بخش بعثت 48 %، بخش قائم 45 % و بخش میلاد 41 % نمره استانداردهای ساختاری را دارا بودند. بین امتیاز استانداردهای ساختاری بخشهای مورد مطالعه و نمره عملکردی(SMR) آنها ارتباط معنی داری مشاهده نشد (66/0 P:)
    نتیجه گیری
    یافته های بدست امده حاکی از انست که نمره عملکردی هرسه بخش ضعیف وبخشهای مذکور از نظر استانداردهای ساختاری در حد کمتر از متوسط بوده اند. لذا لازمست تلاش در جهت بهبود استانداردهای ساختاری و کاهش نسبت مرگ و میر واقعی به مرگ و میر مورد انتظار، مورد توجه مدیران، پزشکان، پرستاران و سایر کارکنان بخش های مراقبت ویژه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استانداردهای ساختاری، بخش مراقبت های وی~ژه، ساپس سه، عملکرد
  • وجیهه بی نیاز، علی طیبی*، مهدی صادقی شرمه، عباس عبادی، اقلیم نعمتی صفحات 59-66
    مقدمه
    کم خونی یکی از مشکلات اصلی بیماران همودیالیزی است که عمدتا به دلیل تولید ناکافی اریتروپویتین ایجاد می شود. کم خونی فقر آهن عملکردی، نوعی از کم خونی است که در آن کاهش آهن در دسترس (عملکردی)، سبب مقاومت به داروی اریتروپویتین و عدم پاسخ مناسب به آن در بیماران همودیالیزی می گردد. با توجه به اهمیت تشخیص این کم خونی قبل از تجویز داروی گرانقیمت و کمیاب اریتروپویتین، این مطالعه با هدف «بررسی فراوانی کم خونی فقر آهن عملکردی در بیماران همودیالیزی» انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی، 184 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به بخش های همودیالیز بیمارستان های بقیه الله (عج) و شهید چمران شهر تهران، در سال 1391 مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات، علاوه بر تکمیل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، میزان هموگلوبین، هماتوکریت و فریتین سرم نیز اندازه گیری شد. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 و آزمون های مجذورکای، تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    میانگین هموگلبین، (66/1 ±) 98/10 گرم در دسی لیتر و میانگین هماتوکریت (16/5 ±) 1/34 درصد به دست آمد. کم خونی در 37 درصد بیماران و هیپرفریتینمیا (فریتین بیشتر از 200 نانوگرم در میلی لیتر) در 4/80 درصد از آنان مشاهده شد. کم خونی فقر آهن عملکردی در بیش از 41 درصد بیماران وجود داشت.
    نتیجه گیری
    فقر آهن عملکردی (ن قص در بکارگیری آهن) در حدود نیمی از بیماران همودیالیزی مشاهده شد. اقدام پرستار در تعیین وضعیت ذخایر آهن قبل از تجویز داروی اریتروپویتین، از تجویز بیهوده این داروی گرانقیمت و تحمیل هزینه های سنگین درمانی به بیمار و سیستم بهداشت و درمان کشور جلوگیری می نماید.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیوی، همودیالیز، کم خونی، کم خونی فقر آهن عملکردی
|
  • Maryam Soltaninejad, Mansour Arab *, Abbas Abaszadeh, Fariba Borhani, Zahra Karzari Pages 1-6
    Aims
    Patients in intensive care units experience many physiological and psychological complications that their recovery sometimes takes several years. Life quality of intensive patients after discharge is lower than other internal and surgical patients and physical problems makes a person disable in doing daily activities. This study assesses the effect of using self-help rehabilitation program on the life quality of the patients discharged from Intensive Care Units.
    Methods
    It was a clinical trial study which was done on ninety patients of internal-surgical intensive units of three hospitals in Kerman. This study was done by SIP68 life quality questionnaire with three physical، psychological and social areas and six dimensions in 2012. After patients’ discharged from intensive care unit، they were in a general ward in tow case and control groups، data were analyzed by using inferential، descriptive statistical tests and SPSS19 software.
    Results
    The mean score of the life quality in all the dimensions in intervention group was improved statistically. The mean age of the participants was 37. 2 (9. 5). 44. 99 percent (50. 73) were women and 45. 54 percent (49. 26) were men. There was no relationship between none of the demographic factors and life quality.
    Conclusions
    Since intervention had remarkable effect on improvement of the patients’ life quality after discharge، performing patient-centered methods is effective in this area.
    Keywords: life quality, rehabilitation, intensive care unit, self, help program
  • Masoumeh Bagheri, Nesami, Mohammad Ali Heydari Gorji, Somayeh Rezaie *, Zahra Pouresmail, Jamshid Yazdani Chorati Pages 7-14
    Aims
    Many patients hospitalized in CCU experience reduced quality of sleep. One of the methods for treating sleep disorders is using complementary medicine such as acupressure. The purpose of this study is “investigating the effect of acupressure on the quality of sleep in patients with Acute Coronary Syndrome (ACS) in CCU”.
    Methods
    This is a two-group double blind clinical trial study which was conducted on 60 patients with Acute Coronary Syndrome (ACS) in Mazandaran Heart Center in 2013. Samples were selected from statistical available population and were randomly assigned in two groups. The group of acupressure received bilateral acupoint massage from the second night of hospitalization for two minutes during three nights، in every point it was totally 18 minutes. Patients in the control group received massage on these points with the same technique and time with 1-1/5 cm distance from the main points. The quality of patients’ sleep was completed with SMHSQ hospital sleep questionnaire. Findings were analyzed by SPSS 18 statistical software and K2، independent test، ANOVA (analysis of variance) repeated measures statistical tests.
    Results
    There was significant difference between sleep quality of the patients in acupressure group and control group which was also statistically significant (p <0. 05).
    Conclusion
    This study showed that acupressure can have therapeutic effect in improving quality of sleep in ACS patients. Therefore this method can be taught to nurses who have an important role in the identification and elimination of patients’ sleep disorder and also it should be taught to the patients themselves and their companions.
    Keywords: Acupressure, Sleep Quality, Acute Coronary Syndrome (ACS), Cardiac intensive Care Unit (CCU)
  • Saeed Babajani, Hosein Babatabar *, Abbas Ebadi, Hosein Mahmoudi, Ebrahim Nasiri Pages 15-22
    Aims
    pain due to the removal of the chest tube is one of the important complications after open heart surgery. In the case of inadequate pain management، sympathetic system is stimulated and can lead to irreversible complications. Studies showed the effect of reflexology massage on pain relief in other cases; so this study had been done with the aim of “determining the effect of foot reflexology on the pain of the patients under open heart surgery during chest tube removal.”
    Methods
    this randomized clinical study with control group was done in the hospitals covered by Baqiatallah Medical Sciences University in 2013. Ninety samples were divided into three experimental، control and placebo-treated groups based on randomized allocation. Pain level was measured through Numerical Rating Scale (NRS) in all the three groups before intervention. In the experimental group center of the anterior one-third and in the placebo-treated group، Posterior one-third of the left foot was being massaged for ten minutes before chest tube removal. There was no measurement in the control group. After removal of the chest tube، the level of the pain was measured and documented immediately. Data were analyzed by SPSS 18 software by the help of descriptive and inferential statistic.
    Findings
    difference in the average of the quantitative variables including; age، height، weight and level of the body and demographic qualitative variables of the patients including; education status، occupation and marital status was not significant (P>0. 05). Expected increasing of the pain due to the chest pain tube removal was not significant in the experimental group (P=0. 08)، while placebo-treated and control groups had significant increase of the pain (P=0. 001 and P=0. 000 respectively).
    Conclusion
    foot reflexology massage is a useful nursing intervention in chest tube removal after open heart surgery. This intervention improves care level of the patients in the important recovery phase after open heart surgery with the least cost and without any complications.
    Keywords: reflexology massage, pain, chest tube, open heart surgery
  • Khadijeh Zamani Babgohari, Jamileh Mokhtari Nori *, Seyed Mohammad Khademolhoseini, Abbas Ebadi Pages 23-30
    Aims
    Evidence-based nursing guidelines are important tools in increasing the quality of nurses’ clinical work. Assessment of patient’s satisfaction is one of the most important indicators of measuring quality of provided care to patients. This study has been done with the aim of determining the effect of evidence-based nursing guidelines implementation onsatisfaction of the patients with acute coronary syndrome hospitalized in coronary care unit (CCU).
    Methods
    This two-group clinical trialstudy wascarried out in Hazrat Fatima (SA) hospital in Kerman on 90 patients in 2014. Before and after implementation of guidelines education program، patients’ satisfaction rate was measured by patient’s satisfaction standard instrument (PSI) and data was evaluated by SPSS 19 statistical software and by using mean and standard deviation descriptive statistics and t-test and chi-square inferential statistics.
    Results
    patients’satisfaction before intervention، with mean score of 104. 2 (9) was in moderate level and after intervention، with mean score of 116. 4 (52) was in good level of satisfaction p=0. 000.
    Conclusion
    evidence-based nursing guidelines implementation improved patients’ satisfaction regarding nursing care. Therefore it is suggested to the officials and managers of hospitals and educationalcenters of health-treatment services to put evidence-based nursing guidelines education in their agenda.
    Keywords: Acute coronary syndrome, Evidence, based nursing guidelines, Patient's satisfaction
  • Zahra Shahkolahi, Zahra Abdeyazdan *, Tayebe Mehrabi, Mahnoosh Hajiheidari Pages 31-40
    Aims
    Prematurely birth of the infant and his/her hospitalization in NICU is something really unexpected for the parents. In most of the cases fathers are the first visitors of the infant in NICU and they are counted as the key person in supporting mother and infant. Lack of supporting father and shortage of his awareness increase his stress in this crisis and have some inappropriate short-term and long-term outcomes. The aim of this study is assessing the effect of a designed program about the intervention of family support on the stress of the fathers of premature infants hospitalized in NICU.
    Methods
    In a two-group semi-experimental study which was done in 2013، fathers of fifty premature infants hospitalized in NICU of Shahid Beheshti hospital in Isfahan were chosen through convenient sampling and were divided into two control and experimental group. Family supporting program was a two-phase program. The first phase included two informational and one observational sections and the second group included supporting section. Parental stress measurement questionnaire in both of the groups was completed by the infant’s father in two before and after time of intervention. For analyzing information SPSS 18 software and descriptive and inferential tests were used.
    Results
    In the experimental group there was significant difference in the average of scores before and after intervention in two subscales of “appearance and behavior of the infant and special treatments” and “the relationship of the parents with the infant and acceptance of parental roles” and the average of total score، while this difference was not significant in control group in none of subscales of parental stress and total score. Before intervention، there was no significant difference between the two groups in terms of the average score of parental stress in three subscales of parental stress and total score; but after intervention in experimental group، the difference of the average of the parental stress scores in two subscales of infant’s appearance and behavior and special treatments and the relationship of the parents with the infant and acceptance of parental roles and total score was significantly less than control group.
    Conclusions
    Emotional-informational support program could decrease stress level of the fathers of premature infants hospitalized in NICU، so appropriate effort and policies can be valuable in paying more attention to the father and his partnership.
    Keywords: Support, Fathers, Intensive care units, Premature birth, Nursing
  • Mina Mohseni, Tahereh Khaleghdoost Mohammadi *, Ehsan Kazemnejad Leili, Masoomeh Adib Pages 41-50
    Aims
    By better understanding of trauma epidemiology and its confounding factors، appropriate strategies and programs including using preventive measures and organizing the delivery of services can be adjusted and quality of cares related to trauma can be improved. The aim of this study was to determine trauma epidemiology and its associated factors in Guilan.
    Methods
    in a cross-sectional study، 577 patients with traumatic damage who were transferred by pre hospital emergency to Out Patient and Emergency Department (OPD&ED) of Poursina medical-educational center in Rasht were chosen by convenient s ampling and by using a researcher-made record form in three shifts (morning، evening and night) in 2013. Data analysis was done by t-tests، one-way ANOVA and Chi-square.
    Results
    The majority of samples (82. 7%) suffered from traumatic damages due to car accidents and disturbance of this trauma in men was 3. 5 times higher than women. The mean age of the people was 35. 17 years old and the maximum age group was 20-29 years. (67. 6%) were the blunt trauma. The main road was the place where trauma was mostly occurred in them (71. 8%) and most accidents happened out of the cities (89. 9%). Majority of crash cars were light vehicles (48. 5%). Revised of trauma score (RTS) in majority of samples (76. 6%) was12. (29. 8%) and (28. 1%) were respectively drivers and passengers. The maximum amount of the accident was at 5 p. m. There was significant relationship between mechanism of trauma and age (p<0. 02)، RTS (p<0. 008)، trauma`s place (p<0. 01) and position of victims at the scene (p<0. 00). Also there was significant relationship between type of trauma and age (p<0. 02)، sex (p<0. 00)، RTS (p<0. 00)، trauma`s place (p<0. 006) and the position of the victims at the scene (p<0. 01).
    Conclusion
    Traumatic damages can be reduced by recognizing trauma associated factors، improving road traffic، public education for paying more attention to traffic rules and other procedures for preventing injuries.
    Keywords: Trauma, Epidemiolog, Accident, Wound, Victim
  • Gholamhosein Falahinia, Ali Zareian *, Khodayar Oshvandi, Afshin Farhanchi, Abbas Moghimbeigi Pages 51-58
    Aims
    The aim of intensive care units of the hospitals is decreasing mortality rateand improving health of the society. This study was done with the aim of “studying and comparing the performance of intensive care units by determining mortality rate and finding its relationship with structural situation of these units”.
    Methods
    This cross-sectional study was done during six months in 2011 in the intensive care units of educational hospitals inHamedan. The study was done on 200 patients through convenient sampling in the intensive unit of Besat hospital and in two intensive care units of ShahidBeheshti hospital. Data collection tools included SAPS3 checklist that its validity and reliability were confirmed in different studies and a researcher-made structural standards checklist in three areas (human force، physical environment and medical equipment). The ratio of the actual death to the expected death (SMR: standardized mortality rate) was determined by SAPS3 and its relationship with the structural standard score was measured. For data analysis، Kruskal-Wallis، Mann-Whitney، chi-square and Spearman correlation coefficient and SPSS17 software were used.
    Results
    Based on the SAPS3 scoring system، the ration of the actual death to the expected death (SMR) was more than one in all the units of the study which means weak performance; in a way that SMR of Besat، Ghaem and Milad units were respectively; 2. 29، 1. 38 and 1. 56. Structural situation score of the units of the study were also less than 50% of the standard in a way that Besat، Ghaem and Milad units had respectively 48%، 45% and 41% of the structural standards scores. There was no significant relationship between structural standards scores of the units of the study and their SMR performance score (p=0. 66).
    Conclusion
    Performance score of all the three units was weak and regarding structural standards the mentioned units were less than moderate. It is necessary to try to improve structural standards and to decreaseratio of the actual death to the amount of deathexpected by managers، physicians، nurses and other staff of the intensive care units.
    Keywords: Structural standards, IIntensive care units, SAPS 3, Performance
  • Vajihe Biniyaz, Ali Tayebi *, Mahdi Sadeghi Shermeh, Abbas Ebadi, Eghlim Neamati Pages 59-66
    Aims
    Anemia is one of the main problems in hemodialysis patients which causes by inadequate production of Erythropoietin. Functional iron deficiency anemia is a kind of anemia which leads to resistance and inappropriate response to Erythropoietin in hemodialysis patients. Since early diagnosis of this anemia is important before Erythropoietin usage، this study was conducted to determine p revalence of functional iron deficiency in hemodialysis patients.
    Methods
    In a cross – sectional descriptive study studied 184 CKD patients referred to hemodialysis units in Baqiatalla and Chamran hospitals in the Tehran city. In order to information collecting plus to completing the demographic questionnaire were measured Serum Hb، Hct and Ferritin levels. In order to data analyze making use of SPSS software and Chi square، t، Fisher and ANOVA tests.
    Results
    Anemia was observed in 37% of patients. The mean of serum levels of Hb was 10. 98±1. 66 g/dl and Hct was 34. 1±5. 16%. 41. 1% of patients suffers of functional iron deficiency and Hyperferritinemia exists in 80. 4% of them.
    Conclusion
    Functional iron deficiency is seen in about half of hemodialysis patients and can cause resistance and inappropriate response to Erythropoetin in hemodialysis patients. Therefore before administration of erythropoietin recommended determining the status of iron stores until prevent of therapeutic heavy costs imposition.
    Keywords: Anemia, Chronic Kidney Disease (CKD), Hemodialysis, Functional Iron deficiency anemia