فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال ششم شماره 6 (بهمن 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صغری انجرانی، پریسا داهیم، نوش آفرین صفا دل*، سعید مهدوی صفحات 1-9
    با توجه به این که سیستم ارائه ی خدمات و روند مناسبات با مراجعان آزمایشگاه تا حدودی با بخش های دیگر بهداشتی و درمانی تفاوت دارد، با وجود جامعیت منشور حقوق بیمار ابلاغ شده توسط وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، پرداختن به ابعاد اختصاصی این حوزه می تواند تعهد و تعلق افراد را به حیطه ی کار تخصصی خود افزایش دهد. لذا تدوین منشور حقوق مراجعان به آزمایشگاه های تشخیص پزشکی در دستور کار قرار گرفت.بعد از مرور جامع منابع موجود، با تشکیل کمیته ی تدوین، متشکل از نمایندگان انجمن های صنفی و صاحب نظران این حوزه پیش نویس تهیه شد. از سازمان های حقوقی ذینفع، مسوولان فنی و کارکنان آزمایشگاه ها و صاحب نظران حوزه ی اخلاق پزشکی طی جلسات و کارگاه های متعدد نظرسنجی صورت گرفت و براساس نظرات ارائه شده، اصلاحات انجام شد. منشور فوق در مرداد ماه سال 1391 به تصویب شورای سیاست گذاری وزارت متبوع رسید و در مهرماه همان سال توسط وزیر محترم ابلاغ شد.جهت هماهنگی با متن منشور حقوق بیمار در ایران، محورهای اصلی این منشور نیز بر پایه ی 5 محور، دریافت شایسته ی خدمات آزمایشگاهی، دریافت اطلاعات به نحو مطلوب و میزان کافی، حق انتخاب و تصمیم گیری آزادانه ی مراجعان، احترام به حریم خصوصی مراجعان و رعایت اصل رازداری و امانتداری و دسترسی به نظام کارآمد رسیدگی به شکایات و پیشنهادات است.تدوین و ابلاغ منشور در حوزه ی حقوق گیرندگان خدمات سلامت یکی از اولین و اساسی ترین امور است. ولی اجرایی کردن مفاد منشور و نظارت و پایش اجرای آن مهم ترین هدف پیش رو است. بدیهی است راهکارهای موثر به منظور عملی کردن استقرار منشور حقوق مراجعان به آزمایشگاه های تشخیص پزشکی باید طراحی و اجرا شود.
    کلیدواژگان: منشور حقوق بیمار، آزمایشگاه های تشخیص پزشکی، اخلاق پزشکی
  • فریبا برهانی، سمیه محمدی، مصطفی روشن زاده صفحات 10-19
    دیسترس اخلاقی یکی از موضوعات حائز اهمیت در حیطه ی اخلاق پزشکی است که می تواند اثرات متفاوتی را بر پرستاران، بیماران و هم چنین، سیستم های بهداشتی داشته باشد. یکی از اثرات مهم این پدیده، ایجاد استرس حرفه ای در پرستاران است. شرایط استرس زای محیط های کاری، پرستاران را با فرسودگی و نارضایتی از محیط کاری روبه رو کرده و کیفیت ارائه ی مراقبت را با مشکل مواجه می سازد.پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی - تحلیلی بوده که با هدف بررسی ارتباط بین دیسترس اخلاقی و استرس حرفه ای بر روی 220 نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر بیرجند صورت گرفت. ابزار جمع آوری داده پرسشنامه ی ترکیب یافته ی 51 سوالی بود که از دو پرسشنامه ی دیسترس اخلاقی Corly و استرس حرفه ای Wolfgang تشکیل یافته بود. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی ارتباط بین دیسترس و استرس استفاده شد.نتایج به دست آمده حاکی از وجود ارتباط مثبت معنی دار بین دیسترس اخلاقی و استرس حرفه ای بوده است (05/0P<، 8/0=r). سطح دیسترس اخلاقی و استرس حرفه ای نیز در ابعاد شدت و تکرار در حد متوسط گزارش شده است.نتایج این مطالعه ارائه ی راهکارهایی همانند آموزش پرستاران نسبت به این پدیده ها و شرایط ایجاد کننده ی آن و به کارگیری استراتژی های مدیریتی و سازمانی خاص را جهت پیشگیری و به حداقل رساندن این پدیده ها و عواقب آن ها در پرستاران مطرح می کند.
    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، استرس حرفه ای، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • حسین باقری، فریده یغمایی*، طاهره اشکتراب، فرید زایری صفحات 20-32
    نارسایی قلبی نه تنها بیماران بلکه خانواده ی آنان و شبکه ی اجتماع را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسنجی پرسشنامه ی شان اجتماعی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی صورت گرفته است. پژوهش حاضر یک پژوهش اکتشافی از نوع طراحی ابزار است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند با 22 نفر از بیماران نارسایی قلبی بیمارستان های منتخب شهر تهران به صورت نیمه ساختار یافته مصاحبه صورت گرفت و با روش تحلیل محتوا تحلیل شد. بر اساس یافته های مصاحبه ها، متون و پرسشنامه های طراحی شده ی موجود در زمینه ی شان اجتماعی، عبارات اولیه طراحی شد و روایی محتوا و سازه ی آن، بر روی 130 بیمار نارسایی قلبی تعیین شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS19 انجام شد.با انجام روایی صوری و محتوا، از 101 عبارت اولیه، 16 عبارت حذف شد و با انجام تحلیل عاملی اکتشافی، 2 عبارت به دلیل بارعاملی کم تر از 5/0 و 6 عبارت به دلیل قرارگرفتن در سایر عوامل حذف شد. پنج عامل ارتباط و حمایت خانواده، ارتباط و حمایت جامعه، ارتباط و حمایت کارکنان مراقبتی، تحمیل شدن به دیگران (جسمی- روانی- اجتماعی) و تحمیل شدن به دیگران (اقتصادی)، شناسایی شدند. پایایی پرسشنامه ی شان اجتماعی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 97/0=α و با استفاده از روش دونیمه کردن 99/0r= برآورد شد. با توجه به اعتبار و پایایی قابل قبول پرسشنامه ی پژوهش حاضر، به کارگیری آن در برنامه ریزی جهت حمایت و بهبود درمان و مراقبت از بیماران و هدایت پژوهش های بعدی مرتبط با شان اجتماعی می تواند سودمند باشد.
    کلیدواژگان: شان اجتماعی، نارسایی قلبی، ویژگی های روان سنجی
  • حسین باقری، فریده یغمایی*، طاهره اشکتراب، فرید زایری صفحات 33-44
    احترام به شان ذاتی انسان ها به معنای احترام به حقوق پایه ی آن ها در محیط های مختلف است و دارای نقش برجسته و اهمیت ویژه در پژوهش ها و بحث های مربوط به مراقبت و سلامت است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسنجی پرسشنامه ی شان ذاتی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی صورت گرفته است. پژوهش حاضر یک پژوهش روش شناسی جهت طراحی پرسشنامه است. ابتدا، با استفاده از نمونه گیری هدفمند و با توجه به اشباع داده ها، با 22 نفر از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به بیمارستان های حضرت رسول (ص)، امام حسین (ع) و شریعتی تهران، به صورت نیمه ساختار یافته مصاحبه صورت گرفت و با روش تحلیل محتوای تراکمی تجزیه و تحلیل شد. سپس بر اساس یافته های به دست آمده از مصاحبه ها و داده های به دست آمده از متون، مقالات و پرسشنامه های طراحی شده ی موجود در زمینه ی شان ذاتی، عبارات اولیه ی مربوط به پرسشنامه ی شان ذاتی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی طراحی شد. سپس، روایی صوری پرسشنامه تعیین شد. برای اندازه گیری روایی محتوای عبارات پرسشنامه از نظر 12 متخصص با توجه به شاخص روایی محتوای Waltz & Bausell و نسبت روایی محتوا طبق جدول Lawshe استفاده شد. جهت تعیین روایی سازه ی پرسشنامه ی شان ذاتی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، از تحلیل عاملی اکتشافی و جهت تعیین پایایی، از روش همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ و روش دونیمه کردن پرسشنامه بر روی 130 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزارهای بسته ی آماری برای علوم اجتماعی نسخه ی 19 انجام شد. با توجه به یافته های به دست آمده از بخش کیفی پژوهش، مروری بر متون، مقالات و پرسشنامه های طراحی شده ی موجود، 39 عبارت اولیه مربوط به پرسشنامه ی شان ذاتی تدوین شد. با انجام روایی صوری و روایی محتوا، از مجموع 39 عبارت اولیه، تعداد 4 عبارت حذف شد و تعداد عبارات به 35 عبارت رسید. با انجام تحلیل عاملی اکتشافی، 11 عبارت به دلیل بار عاملی کم تر از 5/0 حذف شدند و پرسشنامه ی شان ذاتی با 24 عبارت و سه عامل (9 عبارت در عامل اول، 8 عبارت در عامل دوم و 7 عبارت در عامل سوم) ساخته شد. این ابعاد به ترتیب تحت عناوین: شان ذاتی در خانواده، شان ذاتی در جامعه و شان ذاتی در محیط های درمانی نام گذاری شد. پایایی پرسشنامه ی شان ذاتی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 94/0=α و با استفاده از روش دونیمه کردن 96/0r= برآورد شد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که پرسشنامه ی شان ذاتی از درجه ی قابل قبول و بالایی از اعتبار و پایایی برخوردار است. لذا، استفاده از پرسشنامه ی پژوهش حاضر می تواند در برنامه ریزی جهت حمایت و بهبود درمان و مراقبت از بیماران و هدایت پژوهش های بعدی مرتبط با شان بیماران مختلف سودمند باشد.
    کلیدواژگان: شان ذاتی، نارسایی قلبی، روان سنجی، حقوق انسانی، حقوق بیمار
  • هادی جعفری منش*، مهدی رنجبران، کتایون وکیلیان، رضا تاجیک، امیر الماسی حشیانی صفحات 45-55
    سنجش میزان رعایت کدهای اخلاق پرستاری در دانشجویان پرستاری به عنوان کارکنان آینده ی سیستم خدمات بهداشتی درمانی امری ضروری است. برای تعیین نیازهای آموزشی اخلاقی و هم چنین، ارزشیابی این آموزش ها نیاز به بررسی میزان رعایت کدهای اخلاقی در بین دانشجویان وجود دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ی پرستاری و برخی عوامل مرتبط با آن، در بین دانشجویان پرستاری دانشکده ی پرستاری و مامایی شهید بهشتی انجام گرفت. در این پژوهش مقطعی توصیفی- تحلیلی تعداد 118 نفر از دانشجویان پرستاری که در بیمارستان های دانشگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در حال گذراندن واحدهای کارآموزی در عرصه بودند، به صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل یک پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک و یک پرسشنامه ی پرسشگر ساخته بود که بر اساس کدهای اخلاق حرفه ی پرستاری و تحقیقات موجود در ایران و جهان تهیه شده است.مدیریت تعارضات و بعد از آن احترام به همکاران تیم درمانی بیش ترین اصل از کدهای اخلاقی بودند که توسط دانشجویان پرستاری رعایت می شد. احترام به حقوق بیماران و آموزش به بیمار از اصولی بود که کم تر رعایت می شد. متغیرهای معدل، جنسیت دانشجویان، وضعیت تاهل، علاقه و احتمال کار در رشته ی پرستاری ارتباط آماری معنی داری با رعایت کدهای اخلاق نشان داد. نتایج این مطالعه می تواند بر اهمیت ایجاد درس اخلاق حرفه ای، طراحی کدهای اخلاق حرفه ای و آموزش آن به جامعه ی پرستاری تاکید کند که این امر می تواند مورد توجه برنامه ریزان و سیاست گذاران بخش سلامت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کدهای اخلاق، حرفه ی پرستاری، دانشجویان پرستاری
  • ملیحه کدیور، زینب جنت مکان صفحات 56-63
    رازداری به عنوان یکی از ضروریات حرفه ی پزشکی و مطرح در بین بیماران و پزشکان است که در کدهای اخلاقی، تاکید فراوانی بر آن شده است. مقاله ی حاضر، گزارشی موردی بر اساس یک نمونه ی واقعی در گراند راند اخلاق پزشکی مرکز طبی کودکان است که با نگاهی دقیق به بررسی حد و مرزها و چالش های رازداری و افشای راز در حوزه ی پزشکی می پردازد.در این گزارش نوزادی با علایم سندرم محرومیت از مواد معرفی می شود که پس از معاینات پزشکی معمول، تیم درمان متوجه اعتیاد مادر و پنهان کردن آن از همسر و خانواده شده و جهت تسریع در درمان موضوع را با مادر در میان می گذارند. انکار مادر از سویی، و نیاز تیم درمان به اطلاعات جامع و دقیق از سوی دیگر، چالشی را در حفظ یا افشای راز برای تیم پزشکی به وجود می آورد.در این جا تیم درمان برای کمک به درمان نوزاد، خود را موظف به کسب اطلاعات دقیق تر، جلب اعتماد و همکاری و در نهایت در میان گذاشتن راز مادر با همسر وی می بیند. اگرچه حفظ اسرار بیماران توسط پزشکان و کارکنان بهداشتی درمانی واجب است، ولی امری مطلق نیست و لازم است تا بر اساس دلایل عقلی و شرعی و به صورت موردی، تصمیمی را که مصلحت قوی تری دارد و کم ترین ضرر را متوجه بیمار و خانواده ی وی می کند اتخاذ کرد و حتی پس از درمان هم به آن پایبند بود.
    کلیدواژگان: رازداری، سندرم محرومیت از مواد، تصمیم گیری اخلاقی
  • امید آسمانی، صدیقه ابراهیمی صفحات 64-76
    رازداری یکی از ارکان اجتناب ناپذیر تاریخچه ی روابط پزشک و بیمار است. درک نادرست از این اصل نه تنها می تواند به قداست حرفه ی پزشکی آسیب بزند، بلکه بر کیفیت رابطه ی درمانی و در سطحی وسیع تر، بر سلامت عموم جامعه نیز تاثیر گذار باشد. زیر بنای این تاثیر گذاری نیز آسیبی است که به حس اطمینان و اعتماد بیماران وارد می شود. مکاتب فلسفی غرب اساسا موافق مطلوبیت اصل رازداری هستند. چنان که آموزه های اسلام نیز توصیه های عام و بعضا خاصی در باب اهمیت رازداری و کتمان اسرار از افراد ناشایست دارد. در مجموع، علی رغم اجماعی که در خصوص اهمیت اصل رازداری وجود دارد، برخی اصرار بر آن را در هر شرایطی مجاز نمی دانند. در این مقاله تلاش شده است تا ضمن معرفی نقش و اهمیت رازداری در حرفه ی پزشکی، دلایل مطلق گرایان و نسبی گرایان در باب رازداری مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.مطلق گرایان معتقدند که مطلوبیت ذاتی رازداری در مواردی که اجرای این اصل نتیجه ی مطلوبی ندارد تخصیص نمی خورد؛ بلکه اشتباه افراد در انتخاب نکردن اصلی که در آن شرایط نسبت به اصل رازداری اولویت بالاتری داشته است، این تخصیص ظاهری را القاء می کند. به علاوه، بسیاری از مطلق گرایان باور دارند که شکستن این اصل در عمل نیز به دلیل عوارض بلندمدت، مهم و غالبا نهفته و پنهان، مجاز نیست. عدم یا تاخیر در مراجعه به پزشک، پرهیز یا خودداری بیمار از ارائه ی اطلاعات ضروری بعضی از مهم ترین این عوارض هستند. در کل، با عنایت به تایید شواهد تجربی و عقلی، پایبندی به اطلاق در رازداری، پسندیده تر می نماید. اما بر خلاف مطلق گرایان، قائلین به نسبی بودن رازداری، در موارد خاصی، پایداری بر اصل رازداری را جائز نشمرده و آن موارد را از این اصل استثناء می کنند. از مهم ترین دلایل به اشتباه افتادن افراد در گرایش به رازداری نسبی، می توان به مواردی هم چون تعجیل در حصول نتیجه ی دلخواه، ضعف در مهارت های ارتباطی، ناآگاهی از عواقب و خودرایی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: رازداری پزشکی، رازداری مطلق، رازداری نسبی
  • مدینه جاسمی*، لیلا ولیزاده، وحید زمان زاده، فریبا طالقانی صفحات 77-87
    مراقبت برگرفته از دید کل نگر شیوه ی مراقبت جامعی است که نقش اساسی در تسریع روند بهبودی دارد. باتوجه به نقش کلیدی این شیوه ی مراقبتی در سلامتی، شناسایی عوامل انگیزشی و تسهیل کننده در ارائه ی آن از دید پرستارانی که ارائه کننده ی اصلی مراقبت ها هستند مفاهیمی واقعی و ارزشمند به دنبال خواهد داشت. این مطالعه جهت تبیین عوامل موثر بر ارائه ی مراقبت برگرفته از دید کل نگر، به بررسی تجارب پرستاران پرداخت. این مطالعه به صورت کیفی با رویکرد تحلیل محتوای مرسوم Conventional و با مشارکت 18 پرستار بر اساس نمونه گیری هدفمند انجام شد. داده های مطالعه از طریق مصاحبه های جامع، مشاهده در بخش های مختلف مراکز آموزشی درمانی شهرهای ارومیه، تبریز، اردبیل و تهران در ایران انجام شد. یافته ها از طریق تحلیل محتوای کیفی و به روش استقرایی و با کمک نرم افزار MAXQDA مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. از تجزیه و تحلیل مصاحبه ها، ویژگی های شخصیتی و نیز تجارب بستری به عنوان عوامل انگیزشی و تسهیل کننده در ارائه ی مراقبت برگرفته از دید کل نگر شناسایی شدند.با توجه به نقش ویژگی های شخصیتی پرستاران و تجربه ی بیماری ایشان و خانواده در گسترش ارتباط با بیمار و افزایش دانش نسبت به نیازهای مختلف بیمار، شکل گیری دید کل نگر در پرستاران و ارائه ی مراقبت برگرفته از این دید در ایشان، توجه به تناسب ویژگی های شخصیتی پرستاران با حرفه، آموزش مهارت های ارتباطی و نیز افزایش دانش ایشان جهت غلبه بر موانع موجود و گسترش دید همه جانبه در پرستاران و ارائه ی مراقبت بر گرفته از دید کل نگر درخور توجه است
    کلیدواژگان: مطالعه ی کیفی، مراقبت، کل نگری، اخلاق پرستاری
|
  • Soghra Anjarani, Parisa Dahim, Nooshafarin Safadel *, Saeid Mahdavi Pages 1-9
    Medical laboratory services and its clients are somehow different from services of the other sectors in the health system. Patient’s Rights Charter، published by the Ministry of Health and Medical Education، was comprehensive، but addressing specific aspects of the related areas in medical laboratories could promote the commitment and dedication in laboratory professional services; hence، development of the Patient’s Rights Charter in medical diagnostic laboratories was put on the agenda. After a comprehensive review of existing references and resources، a committee was formed consisting of representatives of laboratory associations and experts in this field، and the draft was prepared. Thereafter several meetings and workshops were held and the members of legal organizations، medical ethics experts as well as laboratory stakeholders، technical staff and laboratory directors attended these gatherings where the draft was surveyed and comments were received. The draft underwent some changes and was edited. Finally in August 2012، the charter was approved by the Health Policy Council of the ministry and in October 2012 was officially announced by the health minister. To be consistent with the context of the Patient’s Rights Charter، essentials of this bill have been based on 5 pillars: access to appropriate laboratory services، access to information in a sufficient and effective manner، the right to choose and decide freely، respect for customer privacy and the principles of confidentiality and integrity، and availability of an efficient system for investigating complaints and suggestions. Developing and delivering the bill of rights for health services recipients is one of the foremost matters، but implementation of the provisions of the charter and monitoring of its effectiveness are the most important goals ahead. Therefore، an effective strategy to implement the rights of patients in medical laboratories should be designed and established.
    Keywords: bill of rights, medical diagnostic laboratories, medical ethics
  • Fariba Borhani, Somayyeh Mohammadi, Mostafa Roshanzadeh Pages 10-19
    Moral distress is an important issue in the field of medical ethics that can have serious effects on nurses، patients and health organizations. One of the most common effects of this phenomenon is professional stress in nurses. Stressful situations in nurses’ job environment lead to burnout and dissatisfaction، and adversely affect the quality of care. This was a cross-sectional study aimed to determine the relationship between moral distress and professional stress in 220 nurses of educational hospitals in the city of Birjand. Data were collected using a 51-item questionnaire based on Corley’s Moral Distress Scale and Wolfgang’s Health Professions Stress Inventory. Reliability and validity of the questionnaire were assessed by the researchers، and its reliability was calculated using Cronbach’s alpha (93%). The results indicated a positive relationship between moral distress and professional stress (P<0/05، r = 0/8). Intensity and frequency of moral distress and professional stress were reported average. Moral distress and professional stress were reported at a frequency and severity of moderate size. Findings of this study can provide guidelines for educating nurses on this phenomenon and the conditions leading to it. They may also be used to develop management strategies and establish organizations to prevent and minimize the consequences of these phenomena in nurses.
    Keywords: Moral distress, professional stress, burnout, nurses
  • Hossein Bagheri, Faride Yaghmaei *, Tahere Ashktorab, Farid Zayeri Pages 20-32
    Heart failure not only affacts the patients but also their families and social networks. This study was conducted to evaluate the development & psychometric properties of the Social Dignity Questionnaire (SDQ) in heart failure patients. This study is an exploratory research of questionnaire design type. Twenty two patients with class II to IV heart failure (New York Heart Association Functional Classification) were chosen through purposive sampling from selected hospitals of Tehran، and semi-structured interviews were conducted with them. Qualitative content analysis was performed to analyze the interviews. The primary items were developed based on the findings obtained from the interviews، literature and designed questionnaires about social dignity. Content validity and construct validity were determined in 130 patients with heart failure. The data were analyzed using SPSS version 19. Through face validity and content validity analysis، 16 out of 101 primary items were removed. As a result of exploratory factor analysis، 2 items with factor loading less than 0. 5 were deleted، and 6 were removed due to inclusion in other factors. The following five factors were extracted: family communication and support، social communication and support، health care communication and support، burden to others (physical، emotional and social)، and burden to others (economic). Reliability of the Social Dignity Questionnaire (SDQ) was calculated to be 0. 97 by using Cronbach’s alpha coefficient، and 0. 99 by using split-half method. Considering the acceptable validity and reliability of the questionnaire in the present study، its application can be useful in planning support for patients and improving their treatment and care. The questionnaire may also be helpful in conducting further research related to dignity in different patients
    Keywords: social dignity, heart failure, psychometric properties
  • Hossein Bagheri, Faride Yaghmaei *, Tahere Ashktorab, Farid Zayeri Pages 33-44
    Respect for the inherent dignity of human beings means respecting their basic rights in different environments، and this has an important role in studies and discussions about health care. This study was conducted on the development and psychometric properties of the Inherent Dignity Questionnaire (IDQ) in heart failure patients. The present study is a methodological research for designing a questionnaire. First، 22 patients with class II to IV heart failure were chosen by purposive sampling from patients of Hazrate Rasoule Akram، Imam Hossein and Shariati hospitals of Tehran، and semi-structured interviews were conducted on ethical issues until data saturation was achieved. A qualitative content analysis was carried out to analyze the interviews. Then، based on the findings obtained from the interviews، literature، and the designed questionnaires about inherent dignity، 39 items associated with inherent dignity in heart failure patients were developed. The face validity of the questionnaire was determined. To measure the content validity of the questionnaire، opinions of 12 experts were used considering Content Validity Index (CVI)، Content Validity Ratio (CVR) and Lawshe table. To assess construct validity of the IDQ، exploratory factor analysis and to determine the reliability of the questionnaire، internal consistency with Chronbach’s alpha coefficient and split-half method were used on 130 patients with heart failure. The data were analyzed using SPSS version 19. Through face validity and content validity analysis، 4 out of the 39 primary items were removed، leaving 35 items. Through exploratory factor analysis، 11 items with factor loading less than 0. 5 were removed and the IDQ was created with 24 items and three factors (9 items on the first factor، 8 items on the second factor and 7 items on third factor). These factors were: «inherent dignity in family»، «inherent dignity in the community» and «inherent dignity in health care environments». Reliability of the Social Dignity Questionnaire (SDQ) was calculated to be 0. 94 by using Cronbach''s alpha coefficient، and 0. 96 by using split-half method. Results of this study showed that the IDQ is adequately valid and reliable. Therefore، using this questionnaire can be beneficial to planning support for patients and improving their treatment and care and doing further research related to dignity in different patients.
    Keywords: inherent dignity, heart failure, psychometric, human rights, patient rights
  • Hadi Jafari Manesh *, Mehdi Ranjbaran, Katayon Vakilian, Reza Tajik, Amir Almasi-Hashiani Pages 45-55
    Assessing nursing students’ level of respect for ethical codes of nursing is essential as these students are the future health care providers. There is a need to check observance of ethics codes among students، because that will determine ethics education and training needs. This study aimed to assess nursing students’ compliance with professional ethical codes and some of the relevant factors. This is a descriptive-analytic and cross-sectional study performed by census on 118 nursing students who were training in hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The data gathering tool consisted of a questionnaire including demographic information، and another questionnaire which was developed by the researcher based on studies in Iran and throughout the world. The ethical codes that were respected most included «principles of conflict management» and then «respect for the medical staff». «Respect for patients'' rights» and «patient education» received less consideration. Grade point average، gender، marital status، interest in nursing and likelihood to work in nursing had significant association with respect for ethics codes. The results of this study can be used in developing courses on nursing ethics and educating nurses on the subject، and could be of special interest to health planners and policy makers.
    Keywords: codes of ethics, nursing profession, nursing students
  • Maliheh Kadivar, Zeinab Jannat Makan Pages 56-63
    Secrecy or confidentiality has always been considered a crucial issue in the medical profession. Secrecy is a common and essential principle among patients and physicians، and is highly emphasized in professional ethical codes and guidelines. This case report is based on an actual case in Medical Ethics Grand Rounds in Tehran Children''s Medical Center، with a glance at the boundaries and challenges of keeping and revealing the secrets of the patients. Case Scenario: In this report، a neonate with withdrawal symptoms was admitted to the hospital. After routine examinations by the medical team، they found the neonate’s mother was addicted and had concealed her addiction from her husband and her family. To facilitate treatment of the infant، they discussed the matter with the mother in order to get accurate information. The mother’s denial on one hand، and the need for accurate and comprehensive information necessary to begin treatment on the other caused a challenge to keeping or disclosing the mother’s secret. Here the medical team assumes responsibility to obtain the information from the mother، convince her and win her cooperation، and finally share the secret with the spouse to help their ill neonate. Although respect for patients’ confidentiality is an imperative issue for physicians and healthcare workers، it is not an unequivocal requirement. Due to logical and religious reasons and based on each specific case، it is necessary to make decisions that are more reasonable and less harmful to the patients and their families. Naturally the staff is required to keep the secrets of their patients permanently.
    Keywords: confidentiality, withdrawal syndrome, decision making
  • Omid Asemani, Sedigheh Ebrahimi Pages 64-76
    Confidentiality is an inevitable pillar of the history of the physician-patient relationship. Misunderstanding of this principle not only causes harm to sanctity of the medical profession، but also can damage the quality of the therapeutic relationship، and more broadly public health. The keystone of this negative effect is the potential harm to the patients’ trust and confidence. Generally، the Western school tends to agree that respecting patient confidentiality is essentially desirable. Islam also respects and emphasizes confidentiality، and has general and some specific recommendations about the importance of secrecy and concealment of people’s secrets. Overall، despite strong agreement about the importance of the principle، some ethical theories do not insist on maintaining confidentiality under any circumstance. This paper is an attempt to describe the importance of confidentiality in the medical profession considering the approach of both absolutists and relativists in practice. Absolutists believe that the intrinsic desirability of implementing the principle of confidentiality in all cases is the same and without any exception، but the issue is about not giving just priority to other conflicting moral values. Additionally، the absolutists believe that breaching this principle in practice cannot be permissible due to some serious long-term and mostly hidden complications such as patients’ failure or delay to seek medical assistance or advice and/or withholding important information and so forth. Overall، according to empirical evidence and rational considerations، adherence to absolute confidentiality seems more desirable to absolutists. Unlike absolutists، in relativists’ concept of confidentiality، insisting on maintaining the secret will not be allowed in certain cases، and those cases are considered exceptions of the rule of confidentiality. The most important reasons for falling into the wrong orientation of relative confidentiality seem to be precipitance to attain the desired result، poor communication skills، ignorance of the consequences، and being headstrong.
    Keywords: medical confidentiality, absolute confidentiality, relative confidentiality
  • Madineh Jasemi *, Leila Valizadeh, Vahid Zamanzadeh, Fariba Taleghani Pages 77-87
    Holistic care is a comprehensive approach for achieving optimal level of care for patients. Identifying the motivational factors can increase quality of nursing care and improve the healing process. Investigation of nurses’ experiences will provide real and meaningful results in this field. In this study we aimed to explore nurses'' experiences regarding holistic care. This qualitative study was conducted on 18 nurses from Uremia، Tabriz، Ardebil and Tehran teaching hospitals of Iran. The data were obtained by interviews with nurses. These interviews were transcribed and analyzed by the conventional content analysis method and using MAXQDA software. Personal characters and experience of hospitalization were identified as motivational and promotional factors in providing holistic care. Considering the role of personal characters and experience of hospitalization in holistic care، paying more attention to nurses’ characteristics and upgrading their communication skills and knowledge are necessary for development of holistic care and are highly recommended.
    Keywords: qualitative study, holistic care, nursing ethics