فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 9 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکنر سعید نظری توکلی، مریم منتظری صفحه 3
    در میان شاخه های اخلاق حرفه ای، اخلاق پزشکی به دلیل منزلت خاص حرفه پزشکی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. عدالت یکی از اصول چهارگانه اخلاق زیست پزشکی است که اغلب مترادف با انصاف در نظر گرفته شده و منظور از آن تعهدی اخلاقی برای عمل بر اساس قضاوت های عادلانه در حیطه پزشکی است.عدالت در اخلاق اسلامی در اصطلاح به معنای قراردادن هر چیز در جای مناسب خویش و دادن حق به میزان استحقاق می باشد.در این مقاله تلاش شده است تا اصل عدالت به عنوان یکی از اصول چهارگانه اخلاق پزشکی، بررسی و در مطالعه ای تطبیقی، مزیت ها و چالش های نگاه دین باورانه و نگاه غیر دین باورانه نسبت به عدالت و جایگاه آن در اخلاق پزشکی مورد واکاوی و ارزیابی قرار گیرند.
    این مقاله مروری حاصل یک مطالعه توصیفی است. برای جمع آوری اطلاعات از مطالعه کتب معتبر و جستجو در منابع اینترنتی و مقالات مرتبط استفاده شده است. پس از توضیح مفاهیم و مبانی عدالت در اخلاق پزشکی، همچنین اخلاق فضیلت گرای اسلامی، در بررسی تطبیقی، اشتراک ها و تفاوت های این دو دستگاه اخلاقی در مساله مفهوم عدالت بررسی و تبیین می شود.
    صرف نظر از تاکید اخلاق حرفه ای پزشکی و اخلاق اسلامی بر ضرورت و اهمیت عدالت، عدالت به مفهومی که در اخلاق اسلامی بر آن تاکید می شود، فراگیرتر از اخلاق پزشکی است. زیرا عدالت در اخلاق پزشکی، برآمده از عدالت اجتماعی است که جز با تدوین قوانین و راهکارهای متناسب و متوازن، قابل دسترسی نیست. اما عدالت به مفهوم دینی آن امری نهادینه شده در درون آدمی و دربرگیرنده تمامی ساحت های فردی و اجتماعی زندگی اوست.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت در اخلاق پزشکی، عدالت در اخلاق اسلامی
  • سکینه سبزواری، دکنر فریبا برهانی، دکنر عباس عباس زاده صفحه 25
    یکی از عرصه هایی که معیارها و ارزش های اخلاقی نقش غیر قابل انکاری را در تصمیم گیری ها و رفتارهای نهایی ایفا می کند تحصیل علم و دانش است. فرایند ارزشیابی موثر، دانشجویان باصلاحیت را وارد عرصه عمل می کند، از این رو انتظار می رود که نظام آموزشی بر آماده سازی دانشجویان جهت مراقبت در شرایط پیچیده و کسب دانش، نگرش و مهارت های لازم تاکید کند. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف تبیین فرایند ارزشیابی بالینی دانشجویان پرستاری در بخش های داخلی جراحی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر مطالعه گراندد تئوری است که در سال 1390 انجام شد. مشارکت کنندگان 14 نفر از اساتید و 24 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری بودند و نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف و تا رسیدن به اشباع داده ها انجام گرفت. گردآوری داده ها با روش مصاحبه بود. تمام مصاحبه ها ضبط، دستنویس و سپس خط به خط تحلیل شد و از نرم افزار One Note 2010برای ثبت مصاحبه ها و کدهای استخراج شده استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از روش اشتراس کوربین 1998 استفاده شد.
    یافته ها
    در روند تحلیل داده ها از 63 طبقه اولیه، طبقاتی که دارای ویژگی یکسان بودند در یک طبقه قرار گرفته و به 16 طبقه و سپس بر اساس خصوصیات مشترک و در سطح انتزاعی تر به 6 درونمایه تبدیل شدند. درون مایه ها عبارت بودند از احترام (احترام به شخصیت و فردیت دانشجو)، شناسایی (شناسایی استاد و دانشجو از موقعیت آموزشی)، ارائه (ارائه استاد و ارائه دانشجو از فعالیت های خود)، درک (درک استاد و دانشجو از توانمندی های خودو درک تعارضات واقعی کار)، قضاوت (سطحی نگر، مبتنی بر اهداف غیر واقعی، شرطی و ناکامل)، پاسخ (رضایتمندی، بی علاقگی، تغییر در سیستم، تلاش در جهت ارزشیابی منصفانه) و در نهایت متغیر مرکزی تلاش برای عدالت آموزشی شناخته شد.
    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، ارزشیابی بالینی، دانشجوی پرستاری، گراندد تئوری
  • سید میثم موسوی، سید حسام سیدین، دکنر محمود عباسی، مینا انجم شعاع صفحه 59
    خدمات سلامت، پیش نیاز توسعه پایدار است؛ لازمه این کار، دسترسی متوازن به امکانات و خدمات بخش سلامت در نواحی مختلف جغرافیایی می باشد. بنابراین در ابتدا لازم است وضعیت نابرابری در دسترسی به خدمات سلامت در مناطق مختلف شناسایی شود. رویکرد پژوهش، توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش را شهرستان های استان یزد تشکیل داده است. شاخص های مورد مطالعه با استفاده از مدل آنتروپی شانون[i] وزندهی شده و سپس با بهره گیری از تکنیک تاپسیس[ii]، به ارزیابی هر یک از شهرستان ها پرداخته شد. نتایج حاکی از آن است که امکانات و خدمات سلامت در استان یزد به صورت متوازن توزیع نشده و اختلاف زیادی بین شهرستان ها از نظر توسعه خدمات سلامت وجود داشت. همچنین شهرستان های تفت و صدوق، برخوردارترین و محروم ترین شهرستان های استان یزد از نظر شاخص های مورد بررسی تشخیص داده شدند. بنابراین علاوه بر این که مسوولان و سیاست گذاران می بایست در برنامه ریزی منطقه ای و تخصیص امکانات و بودجه، اولویت ها را با توجه به درجه توسعه یافتگی مشخص نمایند صاحبنظران اخلاق نیز می بایست در زمینه رعایت عدالت و انصاف و توجه به همه اقشار و گروه های مستقر در نواحی مختلف جغرافیایی، برای رفع مشکلات گره گشایی کنند و دید وسیع تری به سیاست گذار ارائه دهند.
    کلیدواژگان: نابرابری، توزیع خدمات بهداشتی و درمانی، دسترسی، استان یزد
  • سحر کاوندی، طیبه شاددل صفحه 85
    تاثیر عوامل جغرافیایی بر جسم انسان چه از حیث تاثیر در سلامت و چه از لحاظ بروز بیماری ها از زمان های قدیم بر طبیعی دانان و پزشکان کم و بیش معلوم بوده است، اما پرسش مهمی که همواره در علم اخلاق مطرح بوده آن است که «تاثیر عوامل جغرافیایی بر اخلاق تا چه حد است؟» پاسخ های فراوانی به این مساله داده شده که می توان مجموع آن ها را در سه مکتب:1 جبرگرا 2 اراده آزاد و 3 مکتب امکان گرا جای داد. در این پژوهش با توجه به ابتنای اخلاق بر نفس و ارتباط تنگاتنگ آن دو با هم، سعی شده با تبیینی از هستی شناسی انسان این مساله مورد بررسی و مداقه قرار گیرد. نوشتار حاضر نظرات مطرح شده در مورد هستی شناسی انسان را در سه قسم:1 دوئالیسم 2 فیزیکالیسم و 3 نظریه صدرائی جای داده و از بین دیدگاه های موجود در این رابطه، دیدگاه صدرائی را مناسب دانسته، زیرا بنابر دیدگاه صدرائی نفس امری «جسمانیه الحدوث» است؛ بدین معنی که در آغاز امر، از همین مواد و عناصر سازنده بدن و موجود در این عالم پدید آمده و با تحول ذاتی و جوهری در مسیر تکامل قرار می گیرد. این گوهر روحانی مادامی که انسان در این جهان است کاملا مجرد نیست، لذا همواره با جسم در تفاعل و تعامل خواهد بود. بنابراین عواملی همچون «شرایط جغرافیایی» که بر جسم تاثیر می گذارند، بر نفس و به تبع آن بر اخلاق نیز تاثیرگذار خواهند بود.
    از طرف دیگر چون دیدگاه صدرایی، دیدگاه فیزیکالیستی محض نیست، لذا با پذیرش «تاثیر عوامل جغرافیایی بر اخلاق» همچنان فلسفه ای زنده و پویا خواهد بود. بنابر توضیحات فوق، پاسخ مناسب برای پرسش اصلی نوشتار بر اساس «مکتب امکان گرایی» می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، عوامل جغرافیایی، نفس، جسمانیه الحدوث، امکان گرایی
  • ابراهیم علی عسگری، قدرت الله نیازی صفحه 119
    این مقاله بنابر روش تحقیق توصیفی تحلیلی به رشته تحریر درآمده است و هدف آن، بررسی نقش اخلاق در پیشگیری ازقانون شکنی است. چگونگی ارتباط اخلاق و قانون گریزی در وضع قوانین و اجرای احکام، سوال اصلی این تحقیق است. فرض ما بر این است که اخلاق یکی از منابع حقوق است برخلاف نظر بسیاری از حقوق دانان و توجه به این منبع، مانع از ناهنجاری ها و قانونشکنی ها می شود. در نهایت به این نتیجه می رسیم که اخلاق به طور غیرمستقیم موجب پیشگیری از قانون گریزی می گردد و عرف رابط بین آن ها می باشد. عرف به عنوان منبع معتبر قانون گذاری، مورد قبول اکثریت حقوق دانان است. در واقع اخلاق عرف را به وجود می آورد و عرف نیز مبنای اخلاق قرار می گیرد. بنابراین قانون گذار باید به اخلاق و وجدان عمومی توجه داشته باشند تا در جامعه به جای بی احترامی به قوانین شاهد آسانی اجرای آن ها و استقبال مردم از آن ها باشند.
    کلیدواژگان: اخلاق، قانون گریزی، عرف، قانون
  • فریبا برهانی، علی نویدیان، طاهره رمضانی، مهدی رضوانی امین، تکتم کیانیان صفحه 143
    پرستاران یکی از بزرگ ترین گروه های کاری در بیمارستان و تسهیل کنندگان مراقبت بیمارستانی هستند.با وجود اهمیت کیفیت زندگی کاری، منابع اساسی و پایه ای مورد نیاز کار پرستاران فراهم نمی شود.مطالعات اندکی ماهیت کار پرستاری و محیط های کاری وکیفیت زندگی کاری پرستاران را بررسی کرده است.دراینراستا،پژوهشیباهدفبررسیرابطهکیفیتزندگیکاریوبهره وریپرستارانبیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجامگرفت.این پژوهش یک مطاله توصیفی از نوع همبستگی و به روش مقطعی می باشد که روی 266 نفر از پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند، انجام گرفت. روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای میدانی بود. جامعه آماری این تحقیق را کلیه پرستاران بخش های مختلف بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان تشکیل دادند. بهره وری پرستاران به وسیله پرسشنامه پژوهشگر ساخته توسط دهقان نیری پس از تایید روایی و پایایی بکار گرفته شد. همچنین کیفیت زندگی کاری پرستاران توسط پرسشنامه بروکس (2005 م.)پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات حاصل به کمک نرم افزار SPSSو با استفاده از آزمون های آماری، توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد. نتایج این تحقیق حاکی از آن بود که میزان کیفیت زندگی کاری پرستاران در سطح متوسط و سطح بهره وری اکثر پرستاران از میزان متوسط کم تر است. همچنین یافته های این پژوهش، دلالت بر آن داشت که بین کیفیت زندگی کاری و بهره وری پرستاران رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. از یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که بهبود کیفیت زندگی کاری پرستاران موجب ارتقای سطح بهره وری خواهد شد. همچنین نتایج این پژوهش می تواند به عنوان راهنمایی برای مدیران بیمارستان ها و مدیران خدمات پرستاری و سر پرستارها مورد استفاده قرار گیرد و در نهایت موقعیت بیمار،کیفیت خدمات بهداشتی درمانی و موقعیت حرفه پرستاری را ارتقا بخشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری[i]، بهره وری[ii]، پرستاران
  • دکنر حسن امامی صفحه 167
    ثبت اختراع یا پتنت امتیازی است که دولت یا موسسه خاص در یک کشور به مبتکران و مخترعان برای ایجاد یک ابداع نو و جدید که از نظر اقتصادی حائز اهمیت باشد اهدا می کند. دارایی فکری، امتیازی است که برای صاحب آن حقی را به همراه می آورد. این حق برای دارنده انگیزه ای ایجاد می کند تا برای رفع نیازهای انسان ها تلاش نموده و از قبل آن خود نیز منتفع گردد. کلیه کارآفرینان، نخبگان و صاحبان ایده اعم از شخصیت های حقیقی یا حقوقی در طول تاریخ منشا خدماتی برای پیشرفت و رفاه بوده اند. در عین حال در بعضی مواقع وجود این حق می تواند محدودیت هایی را برای خدمت گیرندگان بخصوص در حوزه سلامت ایجاد نماید. تامین برخی از داروهای ضروری که امتیاز آن در اختیار تعداد معدودی از شرکت های بزرگ دارویی می باشد برای مدد جویان در کشورهای در حال توسعه یا کم تر توسعه یافته مشکل ایجاد می نماید و موجب از دست رفتن جان انسان ها می شود. توازن بین این پارادوکس، یعنی استمرار حق مالکیت دارایی از یک طرف و حفاظت از جان انسان های نیازمند به داروهای ضروری از جمله داروهای ضد ایدز از سوی دیگر در این مقاله بررسی می شود.
    کلیدواژگان: حق مالکیت دارایی ها، داروهای ضروری، داروهای ضد ایدز، قوانین
|
  • Page 3
    Among the fields of ethics, medical ethics has a special place, because of the special status of the medical profession. Justice is one of the four principles of biomedical ethics that is often considered synonymous with fairness and moral obligation to act according to its fair judgments in medical domains. In Islamic ethics Justice means putting everything in its proper place and is entitled to the right level. In this paper we have attempted to study the principle of justice as one of the four principles of medical ethics. In a comparative study, advantages and challenges of religious and non-religious view to justice and its place in medical ethics have been analyzed and evaluated.This article is the result of a cross. We have used valid books and Internet sources and articles for data collection.After explaining the concepts and principles of justice in medical ethics, also Islamic Virtue Ethics, subscriptions and moral differences between the two devices in concept of justice are expressed.Regardless of the emphasis on the necessity and importance of professional ethics, Justice in the concept that Islamic ethics emphasis on it, is more comprehensive than medical ethics. Because justice in medical ethics is derived from social justice that is available by appropriate and balanced legislation and guidelines. But in religion justice is an institutionalized in human and includes all personal and social aspects of his life.
    Keywords: Justice, Justice in Medical Ethics, Justice in Islamic Ethics
  • Page 25
    One of the main domains that has an important role in decision making and ethic is education and learning. Effective evaluation process can trained competent students and it is expected educational system emphasized on preparing students for caring in complex situations and learning in knowledge, attitude and practice. This research aimed to determine clinical evaluation process in nursing students in medical surgical wards.
    Method
    This is a grounded theory study, was done in 2011. Participants were 14 teachers and 24 students in nursing faculty. Sampling was purposeful and did to data saturation. All of participants interviewed and One Note 2010 was used for transcription and coding. For data analysis Straus Corbin 1998 approach was used.
    Results
    In data analysis process from 96 primary category, 16 secondary and then 6 themes emerged. Themes were respecting (to student and his individuality), identification (teacher and student identification from educational situation), presentation (teacher and student presentation), perception (teacher and student perception of their ability and real work environment conflicts), Judgment (surface, unreal goal based, clause, incomplete), response (satisfaction disinterest, change in educational system, try for faire assessment), and core variable was try to educational justice.
    Conclusion
    For educational justice everyone should try use their abilities and take their rules. In each step from respecting, identification, presentation to perception, judgment and response aimed to try for faire assessment and at last try for educational justice that is the aim of any educational activity.
    Keywords: Educational Justice, Clinical Evaluation, Nursing Student, Grounded Theory
  • Page 59
    A health care service is a prerequisite for sustainable development. This requires access to balanced health care facilities and services in different geographic areas. The first step is to identify inequality in access to health services in different areas. This study is a descriptive analytical study was carried out on the cities in Yazd province. The indices were weighted using Shannon entropy, then using the TOPSIS technique and the result were classified into categories in terms of the level of development across towns. The findings revealed that distinct regional disparities in health care services across Yazd province. Taft and Sadoogh cities were ranked as first and the last in terms of access to health care services respectively. Policy makers and managers should consider priority (regional planning, budget and resources allocation) according to the degree of development. Ethical issues should provide a broader perspective to policymakers
    Keywords: Inequality, Distribution, Healthcare services, Yazd Province
  • Page 85
    The effect ofgeographic factors on the human body whether in terms of their effect on health ordisease was more or less known to the naturalists and physicians from ancient times. But an important question which has always been raised in ethics is: "What extent is the effect of geographic factors on ethics?" There can be so many answers to stated question which can be placed in three schools of thought: 1.determinism 2. free will 3. possibilism.Inthisstudy, by taking into accountthe explanation of ethicson souland their interconnections,we have tried todiscussthisissuewithexplication of the human ontology. In present article,the opinions regarding human ontology have been classified to three types: 1. Dualism 2. physicalism and 3. Sadraeistheory. From these propounded views, the Sadraei's theory has been decided as the most proper one because based on this theory, humansoul is "Jesmaniat-alhodoos".This means initially that the soul is emerged from present elements of the body in this world, and is in the path of evolution by inherent and essential changes. The spiritual nature isn’t completely immaterial while human is in this world. Hence, it always interacts with physical body.Thus, factors like "geography", which affects the body, will influence the soul and, consequently on ethics. On the other hand, since Sadraei's view is not a purely physicalist view so, the philosophy of authorization, by accepting the "effect of geographic factors on ethics" will remain alive and dynamic. Based on the abovedescriptions, the appropriate answer to the mentioned question is "the school of possibility orientation".
    Keywords: Ethics, Geographical factors, Soul, Jesmaniat, alhodoos, Possibilism
  • Page 119
    According to the method described in this paper - has been written analysis aims to examine the role of ethics in infringement. How andinfringement ethics in legislation and enforcement, the main question of this research.How and infringement ethics in legislation and enforcement, the main question of this research. We assume that the source of moral law - unlike many lawyers - and according to this source, preventing abnormal and the offense gets.Finally to conclude that morality is indirectly the cause of preventing infringement Mysticism is the interface between them. Customary law as a valid source of legislation is accepted by the majority of jurists. In fact, it creates moral norms and customs are the basis of morality. Therefore, legislators should take note of the morality and conscience of the community rather than disrespect for easy control laws, their implementation and their people are welcome.
    Keywords: Ethics, Infringement, Custom, Law
  • Page 143
    Nurses are one of thelargest groups working in the hospital and facilitators.Despite the importance of quality of work life, job resources needed basis, are not provided.Few studies reviewing the nature of work nursing and environment works and quality of work life. Therefore, this study examined the relationship between quality of work life and productivity in nurses was carried out in Kerman University of Medical Sciences.This study describes an investigation is correlational and cross-sectional studies on 266 nurses who were selected by random sampling in nurses Kerman University of Medical Sciences. Method ofdata collectionwas thelibrary. The statistical population formed all the nurses work in various hospitals ward of Kerman University of Medical Sciences. Productivity of nurses were used by Dehqhan Nayeri questionnaire. The quality of nursing work life were used by Brooks questionnaire after The validity and reliability. The data were analyzed by SPSS software using descriptive and inferential analysis. The results of this study indicate that the average level of quality of work life for nurses and the productivity of the majority of nurses is less than the average. The results of this study indicate there is a significant and positive relationship between quality of work life and productivity of nurses. The results of this study concluded that improving the quality of nursing work life will improve productivity. The results of this study could be used as a guide for hospital administrators and directors of nursing services and the head nurse. Finally, improves the position of the patient and status of the nursing profession and quality of health care.
    Keywords: Quality ofwork life, Productivity, Nurses
  • Page 167
    Patent is a privilege that the government or a particular institution in a country dedicates to innovators and inventors for creation of a new and novel innovation that is economically valuable. Intellectual property is a privilege that brings the right to the owner. This right creates an incentive for the owner to try for human needs and benefit from its consequences. All entrepreneurs, intellectuals, and idea owners whether natural or legal persons have been the source of service for progress and welfare throughout the history. Nevertheless, sometimes the presence of this right could be a restriction for customers especially in the field of health. Supply of some essential medicines that its privilege is hold by few large pharmaceutical companies creates complications for patients in developing countries or less developed countries and causes loss of human lives. The balance between this paradox, meaning the continuity of the property right on the one hand and the protection of the human lives demanding for essential medicines such as anti-AIDs drugs on the other hand investigates in this paper
    Keywords: Property Rights, Property, Essential Medicines, Drugs for AIDS, TIRPS Regulations