فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 102، بهار 1393)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 102، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا قیصری*، مریم جعفری، زهره کاردان صفحه 2
    این تحقیق با اهداف تعیین فلور میکروبی شیر پاستوریزه و بررسی ماندگاری آن بر اساس شاخصهای میکروبی و فیزیکوشیمیایی در طی 10 روز انجام گرفت. در این بررسی تعداد 60 نمونه شیر پاستوریزه به صورت تصادفی انتخاب شده و سپس شمارش کلی باکتری ها و شمارش کلی باکتری های سرمادوست انجام شد. برای بررسی فلور میکروبی شیر پاستوریزه کلنی های موجود درهریک از پلیتها که از نظر ظاهر با هم تفاوت داشتند انتخاب و به یک محیط کشت آگار مغذی شیب دار درداخل لوله آزمایش منتقل گردید و در دمای 30 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت گرمخانهگذاری شده و بعد از 24 ساعت تکتک کلنی ها از نظر شکل، آزمونهای اکسیداز، کاتالاز و رنگآمیزی گرم مورد بررسی قرار گرفته و بسته به نیاز از محیطهای کشت اختصاصی و آزمونهای تاییدی استفاده گردید. بر روی نمونه های شیر مذکور آزمونهای فسفاتاز قلیایی، تست الکل، اسیدیته، pH و اندازهگیری چربی، پروتئین، لاکتوز، نقطهی انجماد، رطوبت و وزن مخصوص به صورت روزانه انجام میگرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که از روز هفتم نگهداری به بعد شمارش کلی باکتری های شیر پاستوریزه بیشتر از حد استاندارد ایران بوده و بنابراین ماندگاری شیرهای مذکور در شرایط نگهداری در یخچال حداکثر 6 روز تعیین شد. تست الکل از روز پنجم به بعد مثبت شد. فاکتورهای فیزیکوشیمیایی مورد بررسی هیچ گونه اختلاف آماری معناداری در طی 10 روز نشان ندادند و ارتباط معناداری بین شاخصهای فیزیکوشیمیایی و میکروبی مورد بررسی بدست نیامد. جنسهای باکتریایی تعیین شده میکروکوکوس، لاکتوباسیلوس، باسیلوس، کورینه باکتریوم و سودوموناس بودند. این تحقیق نشان داد که ماندگاری شیرهای پاستوریزه در شهرستان شیراز پائین بوده که می تواند ناشی از بالا بودن بار میکروبی در شیرهای خام اولیه باشد.
    کلیدواژگان: شیر، پاستوریزاسیون، ماندگاری، فلور میکروبی، شاخص های فیزیکوشیمیایی
  • مجید عزتخواه*، مجتبی علی ملایی، امین درخشانفر، حمید شریفی، مهرداد شمس الدینی بافتی صفحه 11
    یکی از مهم ترین تست های کنترلی در مورد واکسن انتروتوکسمی تست توکسیسیتی (سنجش باقیمانده توکسین) است. ارزیابی این تست به صورت بالینی بوده و فاکتور تلفات در موش های تزریق شده ملاک قضاوت می باشد. هدف این مطالعه ارزیابی تست کنترلی توکسیسیتی در سطوح بالینی و هیستوپاتولوژیک و همچنین ارزیابی آثار واکسن انتروتوکسمی روی فاکتورهای بیوشیمیایی سرم از جمله گلوکز خون، اوره و کراتین بوده است. در این بررسی 21 سر موش سوری با میانگین وزن 25 گرم به طور تصادفی به 3 گروه جداگانه شامل گروه 1 (واکسن)، گروه 2 (کنترل) و گروه 3 (محیط کشت) دسته بندی شدند. همه موش ها قبل و بعد از تزریق از نظر فاکتورهای بالینی سلامت و تلفات کنترل شدند. گروه 1 و 3 به ترتیب واکسن انتروتوکسمی و محیط کشت پایه واکسن را به میزان 5/0 میلی لیتر به روش زیرجلدی دریافت و گروه 2 به عنوان گروه کنترل هیچ ماده ای دریافت نکردند. پس از 48 ساعت خونگیری انجام شد و ارزیابی بیوشیمیایی فاکتورهای خونی روی سرم انجام گردید. سپس هر سه گروه کالبد گشایی شده و نمونه برداری جهت مطالعات هیستوپاتولوژیک انجام گردید. نتایج هیستوپاتولوژیک نشان داد بافت مغز در گروه واکسن (به جز دو مورد) و گروه شاهد (به جز یک مورد) و گروه محیط کشت (به جز یک مورد) دچار گلیوز کانونی شده است. بافت کبد در همه موارد گروه واکسن و در 6 نمونه گروه شاهد مبتلا به هپاتیت لنفوسیتی خفیف و نکروز و دژنره شدن خفیف سلول های کبدی بوده، در گروه محیط کشت کبد در 4 مورد طبیعی و بقیه دچار ضایعاتی شبیه گروه 1 و 2 بوده اند. کلیه ها نیز در همه گروه ها به جز یک مورد در گروه واکسن و دو مورد در گروه محیط کشت، همگی درجاتی از تغییرات اپیتلیالی خفیف را نشان دادند. قلب، طحال، روده و ریه ها در همه گروه ها سالم بودند. جهت تجزیه و تحلیل نتایج هیستوپاتولوژیک از آزمون دقیق فیشر استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده های بیوشیمیایی از نرم افزار آماری Stata10، آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تکمیلی (post hoc) شفه (scheffe) استفاده گردید. در تحلیل نتایج هیستوپاتولوژیک تفاوت معنی دار آماری بین گروه های مختلف مشاهده نگردید. تحلیل داده های بیوشیمیایی نشان دادند که تفاوت معنی داری بین مقدار گلوکز خون در گروه 1 با گروه های 2 و 3، همچنین بین مقدار اوره در گروه 1 با 3 وجود دارد (05/0>p). بر اساس نتایج این مطالعه تزریق واکسن در موش باعث ضایعه ای مرتبط با واکسن نمی شود. با توجه به نتایج بالینی، هیستوپاتولوژیک و بیوشیمیایی نتیجه گیری می شود که فرایند تولید واکسن با دقت و به درستی انجام و تبدیل توکسین به توکسوئید که فاقد قدرت بیماریزایی است به خوبی انجام شده است و روش تست و کنترل واکسن بدون اشکال بوده است.
    کلیدواژگان: Cl، perfringens، انتروتوکسمی، واکسن، تست توکسیسیتی
  • حسین طهماسبی*، امین غلامحسینی، حسین ریاحی چلیچه، حسن ممتاز، محمد رفیعی دولت آبادی، میلاد جعفری صفحه 20
    بیماری های مشترک به وسیله بسیاری از پرندگان همچون کبوتر می توانند به مردم منتقل شوند. با توجه به اینکه بسیاری از مردم به نگهداری از کبوتر علاقه مندند، در این مطالعه به وسیله آزمون PCR به جستجوی A. hydrophila که عامل بسیاری از عفونت های انسانی از جمله گاستروانتریت، عفونت زخم و عفونت خونی می باشد در کبوترهای شهرکرد پرداخته شد. مجموعا 293 نمونه مدفوعی از کبوتر از نقاط مختلف شهرکرد به وسیله ی سواب استریل جمع آوری گردید. سواب ها مستقیما درون Alkaline Peptone Water قرار داده شدند. سپس نمونه های غنی شده بر روی محیط (Glutamate Starch Phenol Red Agar (GSP agar کشت داده شدند. ایزوله ها توسط تست های بیوشیمیایی مختلف تست شدند. کلنی های مشکوک به A. hydrophila به وسیله آزمون PCR مورد آزمون قرار گرفتند. آزمون آنتی بیوگرام با استفاده از روش انتشار دیسک انجام شد. A. hydrophila از 13 نمونه از 293 نمونه (44/4 درصد) جداسازی شد. میزان مقاومت جدایه ها به آنتی بیوتیک های سفوتاکسیم، سیپروفلوکساسین، آمپی سیلین، کوتریموکسازول، تری متوپریم، کلرامفنیکل و تتراسایکلین به ترتیب 0، 5/61، 2/69، 6/84، 3/92، 100 و 100 درصد بود. کبوترها در این منطقه A. hydrophila مقاوم به آنتی بیوتیک را در خود جای داده بودند و می توانند عامل مهمی در انتقال A. hydrophila مقاوم به دارو از کبوتر به انسان، خصوصا کودکان تلقی شوند و خطر جدی برای سلامت انسان ایجاد نمایند. با توجه به آنچه ذکر گردید توصیه می شود که صاحبان کبوتر و همچنین عموم مردم را از خطرات بالقوه ی نگه داری از کبوتر آگاه ساخت.
    کلیدواژگان: Aeromonas hydrophila، کبوتر، PCR
  • سید مهراد میرسعیدی فراهانی، رویا صدری*، فاطمه توده دهقان صفحه 26
    مطالعه فیزیولوژیک جهت بررسی رابطه بین عوامل تهدیدآمیز و وقوع بیماری ورم پستان بر روی 453 گاو شیری بومی در فارم های نزدیک تهران انجام گردید. نمونه های شیر دام ها جهت تشخیص بیماری عفونی تورم پستان با استفاده از آزمون ورم پستان کلی فرمیا (California Mastitis Test) (CMT) جمع آوری گردید. آنالیز نتایج داشتن ارتباط معنی داری بین وزن بدن، عمق غده پستان، طول نوک و قطر آن را روشن نمود (001/0>p) و در بیماری تورم پستان انتهای نوک پستان کوتاه تا سطح زمین کوتاه بود (01/0>p). همچنین یافته ها نشان داد ارتباط معنی داری در دوره شیرواری با عواملی مانند فاصله انتهای نوک پستان تا سطح زمین، میزان تشابه پستان ها، شکل غده، شکل نوک پستان، وزن بدن دام زنده، پاتولوژی نوک و یا پستان، استفاده از اکسی توسین، سیستم تغذیه و ترشح شیر در بیماری تورم پستان وجود دارد (0001/0>p). آنالیز نتایج نشان داد که ارتباط منفی معنی داری بین طول نوک پستان، کثرت حذف و دفعات حضور دام در گله دیده می شود، حال آنکه ارتباط مثبت بین نوک پستان درگیر شده و قطر آن (بخش بالائی، میانی و انتهائی)، ترشح شیر، شکل پستان و آویخته بودن پستان، سیستم تغذیه، عمق پستان، شکل نوک پستان، پستان مکیدن گوساله، بهره شیر، پاتولوژی نوک ویا پستان و وزن بدن دام زنده وجود دارد. با توجه به نتایج حاصل می توان نتیجه گرفت که برخی از عوامل تهدیدآمیز به شدت با بیماری ورم پستان ارتباط دارند.
    کلیدواژگان: پارامترهای فیزیولوژیک، بیماری تورم پستان، گاو، عوامل تهدیدآمیز، آزمون کالیفرنیائی
  • محمد نادری، علیرضا صفاهیه*، سیمین دهقان مدیسه، ابراهیم رجب زاده قطرمی، حسین ذوالقرنین صفحه 34
    نونیل فنل (NP) یک آلاینده استروژنیک بوده که با تقلید عملکرد هورمون طبیعی 17بتا-استرادیول (E2) موجب اختلال در سیستم اندوکرینی طیف وسیعی از موجودات می گردد. با این حال ایزومرهای مختلف این ماده توانایی های متفاوتی در بروز اثرات استروژنیک دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ایزومر NP با زنجیره جانبی مستقیم (n-NP- 4) برروی سنتز ویتلوژنین (VTG) و غلظت هورمون های تیروئیدی در ماهی شانک زردباله (Acanthopagrus latus) به عنوان پاسخ های استروژنیک و غیر استروژنیک سیستم اندوکرینی می باشد. بدین منظور تعداد 30 قطعه ماهی شانک زردباله نر نابالغ در خلال یک هفته دوزهای 10، 50 و 100 میکروگرم بر گرم از n-NP- 4 را از طریق تزریق درون صفاقی دریافت نمودند. القاء سنتز VTG در ماهیان تیمار شده با استفاده از سنجش فسفات باز ناپایدار و اندازه گیری سطوح کلسیم توتال پلاسما مورد بررسی قرار گرفت. غلظت پلاسمایی هومورن های تیروئیدی تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین(T3) نیز به وسیله رادیوایمونواسی مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که n-NP- 4 موجب افزایش معنی دار سطح VTG در دوزهای 50 و 100 میکروگرم بر گرم می گردد (05/0>p). همچنین غلظت کلسیم توتال پلاسما در بالاترین دوز به کار رفته افزایش معنی داری را نسبت به گروه کنترل نشان داد (05/0>P). علاوه براین، غلظت هورمون T4 در دوزهای 50 و 100 میکرگرم بر گرم بطور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود (05/0>P). حال آنکه سطوح پلاسمایی T3 در ماهیان تیمار شده با بالاترین دوز n-NP- 4 در مقایسه با گروه کنترل بطور معنی داری پایین تر بود (05/0>P). نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده توانایی ترکیب n-NP- 4 در ایجاد اثر استروژنیک و همچنین آشفتگی در تعادل هورمون های تیروئیدی ماهی شانک زردباله می باشد.
    کلیدواژگان: 4، n، نونیل فنل، شانک زردباله (Acanthopagrus latus)، ویتلوژنین، تیروکسین، تری یدوتیرونین، فسفات باز ناپایدار، اختلال اندوکرینی
  • المیرا سلیمان زاده، بهرام دلیرنقده*، سیامک عصری رضایی صفحه 45
    چگونگی ارتباط متقابل بین شاخص های وضعیت مس در 136 راس گاو کشتار شده مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر مس پلاسما (μmol/L 5/14-5/5) و کبد (mg/kgDM 1/189-7/19)، سطح سرولوپلاسمین پلاسما (mg/L 2/178-4/58) و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز گلبول های قرمز (EOSD) (U/mgHb 4/11-5/2) به ترتیب در 4/57، 6/34، 6/31 و 2/28 درصد از گاوهای تحت مطالعه کمتر از حد طبیعی بود. در تمامی موارد، غلظت مولیبدن پلاسما (μg/mL 5/14-10/0) و در 8/33 درصد از موارد، میزان مولیبدن کبد (mg/kgDM 4/11-0/5) بیش از حد طبیعی بود. از بین گاوهای با غلظت پایین مس پلاسما، در 7/57 درصد از موارد همزمان فعالیت (U/mgHb) (EOSD 8/9-5/2) نیز کمتر از حد طبیعی بود. در 3/38 و 0/50 درصد از گاوهای با مس کمتر از میزان طبیعی در کبد، هم زمان سطح سرولوپلاسمین پلاسما (mg/L 3/140-4/85) و فعالیت (U/mgHb) (EOSD 2/9-5/2) نیز در محدوده کمبود بود. در تمام دام های با غلظت پایین مس و سرولوپلاسمین پلاسما و کبد و فعالیت پایین EOSD، غلظت مولیبدن پلاسما به طور معنی داری (0005/0>P) بیش از آن در مقایسه با گاوهای با عیار طبیعی پارامترهای مذکور بود. تنها در 7/15 درصد از گاوهای با فعالیت پایین EOSD، سطوح سرلوپلاسمین در پلاسمای کمتر از طبیعی بود و فقط در 1 درصد از کل موارد تمام شاخص ها همزمان دچار کاستی بودند. در 5/38 درصد از گاوهای با غلظت پایین مس پلاسما و 2/36 درصد از گاوهای با مس پایین کبد، غلظت مولیبدن کبد (mg/kgDM 4/11-7/2) بیش محدوده طبیعی بود. تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از تداخل عمل پیچیده ای بین شاخص های وضعیت مس بوده و نشانگر این است تنها با اتکاء به یک یافته آزمایشگاهی نمی توان تخمین قابل اعتمادی از وضعیت مس در گاو به عمل آورد. با این وجود، به نظر می رسد که ارزیابی همزمان غلظت مس پلاسما و فعالیت EOSD ممکن است راهکار عملی و مفیدی در برآورد وضعیت مس در گاو باشد.
    کلیدواژگان: مس، مولیبدن، سرولوپلاسمین، سوپراکسید دیسموتاز
  • عماد چنگیزی* صفحه 57
    مطالعه ای درباره تاثیر متغیرهای هواشناسی مانند مدت تابش خورشید، رطوبت هوا، درجه حرارت محیط و ارتفاع از سطح دریا و تاثیر آنها برفعالیت و استقرار جمعیت کنه های سخت روی سطح بدن گوسفندان نژاد سنگسری در مناطق ییلاقی و قشلاقی شهرستان سمنان انجام گرفت. نمونه برداری از 5 درصد جمعیت یک گله گوسفند مستقر در محل با جمعیتی حدود 1000 راس، به صورت ماهیانه در طول سال صورت پذیرفت. در مجموع تعداد 1505 کنه سخت شامل 635 کنه ماده و 870 کنه نر شامل گونه های Dermacentor marginatus، D. raskemensis و Hyalomma marginatum marginatum از سطح بدن گوسفندان جدا گردید. میزان آلودگی از صفر درصد در 2 ماه آخر فصل پاییز و سراسر فصل زمستان تا 82 درصد در شهریور ماه متغیربود. شدت آلودگی جمعیت کنه روی هر گوسفند از صفر تا 45/12 کنه در زمان های مختلف نمونه برداری متفاوت ملاحظه شد. ارزیابی های آماری روی میانگین داده های جمع آوری شده نشان داد ارتباط معنی داری میان طول زمان تابش خورشید (به ساعت) و دمای هوا با میزان آلودگی دام به کنه وجود دارد (01/0>P). میزان شیوع متوسط ابتلا به کنه در حیوانات در ماه های آلوده سال 85/56 درصد و متوسط شدت آلودگی در حیوانات آلوده 56/7 کنه به ثبت رسید. همچنین مشاهده شد که ارتفاع از سطح دریا، یکی از متغیرهای تاثیر گذار در محل استقرار کنه ها بر روی سطح بدن گوسفند است.
    کلیدواژگان: متغیرهای اکولوژیکی، کنه سخت، شیوع آلودگی، گوسفند، سمنان
  • زاهد محمدی، شکوفه غضنفری*، مسعود ادیب مرادی صفحه 67
    در این تحقیق تعداد 200 قطعه جوجه ی یک روزه (راس 308) در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 10 جوجه در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه)، سطوح مختلف اسانس میخک (mg/kg 100، 300 و 500 + جیره پایه) و mg/kg 600 آنتی بیوتیک فلاووفسفولیپول + جیره پایه بودند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح اسانس میخک، مصرف خوراک کاهش یافت، به طوریکه کمترین و بیشترین مصرف خوراک به ترتیب در سطح mg/kg 500 اسانس میخک و تیمار آنتی بیوتیک مشاهده شد (05/0>P). همچنین، بیشترین افزایش وزن در تیمار آنتی بیوتیک و سطح mg/kg 300 اسانس میخک و کمترین افزایش وزن در تیمار شاهد و سطح mg/kg 500اسانس میخک مشاهده شد (01/0>P). بهترین و بدترین ضریب تبدیل خوراک به ترتیب در سطحmg/kg 300 اسانس میخک و تیمار شاهد مشاهده شد(001/0>P). وزن نسبی لاشه و ران جوجه ها در تیمارهای اسانس میخک و آنتی بیوتیک در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (01/0>P). وزن نسبی دستگاه گوارش و بورس فابریسیوس جوجه ها در تیمارهای اسانس میخک و آنتی بیوتیک نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری را نشان داد (05/0>P). هیچ کدام از فراسنجه های سلول های سفید، سلول های قرمز، هتروفیل، لنفوسیت، هماتوکریت، هموگلوبین و تیتر آنتی بادی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. در این آزمایش بهترین عملکرد در سطح mg/kg 300 اسانس میخک مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اسانس میخک، جوجه گوشتی، عملکرد رشد، سیستم ایمنی، خصوصیات لاشه
  • احمد یوسفی*، عباس گیلوری، طیبه شهمیرزادی، مریم کشاورز صفحه 77
    پژوهشگران موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی1 نقش بسیار مهمی در بهداشت و سلامت، امنیت غذایی و جلوگیری از شیوع بیماری ها در کشور دارد. لذا، پژوهش در زمینه رفتار اطلاع یابی و نیازهای اطلاعاتی آنان به ما کمک میکند تا خدمات اطلاعرسانی مناسبتری را ارائه نمائیم. اهداف اصلی این پژوهش شناخت رفتار اطلاعیابی، بررسی شیوه های دسترسی به منابع اطلاعاتی مورد نیاز و بررسی انگیزه پژوهشگران در استفاده از منابع اطلاعاتی است. روش تحقیق مورد استفاده روش پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. پرسشنامه به صورت الکترونیکی و با استفاده از گوگل داکس2 به صورت پیوسته طراحی شده و پیوند اینترنتی آن از طریق پست الکترونیکی برای پژوهشگران ارسال شد. از جامعه آماری نمونه گیری نشد و پرسشنامه برای تمامی پژوهشگران، که 200 نفر هستند، ارسال شد. در مجموع 140 نفر (70درصد) از پژوهشگران پرسشنامه را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با روش های آمار توصیفی و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS صورت پذیرفت. نتایج پژوهش نشان میدهد که برای انجام پژوهش استفاده از مقالات نشریات ادواری (حدود 90 درصد خیلی زیاد و زیاد) در اولویت نخست قرار دارد. پژوهشگران به منظور دستیابی به اطلاعات علمی برای انجام پژوهش از نظر سایر شیوه های مورد استفاده بیشتر از ارتباط و مشورت با متخصصان و پژوهشگران داخل کشور (حدود 75 درصد خیلی زیاد و زیاد) و تجارب شخصی (حدود 65 درصد خیلی زیاد و زیاد) استفاده میکنند. درحالی که کمترین استفاده از ارتباط و مشورت با متخصصان و پژوهشگران خارج از کشور (حدود 56درصد کم و اصلا) و شرکت در همایشهای خارجی (حدود 69 درصد کم و اصلا) به عمل می آید. همواره استفاده از متن کامل منابع اطلاعاتی (90 درصد خیلی زیاد و زیاد) در اولویت نخست قرار دارد. به ترتیب اولویت، انجام کارهای پژوهشی (حدود 94 درصد خیلی زیاد و زیاد)، روزآمد کردن اطلاعات (حدود 88 درصد خیلی زیاد و زیاد) و تالیف و انتشار آثار علمی (حدود 58 درصد خیلی زیاد و زیاد) انگیزه های اصلی پژوهشگران در استفاده از منابع اطلاعاتی و کتابخانه محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، پژوهشگران، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، خدمات اطلاعرسانی، استفاده از منابع اطلاعاتی
  • رسول شهروز*، ایوب رحمنی، فریده نبی زاده صفحه 85
    جهت مطالعه بافت شناسی لوله رحمی گاومیش تعداد 10 دستگاه تناسلی گاو میش بالغ نمونه برداری شد. مطالعه عمومی بافت شناسی با روش هماتوکسیلین- ائوزین انجام شد و روش های رنگ آمیزی اختصاصی به کار گرفته شده به ترتیب عبارت بودند از: ورهاف، تولوئیدین بلو، و PAS. این مطالعه نشان داد که رشته های الاستیک در بافت همبند چینها و دیواره لوله رحمی و طبقه عضلانی و همچنین به میزان کم در طبقه سروزی وجود دارد. در مرحله لوتئال بافت پوششی لوله رحمی مخصوصا در ناحیه آمپول محتوی ترشحات حاوی گلیکوپروتئین یا کربوهیدرات میباشد. این نتایج اهمیت ناحیه آمپول را در تغذیه جنین نشان می دهد. این مطالعه نشان داد که ماست سلها به تعداد بسیار کم در بافت همبند حضور دارند. دانه های متاکروماتیک شبیه ماست سلها در سیتوپلاسم سلولهای پوششی ترشحی اویدکت در مرحله لوتئال مشاهده شد.
    کلیدواژگان: لوله رحمی، بافت شناسی، گاومیش، دوره استروس
|
  • Gheisari H.R.*, Jafari M., Kardan Z. Page 2
    This research with the aims of microbial flora determination in pasteurized milk and it’s shelf life study based on microbial and physicochemical parameters were performed within 10 days. In this study، 60 pasteurized milk samples randomly were selected and then total count of bacteria and total psychrophilic bacteria count were performed. To investigate microbial flora of pasteurized milk، colonies in each of the plates with different appearance were selected and transferred to a nutrient inclined medium agar inside tubes and incubated at 30 ºC for 24 hours. After 24 hours، individual colonies were investigated for shape، oxidase and catalase tests and gram staining. Depending on the needs، specific media and confirmation tests were used. Alkaline phosphatase، alcohol، acidity and pH tests and fat، protein، lactose، freezing point، moisture and specific gravity measurements were done daily on the milk samples. The results of this research showed that the total bacteria count of pasteurized milk was above the standard level of Iran after the seventh day of keeping and therefore their shelf lives in the refrigerator storage were determined maximum 6 days. Alcohol test was positive after the fifth day. The studied physicochemical factors showed no statistically significant differences during 10 days and were not found significant relationship between the studied physicochemical and microbiological parameters. Identified bacterial genus were Micrococcus، Lactobacillus، Bacillus، Corynebacterium and Pseudomonas. This study showed that the shelf life of pasteurized milk is low in Shiraz that could be due to high microbial load in primary raw milk.
    Keywords: Milk, Pasteurization, Shelf life, Microbial flora, Physicochemical parameters
  • Ezatkhahm.*, Alimolaeim., Drakhshanfara., Shamsaddini Bafti, M Page 11
    Clostridium perfringens، one of the most important pathogens is the main causative agent of enterotoxemia in farm animals. Vaccination is the most effective prevention method against diseases caused by Clostridium Perfringens. One of the most important testes regarding vaccine quality control is toxicity test (measuring residual toxin). The evaluation of test results was done regarding to clinical factors and mortality rate of mice that received vaccine. The present study was aimed to evaluate the toxicity test of enterotoxemia vaccine clinically، histopathologically and biochemically (BS، BUN and creatine) examinations. In this study، 21 Balb/C mouse with an average weight of 25 grams were used and divided into 3 equal groups Including group 1 (vaccine)، group 2 (control) and group 3 (culture medium). Health factors and mortality rate of all mice was checked before and during the survey. Groups 1 and 3 received 0. 5 ml enterotoxaemia vaccine and culture medium (without bacterium) subcutaneously، respectively and group 2 (control) did not receive any material. After 48 hrs blood sampling was done and blood biochemical factors were evaluated. Finally، animals were necropsied and histopathological studies on 3 groups were performed. The stata10 software and Anova and scheffe tests were used for Statistical analysis. For analysis of histopathological results، Fisher test were used. Histopathological results showed focal gliosis in brain tissue in the vaccinated group (except in two cases)، control group (except one) and culture medium group (except one). Liver tissues had mild lymphocytic hepatitis and mild hepatocellular degeneration and necrosis in all samples of vaccinated group، 6 samples of control group and 3 samples of culture medium group. Kidneys in all groups showed a mild degree of epithelial changes except of 1 case in vaccinated group and 2 cases in culture medium group. Heart، spleen، intestine and lungs were normal in all groups. Results showed no significant difference between groups. Also، biochemical Results showed a significant difference in amount of BS between group 1 and groups 2 and 3، as well as the amount of urea between group 1 and 3 (P < 0. 05). The results of the study indicate that enterotoxemia vaccine didn’t cause a significant injury in tested mice.
    Keywords: Clostridium perfringens, Enterotoxemia, Vaccine, Toxicity Test
  • Tahmasbyh.*, Gholamhosseinia., Riyahi Cholichehh., Momtazh., Rafiee Dolatabadi M., Jafari, M Page 20
    Zoonoses can be transmitted to people by many birds such as pigeons. Considering many people’s interests to keep pigeons، present study was conducted to PCR detection of Aeromonas hydrophila that is cause of many human infections such as gastroenteritis، wound infections and septicemia from pigeons in Shahrekord. Altogether 293 samples of pigeon faeces were collected with sterile cotton swabs from different areas of Shahrekord، Iran. Swabs were placed directly into alkaline peptone water. The enrichment cultures were then streaked on the glutamate starch phenol red agar (GSP agar). Isolates were subjected to different biochemical tests. Suspected colonies to A. hydrophila were tested by PCR. Antibiogram tests were performed using disc diffusion method. A. hydrophila was isolated from 13 (4. 44%) of 293 the samples. Resistance of isolates to Cefotaxime، Ciprofloxacin، Ampicillin، Co-trimoxazole، Trimetoprim، Chloramphenicol and Tetracycline was 0%، 61. 5%، 69. 2%، 84. 6%، 92. 3%، 100% and 100% respectively. Pigeons harbored antibiotics resistant A. hydrophila and could be an important component of drug-resistant A. hydrophila transmission from pigeons to human، especially kids and can pose a risk to human health in the region. Considering of what mentioned it is recommended to make pigeons owners and general public aware of potential dangers of pigeon ownership.
    Keywords: Aeromonas hydrophila, Pigeon, PCR
  • Mirsaeedi Farahani M., Sadri R.*, Todehdehghan F Page 26
    The physiological study was carried out to determine the relation between of risk factors and occurrence of infectious mastitis disease that associated in 453 indigenous dairy cattle in farms nearby the Tehran. Milk samples were collected for mastitis detection by California Mastitis test (CMT). The analysis of results revealed significant association between body weight، udders depth، teats length and diameter P<0. 001، and teats distance to the floor were decreased in affected cattle at P<0. 01. The frequency analysis revealed significant association for lactation stage، teat end distance to floor، udder shape and parity، teat shape، live body weight، teat and /or udder pathology، use of toxytocyin، feeding system and milk secretion with mastitis (P<0. 0001). The results of logistic regression analysis revealed significant negative association between teat length، frequency of culling and number of attendant، while there is a positive association between mastitis involved teat، teat diameter (apex، mid، and base)، milk secretion، udder shape، pendulous udder، feeding system، udder depth، teat shape، sucking، milk yield، udder pathology and live body weight. According the results it is concluded that some risk factors are strongly associated with mastitis in cattle.
    Keywords: Trypanosoma, Anemia, Economic losses, Equid, PCR
  • Naderi M., Safahieh A.*, Dehghan Madiseh S., Rajabzade Ghatrami E., Zolgharnein H Page 34
    Nonylphenol (NP) is a well-known compound as having the potential to mimic the natural hormone 17β-estradiol (E2) and disrupt the endocrine system in a wide range of organisms. However، the ability of different isomers of this compound is different in exerting estrogenic effects. The objectives of this study were to estimate the effects of a straight side-chain NP isomer (4-n-NP) on the vitellogenin (VTG) synthesis and thyroid hormone concentrations as estrogenic and non-estrogenic responses of yellowfin seabream’s (Acanthopagrus latus) endocrine system. In this regard the total numbers of 30 immature male fish were intraperitonealy injectioned by 10، 50، 100 µg/g of 4-n-NP over a period of one week. The induction of VTG synthesis in treated fish was investigated using alkali labile phosphate assay and measurement of total plasma calcium. The concentrations of thyroid hormones، thyroxin (T4) and triiodothyronine (T3)، in the plasma were also quantified by radioimmunoassay. The result showed that the VTG levels in the plasma were significantly increased by injection of 50 and and 100 μg/g of 4-n-NP (P<0. 05). Moreover، the total plasma calcium concentrations in fish exposed to the highest dose used exhibited a significant increase compared to the control (P<0. 05). In addition، T4 concentration in fish received 50 and 100 μg/g of 4-n-NP was significantly higher than the control group (P<0. 05). While، the plasma levels of T3 in fish treated by 100 μg/g of 4-n-NP was significantly lower than controls (P<0. 05). The results of present study indicate the potential of 4-n-NP to exert the estrogenic effect as well as disturbance in the balance of thyroid hormones in yellowfin seabream.
    Keywords: 4, n, Nonylphenol, Yellowfin seabream (Acanthopagrus latus), Vitellogenin, Thyroxin, Triiodothyronine, Alkali labile phosphate, Endocrine disruption
  • Soleimanzadeh E., Dalir, Naghadeh B.*, Asri Rezaei S Page 45
    The relationship between different indices of the copper deficiency was studied in 136 slaughtered male cattle (< 2 years). Copper status has been detected as marginally deficient in 57. 4، 36. 4، 34. 6، and 28. 2% of cattle based on the copper concentrations in plasma (5. 5-14. 5 µmol/L) and liver (19. 7-189. 1 mg/kgDM)، plasma ceruloplasmin levels (85. 4 - 178. 2 mg/L) and erythrocyte superoxide dismutase (ESOD) activity (2. 5-11. 4 U/mgHb)، respectively. In all cattle، the range of the molybdenum concentrations in plasma (0. 1-1. 45 µg/mL) was higher than the normal levels; however، in 33. 8% of samples the liver molybdenum content (5. 0-11. 4 mg/kgDM) was higher than the normal range. In 57. 7% of cattle with low level of plasma copper concentrations، a low level of ESOD activities (2. 5-9. 8 U/mgHb) was detected. In 38. 3 and 50. 0% of cattle with low levels of liver copper (19. 7-50. 0 mg/kgDM)، the plasma ceruloplasmin (85. 4-140. 3 mg/L) and ESOD (2. 5-9. 2 U/mgHb) was lower than the normal ranges. In all cattle with low levels of liver and plasma copper and lower levels of plasma ceruloplasmin and EOSD activity، plasma molybdenum concentrations were significantly (P<0. 0005) higher than to those with normal copper indices. Concurrent low levels of both EOSD activity and plasma cerlupasmin was only observed in 15. 7% of cattle. Strikingly، only in 1% of the animals all indices were، simultaneously، lower than normal levels. In 38. 5% of cattle with low level of plasma copper and 36. 2% with low levels of liver copper، liver molybdenum (2. 7-11. 4 mg/kgDM) were higher than the normal ranges. In conclusion، complex relationship was observed between biomarkers of copper deficiency and it proved to be difficult to rely on only one index to interpret the copper status. Comparing various indices، it appears that assessment of plasma copper concentration accompanied by ESOD activity could provide a more practical and useful approach in evaluation of copper status in cattle.
    Keywords: Copper, Molybdenum, Ceruloplasmin, Superoxide dismutase
  • Changizi E.* Page 57
    To assess hard ticks population on Sangsari sheep breed under the effect of weather’s parameters such as duration of sun shine، humidity، ambient temperature، altitude، 5% of a flock (almost 1000 sheep in mountains and fields of Semnan and Tehran provinces) were randomly separated and were observed monthly. During a year، a total of 1505 hard ticks (635 females and 870 males) containing Dermacentor marginatus، Dermacentor raskemensis، Hyalomma marginatum marginatum were separated. Infestation rate were vary from 0% in two last months of autumn and winter to 82% in September. Intensity of infestation in different times، was vary from 0 to 12. 45 ticks on each sheep. Results showed that there is a significant relation between duration of sun shine and humidity with prevalence of infestations (p<0. 01). Average prevalence of infestation in different months was 56. 85% and average of intensity of infestations was 7. 56 ticks on each sheep. Also it was found out that altitude is one of the parameters which can affect the site of ticks on sheep’s body.
    Keywords: Hard tick, Ecological parameters, Infestation prevalence, Semnan, Sheep
  • Mohammadi Z., Ghazanfari Sh.*, Adibmoradi M Page 67
    In this experiment two hundreds one day old broiler chicks (Ross 308) in 5 treatments and 4 replicates were used based a completely randomized design. Experimental treatments were: control treatment (basal diet)، clove essential oil (CEO) at different levels (100، 300 and 500 mg/kg + basal diet) and 600 mg/kg flavophospholipol antibiotics (FPA) + basal diet. Results showed that feed intake was negatively affected by increasing CEO as the lowest and the highest feed intake was observed when the broilers received 500 mg/kg CEO and antibiotic (P<0. 05) respectively. Also، the highest weight gain at antibiotic treatment and at the level of 300 mg/kg CEO and the lowest of weight gain was observed at control treatment and at the level of 500 mg/kg CEO (P<0. 01). The best and the worst feed conversion rate was observed at the level of 300 mg/kg CEO and control treatment (P<0. 001) respectively. Carcass and thigh proportional weights of broilers were increased at CEO oil and antibiotic treatments compared with control treatment (P<0. 01). Gastrointestinal and bursa of fabricius proportional weights of broilers were significantly decreased at CEO and antibiotic treatments compared with control treatment (P<0. 05). None of white blood cell، red blood cell، heterophil، lymphocyte، hematocrit، hemoglobin and antibody titers was affected by dietary treatments. In this experiment، the best performance was observed at the level of 300 mg/kg CEO.
    Keywords: Clove essential oil, Broiler Chicken, Growth Performance, Immune system, Carcass characteristics
  • Yousefi A.*, Gilvar A., Shahmirzadi T., Keshavarz M Page 77
    Researchers of Razi Vaccine and Serum Research Institute have vital role in the health، food security and prevention of common diseases in the country. Therefore، conducting research on information seeking behavior and information needs will help us to delivering the better information services. So، investigation of information seeking behavior of the researchers and methods in accessing to the information resources are the main purposes of this research. Survey research method has been used to conducting the research. In order to gathering data from the researchers، Google Docs online questionnaire has been designed. Link of this questionnaire، without sampling، has been sent to all researchers via the email. In total، 140 researchers، out of the 200، completed the questionnaire. Data were analyzed with descriptive statistics and were performed using SPSS statistical software. The research results show that the use of “journal articles” is a top priority. In order to access to scientific information، researchers mostly used “communication and consultation with Iranian experts and researchers” and “personal experiences” methods. While minimal use of “communication and consultation with foreign experts and researchers” and “participating to foreign congresses” have been done. Allways، using the fulltext of information resources is a top priority.
    Keywords: Information seeking behavior, Researchers, Razi Vaccine, Serum Research Institute, Information services, Use of information
  • Shahrooz. R.*, Rahmani A., Nabizadeh F Page 85
    For histological study of buffalo''s uterine tube، 10 genital organs of adult buffalos were sampled. General histology was taken out by H & E method، and special staining methods that used were respectively Verhoeff، toluidine blue، and PAS. This study revealed that elastic fibers exist in connective tissue of folds and wall of uterine tube and tunica muscularis، and also they exist relatively less in tunica serosa. In luteal phase، epithelium of uterine tube particularly in ampulla contains glycoprotein or carbohydrate secretion. These results revealed the importance of ampulla for primary nutrition of embryo. This study revealed that mast cells were scanty in connective tissue. Mast cell like metachromatic granules observed in cytoplasm of epithelial secretory cells of oviduct in luteal phase.
    Keywords: Uterine tube, Histology, Buffalo, Estrus cycle