فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 42 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی تیزرو* صفحه 4
    امروزه سازمان ها با مسائلی هم چون واکنش سریع به نیازهای مشتریان، شرایط رقابتی بسیار سخت در بازار و افزایش سطح تحولات محیطی روبه رو هستند. در چنین محیطی، سازمان ها به صورت سنتی و با روش های گذشته قابل هدایت و کنترل نمی باشند. لازمه واکنش موثر و مفید به این تغییرات و کسب مزیت رقابتی از فرصت های حاصله، دست یابی به چابکی سازمانی است. از آن جا که موفقیت سازمان ها در چنین شرایطی به تنهایی حاصل نمی شود، لذا زنجیره تامین سهم بسیاری در این موفقیت دارد، به همین منظور، اهمیت ورود چابکی به زنجیره تامین بیشتر نمود می یابد. زیرا چنین زنجیره ای می تواند به سرعت و به طور موثری به تغییرات بازار واکنش نشان دهد. از این رو از فاکتورهای اصلی موفقیت در زنجیره تامین چابک، بررسی جامعی صورت گرفت و 11 فاکتور شناسایی شده و سپس با یافتن ارتباطات این فاکتورها در تحقیقات گذشته، مدل چابکی زنجیره تامین طراحی گردید.
    کلیدواژگان: چابکی، زنجیره تامین، فاکتورهای اصلی موفقیت
  • مجتبی حاجیان حیدری*، سید محمدتقی فاطمی قمی، بهروز کریمی صفحه 18
    یکی از عوامل مهم در هر زنجیره تامین، توزیع مناسب کالاها از طریق مراکز توزیع است. گاهی اوقات اقلامی که تاریخ انقضا دارند برای شبکه توزیع محدودیت زمانی به وجود می آورند. زیرا با گذشت زمان فسادپذیری کالاها موجب هزینه هایی برای مشتری می شود. از طرف دیگر در زنجیره تامین معمولا سیاست های تخفیف که منجر به کاهش هزینه های مشتری برای مقادیر سفارش بیشتر می گردد، ارائه می شود. در این مقاله یک زنجیره تامین سه سطحی، شامل یک تولیدکننده، چندین توزیع کننده و مشتری توسعه داده شده است که در آن توزیع کننده ها برای مقادیر مختلف سفارش مشتری قیمت گذاری متفاوتی را در نظر می گیرند. در این نوع زنجیره تامین ابتدا شبکه توزیع به صورت برنامه ریزی عدد صحیح مدل بندی شده و سپس دو الگوریتم فراابتکاری شبیه سازی تبرید و ژنتیک برای حل مدل ارائه می شود. در نهایت نتایج حاصل از این دو الگوریتم با فرض وجود و عدم وجود تخفیف، مورد بحث و مقایسه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، شبکه توزیع، اقلام فسادپذیر، تخفیف، الگوریتم فراابتکاری
  • محمد قیصری*، امیرهوشنگ تاج فر، داود وحدت، ساره حسینی صفحه 26
    سنجش فراگیر توسط تکنولوژی های متنوع مبتنی بر شبکه، بسیاری از امور زندگی روزمره را ساده تر نموده است. پیش بینی می-شود تا پایان دهه جاری میلادی، حسگرهای بی سیم، هر آنچه را که در دنیای فیزیکی به ما تعلق دارند، به هم مرتبط کرده و شبکه ای جدید را تشکیل دهند. تکثیر تجهیزات هوشمندسازی در یک شبکه ارتباطی جامع و پویا، باعث ایجاد اینترنتی از اشیاء می گردد که در آن حسگرها و عملگرها به طور یکپارچه با محیط ترکیب شده و اطلاعات در سراسر سیستم به منظور ایجاد یک تصویر عملکردی مشترک به اشتراک گذاشته شوند. اینترنتی از اشیاء از مرحله ابتدایی خود قدم به مرحله بالاتر گذاشته و به عنوان انقلاب فناوری آتی، جهت تبدیل اینترنت استاتیک کنونی به محیطی پویا و کاملا یکپارچه عمل می نماید. رایانش ابری، حمایت قابل توجهی از اینترنتی از اشیاء به عمل آورده تا بتواند در مواجهه با اطلاعاتی که از حسگرهای مختلف و اشیاء هوشمند به دست می آید، برخورد منعطفی داشته باشد. با پیشرفت در زیرساخت های اینترنت، رایانش ابری در سطح بالاتری از خدمات نوع ابتدایی خود ارائه شده است که برخی ویژگی های آن عبارتند از: ارتقاء کیفیت خدمات رایانه ای، ارائه خدمات کاربردی، ارائه خدمات در قالب نرم افزار و ایجاد بسترهای مناسب برای به کارگیری کامل برنامه های کاربردی در اینترنت. در این مقاله سعی گردیده تا با بررسی مشکلات در زنجیره تامین و لجستیک سازمان ها، مدیریت آنها را از طریق فناوری اینترنتی از اشیاء مبتنی بر ابر اطلاعاتی پوشش دهی کرده و اثرات به کارگیری آن را تشریح می نماید.
    کلیدواژگان: اینترنتی از اشیاء، مدیریت زنجیره تامین، لجستیک، رایانش ابری، سنجش فراگیر، شبکه حسگر بی سیم
  • حمید شاه بندرزاده، غلامرضا جمالی، فهیمه شفیعی* صفحه 42
    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر ریسک زنجیره تامین و اندازه گیری اثرات آن در صنایع تولیدی لبنیات کشور می باشد. این مقاله از نوع پژوهش های کاربردی و به روش توصیفی، از نوع همبستگی بوده و از تکنیک های تحلیل رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر در تعیین عوامل موثر بر ریسک زنجیره تامین استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که دارای 37 سوال می باشد. برای سنجش پایایی پرسشنامه مقدار ضریب آلفای کرونباخ و برای سنجش اعتبار از آزمون، KMO و سطح تحت پوشش بارتلت4 استفاده شده است. براساس نتایج حاصل، مشخص شد که هفت عامل سیاسی، بازار، فناوری اطلاعات، اختلال، تامین، تولید و همکاری و ارتباطات بر ریسک زنجیره تامین در صنایع تولیدی لبنیات اثرگذار هستند. در ادامه برای مشخص شدن نقش مستقیم و غیرمستقیم هر یک از عوامل بر متغیر وابسته از تحلیل مسیر استفاده گردید و مشخص شد که عوامل فناوری اطلاعات، تولید و تامین بیشترین اثر را بر ریسک زنجیره تامین این صنایع دارند.
    کلیدواژگان: ریسک، زنجیره تامین، تحلیل مسیر
  • فرزاد محمود سلطانی*، رضا توکلی مقدم، نیکبخش جوادیان، عباس محمودآبادی صفحه 54
    افزایش چشم گیر جابه جایی مواد خطرناک نگراتی های را در مورد صدمات به انسان و طبیعت به وجود آورده است، بنابراین کاهش ریسک به عنوان معیاری مهم در محاسبات در نظر گرفته می شود. به طور خاص در این مقاله یک مدل دو هدفه خطی مختلط عدد صحیح برای مسئله توزیع مواد سوختی در شبکه با انبار توزیع چندگانه ارائه می گردد، به نحوی که مجموع هزینه انتقال و تاسیس انبار و مجموع ریسک برای انتقال مواد سوختی از انبار توزیع به نقاط تقاضا حداقل می شود. برای صحه گذاری مدل ریاضی، یک مثال عددی حل می شود و نتایج حاصل ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مسیریابی، مواد خطرناک، مدل دو هدفه، مختلط عدد صحیح
  • المیرا اهری پور* صفحه 62
    مسئله مسیریابی-موجودی (IRP)2 در بستر مدیریت موجودی توسط فروشنده (VMI)3 مطرح شده است. این مسئله از آن جهت مورد توجه است که دو جز از مدیریت زنجیره تامین (SCM)4 را به یکدیگر پیوند می دهد و در واقع ترکیبی از دو مسئله کنترل موجودی5 و مسئله مسیریابی وسیله نقلیه (VRP)6 است.
    در تحقیق پیش رو مسئله مسیریابی-موجودی چندین دوره ای برای مجموعه ای از مشتریان با احتساب هزینه های حمل و نقل و کمبود به صورت سفارش معوقه7 مورد بررسی قرار گرفته است. نرخ تقاضا قطعی و اقلام از یک نوع می باشند. در ضمن محدودیت تامین کالا برای مشتریان وجود دارد که این محدودیت تاکنون در تحقیقات صورت پذیرفته در نظر گرفته نشده است. هم چنین ناوگان حمل با ظرفیت متفاوت برای هر وسیله جهت توزیع محصول در دسترس است. بر خلاف اکثر مسایل مسیریابی-موجودی که امکان بازدید از یک مشتری با وسایل نقلیه متفاوت در طول یک دوره میسر می باشد؛ در این مسئله در هر دوره حداکثر یک بار می توان جهت برطرف نمودن تقاضای آن دوره، از آن مشتری دیدن نمود.
    مسئله با دو روش حل گردید که هر یک از روش ها شامل دو فاز می باشد. در فاز اول که بین دو روش مشترک است میزان محصول ارسالی با ارائه یک سیاست تفکیک ثابت8 پیشنهادی برای هر مشتری تعیین می گردد، سپس با استفاده از الگوریتم های ژنتیک (GA)9 و جستجوی همسایگی متغیر (VNS)10، مسیر ارسال مشخص می شود. کدنویسی با استفاده از نرم افزار Matlab صورت پذیرفت. دو معیار مدت زمان اجرای برنامه و مقدار تابع هدف که همان سود حاصل از ارسال می باشد، مبنای مقایسه روش ها قرار می گیرد. در نهایت با مقایسه روش ها با توجه به معیارها، برتری روش اول مشخص گردید.از آنجایی که مسئله مسیریابی-موجودی جز مسایل با درجه پیچیدگی سخت می باشد روش حل پیشنهادی در این تحقیق می تواند از آن جهت حایز اهمیت باشد که جواب به دست آمده در سطح قابل قبول و زمان حل نیز کاملا رضایت بخش می باشد.
    کلیدواژگان: مسئله مسیریابی، موجودی، مدیریت زنجیره تامین، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم جستجوی همسایگی متغیر
  • صفحه 77
|
  • Ali Tizroo* Page 4
    Reaction to customer needs, very difficult competitive condition in market and increasing environment change are problems that today company encounter. in this environment condition cannot managing organizations by traditional method. Such useful and effective reaction and attaining competitive advantage needs agility. Because organization success in this condition don’t attained alone but supply chain have extra share in this success, thus use of agility is very important. This supply chain can rapidly reaction to market changes. Thus doing comprehensive review in Critical success factors and chose 11 factor and then by finding relation between these factor in paste study designing agility model of supply chain.
    Keywords: Agility, Supply chain, Critical Success Factor
  • M. Hajian Heidary*, Seyed Mohammad Taghi Fatemi Ghomi, Behrooz Karimi Page 18
    One of the important issues in any supply chain is appropriate distribution of items through distribution centers (DCs). Sometimes, items with expiration date cause time constraints for distribution network. On the other hand in supply chain, usually discount policies are announced which decrease customer’s costs in high order quantities. In this paper a three echelon supply chain with a producer, several DCs and customers is studied. DCs suggest different prices for different customer’s order. First, distribution network in this type of supply chain is modeled as Integer Non Linear Programming and then two metaheuristic approaches, simulated annealing algorithm and genetic algorithm, are developed to solve model. Finally results of these algorithms with and without discount are obtained and compared.
    Keywords: Supply Chain, Distribution Network, Deteriorating Items, Discount, Meta, heuristic algorithm
  • M. Gheysari*, A. H. Tajfar, D. Vahdat, S. Hosseini Page 26
    Ubiquitous computing has facilitated many aspects of our daily life using various technologies based of network. It is expected that wireless sensors connect every things in the physical word which belong us, making a new network up to the end of current decade. The increased usage of the smart devices in a dynamic and comprehend network led to the internet of things in which sensors and activators are combined with the environment in an integrated way and information are shared throughout the system in order to make a common performance image. Internet of things has entered into its next step leaving the primary step and act as a future technology revolution turning current static internet to a dynamic and completely integrated environment. Cloud computing significantly has supported the internet of things technology by obtaining information from different sensor and objects to be able to behave in a flexible way. The Internet of things improvement has led to a type of cloud computing with higher services level than primary ones. Some characteristics of it (cloud computing) includes; higher quality in computer services, Presenting practical services, presenting services in the form of the software, and creating proper platforms for complete practical software in the internet. This article, surveys the supply chain management and logistic problems in organizations, manages the problems using internet of things based on cloud computing and finally explains the impacts of its applications.
    Keywords: Internet of Things, Supply Chain Management, Logistics, Cloud Computing, Ubiquitous Computing, Wireless Sensor Networks
  • Hamid Shabandar Zadeh, Gholamreza Jamali, Fahime Shafiee* Page 42
    The purpose of this paper is defining the effective factors on the risk of supply chain and measures its effect on the manufacturing industries. This study is a practical research with a descriptive correlation method, that used the multiple regression analysis and path analysis techniques to determine factors affecting the risk of supply chain. Data collection tool is a questionnaire that has 37 questions. To evaluate the reliability of the questionnaire Cronbach’s alpha, and for assess the validity of the questionnaire, KMO test and Bartlett's test has been used. According to the results, it has been defined that seven factors have been affected the supply chain's risk. They are Political, marketing, information technology, disruption, supply, production, collaboration and communication factors. In continues, for determine the direct and indirect role of each factor on the dependent variable, path analysis has been used and It was found that IT factor has the most effect on supply chain risk.
    Keywords: Risk, Supply Chain, Path Analysis
  • Farzad Mahmoud Soltani*, Reza Tavakkoli, Moghaddam, Nikbakhsh Javadian, Javadian, Abbas Mahmoudabadi Page 54
    Since hazardous material transportation has been dramatically increased in terms of quantity, their incident impacts are getting to be known as a serious concern. Therefore, transport risk is usually considered as a main factor in hazardous material transportation and management. In this paper, a bi-objective mathematical model is developed for solving the fuel distribution problem, in which routing and location problems are solved simultaneously. While the problem is formulated as a mix-integer programming (MIP) model, distribution centers are considered as candidates, in which its main aims are to select the best set of establishing centers and find the best routes for carrying fuels from selected distribution centers to gas stations. The proposed model is eventually validated using the experimental data. Finally, the associated results are analyzed and the conclusion is provided.
    Keywords: Locating, routing problem, Bi, objective model, Hazardous material, Mixed, integer programming
  • Elmira Aharipour* Page 62
    Inventory-routing problem (IRP) is introduced in vendor managed inventory (VMI) concept. The importance of IRP is combining two elements of supply chain management. Indeed IRP integrates inventory control and vehicle routing problem. In this research multi period IRP for a set of customer with considering transportation and shortage costs is investigated. Each customer faces a demand at a deterministic rate and one type. In addition in this problem there is a product supply limitation that there is no attention to this limitation in literature. The inventory of the customers are replenished by a fleet of heterogeneous vehicle of limited and various capacity. Unlike most of the problems in literature that several vehicle can visit one customer in a period, in this problem a customer will be visited no more than once in a time period. The problem has been solved by two methods that which of them contains two steps. In the first step, that is common between methods, the quantity of sent products for every customer is determined by a proposal fixed partition policy (FPP).Then the sequences of customers are determined by genetic algorithm and variable neighborhood search algorithm. Finally the methods are compared by two criteria, run time and the profit of dispatching. Since the inventory routing problem is a NPhard problem, the solving method proposed in this study can be useful because the dispatching revenue is in reasonable rate and run time is quite satisfaction.
    Keywords: Inventory Routing Problem, Supply Chain Management, Genetic Algorithm, Variable Neighborhood Search