فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 51 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر پور صادق، سید محمدرضا فرشچی، سید محمدرضا موحدی صفت صفحات 1-44
    این تحقیق به پیاده سازی یک الگوی جدید مدیریت ریسک، مبتنی بر نظریه ی بازی های تکاملی با رویکرد سازمان های نظامی می پردازد. در حال حاضر تمامی روش های سنتی مدیریت ریسک از دو مشکل اصلی؛ یعنی عدم توانایی کارکرد در محیط های پویا و همچنین ناتوانی محاسبه الگو های راهبردی رقابتی- همکارانه رنج می برند. اگرچه تاکنون روش های زیادی برای رفع این دو مشکل ارائه شده است، این راه حل ها نتوانسته اند مشکل ناتوانی کارکرد را حل کنند. در ضمن نرخ صحت سیستم نیز کاهش چشمگیری پیدا کرده است. این تحقیق با استفاده از ارائه ی یک الگوی اکتشافی- استنتاجی علاوه بر حل هر دو مشکل یاد شده، به صورت هم زمان، به ارائه ی یک الگوی نوین در مدیریت ریسک های نظامی پرداخته است. نوع تحقیق کاربردی و از روش توصیفی– تحلیلی استفاده شده است. استفاده از نظریه ی ترکیب تکاملی در انتخاب عوامل موثر بر ریسک های نظامی، سبب بهبود عملکرد الگوی پیشنهادی شده است. نتایج نشان می دهد روش پیشنهادی علاوه بر افزایش 7% نرخ صحت تصمیم ها نسبت به بهترین الگو های سنتی، روش جدیدی را برای ارزیابی و مدیریت ریسک ها ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک دفاعی، عوامل پویای ریسک، نظریه ی بازی ها، بازی های تکاملی
  • علی حنفی، میرنجف موسوی صفحات 45-72
    رعایت اصول پدافند غیرعامل در مکان گزینی تاسیسات زیر بنایی از قبیل: نیروگاه ها، صنایع نظامی، صنایع سنگین، تعیین مسیر خطوط انتقال آب، گاز و نیرو، خطوط ارتباطی، پالایشگاه ها، ایستگاه های پمپاژ و... می تواند در شرایط بروز خطر و هر گونه تهدید نظامی موجب کاهش خسارات شود. عوامل متعدی در مکان یابی تاثیرگذار می باشند که بخش عمده ای از آنها عوامل جغرافیای طبیعی (اقلیمی و ژئومورفولوژیکی) هستند. در این تحقیق برای شناسایی مکان های حساس و مهم نظامی از منظر پدافند غیرعامل در مرز ایران و ترکیه از دو گروه داده استفاده شد. داده های اقلیمی مانند: تعداد روزهای یخبندان، تعداد روزهای بارشی و سرعت باد از پایگاه سازمان هواشناسی دریافت گردید. برای دسترسی به داده های دیگر (هیدرو و ژئو) از نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی و تصاویر ماهواره ای استفاده گردید. در ادامه این نقشه ها در محیط GIS رقومی می شود و لایه های شیب، جهات شیب، ارتفاع، فاصله از آبراهه، فاصله از نواحی شهری، فاصله از خطوط مواصلاتی، جنس زمین، روزهای بارشی، روزهای یخبندان و سرعت باد در منطقه ی مورد مطالعه، تهیه می گردید. با استفاده از روش تحلیلی AHP به هر یک از متغیرهای مورد مطالعه با نظر کارشناسان امور دفاعی، وزن عددی داده شد. در نهایت با بهره گیری از روش هم پوشانی کلیه ی لایه های موثر در دفاع غیرعامل در محیط GIS تلفیق شدند و در نهایت مناطق مناسب و نامناسب برای ایجاد مراکز و تاسیسات نظامی شناسایی و پهنه بندی گردید. نتایج حاصل نشان داد که منطقه ی مورد مطالعه قابلیت های جغرافیایی مناسبی به منظور دفاع غیرعامل دارد؛ به طوری که مناطق کوهستانی واقع در غرب منطقه، شرایط مناسبی برای ایجاد تاسیسات نظامی و غیرنظامی از بعد پدافند غیرعامل دارند؛ در صورتی که مناطق شرقی منطقه شرایط نامناسبی دارند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، مکان یابی، مراکز حساس، مناطق مرزی ایران و ترکیه
  • حسن کولیوند*، مصطفی لطفی جلال آبادی، سید حسین آتشی، محسن زراعتی صفحات 73-106
    از آنجایی که صرف داشتن پاره ای محفوظات که ماحصل نظام آموزش محور است، دانش آموختگان دانشگاه های افسری را در انجام مدیریت سازمانی نمی تواند یاریگر باشد و اینکه آموزش های پژوهش محور همواره از تاکید های مقام معظم رهبری در بازدید از دانشگاه های افسری آجا است؛ پس هدف اصلی این پژوهش ارائه ی الگویی برای تحقق آموزش های پژوهش محور در دانشگاه های افسری آجاست. بدین منظور الگوی تحقیق تدوین و بر مبنای آن پرسشنامه پژوهش تهیه شده است. این پژوهش، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام می شود. جامعه ی آماری آن، اعضای هیئت علمی و دانشجویان سال سوم ورودی 1387 دانشگاه هوایی شهید ستاری می باشند که 334 نفر با نمونه گیری طبقه بندی تصادفی، انتخاب شده اند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه ای مشتمل بر 30 سوال پنج گزینه ای و با آلفای کرونباخ 937/0 استفاده شده است. متغیرهای این پژوهش یعنی «شیوه های یاددهی و یادگیری، تدوین سرفصل ها و متون آموزشی، زیرساخت های آموزشی، پژوهشی و زیرساخت های اداری- نظامی» را سنجیده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون t تک نمونه ای، آزمون t برای گروه های مستقل و آزمون فریدمن برای اولویت بندی ابعاد پژوهش محوری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در بعد شیوه های یاددهی و یادگیری، نظرات دانشجویان و استادان به هم نزدیک، اما در سه بعد تدوین سرفصل ها و متون آموزشی، زیرساخت های آموزشی، پژوهشی و زیرساخت های اداری و نظامی، نظرات ایشان با یکدیگر متفاوت و مقایسه میانگین ها نیز بیانگر نظرات مثبت تر استادان در این سه بعد است. همچنین رتبه های ابعاد پژوهش محوری نسبت به یکدیگر اختلاف دارد و بعد زیرساخت های اداری- نظامی، زیرساخت های آموزشی- پژوهشی، تدوین سرفصل ها و متون آموزشی و شیوه های یاددهی و یادگیری به ترتیب در رتبه های اول تا چهارم قرار دارند؛ بنابراین وضعیت پژوهش و زیرساخت های مورد نیاز آن در دانشگاه هوایی شهید ستاری در میان چهار بعد در اولویت دوم قرار دارد؛ در مجموع میانگین سه بعد از ابعاد پژوهش محوری در این دانشگاه کمتر از متوسط و فقط میانگین بعد زیرساخت های اداری- نظامی کمی بالاتر از حد متوسط است. بنابراین وضعیت موجود ابعاد پژوهش محوری در دانشگاه های افسری مطلوب نبوده و نیازمند تقویت و توجه بیشتر است.
    کلیدواژگان: نظام آموزشی، الگوی آموزش محور، دانشگاه پژوهش محور، دانشگاه هوایی شهید ستاری
  • اسماعیل اسدی، محمد ذاکری صفحات 107-138
    جریان مناسب و پویای نوآوری در حیات جهان بسیار متغیر و پر تلاطم امروز ما نیازمند ابتکار، خلاقیت و نوآوری است. کارگیری الگوی پیترز و سازمان ها، مبتنی بر مجموعه ی متعددی از عوامل، از جمله «فرهنگ سازمانی» است. در این مقاله با به کارگیری الگوی پیترز و واترمن، تاثیر متغیرهای فرهنگ سازمانی، بر نوآوری سازمانی مورد ارزیابی قرار گرفته است. این پژوهش به لحاظ هدف توصیفی، به لحاظ مخاطب شناسی کاربردی و به لحاظ روش میدانی است و با توجه به ماهیت غیر دقیق و غیرقطعی فرهنگ سازمان، منطق فازی برای ارزیابی شاخص های آن انتخاب شده است. به منظور ایجاد پایگاه دانش و فازی سازی متغیرها، سیستم خبره ای متشکل از دیدگاه های 13 صاحب نظر مدیریتی تشکیل گردید. جامعه ی آماری تحقیق شامل مدیران آموزشی و پژوهشی دانشکده های یک دانشگاه نظامی و ابزار سنجش پرسشنامه بوده است. مطابق الگو، 8 متغیر اصلی فرهنگ سازمانی و 23 عنصر زیرمجموعه ی متغیرهای اصلی مورد ارزیابی قرار گرفتند. با استفاده از فازی سازی و به کمک پایگاه دانش، وضع مطلوب متغیرها تعیین و سپس با فازی زدایی پرسشنامه های تکمیل شده، وضعیت موجود شاخص های فرهنگ سازمانی و نوآوری مشخص و در نهایت میزان شکاف بین دو موقعیت مطلوب و موجود تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد متغیر دسترسی به مدیریت بیشترین و متغیر ارزیابی عملکرد کمترین سهم را در تحقق فرهنگ سازمانی پشتیبان نوآوری داشته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیران آموزشی و پژوهشی، نوآوری سازمانی، منطق فازی
  • قاسم رضا زاده، مرتضی پورزارع، غلامرضا ملکی، سید حسین هاشمی نسب صفحات 139-168
    جنگ یکی از دغدغه های پایان ناپذیر بشر بوده و خواهد بود. پیام انقلاب اسلامی ایران حفظ سرزمین در اندیشه های حضرت امام خمینی(ره) و پیش بینی هرگونه تهدید احتمالی دشمنان و مقابله موثر با چنین تهدیداتی است. تهران حساس ترین شهر کشور است و به همین دلیل توجه به آن اهمیت دارد. هدف از این مقاله، نقش لندفرم های ارتفاعات شمال شهر تهران(دره ها) از دیدگاه کارشناسان پدافند غیرعامل برای بهره برداری از ارتفاعات البرز در جنگ های ناهمطراز در برابر تهدیدات فرامنطقه ای است. پس پرسش اصلی این است که به کارگیری ارتفاعات البرز برای پدافند غیرعامل در جنگ ناهمطراز در برابر نیروهای فرامنطقه ای چگونه باید باشد؟ روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. ابتدا متغیرها استخراج شد و با استفاده از پرسشنامه ای 4 گویه ای و 5 گزینه ای برای اولویت بندی دره های نه گانه در ارتفاعات شمال(غربی، مرکزی و شرقی) تهران تدوین شد و به نمونه ی آماری؛ شامل 20 نفر از کارشناسان پدافند غیرعامل داده شد. در مقادیر مجذور خی مشاهده شده برای تفاوت دره های نه گانه ی ارتفاعات شمال تهران، اولویت بندی بر اساس متغیرهای تاثیرگذار به صورت تفکیکی و تجمع و موقعیت جغرافیایی انجام گرفت. نتایج نشان می دهد دره های نه گانه ارتفاعات شمال تهران با یکدیگر تفاوت دارند. مقایسه ی رتبه میانگین ها نشانگر آن است که به ترتیب دره های شمال شرقی (دره ی اوشان فشم) بیش از دره های دیگر حائز شرایط لازم برای رعایت اصل استتار، اصل اختفاء و پوشش، قابلیت ایجاد تاسیسات حیاتی و استحکامات و امکان احداث پناهگاه با ظرفیت بالاست. به این منظور راهکارهای کاربردی در خصوص چگونگی بهره برداری از ارتفاعات البرز در پدافند غیرعامل در جنگ های ناهمطراز ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، لندفرم ها، دره، ژئومورفولوژی نظامی، شهر تهران
  • سید رضا درویشی صفحات 169-206
    درباره ی مدیریت نظامی تحقیقات اندکی صورت گرفته است. شاید از مهم ترین مشکلات و موانع موجود می توان رقابت شدید و سری ارتش های جهان با یکدیگر؛ نبودن محققان توانمند در این زمینه و کمبود منابع مناسب تحقیق را برشمرد. هدف از این پژوهش رسیدن به معنایی جامع از مدیریت و مدیریت نظامی، ارائه الگوهای مدیریتی مناسب در راستای سیاست گذاری فعالیت های مدیریتی و نظامی برای نیروهای مسلح و همچنین شناسایی ترازهای مناسب مدیریتی و تبیین ذاتی و اکتسابی بودن مدیریت و فرماندهی است. این تحقیق بر اساس کنکاش و جستجو در آیات قرآن کریم و روایات منقول از پیامبر اعظم (ص) و ائمه اطهار(ع) انجام شده است. شناخت مدیریت شایسته تر همیشه مورد توجه جوامع بشری بوده است. در این مقاله کوشش گردید به صورت توصیفی و آماری نمونه هایی از ویژگی های مدیران الهی بررسی می شود. این مقاله بر اساس پرسش هایی تهیه شده است: آیا مدیریت نظامی در قرآن و روایات تبیین شده است؟ فرمانده نظامی چه جایگاهی نزد خداوند و مردم دارد و ویژگی های برجسته آن نزد خداوند کدامند و آیا مدیریت و فرماندهی امری ذاتی است یا اکتسابی؟ و الگوهای شایسته ی مدیریتی و فرماندهی چه کسانی و با چه ویژگی هایی می باشند. در این تحقیق مسئله مدیریت نظامی در حکومتی الهی و ویژگی های مدیریت نظامی از دیدگاه قرآن و روایات تبیین شده است؛ برای ما مسلمانان مدیریت نبوی و مدیریت علوی می باید سر لوحه ی کارهایمان باشد و با اینکه خداوند پیامبر اسلام (ص) را اسوه ی حسنه در تمامی زمینه ها و همه ی اعصار معرفی می کند، ولی به دلیل تبیین بسیاری از مسائل حتی مربوط به انبیاء گذشته، حضرت داود (ع) را یک فرمانده و مدیر نظامی برتر به جهانیان معرفی می کند. با این حال خداوند به گونه ای مبسوط به ویژگی ها و ابعاد فرماندهی و مدیریتی داود نبی (ع) در قرآن پرداخته است و می توان با اجرا کردن آن در عرصه های فرماندهی و مدیریتی در زمان حال و آینده به کارکردهای مناسبی دست یافت. از جمله ویژگی های ایشان می توان به اطاعت و تبعیت از فرماندهی، قاطع بودن، خستگی ناپذیری، داشتن علم و آگاهی، مصمم بودن، پرهیز از ریاست طلبی و مشورت در کارها اشاره کرد.
    کلیدواژگان: حضرت داود(ع)، مدیریت، مدیریت نظامی، فرماندهی نظامی
|
  • Naser Poursadegh, Sayyed Mohammadreza Farshchi, Mohammadreza Movahhedisefat Pages 1-44
    This study aimed at developing a new risk management model based on the Evolutionary Game Theory in military contexts. Nowadays, all traditional risk management methods suffer from two main problems; ineffectiveness in dynamic settings and mobility in estimating cooperative-competitive strategic models. None of the models suggested to address these problems have been able to overcome the problems of ineffectiveness. Trying to introduce an exploratory inductive model as to addressing both problems simultaneously, this study develops and suggests an innovative model for military risk management. The study is an applied one in its nature based on descriptive-analytic design. Incorporation of the evolutionary combination theory in selecting the effective variables for military risk management purposes has enhanced the efficiency of this model. The findings reveal that this innovation, while enhancing the accuracy of decisions for about %07 compared to the traditional models, introduces a new method for risk assessment and management.
    Keywords: Defensive risk management, risk dynamism factors, Game Theory, evolutionary games
  • Ali Hanafi, Mir Najaf Moosavi Pages 45-72
    Observation of inactive defense principles in site selection for infrastructures such as power plants, factories, military and big industries, telecommunication lines, refineries and pumping stations can reduce damage under dangerous circumstances and military threats. In fact, rational use of natural potentialities can play a key role in reducing the dangers originating from threats. Site-selection is affected by many parameters many of which have climatic-geomorphological origins. To identify critical and military significant sites located in Iran-Turkey borderlines in terms of inactive defense, two sets of data were obtained (i.e., the climatic such as frozen and rainy days and wind speed) from the Meteorological Organization and those of the hydro-geo were based on topographical, geological maps and satellite images. They, then, were quantified in GIS context and slope layers, and their directions, heights, distance from waterways, urban areas, and roads, land quality, rainy and frozen days and wind speed were investigated. An AHP-based analytic method was employed to quantify the data. Then, the overlapping method was used to synthesize all effective layers in inactive defense in GIS context. Finally, both appropriate and inappropriate sites in terms of military perspectives were identified. The findings revealed that the study area, specially the western mountainous region compared to that of the eastern, enjoys geographically sound capabilities to meet inactive defense purposes.
    Keywords: Inactive defense, site, selection, military, critical sites, Iran, Turkey borderlines
  • Hasan Kolivand*, Mostafa Lotfi Jalalabadi, Seyyed Hosein Atashi, Mohsen Zeraati Pages 73-106
    Due to the failure of conventional trainings to empower the graduates from army universities to be successful in their mission, organizational management and employment of military equipment, and emphasis by the Supreme Leader and Commander- in- chief on research-based education, this study aimed to introduce such a model for the army universities. As an applied research in nature and descriptive analytic in design, this study involved 334 participants, including the students and professors selected based on random stratified sampling. To collect required data, a researchermade 30-item questionnaire enjoying acceptable indices of validity and reliability was administered. To analyze the data, various t-tests and Friedman test for ranking the variables were conducted. The findings revealed that the participant's perspectives correlate in terms of teaching and learning approaches; however; they differ in other variables including syllabus design and materials, and as to various facilities and infrastructures such that the professors are more positive. Meanwhile, significant differences were explored among the variables in terms of inter-variable rankings showing an ascending order of variables; military-administrative facilities, educational-research facilities, syllabus design and materials, and finally teaching learning approaches. Then, three sets of variables stand below the mean but only the military administrative one stands above the mean. Accordingly, the variables building up a research-based education do not enjoy satisfactory status quo and they need further strengthening and attention.
    Keywords: Educational system, research, based model, conventional training model, research, based university, Shahid Sattari University
  • Esmaeil Asadi, Mohammad Zakeri Pages 107-138
    In the era of an ever-changing world, we are in a dire need of initiative, creativity and innovation. Sound and dynamic flow of innovation in organizations is based on multitude of variables including “organizational culture”. Employing Peters and Waterman’s model, this study aimed at investigating the effects of organizational culture variables on innovation in organization. As a descriptive, applied and field study, the research was designed based on fuzzy logic due to an imprecise nature of organizational culture. In order to adopt the variables, a panel of 13 management experts was involved. For this purpose a sample of participants composed of education and research managers from a military university attempted a questionnaire. Accordingly, eight main variables of organizational culture and 23 minor ones were investigated. Then, taking the advantages of fuzzy logic and the literature, their desirable level and after removal of fuzzy principles, status quo of the indices of both organizational culture and innovation and ultimately the gap between the desirable and existing states were analyzed. The findings revealed that access to management principles has had the highest but performance assessment the lowest impact in the realization of organizational culture supporting innovation.
    Keywords: Organizational culture, education, research managers, organizational innovation, fuzzy logic
  • Ghasem Rezazadeh, Morteza Pourzareh, Gholamreza Maleki, Seyyed Hosein Hasheminasab Pages 139-168
    War is and will be an everlasting concern for man. The message of the Islamic Revolution of Iran is protection of the national sovereignty and independence in the light of the lofty perspectives of late Imam Khomeini and taking predictive measures against any likely threats. Tehran, the capital, is the most critical city such that investigation of the role of its land form deems necessary so that the findings can be used to defeat enemy threats in asymmetric wars (e.g., bombings and missile attacks). To this end, this study tries to address the way the Alborz mountain range can be employed in inactive defense in asymmetric wars likely to launch by non-regional forces. As a descriptive-analytic research, the study utilized a researcher-made questionnaire, compassed of four main categories based on Likert scale in order to rank the nine valleys accordingly. For this purpose, 20 military and inactive defense experts attempted it. Chi-square analysis was run to explain the nature of the variables separately, cumulatively and geographically. The findings showed that the valleys are not homogeneous, comparison of mean scores revealed that the northeastern valleys (Oshanfasham Valley) enjoys most of the characteristics in terms of camouflage, concealment and cover, establishment of main infrastructures and shelters (natural and artificial). The study, then, suggests certain practical approaches on how to employ such land forms in asymmetric wars.
    Keywords: Inactive Defense, land forms, valleys, military geomorphology, Tehran
  • Sayyed Reza Darvishi Pages 169-206
    Research in the field of military management is very scant, possibly due to intensive and secret competitions among the world armies, lack of competent experts and their inappropriate context, resource restrictions. Research on the topic of this study is not an exception to this trend. To this end, this study aimed at offering a comprehensive definition of management and military management, identification of appropriate criteria for it and exploration of its inherited or acquired nature. Following a Quranic approach and narrations from the Holy Prophet of Islam and Shia Imams (pbu), this study quantitatively investigated certain characteristics of the prophets. More specifically, the study tried to address the issues like: the status quo of military management in Quran and the Narrations, position of military commander in relation to Allah and people, military commander's characteristics from divine perspectives, inherited and acquired nature of such a management, and qualified examples of management and command. The study, in fact, deals with military management in divine government and its features from Quranic and Narrative perspectives. It, then, highlights the needs of military organizations for divine commandment and superiority of such a divine and humane management system to conventional and organizational commanders. Contrary to introducing the prophet of Islam as the best and comprehensive example in all areas and eras, Allah introduces David the Prophet as a professional military commander. He is so comprehensively characterized in Quran that application of his characteristics can result in sound functions in the present and future command and management. He is, for example, characterized as an epitome of obedience, decisiveness, indefatigability, resourcefulness, determination, and avoidance of seeking for directorship and consultancy in affairs.
    Keywords: Prophet David (pbuh), management, military management, military command