فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1392)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کاظم برزگر بفرویی*، علی شیخ الاسلامی صفحه 6
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه ی محیط یادگیری سازنده گرا، شامل: پایایی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به منظور آماده سازی جهت کاربرد در پژوهش های تربیتی انجام شده است. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 646 دانش آموز دبیرستانی (328 دانش آموز دختر و 318 دانش آموز پسر) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز بین دبیرستان های شهرستان یزد انتخاب شدند و با پرسش نامه ی محیط یادگیری سازنده گرا مورد آزمون قرار گرفتند. پایایی این ابزار بر حسب ضرایب آلفای کرونباخ در مورد گروه نمونه محاسبه و تایید شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی همسو با پژوهش های قبلی به استخراج 5 عامل انجامید. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که این ساختار 5 عاملی برازش قابل قبولی با داده ها دارد. بنابراین، با توجه به ویژگی های روان سنجی مطلوب، پرسش نامه ی محیط یادگیری سازنده گرا می تواند در پژوهش های مربوط به ادراک از محیط کلاس به کار رود.
    کلیدواژگان: پرسش نامه ی محیط یادگیری سازنده گرا، پایایی، روایی
  • سمانه بهزادپور*، زهرا سادات مطهری، پگاه گودرزی صفحه 25
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین حل مساله و تاب آوری با میزان رفتارهای پرخطر است. روش تحقیق از نوع عل‍ی مقایسه ای وهمبستگی بود. جامعه ی آماری دانش آموزان دختر دبیرستانی دارای پیشرفت تحصیلی بالا و پایین در منطقه9 آموزش و پرورش شهر تهران بود. نمونه ی مورد مطالعه 35 دانش آموز دارای پیشرفت تحصیلی بالا و35 دانش آموز دارای پیشرفت تحصیلی پایین بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه-ای چندمرحله ای انتخاب شدند. از مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون، مقیاس سنجش رفتارهای پرخطر و پرسش نامه شیوه حل مساله کسیدی و لانگ برای جمع آوری داده ها استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد بین دو گروه در متغیرهای تاب آوری، حل مساله و رفتارهای پرخطر تفاوت وجود دارد. به-طوری که میانگین نمرات دانش آموزان دارای پیشرفت بالا در مقیاس تاب آوری و سبک خلاقیت حل مساله و میانگین نمرات دانش آموزان دارای پیشرفت پائین در سبک های درماندگی، کنترل و اجتناب از حل مساله و همچنین در مقیاس رفتارهای پرخطر بیشتر است. نتایج حاصل از ضریب همبستگی نیز نشان داد که بین رفتارهای پرخطر و تاب آوری در هر دو گروه رابطه منفی وجود دارد. همچنین بین سبک های درماندگی، کنترل و اجتناب از حل مساله در گروه دارای پیشرفت پایین و کنترل و اجتناب از حل مساله در گروه دارای پیشرفت بالا با رفتارهای پرخطر رابطه ی مثبت دیده شد. این یافته ها می تواند در مورد آموزش و ارائه خدمات مشاوره ای دانش آموزان مفید باشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، رفتارهای پرخطر، انگیزه ی پیشرفت
  • الهه حجازی*، ناهید صادقی، میثم شیرزادی فرد صفحه 43
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی باورهای اساسی و ادراک از روابط والدینی با بهزیستی ذهنی بود. به همین منظور، 655 دانش آموز دختر و پسر رشته های نظری از دبیرستان های شهر تهران به روش خوشه ایانتخاب شدند و به سیاهه ی باورهای اساسی (BBI)، مقیاس ادراک والدین (POPS)، مقیاس رضایت از زندگی و مقیاس های عاطفه مثبت و عاطفه منفی پاسخ دادند. یافته های حاصل از تحلیل های همبستگی و رگرسیون چندمتغیری گام به گام نشان داد که باور به دنیای معنادار، باور به خود مطلوب، ادراک گرمی والدین و ادراک از حمایت والدین از خود مختاری با بهزیستی ذهنی رابطه ی مثبت دارد. باور به دنیای معنادار به همراه ادراک گرمی والدین، باور به خود مطلوب وادراک حمایت والدین از خود مختاری 51 درصد از تغییرات بهزیستی ذهنی را تبیین می کند. بر اساس این یافته ها تلاش برای ایجاد باورهای مثبت و بهینه سازی روابط والدینی با ارتقاء سطح بهزیستی ذهنی دانش آموزان همراه است.
    کلیدواژگان: باورهای اساسی، ادراک از روابط والدینی، بهزیستی ذهنی
  • فریبرز درتاج* صفحه 62
    هدف از انجام این پژوهش مقایسه ی میزان تاثیر دو روش آموزش به شیوه ی بازی و سنتی برانگیزه و پیشرفت تحصیلی ریاضی دانش آموزان پسر سال سوم ابتدایی شهر تهران بوده است، روش تحقیق، نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه گواه استفاده گردید، حجم نمونه متشکل از60 نفر دانش آموز پسر سال سوم ابتدایی است که30 نفرآن هاگروه آزمایش و30 نفر گروه گواه بوده است و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابتدا محقق از میان مدارس ابتدایی منطقه 7 یک مدرسه، سپس از میان چهارکلاس سوم این مدرسه دو کلاس را انتخاب کرد، بعد از آن یک کلاس را به گروه آزمایش و کلاس دیگر را به گروه گواه واگذار کرد. ابزارهای سنجش در این پژوهش شامل پرسش نامه ی انگیزه ریاضی، آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته و آزمون هوش ریون بوده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و در بخش استنباطی از تجزیه و تحلیل کوواریانس استفاده گردید. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین های انگیزه و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان آموزش دیده با روش بازی و دانش آموزان آموزش دیده با روش سنتی، از نظر آماری تفاوت معنا دار وجود دارد؛ بدین صورت که میزان انگیزه و پیشرفت تحصیلی دانش آموزانی که به روش تدریس بازی آموزش دیده بودند نسبت به دانش آموزانی که به روش تدریس سنتی آموزش دیده بودند، بیشتر بود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش به شیوه ی بازی نقش پررنگ و با اهمیتی در افزایش انگیزه و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: روش تدریس مبتنی بر بازی، روش تدریس سنتی، انگیزه ریاضی، پیشرفت تحصیلی
  • سامان رحمانی*، جواد مصرآبادی، تقی زوار صفحه 81
    تشخیص ویژگی های دانش آموزان منضبط وغیر منضبط از اولین گام های مدیریت کلاس اثربخش است. در این راستا هدف از این پژوهش تعیین تفاوت دانش آموزان منضبط و غیر منضبط از لحاظ هوش هیجانی و ذهن خوانی است. نمونه ی این پژوهش 384 نفر از دانش آموزان دوره ی متوسطه ی سال تحصیلی90-89 شهر تبریز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و روش هدفمند انتخاب شدند. برای انتخاب دانش آموزان منضبط و غیر منضبط از دو نقطه برش برای نمرات انضباط دختران و پسران و نیز نظرات مسولین مدرسه استفاده شد. همچنین برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی هوش هیجانی شیرینگ و آزمون ذهن خوانی بارون -کوهن استفاده گردید. داده های به دست آمده با آزمون های MANOVA و t مستقل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین دو گروه از لحاظ ترکیب نمرات هوش هیجانی و ذهن خوانی تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج نشان دادند که بین دو گروه دانش آموزان از لحاظ متغیرهای هوش هیجانی و ذهن خوانی تفاوت معناداری وجود دارد. در مجموع یافته های این پژوهش حاکی از آن است که هوش هیجانی بالا منجر به کاهش مشکلات انضباطی شده و وجود دانش آموزانی با ذهن خوانی بالا موجب بروز مشکلات انضباطی در مدارس می شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، ذهن خوانی، بی انضباطی
  • محسن شکوهی یکتا*، سعید اکبری زردخانه، خدیجه شاه محمدی صفحه 98
    هدف تحقیق حاضر بررسی اثربخشی آموزش کنترل خشم و حل مسئله بر سلامت روان و سبک های تربیتی مربیان پیش دبستانی بود. نمونه گیری به صورت غیرتصادفی بود. گروه نمونه شامل 32 نفر از مربیان زن مراکز پیش دبستانی شهر تهران بودند. مطالعه ی حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی است. پس از اعلام آمادگی مربیان برای شرکت در پژوهش، کارگاه های آموزشی، هفته ای یک بار در بیست و یک جلسه ی دو ساعته برگزار شد. بسته ی مداخلاتی مورد استفاده شامل دو بخش آموزش حل مسئله و آموزش مدیریت خشم بود. ابزارهای سنجش نیز عبارت بودند از: پرسش نامه سلامت روانی- 28، سیاهه خشم حالت- صفت و مقیاس روش های تربیتی معلمان، قبل از شروع و بعد از اتمام دوره آموزش، مربیان پرسش نامه های مذکور را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss انجام گرفت. یافته ها نشان داد که شرکت مربیان در کارگاه ها، به افزایش حل مسئله، کاهش پرخاشگری، افسردگی، اضطراب و استرس آنان منجر شده است و هر دو میانگین بهزیستی و درماندگی روان شناختی در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معنادار داشتند؛ ولی خرده مقیاس های خلق و خوی خشمگینانه، کنترل خشم درونی و بیرونی بین دو مرحله تفاوت معنادار نشان ندادند. یافته ها مبین آن است که این مداخلات نسبتا ثمربخش بوده است، هرچند که تغییر ویژگی های شخصیتی پایدار نیازمند برنامه های طولانی مدت و پیگیری های مداوم تر است.
    کلیدواژگان: کنترل خشم، روش حل مسئله، سلامت روانی، روش های تربیتی
  • جمال عاشوری*، شهنام آزاد مرد، سیده سمیه جلیل آبکنار، مهدی معینی کیا صفحه 118
    این پژوهش با هدف ارائه ی یک الگو برای پیش بینی پیشرفت تحصیلی بر اساس راهبردهای شناختی و فراشناختی، جهت گیری هدف های پیشرفت و هوش معنوی انجام شد. طرح پژوهش در این مطالعه توصیفی – تحلیلی از نوع همبستگی بود. بدین منظور 400 دانش آموز دبیرستانی به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. آزمودنی ها پرسش نامه ی راهبردهای شناختی و فراشناختی برگرفته از مجموعه مقیاس های راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ)، پرسش نامه ی تجدید نظر شده جهت گیری هدف های پیشرفت (AGQ-R) و پرسش نامه هوش معنوی (SIQ) را تکمیل کردند. یک آزمون معلم ساخته به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی زیست شناسی در نظر گرفته شد. داده ها با روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل رگرسیون نقش واسطه ای راهبردهای شناختی و فراشناختی و هوش معنوی را در میان جهت گیری هدف های پیشرفت و پیشرفت تحصیلی تایید کرد. همچنین هدف اجتناب از عملکرد تاثیر مستقیم و منفی بر پیشرفت تحصیلی داشت (P<0/01). بنابراین برای افزایش پیشرفت تحصیلی درس زیست شناسی نخست باید به آموزش هدف تبحرگرا، سپس به آموزش خودنظم دهی فراشناختی اقدام کرد و در نهایت از پیامدهای منفی هدف اجتناب از عملکرد آگاه بود.
    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی و فراشناختی، جهت گیری هدف های پیشرفت، هوش معنوی، پیشرفت تحصیلی
  • ندا فراهینی*، غلامعلی افروز، سیدکاظم رسول زاده طباطبایی صفحه 137
    هر فرد تیزهوشی، لزوما خلاق نیست، اما بهره برداری کامل از هوش، بدون خلاقیت میسر نیست. بنابراین مطالعه ی عوامل مرتبط با خلاقیت تیزهوشان ضروری است. هدف از این پژوهش، مطالعه ی ارتباط میان شیوه های فرزندپروری والدین و کمرویی با خلاقیت در تیزهوشان است. به این منظور، تعداد 237 دانش آموز دختر دبیرستانی مدارس سمپاد (استعدادهای درخشان) شهر تهران، با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شد و «آزمون کمرویی استنفورد»، «مقیاس خلاقیت عابدی» و «مقیاس شیوه های فرزندپروری بامریند» به عنوان ابزار سنجش، مورد استفاده قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، علاوه بر روش های آمار توصیفی، از ضریب هم خوانی خی دو برای معنادار بودن ضریب فای استفاده شد. نتایج نشان داد در گروه افراد با شیوه فرزند پروری اقتدار منطقی مادر، در کمرویی پایین، کمترین فراوانی مربوط به خلاقیت در سطوح بسیار کم و کم بوده و بیشترین فراوانی مربوط به سطوح خلاقیت زیاد و بسیار زیاد است و یافته ها بین سطوح کمرویی و خلاقیت با توجه به سبک فرزند پروری منطقی نشان می دهد که میزان ضرایب هم خوانی برابر با 51/0 بوده است (001/0p<). به عبارتی، اکثر افرادی که تحت شیوه های فرزند پروری اقتدار منطقی بوده و دارای سطح کمرویی پایین هستند، از خلاقیت بالاتر از متوسط برخوردار هستند. بنابراین میان شیوه ی فرزندپروری اقتدار منطقی و کمرویی پایین با خلاقیت درتیزهوشان رابطه ی مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرزندپروری، کمرویی، خلاقیت، تیزهوش
  • جبرائیل فرزانه* صفحه 154
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی مشکلات برنامه ریزی درسی، خودآموزی، ارزشیابی و عوامل برون سازمانی مدارس آموزش از راه دور از دیدگاه دانش آموزان است. روش تحقیق پژوهش حاضر با توجه به موضوع آن، توصیفی- پیمایشی از نوع مقطعی است. برای وصول به هدف از بین جامعه ی آماری پژوهش حاضر که شامل کلیه ی دانش آموزان آموزش از راه دور شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 88-1387 بودند، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای 112 دانش آموز انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، از دو پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان در همه ی سئوالات پژوهشی (خودآموزی، برنامه ریزی درسی، ارزشیابی و عوامل برون سازمانی)، مشکلات را بیشتر از حد متوسط خود ارزیابی نموده اند. براساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که برای توسعه و تکمیل سیستم آموزش از راه دور در آموزش و پرورش زمینه های لازم ارائه شده در زیر را باید تامین کرد: 1- برای توسعه سیستم آموزش از راه دور باید برنامه های دولتی کامل تدوین و اجرا گردد. 2- برای فعالیت سیستم آموزش از راه دور باید کادر متخصص به وجود آید. 3- در سیستم آموزش از راه دور لازم است قانونی و نظارتی، اطلاعات تحلیلی و خدمات بازاریابی توسعه یابد. 4- در سیستم آموزش از راه دور اطلاعات و زیرساخت های ارتباطی باید تکمیل گردد. 5- برای توسعه سیستم آموزش از راه دور روش های تدریس، روش های علمی و سایر روش ها باید تکمیل گردد. 6- باید مکانیزم های کنترل فردی در سیستم آموزش از راه دور ایجاد گردد.
    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، دانش آموزان، خودآموزی، برنامه ریزی درسی، ارزشیابی
|
  • K. Barzegar Bafrooei*, A. Sheykholeslami Page 6
    The present study examined psychometric characteristics of constructivist learning environment survey, including reliability, exploratory and confirmatory factor analysis in preparation for use in educational research. For this purpose, a sample consisting of 646 high school students (328 girls and 318 boys) with a cluster random sampling method from Yazd city high schools were selected. And were tested with the constructivist learning environment survey. Reliability of this instrument in terms of Cronbach's alpha coefficients for this sample was calculated and verified. Exploratory factor analysis results led to the extraction of 5 factors wich are consistent with previous research. Confirmatory factor analysis results also showed that the five-factor structure is acceptable fit for the data. Therefore, According to the good psychometric characteristics, constructivist learning environment survey can be used for research related to the perception of the classroom environment.
    Keywords: constructivist learning environment survey, reliability, validity
  • S. Behzadpoor*, Z. Sadat Motahhary, P. Godarzy Page 25
    The aim of the present research was to determine the relationship between resilience and problem solving with high risk behaviors. Method of research was ex post facto and correlation. The statistical population of the present research comprised the female high school students with high and low achievement in educational district nine of Tehran. The research sample consisted of 35 students with high educational achievement and 35 students with low educational achievement. They were selected by multi-stage random cluster sampling method. Conner-Davidson Resilience Scale, Risk Behaviors Scale, and Kassidy & Long Problem Solving Style Questionnaire were used to gather data. The MANOVA results showed that there was significant difference in resilience, problem solving and high risk behavior between two groups. Mean scores of students with high achievement in resilience and creative problem solving style were greater than those of students with low achievement. Students with low achievement scored higher than students with high achievement in helplessness, control, avoidance problem solving styles and also high risk behavior. The results of Pearson correlation coefficient showed that there is an inverse relationship between resilience and high risk behavior in two groups. There is a significant difference between helplessness, control and avoidance problem solving styles with high risk behavior in students with low achievement. Also direct relationship was found between controls, avoidance problem solving styles with high risk behavior in students with high achievement. These findings can be useful for educational and counseling services for students.
    Keywords: resilience, high risk behavior, problem solving, educational achievement
  • E. Hejazi*, N. Sadeghi, M. Shirzadifard Page 43
    The current research is aimed to investigate the relationship between basic beliefs and perception of parental relationships and subjective well-being. To do so, 655 high school students in Tehran (283 boys and 372 girls), were selected through cluster sampling. They were asked to complete the Basic Beliefs Inventory (BBI), the Perception of Parents Scale (POPS), the Satisfaction with Life scale, and the Positive and Negative Affection Scales inventories. Results obtained from correlation and regression analyses showed that meaningful world belief, favorable self belief, parents’ warmth perception, and perception of parents’ self-autonomy support are positively and significantly related to subjective well-being. Meaningful world belief along with perception of parents’ warmth, favorable self belief, and parents’ self-autonomy support detemine 51% of changes in subjective well-being. Based on the results of the current study, it is concluded that attempts to construct positive beliefs and optimizing parental relationships have important contributions to students’ subjective well-being.
    Keywords: basic beliefs, perception of parenting, subjective well, being
  • F. Dortaj* Page 62
    The current study is an attempt to compare the effects of game-based and traditional teaching methods on third grade male student's motivation and progress in math in Tehran City. The research method is quasi-experimental and it is based on pretest-posttest procedure involving a control group. The sample included 60 third grade male students which were equally divided into experimental and control groups through available sampling method. The researcher first selected a primary school in District 7 of Tehran, and then two classes out of its four third grade classes were selected. Afterwards, one of the classes was detrmined as the control group and the other as the experiment group. The measurement tools of the research comprised (1) math motivation questionaire, (2) researcher-made achievement test and (3) Ryan's IQ test. Descriptive statistical mehtods (mean, standard deviation, etc.) were applied to analyze data, and covariance was applied in drawing conclusions. The results found through data analysis indicated that there is statistically significant diference between the means of motivation and educational progress of the students trained through game-based method and the students trained through traditional method. That is to say, motivation and achievement levels of students who had been trained through game-based teaching methods were more campared to motivation and achievement levels of the students who had been trained through the traditional methods. Thus, it can be concluded that the teaching style plays a substantial role in increasing students’ motivation and academic achievement.
    Keywords: Game, based Teaching Method, Traditional Teaching Method, motivation in math, educational progress
  • S. Rahmani*, J. Mesrabadi, T. Zavar Page 81
    One of the first steps in managing an effective class is to recognize the characteristics of disciplined and indisciplined students.The main purpose of this research was to compare emotional intelligence and mind reading in disciplined students and indiscipline students. The subjects consist of 384 high school in 89-90 educational year in Tabriz city who were selected by multi-stage cluster and purposive sampling method. Disciplined and undisciplined students based on two cut points were used for discipline score of boy and girls and school officials. Sharing emotional intelligence and Baron-cohen mind reading test were used in the research. Data analyses by MANOVA, independent sample t-test.MANOVA test results showed that there is a significant difference between two groups in terms of score, of emotional intelligence and mind reading. Also the results showed that there are significant differences between two groups in terms of mind reading and emotional intelligence, at the end the results of this research showed that high emotional intelligence discipline problems and these students who have high mind reading discipline problems
    Keywords: Mind reading, Emotional intelligence, undisciplined students
  • M. Shokoohi, Yekta *, S. Akbari Zardkhaneh, Kh. Shahmohammadi Page 98
    The aim of the present study was to investigate effectiveness of anger control and problem solving training on mental health and teaching style of pre-school teachers. The sample included 32 female teachers of pre-school centers in Tehran. The design of the study is quasi-experimental with single group pre-test and pos-test design. Training workshops were held once a week for 21 sessions and every session lasted for two-hours. The intervention package used in this study included two parts: teaching problem solving and anger management training. Assessment tools included Mental Health Inventory- 28, State- Trait Anger Expression Inventory, and Teaching Style. Before and after workshops, questionnaires were completed by the teachers. Results showed that teachers participation in the workshops lead to the increase of their scores on problem solving, and decrease on aggression, depression, anxiety and stress. Both means of well-being and psychological distress factors in pre-test and pos-test stages showed significant differences, however, subscales of anger temperament, anger control-in, and anger control-out between the two stages showed no significant differences. The results revealed that the intervention package was effective, though permanent changes of personality characteristics need more time and effort.
    Keywords: anger control, problem solving method, mental hygiene, teaching strategies
  • J. Ashoori*, S. H. Azadmard, S. Jalil Abkenar, M. Moeini Kia Page 118
    The aim of this study was to offer a pattern for predicting academic achievement based on cognitive and metacognitive strategies, achievement goals orientation and spiritual intelligence. The research design of this study was descriptive-analysis of correlation type. In order to reach the goal of the research 400 high school students were selected using stratified random sampling. All of them completed the revised achievement goals orientation questionnaire (AGQ), motivational strategies for learning questionnaire (MSLQ) and the spiritual intelligence questionnaire (SIQ). Teacher-made tests were considered as indicator of academic achievement on biology lesson. The data were analyzed using path analysis. The results of regression analysis confirmed the Intermediatry role of cognitive and metacognitive strategies and spiritual intelligence between achievement goals orientation and academic achievement. Also, Performance-avoidance goal had a direct and negative effect on academic achievement (p<0/01). So to increase the academic achievement in biology the first step must be training mastery approach goal, then training metacognitive self-regulation and finally be aware of the negative consequences of performance-avoidance goal.
    Keywords: Cognitive, metacognitive strategies, achievement goals orientation, spiritual intelligence, academic achievement
  • N.Farahini*, Gh.A.Afrooz, K.Rasoolzadeh, Tabatabaiee Page 137
    Not every gifted is necessarily creative, but fully utilizing the intelligence is impossible without creativity. Therefore the study on factors of creativity among the gifted is necessary.The aim of this study is to investigate the relationship between parenting styles and shyness with creativity among the gifted.In this study, we have selected 237 female students from Tehran's “Sampad” high schools using cluster random sampling method and applying “Bumrind parenting styles scale”, “Stanford Shyness Test” and “Abedi Creativity Scale” as the main tools for the investigation.Thereafter, data were analyzed by chi-square and phi coefficient, beside the descriptive statistics methods. Results revealed that in the parenting style group of maternal logical discipline, the least frequency of low shyness is for the lowest and low levels of creativity and the highest frequency is for the high and very high levels of creativity. The comparison between levels of creativity and levels of shyness according to the logical parenting style showed a correlation of 0.51 with a significance level of less than 0.0001 and a significant difference between groups via chi square test. In other words, most of the individuals who underwent logical discipline parenting style and had low levels of shyness, hold a higher than medium levels of creativity.
    Keywords: creativity, parenting styles, shyness, talented
  • G. Farzaneh* Page 154
    The main aim of the present study is investigatig the problems of self-educating, lesson planning, assessment and external factors in distance-education from students’ point of view. The research method, regarding its theme, is descriptive-survey and cross-sectional type. To achieve the objective of the study, from the research population including all students in distance education of Ardabil city in the academic year 1387-1388, 112 students were selected using a multistage cluster sampling. To collect the required data, two researcher-made questionnaires have been used. The results showed that students in all research questions (self-studing, lesson planning, assessment and external factors), evaluated the problems higher than their average bound. Based on the results of the present study, it can be concluded that to develop and implement distance learning systems in education the following recommendations can be taken into account: 1 - To develop a distance education system, government programs should be fully developed and implemented. 2 – To implement a distance education system, expert staff should be used. 3 – In a distance education system, analytical information and marketing services mut be develpped legally and under supervision. 4 – In a distance education system, communication and information infrastructure must be completed. 5 – To develop a distance education system, teaching methods, scientific methods and other procedures must be completed. 6 - Individual control mechanisms should be established in distance education system.
    Keywords: distance education, students, self, learning, lesson planning, assessment