فهرست مطالب

لسان مبین (پژوهش ادب عرب) - پیاپی 12 (تابستان 1392)

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 12 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدرضا ابن رسول*، محسن رضاخواه، رنوسفادرانی صفحات 1-23
    سده چهارم هجری، مقارن است با درخشش بزرگانی در آسمان علم و ادب. بی شک ابوحیان توحیدی یکی از این نام آورانی است که نامش تا به امروز باقی مانده است. نوشتار پیش رو، جستاری در زندگی توحیدی و کتاب «الامتاع و الموانسه» و بازشناسی درونمایه و سبک این اثر ارزنده است. بدین روی و پیش از پرداختن به سبک شناسی نثر توحیدی، ساختار و محتوای کتاب، سیر نثر پردازی و مهم ترین جریانها و عوامل موثر در چیرگی گفتمان نثر بر شعر را در این دوره بررسی نموده با جایگاه ابوحیان در نثرپردازی آشنا می شویم. انگیزه گزینش این اثر از میان آثار پرشمار ابوحیان، علاوه بر ارزش سبک شناختی و علمی آن، جامعیت و جایگاه مرکزی این اثر در میان سایر آثار اوست که در حقیقت بازتابی از همه آثار او به شمار می آید.
    کلیدواژگان: ابوحیان توحیدی، الامتاع و الموانسه، نثر فنی، سطح واژگانی، سطح نحوی
  • احمد پاشا زانوس*، هادی علی پورلیافویی صفحات 24-48
    گرچه سخن گفتن درباره شخصیتهای بی بدیل عالم خلقت، طلایه داران کشتی وجود و پی بردن به کنه شخصیت آنان، اهل بیت عصمت و طهارت -علیهم السلام- کاری بس دشوار است، اما شاعران و ادیبان در ادوار گوناگون کوشیده اند هر یک به فراخور توان خویش گوشه ای از فضائل و مناقب ارزشمند ایشان را در اشعار خویش منعکس کنند. شیخ احمد وائلی ملقب به امیر المنابر شاعر و خطیب پر آوازه نجف از جمله همین شعرای اهل بیت(ع) است که دفاع از حریم ولایت بازتابی گسترده در اشعار وی دارد.علم، عدالت، شجاعت، حلم و بردباری، مناعت طبع و... از خصال والای آن بزرگواران است که وی به ترسیم آن پرداخته است. سلاست و روانی کلام، مضمون سازی و تصویر پردازی های ظریف و عاری از تکلف و عاطفه صادقانه وی، موجد تاثیری نافذ در ذهن مخاطب است. ازسوی دیگر تجلی رویکردهای سیاسی و اجتماعی و نتایج فرهنگی در بطن اشعار و نیز استفاده از آیات، احادیث و حکمتهای روایی، اشعار وی را آکنده از معانی ژرف و پربار کرده است. پژوهش حاضر در صدد است تا علاوه بر ذکر برخی از ویژگی ها و مضامین اشعار و نیزخلاقیتهای این شاعر مبارز و متعهد شیعی، برخی از تجلیات سیمای آل عبا را در معدودی از اشعار شاعر نشان دهد.
    کلیدواژگان: شعرشیعی، اصحاب کساء، نجف، امیرالمنابر، احمد وائلی
  • مهدی خرمی*، محمد غفوری فر، علی نوکاریزی صفحات 49-67
    بینامتنی، حاصل رویکرد زبان شناختی از حوزه نقد جدید در ادبیات است و به معنای ارتباط موجود میان هر متن ادبی با متون قبل یا معاصر خود است. این نظریه با شیوه هنرمندانه ای توسط ناقد فرانسوی«ژوالیا کریستوا» در آغاز دهه60 قرن بیستم میلادی ارائه گردید. هرچند این اصطلاح بینامتنی در دهه های اخیر مطرح شده، این پدیده با همه انواع آن از دیرباز در ادبیات اسلامی کاربرد داشته است و شایعترین نوع این پدیده، کاربرد آیات، واژگان و معانی قرآنی در آثار ادبی است. یکی از برجسته ترین مقامه نویسان عصر عباسی که از قرآن تاثیر بسیاری پذیرفته و از آیات قرآنی به شکل گسترده و متفاوت در خلال مقاماتش بویژه در دو مقامه وعظیه و قزوینیه بهره جسته، ابوالفضل احمد بن حسین همدانی است. بدین منظور این مقاله با روش تحلیلی توصیفی و با استقرا از آیات قرآن کریم در دو مقامه(قزوینیه و وعظیه) همدانی در پی آن است که با استفاده از تطبیق نظریه بینامتنیت بین دو مقامه مذکور با قرآن کریم، همراه با ارائه شواهد، به تشریح و تبیین تاثیرپذیری همدانی از آیات و چگونگی کاربرد هنرمندانه آنها بپردازد. بررسی عملیات بینامتنی این دو مقامه گواه این است که همدانی گاه الفاظ، مضمون و یا افکار آیه یا آیاتی از قرآن کریم را منبع الهام خویش قرار می دهد و بیشترین شکل بینامتنی قرآنی بکار رفته در دو مقامه او به صورت نفی متوازی (امتصاص) است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت(تناص)، قرآن کریم، بدیع الزمان همدانی، مقامه قزوینیه، مقامه وعظیه
  • سید ابراهیم دیباجی، مجتبی عمرانی پور صفحات 68-87
    منظومه سرایی نحوی از جمله فنون کهن ادبی است. نحویان برای سهولت یادگیری قواعد نحوی به سرودن منظومه های نحوی پرداخته اند. پیامد این گرایش منظومه سرایی، نگارش شروحی مختلف و متعدد است. شرح توصیفی- انتقادی علی بن عطیفه، دانشمند نحوی قرن سیزدهم هجری، بر منظومه نحوی «العروه الوثقی» اثر عبدالسمیع بن محمدعلی یزدی یکی از آنهاست. از ویژگی های مهم این شرح درج فراوان آرای نحویان گذشته با نگاهی انتقادی بر آنهاست که تبحر و چیرگی کامل شارح را در نحو نشان می دهد. تاثر از عقاید نحویان پیشین در این نوشته به خوبی مشاهده می شود. بیشترین تاثیرپذیری وی از رضی الدین استرآبادی، سیوطی و سید علیخان مدنی است. شارح در این کتاب به مکتب نحوی بصره بیشتر گرایش دارد هرچند گاه آرای نحویان کوفه را بر دیگر نظرها ترجیح می دهد.
    کلیدواژگان: نحو عربی، منظومه سرایی نحوی، منظومه العروه الوثقی، علی بن عطیفه
  • امیرحسین رسول نیا*، مریم آقاجانی صفحات 88-106
    قرآن کریم در طول چهارده قرن، تار و پود زندگی و اندیشه انسان را مسخر کرده و در قلمرو علم مهمترین منبع الهام و جهت دهی فکری اوست. از طرفی همواره تسلسل و نظمی منطقی، به فهم مطلب و درک آن کمک کرده است. از این رو پژوهشگران هر علمی به طبقه بندی مطالب و جزئی تر کردن حوزه علمی خود پرداخته اند تا بتوانند بهتر آن را منتقل کنند؛ چنانکه نحویان یا عالمان دستور زبان عربی در وهله نخست کلمه را به سه دسته اسم، فعل و حرف تقسیم کرده اند و در باب هر کدام سخنها گفته و حتی سعی کرده اند تا هر بار این تقسیم بندی را محدودتر کنند؛ اما با وجود این، درباره جمله های شرطی زبان عربی با وجود کثرت و کاربرد بسیار این نوع جمله ها تقسیم بندی جامعی انجام نگرفته است. از این رو این جستار در این راه گام گذاشته و به طبقه بندی آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، جمله های شرطی، احتمال وقوع، ساختار، زبان عربی
  • حجت رسولی*، شکوه سادات حسینی، علی عدالتی نسب صفحات 107-127
    زمان از عناصر مهم روایت به شمار می آید و در ساختارشکنی هایی که ممکن است نویسنده یا راوی در سیر حوادث داستان صورت دهد، اهمیتی ویژه دارد. ژرار ژنت از نظریه پردازان مشهور رمان سه نوع رابطه زمانی را میان زمان داستان و زمان متن مطرح می کند که عبارت اند از: نظم، تداوم و بسامد.
    در پژوهش حاضر رمان النهایات عبدالرحمن منیف از این دیدگاه روایی و جنبه های زمان و اختلافات زمانی بر اساس دیدگاه ژنت به شیوه تحلیلی بررسی شده است. رهیافت این تحلیل حاکی از آن است که نویسنده از جنبه های مختلف زمانی و رابطه های زمانی سه گانه مذکور در جریان روایت خود بهره برده است و سیر زمانی رمان مذکور به تناسب اهداف نویسنده و حوادث داستان دارای فراز و فرودهایی است که در متن مقاله به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: روایت شناسی، زمان، مولفه های زمان، عبدالرحمن منیف، رمان النهایات
  • نسرین کاظم زاده*، کبری روشنفکر صفحات 128-149
    «داستانک» (short short story) یکی از شاخه های ادبیات داستانی است که در دهه هفتاد قرن بیستم در واکنش به برخی عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی همراه با پیشرفتهای تکنولوژی در زندگی بشر و بی رغبتی خوانندگان به داستانها و رمانهای پرحجم و طولانی ظهور یافت. این قالب داستانی منثور باید از «داستان کوتاه» جمع و جور تر باشد و از پانصد کلمه کمتر و از هزار و پانصد کلمه بیشتر نباشد و در آن عناصر «کشمکش» و «شخصیت پردازی» و«صحنه» و دیگر عناصر داستان کوتاه مقتصدانه و ماهرانه به کار رفته است. داستانک نیز مانند دیگر آثار ادبی دارای سبک مخصوص است و یکی از عناصر مهم آن را تشکیل می دهد؛ چرا که بیان کننده شخصیت صاحب آن است. محمود شقیر یکی از برجسته ترین داستانک نویسهای معاصر عرب و فلسطین است. مجموعه «طقوس للمرا الشقیه» اولین مجموعه داستانک وی است که در بر دارندهه لحظات حساس و تامل برانگیز در زندگی زنان و تلاشی برای افزودن مقام آنان در جامعه است. در این مقاله سعی بر آن است تا سبک این مجموعه به شیوه توصیفی- تحلیلی بررسی شود. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که این مجموعه دارای ویژگی های فنی جدید و تکنیکهای سبکی برجسته همچون تمرکز در درون شخصیتها، رمز واضح و شفاف، مفارقه (تضاد و تناقض)، انزیاح (هنجارگریزی)، پایانهای منفی، تکرار، فشردگی (التکثیف)، تشخیص، ساختار فعلی داستان با تاکید بر فعل مضارع همراه با شهامتی ستودنی در بیان واقعیتهاست.
    کلیدواژگان: داستانک، سبک، محمود شقیر، طقوس للمراه الشقیه
  • علی اکبر محسنی* صفحات 150-165
    بی تردید، کشورهای عربی خاورمیانه از نظر معادن نفت، گاز و دیگر سرمایه های زیر زمینی جزو کشورهای ثروتمند جهان به شمار می روند؛ ولی به لحاظ رشد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، در سطح نازلی قرار دارند. شاید همین امر، یکی ازانگیزه های خیزشهای مردمی دراین منطقه باشد. شناخت زمینه ها وعوامل سیاسی، فرهنگی و تاریخی عقب ماندگی این کشورها می تواند بردانش و انباشت تجربه های راهگشای دوست داران ادب سیاسی بیفزاید. یکی از شاعران پرآوازه ای که تامل در آثارهشت جلدی و بویژه سروده های سیاسی او، مخاطب را با چنین معرفتی آشنا می سازد، نزار قبانی (1998م) شاعر بزرگ سوری است. مطالعه آثارادبی او نشان می دهد که وی بیش از هر شاعر سیاسی دیگری توانسته است که مخاطب را با مهمترین ویژگی های ساختار سیاسی غیردمکراتیک منطقه خاورمیانه عربی آگاه کند و هم او را نسبت به پیامدهای نامطلوب این نوع نظامها بر روان فردی و جمعی مردم ازجمله نهادینه شدن ترس درجامعه، گسترش انفعال اجتماعی، ترویج نفاق و دروغ، فساد زبان، عقب ماندگی اقتصادی و توهم زدگی حاکمان و مردم آشنا سازد.
    کلیدواژگان: نزارقبانی، شعرعربی معاصر، استبداد، ادب سیاسی
  • الهه مسیح خواه *، حامد صدقی صفحات 166-192
    شک در شعر جاهلی از مسائل بحث برانگیز در ادبیات عرب است که از زمان مطرح شدن آن تا به امروز موافقان و مخالفانی بسیار را به تلاش برای اثبات یا رد آن واداشته است. از قصایدی که بسیار مورد طعن قرار گرفته و آن را ساخته و پرداخته یکی از راویان شعر جاهلی؛ یعنی خلف الاحمر می دانند، «لامیه العرب» شنفری است. همین امر نگارنده را بر آن داشت تا ضمن معرفی روشی آماری به نام «کیوسام»، درستی یا نادرستی انتساب این قصیده را به شنفری بررسی کند. روش کیوسام از روش های جدید در اسلوب آماری مخصوصا در تشخیص سبک نویسنده و تعیین مولف متن است و مبتنی بر آمارگیری طول جملات و واژه های پرکاربرد است. این پژوهش با استفاده از این شیوه آماری، به بررسی یکی از مسائل با اهمیت در زبان عربی؛ یعنی انتحال شعر جاهلی پرداخته است. لذا به شیوه تحلیلی - آماری به این نتیجه رسیده است که سبک نوشتاری متن با خصایص سبکی و زبانی شنفری تناسب دارد.
    کلیدواژگان: لامیه العرب، شنفری، خلف الاحمر، روش کیوسام، اسلوب نگارش
  • وصال میمندی*، فاطمه جمشیدی صفحات 193-216
    کنایه به عنوان یکی از گونه های علم بیان، از جمله شیوه ها و فنون ادبی لطیف و پسندیده برای بیان غیرصریح مفاهیم و مقاصد است. در این فن، گوینده بنا به اقتضای حال، غرض مورد نظر خود را در قالب کلامی جذاب به تصویر می کشد تا از راهی کوتاه و غیرمستقیم به هدف خویش نایل آید. کنایه نیز بسان دیگر فنون ادبی و غیرادبی از زمان پیدایش تاکنون در مسیر حیات خود، دستخوش فراز و فرودهای فراوانی شده است وآنچه امروزه به عنوان کنایه و اقسام آن شناخته می شود، با کاربردها و صورتهای اولیه ی این فن تفاوتهای چشمگیر دارد. نوشته حاضر کوشش نموده تا مراحل رشد و کمال و به بار نشستن کنایه را در طول تاریخ بلاغت پیگیری کند و گونه های مختلف آن را عرضه نماید. برای نیل به این هدف، ابتدا به تعریف و تبیین هر یک از کلیدواژه های تحقیق اعم از کنایه، تعریض، تلویح، ایما و اشاره، رمز و سایر گونه های کنایه پرداخته شده و سپس روند تحولات هر یک از این اقسام در طول تاریخ بلاغت عربی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کنایه، تعریض، تلویح، ایما و اشاره، رمز
  • روح الله نصیری*، خلیلی پروینی، محمدرضا خاکی، کبری روشنفکر صفحات 217-234
    آثار ادبی به ویژه آثار ادبیات داستانی، از جمله منابع گوناگون و مفیدی هستند که نویسندگان و فیلمسازان از آنها اقتباس و الهام می گیرند. نمایشنامه نیز دارای طرح و ساختاری متشکل از درونمایه، دست مایه و شخصیت نمایشی است. کتاب «بخلاء»، متضمن حکایتهایی است که بعضی از آنها قابلیتهای نمایشی و موقعیتهای کمیک قابل توجهی دارند. این مقاله به معرفی ساختار نمایشی حکایتهای «بخلاء» و نحوه اقتباس از آنها پرداخته است. با مطالعه کل حکایتهای بخلا، یازده حکایت انتخاب شده اند که بیشترین قابلیت (درونمایه، دستمایه، موقعیت و شخصیت دراماتیک) را برای اقتباس نمایشی داشتند. برای اقتباس نمایشی از قصه ای کهن، امکان تغییر عنوان، موضوع، شخصیتها، عبارات و افزودن توضیحات صحنه ای و دیالوگهای موثر به دلخواه درام نویس وجود دارد. هدف از این تغییرات، ایجاد سازگاری و انطباق با فرهنگ اجتماعی جدید است تا اقتباس از اثر کهن دارای پیامی جدید و مفید برای نسل معاصر باشد. تحقق این امر نیز نیازمند خلاقیت کارگردانی با تجربه است. این مقاله با معرفی حکایتهایی کهن از کتاب بخلا تلاش کرده است؛ ظرفیتهای نمایشی حکایات کتاب بخلارابرای الهام گیری و اقتباس درام نویسان خلاق و با تجربه نشان دهد.
    کلیدواژگان: کتاب بخلا، اقتباس نمایشی، طرح نمایشی، حکایت و داستان
  • شهریار همتی *، علی سلیمی، مصیب قبادی صفحات 235-249
    افسانه ها در شعر معاصر عربی، طی یک قرن گذشته، کاربردی گسترده یافته اند. افسانه «زرقاء الیمامه» از میراث دوره جاهلی، از جمله آن است که برخی از شاعران مشهور با بکارگیری آن، نابسامانی های موجود در جهان عرب را بازتاب داده اند. عزالدین مناصره، شاعر فلسطینی، در قصیده ای به نام «زررقاء الیمامه» و امل دنقل، شاعر مصری، در قصیده ای به نام «البکاء بین یدی زرقاء الیمامه» این افسانه کهن را به شکلی هنرمندانه در خدمت شعر پایداری بکار گرفته اند. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با مقایسه خلاقیتهای دو شاعر، شیوه ایجاد پیوند میان این افسانه و قضایای سیاسی و اجتماعی جهان معاصر را بررسی و با هم مقایسه نموده است. یافته های این پژوهش گویای آن است که دو شاعر، با دخل و تصرفی شاعرانه، این افسانه را به خوبی به ناکامی های جهان معاصر عرب پیوند زده و از آن، مفهومی نو خلق نموده اند، با این تفاوت که امل دنقل در این زمینه، با موضوع آفرینی و خلاقیت بیشتر، اثری برجسته تر پدید آورده است که در قالب آن، حجم فاجعه شکست اعراب از اسرائیل، به عنوان یک تراژدی انسانی، به طور کامل ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: زرقاء الیمامه، امل دنقل، عزالدین مناصره، افسانه، ادب پایداری
|
  • Seyyed Mohammad Reza Ibn Al Rasool*, Assistant Professor, Mohsen Reza Khah, Verno Sadrani Pages 1-23
    Fourth Century Hijra is the time of great literary men. Undoubtedly, Abu Hayan Tohidi is one of the well-known writers whose name has remained up to the present time. The present article is a study of his life and his book titled Interestingness and Sociability; this great book can be better read in terms of themes and style. Before studying Tohid's stylistic prose, in terms of structure and content, the evolution of prose, most important events and influential factors in the dominancy of prose over poetry in that period is taken into account. Thus, we become familiar with Abu Hayan's status in relation to prose. The reason for choosing this particular text is due to its stylistic and scientific value. In this book we can trace all the signs of Tohidi's literary works and his personality.
    Keywords: Abu Hayan Tohidi, Interestingness, Sociability, Technical prose, Level of words, Grammatical level
  • Ahmad Pasha Zanus*, Hadi Alipoor Liyafoie Pages 24-48
    Even though talking about great people of Ahl-albeyt is difficult task however, poets and literary men of different era have tried to reflect the values and virtues of these great people in their poems. Sheikh Ahmad Waeli known as Amir Almanaber is of the well-known poets of Njaf; he has tried to defend and reflect velayat in his poems. Knowledge, justice, bravery, patience, and self- respect are the features of these great people and they are used by the mentioned poet. Fluency, content and imagery are used in a simple and elegant way, devoid of genuine emotion of his fathering a pervasive impact on the reader's mind. On the other hand, political, social and cultural approaches in the context of his poems along with verses, hadiths, and narratives has enriched and deepened the meaning of his poems. The present study uses a descriptive-analytical method to highlight the innovations of this committed shiit in some of Waeli's poems.
    Keywords: Ahmad Waeli, Amir Almanaber, Kisa companions, Shiit poems
  • Mahdi Khorrami*, Mohammad Ghafourifar, Ali Noukarizi Pages 49-67
    Intertextuality is the result of the Linguistic approach in new field of criticism in literature. It is the connection between every literary text with its previous or contemporary texts. The theory was presented by the French critic, Julia Kristeva in the beginning of the 60s of the Twentieth century. Although the term intertextuality was coined in recent decades but this phenomenon has been used in Islamic literature and the most common type of this phenomenon, is the use of verses, vocabulary, and meanings of Quran in literary works. Hamadani is one of the most prominent writers of Maqameh in Abbasid era that has benefited, widely and differently, from many of the Quranic verses and chapters in his Maqamat. Therefore, this paper employs an analytical - descriptive method and by studying the Quranic verses in two Maqameh (Qazviynyeh and Vaziyeh) explains the influence of Quran on Hamadani. The analysis of two Maqameh shows that Hamadani was inspired by Quranic words, meanings or thoughts in his Maqamat. The most widely Quranic intertextuality used on two Maqameh is the Negation parallel.
    Keywords: Quran, Hamadani, intertextuality, Maqameh Qzvynyeh, Maqameh Vazyeh
  • Seyyed Ibrahim Dibaji, Mojtaba Omranipoor Pages 68-87
    Syntactical poems are of ancient devices of literature. To learn grammar easily, the grammarians employed poems. The result of such tendency brought about numerous commentaries. Ali Ibn Atifeh's descriptive-criticism, a grammarian scholar of the 13th Hejra, on the syntactical poems of Orvat Al-vosgha is one these commentaries written. One of the characteristics of this book is the detailed description over the opinions of the grammarians of the past with a critical view; this shows the proficiency of the critic. The influence of the ancient critics can be seen in this book and he is mostly influenced by Razi Al-din Astarabadi, Siyoti, and Seyyed Ali Khan Madni. The critic follows the syntactical school of Basra yet he occasionally prefers the grammarians of Kofu.
    Keywords: Arabic grammar, Syntactical Poems, Orvat Al vosgha, Ali Ibn Atifeh
  • Amir Hossain Rasoulnia*, Maryam Aqajani Pages 88-106
    Over fourteen centuries, Quran, has subdued the fabric of human thought and life and in the realm of science it the most important source of inspiration and thought direction. On the one hand, there is always a logical sequence and order, to understand and appreciate it. Hence, the researchers attempt to classify the content and the most detailed part of their science to transfer the knowledge as best they can. In this regard, the grammarians and the Arabic scholars have divided a word into three parts, noun, verb, and preposition and have to a great extend talked about them. They have also tried to use more subcategories for them. But in the case of conditional sentences, with their ample application, there is no comprehensive division. Thus, the present study has aimed to classify these conditional sentences.
    Keywords: Quran, Classification, Conditional sentences, Probability, Structure, Arabic
  • Hojat Rasooli*, Shokoh Sadat Hosseini, Ali Edalati Nasab Pages 107-127
    One of the important elements of narrative is time and it is of great importance when the writer or the narrator aims at deconstruction during the process of his writing. Gerad Genette, a well-known theorist of novel, he introduces three types of time between the time in the story and the time in the text that includes: order, duration and frequency. The present article studies the Endings in terms of narrative, time and time differences according to the theories of Genette. The result indicates that the writer has employed different time aspects and the three mentioned time. The evolution of time in this novel is related to the events and aims of the writer.
    Keywords: Narratives, Time, Time factors, Abdul Rahman Monif, Endings
  • Nassrin Kazemzadeh*, Kobra Roshanfekr Pages 128-149
    Short short story is one of the divisions of literary fiction that is written in reaction to some of the social, cultural, economical, and political factors; this is accompanied by the advancement of technology and man's reluctance towards long fictions in the seventy decades of the twentieth century.The form of such prose should be shorter than a short story, less than 500 words and no more than 1500. Elements of 'conflict', 'characterization', 'setting' and other elements of the short story should be used skillfully. Similar to other literary works, short short stories has a certain style which is one of the most important elements of it. Mahmoud Shaghir is one of the most prominent writers of the contemporary Arab and Palestine. Ritual for Naughty Women is his first collocation of short short story that includes sensitive and deliberative moments of women's life; it is an effort to promote their status in society. This article aims to consider the style of this collection using an analytical –descriptive method. The results of this research indicates that the collection includes new technical characteristics and prominent stylistic devices such as focusing on character's inside, clear and transparent code, separation (contrast and contradiction), deviation, negative endings, repetition, personification, the structure of the present story emphasizes on future verb expressing the reality with such bravery.
    Keywords: Short short story, Style, Mahmud Shaghir, Ritual for Naughty Women
  • Ali Akabar Mohseni* Pages 150-165
    Undoubtedly, Arabic countries of the Middle East are among the richest countries of the world in terms of oil, gas and other underground assets; however, in terms of economical, social, cultural, and political growth they are on a lower lever. This could be one the reasons for popular uprisings of the region. Understanding the intellectual, political, cultural, and historical backwardness of these countries increases the knowledge and experience of those who seek to comprehend the political literature. Reflecting on the eight volumes of a famous poet, Nizar Qabbani (1998), especially his political poems, familiarizes the audience with such knowledge. Studying his literary works, the reader understands that more than any other poets he has made his addressee aware of the non-democratic structure of the Arab Middle East. He aims to show the adverse consequences of such systems on the individual and collective psyche of the people, including the institutionalization of fear in society, development of social interaction, promotion of lie and hypocrisy, corruption of language, economic backwardness and hallucination of the authorities and people.
    Keywords: Nizar Qabbani, Contemporary Arab literature, Despotism, Political literature
  • Elaheh Masih Khah*, Hamed Sedghi Pages 166-192
    Doubtfulness in ignorant poetry is one of the controversial issues in Arabic literature which has made the cons and pros to try to accept or reject it. One of the ballades which has been reproached and considered as a work by one of the narrators of ignorant poetry, Khalf-ol-Ahmar, is Lamiyah-al-Arab by Shanfara. This encouraged the writer to investigate and verify the truth of assigning this ballade to Shanfara by introducing qu-some statistical method. Qu-some method is one of the new methods in statistics which assists in recognizing the style of the writer and determining the writer of the work; it is based on analyzing the length of the sentences and high frequency of the words. The present study has utilized this statistical method in exploring one of the important issues in Arabic language that is Plagiarism in ignorant poetry. Regarding analytical-statistical methods, the study indicates that the writing style of the text is related to the stylistic linguistic features of Shanfara.
    Keywords: Lamiyah, al, Arab, Shanfara, Khalf, ol, Ahmar, Qu, some method, Style of Writing
  • Vesal Miymandi*, Fatemeh Jamshidi Pages 193-216
    Kenning as a principle of eloquence is one of the literary acceptable methods which is used in order to express explicitly the intentions that only those people with literary tastes could perceive it. In this method, the speaker expresses his/her speech indirectly. Kenning has undergoes enormous changes like the other known methods. The old forms of kenning are different from its new forms. The present study is an attempt to investigate these changes over the history of Arabic eloquence and as a result discovering different types of kenning. For this purpose, first we define and explain each of the keywords in the study including kenning, irony, implicitness, pointing, code, and other type of kenning. Furthermore, the course of changes in each of the mentioned types throughout history of Arabic eloquence will be examined.
    Keywords: Kenning, Irony, Implicitness, Pointing, Code
  • Ruhullah Nasiri*, Khalil Parvini, Mohammad Reza Khaki, Kobra Roshanfekr Pages 217-234
    Literary works, especially works of fiction, are among the various useful sources that inspire script writers and movie makers and leads them to adapt them in their works. A play has a plot as well as a structure which includes a motif, a theme, and dramatis personae. Bokhala includes parables some of which possess outstanding dramatic capacities and comic situations. This article tries to provide an analysis of the dramatic structure of the stories in Bokhala and the approach to adapting them for the stage. All the tales in Bokhala are taken into account, eleven stories with the highest capacity (theme, motif, and dramatic situations and characters) for theatrical adaptation were chosen. To make a theatrical adaptation from an old tale, it is possible for the playwright to change the title, subject, characters, and phrases as well as to add scene explanations and effective dialogues. The purpose of these modifications is to adapt to the new social culture so that the new version could send a new massage to the new generation rather than repeating the same old massage. Realization of this ideal requires the creativity of an experienced director. However, the significance of this paper is to introduce stories from Bokhala which illustrate the above-mentioned features and can give way to adapting for the stage or writing plays by creative and experienced playwrights.
    Keywords: Bokhala, Theatrical adaptation, Plot, The tales
  • Shahriyar Hemati*, Ali Salimi, Mosayeb Ghobadi Pages 235-249
    Over the last century, myths have been widely used in contemporary Arabic poetry. The myth of blue dove is the legacy of the ignorant age. Some of the poets employ the myth to reflect on the turmoil's of the Arab world. Izz al-Din Monasereh, a Palestinian poet, in an ode called Blue Dove and Amal Danqol, Egyptian poet, in an ode called Albaka in the Hands of the Blue Dove applied this ancient myth in the poetry resistance. This research uses a descriptive, analytical method to compare the two poet's approach linking the legend with political and social issues of the contemporary world. The results show that both poets have used poetic creativity to link this with the failure of the Arab world and have created a new concept. Donqol has created more innovations in this area and the extend of defeat of the Arabs by Israel, as a human tragedy, has been comprehensively expressed.
    Keywords: Blue dove, ‫Amal Donqo l, Izz al Din Monasereh myth, Resistance literature