فهرست مطالب

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 87 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/23
  • تعداد عناوین: 18
|
  • منوچهر فرج زاده، علی عزیزی، حسین سلیمانی صفحه 2
    تاثیر مستقیم بارش در زندگی انسان ها و نقش آن در توسعه کشورها سبب توسعه روش ها و الگوریتم های برآورد بارش در میان متخصصان گردیده است. تاچند دهه قبل برای پیش بینی بارش از روش های سنتی استفاده می شد، تا اینکه ظهور ماهواره های هواشناسی باعث انقلابی در این زمینه گردید. با توجه به اینکه در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران توزیع ایستگاه های هواشناسی و دستگاه های باران سنج بسیار پراکنده بوده و از طرف مقابل تصاویر سنجنده هایی مانند MODIS و AVHRR به صورت رایگان قابل دریافت هستند، فرصت مناسبی برای جبران کمبودها در این زمینه است. با استفاده از تصاویر ماهواره ای، امکان برآورد حجم بخار آب قابل بارش با کمک باندهای جذبی بخار آب و باندهای حرارتی در هر زمان و مکان و در هر مقیاسی ممکن است. برای برآورد بارش از تصاویر ماهواره ای از الگوریتم هایی استفاده می شود که با توجه به طول موج مورد استفاده توسط سنجنده ها به سه دسته مادون قرمز و مرئی، میکروموج و ترکیبی از دو روش قبلی تقسیم بندی می گردند. روش های مبتنی بر مادون قرمز و مرئی دارای قدرت تفکیک زمانی و مکانی خوبی بوده در حالی که با استفاده از تکنیک های میکروموج بارش به صورت مستقیم مورد اندازه گیری قرار می گیرد، با این حال تکنیک های مذکور دارای ضعف های زیادی بخصوص در مدارهای پایین کره زمین هستند. تکنیک های ترکیبی برای جبران ضعف های مربوط به هر دو بخش مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اینکه تصاویر میکروموج در ایران قابلیت دریافت ندارد، بنابراین از دو روش میکروموج و روش های ترکیبی نمی توان استفاده کرد. به این دلیل در مطالعه حاضر الگوریتم های مبتنی بر طول موج های مرئی و مادون قرمز بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بارش، سنجش از دور، مادون قرمز، باند مرئی، باند میکروموج
  • حجت مهکویی، شهلا حسنی صفحه 14
    پیشرفت تکنولوژی امروزه به حدی در کشورهای صنعتی و فرا صنعتی دنبال می شود و این کشورها به سطوحی از آن دست یافته اند که در یک نگاه شاید باور آن سخت باشد که روزی در این کره خاکی انسان حتی قادر به برآوردن برخی از نیازهای اولیه مانند ساختن یک سر پناه امن نبوده است. در هزاره سوم دست یابی انسان به اطلاعات موجب پیشرفت تکنولوژی و ایجاد تحولات زیادی در زندگی شده است. امروزه قدرت یک کشور در عرصه بین المللی از توانایی های آن کشور در زمینه های استفاده از محیط جغرافیایی ناشی می شود؛ نحوه و چگونگی استفاده از موقعیت ژئوپلیتیکی یک کشور همواره آن را توانا می سازد که در عرصه بین المللی قدرتمند شود. داشتن تکنولوژی برتر می تواند عاملی برای تامین امنیت یک کشور در برابر تهاجمات یا عاملی برای ترس و تهدید دیگر کشورها جهت یک جنگ پیش دستانه باشد. کشورهای ابرقدرت دنیا مانند آمریکا دارای تکنولوژی و سیستم پیشرفت های به نام هارپ می باشند. هارپ یک پروژه تحقیقاتی است که در ظاهر برای بررسی و تحقیق درباره لایه ی یونوسفر و مطالعات معادن زیرزمینی (با استفاده از امواج رادیویی ELF/ULF/VLF) می باشد. ولی در واقع «پروژه ای با تکنولوژی جنگ ستارگان» به منظور کامل کردن یک سلاح جدید پایه گذاری گردیده است.
    این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اطلاعات موجود در سایت های اینترنتی به بررسی سیستم هارپ پرداخته است. هدف این مقاله مطالعه سیستم هارپ به عنوان یک تکنولوژی برتر است که در اختیار ایالات متحده آمریکا قرار دارد و می تواند به عنوان یک سلاح مخرب یا سازنده مورد استفاده قرار گیرد. نتایج نشان می دهد که این سیستم برای استفاده سازنده به کار گرفته نشده است.
    کلیدواژگان: هارپ، تکنولوژی، قدرت، امنیت، آمریکا
  • علی حنفی، ایرج حاتمی صفحه 24
    تقسیم بندی آب و هوایی و شناخت مهم ترین عوامل و عناصر تاثیرگذار بر هر ناحیه یکی مهمترین فاکتورهایی است که می تواند در برنامه ریزی های محیطی مورد استفاده قرار گیرد. دامنه تحقیقات اقلیمی از جمله تهیه نقشه های اقلیمی می تواند در مقیاس های بزرگ، متوسط، ریز و محلی صورت گیرد که در استان کردستان این تحقیقات بسیار محدود بوده است. در این پژوهش به بررسی ویژگی های اقلیمی استان کردستان در یک دوره آماری سی ساله از داده های ایستگاه های هواشناسی استان و با استفاده از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی پرداخته شد. پس از کنترل کمی و کیفی داده های هواشناسی و رفع نواقص آماری دو عنصر مهم اقلیمی دما و بارش در سطح استان مورد بررسی قرار گرفت و نقشه های هم دما، هم بارش و نیز همبستگی دما و بارش با ارتفاع در محیط نرم افزار و با استفاده از روش وزن دهی معکوس فاصله تولید گردید. انطباق درجه حرارت و بارش با مدل رقومی ارتفاع یک همبستگی معکوس و معنی داری را بین دما و بارش با ارتفاع در منطقه مورد مطالعه نشان داد. به طوری که با افزایش ارتفاع دما و بارش کاهش پیدا می کند. برای طبقه بندی اقلیمی استان از دو روش تجربی دمارتن و آمبروژه استفاده گردید و اقلیم های مختلف براساس آنها تعیین گردید. در طبقه بندی دمارتن استان کردستان به چهار نوع اقلیم نیمه خشک، مدیترانه ای، مرطوب و بسیار مرطوب تقسیم گردید و در طبقه بندی آمبروژه نیز منطقه به چهار نوع اقلیم نیمه خشک سرد، اقلیم ارتفاعات، نیمه مرطوب سرد و مرطوب سرد تقسیم گردیده است. در پایان برای تهیه نقشه اقلیمی استان کردستان پهنه بندی در محیط GIS صورت گرفت و از روش های موجود برای انترپولاسیون فضایی و تحلیل فضایی داده های مکانی، از مدل میان یابی وزن دهی معکوس (IDW) استفاده گردید و در نهایت نقشه های اقلیمی استان کردستان تولید گردید. نقشه های پهنه بندی تولید شده بیانگر آن است که بیشترین پهنه استان دارای اقلیم نیمه خشک و مدیترانه ای می باشد و تنها پهنه کمی از آن در قسمت غرب دارای اقلیم مرطوب و نیمه مرطوب می باشد.
    کلیدواژگان: اقلیم، پهنه بندی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقشه اقلیمی، وزن دهی معکوس فاصله
  • واحد کیانی، جهانگیر فقهی، عل یاکبر نظری سامانی، افشین علیزاده شعبانی صفحه 29
    داده های سنجش از دور چند طیفی منبع اطلاعات مهمی برای تشخیص تغییرات سطحی می باشند، به طوری که امروزه تصاویر سنجش از دور قادر به ارائه جدیدترین اطلاعات در جهت مطالعه پوشش زمین و کاربری های اراضی هستند؛ لذا هدف این پژوهش آشکارسازی تغییرات پوشش/کاربری منطقه طالقان در فاصله زمانی 1366 تا 1386 هجری شمسی با استفاده از سنجش از دور بوده است. منطقه طالقان یکی از شهرستان های تابعه استان البرز(کرج) بوده که تقریبا در محدوده حوزه آبخیز طالقان قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان داد که وسعت کاربری باغ 28/2 درصد افزایش داشته است درحالی که اراضی کشاورزی با روند کاهشی 05/15درصدی روبرو بوده اند. از طرف دیگر وسعت زمین های مرتعی 25/16 درصد کاهش و وسعت اراضی فاقد پوشش 08/28 درصد افزایش یافته است. مهمترین تغییر، احداث سد مخزنی طالقان در سال 1380 بوده است که موجب گردید بیش از 1100 هکتار از مرغوب ترین اراضی منطقه به زیر آب برود. از نظر بوم شناسی چون وسعت اراضی فاقد پوشش افزایش یافته و وسعت اراضی مرتعی کاهش یافته است، می توان گفت که وضعیت پوشش گیاهی رو به تخریب است. بنابراین به منظور احیای اراضی فاقد پوشش پیشنهاد می شود طرح های مرتعداری اجرا گردد و از تغییرات بدون برنامه ریزی اجتناب گردد.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، تغییرات پوشش، کاربری، منطقه طالقان، تصاویر ماهواره ای، آشکارسازی
  • حسن لشکری، مریم صبویی صفحه 32
    جهت بررسی الگوهای حاکم بر جو در زمان رخداد پدیده گرد و غبار در استان خوزستان، ابتدا ساعات و روزهای رخداد این پدیده در طی سال های 1997 تا 2006 در 11 ایستگاه سینوپتیک استان خوزستان استخراج شد.پس از استخراج 19 طوفان گرد و غبار با معیار حداقل 6 ایستگاه درگیر طوفان و حداقل دوام 2 روزه آن، نقشه های ترازهای فشاری 00، 850، 700، هکتوپاسکال در ارتباط با آن ها بررسی شد. نتایج حاصل از این بررسی ها 4 الگوی عمده را در زمان رخداد طوفان گرد و غبار در استان خوزستان بدست می دهد: الف- زبانه کم فشار پاکستانی در سطح زمین، ناوه در تراز 850 هکتوپاسکال و 700 هکتوپاسکال؛ ب- زبانه کم فشار در سطح زمین، ناوه در تراز 850 هکتوپاسکال، پشته در تراز 700 هکتوپاسکال؛ ج- زبانه کم فشار در سطح زمین، پشته در تراز 850 و 700 هکتوپاسکال؛ د- کم فشار دینامیکی مدیترانه و زبانه پرفشار سیبری در سطح زمین، ناوه در تراز 850 و 700 هکتوپاسکال.
    کلیدواژگان: طوفان گرد و غبار، خوزستان، نقشه های فشار، شرایط سینوپتیکی، الگوی طوفان ها
  • حسنعلی فرجی سبکبار، سعید آزادی قطار صفحه 39
    با توسعه تکنولوژی موبایل، بویژه توسعه نسل سوم وIP(1) تکنولوژی موبایل (3G)(2)، ظرفیت محاسباتی گوشی های موبایل(3) بیش از پیش قدرتمندتر شدند به طوری که این امر روش جدیدی را برای حل مشکلات در مواقع دستیابی به GIS زمان واقعی(4) در نتیجه ی ویژگی های قابلیت پویایی و دوری از فعالیت های صحرایی که در میادین نفتی بوجود می آید را فراهم می کند. بر مبنای مطالعه عمیق روی تکنولوژی های سکوی J2ME(5)، SVG(6) (گرافیک های برداری مقیاس پذیر) و تکنولوژی انتقال دهنده داده های موبایل و...؛ براساس شرایط واقعی میادین نفتی، طرح استخوان بندی خدمات موبایل GIS میادین نفتی و طرح تکنولوژی های کلیدی ای که در این مقاله مشخص شده اند را مطرح می کند؛ به طوری که این موضوع پایه ی تکنیکی را برای ساخت میادین نفتی ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: J2ME، سکوهای موبایل، خدمات GIS، میادین نفتی دیجیتالی
  • عباسعلی آروین صفحه 43
    جهت بررسی وجود روند تغییرات شبانه روزی ازون تروپروسفری در اصفهان از روش های آماری تحلیل خوشه ایو مقایسه خط روند استفاده شده است. در ابتدا الگوهای مشابه تغییرات روند را در کل دوره آماری با بهره گیری از تحلیل خوشه ایگروه بندی کردیم. بر این اساس تغییرات شبانه روزی ازون به چهار گروه روند (حداکثر روزانه، حداقل شبانه، روند افزایش روزانه و روند کاهش شبانه) تقسیم شد. اعتبار گروه بندی های بدست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس یکطرفه آزمون شد. به این ترتیب اختصاص 646 روز (3/88 درصد) به گروه بندی مزبور در سطح اطمینان بالای 95 درصد تایید شد. در ایستگاه لاله 6/94 درصد از روزهای سال از الگوی افزایش روزانه و کاهش شبانه پیروی می کردند. همچنین بررسی خط روند مقادیر میانگین و حدی فصلی و سالانه ازون نشان داد، ازون دارای روند تغییرات شبانه روزی منظم است که این روند در ایستگاه لاله دارای نظم بهتری است.
    کلیدواژگان: ازون، اصفهان، تحلیل سلسله مراتبی، تحلیل واریانس یک طرفه
  • مهندس حمید عنایتی، مهندس محسن حسن زاده شاهراجی صفحه 48
    یکی از مولفه های اساسی در توسعه پایدار(1) هر کشور، میزان دسترسی و بهره گیری از اطلاعات مکانی و انجام تصمیم گیری بر مبنای تحلیل های حاصل از سیستم های اطلاعات مکانی می باشد. برای این منظور در هر کشوری یک یا چند ارگان متولیان اصلی تولید اطلاعات مکانی می باشد. در سال های اخیر و با ورود به عصر فنآوری اطلاعات و دسترسی همگان به اینترنت، اهمیت ایجاد بستری در محیط سایبری به منظور عرضه اطلاعات مکانی دو چندان شده است. به همین دلیل نسل جدید محصولات ارگان های تولید کننده اطلاعات مکانی قابلیت عرضه و انتشار در محیط سایبری را دارا می باشد. برخی از این ارگان ها پا را فراتر گذاشته و نه تنها در زمینه انتشار اطلاعات مکانی در اینترنت پیشقدم شده اند بلکه امکان انجام برخی تحلیل های مکانی اولیه و ساده را هم برای کاربران فراهم کرده اند. این امکانات در کشورهای توسعه یافته دیده شده و اطلاعات مکانی در محیط سایبری در حال عرضه می باشد. به منظور استفاده از دانش و تجربیات کشورهای پیشرفته در زمینه تولید و انتشار اطلاعات مکانی، لزوم بررسی روند تولید داده های مکانی در این کشورها ضروری می باشد. در ایالات متحده USGS و در انگلستان OrdnanceSurvey متولیان این امر می باشند. از اینرو مقاله حاضر به بررسی روند تولید اطلاعات مکانی در این دو سازمان پرداخته است.
    کلیدواژگان: تولید اطلاعات مکانی، USGS، Ordnance Survey، کشورهای توسعه یافته، داده های رقومی
  • هوشمند عطایی صفحه 54
    هدف کلی این مقاله، بررسی سیمای کلی زیست اقلیم استان چهارمحال وبختیاری و چگونگی تاثیرگذاری پارامترهای اقلیمی بر آسایش و راحتی انسان به روش ترجونگ می باشد. عامل فوق، در بسیاری از زمینه های شهرسازی، پزشکی، معماری، توریسم و... می تواند کاربرد داشته باشد. با توجه به این هدف، با استفاده از روش پهنه بندی ترجونگ و با بکارگیری پارامترهای دما، رطوبت نسبی، ساعات آفتابی و باد در 8 ایستگاه سینوپتیکی و کلیماتولوژی طی دوره آماری 50 ساله (2007-1958) نسبت به تهیه نقشه های پهنه بندی زیست اقلیم در مقیاس ماهانه اقدام گردید. برای دستیابی به نقشه های مذکور روش ترجونگ، نرم افزارهای آماری -گرافیکی، گرادیان ارتفاعی و به ویژه بافرینگ نرم افزارهای 9.2.Arcgisو Autocad map به کار گرفته شد. تحلیل داده ها در دوره مذکور،گروه های زیست اقلیم ماهانه استان چهارمحال و بختیاری را آشکار ساخت. بدین ترتیب که ماه فوریه به دلیل حاکمیت عوامل اقلیمی بیرونی فقط یک ناحیه زیست اقلیم (K2)در سراسر استان محسوس است، درماه آوریل تاثیر توام عوامل بیرونی و محلی، سه تیپ بیوکلیمایی (C2،M3،W4) ودر ماه های تابستانی تاثیر عوامل محلی دو نوع بیوکلیما(H5،W4) را به وجود می آورد. با تغییر عوامل موثر، در ماه دسامبر بیوکلیمای ماهانه در استان چهارمحال و بختیاری مجددا به یک نوع یعنی بیوکلیمایK2 (بسیار خنک همراه با شب های سرد3-/2-) باز می گردد.
    کلیدواژگان: ترجونگ، ضریب راحتی، پهنه بندی زیست اقلیم، استان چهارمحال وبختیاری، بیوکلیمای ماهانه
  • محمدرضا عبدلی صفحه 59
    بشر از گذشته های دور علاقه مند به درک بهتر محیط پیرامونی خود و پدیده های موجود درآن بوده است. او برای دستیابی به دانش منابع زمینی روش های گوناگونی را تجربه کرده و در سایه همین تلاش ها به فناوری های نوین دست یافته است. استفاده از هوا و فضا همواره یکی از هدف های انسان در این زمینه بوده است. با آغاز نخستین پرواز قابل کنترل در حدود یک قرن پیش، اولین عکس هوایی به وسیله هواپیما از سطح زمین برداشته شد و در واقع علم سنجش از دور متولد شد. با شروع جنگ جهانی اول و استفاده ی نظامی از هواپیما، لزوم به کارگیری عکس های هوایی در جمع آوری اطلاعات و شناسایی منابع زمینی مشخص شد. وقوع جنگ جهانی دوم و به دنبال آن جنگ سرد از یکسو و پیشرفت های تکنولوژیکی ازطرف دیگر باعث ظهور هواپیماهای اکتشافی در عرصه هوانوردی و سنجش از دور شد. در این مقاله سعی شده است تا به صورت اجمالی مهمترین هواپیماهای اکتشافی و کاربرد آنها در سنجش از دور مورد بررسی قرار گیرد. طبق یافته های تحقیق علیرغم پرتاب ماهواره های مختلف در فضا که ویژگی های گوناگون و برتری هایی در زمینه ی سنجنده ها، تجهیزات وکیفیت تصاویر دارند؛ هنوزهم دربسیاری از مطالعات جغرافیایی از هواپیماهای اکتشافی استفاده می شود.
    کلیدواژگان: هوانوردی، سنجش از دور، عکس هوایی، هواپیمای اکتشافی، مطالعات جغرافیایی
  • بهنام مغانی رحیمی، زهرا پربار صفحه 64
    اهمیت تاثیر اقلیم بر معماری، انجام مطالعات و پژوهش های جامعی را در این زمینه ایجاب می کند به ویژه در کشور ما که تنوع اقلیمی و معماری متنوعی را نیز داشته است. اقلیم هر منطقه را می توان؛ مجموعه ی منظمی از پوشش گیاهی، میزان بارش، حرارت، دما و تابش آفتاب آن منطقه تعریف کرد. برای تعیین ساختارهای معماری هر منطقه و بالا بردن آسایش ساکنان آن، توجه به ویژگی های آب وهوایی محلی اجتناب ناپذیر است.
    با آگاهی از عوامل و عناصر اقلیمی شهر شیراز، جهت گیری ساختمان ها، شناخت از مصالح ساختمانی مناسب، انتخاب ابعاد پنجره ها وغیره می توان تدابیری اندیشید تا ساکنان احساس راحتی و آسایش بیشتری کنند و با مصرف کمترین انرژی بتوانند گرمایش و سرمایش مورد نیاز مسکن خود را تامین نمایند.گردآوری اطلاعات این تحقیق، بصورت کتابخانه ای، اسنادی و پیمایشی بوده است.
    کلیدواژگان: معماری، اقلیم، شیراز، بافت شهری، عوامل محیطی
  • حسین حاتمی نژاد، بابر منصوری، محمد فعلی صفحه 68
    با افزایش رشد شهرنشینی در بسیاری از نواحی جهان، بویژه در کشورهای درحال توسعه بر مشکلات و نارسایی های زندگی شهری افزوده شده است. از جمله ی این مشکلات می توان به افزایش جرم و جنایت در شهرها و ناامنی اشاره کرد. بسیاری از جامعه شناسان و برنامه ریزان شهری بر نقش و تاثیر کالبد و فیزیک شهرها و طراحی فضاهای شهری در پیشگیری وکاهش جرم توافق نظر دارند و اصول طراحی و راهکارهای لازم را پیشنهاد و ارائه نموده اند. در این مقاله، که به روش توصیفی وتحلیلی وبه کمک منابع کتابخانه ای و بهره جستن از نظریه های مختلف جامعه شناسان و برنامه ریزان شهری، نگاشته شده، به تبیین نقش فضاهای شهری در پیشگیری از جرم وایجاد امنیت برای شهروندان، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جرم، فضاهای شهری، امنیت، دسترسی، کانون های جرم خیز
  • محمد مهدی حسین زاده، سعید رحیمی هرآبادی صفحه 77
    یکی از موضوعات محوری در مطالعات ژئومورفولوژیک، بررسی چگونگی روند تغییرات در اشکال سطح زمین است. امروزه ماهیت مطالعات ژئومورفولوژی را تبیین و تحلیل فرم و فرایندهای ژئومورفیک موجود در سطح زمین تشکیل می دهد. این موضوع حاکی از حاکمیت دیدگاه سیستمی بر این علم است. در دیدگاه سیستمی تحلیل های ژئومورفیک براساس رابطه ی میان فرم و فرایند صورت می گیرد. آستانه های ژئومورفیک به این علت که شرایط مرزی در وقوع تغییرات را نشان می دهند و نیز به منظور درک تغییرات زمانی، یکی از مفاهیم اساسی در تئوری سیستمی است، از اهمیت قابل توجهی در ژئومورفولوژی برخوردار است. این مقاله که مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و استخراج مفاهیم نظری و کاربردی در حیطه ی آستانه ها و تعادل در راستای تحلیل های سیستمی با بهره گیری از منابع متعدد فارسی و لاتین است،تلاش دارد آستانه ها و طبقه بندی آن ها در ژئومورفولوژی را مورد مطالعه قرار دهد. همچنین، در ادامه نمونه هایی از مسائل ژئومورفولوژی مانند فرسایش خندقی، سیستم های مخروط افکنه ای و رودخانه ای به منظور درک بهتر موضوع، مورد بررسی اجمالی قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد آستانه های ژئومورفیک به عنوان جدا کننده ی حالت های متفاوت یک سیستم از یکدیگر قابل شناسایی است. در واقع با وقوع آستانه، فرایندهای حاکم بر سیستم های ژئومورفیک تغییر پیدا می کند. این مفهوم اساسا بیان کننده ی شرایطی است که عملکرد یک فرایند درصدد رسیدن یک سیستم به تعادل جدید است. از نظر «شیوم» آستانه های ژئومورفیک به دو دسته ی 1) درونی؛ که مربوط به درون یک سیستم ژئومورفیک است و 2)بیرونی؛ که تحت تاثیر متغیرهای بیرونی مانند تغییرات اقلیمی و تکتونیکی و... قرار دارد طبقه بندی شده است.
    کلیدواژگان: آستانه های ژئومورفیک، تعادل، تحلیل سیستمی، ژئومورفولوژی
  • علی جوزی خمسلویی، هدی جواهران صفحه 87
  • زهرا ارزجانی صفحه 99
|
  • Manoochehr Farajzadeh, Ali Azizi, Hossein Soleymani Page 2
    Direct influence of precipitation on human life and the role it plays in the development of different countries have resulted in an increase in using methods and algorithms for estimating precipitation. A few decades ago, traditional methods were used for predicting precipitation. Then, the presentation of meteorological satellite revolutionized this field. Considering the high dispersion of weather stations and rain gauges in developing countries like Iran, free access to images taken by sensors like AVHRR and MODIS is an appropriate opportunity to compensate these deficiencies. We can estimate the volume of water vapor ready to be transformed into precipitation using satellite images, water vapor absorption bands and thermal bands in any time, space, and scale. The algorithms used to estimate precipitation in satellite images are classified into three types- infrared, visible, microwave and a combination of the first two types-based on the sensors’ wave length. Methods based on infrared and visible waves have a good spatial and temporal resolution, while microwaves-based methods measure precipitation directly. Yet, these techniques contain many weaknesses, especially in low earth orbits. Combined techniques are used to compensate these weaknesses. Microwave images are not receivable in Iran, thus we cannot take advantage of microwaves and combined methods. As a result, the present article focuses mainly on visible and infrared wave length.
    Keywords: precipitation, Remote sensing, infrared, visible band, microwave band
  • Hojjat Mahkuei, Shahla Hasani Page 14
    Regarding the level of technological development industrial and postindustrial countries have reached, it is hard to believe that once in this planet human beings could not even satisfy their basic needs, such as building a safe shelter. In the third millennium, access to information has resulted in the development of technology and has changed human life to a large degree. Nowadays, international power is a consequence of countries capabilities in exploiting their geographical environments; the way countries exploit their geopolitical situation creates an opportunity to appear powerfully in international realms. Superior technology is an important factor in securing countries against attacks or threatening other countries in preemptive wars. Superpowers such as USA possesses technologies and developed systems such as HARP. HARP is a research project apparently used for investigating and exploring ionosphere layer and underground mines (using ELF/ULF/VLF radio waves). But in reality, “a project with star war technology” has been launched to complete building a new weapon. The present article takes advantage of a descriptive-analytic method and investigates HARP system using library and internet resources. This article aims to explore HARP system as a superior technology United States of America possesses and can use as a destructive or constructive weapon. Results indicate that the system has not been used for constructive purposes.
    Keywords: HARP, technology, Power, security, America
  • Ali Hanafi, Iraj Hatami Page 24
    Climatic zoning and identifying influential factors and elements in each zone are considered to be the most important factor in environmental planning. Climatic research and climate map can be used in large, medium, small and local scales. Related researches in Kurdistan have been very limited. The present article investigates climatic features of Kurdistan province in a 30 year statistical period using weather stations and Information Technology System software. After qualitative and quantitate control of meteorological data and elimination of statistical deficiencies, two important climatic elements (temperature and precipitation) were investigated across the province. Afterwards, isothermal and isohyetal maps and the correlation between temperature and rainfall with altitude were produced using inverse distance weighting method. Conformity of temperature and rainfall with digital elevation model shows a significant inverse correlation between temperature, rainfall and altitude. So that with an increase in altitude, temperature and rainfall decreases. De Martonne and Embergent methods were used for climatic classification of the province. In De Martonne classification, Kurdistan province was divided into four climates, i.e. arid, Mediterranean, humid and very humid. Embergent method classified the area into four climates, i.e. cold semi-arid, highland climate, cold semi-humid and cold humid. Finally, zoning process was performed in GIS environment and inverse distance weighting method was used for spatial interpolation and spatial data analysis to produce Kurdistan climate map. Resulting zoning maps indicates that semi-arid and Mediterranean climate are dominant and only a small zone in the western parts has humid and semi-humid climate.
    Keywords: Climate, Zoning, Geographic Information System, climate map, inverse distance weighting
  • Vahed Kiani, Jahangir Feghhi, Aliakbar Nazari Samani, Afshin Alizadeh Shabani Page 29
    Multispectral remote sensing data is an important informational resource used for recognizing surface changes. To the extent that today, remote sensing images can provide the latest information on vegetation and land use. The present study seeks to detect changes in vegetation and land use across Taleqan area in time period between 1988 and 2007 using remote sensing. Taleqan is located in Alborz province (Karaj) and Taleqan basin. Results indicate that area dedicated to gardening has increased to 2.28 percent, while agricultural lands have faced a 15.05 decrease. On the other hand, rangelands have decreased to 16.25 percent and bare lands have increased to 28.08 percent. The most important change happened with the construction of Taleqan storage dam in 1999 which submerged more than 1100 hectares of the most desirable lands in the area. Since bare lands have increased and rangelands have decreased, thus from an ecological viewpoint it is possible to say that vegetation is degrading. Therefore, in order to restore bare lands, performing rangeland plans and avoiding unplanned changes can be suggested.
    Keywords: Remote sensing, land use, vegetation changes, Taleqan district, satellite images, detection
  • Hasan Lashkari, Maryam Sabuei Page 32
    In order to investigate the dominant patterns in atmosphere during the occurrence of dust storm in Khuzestan province, time and date of occurrence were exploited from 11 synoptic stations during 1997 to 2006. Afterwards, 19 dust storm were exploited which involved at least 6 stations and lasted at least for 2 days, and their related 00, 850, 700 hectopascal pressure level maps were explored. The results identifies 4 dominant patterns during the occurrence of dust storm in Khuzestan province: a) Pakistani low pressure system at ground level, trough at 850 and 700 hectopascal level, b) low pressure system at ground level, trough at 850 and ridge at 700 hectopascal level, c) low pressure system at ground level, ridge at 850 and 700 hectopascal level, d) dynamic Mediterranean low pressure and Siberian high pressure system, trough at 850 and 700 hectopascal level.
    Keywords: dust storm, Khuzestan, pressure map, synoptic situations, storm patterns
  • Hasanali Faraji Sabokbar, Saeed Azadi Ghatar Page 39
    With the development of cell phone technology, especially third generation and IP mobile technology (G3), the computational capacity of cell phones has increased and became more powerful. This technology provides us with a new method for solving problems in oil fields, which takes advantage of real time GIS data, and its dynamic capability, while it does not require field operations. The present article studies J2ME platform technologies, SVG (scalable vector graphics), and mobile data transfer technology thoroughly and proposes a framework for GIS mobile services in oil fields and also a plan for key technologies which altogether creates the technical foundation for building oil fields.
    Keywords: J2ME, mobile platforms, GIS services, digital oil fields
  • Abbasali Arvin Page 43
    Cluster analysis and trend line comparison were used to investigate the trend of circadian changes in tropospheric ozone in Isfahan. First, we categorized similar changing patterns in the statistical period using cluster analysis. In this regard, circadian changes of ozone were divided into four groups (daily maximum, night minimum, daily increase trend, night decrease trend). Validity of these categories was tested using ANOVA. In this way, assigning 646 days (88.3 percent) to the aforementioned category was confirmed in 95 percent confidence level. In Lale station, 94.6 percent of days in each year followed daily increase and night decrease trends. Moreover, investigating mean trend lines and seasonal and annual limits shows that ozone possesses a regular trend in circadian changes. This regularity is more apparent in Lale station.
    Keywords: Ozone, Isfahan, hierarchical cluster analysis, ANOVA
  • Hamid Enayati, Mohsen Hasanzadeh Shahraji Page 48
    Availability of spatial information and decision making based on the analyses performed by geographic information system are among the fundamental components of sustainable development. For this purpose, an organization or more is responsible for the production of spatial information in different countries. In recent years and in the era of information technology and public access to internet, creating a platform for providing spatial information in cyberspace is considered to be much more important. As a result, the new generation of spatial information products have the capability of being presented and disseminated in the cyberspace. Some organization have proceeded and not only pioneered for dissemination of spatial information in the Internet, but also have provided users with the possibility of performing some basic spatial analyses. In developed countries, these possibilities are available and spatial information is being provided in cyberspace. In order to take advantage of developed countries knowledge and experience in producing and disseminating spatial information, it is necessary to evaluate the procedure of producing spatial data in these countries. USGS in United States of America and Survey Ordnance in UK are responsible for producing spatial data. Therefore, the present article investigates the procedure of producing spatial information.
    Keywords: producing spatial information, USGS, Ordnance Survey, developed countries, digital data
  • Hooshmand Ataei Page 54
    The present article aims to review the overall appearance of Chahar Mahal va Bakhtiyari bio climate and the influence of climatic parameters on human comfort using Terjang method. The aforementioned element is applicable in many different fields, such as urban engineering, medical science, architecture, tourism, etc. In order to reach this goal, we prepared bioclimatic zoning maps on a monthly scale using Terjang zoning method and applying parameters of temperature, relative humidity, sunshine and wind hours across 8 synoptic and climatologic stations in a 50 year period (1958-2007). To produce these maps using Terjang method, we applied statistical-graphical software, elevation gradient, and especially buffering soft wares such as Arcgis 9.2, Autocad map. Data analysis in the specified period detected monthly bio climates in Chahar Mahal va Bakhtiyari province. So that in February, just one bio climatic area (k2) is sensible across the province due to external climatic elements’ domination, while in April combined influences of external and local elements creates three bio climatic types (4W, 3M, 2C) and the influence of local elements creates two bio climates in summer (4W, 5H). In December, influential elements change and monthly bio climates return to just one bio climate (2k, very cool with cold nights -2/-3).
    Keywords: Terjang, comfort factor, bio climate zoning, Chahar Mahal va Bakhtiyari province, monthly bio climate
  • Mohammad Reza Abdoli Page 59
    Human beings have always been interested in reaching a better understanding of their environment and its phenomena. They have experienced different methods to achieve an understanding of land resources, and in this way they have reached new technologies. Using air and space has always been one of their goals in this regard. With the first controllable flying airplane in about a century ago, the first aerial photo was taken from the ground and remote sensing was born. With the outbreak of First World War and military use of aircrafts, the necessity of applying aerial photos in information collecting and identifying land resources was recognized. The second World War followed by the Cold war on one hand, and technological developments on the other hand resulted in the emergence of exploratory airplanes in aviation and remote sensing realms. The present article investigates and reviews the most important exploratory airplanes and their applications in remote sensing. Despite many satellites that have been launched with different sensors, equipment and resolutions, results indicate that still many geographic studies take advantage of exploratory airplanes.
    Keywords: Aviation, Remote sensing, aerial photo, exploratory airplanes, geographic study
  • Behnam Moghani Rahimi, Zahra Porbar Page 64
    The importance of climatic effects on architecture necessitates exclusive studies and researches, especially in our country which possesses climatic diversity and diverse architecture. Climate can be defined as an organized collection of vegetation, precipitation, heat, temperature, and sunlight in the area. In order to identify local architectural structures and increase the level of comfort among its inhabitants, we inevitably have to consider local climatic features. If we reach an awareness of climatic elements and direction of buildings in Shiraz, recognition of appropriate materials and choosing appropriate size for windows, we can think of measures so that its inhabitants feel comfortable and can supply the necessary cooling and heating for their house. Information collection was performed in the form of a secondary, documentary and survey research.
    Keywords: Architecture, Climate, Shiraz, urban texture, Environmental factors
  • Hossein Hataminejad, Baber Mansoori, Mohammad Feli Page 68
    With the increasing urbanism in many regions of the world, the insufficiencies and problems of urban life have increased especially in developing countries. Increasing crime and insecurity in cities can be identified as one of these problems. Many sociologists and urban planners agree on the role of urban texture and urban environments in preventing and decreasing crimes and have proposed related designing principles and necessary guidelines. The present article clarifies the role of urban spaces in crime prevention and in creating a secure environment for citizens, using a descriptive-analytic method, secondary resources and different theories proposed by sociologists and urban planners.
    Keywords: Crime, urban spaces, security, access, Mass Crime Centers
  • Mohammad Mahdi Hoseinzadeh, Saeed Rahimi Harabadi Page 77
    Exploring the changing processes of land forms is considered to be one of the key topics in geomorphological studies. Nowadays, geomorphological studies analyzes and clarifies geomorphic forms and processes at ground level. This shows the dominance of a systematic view in this field. In systematic view, geomorphic analyses are performed based on the relation between land form and process. Geomorphologic threshold is one of the key concepts in systematic theory and thus is of significant importance in geomorphology. It indicates borderline situations during the occurrence of changes and shows temporal changes. The present article is based on secondary research and exploits theoretical and applied concepts related to thresholds, seeking to reach a balanced systematic analysis. It tries to study geomorphologic thresholds and classifications using different Persian and English resources. Moreover, we propose a short overview of some geomorphological issues, such as gully erosion, alluvial fan and river systems. Results indicate that geomorphic thresholds separates different situations of a system and are thus distinguishable. In fact, occurrence of a threshold changes the dominant processes in a geomorphologic system. This concept shows the situation in which a process operates to establish a new balance in the system. Siyum classifies geomorphic thresholds into two categories: 1) Internal which is related to the inside of a geomorphic system and 2)external which is under the influence of external variables such as climatic and tectonic changes.
    Keywords: geomorphic thresholds, balance, systematic analysis, geomorphology