فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر
  • محمدعلی رضایی اصفهانی*، نفیسه فقیهی مقدس صفحه 9
    سخن نهایی همه مفسران حقیقی قرآن آن است که ویژگی های این کتاب آسمانی به خود ضمانت بقا بخشیده و در فراز و فرودهای فرسایشی زمان، خود را از کهنگی نجات داده است. این کتاب از سوی کسی است که به تمام زمان ها، مکان ها، پرسش ها و نیازهای انسان و مخلوقات احاطه دارد و می تواند برای همیشه پاسخ گوی تمام احتیاجات و سوالات بشر باشد. بهترین دلیل درستی این سخن، اعجاز قرآن و وجود آیات تحدی و ناتوانی بشر در آوردن مانند آن است. یکی از اعجاز علمی قرآن وجوه متعدد اعجاز قرآن و محور بحث در نوشتار حاضر است. این جنبه از اعجاز قرآن در حقیقت، اعتراف جامعه بشری به ناتوانی علمی خویش بوده و این امر با گسترش مرزهای اندیشه و بینش رو به زیادی است. قرآن کریم ضمن تاکید وثیق بر جایگاه علم و دانش در نظام هستی، اهم حقائق علمی مرتبط با نظام هستی را قبل از آنکه حوزه توانمندی بشر راهی به آن داشته باشد، بیان نموده و از این حیث از دیگر کتب آسمانی متمایز گردیده است. اعجاز علمی قرآن که بازکاوی اسرار خلقت در کلام وحی است، از سوی برخی قرآن پژوهان مورد نقض قرار گرفته و افرادی چون عایشه بنت الرحمان حوزه اعجاز قرآن را تنها در بعد اعجاز بیانی محدود نموده اند. این نوشتار با هدف بررسی و نقد دیدگاه وی نگارش یافته است و کاستی های دیدگاه وی را به نقد کشانده است.
    کلیدواژگان: قرآن، اعجاز، اعجاز بیانی، اعجاز علمی، بنت الشاطی
  • مرضیه محصص* صفحه 33
    اعجاز تشریعی به معنای شگفتی محتوایی و اتقان احکام انسان ساز و سعادت آفرین قرآن کریم یکی از وجوه متعدد اعجاز قرآن از منظر مسلمانان می باشد. در عصر حاضر، گزاره های موید بی مانندی قرآن در بعد قانون گذاری، ضمن تاکید بر فرازمانی و فرامکانی بودن تعالیم بیش از پیش مورد اهتمام قرآن پژوهان قرار گرفته است.
    در این نوشتار پس از مفهوم شناسی و ذکر پیشینه نگرش به این وجه، به طور خاص تشریعات قرآنی در حوزه خانواده که مهم ترین پایگاه تعالی مادی و معنوی انسان به شمار می رود، مورد دقت قرار گرفته است و تلاش شده در دو بخش تحلیلی به جنبه های اعجازگونه قرآن کریم در حوزه خانواده بپردازد.
    در بخش اول از بارزترین مبانی تشریعات قرآنی سخن به میان رفته است. اهتمام به کرامت انسان ها، نفی برتری های جنسیتی، تناسب حقوق و وظایف و اخلاق محوری از جمله این مبانی است.
    در بخش دوم جامعیت تشریعات در حوزه خانواده با استناد به آیاتی که ضمن سبب شناسی تشکیل خانواده، به ترسیم روابط زوجین با یکدیگر و فرزندان با والدین اختصاص یافته، کارکردهای مختلف خانواده را تبیین نموده و ضوابطی جهت حل اختلافات در این ساختار ارائه داده است.
    طرح چنین سطحی از قوانین، با دورنمای منحط حاکم بر عصر جاهلی و در مقایسه با تعالیم کتاب های آسمانی پیشین در حوزه خانواده از جمله ادله ای است که اذعان به خارق العاده بودن تشریعات قرآنی در حوزه خانواده را نتیجه می دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، معجزه، اعجاز تشریعی، خانواده، قانون گزاری
  • حسینعلی علایی*، ابراهیم رضایی آدریانی صفحه 49
    در چهار آیه از قرآن کریم خوردن گوشت خوک به صراحت تحریم شده است و مسلمانان همواره از آن پرهیز کرده اند. در عین حال در بسیاری از کشورها گوشت خوک یک کالای پرفروش و رایج بازار است. در این نوشتار، پس از معرفی اجمالی این حیوان و احکام مربوط به آن و همچنین اشاره ای به برخی روایات وارده در این زمینه، امراض و بیماری هایی که در اثر خوردن گوشت این حیوان گریبان گیر انسان می شود، به تفصیل آمده است. و تلاش شده جدیدترین دستاوردهای علمی و یافته های روز دنیا در این زمینه گردآوری گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، خوک، خوردنی های حرام، اعجاز تشریعی
  • جواد ایروانی*، سید ابوالقاسم حسینی زیدی صفحه 71
    در این نوشتار، پس از بیان و بررسی مفاهیم اعجاز اجتماعی، سنت و قانون، اهمیت شناخت سنت های اجتماعی و ویژگی های قوانین جامعه شناختی در قرآن بیان گردیده و در پایان، موارد و مصادیق اعجاز اجتماعی قرآن در زمینه قوانین و سنن اجتماعی مورد دقت قرار گرفته است. سنت برادر بودن مومنان با همدیگر، اصل عدالت (هدف اصلی بعثت انبیاء)، سنت فراگیری آثار اعمال، سنت ظهور و سقوط امت ها، سنت ارسال رسل، سنت پیروزی حق بر باطل، سنت مجازات، سنت مهلت دادن، سنت عبرت آموزی از اهم مصادیق سنن اجتماعی است که قرآن کریم به آنها اشاره نموده است. در تمام این موارد دست کم می توان گفت: تمام این ویژگی ها، به طور مجموعی، قبل از اسلام و نزول قرآن وجود نداشته است؛ لذا می توان از این حیث، اعجاز اجتماعی قرآن را در عرصه ارائه قوانین اجتماعی به اثبات رساند.
    کلیدواژگان: قرآن، جامعه، اعجاز اجتماعی، جامعه شناسی، سنت های اجتماعی، قوانین اجتماعی
  • سید محمود مرویان حسینی*، سید ابوذر حسینی صفحه 97
    اعجاز روان شناختی قرآن یکی از ابعاد اعجاز علمی قرآن می باشد که از سه زاویه قابل طرح است؛ نخست گزاره های روان شناختی قرآن که با بررسی بینش روان شناسی موجود در قرآن کریم صورت می گیرد. دوم از جهت استنباط نظام روان شناختی قرآن (با توجه به مبانی، اهداف، اصول، روش ها، عوامل و موانع روان شناختی مطرح شده در قرآن) و سوم از جهت تاثیرات روان شناختی قرآن در مخاطبان که نمونه ای از آن در تاثیر موسیقای قرآن جلوه گر می شود.
    در این نوشتار، پس از تبیین رویکردها در اعجاز روان شناختی قرآن و رابطه قرآن و روان شناسی، نگاهی مجموعی به موضوعات متعدد روان شناسی مطرح شده در قرآن صورت گرفته، سپس برای هر موضوع نمونه هایی از آیات مرتبط ذکر و بررسی شده تا در نهایت پس از ارائه بینش روان شناسانه موجود در قرآن، اعجاز این بینش و نظام شگرف قرآن کریم بر مبنای ویژگی های شخصیت سالم تبیین گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، روان شناسی، اعجاز علمی، اعجاز روان شناختی، شخصیت سالم
  • راضیه تقوی زاد* صفحه 127
    در نوشتار حاضر آیه 99 سوره انعام و آیات دیگر مرتبط با سه میوه انگور، انار و زیتون مورد پژوهش و بررسی قرار گرفته است. با اینکه از نظر گیاه شناسی و نوع اقلیم، شباهت هایی بین سه میوه یاد شده وجود دارد، ولی نحوه تکوین و رسیدگی آنان غیر مشابه است و وقتی با هم مصرف شوند، خواص دارویی آنها گاه ضد و نقیض و در مجموع، تکمیل کننده یا جبران کننده یکدیگر است. واژه «الوان» در آیات به معنای رنگ ظاهری دانسته شده است؛ چون رنگیزه های گیاهی (مانند کاروتنوئیدها) خود خواص دارویی بی نظیری دارند و مصرف آنان از طریق میوه ها ضامن سلامتی انسان است. واژه «ثمره» علاوه بر میوه، گل ها و گیاهان را نیز در بر می گیرد. اهمیت گیاهان در تغذیه و تنوع و اعتدال در مصرف آنها از دیگر نتایج و آموزه های آیاتی است که بررسی شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، اعجاز علمی، میوه، خواص دارویی
  • حسین علوی مهر*، احمدعلی صادقی صفحه 145
    در نوشتار حاضر، با بهره گیری از یافته های دقیق علم هواشناسی، آیات مربوط به هواشناسی مورد بررسی قرار گرفته و از این طریق، اعجاز علمی نهفته در این آیات آشکار و اثبات شده است.
    در این راستا آیات مربوط به لقاح در طبیعت و نقش باد در بارور کنندگی ابرها و نیز آیات بیانگر چگونگی تشکیل و بارش تگرگ از نوعی ابر، مورد بررسی و پژوهش علمی قرار گرفته است که در این خصوص، دو نوع از اعجاز علمی یعنی اشاره قرآن کریم به کوه وار بودن ابرهای تولید کننده تگرگ و نیز لقاح ابرها توسط بادها به اثبات رسیده است.
    نقش بادها در لقاح و بارورکنندگی در طبیعت از قبیل ابرها و نزولات جوی مانند تگرگ و برف از دیدگاه قرآن کریم بیان شده و با دیدگاه مفسران و محققان هواشناسی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، اعجاز علمی، هواشناسی، تگرگ، ابر
|
  • Muhammad Ali Rezai Isfahani *, Nafisa Faqehi Muqaddas Page 9
    It is the final word of all the real commentators of the Quran that the unique characteristics of the Quran have guaranteed its continuity and have been the means of surviving from obsoleteness throughout the erosional ups and downs of history. This very book has been reveled from He whose knowledge covers all times, places [geographies], questions, and needs of human and other creatures. Thus, He can always be a trustworthy respondent to humans’ questions and necessities. The best reason that proves this claim is the miraculous nature of the Quran, the verses that have challenged the human and their inability in bringing a book parallel to the Quran. The current paper addresses the scientific miracle of the Quran as one of the many aspects of the Quran. Indeed, the scientific miracle of the Quran, in other words, is a sheer confession of the humans’ scientific inability and with the expansion scientific spheres the proponents of such an outlook is on the rise. The Noble Quran while laying the greatest emphasis on the high position of knowledge and science in the universe, has described the most important scientific realities related to the universe beforehand i.e. prior the humans’ reach to such complicated fields. That is what makes a huge difference between the Quran and the rest of the heavenly sent scriptures. The scientific miracle of the Quran which is a kind of re-exploration of the secrecies of creation through the revelation, has been treated critically by some of the Quran researchers and the figures such as Bint al-Shati has restricted the miraculous nature of the Quran to its rhetoric aspect. The present paper tries to review her notion and disclose those shortcoming her view suffers.
    Keywords: the Qur an, Miracle, Rhetoric Miracle, Sci1entific Miracle, Bint al Shati
  • Marzia Muhassis* Page 33
    The Legislative Miracle of the Quran, being one of the many miraculous aspects of the Quran, means that the Quran contains the most stunning contents and well-established facts that bring about human’s prosperity. In the contemporary era, the propositions which prove the inimitability of the Quran on legislation and emphasize on the Quran’s meta-spatial and temporal teachings, have attracted the attention of Quran researchers. The current paper, having a brief look at the concept and background of such a perspective, has particularly elaborated on the Quranic legislations in respect with the family, being the most important position that causes one’s material and spiritual well-being. The writer has tried to analyze the miraculous aspects of the Quran on family into two sections. The first, touches the crystal clear foundations of the Quranic legislations, including giving great importance to the dignity of human, denial of gender differences, proportionality of the rights and duties and the centrality of the moral values in homes. The second section deals with the comprehensiveness of Quranic legislations on family. Thus, he takes recourse to the those verses that put forth the reasons of establishing family life, giving a picture from the couple’s mutual relationship, the children’s relation with their parents, various functions of the family and the regulations that resolve the familial disputes. Legislation of such high-level laws, considering the prevailing dark situation over there, implies the miraculous nature of the Quran and its teachings.
    Keywords: the Quran, Legislative Miracle, Family, Laws
  • Hussain Ali Alayee*, Ibrahim Rezaee Adaryani Page 49
    The consumption of pork (pig) has been clearly prohibited in four different verses of the Quran and thus the Muslims have always avoided eating the flesh of swine. However, pork is one of the top-selling products in the market of most countries. The current paper, after a brief introduction of the very animal and its related juridical issues, deals with those narratives that talk about the topic. Moreover, the writer would articulate on all the diseases and hazards the human would suffer due to consumption of pork. As such he has tried his best to collect and present the latest scientific achievements and findings in this respect as well.
    Keywords: the Quran, the flesh of swine, forbidden foods, legislative miracle
  • Jawad Irwani *, Sayed Abul Qasim Hussaini Zaidi Page 71
    The current writing studies the concepts of social miracle, custom and law, the significance of social customs, the sociological characteristics of the laws and finally the examples of social miracle of the Quran in respect with the social customs and laws. The custom that every Muslim [faithful one] is a brother of Muslim, the principle of justice (which is the main objective behind the prophetic mission of the divine messengers), the custom that you reap what you sow, the custom of the rise and fall of nations [civilizations], the custom of sending the divine prophets, the custom that truth shall overcome falsehood, the customs of retaliation and respite, taking lessons from what went wrong, are of the most important examples of social customs that the Quran has touched in one way or the other. In all these cases one can at least say that all these characteristics had never been prior to the advent of Islam and the Quran. Thus, the social miracle of the Quran in terms of offering social laws can be substantiated.
    Keywords: the Quran, Social Miracle, Sociology, Social Customs, Social Laws
  • Sayed Mahmud Marwiyan Hussaini*, Sayed Abu Zar Hussaini Page 97
    The psychological miracle of the Quran is one of the many scientific miracles of the Quran that can be treated from three different dimensions. First, the Quran’s psychological propositions that can be studied from the present psychological view. Second, in terms of deducing the psychological system of the Quran (including the psychological objectives, methods, factors and barriers that have been dealt with in the Quran). Third, the psychological impacts of the Quran on the audience which is manifested in the melodic impacts of the Quran. The paper offers its readers a description of the three approaches in the psychological miracle of the Quran and its relation with psychology. Moreover, he presents a collective view of the various psychological issues in the Quran, and for every case, brings examples from the relevant verses of the Quran. Finally, he touches the current psychological view of the Quran describing the miraculous aspect of this view and the marvelous [psychological] system the Quran suggests. This very system is based on characteristics of a healthy personality.
    Keywords: the Quran, Psychology, Scientific Miracle, Psychological Miracle, Healthy Personality
  • Razia Taqavizad* Page 127
    The paper studies 99th verse of Chapter al-Anam and other related verses that treat the three fruits of ‘Grape, Pomegranates and Olives’. As for as the phytology (botany) and the climate where the three fruits grow, are concerned, many similarities and differences exist between them. When they are consumed concurrently, they have either contradictory or complementary medicinal properties. The word of ‘colors’ in various verses of the Quran has been interpreted as visual [outward] color; for the plant pigments (such as carotenoids) have priceless medicinal properties and their consumption through fruits can guarantee one’s health. The term ‘Thamara’ not only means fruit but also flowers and plants. The writer, from his study of the Quranic teachings, has drawn the conclusion that the plants include various kinds and are of high significance in one’s diet. But the way to good health is to consume them moderately.
    Keywords: the Quran, Scientific Miracle, Fruit, Medicinal Properties
  • Hussain Alvi Mehr*, Ahmad Ali Sadiqi Page 145
    The current paper while making use of precise scientific findings of aerology, studies the related verses of the Quran on aerology and thus proves and reveal the hidden scientific miracle of the Quran. Therefore, the writer has studied scientifically the verses which treat fertilization in nature, the part being played by wind in impregnation of the clouds, and studied many other verses that talk about joining the clouds together and causing (hydrometeor). His study, in this particular subject, resulted in proving two kinds of scientific miracle that the Holy Quran has already pointed at such as the mountain-like clouds that produce hydrometeor and fertilization of clouds by winds. The noble Quran did touch the winds’ role in impregnation of clouds and descending bounties as hydrometeor and snow. The writer has studied it from the viewpoints of the Quran commentators and that of the aerology researchers.
    Keywords: the Quran, Scientific Miracle, Aerology, hydrometeor, Cloud