فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال سوم شماره 11 (زمستان 1392)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال سوم شماره 11 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد مهدی مردانشاهی* صفحه 1
    زمینه
    امروزه، دیگر نقش و اهمیت خلاقیت و ریسک پذیری به عنوان عاملی موثر در کارآفرینی بر کسی پوشیده نیست و با توجه به جایگاه آموزش عالی و نقش بخش کشاورزی در استقلال ملت ها، بررسی این شاخص ها برای برنامه ریزی های آتی مهم به شمار می رود.
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی سطح خلاقیت و ریسک پذیری در دانشجویان رشته های کشاورزی انجام گرفته است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بود (2340 N=) که تعداد 379 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی،انتخاب شدند. ابزار این پژوهش، پرسش نامه تهیه شده توسط اسدالله کردنائیج و همکاران بوده که روایی آن توسط طراحان پرسش نامه و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (92/0= α) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز در دو بخش توصیفی و تحلیل، با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس انجام گردید.
    یافته ها
    دانشجویان مورد مطالعه، در ویژگی ریسک پذیری و خلاقیت ضعف جدی دارند. بین پسر-ها و دختر های دانشجو، در ویژگی خلاقیت اختلاف معناداری وجود ندارد، اما ویژگی ریسک پذیری دختران بالاتر از پسران بوده و بین آنها اختلاف معنا داری وجود دارد و بین دانشجویان رشته های مورد مطالعه، از نظر ویژگی ریسک پذیری اختلاف معناداری مشاهده نمی گردد. در ویژگی خلاقیت، دانشجویان رشته مرتع داری،به جز زراعت، با بقیه رشته ها اختلاف دارند و دانشجویان رشته زراعت نیز با رشته های مرتع داری، خاک شناسی و صنایع غذایی اختلاف نداشته ولی با بقیه رشته ها اختلاف دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش مبنی بر پایین بودن سطح برخورداری دانشجویان مورد مطالعه از خصایص کارآفرینی مورد نظر و وجود اختلاف بین برخی رشته ها و نیز مشخص بودن اثر آموزش و پرورش بر تقویت خصایص کارآفرینانه، بازنگری و برنامه ریزی های جدی و نوین آموزشی ضروری است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، ریسک پذیری، دانشجویان کشاورزی
  • مصطفی امامی*، الهام جمالی، محمد جواد اصفهانی صفحه 23
    زمینه
    بسیاری از مقالات در زمینه خلاقیت و نوآوری با این عبارت کلی و عمومی آغاز می شوند که شرکت ها باید نوآور باشند وگرنه از بین خواهند رفت.
    هدف
    تحقیق حاضر، به بررسی رابطه بین اعتماد سازمانی و خلاقیت سازمانی در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در شهر کرمانشاه می پردازد.
    روش
    این پژوهش بر اساس نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی و از شاخه پیمایشی است و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه می باشد. به منظور سنجش اعتماد سازمانی، پرسش نامه الونن و دیگران (2008)، و برای سنجش خلاقیت سازمانی، پرسش نامه رندسیپ (1979) استفاده گردیده است. پایایی پرسش نامه اعتماد سازمانی 81/0 و پایایی پرسش نامه خلاقیت سازمانی، 78/0 به دست آمد و چون آلفای کرونباخ هر دو پرسش نامه بیش از70/0 می باشد، بنابراین هر دو پرسش نامه از پایایی لازم برخوردار هستند.
    حجم جامعه آماری مورد نظر 300 نفر از کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران کرمانشاه می باشد. بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، از بین آنها تعدادی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و در نهایت، 148پرسش نامه جمع آوری گردید.
    یافته ها
    جهت تعیین نرمال بودن داده های به دست آمده، از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف استفاده شد و نتایج آزمون، نرمال بودن داده ها را تایید کرد. فرضیات تحقیق با انجام آزمون همبستگی پیرسون به بوته آزمون قرار داده شدند. نتایج، حاکی از همبستگی مثبت و معنادار بین اعتماد و خلاقیت می باشد؛ یعنی هر چه اعتماد کارکنان به سازمانشان افزایش یابد، خلاقیت بیشتری از خود بروز می دهند. نتیجه حاصل از رگرسیون خطی چندگانه نیز نشان داد که تنها دو متغیر مستقل اعتماد نهادی و اعتماد عمودی با متغیر وابسته خلاقیت رابطه دارند. اعتماد نهادی با ضریب تعیین 79/0 بیشترین سهم را در تبیین واریانس متغیر وابسته خلاقیت ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    اعتماد، یک عنصر سازمانی مهم برای موفقیت سازمان است. نتایج نشان می دهد که سطوح پایین اعتماد، سبب کاهش بهره وری و فقدان نوآوری و خلاقیت می شود. از سوی دیگر، سطوح بالای اعتماد، سبب افزایش روحیه کارکنان، افزایش خلاقیت و نوآوری سازمانی و کمک به مدیریت تغییر موثر می گردد.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، خلاقیت، اعتماد جانبی، اعتماد عمودی، اعتماد نهادی
  • مهدی بدلی*، علی دانامزرعه، سوسن فرخی تیرانداز ومنصور حرفه دوست صفحه 45
    زمینه
    پیشرفت های سریع در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در عصر حاضر، توجه تکنولوژی را به سوی نیازهای انسان برده است. یکی از نیازهای اساسی و سازنده انسان، خلاقیت است که در رشد و تکامل فرد و تمدن بشری نقش موثری دارد. تاکنون اثر متغیرهای زیادی بر خلاقیت مورد بررسی قرار گرفته شده اما تاثیر استفاده از کارپوشه الکترونیکی بر خلاقیت دانشجویان، مغفول مانده است.
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر استفاده از کارپوشه الکترونیکی بر پرورش خلاقیت دانشجویان بوده است.
    روش
    محققان در این پژوهش، از روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل استفاده کرده اند. در اجرای پژوهش، ابتدا آزمون خلاقیت برای هر دو گروه (آزمایش و کنترل) اجرا شد. سپس گروه آزمایش به مدت یک ترم تحصیلی در معرض متغیر مستقل قرار گرفت. در آخر ترم، پس آزمون خلاقیت برای هر دو گروه اجرا گردید. در نهایت، نمرات حاصل از آزمون با روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل کوواریانس، مورد تجزیه و تحلیل واقع شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش، اثربخشی استفاده از کارپوشه الکترونیکی را در خلاقیت و زیر مولفه های آن (سیالی، انعطاف پذیری، ابتکار و بسط) نشان داد.
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی، نتیجه این پژوهش نشان داد که استفاده از کارپوشه الکترونیکی در آموزش و سنجش، نوید بخش رشد و شکوفایی خلاقیت دانشجویان است؛ بنابراین توصیه می شود استادان، از این روش آموزشی و سنجشی بیش از پیش بهره گیرند.
    کلیدواژگان: سنجش، کارپوشه الکترونیکی، خلاقیت
  • محمود ایروانی*، ناصر صبحی قراملکی، داریوش مهرافزون صفحه 69
    زمینه
    درباره خلاقیت و عوامل موثر در آن تحقیقات زیادی در داخل و خارج کشور انجام گرفته است اما بیشتر آنها جنبه توصیفی دارند در حالی که از نوآوری های این تحقیق انجام مطالعه مداخله ای است.
    هدف
    بررسی تاثیر آموزش مولفه های خودکارآمدی بر افزایش خلاقیت دانش آموزان (پسر سال سوم مقطع دبیرستان شهرستان تهران) می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی است با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 40 دانش آموز در دو کلاس به صورت گروه آزمایش و کنترل مورد پژوهش قرار گرفتند. در مرحله اول پس از اجرای پیش آزمون خلاقیت از هر دو گروه، بسته آموزشی مولفه های خودکارآمدی طی 8 جلسه به گروه آزمایش ارائه شد و گروه کنترل آموزش خاصی دریافت نکرد. در مرحله دوم، پس آزمون خلاقیت از دو گروه گرفته شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسش نامه سنجش خلاقیت عابدی که بر اساس نظریه تورنس تدوین شده می باشد.
    یافته ها
    در این پژوهش، یک فرضیه اصلی گرفته شده از عنوان تحقیق و چهار فرضیه فرعی گرفته شده از بعد شناختی نظریه خلاقیت تورنس مطرح گردید.
    نتیجه گیری
    فرضیه اصلی با عنوان خلاقیت دانش آموزانی که از آموزش مولفه های خودکارآمدی استفاده می کنند، نسبت به دانش آموزانی که استفاده نمی کنند، بیشتر است مورد تایید قرار گرفت. در آزمون فرضیه های فرعی، فرضیه دوم و چهارم، مشخص شد که استفاده از آموزش مولفه های خودکارآمدی بر ابتکار و بسط فکری دانش آموزان تاثیر دارد و این فرضیه ها تایید گردیدند و در فرضیه اول و سوم، مشخص شد استفاده از آموزش مولفه های خودکارآمدی در سیالی تفکر و انعطاف پذیری دانش آموزان تاثیری ندارد و این فرضیه ها رد شدند.
    کلیدواژگان: آموزش، خودکارآمدی، خلاقیت، دانش آموزان
  • جمال الدین کولایی نژاد*، سمیه جعفری ندوشن صفحه 93
    زمینه
    روش های تدریس متفاوتی در زمینه تدریس ریاضی مدنظر نظام های آموزشی است.که هر روش تاثیر ها و پیامدهای خاص خود را بر حیطه های شناختی، عاطفی، روانی حرکتی و تفکر خلاق و غیره دارد. اما عدم استفاده از روش های فعال تدریس ریاضی و عدم توجه به پرورش خلاقیت ریاضی در مدارسمان توجه ما را به روش اکتشافی هدایت شده جلب کرده است.
    هدف
    هدف از اجرای پژوهش، شناخت نحوه تاثیر روش تدریس اکتشافی هدایت شده در درس ریاضی بر خلاقیت دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی است.
    روش
    در این تحقیق از طرح پیش آزمون و پس آزمون گروه گواه و روش نیمه تجربی استفاده شده است. برای این منظور 30 نفر از دانش آموزان دختر سوم ابتدایی شهرستان اردکان در سال تحصیلی 91-90 به روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و مورد آزمون خلاقیت قرار گرفتند
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که روش تدریس اکتشافی هدایت شده بر حیطه های مختلف خلاقیت ریاضی دانش آموزان تاثیر داشته و آن را افزایش داده است،بدون شک می توان این روش را یکی از روش های متناسب تدریس ریاضی در جهت هر چه خلاق تر شدن دانش آموزان در درس ریاضی دانست.
    نتیجه گیری
    این پژوهش اذعان دارد به این که، استفاده از روش های تدریس فعال در مدارس، به خصوص روش اکتشافی هدایت شده در درسی مانند ریاضیات که دانش آموزان را با چالش مواجه کرده است، خلاقیت دانش آموزان را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: روش اکتشافی هدایت شده، خلاقیت (سیالی، ابتکار، بسط، انعطاف پذیری) ریاضی
  • اسد حجازی*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، محمدرضا بهرنگی، حسن رضا زین آبادی صفحه 113
    زمینه
    امروزه، پیچیدگی و تلاطم، محیط کسب و کار سازمان ها را وادار کرده تا در پاسخ گویی به تغییرات محیطی توانایی ها و قابلیت های خود را افزایش دهند. یکی از راه های پاسخ گویی سازمان ها و موسسه های دولتی به الزامات محیطی، استفاده از کارآفرینی سازمانی است.
    هدف
    این پژوهش به بررسی رابطه ادراک کیفیت زندگی کاری و ابعاد هشت گانه آن با کارآفرینی سازمانی، در یکی از نهادهای خط مشی گذار در زمینه کارآفرینی می پردازد.
    روش
    روش این تحقیق، بر مبنای هدف کاربردی و بر مبنای گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است و بر مبنای نوع داده های استفاده شده از نوع کمی است. برای تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن است که بین کیفیت زندگی کاری و کارآفرینی سازمانی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین رابطه ابعاد پرداخت منصفانه حقوق و مزایا، تامین فرصت رشد و امنیت مستمر، قانون گرایی، فضای کلی زندگی، انسجام و توسعه قابلیت های فردی، با کارآفرینی سازمانی معنادار است؛ اما ابعاد محیط کاری ایمن و بهداشتی و وابستگی اجتماعی، با کارآفرینی سازمانی رابطه معنادار ندارند.
    نتیجه گیری
    تامین فرصت رشد و امنیت مستمر و پرداخت منصفانه حقوق و مزایا بهترین پیش بینی کننده کارآفرینی سازمانی است. این پژوهش، تلویحات و پیشنهادهایی برای مدیران و تصمیم سازان و همچنین پژوهشگران مطرح کرده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، کیفیت زندگی کاری، ابعاد کیفیت زندگی کاری، معاونت برنامه ریزی و نظارت رئیس جمهور
  • الهام درستیان*، پرویز میرزاخانی صفحه 139
    زمینه
    منبع کنترل و خلاقیت افراد، نقشی کلیدی را در موفقیت های آنان ایفا می کند.
    هدف
    پژوهش نیمه آزمایشی حاضر، به بررسی تاثیر مشاوره گروهی دانشجویان به شیوه عقلانی- هیجانی بر خلاقیت و منبع کنترل می پردازد.
    روش
    در انتخاب جامعه آماری، دانشجویان رشته شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال در نظر گرفته شدند. سپس 30 نفر از این دانشجویان، به صورت تصادفی انتخاب و پس از افت نمونه، 20 نفر باقی مانده به 2 گروه (یک گروه آزمایش و یک گروه گواه) تقسیم شدند. پرسش نامه های سنجش خلاقیت کری و منبع کنترل راتر، به عنوان پیش آزمون از دانشجویانی که در تحقیق شرکت داشتند، گرفته شد. سپس بر روی گروه آزمایش، مشاوره به روش عقلانی - هیجانی، به مدت 10 جلسه صورت گرفت. در نهایت، کلیه دانشجویان دو گروه، پس آزمون های خلاقیت کری و منبع کنترل راتر را انجام دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس آمیخته نشان داد که در سطح معناداری 05/0 p<، مشاوره گروهی دانشجویان به روش عقلانی- هیجانی بر منبع کنترل و خلاقیت دانشجویان موثر بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که مشاوره گروهی دانشجویان به روش عقلانی - هیجانی بر افزایش خلاقیت و منبع کنترل درونی موثر است.
    کلیدواژگان: رویکرد عقلانی، هیجانی، مشاوره گروهی، خلاقیت، منبع کنترل
  • محمدحسن امیر تیموری، محمد زارع*، راحله ساریخانی، مصطفی سالاری صفحه 161
    زمینه
    خلاقیت، ویژگی مطلوب انسانی است که مدرسه ها باید برای آموزش و یا پرورش آن جدیت نشان دهند. آموزش خلاقیت و یا تربیت تفکر خلاق، یکی از هدف های اساسی و شناخته شده و جزء جدایی ناپذیر تعلیم و تربیت امروزه و به ویژه کتب درسی است. بنابر این، این پژوهش به بررسی میزان انطباق کتاب علوم تجربی سال دوم دبستان با مولفه های خلاقیت بر اساس دیدگاه گیلفورد و بیکاردز و همچنین تحلیل محتوا، فعالیت ها و آزمایش های درس بر اساس حیطه شناختی بلوم پرداخته است.
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی میزان انطباق کتاب علوم تجربی دوم دبستان با مولفه های خلاقیت بر اساس دیدگاه گیلفورد و بیکاردز و همچنین تحلیل محتوا، فعالیت و آزمایش ها بر اساس حیطه شناختی بلوم انجام شد.
    روش پژوهش: در این تحقیق، از روش «تحلیل محتوا» به شکل تجزیه و تحلیل کمی استفاده شده است. پس از مشخص کردن مولفه های مورد نظر، از دیدگاه گیلفورد و بیکاردز به عنوان ملاک های تحلیل، با استفاده از تکنیک ویلیام رومی، به تحلیل محتوای متن و تصاویر کتاب اقدام شد. همچنین، محتوا، فعالیت و آزمایش های کتاب، با توجه به سطوح حیطه شناختی بلوم مورد تحلیل قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش، شامل کتاب های علوم دوره دبستان بود.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد حدود 10% درصد از محتوا، فعالیت و آزمایش ها در سطوح بالای حیطه شناختی بلوم (تحلیل، ترکیب و ارزشیابی) قرار دارند. همچنین، ضریب درگیری محتوا با مولفه های خلاقیت 23% درصد و ضریب درگیری تصاویر با مولفه های خلاقیت 31% درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که تعداد فعالیت و آزمایش های کتاب علوم تجربی دوم دبستان در سطوح بالای حیطه شناختی بلوم (تحلیل، ترکیب و ارزشیابی) بسیار اندک است. همچنین، کتاب مورد بررسی، از لحاظ توجه به مولفه های خلاقیت، به خصوص در بخش محتوای درس و تصاویر، نیاز به بازنگری و اصلاحات اساسی دارد.
    کلیدواژگان: علوم تجربی، خلاقیت، سطوح بالای حیطه شناختی بلوم
  • داریوش مهری*، محمود ابوالقاسمی، حسن محجوب عشرت آبادی، مرتضی مهدوی نیک صفحه 187
    زمینه

    یکی از راه های دست یابی به خلاقیت در آموزش و پرورش، بهره گیری از معلمان خلاق و مبتکر است. خلاقیت معلمان می تواند کیفیت خدمات آموزشی به دانش آموزان را افزایش دهد. سبک های رهبری مدیران مدارس، با توجه به رویکردی که به معلمان دارند، در رشد خلاقیت یا کاهش آن موثرند.

    هدف

    پژوهش حاضر، به بررسی رابطه سبک های رهبری مدیران با خلاقیت معلمان در مدارس ابتدایی می پردازد. این پژوهش از نوع همبستگی و کاربردی است.

    روش

    جامعه آماری تحقیق، کلیه معلمان دوره ابتدایی مدارس پسرانه شهرستان پل دختر هستند که با روش تصادفی ساده، از بین آنها 97 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل دو پرسش نامه استاندارد سنجش خلاقیت رندسیپ و سبک رهبری تحولی - تبادلی باس بوده و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق شاخص های آمار توصیفی و آزمون های آماری (همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه و رگرسیون) انجام گرفته است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که سبک رهبری تحولی، بیش از سبک رهبری تبادلی با خلاقیت معلمان در ارتباط است. از بین مولفه های سبک رهبری تحولی، دو مولفه رهبری فرهمند و ملاحظه فردی با هم 5/29 درصد از واریانس خلاقیت معلمان را تبیین نمودند. همچنین مولفه پاداش مشروط مربوط به سبک رهبری تبادلی تنها 7/9 درصد از واریانس خلاقیت معلمان را تبیین نمود.

    نتیجه گیری

    برنامه ریزی دوره های آموزشی مربوط به بهبود مهارت رهبری تحولی جهت دست اندرکاران مدرسه، به ویژه مدیران و معلمان، به منظور موفقیت و تعالی مدرسه ضرورتی اجتناب ناپذیر است. رهبری اثربخش، مستلزم به کارگیری هم سبک رهبری تحولی و هم سبک رهبری تبادلی است. بنابراین مدیران مدارس بایستی ضمن به وجود آوردن شرایط و فضای لازم برای انگیزش درونی و خودکارآمدی معلمان، به مشوق ها و پاداش های بیرونی نیز توجه لازم را داشته باشند.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبری تحولی، رهبری تبادلی، خلاقیت
|
  • Mohammad Mahdi Mardanshahi* Page 1
    Background
    Nowadays, the importance of creativity and risk-taking entrepreneurship is crystal bright. Given the importance of higher education and the role of agriculture on the national independence, reviewing the indicators of these concepts is considered to be rather important for planning.
    Purpose
    This study is designed to review the degree of creativity and risk-taking in students of agriculture fields.
    Method
    The study population consisted of all undergraduate students of Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources (2340 = N), of whom 379 were randomly selected. The research instrument was a questionnaire prepared by A. Korrdnaij. et al, while its validity and reliability of questionnaire design by using Cronbach's alpha coefficient (α = 0/92) was confirmed. Data analysis was carried out in two parts: a description and analysis was performed using the SPSS software.
    Results
    Students have notable weaknesses in risk-taking and creativity. Between boys and girls, there is no significant difference on student's creativity. But risk-taking characteristics in girls is higher than boys, and there are significant differences between them. Between students in terms of features, there is no significant difference in, risk-taking. But in creativity feature, Rangeland students except Agronomy s student have significant differences comparing to the other fields. Further, there are no differences between agronomy students, Rangeland science students, soil science students, and food science and technology students. But there is difference between agronomy students and the other fields.
    Conclusion
    According to research findings students have low levels of entrepreneurial characteristics with differences among some fields, while studying the effects of education on entrepreneurial character's strength and proper planning and employing new training methods is found to be necessary.
    Keywords: Creativity, risk, taking, agricultural student
  • Mostafa Emami*, Elham Jamali, Mohammad Javad Isfahani Page 23
    Background
    Many articles on creativity and innovation begin with a general statement. The companies must be innovative otherwise they will die.
    Objective
    This study investigated the relationship between organizational trust and organizational creativity in the National Iranian Oil Refining and Distribution Company in Kermanshah.
    Methods
    This research is descriptive while using survey method; required Data were collected via questionnaire, to measure organizational trust, Alvin and others questionnaire (2008) were used, and for measuring organizational creativity Randsip questionnaire (1979) was employed. The reliability of organizational trust questionnaire was 0/81 and organizational creativity the reliability was 0/78. The Cronbach alpha of both questionnaires were more than 0/70, so both questionnaires had enough reliability. Statistical Society included some 300 employees of the National Iranian Oil Refining and Distribution of Kermanshah. Based on a stratified random sampling, some samples were selected from among 148 questionnaires.
    Results
    To determine the normality of obtained data the Kolmogorov - Smirnov test was used. The test confirmed that the samples are normal. Hypotheses were tested using Spearman correlation test and the results were positive and significant correlation were observed between trust and creativity. It means the more employees’ trust to their organization, the more innovative. The results of multiple linear regression showed that only two independent variables, vertical trust and institutional trust are related to the creativity dependent variable. Institutional confidence coefficient equal to 0.79, has the highest proportion of variance in the dependent variable creativity.
    Conclusion
    Trust is a key element for the success of the organization. The results indicate that low levels of trust in reduced productivity, lack of innovation and creativity. On the other hand, increased levels of confidence in the staff mentality, enhance creativity and innovation and contribute to effective change.
    Keywords: Organizational trust, creativity, confidence, lateral, vertical trust, institutional trust
  • Mahdi Badali*, Ali Dana Mazraeh, Sosan Farokhi Tir Andaz, Mansour Herfeh Doust Page 45
    Background
    Fast advances in the information and communication domain in the present age, has directed technology towards human needs. One of the main aspects of mankind’s needs is the creativity which has effective role on growth and evolution of humankind. Up to now, the effects of many variables have been examined on creativity, but the impact of E-portfolio on creativity is somehow ignored. Goal: The main purpose of this paper was to investigate the impact of E-portfolio on students’ creativity.
    Method
    The quasi-experimental method with pre-test and post-test plan with two groups namely, control and experiment groups are used in this research. First, a creativity pre-test was used on the two groups. Then the experiment group was exposed to independent variable for one semester. At the end of the semester post-test was done on both of groups and the results were analyzed by MANOVA for differenced scores (pre/post test).
    Finding
    Finding of this project shows that E-portfolio has effective role on creativity and sub-components.
    Conclusion
    In general, the finding shows that using E-portfolio in education promotes students’ creativity.
    Keywords: assessment, E, portfolio, creativity
  • Mahmoud Iravani*, Naser Sobhi Gharamaleki, Dariush Mehrafzoon Page 69
    Background
    Factors that creativity and a lot of research has been done inside and outside the country, but most of them are descriptive of the innovations of this research study is conducted.
    Purpose
    Effect of self-education initiatives on creativity development for students (third year high school boy city Tehran) is.
    Method
    Quasi-experimental study using a sampling of 40 students in two classes in the experimental and control groups were studied. First, both the pretest creativity, self-efficacy component of the training package for 8 sessions were presented to the experimental group and the control group did not receive special training. Secondly, the creation of the two groups were tested. Data in this study, Abedi creativity questionnaire that is based on the theory developed by Torrance.
    Result(s)
    In this study, a main hypothesis derived from the study of four sub-hypotheses derived from the cognitive theory of creativity, Torrance was introduced.
    Conclusion
    The main theory of creativity as students who are self-training component, the proportion of students who do not use more than was approved. Sub-hypothesis testing, second and fourth hypothesis, it was found that the education component of the initiative and develop self-efficacy impact student's thinking, and this hypothesis was confirmed in the first and third hypotheses were identified using a self-learning component the fluid does not affect student's thinking and flexibility and these hypotheses were rejected.
    Keywords: education, self, efficacy, creativity, students
  • Jamal, Ul, Din Koolainejad*, Somayyeh Jafari Nadoshan Page 93
    Background
    Among different teaching methods in the field of mathematics, each method has its own implications and consequences in the areas of cognitive, emotional, mental, physical and creative thinking, and so on. But not using active methods of teaching mathematics in schools, and lack of attention to nurturing creativity has attracted our attention to the discovery method.
    Objective
    The aim of this study was to identify the impact of guided discovery methods of teaching mathematics and creativity on the third grade of elementary school girls.
    Methods
    In this study, pre-test and post-test control group quasi-experimental method was used. For this purpose, 30 students from third grade girl students in the school academic year 2010-2011 of Ardakan city were selected randomly and creativity tests were carried out.
    Results
    Findings of the study indicates that the guided discovery method of teaching math students have an impact on different aspects of creativity and it has grown. This approach will undoubtedly be one of the most appropriate methods for teaching mathematics to students.
    Conclusion
    The study shows that the use of active teaching methods in schools, particularly in guided discovery methods such as mathematics textbooks have challenged the increase of creativity in the students.
    Keywords: heuristic, guided, creativeness (fluid, originality, elaboration, flexibility) math
  • Asad Hejazi*, Abdol Rahim Navehebrahim, Mohammad Reza Behrangi, Hasan Reza Zeinabadi Page 113
    Background
    Today's complexity and turbulent business environment has forced organizations to meet the environmental changes to increase their abilities and capabilities. Goal: This research studied the relationship between perceived quality of work life and its eight dimensions and organizational entrepreneurship, in one of the institutions of policy-making in the field of entrepreneurship.
    Method
    Research design was a descriptive-survey in the kind of correlation. For data analysis, Pearson correlation and stepwise multiple regression were used.
    Results
    The results indicate that a significant positive correlation between the quality of working life and entrepreneurship exist. Also the relation between the payment of fair wages and benefits, providing opportunities for sustainable growth and security, rule of law, overall living space, consolidating and developing individual capabilities and organizational entrepreneurship is significant. But aspects of workplace health and safety and social relations have not a significant relationship with organizational entrepreneurship
    Conclusion
    Providing opportunities for sustainable growth and security and fair wages and benefits paid to corporate entrepreneurship were the best predictors. The research has raised implications and suggestions for managers, decision-makers and researchers.
    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Quality of working life, Dimensions of Quality of working life, Vice Presidency for Strategic Planning, supervision
  • Elham Dorostian*, Parviz Mirzakhani Page 139
    Background
    Individual's creativity and locus of control are so important in their successes.
    Objective
    This study aimed to investigate the effects of REBT (Rational Emotional Behavioral Therapy) group counseling on student's creativity and locus of control.
    Method
    Statistical population of this study, were the chemistry students of Islamic Azad University, North Tehran Branch. Some 30 students were selected through the random sampling and 20 students who participated in this study were randomly divided into two groups (one experimental and one control group). The Cree creativity questionnaire and The Rotter's locus of control scale, as a pre-test, was taken from all students who were participated in this research. Then experimental group was counseled for 10 sessions by REBT. At the end, the Cree creativity questionnaire and The Rotter's locus of control scale as a post-test was taken from all students.
    Results
    The results of the variance method showed significant difference on student's creativity and locus of control in experimental group compared with the control group (p<0.005).
    Conclusion
    Totally it was found that REBT group counseling is effective on increasing the student's creativity and locus of control.
    Keywords: Rational Emotional Behavioral Therapy (REBT), Group counseling, Creativity, Locus of Control
  • Mohammad Hassan Amirteimoury, Mohammad Zare*, Rahele Sarikhani, Mostafa Salari Page 161
    Background
    Creativity is an ideal characteristic of humans that school chiefs need to be stricter in its teaching or educating. Teaching creativity or in other words nurturing creative minds is known to be one of the most fundamental goals and an integral element of the education system in today’s world.
    Objective
    This research was conducted in order to find out the conformity degree of the second grade of elementary school’s science and experimental book with creativity components based on Guilford and Bicards’ view and also analysis of the contents, activities, and the experiments and high levels of Bloom’s Cognitive domain.
    Method
    This research used " quantitative content analysis". After specifying the desired components, Bickards and Guilford views were applied as the research framework and William Romey’s technique to analyze the content and the pictures of the book was also employed. Besides the content, activities and experiments of the book were analyzed according to Bloom’s cognitive domain levels. Statistical population of this research includes science and experimental books of elementary course.
    Findings
    The results of the research indicated that 10% of the content, activities and experiments are within the Bloom’s cognitive high levels. Also inclusion coefficient of the content with creativity components was 23% and of the pictures was 31%.
    Conclusion
    This research indicated that the number of activities and experiments of the book were very few within Bloom’s cognitive high levels. Also, the investigated book needs revision and fundamental editions in terms of the creativity components, especially when it comes to the content of units and the pictures.
    Keywords: Science an experimental curse, creativity, high levels of Bloom's Cognitive Domain
  • Dariush Mehri*, Mahmmoud Abolghasemi, Hasan Mahboub Eshratabadi, Morteza Mahdavi Nik Page 187
    Background

    One of the ways to achieve creativity in education is using creative teachers. Creative teachers can increase the quality of educational services. Leadership styles of school principals can improve or diminish teacher’s creativity.

    Objective

    This study examined the relationship between manager's leadership styles and creativity of teachers in primary schools.

    Method

    The method used in this research was correlation and applied research. The statistical population of the research was all the elementary school teachers in Poldokhtar of whom 97 were selected randomly. Instruments included two standard questionnaires to measure creativity and transformational leadership. For analyzing data, descriptive and statistical tests such as Pearson correlation, analysis of variance, regression were used.

    Findings

    The results of this review indicates that the transformational leadership style is more than transactional leadership style and is associated with teachers creativity. Among the components of transformational leadership, charismatic leadership and individual consideration explain %29.5 of teachers creativity. Beside that The contingent reward component of transactional leadership style just explains 7/9% of the variance.

    Conclusions

    Planning training courses to improve the skills of transformational leadership for school administrators, particularly principals and teachers to achieve school's success and growth is inevitable. Effective leadership requires the use of a transformational and transactional leadership style. Therefore school administrators in addition to creating the conditions and environment for intrinsic motivation should consider extrinsic rewards.

    Keywords: leadership, transformational leadership, transactional leadership, creativity