فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال سوم شماره 10 (پاییز 1392)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال سوم شماره 10 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • الهام سادات ناجی*، منصورعلی حمیدی، افضل سادات حسینی صفحه 1
    زمینه
    آفرینندگی توانایی همگانی و بالاترین توانایی شناختی است که برخی کمک به بهبود آن را هدف اصلی سامانه های آموزشی دانسته اند. برای رسیدن به این هدف باید برنامه ها و روش هایی داشت که به پرورش آفرینندگی یاری برسانند. نگاهی به برنامه های آموزشی کشور ما نشان می دهد، توجه به توانایی آفرینندگی در آنها جایگاه چندانی ندارد. این کاستی به ویژه در برنامه های پیش دبستانی که کارکردی بنیادی دارند، مساله آفرین است.
    هدف
    در این پژوهش هدف، حل مساله کمبود آفرینندگی و کمک به بهبود این توانایی در آموزنده ها است.
    روش
    این پژوهش از نوع آزمایشی (با گروه گواه) است. نمونه پژوهش گروهی از آموزنده های پیش دبستانی بودند که به شیوه تصادفی به دو گروه 10 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. برنامه آموزشی داستان آفرینی در بیست نشست آموزشی ساخته و آزموده شد. کارایی برنامه با کاربرد آزمون خلاقیت سنج تصویری تورنس در پیش آزمون و پس آزمون برآورد شد.
    یافته ها
    پس از اجرای دوره آموزشی تفاوت آماری معناداری بین دو گروه آزمایش و گواه در زمینه ی آفرینندگی مشاهده شده است.
    نتیجه گیری
    کاربرد دوره آموزشی داستان آفرینی به بهبود توان آفرینندگی کودکان یاری می رساند.
    کلیدواژگان: آفرینندگی، خلاقیت، داستان آفرینی، پیش دبستانی
  • حامد خانی*، حسن فاضلی، یوسف کریمی، موسی بندک، نسیبه پرگاری صفحه 19
    هدف
    از آنجا که محیط کلاس درس در فرایند تدریس و یادگیری و همچنین رشد شناختی و عاطفی دانش آموزان نقش مهمی دارد، بنابراین، هدف اساسی این پژوهش ارزیابی جو روانی- اجتماعی کلاس درس برای شناسایی ساختار درونی مدرسه و ارتباط آن با خلاقیت دانش آموزان در سال تحصیلی 90 – 89 می باشد.
    روش
    این پژوهش با توجه به هدف خود از نوع مطالعات کاربردی و بر حسب روش و گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی بوده و جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان پایه پنجم مدارس ابتدایی دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 90-89 است. تعداد 378 دانش آموز پسر در پژوهش حاضر شرکت داشتند که با ترکیبی از روش های نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها نیز شامل دو پرسشنامه محقق ساخته (پرسشنامه جو روانی- اجتماعی کلاس و پرسشنامه خلاقیت) بوده است. برای تحلیل داده ها از آمار استنباطی (آزمون دو جمله ای و رگرسیون چندگانه گام به گام)، و نرم افزار «اس.پی.اس.اس.» استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که دانش آموزان پایه پنجم مولفه های (برخورداری از حمایت معلم، نظم و سازماندهی به مطالب) را مطلوب و مولفه های از قبیل (مشارکت، وابستگی متقابل میان دانش آموزان، اهمیت دادن به کار و تکلیف، کاربست قوانین و مقررات) را نسبتا مطلوب و مولفه (نوآوری آموزشی) را نامطلوب ارزیابی کردند. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه گام به گام در این پژوهش نشان داد که سه مولفه جو روانی- اجتماعی از قبیل نوآوری آموزشی، برخورداری از حمایت معلم، وابستگی متقابل میان دانش آموزان قدرت پیش بینی خلاقیت را دارند.
    نتیجه گیری
    از آن جا که جو کلاس درس تصمیم گیرنده اصلی یادگیری و رفتار کلاسی می باشد و نیز بر اساس نتایج این پژوهش تا حدودی قادر به پیش بینی خلاقیت دانش آموزان است، باید معلمان، و همچنین دانش آموزان به منظور ترغیب خلاقیتشان محیط گرم، صمیمی، و یادگیری عاطفی را ترویج دهند، و از این طریق منجر به اصلاح و بهبود مدرسه شوند.
    کلیدواژگان: جو روانی، اجتماعی، جو کلاس درس، خلاقیت دانش آموزان
  • حسین زنگنه*، سیده رقیه موسوی، مهدی بدلی صفحه 39
    زمینه
    پیشرفت های سریع در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در عصر حاضر، به سمت نیازهای انسان نیز رهنمون شده است. یکی از نیازهای اساسی و سازنده انسان، خلاقیت است که در رشد و تکامل فرد و تمدن بشری نقش موثری دارد. تاکنون اثر متغیرهای زیادی بر خلاقیت مورد بررسی قرار گرفته شده است، اما تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر پرورش تفکر خلاق نادیده گرفته شده است.
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش، بر پرورش تفکر خلاق بوده است.
    روش
    در این پژوهش از روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل استفاده شده است. در اجرای پژوهش ابتدا آزمون خلاقیت به هر دو گروه (آزمایش و کنترل) داده شد و سپس نمرات حاصل از آزمون با روش آماری t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش، اثربخشی استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش را در خلاقیت به طور کلی و در عنصر ابتکار نشان داد. اما فرضیه های مربوط به عناصر دیگر خلاقیت یعنی سیالی، انعطاف پذیری و بسط از نظر آماری تایید نشدند.
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی نتیجه این پژوهش نشان داد که استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش نوید بخش رشد و شکوفایی خلاقیت به ویژه در عنصر ابتکار آن است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، تفکر خلاق، ابتکار
  • عباس عرب*، محمدرضا آهنچیان، حسین کارشکی صفحه 61
    زمینه
    نیاز به کارآفرینی اجتماعی در کاهش تبعات بحران بر اقشار آسیب پذیر، امری ضروری است. با توجه به آنکه بسیاری از مقوله های اجتماعی و محیطی حساس به زمان هستند، کوتاهی در تشخیص اهمیت کارآفرینی اجتماعی و عدم حمایت کافی از آن در این برهه زمانی اشتباه بسیار بزرگی است.
    هدف
    هدف این تحقیق بررسی نقش سبک رهبری تحولی مدیران در پیش بینی کارآفرینی اجتماعی کارکنان و همچنین تطبیق و مقایسه دانشگاه های دولتی با دانشگاه های غیردولتی شهر مشهد از این حیث بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی-پیمایشی بود. پژوهش دارای دو جامعه آماری بود، شامل کلیه کارکنان رسمی و قرارداد مشخص شاغل در واحدهای ستادی دانشگاه های دولتی و غیردولتی شهر مشهد که در سال تحصیلی 1389-1390 دارای حداقل 3 سال سابقه کاری و 6 ماه سابقه کار با مدیر مافوق خود بودند. نمونه دانشگاه های دولتی دانشگاه فردوسی و نمونه دانشگاه های غیردولتی دانشگاه های خیام و سجاد بود که هدفمند انتخاب شدند. تعداد آزمودنی های آنها به ترتیب برابر با 145، 25 و 19 نفر بودند. ابزار پژوهش، دو پرسشنامه سنجش رهبری تحولی بس و اولیو (1985) و پرسشنامه محقق ساخته کارآفرینی اجتماعی براساس نظریه دیز (1998) بود که ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه ها به ترتیب 98/ 0 و 94/ 0 به دست آمد و روایی تحلیل عاملی آنها نیز به تایید رسید.
    یافته ها
    در هر دو جامعه پژوهش: 1) میزان انطباق رفتاری مدیران با سبک رهبری تحولی و همچنین میزان کارآفرینی اجتماعی کارکنان در سطح بالایی وجود دارد. 2) بین سبک رهبری تحولی و کارآفرینی اجتماعی رابطه معنی داری هست و سبک رهبری تحولی مدیران قابلیت پیش بینی کارآفرینی اجتماعی کارکنان را دارا است. 3) بین رفتار منطبق مدیران با سبک رهبری تحولی بر حسب جنسیت کارکنان تفاوت معنی داری وجود ندارد. 4) بین رفتار منطبق مدیران با سبک رهبری تحولی و سن کارکنان رابطه معنی داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نظر به اهمیتی که سبک رهبری تحولی و شاخص های آن دارد، و از طرفی قرابتی که اهداف کارآفرینی اجتماعی با اهداف سازمان های آموزشی دارد، سازمان های گوناگون به ویژه سازمان های آموزشی می توانند در پیشبرد اهداف خود نتایج این پژوهش را به کار گیرند و زمینه های تحقیق و توسعه آنها را مهیا سازند.
    کلیدواژگان: رهبری تحولی، کارآفرینی اجتماعی، دانشگاه های دولتی و غیردولتی
  • شهرزاد بارانی*، امیر حسین علی بیگی صفحه 103
    زمینه
    روی آوردن به کسب و کارهای کارآفرینانه، به دلیل نقش عمده آنها در تولید اشتغال و ثروت یکی از عوامل کلیدی رشد و توسعه اقتصادی در عصر مدرن است. کارآفرینان در این فرایند با شناسایی فرصت های جدید، تحلیل نیازهای مشتریان و سازماندهی منابع و سرمایه ها منجر به بقای کسب و کار خواهند شد. چگونگی سازوکارهای رفتاری کارآفرینان در این فرایند، یک شکاف مطالعاتی است.
    هدف
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی رابطه عناصر سرمایه فکری بر رفتارهای متفاوت کارآفرینان در فرایند شناسایی فرصت های کارآفرینانه است.
    روش پژوهش: جامعه آماری پژوهش از تولیدکنندگان برتر کشاورزی و کارآفرینان استان کرمانشاه تعداد 188نفر بود و از تعداد 106 نفر به عنوان نمونه از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود.
    یافته ها
    نتایج مدل سازی معادله ساختاری بیانگر رابطه مثبت و معنی دار بین سرمایه های فکری و رفتارهای شناسایی فرصت بود. دانش و آگاهی، انگیزه درونی، خلاقیت و تجربه مدیریتی به ترتیب مهم ترین عناصر تشکیل دهنده سرمایه فکری را تشکیل دادند. کارآفرینان قابلیت خوبی در شناسایی فرصت داشته و مرور رقابتی فرصت ها، خلق راه حل های نوآورانه و جستجوی فعال به عنوان مهم ترین رفتارهای شناسایی فرصت، شناخته شد.
    نتیجه گیری
    فرهنگ سازی کار گروهی، تقویت سامانه های اطلاعاتی داخلی، برگزاری کارگاه تکنیک های خلاقیت و کسب تجربه های مدیریت کسب و کار، برای بهبود رفتارهای خلاقانه در شناسایی فرصت ها می تواند ضروری بنماید.
    کلیدواژگان: شناسایی فرصت، سرمایه فکری، رفتار کارآفرینی، کارآفرین، خلاقیت
  • محمدحسن میرزامحمدی*، محمد نوروزی، علیرضا یوزباشی صفحه 129
    زمینه
    پیشرفت ابعاد گوناگون جامعه بشری، در گرو خلق اندیشه های نو می باشد. تفکر منطقی را می توان منوط به داشتن ذهنیت فلسفی وی دانست. ذهن فلسفی به مدیر و کارکنان بینش و دانشی می دهد تا بتواند در مواجه با مسائل سازمان از تنگ نظری، خود محوری و یک جانبه نگری مصون بمانند.
    هدف
    هدف اصلی مورد بررسی در این پژوهش؛ بررسی رابطه بین ذهنیت فلسفی و میزان خلاقیت سازمانی کارکنان مرکز آموزش مدیریت دولتی می باشد.
    روش
    پژوهش از نوع همبستگی است و در زمره تحقیقات کاربردی می باشد.. جامعه آماری پژوهش حاضر همه کارکنان مرکز آموزش مدیریت دولتی در سال 1391 (تعداد آنها برابر با 145 نفر) است. از جامعه آماری یاد شده، نمونه ای به حجم 110 نفر به صورت تصادفی انتخاب شد. در پژوهش حاضر با بهره گیری از دو پرسشنامه استاندارد، سنجش خلاقیت کارکنان رندسیپ (1979) و هم چنین پرسش نامه ذهنیت فلسفی میر سپاسی و سلطانی (1375) به بررسی متغیرهای فوق پرداخته شد.
    یافته ها
    بین ذهنیت فلسفی و ابعاد آن(جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری) با خلاقیت کارکنان مرکز آموزش مدیریت دولتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیون گام به گام حاکی از آن بود که از بین مولفه های ذهنیت فلسفی متغیرهای جامعیت و انعطاف پذیری بهترین پیش بینی کننده برای خلاقیت کارکنان مرکز آموزش مدیریت دولتی هستند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های تحقیق می توان اذعان داشت که هر چه میزان ذهنیت فلسفی و ابعاد آن(جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری) در بین کارکنان مرکز آموزش مدیریت دولتی بیشتر باشد، خلاقیت بیشتری از خود نشان می دهند. از تحلیل داده ها می توان چنین نتیجه گرفت که بعد جامعیت ذهنیت فلسفی رابطه بیشتری با خلاقیت دارد و ابعاد انعطاف پذیری و تعمق در رتبه های دوم و سوم قرار دارند.
    کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، جامعیت، تعمق، انعطاف پذیری، خلاقیت سازمانی، مرکز آموزش مدیریت دولتی
  • رحیم بدری گرگری*، ناهید کلوانی صفحه 151
    زمینه
    پرورش خلاقیت یکی از مهم ترین هدف های آموزش عالی به شمار می آید.
    هدف
    این تحقیق با هدف تعیین تاثیر تکنیک ایده جویی (اسکمپر) بر تفکر خلاق دانشجویان دختر رشته های فنی- مهندسی دانشگاه تبریز انجام گرفت.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دختر رشته های فنی- مهندسی دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 91-1390 بودند که تعدادشان 1070 نفر بود. طرح پژوهش از نوع شبه تجربی با گروه گواه و به صورت پیش آزمون و پس آزمون بود و 60 دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس (داوطلبانه) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (30 دانشجو) و کنترل (30 دانشجو) جایگزین شدند. ابزار پژوهش استفاده شده آزمون خلاقیت تصویری تورنس (فرم الف) بوده است. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش بیانگر آن است که آموزش تکنیک ایده جویی(اسکمپر) به دانشجویان موجب افزایش خلاقیت آنها در مولفه های گوناگون سیالی، انعطاف پذیری، ابتکار و بسط می شود. یعنی می توان گفت روش ایده جویی یک روش موثر در پرورش خلاقیت دانشجویان می باشد و موجب افزایش تفکر خلاق آنها می شود.
    کلیدواژگان: خلاقیت، ایده جویی، دانشجو، اسکمپر، پرورش خلاقیت
  • منصور بیرامی*، مرتضی عندلیب کورایم، رسول مفسری، ناصر تراب زاده صفحه 169
    زمینه
    یکی از اساسی ترین عناصر پیشرفت بشری خلاقیت می باشد که عوامل گوناگونی موجب افزایش و همچنین موجب کاهش میزان خلاقیت می شوند که بر اساس پیشینه موجود، یکی از این عوامل آلکسی تایمیا می باشد.
    هدف
    نوع ارتباط و تاثیر آلکسی تایمیا بر میزان خلاقیت در پژوهش های داخلی موجب ارزیابی قرار نگرفته است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر پیش بینی خلاقیت بر اساس مولفه های آلکسی تایمیا در میان دانشجویان دانشگاه تبریز می باشد.
    روش
    به منظور دست یابی به هدف پژوهش، از میان دانشجویان دانشگاه تبریز، تعداد 211 دانشجو به عنوان آزمودنی با روش نمونه گیری تصادفی- نسبتی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه خلاقیت عابدی و مقیاس آلکسی تایمیای تورنتو (TAS-20) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار «اس پی اس اس» نسخه 18، تجزیه و تحلیل شد و از روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، خلاقیت به طور معکوس با مولفه های آلکسی تایمیا رابطه دارد. همین طور مولفه های دشواری در تشخیص احساسات، دشواری در توصیف احساسات، تفکر برون مدار آلکسی تایمیا به طور معنی دار قادر به پیش بینی خلاقیت می باشند. در این میان فقط ضریب بتای خرده مولفه ناتوانی در تشخیص احساسات به طور معنی دار قادر به تبیین خلاقیت بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشانگر ارتباط معکوس خلاقیت با ابعاد آلکسی تایمیا بود، بنابراین می توان برنامه هایی طراحی کرد که در آن با افزایش میزان خلاقیت افراد، مولفه های آلکسی تایمیا را به کم ترین مقدار رساند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، دشواری در تشخیص احساسات، دشواری در توصیف احساسات، تفکر برون مدار، آلکسی تایمیا
  • بیژن رضایی*، عباس عباس پور، مصطفی نیکنامی، حمید رحیمیان، علی دلاور صفحه 185
    زمینه
    کارآفرینی دانشگاهی به عنوان یک رویکرد و همچنین به عنوان رسالت سوم دانشگاه ها و آموزش عالی در سال های اخیر مورد توجه می باشد.
    هدف
    پژوهش حاضر سعی دارد تا با رویکردی تفسیر گرایانه چالش ها و راهکارهای بهبود کارآفرینی دانشگاهی را از نگاه پژوهشگران و اساتید دانشگاه شناسایی کند.
    روش
    رویکرد پژوهشی به کاربرد شده از نوع روش شناسی کیفی می باشد و از روش مردم نگاری برای انجام عملیات تحقیق استفاده شده است. داده های این پژوهش با استفاده از روش مشاهده مشارکتی و تکنیک مصاحبه باز و عمیق جمع آوری شده و سپس با استفاده از تکنیک مثلث سازی ترکیب شده اند. روش نمونه گیری مورد استفاده در این پژوهش از نوع نمونه گیری کیفی- هدفمند است و با استفاده از شاخص اشباع نظری تعداد 16 نفر از پژوهشگران و اساتید دانشگاه در حوزه علوم انسانی (علوم مدیریت) به عنوان نمونه پژوهش مورد مصاحبه قرار گرفتند. نگرش و دیدگاه آنها نسبت به چالش ها و راهکارهای بهبود کارآفرینی دانشگاهی در حوزه علوم انسانی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و نتیجه گیری از یافته های تحقیق از «نظریه زمینه ای» استفاده شده است، به عبارت دیگر در این پژوهش به جای آزمون نظریه و تایید یا رد آن به ارائه نظریه به صورت محدود پرداخته می شود. یافته های اصلی این پژوهش با استفاده از نظریه زمینه ای شامل مقولاتی همچون تحول در نقش دانشگاه ها(پذیرش نقش جدید)، بسترسازی، شبکه سازی،ارتقاء فعالیت های دانشگاهی و تغییرات مدیریتی می باشد.
    نتیجه گیری
    می توان تمامی مقولات را زیر مقوله کارآفرینی دانشگاهی قرار داد. به عبارت دیگر کارآفرینی دانشگاهی «مقوله هسته» در این نظریه زمینه ای می باشد. با استفاده از این مقولات مدل پارادایمی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی دانشگاهی، نظریه زمینه ای، تحول در نقش دانشگاه، بستر سازی، شبکه سازی
|
  • Elham Alsadat Naji*, Mansour Hamidi, Afzal Alsadat Hosseini Page 1
    Background
    Creativity is the highest cognitive and public ability which some believe that helping for its improvement is the main goal of educational system. Reaching to this goal needs to have programs and methods to help training creativity. In spite of that, looking at the educational programs in the country indicates that considering the ability of creativity has no specific position. Actually this loss, especially in the pre-school program which has fundamental function, makes problem.Goal: Solving the shortage of creativity and helping to improve this ability in learners is the main goal of the research.
    Method
    This research is a kind of experiment with control group. The sample of research was a group of pre-school learners which were randomly divided into two groups of control and experiment with each group being ten persons. The program of story creation was made and tested in twenty training sessions. The efficiency of the program was achieved by using Torrance Tests of Creative Thinking in pre-test and post-test.
    Results
    The results show that after performing the experimental course there is a meaningful statistical difference between control and experiment groups in creativity.
    Conclusion
    Applying the story creation experimental course helps the improvement of children's creativity.
    Keywords: Creativity, Story Creation, Pre, school
  • Hamed Khani*, Hasan Fazeli, Yousef Karimi, Mousa Bandak, Nasibeh Pargari Page 19
    Purpose
    Since the classroom environment is important in the process of teaching and learning as well as emotional and cognitive development of students, therefore, the primary purpose of this study is assessing the classroom Socio-psychological in order to identify school internal structure and its relation with student’s creativity in 2010-2011 academic year.
    Method
    The present study is an applied research, and according to its method of collecting data it is considered to be a descriptive-survey study. Its statistical population consists of all male fifth grade students in public elementary school in 2010-2011 academic year. Some 378 students were selected through combining methods; multistage cluster sampling and proportional stratified sampling. Two researcher-made questionnaires were used for collecting data (classroom Socio- psychological environment questionnaire with 48 items and creativity questionnaire with 18 items). Their face validity were investigated, and their reliability (0/84) and (0/76) were calculated and confirmed through Corenbach’s alpha coefficient. Descriptive statistics (frequency, percent, mean, and standard deviation) and inferential statistics (binomial test and stepwise multiple regression) were used for describing and analyzing the collected data.
    Result(s)
    The findings of the study indicate that for the fifth grade students some of the components (having teacher support, maintaining order and organizing contents) are assessed desirable, some other components (participation, mutual interests among students, importance to work and homework, observing and applying the rules and regulations) are assessed as relatively desirable, and educational innovation was considered as undesirable component. The results of stepwise multiple regressions in the study also showed that the three components of Socio- psychological environment (educational innovation, having teacher support, and mutual interests among students) have the power of anticipating creativity.
    Conclusion
    Sincere and warm environment and emotional learning can promote teachers and students creativity, and thus it can lead to school improvement. Since classroom environment is the main decision maker of class behavior and learning therefore, to some extent it is able to anticipate the creativity of students.
    Keywords: Socio, psychological environment, classroom environment, student's creativity
  • Hossein Zangene*, Rogaye Musavi, Mehdi Badali Page 39
    Context: Rapid advances in the information and communication technologies (ICT), has changed the human needs in the present age. Creativity is a basic need in the development of human civilization. While the effects of variables on creativity have been studied so far, but the impact of ICT on the development of creative thinking is ignored.
    Objective
    The purpose of this research was to examine the effects of ICT on creativity of male high-school junior students.
    Method
    Researchers used the quasi-experimental method on two control and experimental groups. The population under study were the male high school junior students in Tehran city. Sampling method in this research was multi-stage random cluster sampling and the samples were selected from control and experimental groups. The instrument of measurement in this research was Torrance Figural Test of Creative Thinking Booklet B. For performing the research; first the ICT was given to both groups and then the data were analyzed by independent T statistic method.
    Findings
    Findings showed the effectiveness of using the ICT on creativity.
    Conclusion
    totally and especially on the originality element of creativity, but didnt show on fluency, flexibility and expansion.
    Keywords: ICT, Creative thinking, Originality
  • Abbas Arab*, Mohammad Reza Ahanchian, Hossein Kareshki Page 61
    Background
    The need for social entrepreneurship as to reduce the impact of the hardship on vulnerable groups is a vital task and given that many social and environmental issues are time-sensitive, failure to recognize the importance of social entrepreneurship and the lack of adequate support is a huge mistake.
    Objectives
    The purpose of this research was the studying the role of transformational leadership style of managers in predicting staff social entrepreneurship and also implementation and comparison of state universities with private universities in this respect in Mashhad.
    Methods
    Research methods was descriptive - survey of the correlation type (Regression). The research had two statistical populations that includes all permanent and temporary employees in staff units in the state and private universities in Mashhad with at least three years of experience and six months of work experience with their superiors in the 2011-2012 academic years. The sample of state universities was Ferdowsi University and sample of private universities was Khayyam and Sajjad universities that were selected purposively. The numbers of cases were 145, 25 and 19 respectively. The research instruments were two questionnaires Bass & Avolio (1985) Transformational Leadership style questionnaire (TLSQ) and social entrepreneurship questionnaire made by researcher according to Dees's theory (1998) and Cronbach's alpha coefficient was for TLSQ and social entrepreneurship questionnaire 0.98 and 0.94 respectively, and their factor analysis validity was confirmed.
    Results
    In two research populations: 1) the rate of managers’ behavior compliance with Transformational Leadership style and also rate of employees’ social entrepreneurship were high. 2) There was significant relation between Transformational Leadership style and social entrepreneurship, and also transformational leadership style of managers could predict employees’ social entrepreneurship. 3) There was no significant difference between managers’ compliance behavior with Transformational Leadership style in terms of employees’ gender. 4) There was no significant relation between managers’ compliance behavior with Transformational Leadership style and employees’ age.
    Conclusion
    Therefore, whereas transformational leadership style and its indexes have importance, on the other hand, the goals affinity of the educational organizations with the goals of social entrepreneurship; the various organizations especially educational organizations should use these two important concepts in advancement of their goals and prepare contexts of research and development of these two.
    Keywords: Transformational leadership, Social Entrepreneurship, State, Private Universities
  • Shahrzad Barani*, Amir Hossein Alibeygi Page 103
    Background
    Turning to small, entrepreneurial businesses, for their role in generating employment and wealth, is one of the key factors for economic growth and development in the modern era. Entrepreneurs in the process with identifying new opportunities, analyzing customer requirements and the resources and assets will lead to the survival of entrepreneurial business. How to deal with the behavioral mechanisms of entrepreneurs in the process is a gap for studies.
    Objective
    The paper examined the relationship between intellectual capital elements on the different behaviors of entrepreneurs in the process of identifying entrepreneurial opportunities.
    Method
    The population of study was top producers of farming and agricultural entrepreneurs of Kermanshah (N=188). 106 were selected by simple random sampling.
    Findings
    Structural equation modeling results indicated a positive and significant relationship between intellectual capital and opportunities. Knowledge and information, internal incentive, creativity and managerial experience were most important elements of intellectual capital. Entrepreneurs about recognition of opportunities were almost powerful and competitive review of opportunities, creating innovative solutions and actively seeking behaviors was approved as most important behaviors.
    Conclusion
    Promotion of team work culture, strengthening of internal information systems, holding creativity techniques workshops and gaining business management experience, may be necessary to improve innovative behavior in identifying opportunities.
    Keywords: Identifying opportunity, Intellectual capital, Entrepreneurship behavior, Entrepreneur, Creativity
  • Mohammad Hassan Mirzamohammadi*, Mohammad Norouzi, Ali Rezayouzbashi Page 129
    Background
    The development of various aspects of human society depends on creating new ideas. Logical thinking can be subject to having his philosophical mind. Mind philosophical insights and knowledge can help the managers and employees to cope with the problems.
    Purpose
    The main goal of the research was to investigate the relationship between philosophical mindset and organizational creativity of State Management Training Center employee.
    Methods
    The research method used was correlation. The study sample consisted of all employees in 2013, the Public Administration Training Centre, which is equal to 145. Of the population, a sample size of 110 patients were randomly selected. The study used two standard questionnaires to assess employee creativity Randsip (1979) and also philosophically minded questionnaires Mirsepasi & Soltani (1375) examined the above variables. As for inferential statistical analysis of the test data; «r» Pearson, «R» and stepwise regression were used.
    Results
    The philosophical dimensions of subjectivity (comprehensiveness, depth and flexibility) as a significant positive relationship with the government management innovation personnel training center were found. The result of stepwise regression showed that integration and flexibility are the best predictor for State Management Training Center staff is predictors of creativity.
    Conclusions
    The findings stated that the philosophy of mind and its dimensions (recall, meditation and flexibility) in the Public Administration Training Centre staff, were more creative. After analyzing the data, it can be concluded that the integrity of philosophical thinking were more about creativity and flexibility and depth dimensions were in second and third positions.
    Keywords: Philosophical mindset, Flexibility, Comprehensiveness, Penetration, creativity, State Management Training Center
  • Rahim Badri Gorgori*, Nahid Kalvani Page 151
    Background
    One of the important goals in higher education is development of creativity.
    Purpose
    This research was conducted to determine the effect of method of idea seeking (SCAMPER) on creativity of female Technical-Engineering students in Tabriz University.
    Method
    Population of this study was female Technical-Engineering e students in Tabriz University, which include some1070 students. The pretest-posttest semi-experimental design with control group was used in the study. A total of 60 students were selected by accessible (involuntary) sampling method and were substituted randomly in two groups (30 students in control and 30 students in experimental group). Data were gathered through Torrance tests of creative thinking (A form). ANCOVA was used to analysis the data.
    Result(s)
    The results revealed that, using the method of idea seeking (SCAMPER) significantly increased the different components of creativity (fluency, originality, flexibility, elaboration), therefore it can be said that the method of idea seeking (SCAMPER) was effective technique and can improve the students’ performance in creative activities.
    Keywords: creativity, idea seeking, students, SCAMPER, training of creativity
  • Mansour Bayrami*, Morteza Andalib Kourayem, Rasoul Mofasseri, Naser Torabzade Page 169
    Background
    One of the basis of humanity achievement is creativity. There are several factors that can increase and decrease the amount of creativity; according to the literature one of these factors is Alexithymia.
    Purpose
    The type of relation and effects of Alexithymia on creativity in Iran is not investigated yet. Thus, the aim of the study was prediction of creativity on the basis of Alexithymia’s components in Tabriz university students.
    Method
    A number of 211 students were chosen by the ratio sampling method. For data collection Abedi Creativity Scale and Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) were used. The data were analyzed in SPSS 18.0 using Pearson correlation coefficient and multivariate regression method.
    Results
    according to the results, creativity negatively correlated with alexithymia’s component and also the results showed that alexithymia’s components (difficulty identifying feeling, difficulty describing feeling, externally oriented thinking) significantly predict creativities changing’s. Hence, only beta coefficient of difficulty identifying feelings significantly can explain creativity.
    Conclusion
    The study pointed that high creativity levels is associated with low Alexithymia dimensions, therefore for increasing creativity, researchers can plan programs that reduce Alexithymia.
    Keywords: creativity, identifying feeling difficulty, describing feeling difficulty, externally, oriented thinking, Alexithymia's components
  • Bijan Rezaei*, Abbas Abbaspour, Mostafa Niknami, Hamid Rahimiyan, Ali Delavar Page 185
    Background
    University entrepreneurship has been considered as a procedure and also as the third duty of universities and higher education in the past few years.
    Purpose
    The study aimed to identify the challenges and solutions for improving academic entrepreneurship in expositive manner from authors and university professors’ viewpoint.
    Method
    The applied research approach is qualitative methodology and ethnography has been used for conducting the search. The data has been gathered by participant-observation and open-deep interviewing techniques; then combined with Triangulation technique. Sampling method was purposeful- qualitative and 16 authors and university professors in humanities (management sciences) were interviewed by theoretical saturation index as the samples. Their ideas and opinions to the challenges and solutions for improving university entrepreneurship focusing on university and industry interaction have been investigated.
    Findings
    grounded theory was used for analyzing data and concluding the findings; in other words, providing theory limitedly was carried out instead of examining the theories and confirming or rejecting them. The main findings included issues as changing the role of university (accepting a new role), embedding, networking, enhancing university activities, culture building and managerial changes through using grounded theory.
    Conclusion
    All categories can be subsets of university entrepreneurship. In other words, university entrepreneurship is the core category in grounded theory. The paradigm model is provided by the categories.
    Keywords: entrepreneurship, academic entrepreneurship, changing in university role, embedding, networking