فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 14 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید مرتضوی*، نعمت الله سودی صفحه 15
    نارضایتی کارکنان در سازمان ها اجتناب ناپذیر است، ازاین رو به شکل های گوناگون خود را نشان می-دهد. در یک تقسیم بندی، نارضایتی در چهار شکل ترک، اعتراض، وفاداری و اهمال معرفی شده است. این مطالعه، تاثیر متغیرهای مراوده ای (رضایت شغلی کلی، اندازه سرمایه و کیفیت سایر گزینه ها) بر شیوه های چهارگانه ی ابراز نارضایتی کارکنان را بررسی کرده است. جامعه آماری، شاغلین بخش درمان سه بیمارستان خصوصی استان گلستان است. نمونه ی مورد مطالعه را 161 نفر از کارکنان بخش درمان تشکیل داد که به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه بوده که برای سنجش روایی و پایایی آن به ترتیب روایی محتوا و ضریب آلفای کرونباخ به کار رفته است. رگرسیون سلسله مراتبی برای بررسی تاثیر متغیرهای مستقل مراوده ای و متغیرهای کنترل (سن و جنسیت) بر ترک، اعتراض، وفاداری و اهمال استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که رضایت شغلی بر ترک و اهمال تاثیر منفی دارد و تاثیر آن بر اعتراض و وفاداری مثبت است؛ کیفیت سایر گزینه ها بر ترک و اهمال نیز تاثیر مثبت دارد. در حالی که مشخص شد زنان در مقایسه با مردان تمایل کمتری به ترک سازمان متبوع خود دارند و با بالا رفتن سن تمایل به ماندن نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: نارضایتی، ترک، اعتراض، وفاداری، اهمال
  • علی حسین کشاورزی*، محمد وزین کریمیان صفحه 37
    این مقاله با بررسی ادبیات موضوع مدیریت دانش در سطح جهان، ضمن تمرکز بر ضرورت و اهمیت مدیریت دانش در کشورهای در حال توسعه، مهم ترین مسائل به کارگیری مدیریت دانش در سطح ملی را مطرح می کند. همچنین به سیاست ها و روش هایی می پردازد که برای تقویت مدیریت دانش در سطوح ملی و منطقه ای توسط کشورهای مختلف به کار گرفته شده است. بر آن مبنا، با بررسی قانون مدیریت خدمات کشوری ایران، پیشنهادهای کاربردی در خصوص نحوه اعمال احکام این قانون در امور فناوری اطلاعات و مدیریت دانش و اطلاعات در سطح ملی ارائه شده است. این پیشنهادها عبارتند از: طراحی و استقرار سیستم جامع ملی اطلاع رسانی الکترونیکی، تهیه و اجرای برنامه ارزیابی و بازنگری وب سایت های کلیه سازمان های مشمول قانون، جمع آوری اطلاعات مربوط به تخصص های ایرانیان به عنوان بخشی از پایگاه اطلاعات ایرانیان، شبکه بندی دانش بیرون و درون نظام اداری کشور، پیش بینی پست های مرتبط با مدیریت دانش در تشکیلات دستگاه های اجرائی، طراحی سیستم تسهیم دانش واحدهای سازمانی وسازمان ها با یکدیگر، ایجاد سیستم جامع رایانه ای پیشنهادهای ملی، شناسایی بازنشستگان متخصص و موثر هر سازمان برای امکان استفاده از مشاوره آنان در واحد مربوطه و مستندسازی دانش و تجربیات آنان برای استفاده درسازمان های مشمول قانون.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فناوری اطلاعات، کشورهای در حال توسعه، ایران، قانون مدیریت خدمات کشوری
  • نوید نظافتی*، مهسا رشیدی، محمد تقی تقوی فرد صفحه 63
    بخش قابل توجهی از سرمایه های دانشی که در حین فرآیندهای کاری توسط کارکنان سازمان تولید می شود، در ذهن های آن ها باقی می ماند و با جدایی افراد از سازمان از دست می رود و امکان بازیابی آن وجود ندارد. بنابراین یک ضرورت جدی، اکتساب و بازیابی این دانش ارزشمند برای استفاده مجدد است. براین اساس، این پژوهش به دنبال ارائه یک روش ساخت یافته به منظور اکتساب دانش خبرگان و مقایسه تکنیک های اکتساب دانش است. 34 تکنیک مختلف اکتساب دانش شناسایی شده است اما هیچ یک کارایی و اثربخشی لازم را در حوزه مدیریت دانش ندارد. بنابراین با ترکیب تکنیک های مصاحبه ای، آموزش معکوس، پلکان سازی و شبکه مفاهیم، روشی ترکیبی ارائه شد که در قالب شناخت حوزه دانش خبره، تعامل و پیش مصاحبه، جلسه های اکتساب دانش، پیاده سازی مصاحبه ها، تحلیل و دسته بندی و کددهی دانش، اجرایی می شود. هم چنین از میان 21معیار منتخب شناسایی شده به منظور مقایسه تکنیک های اکتساب دانش، 16معیار از سوی خبرگان حوزه مدیریت دانش مورد پذیرش قرار گرفت که به کمک آن ها مقایسه های زوجی در قالب مدل سلسله مراتبی و بکارگیری تکنیک AHP انجام شد. نتایج حاکیست روش ترکیبی ارائه شده در این پژوهش، بالاترین رتبه را در میان تکنیک های اکتساب دانش داراست. بنابراین سازمان های ایرانی می توانند به منظور اکتساب دانش خبرگان از روش ترکیبی ارائه شده بهره گیرند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اکتساب دانش، تکنیک های اکتساب دانش، تحلیل سلسله مراتبی
  • سید کمال خرازی، سید محمد میرکمالی، علی ترکی* صفحه 87
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ادراک کارکنان از رهبری خدمتگزار سازمان و رابطه آن با رضایت شغلی آن ها در شعب بانک ملی شهر اراک، صورت گرفته است. برای این منظور، تعداد 91 نفر از کارکنان بانک ملی شهر اراک با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای یا نسبی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از ابزار OLA که به ارزیابی رهبری خدمتگزار در سطح سازمان می پردازد و همچنین پرسشنامه ای که برای ارزیابی رضایت شغلی در بانک هنجاریابی شده بود، جمع آوری شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری پارامتریک T استودنت تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام و تحلیل واریانس یک طرفه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ویژگی های رهبری خدمتگزار در بانک ملی شهر اراک و رضایت شغلی کارکنان آن، هر دو بالاتر از میانگین قرار دارند و رضایت بخش ارزیابی می شوند. بین رهبری خدمتگزار سازمان و رضایت شغلی کارکنان، همبستگی مثبت معنی دار 58/0 وجود داشت(01/0 P<). نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که در بین مولفه های رهبری خدمتگزار سازمان، مولفه رهبری کردن قویترین پیش بینی کننده رضایت شغلی کارکنان بود که توانست به تنهایی 35 درصد از واریانس رضایت شغلی کارکنان را پیش بینی کند. همچنین در ارزیابی ویژگی های رهبری خدمتگزار سازمان و رضایت شغلی کارکنان، تفاوت معنی داری در بعد سن و سطح تحصیلات وجود نداشت.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار سازمان، ابزار OLA، رضایت شغلی، بانک ملی ایران
  • محمد جواد کاملی*، سید جلیل لاجوردی، رحمان نعمتی، علی ملاجان صفحه 117
    هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه نحوه تاثیرگذاری عنصر «تعامل و هماهنگی، بین سازمان پلیس و هر یک از سازمان های ذینفع» بر «مدیریت بحران ناپایداری در نظم و آرامش شهری» است. این مطالعه بر اساس روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است و پژوهشی کاربردی، محسوب می شود. جامعه آماری، عبارت است از فرماندهی انتظامی تهران بزرگ، سازمان شهرداری شهر تهران، سازمان آتش نشانی شهر تهران، خانه مطبوعات و اورژانس شهر تهران. اعضای نمونه با روش نمونه گیری طبقه بندی دو مرحله ای به طور تصادفی نمونه ای انتخاب شده اند. ابزارهای جمع آوری داده ها عبارتند از: مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه های غیر حضوری، و استفاده از پرسشنامه های طراحی شده توسط پژوهش گر. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده نشان می دهد که عنصر هماهنگی و تعامل دو جانبه میان سازمان پلیس و سازمان شهرداری شهر تهران، سازمان آتش نشانی شهر تهران، خانه مطبوعات، و اورژانس شهر تهران می تواند به طور معناداری سطح عملکرد سازمان پلیس در مدیریت بحران ناپایداری در نظم و آرامش شهری را بهبود دهد.
    کلیدواژگان: مهندسی سیستم ها، ذینفعان سیستم (STHs)، ناپایداری در سیستم، بحران، مدیریت بحران
  • عبدالمجید حسن زاده*، سعید رجایی پور، ابوالقاسم نوری صفحه 135
    هدف از این مقاله تعیین رابطه شفافیت نقش و توانمندسازی روانشناختی کارکنان شرکت گاز استان گلستان است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان شرکت گاز استان گلستان در سال 1387 بود که تعداد آن ها 185 نفر است. حجم نمونه پژوهش 128 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، شامل دو پرسشنامه محقق ساخته توانمندسازی روانشناختی، بر اساس نظریه توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر (1995) و با ضریب پایایی 92/0 و پرسشنامه شفافیت نقش، بر اساس نظریه ساویر (1992) و با ضریب پایایی 91/0، بود. به منظور تحلیل استنباطی داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی و ضریب رگرسیون استفاده شد. بر اساس نتایج، r مشاهده شده در سطح 05/0 > P همبستگی مثبت و معناداری را بین شفافیت نقش و توانمندی روانشناختی کارکنان نشان داد. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که بین شفافیت هدف و شفافیت فرآیند با احساس شایستگی، بین شفافیت فرآیند با احساس تاثیر، بین شفافیت هدف و شفافیت فرآیند با احساس استقلال (خودمختاری) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: توانمندی روانشناختی، شفافیت نقش کارکنان، شفافیت هدف، شفافیت فرآیند
  • سید وحید حقانیان نجف آبادی صفحه 157
    یکی از ضرورت های ایجاد هم افزایی در سطح کلان ایجاد روحیه کار جمعی بین بخش های مختلفی است که عهده دار تحقق یک هدف کلان هستند. کار تیمی توانایی انجام کارها با تشریک مساعی است که نیازمند ملزوماتی است. رویکرد برد – برد بر این باور استوار است که طرفین همکاری در یک تیم به اندازه سهمی که در دستیابی به نتایج داشته اند باید از نتایج، منتفع شوند. اگر در یک تیم کاری فقط یک عده نتایج مادی و معنوی را به دست آورند در عمل مانع بزرگی بر سر راه ادامه حیات تیم و موفقیت آن به وجود می آید. در این مقاله سعی شده است با کمک تعدادی از خبرگان مدیریتی با استفاده از روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و مدل معادلات ساختاری ابزاری برای سنجش میزان رویکرد برد – برد در یک تیم کاری طراحی شود.
    کلیدواژگان: رویکرد برد، برد، تیم، همکاری، رقابت
|
  • Saeed Mortazavi*, Nemat Al Allah Soudi Page 15
    Employee's dissatisfaction in organizations is inevitable. Therefore, various forms appear. In a division, dissatisfaction to four forms of exit, voice, loyalty and neglect are shown. Hence the present study has examined the effect of exchange (overall satisfaction, investment size & quality of alternatives) on employee's responses to dissatisfaction. This study is conducted among the employees of treatment division in private hospitals of Golestan province. The sample being studied is comprised of 161 employees in treatment division that are selected using stratified-random sampling method. The tool for this study is a questionnaire, and content validity and Cronbach’s alpha are used for measuring validity and reliability, respectively. Hierarchical regression is used for exploring the effect of exchange variables and control variables (sex & age) on exit, voice, loyalty and neglect. The results showed that job satisfaction has a negative effect on exit and neglect and a positive effect on voice and loyalty; also quality of other options has a positive effect on exit and neglect. While women were less¬ likely than men to leave their organization and with age, tend to stay also increased.
    Keywords: Dissatisfaction, Exit, Voice, Loyalty, Neglect
  • Ali Hossein Keshavari*, Mohammad Vazin Karimian Page 37
    This article investigates the literature of knowledge management at the world level, focusing on the necessity and importance of knowledge management in developing cuntries; introduces the most important problems of implementing knowledge management at national level. It also introduces policies and methods which are used for supporting knowledge management at national and regional levels. Based on the mentioned exploration, the National Services Management Law is examined and practical suggestins are made for implementation of its rules in the field of information technology and knowledge management at national level. These suggestins include: design and implementation of national comprehensive electronic information system, assessment and review of websites of all organizations involved in the mentioned law, designing Iranians’ expert database, networking inside and outside the administrative system, introducing positions for knowledge management in organizations, designing knowledge sharing systems inside and between organizations, creating national computerized suggestion system, identifying retired experts and documentation of their expertise and experiences to be used in organizations.
    Keywords: Knowledge Management, Information Technology, Developing Countries, Iran, the National Services Management Law
  • Navid Nezafati*, Mahsa Rashidi, Mohammad Taghi Taghavifard Page 63
    Many of the knowledge assets created by experts and managers of companies, mainly remain in their minds. This knowledge is lost with the separation of individuals from the organization and its recovery is not possible. Therefore acquisition and retrieval of this knowledge is a serious need and it is valuable for reuse by other employees. On this basis, this study seeks to provide a structured approach to knowledge acquisition (KA) and comparison of these techniques. So far about 34 different KA techniques have been introduced, but none of them have the necessary efficiency and effectiveness in the field of knowledge management. We’ve used a combination of KA techniques including semi structured interview, revised teach-back, commentary, laddering, repertory grid techniques in order to elicit both tacit and explicit knowledge of experts. Also among the 21 criteria identified to compare the KA techniques, 16 criteria were accepted by the experts of knowledge management and these criteria were used in the form of paired comparisons and the hierarchical model based on AHP technique. The results was promising and presented the combined KA techniques has the highest rank among the others. Therefore the Iranian industrial organizations can widely use the combined KA technique in expert ‘s experiences documentation.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Acquisition, Knowledge Acquisition Techniques, Analytic Hierarchy Process
  • Seyed Kamal Kharrazi, Seyed Mohammad Mirkamali, Ali Torki* Page 87
    This study aimed at "Investigation of employee’s perception of servant leadership of the organization and it’s relationship with the job satisfaction of the employees in Bank Melli Arak branch". For this purpose, 91 employees were selected from the Bank Melli Arak branch by stratified random sampling. The data were collected using OLA instrument and a job satisfaction questionnaire validated for bank employees. The data were analyzed using Pearson correlation, t-test, stepwise multi-regression and one-way ANOVA. The findings showed that servant leadership in Bank Melli Arak branch and the employee’s job satisfaction were both above the mean and satisfactory. there was significant positive correlation between servant leadership of the organization and employee’s job satisfaction(r = 0.58, p < 0.01). Stepwise regression analysis indicated that among the factors of servant leadership, provision of leadership was the strongest predictor of employees’ job satisfaction and could predict %35 of the variance related to employee’s job satisfaction (F=49.31, p<0.01). Also, in assessing the characteristics of servant leadership and employee’s job satisfaction, there was no significant difference in age and academic level.
    Keywords: Organization Servant Leadership, OLA Instrument, Job Satisfaction, Bank Melli
  • Mohammad Javad Kameli*, Jalil Lajavardi, Rahman Nemati, Ali Mollajan Page 117
    This Paper studies the influence of “interaction and coordination between police and stakeholder organizations” on “the management of instability crisis in urban peace and order”. This is an analytical- descriptive study. Population is Tehran Police Commander, Tehran Municipality, Tehran Fire, the Home of Press and Emergency of Tehran. Sampling is done based on two-phase class sampling. Data was gathered through library studies, non-attendance interviews, and questionnaires. The results show that coordination and interaction between police and Tehran Municipality, Tehran Fire, the Home of Press and Emergency of Tehran can improve the performance of police in the management of instability crisis in urban peace and order.
    Keywords: System Engineering, System Stakeholders, Instability in System, Crisis, Crisis Management
  • Abdolmajid Hassanzadeh*, Saeed Rajaeipour, Abolghasem Nouri Page 135
    The purpose of this study was to determine the relationship between role clarity and psychological empowerment among Golestan Gas Company Personnel. The method of study was descriptive – correlational. Statistical population consisted all company formal personnel that were 185 persons. Statistical sample was 128 persons that were selected through proportional stratified sampling method. The data gathering instruments included: a researcher constructed questionnaire based on Spreitzer theory (1995) that measures psychological empowerment and its reliability was 0.92, and a researcher constructed questionnaire based on Sawyer theory (1992) that measures role clarity and its reliability was 0.91. To analyze the data used Pearson Correlation Coefficient,and regression and analyze of variance were utilized. Results indicated that relationship between role clarity and psychological empowerment was significant (p<0.05). Furthermore, the relationships between the subscales of role clarity (goal clarity and process clarity) and competency, It was also observed that process clarity with impact, and both role clarity subscales with self- determination had significant and positive relationship.
    Keywords: Psychological Empowerment, Role Clarity, Role Process, Role Goal
  • Vahid Haghanian Najafabadi Page 157
    Development the spirit of collective work between different sectors that are responsible for attaining a macro objective, is one of the requirements of making synergy at macro level. Team work is the ability for doing works through collaborative efforts that has special requirements. The win-win approach is based on this believe that parts of collaboration in a team should benefit from results as their share in results. If in a working team, only one group of people benefit from the results, the team will fall apart. This paper presents a model for measuring the win-win approach in team working based on the views of managerial experts and structural equation modeling.
    Keywords: Win, Win Approach, Team, Collaboration, Competition