فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 51 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرحناز رستمی*، محمد علی محمدی، وحید علی آبادی، نشتیمان کریمیان صفحات 7-24
    مقدمه
    بی شک از عوامل تاثیرگذار بر موقعیت اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی زنان روستایی سرپرست خانوار، وضعیت سرمایه اجتماعی آنان است. این پژوهش باتوجه به اهمیت نقش سرمایه اجتماعی، در وضعیت اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی زندگی، وضعیت سرمایه اجتماعی زنان روستایی سرپرست خانوار را برحسب مولفه های آن تحلیل می کند. پرسش اساسی در پژوهش حاضر، این است که توزیع مولفه های سرمایه اجتماعی در میان زنان روستایی سرپرست خانوار چگونه است؟ در کدام یک از ابعاد مولفه های سرمایه اجتماعی، زنان در معرض آسیب پذیری شدیدتری قرار دارند و در کدام بعد، با آسیب پذیری خفیف تری روبه رو هستند؟
    روش
    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات اکتشافی - توصیفی است که به روش پیمایشی انجام گرفته و جامعه آماری تحقیق، زنان روستایی سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی شهر سنندج بودند (5103 نفر). با استفاده از انجام پیش آزمون و فرمول کوکران، حجم نمونه 102 نفر تعیین شد و برای دستیابی دقیق به افراد موضوع مطالعه، از روش نمونه گیری کاملا تصادفی، براساس لیست و اسامی خانوار های تحت پوشش سازمان بهزیستی شهر سنندج استفاده شد.
    یافته ها
    آزمون تحلیل عاملی اکتشافی، نشان دهنده تبیین 6 مولفه انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، امنیت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، ارزش های اجتماعی - فرهنگی و ارتباطات اجتماعی با درصد تبیین 53٫22 از واریانس کل بود. همچنین، آزمون فریدمن نشان دهنده وجود تفاوت معنادار بین میانگین رتبه ای مولفه های سرمایه اجتماعی در جامعه آماری تحت مطالعه است.
    نتایج
    نتایج نشان داد مولفه های اعتماد اجتماعی و ارزش های اجتماعی - فرهنگی و ارتباطات اجتماعی، با درصد تبیین ضعیف، زنان روستایی سرپرست خانوار را در معرض آسیب پذیری بیشتری قرار داده است.
    کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، تحلیل عاملی، زنان روستایی سرپرست خانوار، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • غلامعلی ارسلانی *، حمیرا سجادی، حسن رفیعی، کرم حبیب پور صفحات 25-41
    یافته ها
    بین سلامت مادران و کیفیت زندگی کل در ایران، هم بستگی معنی دار و قوی و مثبتی وجود داشت. استان تهران دارای بالاترین سطح سلامت مادران و بالاترین سطح کیفیت زندگی کل بود. استان سیستان و بلوچستان نیز در پایین ترین سطح سلامت مادران و پایین ترین سطح کیفیت زندگی کل قرار داشت. در این پژوهش، با استفاده از شاخص کیفیت زندگی واحد اطلاعات اکونومیست و شاخص مادران سازمان بین المللی نجات کودکان، کیفیت زندگی کل و سلامت مادران در تمام استان های ایران در سال 1388 بررسی شده و با روش توکسونومی عددی، رتبه بندی استان ها انجام و با استفاده از ضریب هم بستگی، به بررسی ارتباط بین این دو متغیر پرداخته شده است. کیفیت زندگی به عنوان برون داد نهایی برنامه های توسعه در نظر گرفته می شود و درنتیجه، توجه به عوامل موثر در کیفیت زندگی برای حفظ و ارتقای آن مورد توجه جدی می باشد. پژوهش حاضر یک مطالعه اکولوژیک است که رابطه بین سلامت مادران و کیفیت زندگی را در استان های کشور در سال 1388 بررسی نموده است.
    بحث: با استناد به نتایج به دست آمده از این مطالعه و نقش اساسی و انکار ناپذیر سلامت مادران در کیفیت زندگی، مباحث مربوط به سلامت مادران می بایست در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های ارتقای کیفیت زندگی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استان های ایران، سلامت مادران، کیفیت زندگی، مطالعه اکولوژیک
  • زهرا جرجران شوشتری *، معصومه دژمان، زهره محمودی، منیر برادران افتخاری، شیرین جلالی نیا، پریسا شجاعی، آمنه ستاره فروزان صفحات 43-67
    مقدمه
    چارچوب اصلی فعالیت های پزشک خانواده سلامت محوری بوده و هدف کلی آن حفظ و ارتقای سلامت جامعه است. به طورکلی، سلامت برمبنای وضعیت ژنتیکی و عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی تعیین می شود؛ اما درمقابل، بر توسعه جامعه و مولفه های مرتبط با آن، ازجمله فرهنگ و اقتصاد و آموزش نیز تاثیرگذار است. لذا انتظار می رود که پیامد ها و نتایج برنامه، نقش مهمی بر متغیر های اقتصادی و فرهنگی و آموزشی جامعه داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی نقش برنامه در آموزش و اقتصاد و مسائل اجتماعی جمعیت تحت پوشش، از دیدگاه مدیران و تصمیم گیران و مردم انجام شد.
    روش
    این مطالعه پژوهشی کیفی است که با رویکرد تحلیل محتوا در سه دانشگاه علوم پزشکی منتخب، براساس نظرسنجی از افراد کلیدی صاحب نظر انجام شد. به طورکلی، 12 بحث گروهی با مردم (60 نفر)، 6 بحث گروهی با پزشکان خانواده (34 نفر)، 14 مصاحبه فردی با افراد کلیدی غیروابسته به وزارت بهداشت و 8 مصاحبه با افراد کلیدی وابسته به وزارت بهداشت صورت گرفت.
    یافته ها
    درمجموع، هفت طبقه شامل اهداف برنامه پزشک خانواده، نقش برنامه بر اقتصاد و رفاه جامعه، نقش برنامه در فرهنگ و سبک زندگی شامل تغییر باور ها و فرهنگ، تغذیه سالم، تحصیلات، برنامه پزشک خانواده و تعیین کننده های اجتماعی، برنامه پزشک خانواده و سرمایه اجتماعی شامل عدالت و مشارکت مردم و نهاد ها استخراج شد که در متن به تفصیل شرح داده شده است.
    بحث: طبق نظر بیشتر شرکت کنندگان، برنامه پزشک خانواده با برخی عوامل اقتصادی و اجتماعی در ارتباط است؛ ولی با فرهنگ و سبک زندگی ارتباط چندانی ندارد. ازنظر شرکت کنندگان، بیشترین نقش برنامه در کاهش هزینه های درمانی و دسترسی آسان به خدمات است و ازاین طریق، موجبات بهبود کیفیت زندگی و رفاه افراد جامعه را فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی
  • علی ربیعی*، محمد تقی امینی، زهرا پیرایش صفحات 69-108
    مقدمه
    توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات موجب توجه روزافزون سازمان ها به دورکاری، جهت بهره مندی از مزایای گسترده آن، همچون کاهش رفت و آمد، بهبود عملکرد و ارتقای تعادل میان مسئولیت های حرفه ای و تعهدات شخصی کارکنان و متعاقب آن، برخورداری از منافع توازن کار زندگی شده است. در این مقاله، ضمن تبیین رابطه دورکاری با بهبود توازن میان کار و زندگی اجتماعی، عوامل موثر بر اجرای موفق دورکاری، مانند تمایل کارکنان به پذیرش دورکاری، حمایت مدیران از دورکاری و میزان مهیا بودن منابع مورد نیاز برای دورکاری بررسی گردیده و مزایای حاصل از بهبود توازن کار زندگی اجتماعی ناشی از به کارگیری دورکاری برای سازمان و کارکنان، مانند برخورداری سازمان از نیروی کار پایدارتر و ایجاد فرصت های آموزشی و توسعه شغلی برای کارکنان شناسایی گردیده اند.
    روش
    در این مطالعه، روش انجام تحقیق به صورت پیمایشی است. جامعه آماری، کارکنان دورکار و غیردورکار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بوده که 297 پرسش نامه توسط آنان تکمیل شده است. اطلاعات گردآوری شده توسط نرم افزار
    یافته ها
    یافته های پژوهش بیانگر آن است که دورکاری موجب بهبود توازن میان کار و زندگی اجتماعی کارکنان می شود. دستاوردهای تحقیق حاکی از آن است که کارکنان تمایل به پذیرش دورکاری داشته و منابع مورد نیاز برای اجرای دورکاری مهیا می باشد اما مدیران حامی دورکاری نمی باشند. نتایج حاکی از آن است که بهبود توازن میان کار و زندگی اجتماعی ناشی از به کارگیری دورکاری، به سازمان برای برخورداری از نیروی کاری باثبات تر و همچنین، به کارکنان برای استفاده از فرصت های آموزشی و توسعه شغلی کمک می نماید. میان «جنسیت» و «سطح تحصیلات» و بهبود توازن میان کار و زندگی اجتماعی ناشی از دورکاری ارتباط معنی داری وجود دارد.
    SPSS موردتجزیه و تحلیل قرار گرفته و با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای، نتایج نهایی در خصوص پاسخ به پرسش های پژوهش استخراج شدند. برای مقایسه دیدگاه های کارکنان دورکار و غیردورکار، از آزمون تی نمونه مستقل استفاده گردیده است.
    بحث: ابقای کارکنان و حفظ سرمایه سازمانی، یکی از بزرگ ترین چالش های متخصصان منابع انسانی است. کارکنان نیز در پی ارتقای سطح علمی و پیشرفت حرفه ای خود می باشند. پذیرش و اجرای برنامه دورکاری در سازمان ها و بهبود توازن میان کار و زندگی اجتماعی به عنوان یکی از شاخص های به کارگیری دورکاری، موجب برخورداری سازمان و کارکنان از مزایای آن، همچون کمک به ابقای نیروی کار در سازمان و امکان بهره مندی کارکنان از فرصت های آموزشی و توسعه شغلی می گردد. این حقیقت، لزوم تداوم به کارگیری این شیوه نوین کاری را آشکار می نماید
    کلیدواژگان: توازن میان کار و زندگی اجتماعی، دورکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
  • منصور فتحی*، حسین فکر آزاد، غلامرضا غفاری، جعفر بوالهری صفحات 109-131
    مقدمه، روش،
    یافته ها
    اطلاعات دموگرافیکی نشان می دهد میزان بی وفایی مردان در مشاغلی که ارتباط زیادی با جنس مخالف دارند، بیشتر است و بیشترین میزان بی وفایی زناشویی در ده سال اول ازدواج آن ها اتفاق افتاده است. تعداد زیادی از افراد مطالعه شده، سابقه خشونت های جسمی و روانی علیه همسرانشان را دارند. همچنین، مفاهیم و مقولات به دست آمده از مصاحبه ها نشان می دهد سه عامل فردی، خانوادگی زناشویی و اجتماعی از عوامل زمینه ساز بی وفایی مردان به شمار می آید. در مطالعه حاضر از روش گراندد تئوری1 بهره گرفته شده است که نوعی شیوه پژوهش کیفی است. براساس روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری، چهل مرد بی وفا در روابط زناشویی در این مطالعه شرکت کردند. برای گردآوری اطلاعات از تکنیک مصاحبه عمیق و برای توصیف اطلاعات دموگرافیکی افراد مطالعه شده از آمارهای توصیفی بهره گرفته شد.. سپس بر آن مبنا راهکارها و پیشنهادهای کاربردی در خصوص پیشگیری و کاهش بی وفایی زناشویی و استحکام نهاد خانواده و نیز کمک به مسئولان فرهنگی و اجتماعی برای برنامه ریزی های مناسب ارائه می گردد. در این مقاله عوامل زمینه ساز بی وفایی زناشویی مردان شناسایی و تحلیل می شودبحث: برخی عوامل زمینه ساز بی وفایی مردان عبارت است از: مشکلات جنسی و عاطفی در روابط زناشویی، تنوع طلبی و هیجان خواهی، اثبات مردانگی و احساس جوانی، بی ضرر دانستن روابط خارج از ازدواج برای روابط زناشویی، تجارب رابطه با جنس مخالف قبل از ازدواج، اعتمادبه نفس کم، داشتن شغلی که امکان تعامل و ارتباط بیشتر با جنس مخالف را فراهم می کند، سوء استفاده از امکان تعدد زوجات و ازدواج موقت برای مردان، نگرش های سهل گیرانه و مجاز جامعه درباره بی وفایی مردان، تاثیر دوستان و ماهواره و فیلم های مستهجن و نقش تسهیل گری اینترنت و تلفن همراه در ایجاد فرصت تعامل با جنس مخالف.
    کلیدواژگان: بی وفایی، بی وفایی زناشویی، روابط خارج از ازدواج، گراندد تئوری
  • زهرا سادات ترابی*، مصطفی اقلیما، حمیدرضا خانکه، پوریا رضا سلطانی صفحات 133-149
    مقدمه، روش،
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین بار خانواده و کارکرد کلی خانواده و نیز بین بار خانواده و خرده مقیاس های حل مسئله و پاسخ دهی عاطفی، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (05/0> پژوهش، مقطعی تحلیلی و از نوع مطالعات هم بستگی بوده است. جامعه این پژوهش را 118 نفر از مراقبان بیماران بستری در بخش های حاد مرکز مذکور تشکیل می دادند که به روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شده بودند. در این پژوهش، از پرسش نامه کارکرد خانواده (FAD) و مقیاس بار خانواده (FBIS) و یک چک لیست مشخصات جمعیت شناختی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده، از آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنف، هم بستگی اسپیرمن، کروسکال والیس و یومان ویتنی استفاده شد.p). در بین ویژگی های جمعیت شناختی، رابطه بار خانواده با ساعات حضور مراقب در کنار بیمار، نوع سازمان حمایتگر و درآمد خانواده تایید شد (05/0>p). با سایر متغیرهای جمعیت شناختی رابطه ای یافت نشد (05/0بحث: این پژوهش نشان داد که بار خانواده می تواند بر کارکرد خانواده بیمار روانی مزمن، اثر منفی بگذارد؛ بنابراین، با تمسک به روش هایی که طی آن ها احتمالا بار خانواده می تواند کاهش پیدا کند، می توان کارکرد خانواده ها را بهبود بخشید و به تبع آن، سلامت مراقبان و کل خانواده بیمار را ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: بار خانواده، کارکرد خانواده، مراقبان بیماران روانی مزمن
  • مهدی گرمابی*، معصومه پور محمد رضای تجریشی صفحات 151-165
    مقدمه
    در سه دهه گذشته، تحقیق درمورد اثر متقابل معنویت و مذهب و متغیرهای روان شناختی، به طور چشمگیری افزایش یافته است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سطح تحمل مادران کودکان آموزش پذیر با نارسایی هوشی تحولی، براساس نگرش های مذهبی آنان انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع هم بستگی است. بدین منظور، 123 نفر از مادران کودکان با نارسایی هوشی تحولی مراجعه کننده به اداره بهزیستی شهرستان فیروزه، به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و سپس پرسش نامه اندازه های مذهبی (محمدی، 1385) و پرسش نامه تحمل مراقبت کننده از بیمار (نوواک و گست، 1989) را تکمیل نمودند. داده های به دست آمده با استفاده از هم بستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین نگرش های مذهبی و سطح تحمل، هم بستگی بالا (78/0r=) وجود دارد و باتوجه به ضریب تعیین می توان بیان کرد که حدود 60 درصد از تغییرات سطح تحمل مادران، باتوجه به نگرش های مذهبی قابل تبیین است؛ درواقع، متغیرهای پیش بین قادرند سطح تحمل مادران را به طور معنادار (0001/0P<) تبیین کنند (271/34F=).
    بحث: می توان با برگزاری کارگاه های آموزشی مرتبط با نگرش های مذهبی، ضمن افزایش سطح آگاهی مادران و ارتقای نگرش مذهبی، میزان تحمل آنان را ارتقا بخشید و از مشکلات آتی پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: سطح تحمل مادران، کودکان آموزش پذیر، نارسایی هوشی تحولی، نگرش های مذهبی
  • حسن رفیعی*، حسین رحیمی، مروئه وامقی، حمیرا سجادی صفحات 167-187
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی پایایی و روایی و هنجاریابی مقیاس مواجهه کودک با خشونت خانگی انجام شد.
    روش
    جامعه آماری تحقیق، همه دانش آموزان پایه اول و دوم دبیرستان های شهر تهران در سال تحصیلی 1391-1390 بودند. نمونه ای به حجم 1212 نفر (597 دختر) با روش نمونه گیری چندطبقه ای انتخاب شد؛ سپس، مقیاس مواجهه کودک با خشونت خانگی (ادلسون و جانسون و شین، 2007) به فارسی ترجمه و ماده های آن با فرهنگ ایرانی متناسب و در نمونه اجرا شد. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و محاسبه ضریب هم بستگی پیرسون و آزمون تی زوجی تحلیل شد.
    یافته ها
    بررسی ساختار عاملی، نشان دهنده وجود هفت عامل است که عبارت است از: مواجهه با خشونت پدر علیه مادر، مواجهه با مشاجره والدین، درگیرشدن کودک در خشونت والدین، مواجهه با خشونت در محله یا مدرسه، مواجهه با عوامل خطرزای خانوادگی، مواجهه با خشونت ازطریق استفاده از فناوری های تصویری خشونت بار و خشونت بزرگ سالان علیه کودک. این عوامل، درمجموع 60٫04 درصد کل واریانس سازه را تبیین می کنند. اجرای هم زمان مقیاس مواجهه کودک با خشونت خانگی با پرسش نامه مواجهه با خشونت جسمی والدین نیز حاکی از روایی هم گرای پذیرفتنی این مقیاس است. همچنین، باتوجه به ضریب آلفای به دست آمده برای کل مقیاس (a=./89) و ضریب پایایی باز آزمایی (r=./86)، می توان گفت مقیاس مواجهه کودک با خشونت خانگی از پایایی مناسبی برخوردار است.
    بحث: گونه فارسی مقیاس مواجهه کودک با خشونت خانگی، از پایایی و روایی خوبی برای سنجش مواجهه کودکان ایرانی با خشونت خانگی برخوردار است
    کلیدواژگان: پایایی، روایی، مقیاس مواجهه کودک با خشونت خانگی
  • علی حسین صمدی * صفحات 189-214
    بحث: تورم فقط در کوتاه مدت تاثیر مثبت بر جرائم اقتصادی داشته؛ اما بیکاری در کوتاه مدت تاثیر مثبت و در درازمدت تاثیر منفی بر آن داشته است؛ درحالی که شاخص فلاکت تاثیر مثبت و معنادار در کوتاه مدت و درازمدت داشته است. همچنین، رابطه علی دوطرفه ای بین شاخص فلاکت و جرائم اقتصادی وجود دارد. از آزمون کرانه های پسران و همکاران (2001) و آزمون هم جمعی یوهانسن جوسلیوس و روش باردسن برای بررسی رابطه درازمدت و کوتاه مدت و از آزمون علیت هولمز و هوتون (1990) برای بررسی رابطه علی استفاده شده است. در درازمدت تاثیر هم زمان و مضاعف افزایش تورم و بیکاری (افزایش شاخص فلاکت) باعث می شود که افراد برای رسیدن به اهداف خاص، فشارهای بیشتری را تحمل کنند و قدرت جامعه در کنترل و منظم کردن افراد رو به زوال برود و بنابراین، دستیابی افراد به فرصت قانونی برای کار کاهش یافته و انگیزه ارتکاب جرائم اقتصادی افزایش یابد. همچنین، در فضای کسب وکار ایران تبعیض گریبان مجرمان اقتصادی را می گیرد و احتمال اشتغال مجدد آن ها در بازار کار رسمی کاهش می یابد. عوامل متعددی از جمله عوامل اقتصادی، در وقوع جرائم موثر است؛ همچنین ماهیت وقوع جرائم و تاثیر عوامل اقتصادی بر آن ها متفاوت می باشد. جرائم اقتصادی در مباحث اقتصاد جرم اهمیت خاصی دارد. مطالعه حاضر، تاثیر کوتاه مدت و درازمدت بیکاری و تورم و به دنبال آن، شاخص فلاکت بر جرائم اقتصادی و همچنین، رابطه علی بین آنها را بررسی کرد.
  • محمد عباس زاده*، محمد باقر علیزاده اقدم، کمال کوهی، پروین علیپور صفحات 215-244
    بحث: از بین انواع سرمایه ها، سرمایه اجتماعی بیشترین نقش را در تبیین شادکامی دانشجویان داشت و در میان ابعاد سه گانه سرمایه اجتماعی، بعد انسجام اجتماعی در قیاس با ابعاد دیگر آن تاثیر بیشتری بر شادکامی دانشجویان دارد. همچنین تاثیر سرمایه فرهنگی بر شادکامی بیشتر از سرمایه اقتصادی بود و سرمایه اقتصادی کمترین تاثیر را در تبیین واریانس شادکامی داشت. درمجموع، می توان گفت برای افزایش شادکامی دانشجویان، مولفه های سرمایه اجتماعی و فرهنگی، مهم تر از مولفه های سرمایه اقتصادی قلمداد می شود. یافته های تحقیق حاکی از آن است که: 1. میانگین شادکامی دانشجویان دانشگاه تبریز در سطح متوسط به بالا قرار دارد؛ 2. بین ابعاد سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی و سرمایه اقتصادی با شادکامی دانشجویان هم بستگی معنی دار و مستقیم وجود دارد؛ 3. براساس نتایج رگرسیون، متغیرهای مستقل وارد شده به مدل رگرسیونی (سرمایه اقتصادی، انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، سرمایه فرهنگی) 39 درصد از واریانس متغیر شادکامی دانشجویان را تبیین کرد. در تحقیق پیمایشی حاضر از بین تمام دانشجویان دانشگاه تبریز (24 هزار نفر) در تمامی مقاطع تحصیلی (1389-1390)378 نفر (با فرمول کوکران) به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. جهت سنجش شادی دانشجویان از پرسش نامه 29سوالی آکسفورد استفاده شد و همبستگی آن با انواع سرمایه بررسی شد. امروزه شادمانی به یکی از شاخص های توسعه جوامع تبدیل شده است. وقتی شادی در ارتباط با دانشجویان به عنوان قشر پر جنب و جوش جامعه مطرح می شود، اهمیت آن دوچندان می شود. در پژوهش حاضر، میزان شادکامی دانشجویان دانشگاه تبریز و برخی از عوامل موثر بر آن بررسی شده است.
    کلیدواژگان: دانشجویان، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، شادی
  • حسین قهاری*، محسن کلانتری، سمیه قزلباش صفحات 245-281
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه وضعیت سرمایه اجتماعی در استان زنجان انجام شده است.
    بحث: نتایج این پژوهش حکایت از آن دارد که مردم استان می کوشند از شراکت در فعالیت اقتصادی و مالکیت بپرهیزند و در این امر، حزم اندیشی می کنند.نتایج تحلیل عضویت جامعه مورد مطالعه در شبکه های اجتماعی بر نقش شبکه روابط غیررسمی در تشکیل سرمایه اجتماعی در استان زنجان تاکید می کند. در زمینه کار گروهی، هم در شهرها و هم در روستاهای استان، تنها حدود نیمی از جامعه مورد مطالعه، تجربه کار گروهی داشته اند. انجام امور موظفی، برگزاری مراسم مذهبی و امور خیریه بیش از سایر جنبه ها در گسترش مناسبات اجتماعی در استان نقش داشته است. نتایج پژوهش نشان می دهد بیشترین تکیه گاه مردم زنجان، خانواده و سپس، دوستان بوده است. این امر نشان می دهد انتظار مردم زنجان از افراد کمتر و نزدیک تری بوده است و بده بستان در نظام بسته تری صورت گرفته و سرمایه اجتماعی کمتر، فرصت بالندگی و رشد یافته است. ساکنان استان توانسته اند به ترکیب متوازنی از ارزش های مادی و معنوی در هنجارهای مورد قبول دست یابند. دامنه اعتماد به دیگران در استان زنجان، به مراتب تنگ تر از شبکه روابط اجتماعی افراد بوده است؛ به گونه ای که سهم قابل توجهی از ساکنان، اعضای خانواده را قابل اعتماد ترین افراد به شمار آورده اند. این پژوهش اکتشافی، توصیفی و تحلیلی است و براساس دو روش کمی و کیفی شاخص های مربوط به سرمایه اجتماعی در استان مورد سنجش قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، به روش نمونه گیری طبقه ای، تصادفی تعیین و تعداد 1250 نمونه براساس جمعیت شهرستان های استان انتخاب شده است. شیوه گردآوری اطلاعات، اسنادی و از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه بوده است. مهم ترین روش تجزیه و تحلیل داده ها، کای اسکوئر و آزمون تی استودنت بوده است.امروزه، دستیابی به توسعه پایدار در کنار سرمایه های مادی و انسانی، نیازمند سرمایه اجتماعی است که نقشی بسیار مهم تر از سرمایه فیزیکی و انسانی ایفا می کند و موجب استفاده بیشینه از منابع می گردد.
    کلیدواژگان: اعتماد، زنجان، سرمایه اجتماعی، شبکه های اجتماعی
  • غلامرضا خوش فر*، حیدر جانعلی زاده، فاطمه اکبرزاده، حمید دهقانی صفحات 283-314
    نتایج
    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که در مجموع، از میان سه بعد سرمایه اجتماعی و ارتباط اجتماعی و اعتماد اجتماعی و از میان متغیرهای زمینه ای، پایگاه اقتصادی اجتماعی، 25 درصد از پراکنش متغیر وابسته شادی را تبیین می کنند. یافته های حاصل از ضریب هم بستگی پیرسون نشان می دهند بین متغیر مستقل سرمایه اجتماعی و ابعاد آن با شادی جوانان هم بستگی مستقیم وجود دارد؛ اما بیشترین هم بستگی شادی با ارتباط اجتماعی و کمترین هم بستگی آن با مشارکت رسمی است. روش پژوهش در این تحقیق، پیمایشی است. بدین منظور، نمونه ای 380 نفری از افراد 15 تا 29 سال شهر بابلسر به طور تصادفی انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از دو نوع پرسش نامه، اصلاح شده آکسفورد برای سنجش شادی و محقق ساخته برای سنجش سرمایه اجتماعی، جمع آوری شد. شاد زیستن پاسخی به چگونه زیستن است؛ به ویژه برای جوانانی که نقش اساسی در آینده این سرزمین دارند. ضرورت شادی برای آن است که شور، هیجان، انگیزه، پویایی و تلاش را در زندگی جوانان ایجاد می کند؛ از این رو، هدف از این مطالعه بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و ابعاد آن با شادی جوانان است.
    کلیدواژگان: ارتباط اجتماعی، اعتماد اجتماعی، سرمایه اجتماعی، شادی، مشارکت اجتماعی
|
  • Farahnaz Rostami *, Mohammad Ali Mohammadi, Vahid Aliabadi, Nashtbeman Karimian Pages 7-24
    Introduction
    Without any doubt one of the effective factors on economic and socio-cultural condition of rural and bread winner women is their social capital status. Regarding importance of social capital role in the life of these type of women، the project involved in analysing the dimensions of social capital of bread winner rural women. The main question in the research was that، how is distribution of social capital dimension among bread winner rural women? In which dimension the women are more exposed to social damage? and in which dimension are less affected?
    Method
    This research is a exploratory-descriptive type and was done with a survey method، research population was 5103 people of the bread winner and rural women covered by the social welfare organization of Sanandaj city، using Cochran formula، 102 people were selected as sample and random sampling was applied to get accurate units of study، by using social welfare organization name list.
    Finding
    Exploratory factor analysis test، explains six components of، social solidarity، social participation، social security، social trust، socio-cultural values and social communication، whith 53. 22% of the total variance. Feridman test also shows that there is meaning full difference between average rating of the component of social capital in the research population.
    Discussion
    findings show that poor explanation of component such as social trust، socio-cultural values and social communication، have exposed the bread winner rural women to the more valnurable condition.
    Keywords: Bread winner rural women, social capital, factor analysis, social solidarity, social participation
  • Gholamali Arsalani *, Homeira Sajjadi, Hassan Rafiey, Karam Habbibpor Pages 25-41
    Introduction
    Quality of life can be considered as the final output of the development policy; therefore، taking into account the determining factors in this concept is super important to preserve and promote the quality of life. Present study investigates the relationship between maternal health and quality of life in Iran’s provinces in 2009.
    Method
    Using the Economist’s intelligence unit’s quality of life index and maternal index of international organization for children safety، we studied the quality of life and maternal health in all the provinces. By applying the numerical taxonomy the provinces were ranked and then the relationship between these two variables was analyzed.
    Findings
    There was a positive significant correlation between maternal health and the quality of life. Tehran province ranked the first in maternal health and the total quality of life، while Systan and Baluchestan was the last in ranking in maternal health and the quality of life compared to all the provinces across the country.
    Discussion
    According to the findings، it can be concluded that maternal health has an undeniable role on increasing the quality of life، and related issues must be taken into consideration in policymaking and planning of life quality promotion
    Keywords: Iran's provinces, Maternal health, Quality of life, Ecological study
  • Zohreh Mahmoodi Pages 43-67
    Introduction
    The main activities of the family physician are health based and its goal is maintaining and improving the health of the community. Overall health status is determined based on genetic، economic، social، cultural and environmental factors. In contrast، the development of society and its associated components، including cultural، economic and educational can impact on health status. Therefore، it is expected the outputs and results of health programs to have an important role in mentioned factors. This study has been conducted to understand the role of the family physician program on economic، culture and social situation on defined population in rural area from executive manager''s، decision makers'' and people point of view.
    Methods
    this qualitative study with using focus group discussion (FGD) and individual interview technique was conducted in three universities of medical sciences; and analyzed by content analysis approach. Totally، 12 FGDs with population (60 persons)، 6 FGDs with family physicians (34 persons)، 8 individual interviews with key informant of health sector and 14 individual interviews of other sectors have been done.
    Results
    seven categories have been extracted by analyzing data including the goals of family medicine program، role of the program on economic and welfare situation of the community، role of the program on culture and life style (changing of the beliefs and culture، health nutrition، education، social determinants of health and the program)، social capital. (justice an and community participation).
    Discussion
    Based on opinion of participants family medicine has a role on some economic and social factors but there hasn''t any relation between the program and change of the community culture and life style. They believed that program mainly decreased the therapeutic expenses and provided feasible accessibility to health care. This has contributed to people''s quality of life and welfare situation
    Keywords: family physician, economic factors, social factors, cultural factors
  • Ali Rabiee *, Mohammad Taghi Amini, Zahra Pirayesh Pages 69-108
    Introduction
    Duo to development in information and communication technology، Teleworking is an increasing interest to the organizations، to take advantage of its extensive benefits such as reduce commuting، performance improvement، and improve the balance between professional responsibilities and personal commitments of employees، and subsequently to obtain the benefits of balancing work-life. present article، while explain the relationship between Teleworking and improve the balance between work and Social life، The Factors affecting the successful implementation of Teleworking، such as Willingness of employees to Teleworking adoption، managers support of Teleworking، and the level of prepared needed resources for Teleworking have been investigated too، and the benefits of improving work-Social life balance caused by the use of Teleworking for organization and employees، such as having more stable workforce for the organization، and creating training opportunities and Career Development for the employees have been identified.
    Method
    In this study، survey method is used. Statistical population، have been included Teleworker and non-Teleworker employees of Ministry of Cooperatives، Labor and Social Welfare، which 297 questionnaires were completed by them. Collected data were analyzed by SPSS software، and the final results of the research questions were derived using single-sample t- test. To compare the views of Teleworker and non-Teleworker staffs، Independent-Sample t- test is used.
    Findings
    The findings of this study indicate that، Teleworking would improve the balance between employees’ work and social life. The research results show that the organization’s employees are willing to adopt Teleworking، and necessary resources for Teleworking implementation are available، but organization’s managers are not supportive of Teleworking. The findings indicate that improve the balance between work and social life caused by the use of Teleworking، would help the organization to have more stable workforce، and also would help the employees to use training opportunities and Career Development. There is a significant association between “gender” and “education level” and improve the balance between work and social life caused by the use of Teleworking.
    Discussion
    Retention of Staffs and maintaining organizational capital is one of the biggest challenges for Human Resource professionals. Also، employees are seeking to promote their academic and professional development. Adoption and implementation of Teleworking program in organizations، and improve the balance between work and social life، as one of the Teleworking adoption indicators، makes the organization and employees will benefit from its advantages، such as help to maintain the organization''s workforce، and help to employees benefit from training opportunities and career development. This fact makes clear need to continue to use this new way of working.
    Keywords: Labor, Social Affairs, Ministry of Cooperatives, Teleworking, Work, Social life Balanc
  • Mansour Fathi *, Hossein Fekazad, Gholamreza Ghaffary, Jafar Bolhari Pages 109-131
    Introduction
    Despite the legal and moral sanctions against infidelity and reported negative attitudes، the ubiquity of infidelity in the our country is difficult to deny. There are a vast number of magazine articles، news stories، and films shows that deal with the subject. Due to the growing prevalence and negative effects of marital infidelity، Understanding the complex relationships among selected individual and relationship variables that contribute to infidelity it is important And help predict its occurrence. If infidelity can be predicted، then more effective prevention also may be possible. The main goal of the present research recognizing the fundamental factors of marital Infidelity in order to develop prevention programs or clinical treatment of couples and families who are challenged with infidelity.
    Method
    This study adopts a qualitative approach which is beneficial for exploring the in-depth meanings that individuals attach to their relationships. Qualitative methods offer the best techniques with which to study my research questions، because the purpose of this research is to explore the why‟s of extramarital relationships. Qualitative methods allow the researcher to develop a level of detail about the individual or place and to be highly involved in actual experiences of the participants. I decided to employ the grounded theory approach. Because the purpose of the study was to obtain a thorough and in-depth understanding of extramarital relationships. This approach was most suitable to get to the heart of private and volatile matters. Interviews were also conducted with spouses of individuals who engaged in an affair. My role as the researcher was to guide، rather than dominate، the interviews which allowed for a more informal approach. This provided a more comfortable atmosphere with which to discuss sexuality، which can be a verysensitive and personal topic. The population covered in this project of married men who had actually experienced infidelity in a marriage. The sample used in this study consisted of 40 married men Engage in Marital Infidelity. The purpose of the research was to gain a more thorough understanding of what happens in a marriage when infidelity occurs. interviews were conducted over the course of one year،commencing on Mars، 2011، and concluding on Jan، 2011. the present study will belimited to only sexual infidelity. It is recognized that infidelity that involves consensual sexual behavior with one or more people other than ones spouse that the participant does not want their spouse to know about.
    Finding
    Demographic information، such as age، length of marriage، education، occupation، age when married and number of children was collected. The participants ranged in age from 26 to 65، with a mean age of 38. 9. Age 42% of respondents were under 35. Majority of the respondents (84%) having children and 16% who did not. 30% of the respondents were employee، 20 % were seller، 18% were driver and 10% were Self Employed. 12. 5% of the respondents and 15% of their spouse had experience of suicide. 11% of the participants had experience of druge abuse، 10% tobacoo and 26% alcohol. Finding showed that there is evidence that marital satisfaction and sexual satisfactionare all related to infidelity.
    Discussion
    Majority of men who engaged in infidelity are more to report lower levels of sexual satisfaction. So، the relationship between sexual satisfaction is stronger for men. Most of participant had permissive attitudes toward infidelity. Not only those who are dissatisfied with their marriage seeking extramarital partners but that other factors، such as opportunity، may be involved. Teaching social skills and raise the awareness can be very effective in preventing of marital infidelity.
    Keywords: Being unfaithful, extramarital relationships, Grounded theory, Marital Infidelity
  • Zahra Torabi *, Mostafa Eghlima, Hamid Reza Khanke, Pouriya Reza Soltani Pages 133-149
    Introduction
    This article has been conducted to investigate the relationship of family burden with family function in mentally ill’s caregivers.
    Method
    This is a cross sectional-analytic study. Respondents are 118 caregivers of people with mental illness selected by systematic random sampling method. To collect data، family assessment device questionnaire (FAD)، the Family Burden Interview Schedule (FBI)، and a demographic information check-list are used. Kolmogorov-Smirnov test، Spearman correlation coefficient، Kruskal-Wallis and U-Mann-Whitney tests are applied to analyze data.
    Findings
    The findings have shown a positive and statistically significant correlation between family burden and general family dysfunction (P<0/05). The same relationship was found between family burden and problem solving and emotional response (P<0/05). Also family burden has positive association with length of time caregivers spent with the patient، family income، and being or not being under governmental organizations’ protection (P<0/05)
    Discussion
    It seems rational to conclude that make plans to reduce family burden of caregivers of people with mental illness could indirectly improve their family’s function and consequently promote their health.
    Keywords: Family Burden, Family Function, Mentally ill's Caregivers
  • Mehd I. Garmabi *, Masoume Pourmohamadreza-Tajrishi Pages 151-165
    Interdiction:
    Objectives
    In 3 recent decades، the research about interaction of spirituality، religion and psychological variables have been exceeded considerably. The present study aimed to predict the tolerance level of mothers of educable and intellectually disabled children according to their religious attitudes.
    Method
    This was a correlation study and 123 mothers with educable and intellectually disabled children selected in convenience from Wellbeing Centers in Firoozeh City. Mothers answered to Religious Assesment Questionnaire (Mohammadi، 2006) and Caregiver Burden Inventory (Novak & Guest، 1988). The collected data were analyzed by using Pearson’s correlation and analysis of multiple regressions.
    Finding
    Findings showed that there is a high correlation (r=0. 78) between religious attitudes and tolerance level. According to Eta quotient، 60% of the variations of tolerance level can be explained by religious attitudes. In fact، the predictive variables can explain the tolerance level of mothers significantly (p<0. 0001; F=34. 271).
    Conclusion
    We can increase mothers’ awareness about religious attitudes by holding the same training workshops in addition to promote mothers’ religious attitudes، improve their tolerance level and prevent from following problems.
    Keywords: Developmental Intellectually disability, Educable children Mother's tolerance level, Religious attitudes
  • Hassan Rafiey *, Hussain Rahimy, Meroe Vameghi, Homeira Sajadi Pages 167-187
    Introduction
    This study aimed to examine the reliability and validity and standardization the «Child exposure to domestic violence scale».
    Method
    The statistical population included the high school students from First Grade and Second Grade in Tehran in the school year of 2011-2012. A total cohort of 1،212 (615 male and 597 female)، selected by stratified Sampling. «Child Exposure to Domestic Violence» Scale (Edleson، Johnson & Shin، 2007) was translated into Persian، it`s items appropriated to Iranian culture، and was conducted in sample. The data was analyzed using SPSS16 by conducting descriptive and analytical operations such as absolute and relative frequency، mean، standard deviation، Pearson correlation coefficient، paired t-test، and exploratory factor analysis.
    Findings
    Exploratory factor analysis revealed that the scale measured seven subscales: “exposure to father’s violence against the mother”، “exposure to parental conflicts”، “child’s involvement in parent’s violence”، “exposure to violence in school or community”، “exposure to family risk factors”، “exposure to violence through the use of violent video technologies”، and “adult violence against child” that justified 60/04% of the total variance of the scale. The correlation between the scores of the CEDV and “exposure to parental physical violence questionnaire” (Vameghi، 1385) showed an acceptable convergence validity. Also، the total Cronbach''s alpha coefficient (. 89) and the test –retest reliability coefficient showed that “child exposure to domestic violence scale” has satisfactory reliability. Ther was a statistically significant difference in means of the scale for both boys and girls groups. The same result was found in all subscales (except for exposure to family risk factors subscale). Therefore، the normalization was carried out with regard to gender.
    Conclusion
    The “child''s exposure to domestic violence” scale has satisfactory reliability and validity and to run in the Iranian childrens is useable.
    Keywords: Exposure to domestic violence scale”, validity, reliability, normalization
  • Ali Hussein Samadi * Pages 189-214
    Introduction
    There are many factors affecting crime rates. Economic factors are one of them. Also، nature of crimes and the effects of economic factors on them are different. Economic crimes have a specific importance in economics of crime. Researchers in Iran don’t investigate the determinants of crime، especially economic crimes. Thus، in this paper we investigate the short- and long run effects of inflation، unemployment، and misery index on economic crimes. Also، we investigate the causality relationship between misery index and economic crimes.
    Method
    In this paper، for investigation the short and long run relationship between variables، we use Pesaran et al. (2001) and Johanse-Juselious cointegration technique، and Bardsen method. Also، for investigation causal links between variables، we use Holmes-Hutton (1990) non-parametric causality test.
    Findings
    Inflation has a positive effect on economic crimes in short run. Unemployment has a positive effect in short run and negative effect in long run on economic crimes. But misery index has a positive and significant effect on economic crimes in short and long run. Also، there is bidirectional causality between misery index and economic crimes.
    Discussion
    Simultaneous and multiplied increase of inflation and unemployment (hence، increase in misery index) in long run causes the individuals endure the particular pressure، and the power of society in regulating and controlling of individuals to begin to decline. Therefore، opportunity for obtain legal work decrees and motivation of individuals to commit an economic crime are increase. Also economic criminals in Iranian doing-business space discourage، and decrease probability of reemployment of them in formal labor market.
    Keywords: Economic Crimes, Inflation, Iran, Misery Index, Unemployment
  • Mohammad Abbaszadeh *, Mohammad Bagher Alizadeh, Kamal Kohey, Parvin Alipoor Pages 215-244
    Objective
    Nowadays، happiness has had a considerable importance in a way that has become as one of indexes for improving the societies. when we study the relatioship between students، as the most active and agile class of society، it’s importance becomes twice. Therefore، in this research we try to study the amount of happpiness and the related factors among University of Tabriz students.
    Method
    The methodology is survey and the population includes the whole students in Tabriz Univrsity in 1389-1390 who were 24000. We choose 378 students as sample hhrough Kookran Formula and stratified random sampling method. The data were analyzed through SPSS 17 software.
    Findings
    The Findings of study show that social capital، econmical capital and cultural capitals have a direct and meaningful relatiuoship with student’s happiness. The results of regresssion also show that dependent variable، happiness، much more than the other variables has been affected by social trust. In addition، we can refer to social participation، social conformity and cultural capital which have the most affect in explaining the dependent variable. It should be mentioned that the variables entered to model could explain 39% of variance in dependent variable.
    Discussion
    Based on our results we can say that among the types of Capitals، social capital has the greatest role in explaining the happiness of students and Among the three dimensions of social capital، social cohesion compared to the other dimensions، it has more impact on student happiness، also Impact on happiness than economic capital is cultural capital and Economic capital is less effective in explaining the variance in happiness. All we can say that To enhance the happiness of students، social and cultural capital dimands is an important component of economic capital dimands
    Keywords: Happiness, Students, Social Capital, Econmical Capital, Cultural Capital
  • Hossein Ghahhari *, Mohsen Kalantari, Somaye Ghezelbash Pages 245-281
    Introduction
    Nowadays in order to achieve sustainable development، social capital is essential as well as human capital. Because social capital can cause maximum use of different resources. This paper aimed at studying social capital in Zanjan province.
    Method
    Based on exploratory، analytic-descriptive method. In order to studying social capital in this area some affiliate indexes have been applied through quantitative and qualitative methods. The population of interest in this research is the people of Zanjan province. The stratified random sampling has been used to ensure that estimates had been made with equal accuracy in different counties of the province and at least 1250 samples had been selected based on population of each county. Essential data and information has been collected through documentary and survey methods including questionnaire and interview.
    Findings
    findings have shown the membership analysis in social networks emphasize on the noticeable role of informal relationship networks in social capital forming in this province. It indicates that only half of population of interest in this study، both in urban and rural settlements، has experienced group work. Accomplishing required tasks، making religious ceremonies and charities have developed the social relations of people more than other factors in this region.
    Discussion
    According to the findings of this study major supporters of people in this community were first family members and then friends which indicate that there is no great expectation between individuals that others will in-turn support them. People of this area could achieve a balanced compound of moral and material social norms. Trust in others which affects people''s willingness to participate in social and economic activities is limited in this area which informs that social capital in this community had less opportunity to develop.
    Keywords: Social Capital, Social Networks, Trust, Zanjan
  • Gholamreza Khoshfar *, Heydar Janalizadeh, Fatemeh Akbarzadeh, Hamid Dehghani Pages 283-314
    Interdiction: Being happy is a response to how to live، especially for the young people who build the future of this land. Happiness produces passion، emotion، motivation، seeking and effort in the youth life and that’s the necessity of happiness. So، this study aims to examine relationships of social capital and its dimensions with happiness of young people.
    Method
    The method of research is survey. 380 individuals among the 15-29 year old residents in Babolsar city are the sample size. Data gathered through two kinds of questionnaires (modified Oxford happiness questionnaire and made of researcher social capital questionnaire).
    Finding
    Findings based on Pierson tests; show that there is a direct correlation between independent variable of social capital and its dimensions with youth'' happiness. Also، the most correlation of happiness is with social relation and the least is with formal participation.
    Conclusion
    The results of this research show that among the three dimensions of social capital، social relation and social trust along side with variable of economic-social status account for 25 percent of happiness.
    Keywords: Happiness, Social capital, Social relation, Social participation, Social trust