فهرست مطالب

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فتح الله نجارزادگان، سلمان بابایی گواری صفحه 7
    این پژوهش عهده دار تبیین چیستی خلیفه اللهی در قرآن و بررسی نحوه پیوند آن با امامت است. گسترده ترین آیه در زمینه استخلاف آیه 30 سوره مبارکه بقره است، خلیفه الله برترین موجودات و دارای شوون متمایزساز از دیگران است. امامت در دیدگاه شیعه عبارت از جانشینی انبیاء و خلافتی از جانب حق تعالی در همه امور دینی و دنیایی است که با نصب الهی تعیین می شود. امامت در دیدگاه اهل سنت نوعی رهبری عمومی با هدف حراست از امور دین و دنیای مردم و جانشینی و نیابت از نبی است. از نظرگاه شیعه فرقی بین خلیفه الله قرآنی و امام نیست و رابطه منطقی بین این دو مقوله تساوی است. امام و خلیفه مورد نظر اهل سنت فقط در حوزه اجرا و خلافت و ولایت ظاهری دنیایی(که یکی از کارهای خلیفه الله است) با خلیفه الله هماهنگ است. خلیفه اللهی که ولی الله ، واسطه فیض و معلم ملائکه است نمی تواند با امام مد نظر اهل سنت تطبیق داشته باشد.
    کلیدواژگان: آیات استخلاف، خلیفه الله، شوون، امامت، شیعه، اهل سنت
  • محسن قاسم پور، مریم نظربیگی صفحه 27
    شهید صدر تفسیر را به دو نوع ترتیبی و موضوعی تقسیم می کند. در دیدگاه او با استناد به تفسیر موضوعی می توان به نظریات قرآنی در خصوص مسائل مهم زندگی دست یافت. شهید صدر دارای آثار تفسیری مختلفی به شیوه موضوعی است. در دیدگاه شهید صدر، قرآن کریم درباره تاریخ و سنت های حاکم بر آن دارای نظریه است. اصالت علمی و مبتنی بودن نظریه قرآن بر اصول مسلم علمی از پیش فرض های تفسیری شهید صدر است. این پژوهش بر آن است تا روشی را که این مفسر و قرآن پژوه در تبیین نظریه قرآنی «سنت های تاریخ» به کار گرفته است، تحلیل و مورد بررسی قرار دهد. نظریه این مفسر برخوردار از مولفه هایی هم چون نگرش سیستمی و استقراء است که با بهره گیری از آنها، نظریه «سنت های تاریخی» در «قرآن» را تعلیل و تحکیم بخشیده است. نظریه سنت های تاریخی شهید صدر با تکیه بر مبانی و اصول و قواعد تفسیری پذیرفته شده از نظر وی، قابل تبیین و ارزیابی است.
    کلیدواژگان: روش تفسیری، شهید صدر، نظریه قرآنی، سنت های تاریخ
  • سید رضا مودب، روح الله محمد علی نژاد عمران، مریم سادات مودب صفحه 45
    حرالی اندلسی از مفسران صوفی مالکی در قرن ششم هجری و تفسیر او مفتاح الباب المقفل لفهم القرآن المنزل از با ارزش ترین تفاسیر غرب جهان اسلام است که ضمن تاثیرپذیری از برخی از تفاسیر اهل بیت بر تفاسیر بعد خود تاثیر آشکاری داشته است. محتوای مهم آن، ضرورت تحقیق و معرفی این اثر ارزشمند را به طور تخصصی و روشمندانه، ضروری می سازد. در تحقیق پیش رو، پس از معرفی اجمالی مولف، گزارشی از تراث تفسیری او به منظور شناخت روش، گرایش و مبانی حرالی ارائه شده. در این مقاله کوشش می شود تا به روش توصیفی تحلیلی، ضمن تبیین جایگاه و اهمیت تفسیر باقی مانده از حرالی، روش، گرایش و برخی مبانی وی، در کتاب مفتاح الباب المقفل بیان شود و به نظر می رسد که حرالی نخست روش قرآن به قرآن را با استناد به روایات نبوی و کلام صحابه و تابعین، مورد توجه قرار داده و از نظر گرایش در نوع تفاسیر تربیتی و واعظانه است. در مبانی تفسیر، حرالی معتقد است که دانش تفسیر در اختیار حضرت علی و اهل بیت علیهم السلام است و فهم واقعی آیات، نیازمند مراتب نفسانی و موهبت الهی است.
    کلیدواژگان: مفتاح الباب المقفل، حرالی، روش شناسی تفسیر، مفسران اندلس، تصوف حرالی
  • سید عبدالمجید حسینی زاده صفحه 55
    نوح علیه السلام در اسلام به عنوان یکی از پیامبران اولوالعزم و در یهودیت و مسیحیت به عنوان یکی از چهره های مهم تورات از برجسته ترین افراد به شمار می رود. داستان توفان و سیل جهانگیر نه تنها در میان مردم سامی، بلکه در میان مردم سایر نقاط جهان نیز با تفاوت هایی نقل شده است. این مقاله به بررسی تطبیقی در مورد یکی از عناصر اصلی این داستان یعنی کشتی نوح می پردازد، و گزارش های متون مقدس دو دین اسلام و یهودیت را در مورد این کشتی از جهات مختلفی مقایسه می کند. مسائل گوناگونی مانند وحی به نوح در مورد ساختن کشتی، کاشتن درخت برای تامین چوب آن، ساختمان آن، مدت زمان ساختن آن، مسخره شدن نوح در موقع ساختن آن و نگرش تمثیلی به آن در این مقاله مورد بحث قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: کشتی نوح، قرآن، تورات، یهودیت، روایات، نگرش تمثیلی
  • محمدتقی دیاری بیدگلی، ابوالفضل کاظمی صفحه 71
    یکی از مهم ترین مباحث در تفسیر قرآن کریم، مبحث واژه پژوهی است. از آنجا که یکی از برجسته ترین تفاسیر امروزی تفسیر شریف المیزان است و در مباحث واژه پژوهی این تفسیر، به صورت قابل توجهی از مفردات راغب بهره برده است، در این نوشتار به بررسی میزان و نحوه استفاده علامه طباطبایی(ره) از کتاب مفردات راغب در مباحث واژه پژوهی و بیان برخی از ابتکارات علامه طباطبایی(ره) در برخورد با مفردات راغب خواهیم پرداخت. مقاله پیش رو به شیوه کتابخانه ای ضمن بررسی میزان استفاده المیزان از مفردات راغب، به بررسی تعدادی از این موارد پرداخته و پس از آن گونه های استفاده المیزان از مفردات راغب و برخی از ابتکارات لغوی علامه را در چند عنوان، دسته بندی نموده است. نقد نظرات دیگر مفسران، تکمیل نظر راغب، ترجیح نظر راغب بر دیگر لغویون، بهره گیری از سیاق در تایید نظر راغب، رفع مشکل تفسیری بر اساس نظر راغب و... از این گونه موارد می باشند.
    کلیدواژگان: واژه پژوهی، المیزان، علامه طباطبایی، مفردات راغب اصفهانی
  • ابوالفضل خوش منش صفحه 85
    قرآن کریم بر اصل «فطرت» تاکیدات مکرری کرده، اساس دعوت خود را بر آن قرار داده و این مفهوم را اساس روی آوری انسان به «دین» خوانده است. از نگاه قرآن، فطرت، عبارت از شیوه ساختاری توحیدی است که جهان هستی و از جمله انسان طبق آن پدید آمده اند و قرآن از همین منطق و خاستگاه عموم انسانها را فارغ از نژاد و زبان به صراط مستقیم دعوت می کند. مقاله دارای سه بخش اصلی است: «چیستی فطرت و شمول گستره آن که به ساختار تمام جهان مرتبط است»، «فطری بودن زبان به معنای عام» و «فطری بودن زبان قرآن به معنای خاص». این مقوله ها که از منشا واحدی برآمده اند، بر هم منطبق اند و راز رسالت جهانی قرآن و نفوذ آن همین موضوع بوده و می باشد. در زمان حاضر هم این موضوع، سرمایه ای است که امت اسلامی که در خطاب و گفتمان امروز خود با دنیای معاصر باید بر آن تکیه کند.
    کلیدواژگان: زبان قرآن، فطرت انسانی، جهان آفرینش، توحید
  • مهدی زمانی صفحه 101
    در این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی به تفسیر آیه امانت و بازتاب آن در حکمت متعالیه پرداخته می شود. در این آیه از عرضه امانت الهی بر آسمان ها، زمین و کوه ها سخن می رود و این که به جز انسان ظلوم و جهول هیچ موجودی آن را نپذیرفته است. ملاصدرا این امانت را اشاره به وجود خاص آدمی و قابلیت او برای سیر در مراتب گوناگون هستی می داند. در این زمینه او از تعبیرات فناء و بقاء، روح الهی، نور الهی و قلب ملکوتی برای اشاره به همین قابلیت وجودی و سیالیت وجودی استفاده می نماید. از دیدگاه او امانت الهی همان مقام خلافت الهی و نمایندگی اسماء و تجلی صفات خداوندی است که در انسان کامل محقق می گردد. انبیای الهی و امامان مصادیق انسان کامل هستند و از همین روی از آنان به عنوان امین خداوند در زمین یاد شده و از امانت الهی نیز به ولایت تعبیر شده است. بر اساس این تفسیر ظلوم و جهول بودن آدمی اشاره به ویژگی های خاص وجود آدمی است که از توان لازم او برای انتقال و جا به جایی در مراتب واقعیت حکایت می کند.
    کلیدواژگان: تفسیر فلسفی، آیه امانت، انسان شناسی، حکمت صدرایی
|
  • Fathollah Najar Zadegan, Salman Babaii Gavari Page 7
    This study aims to explain the meaning of the term Khilafa in the Qur`an, and shed light on its link with the concept of Leadership. The most comprehensive verse in the Qur`an indicating this issue is the Verse 30 of Sura Baqara. It should be noted that the Succession which is mentioned in the verse is the most superior of all the creatures, and has some distinctive features from them. In Shiite perspective, the Imamate and the position of general position of succession of the prophets is assigned and conducted by God in all aspects including this world and afterword. In short, Imam of every age is one who is appointed by God. In contrast, form the Sunnite view, Imamate is a general leadership which is aimed at protecting people on behalf of the each one of the prophets. For Shi`a, therefore, there is no difference bet-ween the concept of Imam and the quranic Caliph. The two terms are logically the same. On the contrary, Imam for Sunnis implies a concept of the leadership from God only in administration and coordination of daily life of people. Thus, based on the Sunnite defini-tion, the political expert with the ability of implementing of Sentences is eligible for the position of Imam. Khalifa al-Allah, that guardian of God, intermediate of grace and the teacher of angels is not comparable with Sunni's imam.
    Keywords: substituted Verses, Khalifat al Allah, Imamate, Shia, Sunni
  • Mohsen Ghasempour, Maryam Nazarbeygi Page 27
    Shahid Sadr divides interpretation into two types: sequential and thematic. In his view, by referring to thematic interpretation, we can achieve Quranic doctrine about significant life issues. Shahid Sadr has various exegetical works in thematic approach. In Shahid Sadr’s view, holy quran has recommendation on history and its prevailing traditions. Shahid Sadr’s pre-assumptions are scientific originality and quranic doctrine based on certain academic principles. This research aims to, among these methods, analyze the one by which this interpreter and quran scholar explain quranic doctrine of (history traditions). Theory of this commentator includes some elements such as system approach and induction, that by using these, he has modified and consolidated theory of (historical traditions) in quran. Shahid Sadr’s historical theory on the basis of accepted exegetical basics and principles and rules from his point of view, is appreciable and explainable.
    Keywords: Exegetical Method, Shahid Sadr, Quranic Doctrine, Methodology, History Traditions
  • Seyed Reza Muaddab, Roohollah Mohammad Ali Nezhad, Maryam Sadat Muaddab Page 45
    The Harally Andalusi is one of the sufia and maalekia interpreter's century 6 (Hejri). And his interpretation "Meftah al-Bab al-Mughaffal lefahm al-Quran al-Munzal" is one of those striking interpretations in the Islamic world west that has had impressive of some of Ahlebayt interpreter's and obvious impacts on subsequent interpretation that come after it. It necessitates studying methodical and calling his interpretation and the important meaning of it. In this research, we would be highlighted the report of his interpretative text's for feel method, exegetical tendency and fundamentals and tried to use descriptions - analysis for take about method, exegetical tendency and some of his fundamentals in "Meftah al-Bab al- Mughaffal …". It seems Harally, first paying Quran based on Quran's method with messenger traditions and sahabi's and tabiun word. His exegetical tendency is training and preachy interpretations. in fundamental of interpretation, Harally believes that the interpretation knowledge belongs imam Ali and Ahlebayt and real understanding need to Degrees of spirit and Divine gift.
    Keywords: Meftah al Bab al Mughaffal, Haralli, methodological interpretation of mysticism, Andolusian commentators
  • Seyed Abdolmajid Hoseinizadeh Page 55
    Noah as a Lawgiver Prophet (ulu al-azm) in Islam and one of the most eminent personages of the Bible in Judaism and Christianity is among the most prominent individuals. The story of the Flood has been narrated with some differences not only among the Semitic peoples, but also among the people of other regions in the world. This article deals with a comparative study of one of the basic elements of this story, i.e. the Ark of Noah, and compares the accounts of the sacred texts of the two religions of Islam and Judaism on this matter from different aspects. Various subjects as revelation to Noah to make the Ark, planting trees to provide its wood, its structure, duration of its construction, mocking Noah during its building and allegorical viewpoint concerning it are discussed in this paper.
    Keywords: Ark of Noah, Quran, Bible, Judaism, tradition, allegorical approach
  • Mohammadtaqi Diari Bidgoli, Abolfazl Kazemi Page 71
    In commentary of the Holy Quran terminology, al-Mizan the eminent exegesis book of Allama Tabatabaie, is one of the best in this field in which the outher used noticeable "al-Mufradat fi Gharib al-Quran" by Raghib. In this paper, we will study amount and method of Allama Tabatabai’s use of the book. This article based on library written paper investigates some cases of these usages and classifies them. Some of these usages are: to criticize the views of other commentators, to prefer Raghib's views over the other terminologists, to fill out his views in some cases, acceptance his views, to approve his views by using context.
    Keywords: Semantics, Allama Tabatabai, Al, mizan Exegesis, Raghib al Isfahani
  • Abolfazl Khoshmanesh Page 85
    The Holy Quran stresses on the divine nature's principle of the mankind called "fitra" in quranic terminology, and bases its appeal on it. According to the Holy Quran, this divine nature is the monotheistic structure of whole universe and the human kind as a fragment of it. The article aims to study three principal parts: the notion of this nature (fitra) and its sphere that covers the whole universe and existence, the concordance of the language in its general characteristics with this divine nature (fitra) and at last the concordance of the language of Quran as a particular case with this divine nature. All of these refer to the Almighty God and it has been the principal cause of Islam development in earlier centuries; so the Islamic umma should apply on it in its present discourse and address with the modern world.
    Keywords: Quran's language, human's nature, universe nature, monotheistic nature, language, nature, language of nature
  • Mehdi Zamani Page 101
    In this article by the descriptive and analytical method, we deal with verse of "Amana" (ahzab: 72) and tolerate that in transcendent wisdom. This verse talk about the Divine trust presented the earth and mountains but they refused to carry it but foolish and sinful human accept it. Mulla Sadra says this trust pointing to the existence of man and his capacity for transfer in different degrees of being. In this regard he blots interpretations and duration, the Divine Light of God and divine heart for the same entity and the ability entity use. From his viewpoint the Divine trust and on behalf of God and God is the emanation of the attributes of God in perfect human researcher. Prophets and imams are instances of full man and are the same on them as Amin of God in the earth have been mentioned and the honesty of the province. Based on this interpretation of the verse trust, spiritually and worshippers of man pointing to special characteristics there is a man who can be the necessary him to transfer and mobility than in the reality of the reality.
    Keywords: Philosophic Interpretation, Amanat (trusteship) Verse, Divine Trust, Anthropology, Transcendent Wisdom, Mulla Sadra