فهرست مطالب
نشریه پژوهشهای مهندسی صنایع در سیستمهای تولید
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/09/13
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 85-95مدیریت موجودی و بازار کالاهای فصلی به دلیل محدود بودن فصل فروش از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرف دیگر؛ امروزه با توجه به شرایط رقابتی و وجود اختلاف قیمتی بین بخش های مختلف بازار، مشتریان تمایل بیشتری به جایگزینی کالای مشابه ارزانتر با کالای گران تر را دارند. این نوع جایگزینی بر اساس تفاوت قیمتی و بر مبنای مشتری نام دارد. در این مقاله مدلی برای قیمت گذاری و کنترل موجودی توام کالاهای فصلی و جایگزین ارائه می شود. فرض شده است که دو کالای جایگزین از دو بنگاه مختلف هستند که با هم رقابت دارند. هدف از ارائه مدل تعیین همزمان قیمت و سیاست بهینه موجودی برای حداکثرسازی سود بنگاه است. بعد از ارائه مدل اثبات می شود که تابع هدف، تابعی مقعر از قیمت است و مقدار بهینه آن موجود است. سپس روش و الگوریتم حل مساله ارائه می شود و در نهایت مثال عددی برای تشریح مدل و الگوریتم بحث خواهد شد.
کلیدواژگان: قیمت گذاری پویا، کنترل موجودی، کالاهای فصلی و جایگزین، بازار رقابتی -
طراحی شبکه لجستیک هاب استوار با در نظر گرفتن تقاضاهای تصادفی برای شرکت های ارائه دهنده خدمات لجستیکیصفحات 97-107شرکت های ارائه دهنده خدمات لجستیکی نقش روزافزونی را در مدیریت زنجیره های تامین بعهده دارند. این شرکت ها با ارائه دامنه وسیعی از خدمات لجستیکی شامل خدمات انبارداری، حمل و نقل و... نقش بسزایی را در پشتیبانی از سیستم های تولیدی و خدماتی بعهده دارند. در این مقاله یک شرکت ارائه دهنده خدمات لجستیکی مدنظر می باشد که وظیفه توزیع کالا از چند مبدا به چند مقصد را به نیابت از مشتریان خود بعهده دارد. فرض شده است میزان کالای ارسالی از مبادی به مقاصد تصادفی بوده و دارای یک توزیع احتمالی متقارن با بازه وقوع مشخص و محدود باشد. هدف عبارتست از طراحی یک شبکه لجستیک هاب برای این شرکت شامل تعیین تعداد، مکان و ظرفیت هاب ها و همچنین تخصیص گره های شبکه به هاب های تعیین شده، به گونه ای که علاوه بر اینکه تحویل کالاها از مبادی به مقاصد بدون مشکل تخطی از ظرفیت هاب ها تضمین شود، مجموع هزینه های لجستیکی سیستم نیز کمینه گردد. در این راستا، مساله با استفاده از یکی از جدیدترین رویکردهای بهینه سازی استوار مدلسازی شده و با استفاده از یک نرم افزار استاندارد بهینه سازی حل گردیده است. نتایج بدست آمده حاکی از قابلیت مدل ارائه شده در ایمن سازی سیستم در مقابل تخطی از محدودیت های ظرفیت هاب با صرف هزینه اندکی که هزینه استوارسازی نامیده می گردد، می باشد.
کلیدواژگان: طراحی شبکه لجستیک، مکانیابی هاب، بهینه سازی استوار، شرکت های خدمات لجستیکی -
صفحات 109-121مدل مقدار اقتصادی تولید از جمله مشهورترین مدل های مدیریت موجودی است. در مدل های تولید اقتصادی امکان تولید قطعات معیوب وجود دارد که در نظر نگرفتن این امر، موجب می شود هزینه های احتسابی غیرواقعی جلوه کنند. ضمنا وجود تورم و ارزش زمانی پول در مدل اقتصادی، اختلاف قابل توجهی در محاسبات هزینه موجب می شود. در این مقاله تولید قطعات معیوب در حالت چندمحصولی با در نظر گرفتن تورم، ارزش زمانی پول و نیز زمان آماده سازی وابسته به توالی محصولات، مورد بررسی قرار می گیرد. مطالعات در این زمینه نشان می دهد که وارد کردن موضوع تورم، ارزش زمانی پول و نیز زمان آماده سازی وابسته به توالی محصولات در مدیریت موجودی، منجر به تغییر بهینه دسته تولید خواهد شد. به دلیل آنکه پیدا کردن سیکل بهینه با روش مشتق گیری مشکل است از ترکیب دو الگوریتم جستجوی شتابدار و دیکوتوماس در تعیین نقطه بهینه استفاده می شود. در ادامه، تحلیل حساسیتی بر اساس پارامترهای نرخ بهره، نرخ تورم و نرخ توام انجام شده است. نتایج نشان می دهد که در نظر نگرفتن تورم، نرخ بهره و نیز زمان آماده سازی وابسته به توالی محصولات، باعث خطا در محاسبه هزینه می شود.
کلیدواژگان: اندازه ی دسته، نرخ تورم، نرخ بهره، دوباره کاری، سیکل ثابت گردشی -
صفحات 123-137شرکت ها به منظور ایجاد تمرکز فعالیت ها بر روی توانمندی های محوری، به طور فزاینده ای کالاها و خدمات مورد نیاز خود را از تامین کنندگان بیرونی خریداری می کنند. حال چنانچه عملکرد یک تامین کننده ضعیف باشد، شرکت های خریدار آگاه با دو گزینه روبه رو هستند: اجرای برنامه های توسعه ای به منظور بهبود وضعیت عملکردی تامین کننده فعلی یا تعویض با تامین کننده جدید با وضعیت عملکردی بهتر تحت شرایط معین. مساله زمانی چالش برانگیزتر است که شرکت خریدار، ملزومات مورد نیاز خود را از تامین کننده ای خریداری نماید که با آن تامین کننده در بازار نیز رقابت داشته باشد؛ رویه ای که امروزه مصادیق زیادی در صنایع مختلف دارد. به منظور مطالعه تحلیلی مساله، در این مقاله مدل ریاضی ارایه می شود تا گزینه های توسعه تامین کننده فعلی و تمایل به تامین کننده جدید را با یکدیگر مقایسه نماید. به ویژه، سه شرکت رقیب در بازار با یک محصول نهایی در شرایطی در نظر گرفته می شود که یکی از شرکت ها محصول خود را از یکی شرکت های رقیب تهیه می نماید. از آنجا که این شرکت از عملکرد تامین کننده خود به لحاظ قیمت رضایتمندی ندارد، ممکن است به منظور کمک برای کاهش هزینه ها با او وارد سرمایه گذاری همکارانه شود. به علاوه، این امکان وجود دارد که شرکت خریدار تامین کننده فعلی را رها نماید و به شرکت تامین کننده جدید با هزینه کمتر متمایل شود. به رغم تضاد با برداشت اولیه، تحلیل های ریاضی نشان می دهد که تحت شرایط معین، همکاری با رقیب بر رها کردن وی برتری دارد.
کلیدواژگان: تئوری بازی، توسعه تامین کننده، تعویض تامین کننده، خرید، رقابت در بازار، همکاری و رقابت همزمان -
صفحات 139-153در برخی مواقع به دلیل حمل و نقل و بازرسی ناکارآمد یا انبارش نامناسب، بخشی از اقلام ارسالی به خریدار آسیب می بینند که با بازساخت آنها در مقصد می توان دوباره از آنها استفاده کرد ولی برای جریمه تامین کننده، این اقلام با قیمتی پایین تر از کالای سالم خریده می شوند. در این مقاله یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط برای مساله اندازه سفارش اقتصادی چند دوره ای با چند تامین کننده و لحاظ کردن درصد اقلام معیوب و قابل بازساخت ارائه می شود که در آن علاوه بر قیمت خرید محصولات، هزینه های حمل ونقل نیز بر اساس تعداد وسایل نقلیه ارسالی مشمول تخفیف می شوند. اندازه بهینه سفارش با توجه به سه عامل تخفیف قیمت کالا، ظرفیت وسایل نقلیه تامین کنندگان و هزینه نگهداری تعیین می شود. برای اعتباربخشی به مدل، یک مثال عددی برگرفته از پژوهش اخیر حل و حساسیت مدل نسبت به پارامترهای اصلی بررسی می شود. نتایج تایید می کند که توجه همزمان به هر سه هدف هزینه های خرید، هزینه های حمل ونقل و سفارش دهی، و هزینه های نگهداری می تواند موجب کاهش کل هزینه ها تا حدود 20% شود و تامین کنندگان نیز می توانند با ارسال اقلام معیوب کمتر، شانس انتخاب بیشتری داشته باشند.
کلیدواژگان: تعیین اندازه سفارش، انتخاب تامین کننده، تخفیف، قابل بازساخت -
استفاده از روش تجزیه بندرز برای حل مساله طراحی شبکه زنجیره تامین چند محصولی دو سطحی با تقاضای تصادفیصفحات 155-165در این مقاله، مساله طراحی شبکه زنجیره تامین چند سطحی چند محصولی با تقاضای احتمالی در نظر گرفته می شود. این شبکه شامل کارخانه ها، انبارهای توزیع و خرده فروشان (یا مشتریان نهایی) در یک دوره زمانی می شود. این مساله شامل تصمیمات استراتژیک (شامل مکان یابی و تعیین ظرفیت برای کارخانه ها و انبارهای توزیع) و تصمیمات عملیاتی (شامل نحوه انتقال محصولات از کارخانه ها به انبارهای توزیع و از انبارهای توزیع به مشتریان) است. همچنین، تقاضا به شکل احتمالی در نظر گرفته و مساله با استفاده از برنامه ریزی احتمالی مدل می شود. سپس برای حل مدل پیشنهادی به شکل کارا یک روش تجزیه بندرز پیشنهاد و در نهایت نتایج گزارش ارایه می شودکلیدواژگان: مساله طراحی شبکه زنجیره تامین، مکان یابی تسهیلات، برنامه ریزی احتمالی، تجزیه بندرز
-
یک الگوریتم ژنتیک برای مساله زمانبندی یکپارچه تولید و توزیع با در نظر گرفتن مسیریابی در زنجیره تامینصفحات 167-181در این مقاله یک مساله یکپارچه سازی تولید و توزیع با هدف حداقل سازی مجموع وزنی تعداد کارهای تاخیری و هزینه های حمل ونقل با درنظر گرفتن مسیریابی در زنجیره تامین، مورد بررسی قرار گرفته است. در این مساله k مشتری و یک تسهیل تولیدی وجود داردکه در آن کارها پس از پردازش در سیستم تولیدی، به صورت مسیریابی و در قالب دسته هایی برای مشتریان ارسال می شود. ارسال دسته ای معمولا منجر به کاهش هزینه های ارسال می گردد؛ اما، ممکن است تعداد کارهای تاخیری را افزایش دهد. پیچیدگی مساله مورد بررسی،NP-Hard قوی است. در این مقاله یک مدل برنامه ریزی مختلط و یک الگوریتم ژنتیک با عملگر تقاطع ابتکاری برای حل مساله مذکور ارایه شده است. در پایان،نتیجه آزمایشات محاسباتی با طرح کامل با استفاده از تکنیک تحلیل واریانس ارایه شده است.نتایج آزمایشات محاسباتیکارایی الگوریتمفراابتکاری را نشان می دهد.
کلیدواژگان: زمان بندی زنجیره تامین، کارهای تاخیری، الگوریتم ژنتیک
-
Pages 85-95Because of the finite sale period، the inventory and market management of the seasonal goods is important. Also; in the competitive market، the price differences among market segments lead customers to substitute the similar cheaper goods with the expensive ones. We called this substitution “customer-based price driven substitution”. In this paper the joint pricing and inventory control for the seasonal and substitute goods is developed. We assume that two substitute goods belong to two different rival firms. The objective is to determine the optimal price، order quantity and the number of periods for one product such that the total profit is maximized. We first prove that the objective function is concave and have an optimum solution. Next we present an exact algorithm to determine the optimal solutions. Finally، we solve a numerical example for determination the efficiency of the model and algorithm.Keywords: Pricing, Inventory control, Seasonal, substitute goods, Competitive marketþ
-
Pages 97-107Logistics service providers (LSPs) are playing an increasing role in the management of supply chains. LSPs offer a wide range of logistics services، e. g.، warehousing and transportation services and hence play an important role in supporting production and service systems. We consider an LSP who is responsible for managing the distribution of goods from multiple origins to multiple destinations for its clients. It is assumed that the commodity flow between each origin and destination is of stochastic nature with a symmetric and bounded probability distribution. The objective is to determine the number، location، and capacity of the hubs and also to allocate the customers to these hubs in such a way that transferring all the commodities in the network is ensured without capacity constraints associated with the hubs are not violated. At the same time، total expected system-wide costs will be minimized. The problem is modeled using one of the most recent robust optimization approaches and a standard optimization package being used to solve it. Results obtained via numerical experiments show the capability of the presented robust model to immunize the system against violation of capacity constraints with a relatively small cost increase، known as the robustness cost.Keywords: Logistics network design, Hub location, Robust optimization, Logistics service providers
-
Pages 109-121Economic Production Quantity (EPQ) model is one of the most famous inventory management models. In the economic production models، there is the possibility of producing defective items that missing (lacking) of it leads a nunrealistic model. In addition، inflation and the time value of money in the economic model make a considerable difference in the cost calculations. In this paper، the production of defective items in multi-product state by considering inflation، the time value of money and sequence dependent setup times are studied. The findings of previous studies showed that inserting the issue of inflation، the time value of money and also sequence dependent setup times in inventory management model leads to change optimal batch. A heuristic algorithm was used for reaching optimal point. The results of sensitivity analysis based on the parameters of interest rates، inflation rates and combination rate showed that not considering inflation and interest rates and sequence dependent setup times will lead to errors in calculating costs.Keywords: Lot sizing, Inflation rate, Interest rate, Rework, Rotation cycle policy
-
Pages 123-137Firms increasingly purchase goods and services they require while focusing on their core competencies. In case of supplier’s poor performance، the typically aware buying firms either run development programs to improve the supplier or switch to a new better supplier depending on certain conditions. The conditions seem to be more challenging if the buying firm purchases its supplies from a firm with whom he competes in the market، a practice nowadays with many instances from various industries. In order to examine the issue analytically، we propose a mathematical model to compare supplier development and switching. We consider three firms competing in the market of a final product where one of them purchases his product from one of the competitors. Being dissatisfied with his current supplier’s price، the buying firm may participate in a cooperative investment with his supplier to help him reduce costs. Second، he may switch to the other lower cost supplier and competitor in the market. Despite being counter-intuitive، the mathematical results show that cooperation with a competing supplier is preferable to supplier switching under certain conditions.Keywords: Game theory, Supplier development, Supplier switching, Purchasing, Cooperation, Copmpetition
-
Pages 139-153Sometimes due to the inefficient transportation and inspection methods or improper storage، some items sent to the buyer are damaged that they might be reused by some types of remanufacturing. However، the defective items are naturally purchased at a lower price than the perfect ones. In this paper، a mixed-integer linear programming model is proposed for the multi-period joint supplier selection and order lot-sizing problem concerning both the percentage of defective as well as the remanufacturable items in which besides the purchase price، the transportation costs are also discounted according to the number of departure vehicles. The order lot-size is optimized with respect to three factors including the purchase price discount، the capacity of supplier''s vehicles and the carrying costs. To assess the validity of the proposed model، a numerical example from the recent literature is solved through the GAMS modeling language and the sensitivity of the model parameters is analyzed. The results confirm that considering simultaneously the three proposed objectives، i. e.، - purchase costs، transportation and ordering costs، and carrying costs، could result in an decrement of almost 20% in the total costs. Furthermore، suppliers can achieve a more chance of selection by delivery of the smaller percentage of defective items.Keywords: Order lot, sizing, Supplier selection, Discount, Remanufacturing
-
Pages 155-165In this paper، a design problem for a two-echelon multi-commodity supply chain network with stochastic demands is taken into account. This network consists of production plants، warehouses and retailer (or final customers) in a single period. The problem considers strategic decisions (including location and capacities of production plants and warehouses) and operational decisions (including the transportation of commodities from the production plant to the warehouses and from warehouses to customers). Additionally، in this study، the demand is assumed to be stochastic and the given problem is modeled using a scenario-based stochastic programming approach. Specifically a two-stage stochastic programming model is presented to solve this problem. Furthermore، a Benders decomposition method is proposed in order to efficiently solve this problem. Finally، the conclusion is presented.Keywords: Supply chain network design problem, Facility location, Stochastic programming, Benders decomposition
-
Pages 167-181In this paper، an integrated production and distribution problem with goal of minimizing total weighted number of tardy jobs and transportation costs is considered. There is k customer and a production facility in which jobs are processed and delivered to customers in batches with routing. Delivering the products in batches reduces the delivery cost but it may increase the number of tardy jobs. The mentioned problem which complexity''s is strongly NP-Hard is considered for the first time. In this paper، a mixed integer programing model and a genetic algorithm with a heuristic crossover is developed to solve problem. Full factorial computational test and analysis of variance is performed for evaluation of these two methods. The obtained results show that the genetic algorithm is efficient for the problem.Keywords: supply chain scheduling, tardy job, Genetic Algorithm