فهرست مطالب

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رمضان رضایی، پری ناز علی اکبری صفحه 209
    مقدمه
    متون فرهنگی فارسی و اشعار و داستان های شعرای ژرف اندیش ایرانی، ثروت عظیم و سرشار علمی و فرهنگی است؛ که به ما به ارث رسیده و می تواند پشتوانه بزرگی برای ترقی و پیشرفت علمی ما باشد. پژوهش در این گنجینه ها، ما را در برابر از خود بیگانگی تاریخی و فرهنگی، مصون داشته و می تواند بار دیگر انگیزه ای باشد برای پایه ریزی بنیاد تمدنی که ایرانیان هزار سال پیش از این داشته اند و آوای آن هنوز از ورای تاریخ، در تمامی علوم، طنین انداز است. حال سوال اصلی این است که در منابع ادبی که آیینه تمام نمای جامعه زمان خود هستند چگونه به بیماری ها و درمان های رایج در آن جامعه پرداخته شده است؟ و این که ارتباط بین منابع ادبی و طب قدیم چگونه است؟
    هدف
    آنچه که این مقاله بدان می پردازد، آن دسته از کلماتی است در حوزه پزشکی چه در بحث بیماری ها و چه در بحث درمان مورد استفاده هستند و ما از آنها با اصطلاحات و مضامین پزشکی یاد کرده ایم و در کتاب ذخیره خوارزمشاهی نیز ذکر آنها به وضوح آمده است. مولانا در کتاب ارزشمند مثنوی معنوی توجه ویژه ای به آنها داشته است.
    روش
    در این پژوهش فقط به برخی بیماری ها از قبیل: آبله،آماس، استسقا، استفراغ، بلغم، تب لرزه، حرارت، رعشه، سرسام، وبا و نکس و درمان هایی از قبیل: تریاق، سرمه، حجامت و فصد پرداخته شده است تا از طرفی با بیماری ها و درمان های سنتی رایج در زمان مولوی آشنا شده و اطلاع مولوی از این حوزه را بیان نماییم، تا برای تحقیقات دقیق تر و گسترده تر در این زمینه سرآغازی تازه باشد. برای پاسخ گفتن به سوالات این پژوهش و اثبات این که در مثنوی مولوی به عنوان یک اثر فاخر ادبی، مساله ی بیماری ها و درمان ها حائز اهمیت بوده است، اطلاعات از منابع ذکر شده با استفاده شده از شیوه توصیفی تحلیلی گردآوری و تبیین شده و در نهایت تحلیل محتوا شده است.
    نتیجه گیری
    مولوی با توجه به آگاهی نسبی خود از اصطلاحات مربوط به این حوزه، و نیز با استفاده از تجربه هایی که خود در هنگام ابتلا به بیماری ها و مصرف داروها کسب کرده، برخی از این مضامین و اصطلاحات را مانند انواع مزاج ها و اخلاط انسان و ارتباط آن ها با بیماری ها و بررسی علایم بیماری ها و درمان آن ها از طریق این مزاج ها و اخلاط، درمان های رایج برای تب ها، بیماری های گوارشی و بیماری های اعصاب مانند مرض عشق و نیز استفاده از حجامت در درمان بیماری ها را در شعرش به کار برده و به ویژه در توصیف اشیا و در بیان تقابل و تضاد مفاهیمی مثل دوا و درد، از آن ها استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: مثنوی، مولوی، طب، بیماری، درمان
  • وحیده حداد صفحه 223
    مقدمه
    نبض به عنوان شریان حیاتی بشر، نقشی تعیین کننده در ارگانیزم بدن دارد. اهمیت این مساله زمانی روشن می شود که بدانیم اطبای گذشته، علی الخصوص شیخ ابوعلی سینا، نبض و گرفتن آن را هنگام بیماری در تشخیص نوع درد لازم و ضروری می داند و از رهگذر این عامل بیرونی است که می توان پی به حالات روحی و نفسانی اشخاص و افراد برد.
    مواد و روش ها
    گرچه پیرامون نبض و شناخت رگ و احوال خاص آن تحقیقاتی صورت گرفته است. لیکن باید از این نکته غافل نمانیم که در باب تاثیر حالات روحی بر چگونگی عملکرد نبض مطالعه ای جامع صورت نپذیرفته است. ما در این تحقیق برانیم تا با استفاده از مطالعه کتب و آثار حکما و اطبای گذشته علی الخصوص بوعلی سینا به پاره ای از نظرات وی در رابطه با نبض و نفس و تاثیر نفس بر چگونگی عملکردنبض بپردازیم.
    یافته ها
    دراینمقالهنظراتشیخ الرئیس درموردنفس،نبضو عشق با لحاظ آراء فلسفی و طبی این شهیر موردبررسیقرار گرفته است کهحکایت ازوسعتودقتنظرحکیم،دربابنحوه ارتباط این سه عامل و عنصر اساسی شخصیت انسان می کند. ابن سینا براین عقیده است که با رسیدن مزاج به مرحله خاصی که استعداد آن را داشته باشد، نفس انسانی از واهب الصور به کالبد این موجود افاضه می شود و این هسته مرکزی، محرک تمام قوا و انفعالات موجود در بدن می باشد.شیخ آغاز ارتباط نفس و بدن را درهمین بدو حدوث نفس و دراصل، بدو افاضه شدن آن می داند. در طول حیات هم به نحو ملموسی این تعاملات قابل تبیین است چنانچه وی اشاره می کند که با تفکر در عظمت خلقت، می توان آثار این تفکر را بر ظاهر بدن که مثلا همان راست شدن موی بدن است مشاهده کرد.
    نتیجه گیری
    ابن سینا از نبض به عنوان عاملی که بازتاب دهنده حالات روحی و جسمی است یاد می کند چنانچه در داستان کنیزک، که بیماری او را عشق تشخیص می دهد، گرفتن شریان را عاملی در تشخیص نوع بیماری قلمداد کرده است.و همه این ها بیانگروسعتنظروانطباقشگفتیآورنظراتاین طبیب حاذق بااصولعلمی پزشکی جدید است. اینک ما در این مقاله برآنیم تانحوه ارتباطات دقیق این سه عنصر محوری وجود انسان را از منظر طبیب برجسته به نمایش گزاریم.
    کلیدواژگان: نفس، نبض، عشق، ابن سینا
  • حسین بهاور *، نازنین بهادر صفحه 235
    سابقه و هدف

    با توجه به حجم قابل توجه عزیمت زائران ایرانی به سفرهای زیارتی و حج و همچنین بروز و شیوع بیماری های مختلف در بین زائران، یکی از مهمترین دغدغه های سازمان حج و زیارت، زائران و علی الخصوص پزشکان شناخت بیماری های رایج حج، پیشگیری، کنترل و جلوگیری از شیوع آنها می باشد. حال دو سوال مهم مطرح است: این بیمارهای رایج کدامند؟ آیا در کنار طب جدید استفاده از طب سنتی می تواند در پیشگیری و درمان این بیماری ها سودمند باشد؟ هدف این مطالعه بررسی اپیدمیولوژیکی بیماری های حج در بین زائران ایرانی و ارائه تدابیر طب سنتی در پیشگیری و کنترل و جلوگیری از شیوع بیماری ها می باشد.

    روش ها

    مطالعه ما توصیفی-مروری بوده و بر روی زائران ایرانی مراجعه کننده به درمانگاه های سازمان حج و زیارت در شهر های مکه و مدینه طی یک دوره یک ماهه در سال 1389 صورت گرفته است.نوع بیماری بر اساس شکایت بیماران مشخص و فراوانی بیماری ها در بین زائران بررسی گردید و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و متون طب سنتی راهکار متصور برای این بیماری ها ارائه شده است.

    یافته ها

    در این مطالعه 1956 بیمار مورد بررسی قرار گرفته و رایج ترین مشکلات و بیماری های حج به ترتیب فراوانی، مشکلات تنفسی، سرماخوردگی و سرفه (17.6) %، مشکلات گوارشی و یبوست(12.8)%، مشکلات اسکلتی، دردهای مفصلی و عضلانی (12)% بودند.
    نتیجه گیری و توصیه ها: با توجه به مشکلات و محدودیت های سازمان حج و زیارت درنقل و انتقال داروهای شیمیایی از ایران به عربستان، وهمچنین در راستای بیاناتمقام معظم رهبری که می فرمایند «مشکلات پزشکی باید در کشور ما حل شود و حل هم خواهد شد.وقتی کشور ما از شخصیتهای دانشمندی همچون ابن سینا و رازی و دیگرانبهره مند است چرا باید امروز به خود کفائی کشور امید نبندیم» متاسفانه با وجود فراوانی مطالعات صورت گرفته توسط سایر همکاران تاکنون به نقش کنترلی طب سنتی در پیشگیری و درمان این بیماری ها آنچنانچه باید پرداخته نشده وبه نظر می رسد راهکارها و تدابیر خردمندانه طب سنتی که ریشه چندین هزار ساله دارد می تواند نقش کنترلی و موثر در جهت پیشگیری و رفع مشکلات زائران خصوصا در گرمای طاقت فرسای عربستان در جهت حفظ سلامت(حفظ الصحه)زائرانایفا کند.با توجه به بسیار بودن تعداد مراجعات در هر شیفت کاری عملا مجال و امکان آموزش این تدابیر به بیماران توسط پزشکان امکان پذیر نمی باشد. لذا بهتر است آموزش های لازم در قالب بروشور و کتابهای اصول حفظ سلامتی حفظ الصحه از مراحل اولیه ثبت نام حج در برنامه و سیاست گذاری سلامت زائران لحاظ شود.

    کلیدواژگان: بیماری های رایج در حج، طب سنتی، حفظ الصحه _
  • مژگان تن ساز، روشنک مکبری نژاد، سودابه بیوس، الهام اختری صفحه 246

    ناباروری و عوارض آن یکی از مشکلات بزرگ زندگی امروز است. شیوع قابل توجه ناباروری و روش های درمانی آن که موجب بار عاطفی و اقتصادی سنگینی نیز می شود دارای تبعات روحی متعددی است. هدف از این مطالعه، سیری در ارتباط اعراض نفسانی با ناباروری از گذشته در کتب طبی سنتی ایرانی تا به امروز می باشد. به این ترتیب متون در دسترس طب سنتی ایرانی از قبیل قانون در طب، کامل الصناعه، خلاصه الحکمه، ذخیره خوارزمشاهی، اکسیر اعظم، معالجات عقیلی و. . مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین با مروری اجمالی نظرات طب کلاسیک در خصوص ارتباط امراض روحی و ناباروری بررسی شد. به نظر می رسد با توجه به آنچه که طب سنتی ایرانی در مورد نقش اعضای رئیسه در باروری و اثرات اعراض نفسانی در ضعف و قوت اعضای رئیسه مطرح کرده است. اعراض نفسانی نه تنها نتیجه ناباروری و روند درمان آن هستند، بلکه خود به عنوان یک عامل در ایجاد ناباروری مطرحند تا جای که در اسباب و علل ناباروری به عنوان یک عامل جداگانه توضیح داده شده اند. اعراض نفسانی در سلامتی انسان نقش مهمی را دارا هستند. چنانکه کنترل غم و شادی، ترس و نگرانی هر یک می تواند از عواقب ناخوشایندی که می تواند یکی از آنها ناباروری باشد جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: ناباروری، اعراض نفسانی، طب سنتی ایرانی
  • مجید ترابی گودرزی، نیما شریعت پناهی، حمیدرضا حدادزاده صفحه 255
    مبارزه با حشرات از دیدگاه طب سنتی ایران دارای نکات بسیار قابل توجهی است. تقریبا تمامی روش هایی که ما امروزه در مبارزه با حشرات بکار می بریم در طب سنتی ایران نیز مورد توجه قرار می گرفته است. علاوه بر گیاهان دارویی از مواد معدنی و حیوانی نیز استفاده می شده است که در این مقاله عمدتا منابع گیاهی آمده است. گیاهان دارویی به روش های مختلف مورد استفاده قرار می گرفته است. این روش ها شامل استعمال خوراکی (3 گیاه)، استعمال روی بدن یا لباس (12 گیاه)، و انواع استعمالهای خارجی است. در بین این روش ها استعمال خارجی از اهمیت ویژهای برخوردار است. از روش های استعمال خارجی می توان به محلول پاشی(21 گیاه)، گرد پاشی(13گیاه)، بخور دادن (20 گیاه)، ایجاد تله های جاذب و کشنده (4 گیاه) و دود دادن (26 گیاه) اشاره نمود. علاوه بر این ها روش های ابداعی بر پایه جنبه های رفتارشناسی حشرات را نیز می توان اضافه نمود. در طب سنتی مواد دور کننده حشرات بیشتر از مواد کشنده مورد نظر بوده اند. همچنبن برپایه این اطلاعات تعدادی از گیاهان مانند ترمس و حنظل با تاثیر بر سیستم تولید مثلی حشرات مانع تکثیر آنها می شوند. از میان گیاهان بکار گرفته شده بر ضد حشرات، گیاهان سیاهدانه، مورد، حنظل و خرزهره اهمیت بیشتری را در منابع طب سنتی بخود اختصاص داده اند. در این مقاله از 11 کتاب مهم طب سنتی که به زبانهای فارسی و عربی که از قرن سوم تا سیزدهم نگاشته شده است استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مبارزه با حشرات، گیاهان دارویی، طب سنتی ایران
  • محمدحسن بهنام فر، مهدی وزین افضل صفحه 266
    ایران و هند از دیرباز روابط و مناسبات پایداری با یکدیگر داشته اند. مناسبات علمی و فرهنگی بخش مهمی از این روابط را دربرمی گیرد. روی کار آمدن دولتهای فرهنگ دوست و ایرانی در هند خود عاملی می شده است که دانشمندان و عالمانی از ایران به هند روی آورده و در آنجا به فعالیت بپردازند. حکومت قطب شاهیان از جمله حکومتهایی بوده است که در جنوب هند تشکیل یافت و در جذب عالمان ایرانی بسیار موفق بود. این حکومت با رواج تشیع نه تنها دوران شکوفایی در تاریخ و فرهنگ جنوب هند رقم زد، بلکه دانشمندان زیادی را از ایران به سوی خود فراخواند. یکی از عالمانی که به دربار قطب شاهیان وارد شد و آثار بسیاری از خود به جای گذاشته است، نظام الدین احمد گیلانی است. از گیلانی آثار زیادی به جای مانده است اگرچه هنوز تحقیق بر روی همه آنها صورت نگرفته است. در این مقاله یکی از رساله های او را مورد مطالعه و تصحیح قرار می دهیم. نسخه مورد مطالعه، انتخاب شده از مجموعه ای است که در مرکز اسناد کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران نگهداری می شود. این مجموعه دارای 13 رساله است که با شماره 3223، مشخص و با نستعلیق خوش، و در 104 صفحه نیز تدوین شده است. رساله مورد بررسی، رساله ششم از این مجموعه است که در خواص برخی از گیاهان مانند هلیله و بابونه و رازیانه و... به زبان فارسی نگاشته شده است. این رساله صفحات 68-63 از این مجموعه را شامل می شود.
    کلیدواژگان: نظام الدین احمد گیلانی، خواص گیاهان، طب سنتی، قطب شاهیان
  • میترا مهربانی، زهرا مهدوی میمند، منصور میر تاج الدینی صفحه 275
    طب سنتی قدیمی ترین شکل از ساختار پزشکی و در اصل بخشی جدایی ناپذیر از زندگی جوامع مختلف است طب سنتی ایران با پیشینه چند صد ساله، ظرفیتهای بالایی در زمینه پیشگیری و درمان بیماری ها دارد که می تواند بسیاری از مشکلات بهداشتی و پزشکی را حل نماید. شهرستان بافت واقع در استان کرمان با مساحتی حدود 13162 کیلومتر مربع وسعت، مرکز این شهرستان در ارتفاع 2250 متری از سطح دریا و در17/29 عرض شمالی 36/56 طول شرقی واقع شده است. این شهرستان با داشتن شرایط ویژه دما و ارتفاع و بارش دارای آب و هوایی خاص است که در نتیجه، باعث پیدایش و استقرار گیاهانی می شود که به نحوی با این محیط سازگار باشند. جمع آوری گیاهان از مناطق کوهستانی و مزارع شهرستان بافت با در نظر داشتن اصول صحیح جمع آوری گیاهان انجام گرفت و از آنها نمونه هرباریمی تهیه شد. نمونه های هرباریومی تهیه شده پس از شناسایی، در مرکز هرباریوم دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ثبت گردیدند. درکل تعداد 95 گونه گیاهی که به 75 جنس و 30 خانواده گیاهی تعلق دارند، جمع آوری و شناسایی شدند که خانواده Labiatae با 21 گونه، وجنس Nepeta با 9 گونه بزرگترین خانواده و جنس این گروه هستند. گیاهان دارویی در منطقه مطالعه شده مصرف سنتی گسترده ای داشته و بیشترین موارد مصرف به ترتیب در درمان ناراحتی های دستگاه گوارش و بعد از آن بیماری های تنفسی می باشد. با توجه به فراوانی و استفاده گسترده گیاهان دارویی، بررسی های بیشتر می تواند منجر به فراهم آمدن زمینه ای برای شناسایی اثرات درمانی جدید گیاهان منطقه شود.
    کلیدواژگان: جمع آوری گیاه، مصارف سنتی طب سنتی، گیاهان دارویی، شهرستان بافت
  • محمدرضا نورس صفحه 286
    مقدمه
    مکتب طب سنتی ایران مکتبی برخاسته از دانش وتلاش حکمای است که از یکسو در مکتب الهی با پیروی از دستورات قران وائمه وامامان واز سوی دیگر با تلاش وجدیت واستعانت از درگاه ایزد الهی ودانش اندوزی ومطالعه وتحقیق وتجربه بدنبال راهی برای نجات ودرمان انسانها بوده اند وتلفیق دانش بشری با بهره گیری از رهنمودهای متصل به مکتب وحی وحضرت حق در این راه حکمای نامداری چون ابوعلی سینا را تربیت نموده است در بررسی آثار واندیشه های این طبیبان جسم وجان به اصول منطبق با کلام وحی قران کریم تحت عنوان سته ضروریه به عنوان اصول وروش زندگی برمی خوریم که در شش محور شامل: آب وهوا، خواب وبیداری، خوردن وآشامیدن، حرکت وسکون، احتباس واستفراغ واعراض نفسانی تبین شده است واز سوی قران کریم این کتاب آسمانی در همه ابعاد بویژه سلامت جسم وجان انسانها رهنمودهای دارد ومی فرماید «وننزل من القران ما هو شفائ ورحمته للمومنین» –فلینظر الانسان الی طعامه –انا صببنا المائ صبا –الا بذکر الله تطمئن القلوب – وعنبا وقضبا –و.. در این مقاله تلاش شده است اصول شش گانه روش زندگی واصول پیشگیری طب سنتی با آیات وروایات مکتب الهی تطبیق وارائه راهکارهای در راستای ارتقائ سلامت ودرمان پرداخت شود. مواد وروش تحقیق: در این مقاله از روش مطالعه کتابخانه ای استفاده شده و از طریق جستجو در قران و منابع طب سنتی ایران و اینترنت، منابع مرتبط با موضوع انتخاب و بررسی شده است. سپس به مقایسه این دو موضوع پرداخته شده و در نهایت نیز مطالب جمع بندی و نتیجه گیری شده است.
    نتیجه گیری
    اسلام بهترین وعالیترین ریشه های هرعلم را برای بشردر قران کریم آورده و درطب سنتی وگسترش آن نیز نقش موثر وارزنده ای داشته است.چرا که قران کتاب جامع وکاملی است که نه تنها به روح انسان بلکه به جسم انسان هم اهمیت فراوانی می دهد ودستورات طبی اسلامی که برمعنویت وپرورش ایمان وفضیلت و تهذیب اخلاق استوار است شامل دستورات کلی بهداشت ودرمان طبیعی رادربردارد وهر آینه حکمای اسلامی بزرگی در این مکتب تعلیم وتربیت شده وبا استعانت از دانش بشری واتصال به مکتب الهی برای انسانها سلامتی وآرامش ودرمان را هدیه داده اند وامروزه با الگو برداری از آنان می توان دستاوردهای زیادی در غالب سبک زندگی سالم وارتقای سلامت ارائه کرد.
    کلیدواژگان: قران، طب سنتی، پیشگیری
  • زهرا رنجبر، نسرین افتخاری نسب*، مجید قربانی جاوید، معصومه خان احمدی، امید جعفری صفحه 291
    مقدمه

    طب سنتی از گذشته بخشی از فرهنگ وجزئی از سیستم بهداشتی مردم بوده است. در این میان، استان کرمانشاه از لحاظ غنا و تنوع گونه ای گیاهان دارویی درحدمطلوبی قرار داشته و وجود عطاری های متعدد و بازار سنتی که محل عرضه گیاهان دارویی وادویه جات می باشند حاکی از توجه و علاقه مردم این دیار به گیاهان دارویی می باشند.

    روش ها

    این مطالعه با هدف بررسیویژگی های حرفه ای واحدهای عرضه کننده گیاهان دارویی و میزان دانش عرضه کنندگان این گیاهان در سال 90 برروی عطاری های شهرکرمانشاه صورت گرفت.روش تحقیق به کار رفته با توجه به اهداف آن، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه توزیع کنندگان گیاهان دارویی در سطح شهر کرمانشاه تشکیل داده اند که تعداد 25 واحد توزیع کننده در این مطالعه شرکت داده شدند.ابزار تحقیق پرسشنامه هایی محقق ساخت بود که به منظور جمع آوری داده ها با استفاده از روش های اسنادی و میدانی نسبت به طراحی پرسشنامه اقدام گردید. ابتدا روائی پرسشنامه، توسط کارشناسان مربوطه مورد تایید قرار گرفت و یک مطالعه راهنما با انتخاب 10 نفر ازعطاران، خارج از محدوده تحقیق، جهت بررسی پایایی ابزار سنجش انجام شد. میزان آلفای کرونباخ پس از اعمال تغییرات لازم، (87/0= α) به دست آمد که حاکی از پایا بودنابزار تحقیق است.

    نتایج

    حاصل از این تحقیق نشان دادکه اکثریتنمونه های مورد بررسی(2/79%)، از سطح دانش متوسطی در زمینه گیاهان دارویی برخوردارند و 9/45% از ایشان نیز از تحصیلات دانشگاهی برخوردارند. نتایج حاکی از آن بود کهمیزان شرکت اکثریت عرضه کنندگان گیاهان دارویی در دوره ها و کلاس های آموزشی نیز در حد متوسط (88%)بوده است. پرفروش ترین گیاهان موجود درعطاری هاگل گاوزبان، دارچین، زردچوبه، زنجبیل، نعناع، کاسنی وبابونه بودند.بیشتر خریداران برای درمان بیماری های گوارشی، اعصاب وروان وسرماخوردگی به عطاری هامراجعه می کنند.

    نتیجه گیری

    لذا پیشنهادمی شود باتوجه به اینکه در این شهر، رشته تولید گیاهان دارویی ومعطر درحد کارشناسی وجودداشتهو جهاددانشگاهی کرمانشاه فعالیت هایی در خصوص گیاهان دارویی دارد، مجوز عطاری ها وفروشگاه های عرضه گیاهان دارویی به متخصصان این رشته داده شود وتوسط نهادهای ذیربط، دوره های آموزشی برای سایر عرضه کنندگان نیز برگزار گردد.همچنیناز طریق دانشگاه علوم پزشکی بر فعالیت عطاری ها نظارت وبازرسی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ویژگی حرفه ای، دانش عرضه کنندگان گیاهان دارویی، کرمانشاه، طب سنتی، گیاهان دارویی
  • محمود بهمنی، ابراهیم خلیل بنی حبیب، بهزاد کاظمی قوشچی، قادر حاجی قلیزاده، نعیما وکیلی صفحه 300
    مقدمه
    خداوند کریم در آیه یازده سوره نحل می فرماید«ما زیتون، خرما، انگور و بسیاری از ثمرات را مسخر شما گردانیدیم و این ها همگی نشانه هایی قوی هستند که درباره آن ها تفکر و تحقیق نمائید» این مطالعه با رویکرد بررسی ایده های ذکر شده قرآن و بررسی اثرات علمی اثبات شده آن ها از دید علم مدرن انجام شد.
    مواد و روش کار
    منبع پژوهش کتاب قرآن کریم ترجمه آیت الله مکارم شیرازی بود و روش آن تحلیل محتوایی (Content analysis) و برسی آن با منابع علمی می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    منابع علمی نشان می دهد که گیاهان زنجبیل، خرما، زیتون و انگور که در کتاب آسمانی قرآن نام آنها برده شده دارای اثرات درمانی مفید و موثری در درمان بیماری های متابولیک و عارضه هایی می باشد که علم مدرن یا در دهه های اخیر برای آن هایی درمانی یافته یا هنوز در درمان آن ها عاجز می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، زیبایی شناسی، طب قرآنی، علم پزشکی
|
  • R. Rezaei, P. Aliakbari Page 209
    Introduction
    Persian cultural texts and Iranian poets’ novels and poetries are our great scientific and cultural treasures that are inheritances incorruptible and undefiled. It can be a great backing for our scientific progress and development. Researches about these treasures, protect us from the lack of historical and cultural recognition of ourselves and it can be a good motivation for establishing the basis of a civilization that Iranians had 1000 years ago and the impression of this civilization is seen in the beyond of history and all sciences. Now the main questions are:Have diseases and their common remedies been explained in literary sources which are the mirror of their time?and how is the relationship between literary sources and medicine?
    Aim
    This article explains those medical idioms which are used not only in diseases but also in the ways of remedies in Kharazmshahi,s book and these idioms have been reflected in the poems of Molavi.
    Methodology
    in this research,it has been suggested some diseases such as smallpox, ascites, cardinal humors, intermittent fever, hotness, frisson, delirium, cholera, recurrence of disease and remedies such as antidote, collyrium, venesection and bloodlet. The purpose is making acquainted with diseases and common traditional remedies in the period of Molavi. To answer these questions and the confirmation of these subjects which are very important in Masnavi, we have used the analytical-descriptive method and all contexts and information in this research have been analyzied.
    Conclusion
    Molavi, on the basis of his relative awareness and experiences about suffering from diseases and taking drugs,has applied some medical concepts and idioms such as kinds of temperaments and their relations with diseases, examining diseases signs, remeding them according to the temperaments,common remedies for fevers, digestive diseases, nerves diseases such as love-sickness and using venesection for curing types of diseases in his poems.Especially, he has applied some concepts such as drug and pain for describing things and explaining opposition and contrast.
    Keywords: Masnavi, Molavi, medicine, disease, remedy
  • V. Haddad Page 223
    Introduction
    Pulse as vital artery for men, has determinant figure in body structure.this case,have value when we know old medics, specialy avesina,that Blife the Pulse and hold it,is requirement and necessary in distinction type malady and ailmen and from this necessary factor, is that can cognizant to spiritual and inner mood persons.
    Material And Method
    if about Pulse and cognition vessel and it`s certain moods don accomplish; but we no must neglect that about influence spiritual moods to quality pulse turnover don’t accomplish a comprehensive study.we have intent in this research till with use of survy books and works old sage s and medics specialy avesina pay attention to sections his views about Pulse and spirit and it's influence to quality pulse. Researchs and
    Discussion
    In this article we have survey Shaykhoalreis views about soul, pulse and love with regard to philosophic and medicine views this famous that indicate extent and accuracy view Hakim, about kind relation this three basic factor and element man character. Ave- sina has belif that with reaching temperament to certain stage that have it capacity, of Giver forms soul diffusion to this skeleton and this center basic, is motive all existent potentials and passivitis in body. SHAYKH regard relation commence soul and body in this prime certain and in basic, in commence diffusion. too In length life this communications is express with sensible manner.if he referr that with thought about creation magnificence, we can see effects this thought on external body forexample it,s effect is stand hair on body skin.Consequence: avesina memory of pulse factor that reflect soul and body mood. If in story bondwoman. That he distinct his patient Love,has remark keep artery as factor in recognition type sick and all thises llustrate breadth amazement coincidence views this skillfull medico with doctrine scientific new.Now we intent till exhibite accurate relations this three basic factor man character in the point of Ave-sina.
    Keywords: Soul, pulse, love, Ave-sina
  • H. Bahavar, N. Bahador Page 235

    according to the significant volumes of traveling of Iranian pilgrims to the Hajj and prevalence of different diseases among pilgrims, one of the main concerns of the Hajj organization, the pilgrims and especially the physicians is recognition of common diseases, Control and prevent the spread of them in the Hajj trip. Two important questions are raised: What are the common diseases in Hajj? Can Traditional medicine be beneficial in the prevention and treatment of these diseases along with modern medicine?The aim of this study is finding epidemiology of common diseases among Iranian pilgrims in Hajj and the role of solution of traditional medicine in prevention and controlling them.This overview- descriptive study is encompassed on Iranian patient pilgrims who referred to the clinics of Hajj organization in Mecca and Medina during one month period in 1389. The kind of diseases were examined based on specific symptoms and main problem of pilgrims and by using library resources of traditional medicine the possible solutions of traditional medicine have been presented to these diseases.In this study, 1956 patients were examined and the most common diseases in Hajj are respiratory diseases, cough and cold with the rate of 17.6%, digestion diseases and constipation with the rate of 12.8% and muscular spasm and skeletal diseases with the rate of 12%.Due to the limitations of Hajj organization and Pilgrims on transferring medical drugs from Iran to Saudi Arabia and also according to our leader‘s eloquent speech,” Medical problems should be solved in our country and it will be solved. When we have scientific characters like Ibn Sina and al-Razi and others why we shouldn’t be hopeful to become Self-sufficient country today.”Unfortunately despite the numerous studies done by other partners, until now the role of traditional medicine in the prevention and treatment of these diseases have not been reviewed And it seems the wisely solutions of traditional medicine can play an active role in prevent of pilgrim’s problems and diseases to protect the their health, Especially in the grueling heat of the Saudi Arabia. Due to the very high number of patients per shift, it is not possible to educating these wisely solutions to patients by for physicians. So it’s better, these educations have been started from the early stages of the Hajj Registration with books, Leaflet about Principles traditional medicine on health.

    Keywords: Common Diseases in Hajj, traditional medicine, saving health
  • E. Akhtari, M. Tansaz, R. Mokaberinejad, S. Bios Page 246

    Infertility and its complications is one of the main problems in human's today life. The high prevalence of infertility and the long process of manage it; make it harder with a load of emotional and financial complications. So it has lots of psychological problems too.This study try to review the connection between psychological factors and infertility as two factors that effect on each other. To this end we carefully evaluated the available Iranian Traditional books such as Al-Qanun, Kamel al-senaeh, Zakhireh Kharazmshahi, Exir azam, Moalejat Aghili and classic references too.It seems that the theory of the role of main organ in Iranian traditional medicine in infertility and the role of psychological effects on main organ give us a theory. So not only psychological effects are a complication for infertility and the process of manage it, but also they can make infertility. By the way Iranian traditional medicine explained psychological problems as cause for infertilitypsychological effects such as happiness and unhappiness fear and anxious have a main role in human"s health. therefore a good control on them can mange many problems even infertility.

    Keywords: Psychological effects, infertility, Iranian Traditional medicine
  • M. Torabi Goodarzi, N. Shariatpanahi, Hr Haddadzadeh Page 255
    From the point of traditional medicine, fighting against insects is with very significant matters. Almost all the methods we nowadays use to combat insects have been used in traditional medicine.These methods include use of plant orally (3 plants), consume directly on the body or clothes (12 plants), and external uses. The external use is very important between these methods. The external use includes spraying liquid (21 species), spraying powder (13 species), vaporizing or incensing (20 species), making sorbent and lethal traps (4 plants) and smoking (26 plants). In addition to the previous plan of action, innovative techniques based on the behavioral aspects of insect’s biology can also be added. In Iranian traditional medicine, insect repellents have mostly pesticide ingredients. Also a number of plants effect on insect reproductive systems and prevent their proliferation. Based on this information in this paper, the traditional medicine of the 11 most important books in Persian and Arabic languages, which are written in the third century to the thirteenth, is used.
    Keywords: Insect control, Iranian traditional medicine, Medicinal plants
  • Mh Behnamfar, M. Vazin Afzal Page 266
    Iran and India have long lasting relationships with each other have. Scientific and cultural relations covers a large part of this relationship. The emergence of a culture of love and Iranian governments have been a factor in her Indian scientists and scholars from Iran to India, where they operate turned. Qutb Shahi rule of the rulers, which was established in south India and Iran are very successful in attracting scholars. The rule Shiism spread not only marked the heyday of the history and culture of southern India, but many scientists have called on Iran to himself. One of the scholars who came to the court of Qutb Shahi has left most of his works, the system is al-Gailani. Gilani lot of research still remains to be done on all of them. In this paper we study one of her letters and corrections as possible. Version of the study, selected from the collection of the Documentation Center of Tehran University Central Library is maintained. This collection of 13 essays that number, 3223, marked the nastaligh Hello, and has written a 104 page. Examined, the sixth article of this series is that the properties of some herbs such as chamomile and fennel Hlylh and Persian language is written. This paper pages 68-63 of this collection includes.
    Keywords: Nizam al-Din Ahmad Gilani, properties of plants, Traditional Medicine, Qutb Shahy
  • M. Mehrabani, Z. Mahdavi Meymand, M. Mirtajadini Page 275
    Traditional medicine is the oldest form of medicine and mainly the integral part of life in different communities. Iranian traditional medicine with centuries-old history has a high capacity to prevent and cure diseases that can be used to solve many health and hygiene problems Baft Province with an area about 13162 kilometers, at an altitude of 2250 meters above sea level and 17/29 north latitude and 36/56 east longitude located in Kerman province. This city with the specific conditions of temperature, altitude and precipitation leads to development of such plants which are compatible with this environment. In this study plants were collected from mountainous areas. After identification, voucher specimens were prepared in the Herbarium of Pharmacy department of Kerman University of Medical Sciences. A total number of 95 medicinal plant species belonging to 30 families and 75 genera were collected. The most commonly represented families were Labiateae with 21 species. The genus Nepeta with 9 species was more dominant than other genera. Medicinal herbs which are studied here, have a great usage in traditional remedy. The most predominant application of these plants were in cure of digestive disorders and respiratory disease. According to abundance and widespread usage of medicinal herbs, more assessments would prepare a new area for identifying plants with new and novel properties.
    Keywords: Collection, Traditional applications, Medicinal herbs, Baft Province
  • Mr Noras Page 286
    Iranian Traditional Medicine is derived from the knowledge and effort of Islamic philosophers(Hakim). On the one hand, the knowledge of philosophers is based on the Quran and the Prophets and the Imams, on the other hand, their efforts, studies, research and experiences are the best ways to cure people and save their life. Relationship between human knowledge and taking advantage of commandments in this way has trained the famous scholars like Avicenna. After studying the results and ideas of healers of our body and soul, we can observe some principles conforming to Quran as methods and rules of life: weather, sleeping and awakening, eating and drinking, moving and resting, Evacuation and Retention, emotional and psychological effects. The Divine Book of the Quran has guidance in all aspects of life, especially mental and body health:"and we reveal of the Quran that which is healing and a mercy for believers though it increase the evil doers in naught save ruin, let man consider his food, how we pour water in shower…". This article has matched and compared six rules of lifestyle and prevention ways of Iranian traditional medicine with the Holy Quran. Also it has been used to development physical and mental health of human.
    Materials And Methods
    In this article, library studies have been used and then by using the Quran and traditional medicine sources of Iran, internet has been chosen the right title. After that, two topics have been compared; all information has been collected and concluded.
    Conclusion
    Apart from the Islam which is the best guide to define the root of each science, traditional medicine can be more effective. Quran is so comprehensive that pays attention to our soul and body. Its medical commands which is based on spirituality, reliance and moral refinement, include health orders and their treatment. In this way, many Islamic philosophers have educated to cure human and give the health and peace. Nowadays, they are our model to have a healthy life.
    Keywords: Quran, traditional medicine, prevention
  • Z. Ranjbar, N. Eftekhari Nasab, M. Ghorbani Javid, M. Khan Ahmadi, O. Jafari Page 291

    Background and

    Purpose

    Traditional medicine has been a part of the culture and of the public health system. The Kermanshah province is rich in species and medicinal herbs. Numerous traditional markets that offer local herbs and spices indicate the interest of the people of this land in the herbs. Therefore, this study investigates professional features and knowledge of medicinal plants suppliers in the city of Kermanshah in 2012.

    Methods

    Methods used according to its purpose are a descriptive survey. The population for this study comprised of all distributors of medicinal plants in the city of Kermanshah, which were 24 units. In order to build up collect data, the set of documents to the questionnaire was designed. First questionnaire was approved by the relevant experts and a pilot study with a choice of 10 Attar, outside the scope of this research, to evaluate the reliability of measuring instruments. Cronbach's alpha of the necessary changes, (α=0.87) was obtained to indicate the reliability of the survey instrument.

    Results

    The results of this study showed that 79.2%) have the average level of knowledge in the field of medicinal plants and 45.9% of them have college degrees. The results indicate that the (88%) of the company's suppliers of medicinal herbs attended in training classes. The most sold plants were borage, cinnamon, turmeric, ginger, peppermint, chamomile, chicory. Many buyers use them for treatment of illness such as Gastrointestinal, neurological, psychological, and cold.

    Conclusions

    We recommend with regard to the city's field of Medicinal and Aromatic Plants Production at Kermanshah University, apply herbs shall be licensed to experts in this field and by relevant institutions; training courses are also will be organized for other suppliers. Also, the University of Pharmacology supervises and inspects their activities.

    Keywords: Traditional medicine, Kermanshah, medicinal plants
  • M. Bahmani, E. Khalil Banihabib, B. Kazemi, Gh Hajigholizadeh, N. Vakili Page 300
    Introduction
    God in the Quran in eleven nahl sura have been iteration says "We the olives, dates, grapes and many fruits have made unto you and all of these are strong signs in research and thinking about it please", approach to the study were seen of ideas mentioned by the Quran and its proven scientific effects of modern science.
    Materials And Methods
    Research source was quran book translation by ayatollah Makarem Shirazi and the method of content analysis and check it is with scientific resources.
    Conclusion
    Academic resources shows that plants of the ginger, dates, olives and grapes in their holy book Quran has taken a useful therapeutic effects in the treatment of metabolic disease and the complication is that modern science, or in decades recent findings or treatment for those still it is unable to treat.
    Keywords: Quran, aesthetics, quranic medicine, medicine sciences