فهرست مطالب

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 76، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سیدنورالله نصراللهی، حیدر مختاری*، مریم سادات سیدین صفحات 293-316

    کندوکاو در پژوهش ها برای رسیدن به نتایج مطمئن، رفع تناقضات موجود در انواع مطالعات، و کشف شکاف های دانشی از عمده اهداف پژوهش علمی است. فراتحلیل، مروری سیستماتیک برای نیل به این اهداف با تحلیل آماری یافت ه های کمی حاصل از مطالعات مربوط به یک مسئله پژوهشی است. این مقاله بر آن است تا زمینه ای مقدماتی برای مطرح کردن این نوع تحلیل در مسائل پژوهشی مختلف رشته علم اطلاعات و دانش شناسی فراهم کند؛ به همین سبب، به روش مروری و تبیینی به پیشینه، روش ها، رویکردهای آماری، فرصت ها و چالش های فراتحلیل در این رشته پرداخته است. فراتحلیل مراحلی منظم و مدون دارد. تلخیص آماری نتایج، مهم ترین بخش این مراحل است که سه رویکرد عمومی دارد. با وجود اهمیت فراتحلیل در توسعه و بلوغ حوزه های علمی، این نوع مطالعه در این حوزه هنوز چندان شناخته شده و رایج نیست و در انجام آن نقص و ناهماهنگی وجود دارد. نویسندگان مقاله های پژوهشی و سردبیران مجلات باید رهنمودهایی را برای تدوین مقاله پژوهشی مناسب برای ورود به فراتحلیل مدنظر قرار دهند. این بررسی گامی در جهت شناساندن مبانی و منابع فراتحلیل به جامعه علمی حوزه علم اطلاعات و دان ش شناسی در حکم رویکردی نو و ضروری به تلفیق و ارزیابی پژوهش های روزافزون این رشته - به ویژه پژوهش های داخل کشور- است.

    کلیدواژگان: علم اطلاعات و دانش شناسی، فراتحلیل، مرور سیستماتیک
  • فائزه فرهودی*، نجلا حریری صفحات 317-331
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی کاربران بر قضاوت ربط آنان بود. در پژوهش های مختلف، تاثیر عوامل گوناگون بر قضاوت ربط سنجیده شده، اما در هیچ پژوهشی تا کنون تاثیر عامل شخصیت افراد در بازیابی اطلاعات بررسی نشده است. روش این پژوهش، پیمایشی-تحلیلی بود. جامعه پژوهش شامل 40دانشجوی سال آخر یا فارغ التحصیل کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی بود. جهت سنجش ویژگی های شخصیتی، از پرسشنامه 5عاملی شخصیت استفاده شد که ویژگی های شخصیتی افراد را بر حسب 5 عامل برونگرایی، انعطاف پذیری، توافق پذیری، عصبیت و باوجدان بودن مورد بررسی قرار می دهد. قضاوت ربط نیز توسط جامعه پژوهش در مورد 10رکورد اول بازیابی شده از موتور جستجوی گوگل برای 5کلیدواژه انجام شد و مانعیت جستجوها محاسبه گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که علی رغم کنترل حداکثر متغیرهای مداخله گر در پژوهش توسط پژوهشگر، قضاوت ربط کاربران مشابه یکدیگر نبود و یافته ها حاکی از آن بود که از بین 5 ویژگی شخصیتی بررسی شده، برونگرایی و توافق پذیری، رابطه معنادار و مثبت با قضاوت ربط داشتند و بین قضاوت ربط و ویژگی های شخصیتی انعطاف پذیری، با وجدان بودن و عصبیت، رابطه معناداری مشاهده نشد. به عبارت دیگر، کاربران با ویژگی های شخصیتی برونگرایی و توافق پذیری، مدارک مرتبط بیشتری را نسبت به سایر کاربران بازیابی کردند. به طور کلی برخی ویژگی های شخصیتی کاربران، قضاوت ربط آنان را تحت تاثیر قرار داد. مدیران کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی می توانند با ایجاد شرایط شغلی مناسب برای کارمندان و همچنین فراهم کردن محیط آرام و مناسب برای مراجعان، در بهبود روند جستجو نقش به سزایی داشته باشند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، قضاوت ربط، بازیابی اطلاعات، مدارک بازیابی شده، نیاز اطلاعاتی
  • محمد لگزیان*، علیرضا حدادیان، مجتبی کفاشان، یاسر آسمان دره صفحات 333-350
    اثر فناوری های اطلاعاتی بر ارائه خدمات در کتابخانه های دانشگاهی از جنبه های متنوعی قابل مطالعه و بررسی است. فناوری های نوین نه تنها بر شکل و نحوه ارائه خدمات کتابخانه ای اثرگذار هستند؛ بلکه رفتار و ادراک کاربران خود را نیز تحت تاثیر قرار میدهند. بر این اساس، درک بهتر ادراک و رفتار کاربران کتابخانه ها میتواند زمینه طراحی و برنامه ریزی بهتری را برای بکارگیری فناوری ها و ارائه خدمات الکترونیکی در کتابخانه های دانشگاهی فراهم سازد. این پژوهش با روش «توصیفی- پیمایشی» با جامعه پژوهش دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد و بر مبنای نظریه رفتار برنامه ریزی شده آجزن، به بررسی رفتار و ادراک کاربران خدمات الکترونیکی در کتابخانه های دانشگاهی پرداخت. برای این منظور از پس از تعیین روایی و پایایی پرسشنامه، با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی طبقه ای، تعداد 493 پرسشنامه توزیع گردید. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده گردید. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که قصد و باورهای هنجاری به صورت مستقیم بر رفتار مراجعه کنندگان به کتابخانه تاثیر می گذارد. همچنین در مدل نهایی تحقیق در مقایسه با مدل اولیه آجزن، نگرش نقش مهم تری را ایفا می کند که از طریق قصد، به صورت غیرمستقیم بر رفتار استفاده کنندگان از خدمات الکترونیکی کتابخانه ها اثر میگذارد.
    کلیدواژگان: ادراک، خدمات الکترونیکی، رفتار برنامه ریزی شده، کتابخانه های دانشگاهی، نظریه آجزن
  • فرامرز سهیلی*، فریده عصاره صفحات 351-372
    همکاری علمی همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است و تحلیل داده های مرتبط با همکاری علمی یا هم نویسندگی یکی از فنونی است که با استفاده از آن می توان به ارزیابی فعالیت های پژوهشگران پرداخت. تحلیل شبکه هم نویسندگی می تواند در ارتباط با ساختار و الگوهای هم نویسندگی اطلاعات مفیدی ارائه نماید. روش پژوهش حاضر تحلیل شبکه ای است که به بررسی نویسندگان مقالات مجلات علم اطلاعات طی سال-های 1996 تا 2011 می پردازد. مجلاتی که دارای ضریب تاثیرگذار بالاتر از 6/0 بودند و سابقه 15 سال نمایه شدن در پایگاه تامسون رویترز را داشتند در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشان داد که مجله انجمن انفورماتیک پزشکی آمریکا با تراکم شبکه 3/0 دارای بالاترین تراکم شبکه هم نویسندگی می باشد. ارتباط نسبتا پایینی در شبکه هم نویسندگی مجلات این حوزه وجود دارد. و شبکه های هم نویسندگی موجود در این مجلات سست و گسسته می باشد. نتایج نشان داد که شبکه هم نویسندگی مجلات علم اطلاعات تراکم نسبتا پایینی دارند. همچنین فشردگی شبکه هم نویسندگی این مجلات پایین است و در نتیجه شبکه هم نویسندگی این مجلات از انسجام پایینی برخوردار است. نتایج مرتبط با شبکه هم نویسندگی در مجلات علم اطلاعات نشان داد که تراکم شبکه این مجلات نسبت به حوزه های علوم و علوم پزشکی پایین تر و نسبت به حوزه های مدیریت و محاسبات اجتماعی بالاتر است.
    کلیدواژگان: تراکم شبکه، اندازه شبکه، شبکه هم نویسندگی، شبکه اجتماعی، همکاری علمی، علم اطلاعات
  • رحمت الله فتاحی، زهرا ناصری* صفحات 373-397
    هدف از این پژوهش، آگاهی از دیدگاه کاربران نسبت به قابلیت درک و پیش بینی-پذیری برچسب های بکار رفته برای بازنمون مقوله های اطلاعاتی (منوها) در وب سایت کتابخانه های دانشگاهی ایران است. در این راستا، 10 وب سایت کتابخانه های مرکزی دانشگاه های برتر ایران توسط 30 نفر دانشجویان ارشد و دکتری رشته های غیر کتابداری مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از روش مکاشفه ای و مصاحبه نیمه ساختار یافته برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. نتایج نشان داد برچسب های بکار رفته در بیشتر موارد برای کاربران پیش بینی پذیر نیستند و کاربران برداشت های متفاوتی از این برچسب ها دارند. این امر کاربران را در مکان یابی اقلام مورد نظر و دسترسی به اطلاعات با تردید مواجه می کند. مصاحبه با کاربران نیز این یافته ها را تایید کرد. در پایان با توجه به درک و نظر کاربران، برچسب های مناسب برای توصیف مقوله های اطلاعاتی شناسایی و پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: پیش بینی پذیری، قابلیت درک برچسب، وب سایت کتابخانه های دانشگاهی
  • علیرضا پویا*، ملیحه بذرگری صفحات 399-424
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر رفتار شهروندی سازمان بر موفقیت نظام برنامه ریزی منابع سازمان می باشد. برنامه ریزی منابع سازمان به مثابه یک نظام نرم افزاری در حوزه کسب وکار است که از طریق ارائه یک راه حل یکپارچه و جامع، سازمان را قادر به استفاده موثر و کارآمد از منابع خود شامل مواد، نیروی انسانی، سرمایه و اطلاعات می سازد. پژوهش ها نشان داده است بسیاری از این نظام ها در مراحل پیاده سازی و گسترش در عمل با شکست مواجه می شوند که دلایل عمده آن ها مشکلات رفتاری کاربران تشخیص داده شده است. در این میان، رفتار شهروندی سازمان به عنوان یکی از مفاهیم جدید مدیریت رفتارسازمانی که بر رفتارهای فرانقشی کارکنان و مدیران تاکید می ورزند، در عملکرد فرایندهای سازمانی نقشی تعیین کننده ایفا می کند. در پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر رفتار شهروندی از نظر ابعاد سه گانه رفتارهای کمکی، فضیلت مدنی و روحیه جوانمردی بر موفقیت نظام ERP از روش پیمایشی استفاده شد. به همین منظور پرسشنامه ای تنظیم و در میان کاربران این نظام ها در چندین شرکت که این نظام در آن ها پیاده سازی شده بود توزیع گردید. از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی استفاده شد و 244 پاسخنامه جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که بین این ابعاد و موفقیت نظام ERP رابطه مثبتی وجود دارد، اما تاثیر غیرمستقیم رفتارهای کمکی بعنوان یکی از ابعاد این رفتار از طریق دلواپسی نسبت به استفاده از رایانه بر موفقیت ERP مورد پذیرش قرارنگرفت.
    کلیدواژگان: نظام ERP، رفتار شهروندی سازمانی، دلواپسی استفاده از رایانه، موفقیت نظام ERP
  • عمار جلالی منش*، سیروس علیدوستی، محمود خسروجردی صفحات 425-451
    نمایه سازی ماشینی به گونه ای از نمایه سازی گفته می شود که در آن با استفاده از الگوریتم رایانه ای، واژه های کلیدی یک مدرک از عنوان یا متن، استخراج و سپس به شکل مدخل های نمایه مرتب و سازمان دهی می شوند. با وجود نیاز روزافزون به کاربرد رایانه در نمایه سازی، تاکنون برای زبان فارسی، نمایه ساز ماشینی ساخته نشده است. از این رو در این مقاله نتیجه بررسی و شناخت جنبه های علمی و عملیاتی این سیستم نمایهسازی در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران ارائه می شود که بر پایه ماموریت و دانش سازمانی خود یکی از آماده ترین بسترها را برای ساخت اینگونه نمایه ساز دارد. به این منظور، ابتدا به پیوند میان نمایه سازی و بازیابی اطلاعات، مباحث نظری و سیر تحول نمایه سازی ماشینی، نمایه سازی ماشینی از دیدگاه های عملیاتی و فرایندی، پروژه های موفق نمایه سازی به زبان های گوناگون در دنیا پرداخته شده و نیازمندی های نمایه ساز ماشینی برای زبان فارسی توصیف شده است. سپس اجزای یک نمایه ساز برای زبان فارسی تشریح و مدل مفهومی نمایه ساز ماشینی و همچنین روابط میان اجزا، جزئیات زیرسیستم ها، و مدل مفهومی سیستم طراحی شده اند. در پایان، نیازمندی های ساخت نمایه ساز ماشینی برای این پژوهشگاه به بحث گذاشته شده است و وضعیت پروژه های انجام شده و تجربه های موجود در این زمینه نیز تبیین شده اند.
    کلیدواژگان: نمایه سازی، نمایه سازی ماشینی، یو، ام، ال مدل مفهومی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران
  • سمیرا زنگویی*، حسنعلی نعمتی شمس آباد صفحات 453-476
    شناسایی نویسنده یکی از مسایل مهم در دسته بندی متن و پردازش زبا نهای طبیعی به شمار می رود. این نوشتار دستآورد پژوهشی با هدف تعیین هوشمند نوشته های 50 نویسنده سایبری(50 نفر از مشتریان بالقوه ی وب سایت آمازون با توجه به پیام ها و مراجعاتی که به این وب سایت داشته اند انتخاب شده اند) به کمک روش های یادگیری ماشین است. برای سنجش کارایی روش پیشنهادی، دقت تصمیم گیری آزموده و نتایج آنها با بازدهی روش های یادگیری ماشین مقایسه شده است. همچنین در هنگام استخراج ویژگی های گوناگون نوشته های نویسندگان برای ارزیابی توسط ماشین، کوشش شده تا حداکثر ویژگی های مورد نیاز برای تشخیص نویسنده شبیه سازی گردد و بدین منظور، نزدیک به10000 ویژگی گوناگون از نوشته های مختلف استخراج شده و در چهار دسته ی ویژگی های لغوی، ویژگی های نحوی، ویژگی های خاص و ویژگی های ساختاری قرار گرفته اند. در این پژوهش به طور میانگین دقت تعیین نویسنده به کمک روش پیشنهادی تا 98/78 درستی نیز رسیده است.
    کلیدواژگان: تعیین نویسنده، روش های یادگیری ماشین، ویژگی های سبک نوشتاری، ماشین بردار پشتیبان
  • معصومه نیک نیا، سید ابراهیم عمرانی* صفحات 477-503
    وجود ساختار سلسله مراتبی و چندلایه در الگوی مفهومی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی (FRBR) موجب می شود کاربر با هر سطحی از دانش موضوعی با انجام جستجوهای ساده در نرم افزارهایی که با مدل مفهومی طراحی شده اند، موجودیت های مورد نظر خود را بازیابی نماید. پژوهش حاضر به عنوان یکی از اولین گام ها با هدف بررسی میزان انطباق عناصر داده ای مارک ایران با موجودیت ها و وظایف کاربری «الگوی مفهومی» و ارزشگذاری آنها از دیدگاه کاربران بالقوه فهرستهای رایانه ای انجام شده است. بدین منظور، تمامی فیلدهای متغیر و فیلدهای با عناصر داده ای ثابت مارک ایران با رویکرد تحلیلی - تطبیقی با موجودیت ها و وظایف کاربری الگوی مفهومی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی و بر اساس مطالعات مشابه انجام شده توسط کتابخانه کنگره آمریکا بر روی مارک 21، گزارش ایفلا و ارزشگذاری کاربران در پژوهش، کلیه عناصر داده ای مارک ایران که قابلیت انطباق بر موجودیت ها و پشتیبانی از وظایف کاربری الگوی مفهومی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی را داشتند، شناسایی و ارزشگذاری شدند. بر مبنای نتایج پژوهش پشتیبانی عناصر داده ای مارک ایران از به ترتیبب وظیفه کاربری «شناسایی» با 49.17 درصد بیشترین و «یافتن» با 18.42 درصد در کمترین رتبه قرار دارد. لذا در طراحی نرم افزارهای کتابخانه ای مبتنی بر «الگوی مفهومی» توجه به این مهم به منظور پشتیبانی از وظایف کاربران ضرورت دارد. همچنین بر اساس این بررسی، عناصر داده ای مارک ایران بیشترین قابلیت انطباق را با موجودیت های گروه اول و کمترین میزان قابلیت انطباق را با موجودیت های گروه سوم «الگوی مفهومی» دارند. در مجموع 44.74 درصد از عناصر داده ای مارک ایران با موجودیت های گروه اول، 9.95 درصد با موجودیت های گروه دوم و 3.15 با موجودیت های گروه سوم منطبق شده اند. همچنین نتایج در بخش ارزشگذاری عناصر داده ای مارک ایران با قابلیت پشتیبانی از وظایف کاربری موجودیت های گروه اول «الگوی مفهومی» بر مبنای گزارش ایفلا نشان داد به ترتیب 434 عنصر داده ای مارک ایران (27.83 درصد) در «شناسایی»، 425 عنصر داده ای مارک ایران (27.28 درصد) در «دسترسی»، 147 عنصر داده ای مارک ایران (9.44 درصد) در «انتخاب»، 95 عنصر داده ای مارک ایران (6.10 درصد) در «یافتن» دارای ارزش زیاد می باشند. این نتایج همخوانی نسبی با ارزشگذاری بر مبنای گزارش پژوهش حاضر را نشان می دهد.
  • طاهره جوکار*، فریده عصاره صفحات 505-533
    از جمله روش های اصلی جریان دانش در نظام ملی نوآوری هرکشوری فعالیتهای تحقیقاتی و انتشاراتی مشترک و همکاری های منطقه ای و بین المللی بهحساب میآید که شاخص آن را می توان در میزان همکاری دانشگاه، صنعت و دولت، جست وجو کرد. بر همین اساس تحقیق حاضر 2011 - به منظور بررسی وضعیت جریان تولید علم در کشور ایران در بازه 2007 بر اساس مارپیچ سه گانه دانشگاه، صنعت و دولت انجام شده است. در این پژوهش از مدل مارپیچ سه گانه برای سنجش روابط میان دانشگاه، صنعت و دولت در روند تولیدات علمی کشور استفاده شده است. تولیدات علمی ایرانیان 2011 بهعنوان جامعه پژوهش، مور د - در پایگاه وبآوساینس در بازه 2007 بررسی قرارگرفته است و تعاملات میان ارکان مارپیچ سه گانه میان آنها مشخص شد. نتایج حاصل نشان میدهد که کمیت تولیدات علمی ایرانیان در طی پنج سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است. اکثر این تولیدات توسط دانشگاهیان و پس ازآن محققان نهادهای دولتی انجام شده است. شاخص بررسی تعاملات در این بررسی نشان میدهد همکاری های بین دانشگاه و دولت بالاترین سطح همکاری ها را میان تعاملات دوگانه دربر داشته است. این در حالی است که تعامل میان صنعت و هر یک از ارکان دانشگاه و دولت بسیار اندک بوده است، بهطوری که بعضا میتوان از آن چشمپوشی کرد. بر همین اساس تعامل میان سه رکن دانشگاه، صنعت و دولت نیز در سطح پایینی بوده و این به معنی عدم وجود همکاری های بالا و تولیدات مشترک علمی میان سه رکن مذکور در بازه زمانی مورد بررسی است. از طرفی به نظر می رسد محققان ایرانی با حضور همکاران خارجی در تولیدات علمی خود تمایل بیشتری برای همکاری با ارکان مختلف درون مارپیچ سه گانه دانشگاه، صنعت، و دولت نشان داده اند. درنهایت بایدگفت اگرچه رسیدن به یک نقطه ایدهآل در روابط میان ارکان مختلف مارپیچ سه گانه دولت، صنعت و دانشگاه یکشبه میسر نیست، لیکن می توان با سیاستگذاری های هدفمند و تعیین راهبردهای منطقی مسیر تعاملات میان این ارکان را هموارتر کرد.
    کلیدواژگان: تولید علم، همکاری دانشگاه، صنعت، دولت، مارپیچ سه گانه، علم سنجی، دانشگاه شهید چمران، ایران
  • محمد امین عرفان منش*، ابریزه عبدالله، امیررضا اصنافی صفحات 535-566
    پژوهش حاضر با استفاده از شاخص های علم سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی به مطالعه نقش کشورهای جهان در تولیدات علمی حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی طی سال های 1963 تا 2012 میلادی می پردازد. جامعه پژوهش از تعداد 58757 مقاله تشکیل شده که در دوره زمانی 50 ساله مورد بررسی در 83 مجله این حوزه به چاپ رسیده و در پایگاه وب علوم نمایه شده اند. در این پژوهش نحوه تکامل و پیکربندی شبکه هم تالیفی کشورها با استفاده از شاخص های کلان تحلیل شبکه های اجتماعی مانند چگالی، اتصال، ضریب خوشه بندی، میانگین فاصله، قطر شبکه، مولفه ها و خوشه های تشکیل دهنده شبکه بررسی شده است. از سوی دیگر عملکرد کشورهای برتر جهان بر اساس شاخص های مختلف علم سنجی مانند تعداد تولیدات، تعداد استنادها و خوداستنادی، میانگین استناد، ضریب هیرش، درصد مقالات استناد شده، تعداد مقالات پراستناد، شاخص فعالیت، شاخص کیفیت نسبی و همچنین شاخص های خرد تحلیل شبکه های اجتماعی مانند درجه، بینیت، نزدیکی و تعداد کشورهای همکار مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین از نرم افزارهای یو.سی.آی.نت و وی.او.اس.ویوور جهت ترسیم و تحلیل شبکه هم تالیفی کشورها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که شبکه هم تالیفی کشورهای جهان در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی از تعداد 151 گره و 11538 پیوند تشکیل شده است. این شبکه از ویژگی شبکه های مستقل از مقیاس و جهان کوچک برخوردار بوده و نظریه شش درجه جدایی نیز در این شبکه صادق است. شبکه هم تالیفی مورد بررسی از 15 مولفه تشکیل شده که مولفه اصلی آن 90 درصد از کل گره های شبکه را شامل می شود. تحلیل خوشه ایشبکه نیز نشان می دهد که شبکه هم تالیفی کشورها در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی از 39 خوشه متفاوت تشکیل شده که در این میان خوشه های یازدهم و نهم با حضور کشورهای امریکا و انگلستان از بیشترین میزان چگالی برخوردارند. نهایتا عملکرد پنجاه کشور برتر از جمله ایران با استفاده از شاخص های مختلف مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. پژوهش حاضر تصویر جامعی از فعالیت کشورهای جهان در نیم قرن تولید علم حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی فراهم می آورد
    کلیدواژگان: علم اطلاعات و دانش شناسی، علم سنجی، تحلیل شبکه های اجتماعی
  • مهدی جعفریریزی*، علی شائمی برزکی، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 567-590

    عملکرد هر سازمانی به اطلاعات تخصصیای که درون سازمان و در شبکه ارتباطات بین کارکنان در جریان است بستگی دارد. در بسیاری موارد تعاملات درون این شبکه ناشناخته و مدیریت نشده است. در این مطالعه موردی روشی که قابلیت پشتیبانی سیستماتیک مدیریت اطلاعات در شرکتهای مهندسی مشاور دارد معرفی می شود. تحلیل شبکه سازمانی برای آزمودن کاربرد این روش در پشتیبانی تصمیمگیری در یک شرکت مهندسی مشاور بهکار برده شده است. در این پژوهش از تحلیل شبکه سازمانی بهعنوان روشی برای مطالعه شبکه های ارتباطی استفاده شده است. هدف از کاربرد این روش، ارزیابی مطلوبیت آن برای پشتیبانی تصمیم گیری در شرک ت های طراحی و مهندسی مشاور در صنعت راه و پلسازی و همچنین تعیین رابطه بین استفاده از اطلاعات در شبکه ارتباطی و فرایندهای سازمان است. داده های ارتباطاتی بین کارکنان با استفاده از پرسشنامه ای با نرخ بازگشت 94 درصد گردآوری (N= شرکت (70 استفاده شده (ORA) شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار تحلیل ریسک سازمانی است. یافته های این پژوهش ساختار جریان اطلاعات درون و بین واحدهای شرکت را نشان میدهد. یافته های پژوهش نشان داد ارتباطات بین بخشی بین کارمندان بهخصوص در سطح کارشناسان ضعیف و آگاهی مشترک از فرایندهای سازمانی در کل سازمان پایین است. با این حال سرعت گردش اطلاعات در شبکه مطلوب است. تحلیلهای انجامشده دید مدیران شرکت را نسبت به فرایندهای سازمانی به مدیران شرکت در جهت شناسایی مشکلات و بهرهبردای از نقاط قوت شبکه سازمانی بهبود میبخشد.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، مدیریت اطلاعات، ساختار سازمانی، شرکت های مهندسی مشاور، سنجه های تحلیل شبکه ای
|
  • Rahmatollah Fattahi * Pages 289-291
  • Seyyed Noorollah Nasrollahi, Heidar Mokhtari *, Maryam, Sadat Seyedein Pages 293-316

    Introduction and

    Objective

    Enquiry through research for achieving more confirmed results، removing existing discrepancies among various studies، and discovering knowledge gap are of main concerns in scientific research. As a systematic approach، meta-analysis tends to orientate this goal by statistical synthesis of quantitative results obtained from independent studies relating to a research problem. This article aimed to set forth an introductory context for conducting meta-analysis in various research problems of knowledge and information science (KIS).

    Method

    This paper used an analytical review to describe the history، methods، statistical approaches، and challenges and opportunities of meta-analysis in KIS. As a systematic review، meta-analysis has some ordered and written stages directed by a protocol.

    Findings

    Statistical summarization of the findings of included studies is the main stage which has three approaches. Despite its importance in developing a scientific field، meta-analysis has not been widely known and conducted in the KIS field and there are some discrepancies in its conduct. The authors of original research articles and journal editors should consider some guidelines for authoringpapers in such a way that they can be easily included in meta- analysis. Originality/ value: This study is a step for introducing the principles and references of meta-analysis to KIS scientific communication as a new and necessary approach to synthesize and evaluate the increasing studies in the field، especially those conducted in Iran.

    Keywords: Knowledge, Information Science, Meta, analysis, Systematic Review
  • Faezeh Farhoodi *, Nadjla Hariri Pages 317-331
    The aim of research is to investigate the influence of user’s characteristics on their relevance judgment. The research method was an analytical survey in which 40 masters students and graduates of Information and Knowledge Sciences formed the research population. NEO-personality inventory-revised was used to investigate the population in 5 factors (Extraversion/ Neuroticism/ Openness to experience/ agreeableness/ Conscientiousness). Relevance judgment was perfomed on 10 first retrieved records in Google for 5 keywords that had been searched by the research population and precision was measured. Findings showed that users’ relevance judgment is not the same despite the intervening control; Extraversion and agreeableness have positive and significant relationship with relevance judgment and there is not any significant relationship between Neuroticism، Openness to experience and Conscientiousness with relevance judgment. In other words، users with characteristics such as Extraversion and agreeableness retrieved more related records. In general، some personal characteristics have influence on relevance judgment. Library and information managers can improve search process through providing suitable job conditions and suitable environment for users to search information in better situations.
    Keywords: Personality Characteristics, Relevance Judgment, Information Retrieval, Information Needs
  • Mohammad Lagzian *, Alireza Hadadian, Mojtaba Kafashan, Yaser Aseman Doreh Pages 333-350
    The effect of information technology on providing services in academic libraries is a metter of high significance. New technologies not only affect the forms and delivery of library services but also affect users'' behavior and perception. This study is a descriptive research considering post-graduate students in Ferdowsi university of Mashhad. This paper examines the behavior and perception of E-service users in university libraries based on Adjen`s theory of planned behavior. By using stratified random sampling، 493 questionnaires were distributed and path analysis was used to analyze the collected data. The results of path analysis showed that intention and normative beliefs directly affect the behavior of library clients. In the final model compared with Adjen’s earlier model، attitude plays an important role through intention and thus indirectly influences behavior of electronic services users in libraries.
    Keywords: Perception, Electronic Services, Theory of Planned Behavior, Academic Libraries, Adjen's Theory
  • Faramarz Soheili *, Farideh Osareh Pages 351-372
    Scientific collaboration has always been of interest to researchers. The analyses of data relating to scientific collaboration is one of the techniques by which we can evaluate research activities. Co-authorship network analysis can represent good information regarding the patterns and structures of co-authorship. Social network analysis was used as the research method. The research population included twenty journals of Information Science which had an impact factor of 0.635 as a minimum from the years 1996 to 2010. The research findings showed that Journal of the American Medical Informatics Association with 0/3 network density has a highest co-authorship network density. Low connection existed in coauthorship network of Information Science journals and co-authorship networks of these journals were loose and sparse. The Results showed that co-authorship networks of information science journals had a low density. Compactness of this journal is low and co-authorship networks had a low cohesion. Results of this research also showed that the density of co-authorship networks of Information Science is lower than Medical Sciences and higher than Management and Social Computations.
    Keywords: Network Density, Network Size, Information Science, Co, authorship Network, scientific Collaboration
  • Rahmatollah Fattahi, Zahra Naseri * Pages 373-397
    This study aimed to investigate users'' views regarding the understandability and predictability of labels used for representing information items (menus) in the websites of Iranian university central libraries. Library websites of 10 Iranian top-ranked universities were examined by 30 non-library graduate students. Data were collected by using semi-structured interviews and heuristic approach. Results showed that the labels used were not predictable by users in most cases and users had different perceptions about the labels. This problem results in users'' doubt in locating related items. Interviews with users confirmed the findings. Some new labels for representing information items were identified by considering users'' views and perceptions.
    Keywords: Predictability, Understandability, Labels, University Library Websites
  • Alireza Pooya *, Maliheh Bazrgari Pages 399-424
    An enterprise resource planning (ERP) system is an integrated business software system that enables a company to manage the efficient and effective use of resources (materials، human resources، finance، etc.) by providing total، integrated solution for the organization´s information-processing. Organizational citizenship behaviors (OCB)، as one of the new concepts in organizational behavior management that emphasize the extra-role of the behaviors of managers and employees، have a crucial role on organizational performance. This study focuses on the impacts of this kind of behaviors on ERP system success. A questionnaire was developed and distributed among the users in several companies that implemented this system. Random cluster sampling was used and 244 questionnaires were collected. Findings show that there is a positive relationship between three dimensions of OCB on ERP system success، but the indirect impact of helping behaviors as one of the dimensions of OCB on ERP system success through computer anxiety was not accepted.
    Keywords: ERP System, Organizational Citizenship Behaviors, Computer Anxiety, ERP System Success
  • Ammar Jalalimanesh *, Sirous Alidousti, Mahmood Khosrojerdi Pages 425-451
    Machine indexer is referred to as a kind of indexing system in which keywords are extracted from the title or body of a text and organized in the index entries using computer algorithm. Althogh there is an increasing need for applying computer in indexing machine indexer has not been developed for Persian language yet. Therefore in this paper the results of investigating and identifying of theoretical and practical aspects of such system in the Iranian Research Institute for Information Science and Technology are presented. To do so، firstly the relationship between indexing and information retrieval، theoretical debates and the machine indexing revolution، the practical and procedural viewpoints of machine indexing، successful projects in different countries and for different languages، and the requirements of machine indexer for Persian language are discussed. Then the elements of a machine indexer for Persian language are defined and its conceptual model and also the relationships between the elements، the details of subsystems، and the indexer logical system are designed. Finally، the requirments of developing the system for the Iranian Research Institute for Information Science and Technology are discussed and the state of the art of the implemented projects and existing experiences in this regard are defined.
    Keywords: Indexing, Machine indexing, UML, conceptual model, Iranian Research Institute for Information Science, Technology
  • Samira Zangoei *, Hassanali Nemati Shamsabad Pages 453-476
    Identifying the author of an electroni message is one of the main problems in text classification and natural language processing. The aim of this article is to determine the authors of 50 cyber messages (by 50 potential customers، according to Amazon ''s website)، by a machine learning methods. To evaluate the effectiveness of the proposed method، the decision was carefully tested and the results were compared with the performance of machine learning methods. Also، when extracting various features of authors'' writing style for evaluation by machine، we tried to maximize the features required to identify a writer. Therefore، nearly 10،000 different features were extracted from different entries in four categories: lexical features، syntactic features، special features and structural features. In this study، the average accuracy of the proposed method reached to 98. 78.
    Keywords: Identification of Authors, Machine Learning Methods, Characteristics of Writing Styles
  • Massoomeh Niknia, Seyed Ebrahim Emrani * Pages 477-503
    This study aimed to map IRAN MARC (extracted from RASA، the National Library of Iran’s Software) fields and data elements for FRBR entities and user tasks on one side and also exploring the users'' view on assessing the value related to user tasks. A Mixed-method was used for the study. The IRANMARC fields (0XX – 9XX) and data elements were mapped on the FRBR entities and the 4 user tasks (Find، Identify، Select، Obtain) based on similar studies conducted by the Library of Congress on the MARC 21، IFLA report and evaluation of users in research. According to the findings of the study، the first rank of Mapping IRAN MARC (on RASA) fields and data elements on FRBR user tasks with 49. 17 percent belonged to the “Identifying” and the last with 18. 42 percent to the “Finding” tasks. According to results، maximum compatibility with existing data elements in IRANMARC belonged to the first group and the lowest compatibility with the third group of entities of FRBR model. In total 44. 74 percent of the IRANMARC data elements mapped on the first group of FRBR، 9. 95 percent matched with the second group and 3. 15 with the third group. It also results in MARC data elements valuation which supports user tasks of 1st group entities had high value، 434 (27. 83%) in the «identifying»، 425 data Element (27. 28%) in the «Obtain»، 147 data elements (9. 44%) in the «Selecting»، 95 data elements (6. 10 percent) in the «Finding» Respectively. The results show partially consistency with the valuation based on this research report.
    Keywords: Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR), Entities, User Tasks, Mapping, IRANMARC, MARC 21
  • Tahere Jowkar *, Farideh Osareh Pages 505-533
    The aim of this study is to investigate the flow of scientific production in Iran during 2007 to 2011. The triple helix model was used to assess the relationship between universities، industries and the government on scientific production process. Iranian scientific products in the three ISI citation databases of Science Citation Index (SCI)، Social Science Citation Index (SSCI) and Art and Humanities Citation Index (A&HCI) during the abovementioned period was collected as the research population and the authors addresses were reviewed carefully to be used in TH model. ISI. exe and SPSS software were used for this purpose. The Triple Helix collaboration of University، Industry and Government was measured by mutual information (transmission T) derived from the Shannon’s formulas. The T-value here represented the uncertainty when the probability distributions were combined. Findings indicated that the number of papers written by Iranian authors increased steadily from 8796 in 2007 to 19876 in 2011. Among the three sectors، university researchers had the most participation Researchers from the industry sector had the lowest participation. Two-dimensional and three-dimensional collaborations were calculated too. The results showed that University-Government collaboration was much higher than the University-Industry or Industry-Government collaborations indicating that the gap between Industry and the two other sectors in Iran was significantly big. Government–University interactions had a better condition. This can be explained due to the supports that research organizations receive from the government. Unfortunately the T value is not high for the three dimensional collaboration of University، Industry and Government researchers. But by adding the foreign collaboration as the forth factor into the study، the results change a little and the collaborations between different sectors and foreign researchers increase in comparison with internal collaborations. It is clear that an ideal point in relations to different sectors of Triple Helix of university، industry and government is not possible overnight but requires a long- term strategic planning.
    Keywords: Scientific Production, Triple Helix, Scientometrics, Iran, University Industry Government Collaboration
  • Mohammadamin Erfanmanesh *, Abrizah Abdollah, Amirreza Asnafi Pages 535-566
    This paper examines the role of world countries in Library and Information Science (LIS) research for a 50 year period (1963-2012) using scientometrics and Social Network Analysis (SNA) approaches. A total of 58757 papers published in 83 journals indexed in the Web of Science’s Information Science and Library Science subject category were covered in this study. The overall structure and evolution of the collaboration network of countries were investigated using macro-level SNA metrics such as density، connectedness، clustering coefficient، mean distance، diameter، components and clusters of the network. Additionally، scientometric indicators such as the number of publications، number of citations and self-citations، citations per paper، number of highly cited papers، percentage of citedness، activity index and relative quality index as well as four micro-level SNA metrics، namely degree، betweenness، closeness and number of immediate vertices were adopted to analyze the function of countries in the network. Findings show that the 58757 papers sampled was contributed by 151 unique countries (vertices) connected together through 11535 links (co-authorships). The collaboration network of countries seems to exhibit “scale-free” and “small world” network properties and the famous notion of “six degrees of separation” is valid in this network. The co-authorship network of countries consists of 15 components، the largest of which contains 137 vertices، yielded a ratio of 90% of the whole network. Clustering analysis shows that this network comprises 39 clusters. Amongst them، the eleventh and ninth clusters which contain US and UK، have the highest density. The function of the top 50 countries in LIS research was also studied using various scientometric and SNA matrices
    Keywords: Library, Information Science, Scientometrics, Social Network Analysis
  • Mehdi Jafari Rizi *, Ali Shaemi Barzaki, Mohammad Hossein Yarmohammadian Pages 567-590

    Organizational performance depends on specialized information that is transfered throughout an organization via communication networks among employees. Interactions that occur within these networks are poorly understood and are generally unmanaged. In this case study, we describe a method that has potential to provide systematic support for information management in engineering- consulting companies. We applied organizational network analysis, a method for studying communication networks, to assess the method’s utility to support decision making for the managers of engineering-consulting companies in civil industry, and to determine what links existed between information use and the agency processes. Data on communication links among a company’s department’s staff was obtained via a survey with a 94% response rate, and were analyzed by the Organizational Risk Analyzer (ORA) software. The findings described the structure of information flow in the department’s communication networks. Results indicated that communications among employees between divisions were weak especially among experts staff. Shared situation awareness of organizational processes is low. However, speed of information flow was good. The analysis results in providing better insights into organizational processes for managers to address problems and to take advantage of network strengths.

    Keywords: Social Network Analysis, Information Management, Organizational Structure, Engineering, consulting Company, Social Network Measures