فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 118، فروردین 1393)

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 118، فروردین 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • طاهره عربلو، ناهید آریاییان *، مجید ولی زاده، آغافاطمه حسینی، محمود جلالی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی- عروقی، علت اصلی مرگ و میر در بیماران مبتلا به دیابت است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مصرف مکمل زنجبیل بر برخی از عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است.

    روش کار

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور کنترل شده با دارونما انجام شد. تعداد 70 بیمار دیابتی نوع 2 به صورت تصادفی در دو گروه دریافت کننده زنجبیل (35 نفر) و دارونما (35 نفر) قرار گرفتند. بیماران روزانه 1600 میلی گرم (2 کپسول 800 میلی گرمی) پودر زنجبیل یا دارونمای حاوی آرد گندم را به مدت 12 هفته مصرف نمودند. سطوح قند خون ناشتا، تری گلیسیرید، کلسترول تام، کلسترول LDL و HDL، پروتئین واکنش پذیر C، فشار خون سیستولی و دیاستولی و اندازه دور کمر پیش و پس از مداخله سنجیده و مقایسه شد.

    یافته ها

    اطلاعات 63 بیمار آنالیز شد (33 نفر در گروه زنجبیل و 30 نفر در گروه شاهد). مصرف زنجبیل سبب کاهش معنی دار قند خون ناشتا، تری گلیسیرید، کلسترول تام سرم و پروتئین واکنش پذیر C در گروه زنجبیل در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0 p<). تغییرات کلسترول LDL، HDL، فشار خون سیستولی و دیاستولی و اندازه دور کمر معنی دار نبود (05/0 < p).

    نتیجه گیری

    زنجبیل سبب کاهش قند خون ناشتا، برخی از فراکسیون های چربی خون و پروتئین واکنش پذیر C در بیماران دیابتی نوع 2 شد و بنابراین می تواند جهت پیشگیری از بیماری های قلبی- عروقی در این بیماران به کار رود.

    کلیدواژگان: زنجبیل، دیابت نوع 2، چربی های خون، فشار خون، بیماری های قلبی، عروقی
  • رضا علی بخشی، سمیه خالقی، رضا اکرمی پور، سید کاظم بیدکی صفحات 13-21
    زمینه و هدف
    آلفاتالاسمی یک بیماری تک ژنی با توارث اتوزومی مغلوب بوده و در جمعیت هایی با منشاء مدیترانه ای و آسیای جنوب شرقی شایع می باشد. بررسی شیوع جهش های غیر حذفی این بیماری می تواند راهنمای مفید و سریعی جهت پیش گیری، کنترل و تشخیص قبل از تولد این بیماری باشد.
    روش کار
    دراین مطالعه توصیفی – تحلیلی از 40 فرد ارجاعی به آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اصلیت کرمانشاهی، با (fl 80 >) MCV و (27>) MCH پایین تر از حد طبیعی و سطوح Hb F و Hb A2 طبیعی یا کاهش یافته، نمونه گیری به عمل آمد. این افراد فاقد حذف های شایع ژن آلفا گلوبین بوده اند. DNA ژنومی این افراد به روش Salting Out تخلیص و با تکنیک ARMS PCR جهش های نقطه ای شایع آلفاتالاسمی بررسی شد. نمونه هایی که فاقد جهش های حذفی و جهش های نقطه ای مورد بررسی بودند ژن های α1 و α2 آن ها تعیین توالی شدند.
    یافته ها
    در 39 مورد از 40 فرد مورد بررسی، 6 نوع جهش مشخص گشت. شایع ترین جهش در بین نمونه مورد مطالعه جهش αpolyA4 با فراوانی 5/37٪، پس از آن جهش α-5nt با فراوانی 35٪ وجهش αpolyA6 با فراوانی 5/17٪ می باشد. جهش های Hb Adana، α1+1mRNA و α2+832 G>A از طریق تعیین توالی شناسایی گردیدند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه، جامع ترین مطالعه انجام شده در منطقه بوده و از نتایج این بررسی می توان جهت مشاوره ژنتیک، غربال گری جمعیتی و تشخیص قبل از تولد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آلفا تالاسمی، تعیین توالی، جهش های غیرحذفی، کرمانشاه
  • سیروان آتشک، کمال عزیز بیگی، مهدی سلیمانی، محمد قادری صفحات 22-31
    زمینه و هدف
    علی رغم اینکه اغلب مطالعات نشان داده اند که فعالیت های ورزشی منظم مزایای فراوانی برای سلامتی افراد به همراه دارد، اما گزارش داده شده است که یک جلسه فعالیت ورزشی شدید می تواند با تولید گونه های فعال اکسیژن موجب آسیب های ناشی از استرس اکسایشی و کاهش عملکرد ورزشی شود. از طرفی نتایج برخی از مطالعات نشان می دهند که مداخلات تغذیه ای و استفاده از مکمل های آنتی اکسیدانی می تواند راه کاری مناسب برای محافظت در برابر استرس اکسایشی ناشی از فعالیت های ورزشی باشد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر مصرف عصاره گیاهی کالپوره بر غلظت 8-iso-PGF2α ورزشکاران جوان متعاقب یک جلسه فعالیت هوازی شدید فزاینده بود.
    روش کار
    در یک کار آزمایی نیمه تجربی با طرح دو سو کور 24 دانشجوی تربیت بدنی (سن: 94/1±58/22 سال؛ وزن: 71/7±80/75 کیلوگرم؛ شاخص توده بدنی: 61/1±86/23 کیلوگرم بر متر مربع) در طرح دو سویه کور در دو گروه مکمل (12 نفر) و شبه دارو (12نفر) جایگزین شدند. افرادی که در گروه مکمل قرار گرفتند یک هفته قبل از اجرای پروتکل فعالیت هوازی روزانه مقدار 125 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن کالپوره دریافت کردند. در افراد گروه دارونما نیز شبه دارو به همین شکل تجویز شد. سپس یک روز پس از آخرین جلسه مصرف مکمل افراد دو گروه در یک آزمون ورزشی هوازی شرکت کردند. نمونه های خونی آزمودنی ها از ورید آنتی کوبیتال آن ها در 4 نوبت قبل از مصرف مکمل، قبل از اجرای آزمون ورزشی، بلافاصله و 24 ساعت بعد از اجرای آزمون ورزشی اخد و شاخص پراکسیداسیون لیپیدی 8-iso-PGF2α مورد اندازه گیری قرار گرفت. داده های تحقیق با استفاده از آزمون ANOVA با اندازه گیری های مکرر در سطح معنی داری (05/0 p≤) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیومارکر 8-iso-PGF2α بلافاصله و 24 ساعت بعد از فعالیت ورزشی در هر دو گروه به طور معنی داری افزایش پیدا کرد (05/0 > p). اما غلظت 8-iso-PGF2α 24 ساعت بعد از فعالیت هوازی در گروه شبه دارو نسبت به گروه دریافت کننده مکمل کالپوره به طور معنی داری بالاتر بود (001/0=. (p
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان گفت که عصاره گیاهی کالیپوره به عنوان یک مکمل آنتی اکسیدانی می تواند تاثیر مثبتی بر پراکسیداسیون لیپد غشای سلول ها و نیز لیپید های پلاسمایی داشته باشد و از آن می توان جهت جلوگیری از اثرات مخرب رادیکال های آزاد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: عصاره گیاه کالپوره، پراکسیداسیون لیپیدی، فعالیت هوازی
  • سیده بتول امینی، فاطمه کشمیری، کامران سلطانی عربشاهی، ماندانا شیرازی صفحات 32-40
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف تدوین و بررسی روایی چارچوب شایستگی های ارتباط بین حرفه ای شامل ارتباط با همکار، بیمار و خانواده وی متناسب با فرهنگ ایران انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه کیفی است و در سه فاز انجام شده است؛ در فاز اول چارچوبی 28 آیتمی از شایستگی های مهارت های ارتباطی بین حرفه ای منتج از بررسی متون تدوین شد. روایی صوری و محتوایی آن در مراحل دلفی با شرکت متخصصین در فاط دوم مورد بررسی و تایید قرار گرفت. در فاز سوم مطالعه میزان شفافیت و اهمیت و کاربرد شایستگی تعیین شده برای لحاظ شدن در برنامه های آموزشی حرفه های مختلف علوم پزشکی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    روایی و بومی سازی چارچوب 24 آیتمی در 4 بعد اصلی مهارت های ارتباطی بین حرفه ای منطبق با شرایط ایران توسط متخصصین تایید شد. میانگین اهمیت و کاربرد شایستگی های ارتباطی به ترتیب مربوط به ابعاد «ارتباط ساختارمند»(22/0±77/4)، «استراتژی های ارتباطی»(24/0±63/4)،«ارتباط با بیمار و خانواده ی وی»(20/0±63/4) و«ارتباط با همکاران» (32/0±52/4) بود. در مجموع 17 شایستگی ارتباطی میانگین نمره بالاتر از 05/4 تعیین شد.
    نتیجه گیری
    تدوین شایستگی های ارتباط بین حرفه ای و اموزش ان یکی از گام های اساسی در راستای تحقق همکاری بین حرفه ای و ایمنی بیمار محسوب می شود و ضرورت دارد در برنامه های اموزشی رشته های مختلف علوم پزشکی و اموزش مداوم ان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش بین حرفه ای، مهارت های ارتباطی، شایستگی های ارتباطی، مهارت های بین حرفه ای
  • مهندس منصور ضیایی، سونیا ایزدپناه، مهندس کیومرث شرفی، مهندس اکبر برزگر شنگل، مهندس مرضیه ایزدی لای بیدی صفحات 41-50
    زمینه و هدف
    ریسک اختلالات اسکلتی-عضلانی در رانندگان تاکسی بالا است، چون آن ها در حین رانندگی در مواجهه طولانی مدت با ارتعاش ماشین، کار ثابت و بدون تحرک، نشستن طولانی مدت و وضعیت بدنی نامناسب می باشند. هدف مطالعه حاضر، بررسی میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار و تعیین عوامل مرتبط با آن در رانندگان تاکسی می باشد.
    روش کار
    مطالعه به صورت مقطعی و از نوع توصیفی-تحلیلی بر روی 300 راننده تاکسی که به صورت تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد اختلالات اسکلتی-عضلانی نوردیک و چارت ناراحتی بدن استفاده شد. همچنین اطلاعات دموگرافیک رانندگان نیز جمع آوری گردید. آزمون های آماری شامل Mann-Whitney، Kruskal-Wallis و ANOVA بود.
    یافته ها
    بیشترین میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در 12 ماه گذشته به ترتیب مربوط به نواحی کمر (2/51%) و زانو (8/41%) و کمترین میزان در ناحیه آرنج (7/10%) رانندگان بود. بیشترین میزان بازدارندگی از کار و فعالیت های روزانه رانندگان مربوط به درد ناحیه زانو (3/84%) بود. کار در محیط شغلی بیشترین سهم در ایجاد درد در ناحیه کمر (1/91%)، شانه (89%)، گردن (7/92%) و مچ و دست (8/96%) را ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی بخصوص در ناحیه کمر و زانو در رانندگان تاکسی بالا بود که احتمالا به دلیل رانندگی در ساعات طولانی و وضعیت بدنی نامطلوب در حین رانندگی می باشد. با آموزش رانندگان در ارتباط با نحوه ی صحیح نشستن در حین رانندگی، انجام ورزش های کششی، زمان استراحت کافی در شبانه روز و طراحی صندلی ارگونومیک خودرو بر اساس اندازه های آنتروپومتریکی ایرانیان می توان تا حدود زیادی از بروز این اختلالات پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: رانندگان تاکسی، اختلالات اسکلتی، عضلانی مرتبط با کار، ارگونومی
  • مهناز صلحی، حمید عباسی، محمد مهدی هزاوه ای، قدرت الله روشنایی صفحات 52-63
    زمینه و هدف
    میزان شیوع مصرف سیگار در میان نوجوانان رو به افزایش است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر توانمندسازی دانش آموزان پسر پایه سوم دبیرستان های همدان در پیشگیری از مصرف سیگار است.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی از نوع شاهددار که در سال تحصیلی 90-1389 انجام شد، 240 دانش آموزان به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه120 نفره آزمون و کنترل تقسیم شدند. وسیله گردآوری اطلاعات پرسش نامه های استاندارد عزت نفس، مهارت حل مسئله، و خودکارآمدی و چک لیست رفتار پیشگیری از مصرف سیگار بود. براساس نتایج حاصل از تکمیل اولیه پرسش نامه ها و چک لیست، مداخله مناسب طراحی و در گروه آزمون اجرا شد. یک ماه بعد از مداخله اطلاعات دو گروه جمع آوری و در نرم افزار spss16 با استفاده از آزمون های آماری مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قبل از مداخله رفتار پیشگیری از مصرف سیگار، میانگین نمره عزت نفس، خودکنترلی، خودکارآمدی و مهارت حل مسئله در دانش آموزان دو گروه درحد متوسط بود و از این نظر تفاوت معنادار نداشتند. پس از مداخله میانگین نمرات عزت نفس، خودکنترلی (003/0 p=)، خودکارآمدی (014/0 p=) و مهارت حل مسئله (001/0 p=) در دو گروه تفاوت معنا دار نشان داد و میان رفتار پیشگیری از مصرف سیگار در دو گروه اختلاف معنی دار مشاهده شد (02/0 p=).
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی با ارتقاء عزت نفس، خودکنترلی، خودکارآمدی و مهارت حل مسئله موجب توانمندی دانش آموزان مورد بررسی برای پیشگیری از مصرف سیگار می شود.
    کلیدواژگان: سیگار، دانش آموزان، توانمندسازی، عزت نفس، خودکنترلی، خودکارآمدی، حل مسئله
  • حمید اراضی، ارسلان دمیرچی، عباس اسدی صفحات 64-72
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش مقبولیت و محبوبیت تمرین مقاومتی در بین مردم و بویژه افراد جوان و میانسال، هدف از این مطالعه، مقایسه پاسخ حاد هورمونی (تستوسترون، هورمون رشد، کورتیزول، آدرنوکورتیکوتروپین] [ACTH) و لاکتات خون به یک جلسه تمرین مقاومتی با شدت متوسط در مردان جوان و میانسال بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی می باشد. ده مرد جوان (سن: 23/2±2/21 سال) و هشت مرد میانسال (سن: 10/2±7/49 سال) سالم به صورت داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند. آزمودنی ها یک هفته بعد از تعیین یک تکرار بیشینه (1 repetition maximum; 1RM) پرس سینه، تمرین مقاومتی حاد با شدت متوسط شامل؛ 4 نوبت 12 تکراری با شدت تقریبا 70 درصد 1RM و با فاصله 2 دقیقه استراحت بین نوبت ها را انجام دادند و نمونه خونی قبل، بلافاصله و 30 دقیقه پس از اجرای تمرین از آن ها اخذ شد.
    یافته ها
    هر دو گروه افزایش معناداری در تستوسترون، هورمون رشد، کورتیزول، ACTH و لاکتات خون بلافاصله و 30 دقیقه بعد از اجرای تمرین مقاومتی نشان دادند (05/0 > p). هورمون رشد گروه جوان نیز نسبت به گروه میان سال 30 دقیقه پس از انجام تمرین افزایش معناداری یافت (05/0 > p). ACTH گروه جوان بلافاصله و 30 دقیقه پس از اجرای تمرین تفاوت معناداری با گروه میانسال داشت (05/0 > p).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های به دست آمده، شدت متوسط تمرین مقاومتی می تواند با تحریک بیشتر هورمونی اثربخشی آن را حین ریکاوری افزایش دهد. این افزایش به ویژه برای کاهش اثرات سن بر وضعیت فیزیولوژیک و جسمانی افراد میانسال حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، هورمون های آنابولیک، هورمون های کاتابولیک، پیری
  • آزیتا یداللهی، عظیم میرزازاده، لادن فتی صفحات 73-80
    زمینه و هدف
    پیشرفت تحصیلی دانشجویان، در کسب موفقیت های آتی آن ها از اهمیت بسزایی برخوردار است و عدم توجه به این مقوله ی اساسی و به تبع آن افت تحصیلی، موجب کاهش سطح علمی و کارایی دانشجویان خواهد شد. هدف از انجام این پژوهش پیش بینی موفقیت تحصیلی از طریق مولفه های هوش هیجانی و برخی از متغیرهای جمعیت شناختی می باشد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی-مقطعی می باشدکه در آن 114دانشجوی پزشکی سال اول دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی91-1390 شرکت کردند. جامعه آماری کلیه دانشجویان رشته پزشکی ورودی سال 1390 بودند. دانشجویان پرسش نامه هوش هیجانی بار-ان را در ابتدای سال تحصیلی تکمیل نمودند و در پایان یک سال تحصیلی معدل (شاخص پیشرفت تحصیلی) و برخی از متغیرهای جمعیت شناختی آن ها به روش خود اظهاری جمع آوری شد. در تحلیل نتایج از همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد بین مولفه های هوش هیجانی و موفقیت تحصیلی ارتباط معناداری وجود ندارد. اما بین نوع سهمیه و موفقیت تحصیلی ارتباط معنا داری وجود دارد که در آن F(2،101)= 7/317 در سطح معنا داری p<0/001.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از این است که هوش هیجانی تاثیری در موفقیت تحصیلی ندارد. این در حالی است که هوش هیجانی یکی از الزامات موفقیت یک پزشک در زندگی حرفه ای اش می باشد. در شیوه ارزشیابی کنونی دانشجویان هوش هیجانی جایگاهی ندارد. در این صورت در شیوه ارزشیابی باید تغیرات اساسی صورت گیرد. همچنین برای نحوی پذیرش دانشجویان باید تدابیری اندیشید که تاثیر سهمیه در آن معقول تر شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، موفقیت تحصیلی، دانشجویان پزشکی
  • جمیل صادقی فر، سید حسام سیدین*، مینا انجم شعاع، قاسم رجبی واسوکلایی، سید میثم موسوی، بهرام آرمون صفحات 81-91
    زمینه و هدف

    توزیع عادلانه امکانات و تسهیلات بهداشتی درمانی یکی از اصلی ترین پیش نیازهای افزایش سطح برخورداری جامعه از خدمات و مراقبت های سلامت می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان بوشهر از نظر شاخص های بهداشتی درمانی با استفاده از روش تاکسونومی عددی انجام گرفته است.

    روش کار

    با در نظر گرفتن مولفه های مورد بررسی، رویکرد حاکم بر این پژوهش، توصیفی مقطعی است. شهرستانهای استان بوشهر (9 شهرستان) جامعه آماری پژوهش را شامل می شوند که براساس 21 شاخص رتبه بندی شده اند. داده ها به روش کتابخانه ای و با استفاده از پایگاه اطلاعاتی مرکز آمار ایران جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک روش تاکسونومی عددی و نرم افزارهای Excel و SPSS به انجام رسید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان می دهد که اختلاف و شکاف زیادی از نظر بهره مندی از شاخص های ساختاری بهداشت و درمان بین شهرستان های استان وجود دارد. شهرستان گناوه و دیر به ترتیب با 477/0 و 973/0 برخوردارترین و محروم ترین شهرستان های استان بوشهر از نظر شاخص های مورد بررسی تعیین شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، شهرستان دیر با کمترین بهره مندی از شاخص های ساختاری بهداشت و درمان (سطح توسعه نیافته) باید در اولویت برنامه ریزی و محرومیت زدایی قرار گیرد و برای آن برنامه های ضربتی در نظر گرفته شود. پیشنهاد می شود کاهش شکاف خدمات بهداشتی درمانی در شهرستان های استان از طریق برنامه ریزی های توسعه محور در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص های سلامت، تاکسونومی عددی، توسعه یافتگی، بوشهر
  • فریبا صیقلی، محدثه فلاحی، زهرا فراهانی صفحات 92-101
    زمینه و هدف
    با وجودی که 70% مادران بلافاصله پس از زایمان مبادرت به شیردهی می کنند، تنها 2/32% تا 6 ماهگی طفل، به شیردهی ادامه می دهند. کارکنان بهداشتی در بخش های مامایی و زنان، کودکان و نیز پزشکان خانواده نقش کلیدی در تحکیم اعتماد به نفس مادران و آگاهی از توانایی خود در شیردهی و رفع مشکلات شیردهی دارند.
    روش کار
    در این مطالعه تاثیر برگزاری کارگاه ترویج تغذیه با شیر مادر بر آگاهی، نگرش و عملکرد پرسنل بهداشتی ارزیابی شده است. کارگاه در مدت سه روز مشتمل بر جلسات سخنرانی با استفاده از اسلایدهای آموزشی و انتهای هر جلسه به پرسش و پاسخ اختصاص یافت. در بخش عملی نحوه دوشیدن شیر، کمک به مادر به منظور به سینه گذاشتن نوزاد و نحوه صحیح شیردهی صورت گرفت. شرکت کنندگان قبل و بعد از گذراندن کارگاه به پرسش نامه پاسخ دادند.
    یافته ها
    کارگاه با حضور 40 شرکت کننده با میانگین سنی 8/37 سال، 9 نفر مجرد و 31 نفر متاهل، که از بین متاهلین 26 مورد دارای فرزند بودند، تشکیل شد. از بین شرکت کنندگان 5/57% سابقه شیردهی (خود یا همسر) داشتند. با استفاده از آزمون تی تست زوج، حضور در کارگاه باعث بهبود آگاهی، نگرش و عملکرد فراگیران شده بود (05/0 > p). با به کارگیری آزمونهای یک طرفه پیرسون و آنوآ، بین آگاهی و مشخصات دموگرافیک داشتن فرزند، سن، و سابقه شیردهی، تاثیر معنی داری مشاهده شد. همچنین در مورد نگرش تنها داشتن فرزند و در تغییر عملکرد تنها سن نقش تاثیر گذار داشت.
    نتیجه گیری
    برگزاری دوره های ضمن خدمت برای پرسنل بهداشتی باعث تغییر مثبت در میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آنان در امر مشاوره تغذیه با شیر مادر شده است.
    کلیدواژگان: کارگاه آموزشی، تغذیه با شیر مادر، نگرش، آگاهی، عملکرد
|
  • Tahereh Arablou, Naheed Aryaeian, Majid Valizadeh, Aghafatemeh Hosseini, Mahmoud Djalali Pages 1-12
    Background

    Cardiovascular diseases are the leading cause of morbidity and mortality in diabetic patients. The objective of this study was to assess the effect of ginger consumption on some cardiovascular risk factors in patients with type 2 diabetes mellitus.

    Methods

    This is a double- blind، placebo controlled clinical trial. Seventy type 2 diabetic patients were enrolled. They allocated randomly in to ginger group (n=35) and control group (n=35). They consumed 1600 mg powdered ginger versus 1600 mg wheat flour placebo (2 capsule 800 mg daily) daily for 12 weeks. Fasting plasma glucose، triglyceride، total cholesterol، LDL-c and HDL-c، C-reactive protein، systolic and diastolic blood pressure and waist circumference were measured before and after intervention.

    Results

    Sixty three patients were analyzed: Ginger group (n=33) and control group (n=30). Ginger reduced fasting plasma glucose، triglyceride، total cholesterol and C-reactive protein، significantly (p<0. 05)، compared with placebo group. However there were no significant differences in HDL-c and LDL-c، systolic and diastolic blood pressure and waist circumference between two groups (p>0. 05).

    Conclusions

    Ginger reduced fasting plasma glucose، some fractions of lipid profile and C-reactive protein in type 2 diabetic patients. Therefore ginger can be considered as an effective treatment for prevention of cardiovascular diseases in diabetic patients.

    Keywords: Ginger, Type 2 diabetes, Lipid profile, Blood pressure, Cardiovascular diseases
  • Reza Alibakhshi, Somayeh Khalegi, Reza Akramipour, Seyed Kazem Bidoki Pages 13-21
    Background
    Alpha thalassemia is a single gene disorder، inherited in an autosomal recessive manner. The thalassemia occurs mostly in peoples from the Mediterranean to Southeast Asia. The present study was aimed to identify the prevalence of nondeletional Alpha thalassemia mutations in our samples in the Kermanshah province.
    Methods
    This study included Alpha thalassemia individuals who had referred to Medical Genetics Laboratory، Kermanshah University of Medical Sciences، Kermanshah، Iran، between March 2009 and February 2011. Subjects were from different geographic areas of Kermanshah province in the west of Iran. Forty patients were selected upon having red cell indices suggestive of non deletional alpha thalassemia carrier status (MCV<80 fl and MCH<27pg، normal or slightly reduced HbA2 and HbF) after ß- thalassemia، iron deficiency and deletional Alpha thalassemia were excluded. Blood samples were collected، and genomic DNA was extracted from peripheral blood leucocytes by salting out procedure. DNA analyses were performed using Amplification Refractory Mutation System (ARMS). Sequence analysis was applied for DNA samples when no mutation was detected with ARMS.
    Results
    Six different types of mutations were determined in 39 subjects of 40 individuals. The most common Alpha-thalassemia mutation is αpolyA4 which comprises 37. 5% of the total mutations، followed by α-5nt (35%) and αpolyA6 (17. 5%). DNA sequencing of the amplified a-globin genes revealed Hb Adana، Alpha1+1mRNA and alpha2+ 8 32 (G>A) point mutations.
    Conclusions
    This is the first comprehensive study in this region. The results of the study can be also applied for the genetic counseling، population screening and prenatal diagnosis.
    Keywords: Iran, Nondeletional alpha thalassemia, Sequencing, Kermanshah
  • Sirvan Atashak, Kamal Azizbeigi, Mehdi Soleimani, Mohammad Mohammad Ghaderi Pages 22-31
    Background
    The present study was conducted to assess the effect of aqueous extract of Teucrium polium on 8-iso-Prostaglandin F2α (8-iso-PGF2α) in young athletes after one bout of graded aerobic exercise.
    Methods
    Twenty four physical education students (aged 22. 58±1. 94 years; weight 75. 80±7. 71 kg; BMI 23. 86 ± 1. 61) in a randomized double-blind design were allocated into two supplement (n=12) & placebo (n=12) groups. Those in the supplement group received 125 gr/day/kg of aqueous extract one week before the exercise protocol.. Then، all subjects of both groups underwent graded aerobic exercise one day after supplementation. Blood samples were collected from the anticubital vein at: prior to supplementation، pre-exercise، immediately after exercise and 24 hr post exercise، and 8-iso-PGF2α levels were measured. Data was analyzed by repeated measure ANOVA at α ≤ 0. 05.
    Results
    The results showed that concentration of 8-iso-PGF2α، as lipid peroxidation indices، significantly increased immediately and 24 hr post exercise in both groups (p>0. 05). However، concentration of this biomarker significantly increased 24 hr post exercise in placebo versus supplement group (p=0. 001).
    Conclusions
    In general we can say that the extract of Teucrium polium، as antioxidant supplement، may have favorable effect on plasma and cellular membrane lipid peroxidation، and it can be used to prevent of damaging effects free radicals.
    Keywords: Extract of Teucrium polium, Lipid peroxidation, Aerobic exercise
  • Seyedeh Batool Amini, Fatemeh Keshmiri, Kamran Soltani Arabshahi, Mandana Shirazi Pages 32-40
    Background
    Development of a core competency of inter-professional education is key step in the implementation of inter professional education and team-based care. The purpose of this research was to develop a validated set of inter professional collaborator communication skill core competencies compatible with the Iranian culture.
    Methods
    This study was qualitative، and conducted in three phases. In the first phase، a 28 item framework of the inter-professional collaborator communication skill core competencies set was developed and in the second phase the Delphi round of experts was undertaken to validate these competencies. In the third phase، the validated competencies were evaluated for clarity and utility in medical science curriculum.
    Results
    The finding of the Delphi round led to the 24 item framework in 4 core themes of inter professional collaborative communication skill competency. In the second phase، mean of utility competency themes showed structured communication (4. 77 ± 0. 22)، communication strategies (4. 63 ± 0. 24)، communication with patient and family (4. 63 ± 0. 20)، and communication with colleagues (4. 52 ± 0. 32). Overall 17 communication competencies had an average score greater than 4. 05.
    Conclusions
    Development of inter-professional communication competency is the essential step in order to fulfill inter-professional collaboration and patient safety. So، it is necessary to be considered in health care curriculum and continues medical education program.
    Keywords: Inter professional education, Communication skill, Communication competency, Inter, professional skill
  • Mansour Ziaei, Sonia Izadpanah, Kiomars Sharafi, Akbar Barzegar Shangol, Marzieh Izadi Laybidi Pages 41-50
    Background
    The risk of musculoskeletal disorders is high in taxi drivers، because they have long-time exposure to machine vibration، statics and non-mobility work، prolonged sitting and poor posture while driving. The present study investigated the prevalence of work-related musculoskeletal disorders and its related factors in taxi drivers.
    Methods
    This cross-sectional and analytical-descriptive study was performed on 300 taxi drivers who were randomly selected. Data were collected using the standardized Nordic questionnaire for analysis of musculoskeletal disorders symptoms، Body Map chart and demographic questionnaire. The gathered data was been analyzed by Mann-Whitney، Kruskal-Wallis and ANOVA tests. P-value was 0. 05.
    Results
    The highest prevalence of musculoskeletal disorders in the past 12 months was related to low back (51. 2%) and knee (41. 8%) and the lowest was in elbow (10. 7%). Knee pain led to the most inhibition from work and daily activity (84. 3%). Work environments played the greatest role in creating pain in low back (91. 1%)، shoulder (89%)، neck (92. 7%)، and wrist and hand (96. 8%).
    Conclusions
    The prevalence of musculoskeletal disorders especially in low back and knee was high in taxi drivers that probably are due to long-term driving and bad posture. Musculoskeletal disorders could be prevented by education of correct setting while driving، doing stretch exercises، having sufficient rest in day and night and design of ergonomically seat based on Iranian anthropometric sizes.
    Keywords: Taxi drivers, Work, related musculoskeletal disorders, Ergonomics
  • Mahnaz Solhi, Hamid Abasi, Mohammad Mahdi Hazavehei, Ghodratollah Roshanaei Pages 52-63
    Background
    The prevalence of smoking among teenagers is increasing and. The purpose of this study was to determine the effect of an educational intervention on empowering high school students in Hamadan city for prevention of smoking.
    Methods
    In this quasi-experimental study which has done during 2010-2011، a trial of 240 boy students of third year of high school of Hamedan were selected by multi-stage cluster sampling and divided into experimental and control groups of 120 people randomly. Data was collected by standard questionnaires on self-esteem، problem solving، self- control and self-efficacy and a checklist for prevention of smoking behavior. According to preliminary results from the completed questionnaires and the checklist، an appropriate educational intervention was designed and implemented in the experimental group. One month after the intervention، data were collected from two groups and were compared analyzed by SPSS (version16) through statistical tests.
    Results
    Before intervention، behavior of prevention of smoking and mean scores of self-esteem، self-control، self-efficacy and problem solving skills in the two groups were moderate and two groups were not significantly different. After intervention، mean scores for self-esteem، self-control (p = 0. 003)، efficacy (p =0. 014) and problem solving (p =0. 001) revealed significant differences between the two groups and there was significant difference between smoking prevention behavior in the two groups (p =0. 02).
    Conclusions
    The educational intervention improves the students’ self-esteem، self-control، self-efficacy and problem solving and improves their smoking prevention behavior
    Keywords: Smoking, High school student, Empowerment, Self, esteem, Self, control, Self, efficacy, Problem solving
  • Hamid Arazi, Arsalan Damirchi, Abbas Asadi Pages 64-72
    Background
    With regard to use and several benefits of resistance training in general population especially among young and middle-aged men، the purpose of this investigation was to compare the responses of several hormones such as testosterone (T)، growth hormone (GH)، cortisol (C)، adrenocorticotropic hormone (ACTH) and blood lactate (BL) to an acute bout of Moderate Intensity Resistance Exercise (MIRE) in young and middle-aged men.
    Methods
    This study was a semi-experimental research. Ten younger (Y: age; 21. 2 ± 2. 23 years) and 8 middle-aged healthy men (M: age; 49. 7 ± 2. 10 years) volunteered to participate in this study and one week after determining 1 repetition maximum، performed MIRE including 4 sets of 12 repetitions (~ 70% 1 repetition maximum) bench press exercise with 2-min rest between sets. Blood samples were measured pre-exercise، immediately (I) and 30-min (30-m) post-exercise.
    Results
    Levels of T، GH، C، ACTH and BL significantly increased I and 30-m after MIRE for both groups. The Y group showed significantly greater secretion of GH than M group at 30-m (P < 0. 05). Significant differences were seen between Y and M groups for ACTH at I and 30-m after MIRE.
    Conclusions
    With regard to findings، MIRE can induce greater stimulus for hormonal responses during recovery. Therefore، this increase is remarkable for middle-aged men in decreasing the effects of aging on physical and physiological profile.
    Keywords: Resistance exercise, Anabolic hormones, Catabolic hormones, Aging
  • Azita Yadollahi, Azim Mirzazadeh, Ladan Fata Pages 73-80
    Background
    Students academic achievement have important role in their future success and lack of attention to basic concepts، followed by academic failure، will reduce the efficiency of students in today''s society. Academic achievement is influenced by several factors. The purpose of this study is to predict the academic success through emotional intelligence and socio-demographic variables.
    Methods
    In this descriptive-cross sectional study 114 first-year medical student of Tehran University of Medical Sciences participated in this research. They completed bar-on emotional intelligence questionnaire at the beginning of the academic year; after that at the end of academic year their average and demographic variables (through expressing themselves) was collected.
    Results
    Stepwise regression results showed that no significant relationship was found between components of emotional intelligence and academic achievement. Only significant relationship was seen between the portion and academic achievement (F(2،101) =7. 317 P<0. 001).
    Conclusions
    The results of this study showed that there was no significant relationship between the emotional intelligence and academic achievement. Meanwhile emotional intelligence is one of the requirements for the success of a physician in health care. As emotional intelligence has no place in the evaluation of current students، there should be fundamental changes in the method of evaluation. Also student admission must change until the effectiveness of portion becomes reasonable.
    Keywords: Emotional intelligence, Socio, demographic, Academic achievement
  • Jamil Sadeghifar, Hesam Seyedin, Mina Anjomshoa, Ghasem Rajabi Vasokolaei, Seyyed Meysam Mousavi, Bahram Armoun Pages 81-91
    Background

    Equality in distribution of health facilities is the main indicator for increasing the availability of the facilities to the society. The aim of this study was to classify Bushehr province towns in health structural indicators using Numerical Taxonomy.

    Methods

    This was a descriptive cross sectional study that used 21 health structural indicators in the towns of Bushehr province. Data was collected from statistical yearbook. Data analysis was done using Numerical Taxonomy، Excel 2010 and SPSS/18.

    Results

    There is large gap between townships of Bushehr province in terms of enjoyment of structural indicators of health services. Ganaveh township with 0. 477 score and Deyr township with 0. 973 score had the highest and lowest scores، respectively in regard to enjoyment of health structural indicators.

    Conclusions

    In order to improve less developed indicators and decrease differences in enjoyment of health services indicators among townships، especially in Deyr town، it is proposed that development-oriented planning must be carried out appropriately in these townships.

    Keywords: Health Indicators, Numerical Taxonomy, Development, Bushehr
  • Fariba Seighali, Mohadeseh Fallahi, Zahra Farahani Pages 92-101
    Background
    Breast feeding rate in infants is decreasing from 70% at hospital discharge to 32. 2% at 6 months. Health professionals have crucial roles in increasing nursing mothers’ self confidence، breastfeeding knowledge and subsequent better patients outcome. The aim of this study was the assessment of participants’ attitude، knowledge and practice after a breastfeeding workshop.
    Methods
    The workshop was held for 3 days، regarding the most important aspects of breastfeeding consulting، problems and challenges. In training part of the workshop a breastfeeding consultant managed the practical exercises with nursing mothers and infants. This practical approach was chosen to promote the participants'' role as breastfeeding consultant. A questionnaire was used to evaluate participants'' knowledge، attitude and practice before and after the workshop.
    Results
    Forty participants registered for workshop، 38 of them were female، and the average age was 37. 8. Twenty six (57. 5%) reported having one or more children from which 19 (82. 6%) breastfed successfully. The workshop increased participants’ attitude، knowledge، and practice scores significantly (paired T Test; p< 0. 05). There was a significant association between attitude and background data including having children، personal or spousal breastfeeding experience and age. Having children was a significant factor in participants’ knowledge increase and the only significant difference was found between age and participants’ practice (Pearson correlation and One- way Anova Test were applied).
    Conclusions
    Health in-service training program improved participant’s attitude، knowledge and practice scores.
    Keywords: Breastfeeding, workshop, Attitude, Knowledge, Practice