فهرست مطالب

انتظار موعود - سال دوازدهم شماره 39 (زمستان 1391)

فصلنامه انتظار موعود
سال دوازدهم شماره 39 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن رحیمی جعفری، نجم الدین طبسی صفحه 7
    علت غیبت، از مباحث مهم، در مورد ویژگی های امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف است که ذهن تمام دوستداران آن حضرت را به خود مشغول کرده است. از سوی دیگر، یکی از مباحث مهمی که مورد غفلت واقع شده و از اطراف متن نصوص وارد شده، فراتر نرفته؛ بحث علل غیبت است. اهل بیت علیهم السلام در مقابل ذهن پرسش گر صدها میلیون شیعه در طول تاریخ قرار دارند که در اعصار مختلف با تکنولوژی های پیشرفته هر عصر به دنبال گمشده خود می گردند. بنابراین، بدیهی است که آن بزرگواران از زوایای گوناگونی به این پرسش، پاسخ گویند و علت حقیقی را رازی غیر قابل فاش بدانند و علت های ظاهری را تبیین بفرمایند. بنابراین، به نظر مناسب نمی آید برای پاسخگویی به ذهن های پرسشگر تنها به یک جواب بسنده شود. از طرفی هم چنان که مضمون روایات بازگو می کند برخی از این احادیث در جو تقیه صادر شده است و همه این موارد، گویای تنوع پاسخ ها در بیان علت غیبت است. در این مقاله از دو منظر اسرار غیبت و علل غیبت به موضوع پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: حکمت، سر غیبت، علت، ترس، سنت، بیعت
  • محمدعلی فلاح علی آباد، عزالدین رضا نژاد، حجت حیدری چراتی صفحه 29
    بسیاری از روایات منابع دست اول شیعه و برخی روایات اهل سنت، به سن ظاهری حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف هنگام ظهور، اشاره کرده و حضرت را در 30، 32، 40 و کم تر از 40 سال دانسته؛ یا در مورد آن حضرت، تعابیر متفاوتی همچون غلام (کودک)، شاب (جوان)، شاب حدث (جوان در ابتدای جوانی)، شاب موفق (جوان کامل)، فتی (مرد کامل) وارد شده است.
    هرچند به ظاهر، این روایات دارای تعابیر متفاوتی است که دستاویز بهائیت، خصوصا ابوالفضل گلپایگانی در کتاب «فرائد» قرار گرفته است؛ با دقت در مدلول این روایات و تحلیل و بررسی آن ها و آن تعابیر در لغت و استعمال این تعابیر در زبان عربی، به ضمیمه روایات طول عمر حضرت عجل الله تعالی فرجه الشریف؛ عدم تعارض و اتحاد مضمون همه روایات روشن و تبیین می شود که همه روایات حاکی از این است که طول عمر آن حضرت عجل الله تعالی فرجه الشریف، بر ظاهر ایشان تاثیری نداشته و ایشان در سن جوانی ظهور خواهند کرد.
    کلیدواژگان: ظهور، حداثت، سن حضرت مهدی، روایات، طول عمر
  • حمید سعادت، غلامرضا بهروزی لک صفحه 61
    از آن جا که اعتقاد به مهدی موعود، همزاد اسلام بوده و بارزترین تجلی را در بشارت های پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم داشته است؛ فرقه های اسلامی در پذیرش آن اتفاق نظر دارند. بدیهی است سوء استفاده برخی از مدعیان که نوعا برای کسب قدرت و مشروعیت، به این آموزه دینی اصیل تمسک جسته اند، نباید به عنوان دلیلی بر نادرستی اصل مهدویت تلقی شود. متاسفانه بیش تر مستشرقین، توان تفکیک میان حقیقت مهدویت و سوء استفاده های صورت گرفته از آن را نداشته و در پژوهش های تاریخی خود، این دو را به هم آمیخته اند.البته این موضوع تا حدی طبیعی است؛ زیرا کم نبوده اند کسانی که در طول تاریخ، سخن از مهدویت گفته و آن را در جهت مقاصد خود به کار بسته اند؛ به گونه ای که مستشرقین به این ذهنیت رسیده اند که این بحث پیش از آن که یک واقعیت باشد، دسیسه و بهانه ای در دست معترضین و مخالفین سیاسی بوده است. مقاله پیش رو کوشیده است با بررسی و نقد برخی اظهارات اسلام شناسان غربی، که در دایرهالمعارف های معتبر درج گردیده، در جهت رفع ابهامات و تصحیح نگرش آنان اقدام کند.
    کلیدواژگان: مهدی، مهدویت، سیر تاریخی، دایرهالمعارف، اسلام شناسان غربی
  • سید محمدرضی آصف آگاه صفحه 79
    در این مورد که آیا زمینه سازی برای ظهور و حکومت امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف لازم است، یا بالعکس، این که وظیفه ما زمینه سازی نیست و از ما فقط عمل به دستورات دینی را خواسته اند؛ دو دیدگاه وجود دارد. بررسی این دو دیدگاه به طور مبسوط، مجالی وسیع می طلبد. نیز زمینه سازی را از ادله و راه های گوناگونی می توان اثبات کرد. در این مقاله، به اثبات ضرورت زمینه سازی با استفاده ازآیات و روایات و همچنین نصرت و یاری امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می پردازیم و شاخصه های نصرت الاهی را بیان می کنیم.
    در این نوشتار، پس از معنا کردن واژه «نصرت» و واژه های همگون با آن؛ و نیز تعریف زمینه سازی و مراتب آن؛ به بیان ارتباط نصرت با زمینه سازی (به سه بیان) و ضرورت زمینه سازی می پردازیم. سپس به اثبات ضرورت زمینه سازی با استفاده از روایات نصرت خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: روایات، زمینه سازی ظهور، نصرت، عون، صحبت
  • حسین الهی نژاد صفحه 105
    از جمله موضوعات مهم مهدویت که در قالب «مبانی مهدویت» قرار می گیرد، بحث «تنازع حق و باطل» است. نوشتار پیش رو با عنوان «مهدویت؛ فرجام تنازع حق و باطل»؛ به این موضوع اختصاص داشته و با بیان مقدمه ای به تبیین تنازع حق و باطل و کیفیت تعامل مهدویت با آن، پرداخته است. بعد از مقدمه، نظریه و دیدگاه سه گانه ای در موضوع تنازع حق و باطل به میان آمده است. براساس نظریه اول که به عنوان «نظریه تکاملی تاریخ و پیروزی حق»؛ مطرح است؛ خوش فرجامی بشر مورد بحث و بررسی قرار گرفته و با دلایل عقلی و نقلی، همراه با نظریات و اقوال اندیشمندان و فلاسفه، تقریر و تثبیت شده است.
    نظریه دوم که «نظریه ادواری تاریخ با میدان داری باطل» است؛ به ادواری و دوری بودن تاریخ نظر داده است. بر اساس این نظریه، تاریخ به مثابه موجودی زنده دارای مراحل کودکی، جوانی، پیری و مرگ می باشد و پایه اثباتی و چاشنی این نظریه، ظهور و سقوط تمدن ها است که مورد استناد صاحبان این نظریه قرار گرفته است. نظریه سوم که «نظریه برچیدگی تاریخ و اضمحلال نسل بشر» عنوان می گیرد؛ با نگرش افراطی، اضمحلال نسل بشر را مطرح می کند و انسان را نسبت به آینده و فرجام تاریخ مایوس و سرخورده کرده و به طور کلی آینده و فرجام تاریخ بشر را از اساس نفی می کند. بعد از طرح دیدگاه های سه گانه و تبیین دلایل و مستندات آن ها، به اصالت دیدگاه اول پرداخته، و منجی گرایی و مهدویت به عنوان غایت سیر اجتماعی بشر و نیز به عنوان نماد خوش فرجامی تاریخ با رویکرد دینی مطرح می شود. و در نهایت مقاله به ذکر خلاصه و نتیجه به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: مهدویت، حق، باطل، تاریخ ادواری، تاریخ خطی، تنازع حق و باطل، آینده نگری مثبت، آینده نگری منفی
  • محمد شهبازیان، مهدی یوسفیان صفحه 139
    یکی از مدعیان معاصر، به نام «احمد بن اسماعیل بصری»، ادعاهایی مانند یمانی ونوه امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف بودن، امامت جهانیان بعد از وفات حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف وموارد دیگر را به خود نسبت داده و مریدانش با تمسک به معجزاتی که به این فرد نسبت داده شده و با تحریف برخی از روایت ها، در اثبات امامت و حقانیت او با استفاده از استخاره با قرآن و رویا و خواب تلاش دارند.
    بهره گیری از استخاره و خواب، جهت تشخیص حجت الاهی، علاوه بر عدم دلیل در اثبات، دلایلی بر خلاف آن، وجود داشته و به گونه ای از سوی علمای دین بر بی اعتباری این روش اجماع می باشد. از طرف دیگر، بیان مکان دفن حضرت زهرا سلام الله علی ها از جانب این فرد، نه تنها با معنای اصطلاحی معجزه همخوانی ندارد، بلکه روایات معصومین علیهم السلام خلاف آن را بیان کرده اند.
    روش این مقاله توصیفی – تحلیلی بوده و به هیچ عنوان نمی توان امامت یک فرد را توسط استخاره با قرآن و رویا اثبات کرد.
    کلیدواژگان: احمد بصری، مدعیان، استخاره، معجزه، خواب
  • منصور نیک پناه، سید میثم مظلوم زاده، منصوره پورجعفر صفحه 171
    اندیشه ظهور منجی در بیش تر فرق و ملل به گونه ای خاص منعکس گردیده تا جایی که ترسیم زوایای آینده بشر، یکی از دغدغه های دایمی انسان عصر امروز گردیده است. ضرورت بیان این مسائل برای قشر جوان و وظیفه ای که بر عهده آن هاست، از اهم واجبات تلقی می گردد. دین اسلام از آیین هایی است که برای آینده بشر چهارچوب و فضای روشنی ترسیم کرده است. نگرانی آحاد جامعه اسلامی، غفلت نسل جوان، که سکانداران آینده جامعه بشری هستند، از زمینه سازی ظهور است. در این پژوهش تلاش بر این است تا با طرح سوالات متنوع، میزان آگاهی قشر جوان را بر مبانی فرهنگ مهدوی و انتظار بسنجیم. از طرف دیگر، بر آنیم تا تهدیدها و آسیب های مباحث ظهور را در میان جوانان به ارزیابی بنشینم و همچنین بدانیم آیا در نوع نگاه پسران و دختران به این مسایل تفاوتی وجود دارد، یا نه.
    کلیدواژگان: مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، ظهور، انتظار، جوان
|
  • Rahimijafari, Mohsen, Tabasi, Najme'Ddin Page 7
    The reason of Occultation is an important discussion, over Imam Asr’s characteristics, that has occupied the minds of all his lovers. On the other hand, it is an important issue which is neglected and has not exceeded from the surroundings of the learnt explicit wordings.The People of the House have faced the questioning minds of millions of Shi’as in history who have been looking for their lost part using advanced technologies in different times. As the result, it is clear that the honorable Imams answer this question from different aspects and consider the real reason as an unrevealable secret and explain the external and seeming reasons. Thus, it does not seem appropriate to reply hundreds of millions of people with just an answer. Furthermore, as the opening theme of the narratives speaks, some of the traditions have been issued in the concealment atmosphere and all these cases explain the variety of responses in expressing the reason of Occultation. In the present article, this issue is discussed in two aspects: the mysteries of Occultation, and the reasons of Occultation.
    Keywords: Hekmat (theosophy, wisdom), mystery, reason, fear, Sunnah (traditional practice), Beyat (oath of allegiance)
  • Fallah Ali Abad, Mohammad Ali, Azeddinreza Nezhad, Hojjat, Heidaricharati Page 29
    Many of first-hand accounts of Shi’a sources, and some of the Sunni traditions have mentioned the apparent of age of Imam Mahdi (A.S) at the time of Appearance and said he would be 30, 32, 40 and less than 40, or about him, different interpretations such as Servant (Child), Shaab (Youth), Shaab Hadith (Youth in his early juvenility), ShaabMovafagh (Successful and Perfect Youth), Fatta (the Perfect Man) have been used. Although apparently, these traditions have different interpretations which have been used as subterfuge by Baha’i, especially byAbolfazlGulpaygani in the book “Faraa’ed”; with a careful attention in the signification of traditions and their analysis and examinations and the interpretation of words and their usage in Arabic, in addition to the traditions about the Imam’s lifetime, the lack of conflict and the unity in all traditions’ theme becomes clear and clarified and all the traditions indicate that Imam’s lifetime has no impact on his appearance and he will appear in his youth.
    Keywords: appearance, youth, the age of Imam Mahdi (A.S), traditions, lifetime
  • Saaadat, Hamid, Behrouzilak, Gholam Reza Page 61
    Since the belief in the promised Mahdi has been Islam’s alter ego and has the most obvious manifestation in the Holy Prophet’s Announcements, all Islamic sects have unanimously accepted it.It is evident that the abuse of this issue by some of the pretenders who have resorted to these religious teachings to seek power and legitimacy should not be regarded as a proof of incompetency of Mahdiship (Messianic, Parousia). Unfortunately, most of orientalists are not able to differentiate between the reality of Mahdiship and its abuse and have mingles these two in their historical researches. Certainly, this issue is normal to some extent; because, there have been some people who have talked about Mahdiship but used it to achieve their own goals; in a way that orientalists have come to this mentality that this discussion is more an intrigue and excuse in the hand of political protesters and opponents than a reality. The present paper has attempted to resolve the ambiguities and correct their attitudes toward Mahdiship by investigating and criticizing the remarks of some of western Islamicists, which have been included in reputable and reliable encyclopedias.
    Keywords: Mahdi, Mahdiship (Messianic, Parousia), historical process, Encyclopedia, Islamicists
  • Aasefagah, Seyyed Mohammad Razee Page 79
    The present research is about whether it is needed to pave the ground for the Appearance of Imam Mahdi (A.S) or not. About whether it is our duty to pave the ground (prepare) or we are just ordered to act upon the religious practices, there are two views. Studying these two views in detail takes an expanded opportunity. Also, preparation can be proved by different evidences and ways. In this article, we prove the need for preparation using verses and narratives and also assistance and help of Imam Mahdi (A.S) and state the characteristics of Divine help. In this paper, after defining the word “victory” and similar terms; and also defining preparation and its different levels, we state the relation between victory and preparation (in three expressions) and the need for preparation. Then, we prove the preparation using triumphal (victory) narratives.
    Keywords: narratives, preparation for Parousia, victory, help, dialogue
  • Elahinezhad, Husseyn Page 105
    Among the important issues of Mahdiship which are placed in the form of “Messianic principles” is the discussion over “disputes between the truth and falsehood”. The writing ahead entitled “Messianic; the end of disputes between truth and falsehood” is dedicated to this issue and with an introduction explains the struggle between right and wrong and the quality of Messianic interaction. After the introduction, a theory and threefold views in the issue of dispute between truth and falsehood are discussed. Based on the first theory, which is put forward as a “theory of evolutionary history and the truth’s victory”, human’s well ending is discussed and recounted and consolidated with traditional and rational reasons, along with the ideas and views of scientists and philosophers. The second theory, entitled “cyclical theory of history with the leadership of falsehood” mentions the periodic and cyclical nature of history. Based on this theory, history like an alive entity goes through different periods of childhood, youth, oldness and death and the basic and dressing of this theory is the rise and fall civilization which is invoked by the owners of this theory. The third theory entitled “the theory of dissolution of history and the demise of human race” discusses the demise of human race with an extreme attitude and disillusions and frustrates human about their future and the end of history and basically rejects the future and the end of human’s history on the whole. After discussing the threefold views and explaining the reasons and documents, we discuss the authenticity of first view, and the Messianic and Mahdiship are introduced as the destiny for social process of human and as a well-ending symbol of history with a religious approach. At the end, we present the results.
    Keywords: Messianic, Mahdiship, Truth, Falsehood, cyclical history, linear history, dispute between Truth, Falsehood, positive foresight, negative foresight, the goal of history, history perfection, history declination
  • Shahbazian, Mohammad, Yousefyian. Mehdi Page 139
    One of the recent pretenders, named “Ahmad Bin Isma’eelBasri”, has claimed to be Yamani and the grandson of Imam Mahdi (A.S), and the Imam after the passing of Imam Mahdi (A.S) and attributed some other issues to himself and his disciples resorting to the miracles attributed to this person have tried to prove his Imamate and legitimacy using divination by Quran, and dreams. Utilizing divination and dream, in order to recognize the Divine authority, has been invalidated unanimously by the religious scholars and there are some reasons against it in addition to the lack of reasons in proof. On the other hand, expressing the burial place of Hazrat Zahra by this person is not only inconsistent with the terminological meaning of the term “miracle”, but also the narratives of the infallible have expressed the opposite. The article’s method is descriptiveanalytical and by no means can anyone prove the person’s Imamate by divination with Quran, or dreams.
    Keywords: Ahmad Basri, pretenders, divination, miracle, dream
  • Nikpanaah, Mansour, Mazloomzadeh, Seyyedmeysam, Pour Jafar, Mansoureh Page 171
    The idea of appearance of a Savior has been reflected in the most religious groups and nations in a special way to the extent that delineating human’s future aspects has become one of the constant concerns of today’s mankind. The necessity to express these issues for young people and the responsibilities they have to undertake is considered as the most important task of all tasks. Islam is a religion which has drawn a framework and bright atmosphere for human’s future. The concern of the Islamic society is the ignorance of younger generation – the future leaders of human society- of paving the grounds for the Parousia. In this research, our goal is to measure the awareness of young people of the principles of Mahdiship culture and waiting with a variety of questions. On the other hand, we are set to measure the threats and harms of messianic discussions among young people and also know whether there is a difference in the way boys and girls look at these issues.
    Keywords: Mahdi (A.S), Parousia, waiting, young people