فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال سوم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن یزدانیان*، حدیث خباز صابر، علی افشاری صفحات 1-16

    زنبور پارازیتوئید Habrobracon hebetor (Hym.; Braconidae) یک پارازیتوئید خارجی همه جازی است که به عنوان یکی از مهم ترین عوامل کنترل بیولوژیک، علیه بسیاری از بال پولک داران آفت کاربرد دارد. حشرات کامل این پارازیتوئید به منابع قندی به عنوان منبع انرژی نیاز دارند. در این پژوهش، اثر دو عامل غلظت ترکیب قندی گلوکز- فروکتوز- ساکارز (0، 10، 30، 50 و 70 درصد) به نسبت 1:1:1 و دفعات تغذیه (عدم تغذیه، تغذیه ی روزانه از آب مقطر، تغذیه از قند فقط در روز اول، و تغذیه از قند روزی یک بار، هر دو روز یک بار، هر سه روز یک بار و هر چهار روز یک بار) مورد آزمون قرار گرفت. در این آزمایش از شب پره مدیترانه ای آرد به عنوان میزبان آزمایشگاهی استفاده شد. بیشترین طول عمر حشرات نر و ماده در نبود لاروهای شب پره ی مدیترانه ای آرد، با تغذیه از غلظت های 30، 50 و 70 درصد (به ترتیب با میانگین های 8/31، 9/35 و 5/27 روز برای حشرات نر و 5/39، 3/43 و 9/39 روز برای حشرات ماده؛ در هر دو مورد با هم بدون تفاوت معنی دار) به دست آمد. در نبود میزبان، تغذیه ی قندی روزانه ی حشرات نر و ماده به ترتیب با میانگین های 6/31 و 5/39 روز بیشترین طول عمر را باعث شد. در حضور میزبان نیز بیشترین طول عمر ماده در اثر تغذیه ی قندی روزانه دیده شد. حشرات ماده ی تغذیه کرده از غلظت های 30، 50 و 70 درصد به ترتیب با میانگین های 4/93، 2/104 و 8/77 عدد زنبور کامل/ ماده، بالاترین تولید نتاج را دارا بودند. در نهایت، تغذیه ی قندی روزانه ی حشرات ماده نیز بیشترین تولید نتاج (7/94 عدد زنبور کامل/ ماده، دارای اختلاف معنی دار با سایر تیمارها) را به همراه داشت. این نتایج، تاثیر قابل توجه تغذیه ی قندی حشرات کامل زنبور پارازیتوئید H. hebetor را روی طول عمر و تولید مثل آن ها نشان داد که به نوبه خود می تواند به شناخت بهتر رژیم های غذایی مورد استفاده برای پرورش انبوه این پارازیتوئید منجر شود.

  • سعیده سرباز*، غلامحسین مروج آرزو حیدرزاده، محمد سیرجانی صفحات 17-25
    سفید بالک پنبه Bemisia tabaci (Gennadius) یکی از مهم ترین آفات پنبه است که با انتقال ویروس های بیماری زای گیاهی موجب وارد آمدن خسارت و کاهش کیفیت الیاف پنبه می شود. بر این اساس، توانایی استقرار و تخم ریزی سفید بالک پنبه روی چهار رقم پنبه (ترموس 14، خرداد، ساحل و اکرا معمولی) از دو گونه پنبه (Gossypium hirsutum L.) و (Gossypium barbadence L.) در یک آزمون انتخابی در گلخانه و آزمایشگاه با شرایط دماییC o2±24، رطوبت نسبی 5±60% و دوره نوری 16:8ساعت (تاریکی: روشنایی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان استقرار سفید بالک پنبه در ساعت های مختلف شمارش طی شبانه روز (48 و 72 ساعت)، در شرایط گلخانه و آزمایشگاه روی رقم ترموس 14 به طور معنی داری نسبت به سایر ارقام بیشتر بود. در این آزمون، بیشترین میزان تخم ریزی سفید بالک پنبه 72 ساعت بعد از رها سازی در شرایط گلخانه و آزمایشگاه روی رقم ترموس 14 مشاهده شد که نسبت به سایر ارقام بسیار معنی دار بود. با توجه به نتایج به دست آمده سفید بالک پنبه روی رقم ترموس 14 بیشترین میزان استقرار و تخم ریزی را نشان داد که بیانگر ترجیح این رقم برای فعالیت سفید بالک پنبه نسبت به سایر ارقام می باشد. از نتایج به دست آمده می توان در برنامه های مدیریتی سفید بالک پنبه در مزراع پنبه استفاده نمود.
  • مجتبی حسینی*، رضا قربانی، مهدی نصیری محلاتی، فرنوش فلاح پور صفحات 27-39
    تغییر کیفیت گیاه میزبان در نتیجه مصرف کود نیتروژن می تواند بر توانایی های زیستی و انبوهی جمعیت حشرات گیاه خوار موثر باشد. این تحقیق به منظور بررسی اثر چهار سطح کود نیتروژن شامل صفر، 75، 150 و 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در گیاه کلزا (Brassica napus L.) بر توانایی های زیستی و نرخ تغییر جمعیت شته خردل (Lipaphis erysimi Kalt.) در شرایط گلخانه ای انجام شد. نتایج نشان داد که مقدار نیتروژن و نسبت کربن به نیتروژن گیاه به طور معنی داری تحت تاثیر کوددهی قرار داشتند. بیشترین درصد نیتروژن برگ (09/0± 05/3) و کمترین مقدار نسبت کربن به نیتروژن (70/0±00/16) در گیاهان تیمار شده با بالاترین سطح کوددهی مشاهده شد. افزایش کوددهی به طور معنی داری باعث بهبود توانایی های زیستی شته خردل شد. کوتاه ترین دوره پورگی (08/0± 76/5 روز) و بیشترین پوره تولید شده به ازای هر فرد بالغ (03/5 ± 38/95) در تیمار 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد. برازش خط رگرسیون رابطه مثبت و معنی داری را میان نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) شته و تیمار نیتروژن نشان داد. با افزایش نیتروژن مصرفی از صفر تا 225 کیلوگرم در هکتار، نرخ ذاتی افزایش جمعیت 64/20 درصد افزایش یافت. به علاوه انبوهی جمعیت شته خردل به طور معنی داری تحت تاثیر تیمار نیتروژن و زمان نمونه برداری قرار گرفت و بیشترین جمعیت (249 ± 2014) در نمونه برداری سوم و در بالاترین سطح کوددهی مشاهده شد. در تمام تاریخ های نمونه برداری، بیشترین نرخ تغییر جمعیت در بالاترین سطح کود نیتروژن محاسبه شد و با افزایش زمان نمونه برداری، نرخ تغییر جمعیت کاهش یافت.
  • سحر دلکش رودسری*، آرش زیبایی، ضرغام بی غم، محمود فاضلی دینان صفحات 41-52
    بیدآرد Ephestia kuehniella یکی از آفاتی است که سالانه خسارت زیادی را به محصولات کشاورزی انباری وارد می کند. در مطالعه حاضر، تغییر فعالیت آنزیم های سم زدا، برخی از آنزیم های موثر در متابولیسم حدواسط (آلانین و آسپارتات آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز) و مقدار برخی از ترکیبات غیر آنزیمی (پروتئین، تری گلیسرید و گلیکوژن) تحت تاثیر غلظت های مختلف هگزافلومورون بررسی شد. لاروهای تیمار شده با غلظت 300 میکروگرم بر میلی لیتر بیشترین فعالیت استراز عمومی را با استفاده از آلفا-نفتیل استات به عنوان سوبسترا در هر دو بازه زمانی 24 و 48 ساعت نشان دادند. وقتی بتا-نفتیل به عنوان سوبسترا استفاده شد. بیشترین فعالیت استرازی در لاروهای تیمار شده با غلظت 100 میکروگرم بر میلی لیتر مشاهده شد. در مورد گلوتاتیون اس-ترانسفراز نیز نتایج مشابهی دیده شد که می تواند موید حضور چندین ایزوفرم از این آنزیم باشد. در بازه زمانی 24 ساعت پس از تیمار، با افزایش غلظت هگزافلومورون فعالیت آنزیم آلانین آمینوترانسفراز افزایش یافت ولی پس از 48 ساعت نتایج عکس مشاهده شد. در مورد آسپارتات-آمینوترانسفراز بیشترین فعالیت در لارو های تیمار شده با غلظت 700 میکروگرم بر میلی لیتر مشاهده شد. با افزایش غلظت هگزافلومورون فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز نیز در هر دو بازه زمانی افزایش یافت. در بازه زمانی 24 ساعت پس از تیمار بیشترین فعالیت آنزیم فنل اکسیداز در لاروهای تیمار شده با غلظت 300 میکروگرم بر میلی لیتر مشاهده شد و در بازه زمانی 48 ساعت تفاوت معنی داری وجود نداشت. میزان پروتئین و تری گلیسرید پس از 24 ساعت تفاوت معنی داری نداشت ولی 48 ساعت پس از تیمار، بیشترین مقدار این دو ترکیب در لاروهای تیمار شده با غلظت 300 میکروگرم بر میلی لیتر مشاهده شد. با افزایش غلظت هگزافلومورون میزان گلیکوژن در لاروهای تیمار شده در هر دو بازه زمانی کاهش یافت. این نتایج نشان دادند که هگزافلومورون علاوه بر اختلال در رشد و نمو لاروهای E. kuehniella می تواند با اختلال در متابولیسم حدواسط، فیزیولوژی داخلی بدن لارو را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
  • زهرا دوستی*، حبیب عباسی پور، علیرضا عسکریان زاده صفحات 53-62

    مگس گلرنگ، Acanthiophilus helianthi یکی از آفات مهم گلرنگ است که هر ساله خسارات زیادی به این محصول وارد می کند. به منظور بررسی تراکم جمعیت آن روی ارقام مختلف در سال 1391، هفت رقم گلرنگ شامل گلدشت، پدیده، زرقان، ورامین، PI، Acataria، Mec163 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شاهد (جنوب تهران) در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی و در 4 تکرار کشت شد. به محض شکار حشرات کامل، نمونه برداری از غوزه های گلرنگ به صورت هفتگی آغاز شد و از اواخر خرداد تا اواخر تیر ماه نمونه برداری انجام شد. تعداد لارو و شفیره در هر غوزه به طور جداگانه شمارش و در جدول های مخصوص ثبت شد. رقم PI (10/81) بیش ترین تراکم لارو را نسبت به سایر ارقام داشت. ارقام گلدشت و Mec163 به ترتیب با میانگین رتبه 45/60 و 83/62 کم ترین تراکم لارو را نسبت به سایر ارقام داشتند. ارقام پدیده و زرقان به ترتیب با میانگین رتبه 83/75 و 40/75 بیش ترین تراکم شفیره را نسبت به سایر ارقام داشتند. رقم Mec163 با میانگین رتبه 10/63 در بین سایر ارقام دارای کم ترین تراکم شفیره بود. در بین ارقام مختلف رقم ورامین با میانگین رتبه 9/77 دارای بیش ترین میزان تراکم مراحل رشدی مگس گلرنگ بود و سپس به ترتیب ارقام پدیده و PI با میانگین رتبه 5/76 و 2/76 بیش ترین تراکم مجموع مراحل رشدی مگس گلرنگ را داشتند. در بین ارقام مختلف رقم Mec163 با میانگین رتبه 05/58 و رقم گلدشت با میانگین رتبه 28/59 کم ترین میزان تراکم مجموع مراحل رشدی را داشتند. در مجموع می توان نتیجه گرفت که میانگین تراکم مراحل مختلف رشدی آفت روی برخی ارقام به دلیل پیش رس بودن و ظهور زودهنگام غوزه و همچنین خاردار بودن غوزه ها کمتر است.

  • مجید محمودی*، احد صحراگرد، حسین پژمان، محمد قدمیاری صفحات 63-76
    زنجرک خرما، Ommatissus lybicus Bergevin، یکی از آفات کلیدی خرما در برخی از کشورهای خاورمیانه از جمله ایران و شمال آفریقا است. در این مطالعه، اثر برخی عوامل اقلیمی و مدیریت زراعی بر فراوانی این آفت طی سال های 1389 و 1390 در شمال استان هرمزگان و جنوب استان فارس بررسی شد. به منظور تعیین رابطه تراکم زنجرک خرما با عوامل مدیریتی از تجزیه همبستگی و تحلیل عاملی استفاده شد. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که در بین بیشتر مناطق بررسی شده، متغیرهایی مانند سن و ارتفاع نخل ها، کشت مخلوط با مرکبات، کود دهی، جمعیت زنبورهای زرد (Vespidae)، شدت آلودگی به علف های هرز و تعداد برگ دارای همبستگی مثبت و متغیرهایی مانند دور آبیاری، کاربرد آفتکش، شدت آلودگی به کنه و سپردارها و فاصله بین نخل ها دارای همبستگی منفی با تراکم آفت بودند. بر اساس یافته های حاصل از تحلیل عاملی، هفت عامل استخراج شده در مجموع 68/74 درصد واریانس کل را تبیین کرد. جهت بررسی تاثیر هر یک از عامل های شناخته شده بر تراکم جمعیت پوره زنجرک خرما از رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد سهم عاملی که دارای متغیرهای دیوار دور باغ، جمعیت زنبورهای زرد و فاصله بین نخل ها بود در پیش بینی تراکم زنجرک خرما بیشتر است. دو عامل بعدی که دارای بیشترین سهم در پیش بینی تراکم زنجرک خرما بودند به ترتیب دارای متغیرهای جمع آوری برگ های هرس شده و شدت علف های هرز و متغیرهای دور آبیاری، سن و ارتفاع نخل، تعداد برگ و نوع کشت بودند. یافته ها نشان داد سه منطقه فراشبند، حاجی آباد و جهرم که دارای بیش ترین آلودگی بودند، کمترین میزان ساعت های آفتابی روزانه و بیشترین رطوبت نسبی هم داشتند.
|
  • Yazdanian, Mohsen*, H. Khabbaz Saber, A. Afshari Pages 1-16

    Habrobracon hebetor (Hym.: Braconidae), as a cosmopolite ectoparasitoid and one of the most important biocontrol agents, is widely used against different lepidopteran pests. Adult wasps feed on sugar resources to obtain energy. In the present study, the effects of two factors, i.e. different concentrations of a sugar solution (0, 10, 30, 50 and 70%) and different feeding frequencies (no feeding, water-feeding once a day, one-time sugar-feeding on the first day of experiment, sugar-feeding once a day, sugar-feeding once every two days, sugar-feeding once every three days, sugar-feeding once every four days) on longevity and progeny production of adult wasps were examined. Sugar solution was a mixture of 1:1:1 glucose, fructose and sucrose. In the absence of larvae of the Mediterranean flour moth as host, the highest longevities were observed at 30, 50 and 70% concentrations, as 31.8, 35.9 and 27.5 days for males, and 39.5, 43.3 and 39.9±4.6 days for females, respectively (with no significant difference). In the absence of host larvae, the highest longevity of adults was obtained when wasps fed sugar once per day as 31.6 and 39.5 days, for males and females respectively. Also in the presence of host larvae, the highest longevity of females was observed when the wasps fed sugar once per day. Females fed from 30, 50 and 70% concentrations had the highest progeny productions of 93.4, 104.2 and 77.8 adult individuals/female, respectively. Finally, female feeding on sugar once a day produced the highest progeny (94.7 adult individuals/ female; with significant difference to other treatmants). These results indicated the importance of sugar in diet of adult parasitoid wasp of H. hebetor and its significant effects on their longevity and reproduction, this in turn can improve the diets used for mass rearing.

  • Sarbaz, Saeedeh*, Gh. Moravej, A. Vahidzadeh, M. Sirjani Pages 17-25
    The Cotton whitefly, Bemisia tabaci is an important pest of cotton which by transmitting plant pathogenic viruses cause damage and reduce lint quality. The attractiveness and oviposition preference of B. tabaci for seven cotton cultivars (Okra, Red Okra, khordad, Sahel, Mehr, Varamin and Termus 14) of two species of cotton (Gossypium hirsutum L.) and (Gossypium barbadence L. were studied in a choice test in greenhouse and laboratory conditions 24±2 ºC, 65±5% relative humidity and photoperiod 16:8h (L: D). Results showed that, the number of whitefly at different time intervals (48 to 72 h) in the greenhouse and laboratory conditions on Termus 14 cultivar was significantly higher than other cultivars (P< 0.01). In the choice test the highest mean number of egg deposited on the leaves 72 h after the infestation was observed on Termus 14 and it was significantly higher than other cultivars (P< 0.01). According to these results, B. tabaci was highly attracted by the whitefly and oviposition preference on Termus 14 representing the susceptibility of this cultivar to activity of B. tabaci rather than the others. The results obtained here can be used in integrated management programs of this whitefly in cotton field.
  • Hosseini, Mojtaba*, R. Ghorbani, M. Nassiri Mahallati, F. Fallahpour Pages 27-39
    Variation in host plant quality in response to nitrogen fertilization could influence on performance and population of insect herbivores. Current greenhouse study was conducted to determine the effect of four nitrogen fertilization levels including 0, 75, 150 and 225 kg. ha-1 in canola (Brassica napus L.) on performance and population growth rate of mustard aphid (Lipaphis erysimi Kalt.). The results showed that increasing nitrogen levels had significantly affected the nitrogen content and carbon/nitrogen of canola plants. The maximum percent of leaf-N (3.05±0.09) and minimum ratio of C/N (16.00±0.70) were observed in plants fertilized with the highest nitrogen level. Increasing nitrogen fertilization significantly enhanced aphid performance. The shortest nymphal developmental period (5.76±0.08 days) and the maximum fecundity (95.38±5.03) were observed at the level of 225 kg N.ha-1. Regression analysis showed a positive significant relationship between the intrinsic rate of increase (rm) and nitrogen treatment. The aphids’ rm increased 20.64 % with increasing nitrogen levels from 0 to 225 kg. ha-1. Moreover, the population of mustard aphid significantly was affected by nitrogen treatment and sampling date. The maximum population was observed in 3rd sampling date and in the highest nitrogen fertilization. In all sampling dates, the maximum population growth rate was calculated in the highest nitrogen level. The population growth rate showed a decreasing trend with increasing sampling date.
  • Delkash Roodsari, Sahar*, A. Zibaee, Z. Bigham, M. Fazeli, Dinan Pages 41-52
    The flour moth, Ephestia kuehniella, is one of the important pests of stored products that cause annually severe damages. In the current study, changes of detoxifying enzymes, some enzymes involved in intermediary metabolism and some non-enzymatic compounds were determined in the larvae of E. kuehniella treated with different concentrations of hexaflumuron. Larvae were treated by 100, 300 and 700 µg/ml of hexaflumuron and aceton (as control) at different time intervals of 24 and 48 hours. Larvae treated by 300 µg/ml of hexaflumuron demonstrated the highest activity of general esterases in both time intervals when α-naphtyl acetate was used as substrate. By using β-maphtyl acetate as substrate, the highest activity was observed in the larvae treated by 100 µg/ml of hexaflumuron. Similar results were observed in case of glutathione S-tranferase thatimply presence of some isoforms of these enzymes. After 24h, activity of alanine aminotransferase was elevated along with increase of hexaflumuron concentration but adverse results were observed after 48 h. In case of aspartate aminitranferase, the highest activity was observed in the larvae treated with 700 µg/ml concentration. Increasing of hexaflumuron concentration causes higher activity of lactate dehydrogenase in both time intervals. After 24h, the highest activity of phenoloxidase was observed in the larvae treated with 300 µg/ml but no statistical differences was observed after 48 hours. There were no significant differences for protein and triglyceride concentrations after 24 hours but their highest amounts were observed in the larvae treated with 300 µg/ml. Increasing of hexaflumuron concentration decreased amount of glycogen in the treated larvae. These results revealed that haxaflumuron could intervene in intermediary metabolism of E. kuehniella in addition to disruption in growth and development.
  • Doosti, Zahra*, H. Abasipour, A.R. Askariyanzadeh Pages 53-62

    The safflower fly, Acanthiophilus helianthi is one of the most important pests of safflower in the world that every year causes sever damage to the crop. In order to study population density of the safflower fly in 2012, seven safflower cultivars including Goldasht, Padideh, Zarghan, Varamin, PI, Acataria, Mec163 were cultivated under Completely Randomized Block Design with four replicates in research field of Shahed University (Southern Tehran). Once adult were captured, sampling was started from safflower bolls on weekly basis from late June to late of August. The number of larvae and pupae in each boll were counted separately for each cultivar and recorded in tables. Cultivar PI (10.81) had the highest density of larvae than other varieties. Cultivars Mec163 and Goldasht with rank mean of 60.45 and 62.83 had the lowest larval density than other varieties, respectively. Padideh and Zarghan cultivars with rank mean of 75.83 and 75.40 had the highest density of pupae than other varieties, respectively. Mec163 cultivar with a rank mean of 63.10 comparisons with other varieties had the lowest density of pupae. Varamin cultivar in comparison with other cultivars with rank mean rank of 77.9 had the highest safflower fly developmental stages, and then PI and Padideh cultivars with rank mean of 76.5 and 76.2 had the highest density of total developmental stages, respectively. Mec163 cultivar among varieties, with a rank average of 58.50 and Goldasht with the rank mean of 59.28 had the lowest density of all developmental stages. In general it can be concluded that mean density of different developmental stages of pest on some cultivar was low because of premature and early emergence and spiny bolls.

  • Mahmoudi, Majid*, A. Sahragard, H. Pezhman, M. Ghadamyari Pages 63-76
    The dubas bug, Ommatissus lybicus Bergevin, is one of the most important pests of date palm, Phoenix dactylifera L. in several countries in the Middle East such as Iran and North Africa. In this study, the effect of climatic and crop management factors were investigated on the density of dubas bug in north of Hormozgan and south of Fars Provinces during 2010-2011. Correlation and factor analysis were used to determine the relationship between dubas bug density and management factors. Correlation analysis between pest density and management variables showed that in most studied regions, there were positive correlations with variables such as age and height of date palms, mixed cultivation with citrus, application of fertilizers, yellow wasp (Vespidae) population, intensity of weeds and number of date palm leaves, and negative correlations with variables such as irrigation period, application of pesticides, mites and scale population and distance between date palm stands. According to the results of factor analysis, seven factors explained 74.68 percent of total variance. To evaluate the impact of these factors on the population density of dubas bug, the multivariate regression was used. The results showed that the factor which included variables such as wall around the palm orchards, yellow wasp population and distance between date palms had the most contribution to prediction of dubas bug density. The second and third most contributing factors in prediction of pest density were factors which included variables such as collecting the pruned leaves and intensity of weeds, and variables such as irrigation period, age and height of date palm, number of leaves and intercropping with citrus, respectively.The highest nymphal density of the pest on date palm leaflet was observed in Farashband followed by Forg, Hagiabad and Jahrom regions, respectively. Among the weather factors, hourly solar radiation and relative humidity had negative and positive association with dubas bug density, respectively.