فهرست مطالب

نشریه شیمی کاربردی روز
پیاپی 27 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا رستمی*، نگین سرمستی، اردشیر خزایی، محمد علی زلفی گل، جابر یوسفی سیف صفحات 11-20
    رابطه بین ساختار و فعالیت کمی دو بعدی (2D QSAR) یک سری از مشتقات تری آزین با خاصیت ضد اسکیزوفرنی و ضد هانتینگتون مورد مطالعه قرا گرفت. رگرسیون خطی چندگانه (MLR)، رگرسیون اجراء اصلی (PCR) و رگرسیون حداقل مربعات جزئی (PLS) با یک تلاش برای ایجاد رابطه بین فعالیت بیولوژیکی به عنوان متغیر وابسته و توصیف گرها به عنوان متغیر مستقل به عنوان تکنیک های آنالیز رگرسیون مورد استفاده قرار گرفتند. مطالعات QSAR با استفاده از نرم افزار VLife MDS انجام شد. مدل ها برای توانایی پیش بینی توسط اعتبار سنجی درونی (q2) و بیرونی (Pred _r2) آزموده شدند. نتایج نشان داد که هیچ اختلاف آماری معنی داری بین فعالیت پیش بینی شده این ترکیبات و مقادیر آزمایشگاهی وجود ندارد و در نتیجه مدل های به دست آمده این اجازه را به ما می دهند که فعالیت ضد اسکیزوفرنی و ضد هانتینگتون مشتقات جدید تری آزین ها را پیش بینی کنیم.
    کلیدواژگان: ضد شیزوفرنی، ضد هانتینگتون، تری آزین، رگرسیون خطی چندگانه، رگرسیون جزءاصلی، مجموع مربعات جزئی
  • مریم رجبی*، مهری قزاقی صفحات 21-26
    یک روش ساده، سریع و حساس برای اندازه گیری ستریمونیوم بروماید در مقادیر ناچیز در نمونه های آبی با استفاده از ترکیب تکنیک میکرو استخراج مایع مایع پخشی (DLLME) و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC-UV) توسعه یافت. در این روش مخلوطی از حلال های استخراج کننده و پخش کننده سریعا به درون 10 میلی لیتر محلول آبی تزریق شده و یک محلول ابری شکل می گیرد. بعد از استخراج آنالیت به درون قطره های ریز استخراج کننده، با استفاده از دستگاه سانتریفیوژ دو فاز جدا شده و آنالیت های تغلیظ شده در فاز ته نشین شده توسط دستگاهHPLC-UV اندازه گیری شدند. فاکتورهای مربوط به کارایی روش میکرو استخراج، همچون نوع و حجم حلال های استخراج کننده و پخش کننده و زمان استخراج بهینه شدند. تحت شرایط بهینه (حلال استخراج کننده: کلرو بنزن، به حجم μL 70 و حلال پخش کننده اتانول، به حجم mL 75/0)، فاکتور تغلیظ 200 به دست آمد. رنج خطی روش μg L-1 100- 005/0 بوده و انحراف استاندارد نسبی 9/5 ٪ (5=n)، و حد آشکار سازی (نسبت سیگنال به نویز برابر با 3) pg mL-1 1/0 حاصل شدند.
    کلیدواژگان: میکرو استخراج مایع مایع پخشی، ستریمونیوم بروماید، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
  • سجاد محبی*، سمیه ملایی، امیررضا جودی آذر صفحات 27-30
    در این مطالعه اثر قلع دوپه شده بر روی ساختار و مشخصات نوری نانوذارت مس (2) که به روش هیدروترمال در شرایط ملایم بدون نیاز به تنظیم pH و سورفکتانت ارائه شده است. ساختار و خواص نوری نانوذرات مس اکسید و مس اکسید دوپه شده با قلع توسط فنون طیف سنجی پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، مادون قرمز(IR) و فوتولومینسانس (PL) مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. آنالیز اشعه ایکس نشان دهنده جانشین شدن یون های Sn4+با یون های Cu2+ بدون تغییر ساختار مونوکلینیک مس اکسید اولیه است ولی اندازه نانوذرات از 16 نانومتر به 22 نانومتر افزایش یافته است. طیف نشری فوتولومینسانس نیز وارد شدن قلع به داخل شبکه مس اکسید را که همراه با کاهش شدت نشر و جابجایی آبی به طول موج های کوتاه تر است تایید می نماید.
    کلیدواژگان: نانوذرات مس اکسید، نانو ذرات مس اکسید دوپه شده با قلع، روش هیدروترمال و فوتولومینسانس
  • سید مصطفی نصرالله زاده، محسن جهانشاهی*، مهدی صالحی، مهدی بهزاد، سید حسین نصرالله زاده صفحات 31-34
    پلی تیوفن یکی از ارزشمندترین پلیمرهای رساناست که دارای خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مفیدی مانند انحلال پذیری خوب و رسانایی بالا بوده و موادی با پایداری شیمیایی، حرارتی و محیطی مناسب را تشکیل می دهد. روش های متفاوتی به منظور تهیه نانوساختارهای پلیمری رسانا توسعه یافته اند و از میان آن ها روش الگوی نرم یک روش ساده و نویدبخش می باشد. نانوساختارهای پلی تیوفن در حضور دودسیل سولفات سدیم به عنوان سورفکتانت آنیونی، آمونیوم پرسولفات به عنوان اکسیدان و تری اتانول آمین به عنوان یک سورفکتانت کمکی در محیط آبی، با استفاده از روش الگوی نرم تهیه گردید. ساختار شیمیایی پلی تیوفن به دست آمده توسط دستگاه مادون قرمز فوریر مورد شناسایی قرار گرفت. علاوه بر این، مورفولوژی و اندازه نانوساختارهای تهیه شده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی و میکروسکوپ نیروی اتمی بررسی شد. همچنین بعد از خشک شدن محصولات، حلالیت و پراکندگی آنها در سه حلال آلی مختلف بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد که این نانو محصولات دارای ساختار فیبری شکل مطلوب با قطر 100-85 نانومتر می باشند.
    کلیدواژگان: پلی تیوفن، روش الگوی نرم، ساختار شیمیایی، مورفولوژی
  • زضا آزادبخت*، جواد خان آبادی صفحات 35-42
    یک نانو حسگر شیمیایی فلوئورسانسی جدید (L) سنتز و با IR، 1HNMR، 13CNMR، COSY، HMQC، DEPT، SEM و آنالیز عنصری شناسایی گردید. این نانو حسگر شیمیایی فلوئورسانسی با ابعاد حدود 30 نانومتر تهیه گردید. تاثیر کاتیون های فلزی شامل Ag+، Ba2+، Co2+، Cs+، Fe3+، K+، Mn2+، Ni2+، Pb2+، Fe2+، Cr3+، Cu2+، Mg2+، Na+، Cd2+، Al3+، Zn2+ و Hg2+ بر روی خصوصیات طیفی حسگر شیمیایی (L) در مخلوط (10 میکرو مولار) اتانول/آب 1:1 (حجمی/حجمی) توسط جذب و نشر مورد بررسی قرار گرفت. حسگر شیمیایی (L) دارای گزینش پذیری نسبت به کاتیون های Al3+ و Cr3+ در مخلوط (10 میکرو مولار) اتانول/آب 1:1 (حجمی/حجمی) می باشد. مشخص گردید که حساسیت و گزینش پذیری حسگر شیمیایی (L) نسبت به کاتیون های Al3+ و Cr3+ هنگامی که به صورت نانوذره در محلول آبی مورد استفاده قرار گرفت به میزان چشم گیری بهبود یافت.
  • مریم بردبار*، بهار خدادادی، نیلوفر ملاطایفه، علی یگانه فعال صفحات 43-48
    ZnO آلاییده شده با کاتیون های فلزی مختلف (نقره، کادمیم و مس) با غلظت های مختلفی از کاتیون های فلزی با روش سل-ژل سنتز شد. ساختار و خواص اپتیکی نمونه های سنتز شده و با روش اسپکتروسکوپی UV-Vis و FTIR مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت آلاینده کاتیون فلزی در ZnO، شکاف انرژی جابجایی قرمز را از خود نشان می دهد. این انتقال به قرمز در اثر اضافه کردن آلاینده کاتیون فلزی نشان دهنده این مساله می باشد که واقعا کاتیون فلزی در درون ساختار کریستالی ZnO وارد شده است. تغییر شکاف انرژی بدست آمده به شدت وابسته به نوع کاتیون فلزی و همچنین غلظت آن ها می باشد. همچنین نتایج نشان داد که هر کاتیون فلزی که دارای شعاع نزدیک تری به روی است، توانایی تغییر شکاف انرژی در ساختار ZnO را بیشتر دارد.
  • علی بنویدی*، شهریار جهانبانی، محمد مظلوم اردکانی، بی بی فاطمه میرجلیلی صفحات 49-54
    اکسید شدن الکتروکاتالیزوری سیستین بر روی الکترود کربن شیشه ای همراه با نانو لوله های کربنی در بافر فسفاتی به سه روش ولتامتری چرخه ای، کرنوآمپرومتری، و ولتامتری پالس تفاضلی بررسی شد. نتایج نشان می دهد که جریان کاتالیزوری 1و5- بیس(3و4- دی هیدروکسی فنیل) پنتا – 1و4-دی ان -3- ان وابسته به غلظت سیستین است. هر چند خود سیستین یک پاسخ الکتروشیمیایی ضعیف بر روی الکترود کربن شیشه ای نشان می دهد که این پاسخ با استفاده از اصلاحگر مورد استفاده افزایش یافته و سبب حساسیت بیشتر در اندازه گیری سیستین می شود. پارامترهای سینتیکی ثابت سرعت کاتالیزوری و سرعت انتقال الکترون به ترتیب M-1s-1 867 و 0.57 تعیین شد. با استفاده از تکنیک ولتامتری پالس تفاضلی محدوده خطی غلظت برای سیستین بین 0.3 تا 30 میکرومولار و حد تشخیص 0.17 میکرومولار تعیین شد.
    کلیدواژگان: الکتروکاتالیز، سیستئین، MWCNT، GCE، 1، 5، bis(3، 4، dihydroxy phenyl)penta، 1، 4، dien، 3، one
  • نقی سعادتجو*، هادی حیدری، احمد عبدالهی، مهدی بهزاد صفحات 55-60
    برد های مدار کامپیوتری (CCBs) به خاطر وجود فلزات گرانبها با ارزش هستند. از این نظر، بازیابی طلا توجه ویژه ای پیدا کرده است. در این کار، طلا از برد های مدار کامپیوتری با احیاکننده های مختلف مورد بازیابی قرار گرفت. ابتدا برد های مدار کامپیوتری به صورت مکانیکی دچار خردایش شده تا ذرات با سایز کوچکتر از 0.1mm بدست آید. سپس پودر بدست آمده با نیتریک اسید وارد لیچینگ شد تا فلزات نامطلوب حذف شود. پسماند حاصل از لیچینگ با تیزاب سلطانی وارد لیچینگ شد تا طلا حل شود. طلای حل شده از مرحله لیچینگ، با احیاکننده های مختلفی مثل هیدرازین، فروسولفات و اگزالیک اسید رسوب داده شد و اثر این احیاکننده ها در بازیابی طلا مورد مطالعه قرار گرفت. در این کار، بیش از 99 % طلا از برد های مدار کامپیوتری با درصد خلوص 99.5 % بازیابی شد.
    کلیدواژگان: بردهای مدار کامپیوتری، فلزات گرانبها، لیچینگ، طلا
  • بهار خدادادی* صفحات 61-64
    امروزه تیتانیوم دی اکسید یکی از مهم ترین مواد در زمینه فعالیت های فوتوکاتالیستی می باشد. در تحقیق حاضر، نانو کامپوزیت های Co-TiO2، Nd-TiO2، و Co،Nd-TiO2به روش سل- ژل تهیه شده اند. به علاوه، اثر کبالت و نئودمیم به عنوان آلاینده و نیز حضور هم زمان آنها بر روی فعالیت های فوتو کاتالیستی بررسی شده است. هم چنین ساختار نانوکامپوزیت ها به روش های طیف سنجی مادون قرمز (FT-IR)، تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، الگوهای پراش اشعه ایکس (XRD) بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که افزایش هم زمان دو فلز آلاینده کبالت و نئودمیم نسبت به هر یک از آنها سبب افزایش بیشتر فعالیت فوتوکاتالیستی می گردد.
    کلیدواژگان: TiO2 آلائیده شده، روش سل، ژل، فعالیت فوتوکاتالیستی
|
  • Zahra Rostami *, Negin Sarmasti, Ardeshir Khazaei, Mohammad Ali Zolfi Gol, Jaber Yousefi Seyf Pages 11-20
    The Two-dimensional Quantitative Structure-activity Relationship (2D-QSAR) of a series of 44 triazine derivatives with antischizophrenia and antihuntingdon’s property has been studied. Multiple Linear Regression (MLR)، Principal Component Regression (PCR) and Partial Least Squares (PLS) were used as regression analysis techniques with an attempt to derive a correlation between the biological activity as dependent variable and various descriptors as independent variables. The QSAR studies were performed using VLife MDS software. The models were validated for predictivity by both internal (q2) and external (Pred_r2) validation. Results indicated this is no significant statistical differences between calculated activities of these compounds with laboratory quantities thus، the obtained models allowed us to predict Antischizophrenia and Antihuntingdon activities of new Triazines derivatives.
    Keywords: Antischizophrenia, Antihuntingdon, Triazines, Multiple Linear Regression (MLR), Principal Component Regression (PCR), Partial Least Squares (PLS)
  • Maryam Rajabi *, Mehri Ghazaghi Pages 21-26
    A simple، rapid and sensitive method for the determination of cetrimonium bromide at trace levels in water samples was developed by combining a dispersive liquid –liquid microextraction (DLLME) technique with high performance liquid chromatography (HPLC-UV). A mixture of extraction solvent and dispersive solvent were rapidly injected into 10. 0 mL aqueous sample، and a cloudy solution was formed. After extraction of the analyte into the fine droplets of extractant، phase separation was performed by centrifugation and the enriched analyte in the sedimented phase was determined by HPLC-UV. The factors relevant to the microextraction efficiency، such as the kind and volume of extraction and dispersive solvent، and the extraction time were optimized. Under the optimum conditions (extraction solvent: chlorobenzene، volume، 70 μL; dispersive solvent: ethanol، volume، 0. 75 mL)، the enrichment factor of 200 was obtained. The linear range was 0. 005–100 µg L-1. The relative standard deviation of 5. 9% (n= 5)، and detection limit (signal-to-noise ratio of 3) of 0. 10 pg mL-1 were obtained.
    Keywords: Dispersive liquid, liquid microextraction, Cetrimonium bromide, High performance liquid chromatography
  • Sajjad Mohebbi *, Somayeh Molaei, Amir Reza Judy Azar Pages 27-30
    This paper reports the effect of Sn doping on structural and optical properties of CuO nanoparticles prepared by the simple hydrothermal method in mild condition without pH adjustment and surfactant. The structural and optical properties of these CuO and Sn doped CuO particles were investigated using X-ray powder diffraction (XRD)، Scanning electron microscopy (SEM)، Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR) and photoluminescence spectroscopy (PL). powder X-ray analysis reveals that Sn+4 ion have substituted the Cu+2 ions without changing the monoclinic structure of CuO but the average particle size of nano CuO increases from 16 nm to 22 nm. The PL emission spectra revealed blue shift after introducing Sn into the CuO and an intensity decreasing as well.
    Keywords: CuO nanoparticle, Sn doped CuO nanoparticles, hyrothermal method, Photoluminescence
  • Mostafa Nasrollahzadeh, Mohsen Jahanshahi *, Mehdi Salehi, Mahdi Behzad, Hossein Nasrollahzadeh Pages 31-34
    Polythiophene is a standout amongst the most valuable sorts of the conducting polymers that hold numerous odd physical and electrical lands for instance dissolvability، electrical conductivity and develop the ecologically and thermally stable materials. Distinctive assembling techniques have been advanced for conducting polymer nanostructures and near them، template method is a facile and encouraging method. Nanostructured polythiophene was prepared by soft-template method in the vicinity of sodium dodecyl sulfate (SDS) as an anionic surfactant، triethanolamine (TEA) as a co-surfactant and ammonium persulfate (APS) as an oxidant in aqueous medium. Moreover، the chemical structure of fabricated nanostructured polythiophene was investigated by fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy. The morphology and particle size of the product was studied by scanning electron microscope (SEM) and atomic force microscope (AFM). Furthermore، dispersion state of nanostructured polythiophene in organic solvents was studied after being dried. The results indicate that nano-product has a favorable fiber-like-structure with a diameter in the range of 85–100 nm.
    Keywords: Polythiophene, Soft template method, Chemical structure, Morphology
  • Reza Azadbakht *, Javad Khanabadi Pages 35-42
    A new fluorescent nano-chemosensor (L) has been synthesized and characterized by 1H NMR، 13C NMR، COSY، HSQC، DEPT، IR spectroscopy، elemental analyses and scanning electron microscopy. The fluorescent nano-chemosensors with size about 30 nm were prepared by nanoprecipitation method. The chemosensor L showed selectivity to Al3+ and Cr3+ cations in EtOH/H2O (1:1، v/v) mixture. This chemosensor also exhibited an improved sensitivity and selectivity to Al3+ and Cr3+ cations when used as insoluble nanoparticles in aqueous buffer solution.
    Keywords: Al3+ sensor, Cr3+ sensor, macrocyclic receptor, fluorescent nano, chemosensor, naphthalene
  • Bordbar Maryam *, Bahar Khodadadi, Niloufar Mollatayefe, Ali Yeganeh, Faal Pages 43-48
    Metal doped ZnO (MZO، metal = Ag، Cd، Cu) with different metal ion doped concentrations were synthesized by sol-gel method. The structural and optical properties were characterized by UV–Vis spectroscopy and Fourier transform infrared (FT-IR). With metal ion doping content increase، a red shift in band gap is observed. The red shift in band edge absorption peak in UV-Vis absorbance spectrum with increasing metal content also confirm the doping of metal in ZnO nanostructure. The band gap of ZnO resistivity was also changed according to the metal doping amounts and a kind of dopant. The results showed that each metal ion that has closer ionic radius to Zn2+ could change optical band gap more than other.
    Keywords: Band gap, Sol, gel, Nanostructure, Ag, ZnO, Cd, ZnO, Cu, ZnO
  • Ali Benvidi *, Shahryar Jahanbani, Mohammad Mazloum, Ardakani, Bibi Fatemeh Mirjalili Pages 49-54
    The electrocatalytic oxidation of cysteine on multi-wall carbon nanotubes glassy carbon electrode (MWCNT-GCE) in phosphate buffer solution in pH (4. 0) has been characterized using cyclic voltammetry، chronoamperometry and differential pulse voltammetry. The results showed that the catalytic current of 1،5-bis (3،4-dihydroxy phenyl) penta-1،4-dien-3-one (BPO) depended on the concentration of cysteine. Although cysteine itself showed a very poor electrochemical response at the glassy carbon electrode، the response could be greatly enhanced by using BPO as a mediator، which enabled a sensitive determination of cysteine. The kinetics parameters of this process were calculated، the apparent catalytic rate constant (k΄h) and electron transfer (a) were 867 M-1s-1 and 0. 57 respectively. The differential pulse voltammetry response of the modified MWCNT-GCE was linear against the concentration of cysteine in the range 0. 5 to 30 μM the limit of detection was found to be 0. 17μM.
    Keywords: Electrocatalysis, cysteine, MWCNT, GCE, 1, 5, bis (3, 4, dihydroxy phenyl) penta, 1, 4, dien, 3, one
  • Naghi Saadatjoo *, Hadi Heydari, Ahmad Abdullahi, Mahdi Behzad Pages 55-60
    Computer circuit boards (CCBs) are valuable because of their precious metal contents. In this regard، the recovery of gold from CCBs has attracted great interest. In this work، we report the recovery of gold from CCBs with different reductants. The CCBs were first crushed mechanically to obtain particles with sizes less than 0. 1 mm. The powders were then leached with nitric acid to remove undesired metals. The remaining was then treated with aqua regia to dissolve gold ion. The dissolved gold was then precipitated from the leachate with hydrazine، ferrous sulfate or oxalic acid and the effect of these reductants on the recovery of gold was studied. We were able to recover more than 99% of gold from CCBs with purity of about 99. 5%.
    Keywords: Computer circuit boards (CCBs), precious metals, leaching, gold
  • Bahar Khodadadi * Pages 61-64
    Recently، TiO2 is one of the most important materials in the field of photocatalytic activity. In the present study، Co-TiO2، Nd-TiO2، and Co،Nd-TiO2nanocomposites powders were prepared via sol-gel method. Moreover، the advantage of metal doping and co-doped effects on photocatalytic activity were investigated. Structure and photocatalytic activity were studied by several methods such as: FT-IR spectra، Scanning Electron Microscopy (SEM)، and X-Ray Diffraction (XRD). The results have revealed that Co،Nd-codoped TiO2 nanocomposite has better photocatalytic activity in comparison with Co-doped TiO2 and Nd-doped TiO2nanocopmosites.
    Keywords: Codoped TiO2, Sol–gel method, Photocatalytic activity