فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 59، زمستان 1392)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 59، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید عباسپور، امیر حسین جاوید، اوین حبیبی صفحات 1-11
    رودخانه ها یکی از منابع آبی مهممحسوب می شوند که کاربردهای گسترده ای دارند. از طرفی ورود آلاینده ها به آن ها موجب تغییرات فیزیکی و شیمیایی مختلف می گردد. از این رو شناخت کافی از میزان پارامترها و روند تغییرات آن ها امری کاملا ضروری است. در این میان رودخانه خرسان بزرگ ترین سرشاخه عظیم رود کارون، از مهم ترین رودخانه های کشور محسوب می شود که از لحاظ تامین آب اصلی برای مصارف شهری، روستایی، کشاورزی و زراعتی نقش مهمی دارد. این مقاله با هدف تعیین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی (نیترات، فسفات، اکسیژن محلول، اکسیژن خواهی بیوشیمیایی، دما، pH) آب رودخانه خرسان و بررسی روند تغییرات سالیانه آن تدوین گردیده است. از آن جایی که تاکنون در این ابعاد بر روی رودخانه خرسان در ایران و جهان مطالعه و تحقیقی صورت نگرفته است، لذا می تواند در زمینه کاربری های مختلف که مهم ترین آن در خصوص رودخانه یاد شده ایجاد سد می باشد، مفید واقع شود. جهت انجام آزمایش های فیزیکی و شیمیایی 12 مرحله نمونه برداری به صورت ماهیانه انجام گرفت. نمونه های آب از 6 ایستگاه در طول مسیر رودخانه جمع آوری شد. روش نمونه برداری و روش انجام آزمایش ها مطابق استانداردمتد بوده است. نتایج نشان داد روند تغییرات درجه حرارت آب در ایستگاه های تحت بررسی در ماه های تیر و مرداد به حداکثر مقدار خود می رسد، سپس روند کاهشی داشته و در بهمن ماه به حداقل مقدار می رسد. میزان pH آب در تمامی ایستگاه ها و در تمامی ماه های سال در محدوده بهینه (5/9 – 5/6) قرار دارد که در تمامی ایستگاه ها در محدوده ماه های شهریور و مهر به حداقل مقدار می رسد. میزان اکسیژن محلول در آب در تمامی ایستگاه ها و در تمامی ماه های سال در محدوده بهینه (بالاتر از 5 میلی گرم بر لیتر) قرار دارد که در تمامی ایستگاه ها در ماه های تیر و مرداد به حداقل مقدار و در زمستان به حداکثر مقدار خود می رسد. میزان اکسیژن خواهی بیوشیمیایی آب در ایستگاه شماره 1 در اواسط مهرماه بیشترین مقدار را دارد، به طور کلی میزان اکسیژن خواهی بیوشیمیایی بالاتر از حداکثر میزان مجاز می باشد. روند تغییرات نیترات در کلیه ایستگاه ها و در تمامی ماه های سال در محدوده بهینه قرار دارد. فعالیت های کشاورزی و توزیع اراضی کاربری زراعتی نواحی مجاور رودخانه و نیز وجود روستاهای مجاور رودخانه و مجاورت مناطق شهری سهم مهمی در آلودگی آب رودخانه دارد.
    کلیدواژگان: رودخانه، خرسان، نیترات، فسفات، اکسیژن محلول، آب
  • رضا علیزاده، پروین نصیری صفحات 13-18
    یافتن روشی مناسب برای ذخیره سازی مقدار زیادی گاز هیدروژن و با ایمنی لازم برای استفاده در خودروها و سایر تجهیزات همچنان توجه مراکز پژوهشی انرژی و محیط زیست را به خود جلب نموده است. در این پژوهش با انجام شبیه سازی دینامیک ملکولی (MD) میزان هیدروژن جذب شده در سیستم نانو ذرات FeTi و نانو لوله ها کربنی تک لایه (SWNT) در محدوده دمایی 100-60 کلوین، با محاسبه مقدار جذب هیدروژن (θ)، آنتالپی جذب (q) و انرژی اتصال (e)، در فشار های متفاوت مورد بررسی قرار گرفت. میزان جذب هیدروژن در فشار حداکثر 10مگا پاسکال ودمای 60 درجه کلوین برای لایه اول جذب روی نانو ذرات FeTi 28/0 تا 35/0و درون SWNT دربیشترین قطر انتخاب شده 08/0 به دست آمد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که نانو ذرات FeTi مواد جدید و مناسبتری جهت استفاده در پیل های سوختی به عنوان ذخیره ساز گاز هیدروژن هستند.
    کلیدواژگان: ذخیره سازی هیدروژن، SWNT، جذب، ایزوترم، شبیه سازی، دینامیک ملکولی
  • حسن جمالی ارمندی، شایان شامحمدی * صفحات 19-29

    این تحقیق با هدف مطالعه تغییرات زمان تعادل و راندمان جذب در غلظت های انجام گردید.برای این کار از جاذب پوسته شلتوک برای جذب سرب استفاده گردید.
    آزمایش های جذب سینتیک برای تعیین زمان تعادل در غلظت های مختلف سرب انجام شد. نتایج نشان داد که در غلظت های مختلف با افزایش زمان تماس، مقدار سرب جذب شده در واحد وزن جاذب افزایش می یابد و فرایند جذب در غلظت های 1، 10، 20، 50، 100، 200 و 500 میلی گرم بر لیتر به ترتیب در مدت زمان های 60، 90، 105، 120، 90، 75 و 60 دقیقه به تعادل می رسد.
    با کاهش غلظت محلول از 500 به 1 میلی گرم بر لیتر، راندمان جذب افزایش یافت به طوری که حداکثر راندمان جذب در غلظت 1 میلی گرم بر لیتر (برابر 98%) به دست آمد. داده های آزمایش با استفاده از دو مدل سینتیک هو و همکاران (1996) و لاگرگرن (1898) برازش داده شدند، نتایج نشان داد که جذب یون های سرب روی پوسته شلتوک از مدل هو و همکاران پیروی می کند. نتایج حاصل از آزمایش های جذب ایزوترم با مدل های لانگمویر و فروندلیچ مطابقت داده شدند. نتایج نشان داد که مدل فروندلیچ داده ها را بهتر توصیف می نماید.

    کلیدواژگان: جذب، سرب، پوسته شلتوک، راندمان، زمان تعادل
  • آزاده صالحی، مسعود طبری کوچکسرایی صفحات 31-41
    ساده ترین و اقتصادی ترین راهکار کاهش CO2 آتمسفری و تعدیل اقلیم، ترسیب کربن در زی توده گیاهی و خاک می باشد که از طریق ایجاد پوشش گیاهی و توسعه فضای سبز ممکن می باشد. در تحقیق حاضر تاثیر جنگل کاری و حاصلخیزی خاک روی میزان ترسیب کربن خاک و در نتیجه بهبود اقلیم، در دو توده 15 ساله سوزنی برگ کاج تهران (Pinus eldarica Medw.) و پهن برگ اقاقیا (Robinia pseudoacacia L.) آبیاری شده با فاضلاب شهری و آب چاه و یک عرصه کنترل (فاقد جنگل کاری) در منطقه اقلیمی خشک شهر ری بررسی شد.
    برای این منظور قطعات نمونه 30 × 30 متر در هر توده مورد بررسی انتخاب گردید. در هر قطعه نمونه، نمونه های خاک از 4 پروفیل حفر شده در عمق های 15-0، 30-15 و 60-30 سانتی متری برداشت و در آزمایشگاه درصد کربن آلی نمونه های خاک با روش سرد والکی-بلاک تعیین شد.
    نتایج نشان داد که در هر توده، در سطح 1% اختلاف معنی داری در میزان ذخیره کربن خاک دو تیمار آبیاری (فاضلاب شهری و آب چاه) وجود دارد. میزان ترسیب کربن خاک دو توده کاج تهران و اقاقیا تفاوت معنی داری نداشت، اما در هر یک، همواره بیش از منطقه کنترل (بدون جنگل کاری) بود. در هر دو توده، با افزایش کربن آلی خاک، پارامترهای رشد (قطر، ارتفاع و حجم) و بیوماس درختان به طور خطی افزایش یافتند (01/0p<).
    در مجموع، به لحاظ معدل بیوماس چوبی و ذخیره کربن درخت، می توان گفت که جنگل کاری کاج تهران در مقایسه با اقاقیا، نقش بیشتری در کاهش آلودگی هوا و در نتیجه تعدیل اقلیم دارد. همیشه سبز بودن کاج تهران می تواند از محسنات برجسته آن در تقلیل آلودگی هوا و بهبود شرایط اقلیمی قلمداد شود.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ترسیب کربن، فضای سبز، فاضلاب شهری، کاج تهران، اقاقیا
  • وحید راهداری، علیرضا سفیانیان، سید جمال الدین خواجه الدین، سعیده ملکی نجف آبادی صفحات 43-54
    فناوری دورسنجی و بهره گیری از داده های ماهواره ای از ابزار های موثر در زمینه مطالعات علوم مرتع و پوشش گیاهی است. یکی از کاربردهای داده های ماهواره تهیه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی می باشد.
    در این مطالعه جهت تهیه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی پناهگاه حیات وحش موته از تصویر ماهواره IRS-P6، سنجنده LISS III در خرداد سال 1385 استفاده گردید. ابتدا تصحیحات مورد نیاز بر روی تصاویر اعمال شد. به منظور ایجاد همبستگی بین درصد تاج پوشش گیاهی و داده های ماهواره، داده های 290 پلات با پراکنش مناسب در منطقه برداشت شد. شاخص های گیاهی از تصویر ماهواره ای تهیه شد و با انجام آنالیز رگرسیون ساده خطی میزان همبستگی بین شاخص های گیاهی و داده های میدانی محاسبه گردید و برای هر شاخص مدل پوشش گیاهی به دست آمد و نقشه درصد تاج پوشش گیاهی تهیه شد.
    نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد که شاخص گیاهی SAVI دارای بیشترین همبستگی با تاج پوشش گیاهی معادل 78/0 بود و جهت تهیه نقشه درصد پوشش گیاهی انتخاب گردید. با استفاده از مدل تهیه شده از شاخص SAVI نقشه درصد تاج پوشش گیاهی در چهار طبقه 10%<، 20%-10، 40%-20 و بیشتر از 40% تهیه شد.
    نتایج این مطالعه نشان داد که بیشتر قسمت های منطقه توسط پوشش کمتر از 10% و 20%-10 پوشیده شده است. شاخص SAVI با اعمال ضریب خاک، اثر بازتابش خاک پس زمینه را کم می کند. در این مطالعه شاخص های گیاهی NDVI، TSAVI1 و RVI نیز دارای ضرائب همبستگی بالایی (78/0، 77/0 و 76/0) بودند.
    کلیدواژگان: داده ماهواره، پناهگاه حیات وحش موته، شاخص گیاهی، ضریب خاک، درصد پوشش گیاهی
  • هادی بهمنی، ایرج عطایی، عقیل مرادمند جلالی صفحات 55-64
    یکی از مهم ترین مباحث در مدیریت جنگل، حفظ و توسعه تنوع زیستی می باشد. اندازه گیری تنوع زیستی از کارهای بسیار سخت، وقت گیر و پرهزینه است و در این زمینه دستورالعمل مدون و قالب بندی شده ای برای اندازه گیری تنوع زیستی وجود ندارد. این مطالعه به منظور حفاظت از تنوع زیستی در بخشی ازجنگل دارابکلا به مساحت 280 هکتار با اندازه گیری تنوع گیاهان چوبی در دو جهت جغرافیایی شمالی و جنوبی صورت گرفته است. تعداد 18 قطعه نمونه با روش نمونه برداری تصادفی و با سطح نمونه 1000 متر مربع به صورت دایره ای پیاده شد و مقادیر تنوع گونه ای با استفاده از شاخص های سیمپسون، شانون وینر و غنای گونه ای با استفاده از شاخص های مارگالف، منهنیک و یکنواختی به وسیله شاخص های پیت و هیل برای هر یک از پلات ها محاسبه شد. بالاترین مقادیر تنوع گونه ای، غنای گونه ای و یکنواختی در جهت های شمالی و جنوبی به ترتیب مربوط به شاخص های شانون وینر، شاخص مارگالف و شاخص هیل می باشد. نتایج نشان داد که شاخص های تنوع گونه ای در جهت شمالی بیشتر از جهت جنوبی به دست آمده ولی در مورد شاخص غنای گونه ای این دو جهت تقریبا برابر بوده است و در مورد شاخص یکنواختی شاخص پیت در جهت شمالی و شاخص هیل در جهت جنوبی بیشتر شده است. همچنین نتایج نشان داد که شاخص های تنوع گونه ای و یکنواختی با یکدیگر همبستگی معنی داری دارند ولی بین شاخص های غنای گونه ای و یکنواختی اکثرا همبستگی وجود نداشت، در نتیجه تاثیر شاخص های یکنواختی در مقایسه با غنا در افزایش تنوع زیستی بیشتر است.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، شاخص تنوع، شاخص غنا، شاخص یکنواختی، جنگل دارابکلا
  • شیلا صفاییان، زهرا مقدم، هدایت حسینی، اکبر اسماعیلی صفحات 65-74
    در تالاب انزلی تحقیقی روی مقاومت آنتی بیوتیکی درباکتری های گرم منفی جدا شده از روده ماهیان کپور وحشی انجام یافت.
    در مجموع 126 باکتری گرم منفی از روده ماهیان جدا شده و میزان مقاومت باکتری ها نسبت به 6 آنتی بیوتیک: آمپی سیلین (AM 10 میکروگرم). استرپتومایسین(S 30 میکروگرم). تتراسایکلین(T 30 میکروگرم). کلرامفنیکل(C 30 میکروگرم). جنتامایسین(GM 10 میکروگرم). آمیکاسین(AK 30 میکروگرم) سنجیده شد. نتایج نشان داد که باکتری های گرم منفی نسبت به آنتی بیوتیک های: آمپی سیلین(5/93%)، استرپتومایسین(15/51%)، تتراسایکین (5/46%) دارای مقاومت بالایی بودند، همچنین مقاومت این باکتری ها نسبت به کلرامفنیکل (15/12%) نسبتا پایین است و نیز شواهد فقدان مقاومت باکتری های گرم منفی را نسبت به آنتی بیوتیک های جنتامایسین وآمیکاسین(0%) نشان داد. با بررسی میزان مقاومت باکتری ها به چند آنتی بیوتیک مشخص شد که 80% از باکتری های جدا شده از روده ماهیان نسبت به آنتی بیوتیک های مصرفی چند مقاومتی هستند.
    تحقیقات نشان می دهد که مصرف آنتی بیوتیک ها در صنعت دام پروری، آبزی پروری و همچنین مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها در محیط توانسته است مشکلات زیست محیطی از قبیل مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها را در محیط زیست ایجاد نماید. این تحقیق که برای اولین بار در تالاب انزلی بر روی میزان مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های گرم منفی جدا شده از دستگاه گوارش ماهیان کپور وحشی صورت گرفته، نشان می دهد که در مجموع باکتری های گرم منفی مقاوم به آنتی بیوتیک ها در تالاب انزلی درصد بالایی دارد.
    کلیدواژگان: باکتری های گرم منفی، مقاومت آنتی بیوتیکی، کپور وحشی، تالاب انزلی
  • جواد یوسفی، حبیب الله یونسی صفحات 75-84
    در شهر زاهدان روزانه حدود 800 کیلوگرم خاک اره تولید شده در کارگاه های چوب بری، استفاده ای نداشته و دور ریخته می شود. هدف از مطالعه حاضر استفاده مجدد از این پسماند های سودمند جهت بهینه سازی نسبت کربن به نیتروژن (C/N)، جلوگیری از خروج نیتروژن از توده و بررسی اثر خاک اره بر محتوای رطوبت توده هاست.
    4 توده زباله تهیه و یک توده به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. به سه توده دیگر میزان 16، 32 و 70 درصد خاک اره افزوده شد. هفته ای یک بار از توده ها نمونه برداری به عمل آمد و نسبت C/N، میزان رطوبت، کربن و نیتروژن آن ها سنجیده شد.
    میزان کاهش رطوبت در تیمار شاهد 33٪ و در تیمار های 16، 32 و 70 به ترتیب 15، 15 و 10٪ بوده است. با افزودن خاک اره میزان از دست رفتن رطوبت توده ها کاهش یافت که این مسئله در مناطق گرم و خشک که با کمبود آب مواجه هستند، بسیار حایز اهمیت می باشد. میزان بهینه نسبت C/N در تیمار 16% مشاهده شد و از دست رفتن نیتروژن با افزودن خاک اره کاهش یافت. میزان کاهش نیتروژن در تیمار شاهد، 16٪، 32٪ و 70٪ به ترتیب 30، 7، 7 و 15٪ بوده است. حداکثر میزان نیتروژن در توده رسیده نیز در تیمار 16% مشاهده گردید.
    بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت خاک اره می تواند سبب حفظ رطوبت و نیتروژن توده های کمپوست گردد و نسبت نامطلوب و پایین C/N اولیه را بهبود بخشد. تیمار 16% اثر مناسب تری را بر روی فرایند و کیفیت کمپوست نسبت به سایر تیمار های مورد آزمایش نشان داد.
    کلیدواژگان: کمپوست، خاک اره، نسبت C، N، رطوبت، محتوای نیتروژن
  • سید مسعود منوری، قاسمعلی عمرانی، فاطمه علی اوسطی* صفحات 85-96
    مناطق شهری امروزه با مشکلات فزاینده ای در رابطه با مدیریت مواد زاید جامد مواجه هستند. افزایش نرخ تولید مواد زاید منجر به بروز معضلات بهداشتی و زیست محیطی شده و نگرانی های عموم را در پی داشته است. با توجه به این که دفن بهداشتی در حال حاضر کاربردی ترین روش در مدیریت مواد زاید است قرارگیری محل دفن در موقعیتی مناسب اهمیت بسیاری دارد. همچنین ارزشیابی محل های دفن در حال استفاده رویکردی مناسب جهت شناسایی و به حداقل رساندن مشکلات آن ها می باشد. روش های متعددی که در این زمینه وجود دارد هر کدام جنبه ها و معیارهای متفاوتی را در نظر می گیرند. در این پژوهش از روش غربال منطقه ای و محلی در ارزشیابی محل دفن مواد زاید کرج به منظور بررسی مشکلات آن استفاده شده است. در این روش سه عامل اصلی شرایط طبیعی، کاربری و عوامل اقتصادی در دو مقیاس منطقه ای و محلی ارزیابی می شوند. ابتدا نقشه های مورد نیاز در مرحله ارزشیابی منطقه ای در سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه و داده های مکانی تجزیه و تحلیل گردید و نقشه تناسب نهایی به دست آمد که طبق آن مساحت مکان های با ارزش نامناسب 8/142915 هکتار، متوسط 3/5089 هکتار و مناسب 9/4046 هکتار و میزان تناسب محل نامناسب می باشد. در نهایت محل دفن در مقیاس محلی با استفاده از روش وزن و امتیازدهی مورد بررسی قرار گرفت و میزان تناسب آن متوسط ارزشیابی شد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی محل دفن مواد زاید جامد، روش غربال منطقه ای و محلی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • علیرضا شکوه، ادوین صفری، سید حسین هاشمی صفحات 97-105
    در این تحقیق شیرابه با سن بالا حاصل از محل دفن زباله و شیرابه سالن های دریافت و تخمیر کارخانه کمپوست با سن پایین شهر مشهد مورد بررسی قرار گرفت. دو نوبت نمونه برداری در بهار و تابستان سال 1385 انجام و پارامترهای اکسیژن خواهی بیوشیمیایی، اکسیژن خواهی شیمیایی، کل جامدات محلول، کل جامدات معلق، نیتروژن نیتراتی، نیتروژن آمونیاکی، فسفات، کلراید و pH به همراه غلظت 10 فلز کادمیوم، کبالت، کروم، مس، آهن، جیوه، منگنز، نیکل، سرب و روی در شیرابه اندازه گیری شد.
    متوسط غلظت اکسیژن خواهی شیمیایی، نیتروژن نیتراتی و نیتروژن آمونیاکی در نمونه های شیرابه محل دفن، سالن دریافت و سالن تخمیر کارخانه کمپوست به ترتیب 17418، 50512 و 91168 میلی گرم بر لیتر، 34/2، 40/25 و 97/25 میلی گرم بر لیتر و 78/658، 89/570 و 89/633 میلی گرم بر لیتر به دست آمد.
    نتایج به دست آمده نشان داد شیرابه تولیدی در محل های دفن تهران و مشهد و کارخانه کمپوست مشهد مواد آلی بسیار بیشتری نسبت به شیرابه محل های دفن در دیگر کشورها دارند. نسبت BOD5/COD که نشان دهنده تجزیه پذیری بیولوژیکی مواد آلی می باشد، در شیرابه محل دفن و سالن های دریافت و تخمیر به ترتیب 44/0، 51/0 و 55/0 به دست آمد که نشان دهنده موثر بودن استفاده از روش های تصفیه بیولوژیکی برای هر سه نوع شیرابه می باشد. غلظت فلزات سنگین در شیرابه محل دفن زیر حد استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست بود. ولی غلظت برخی فلزات سنگین از جمله آهن، روی و منگنز در شیرابه سالن دریافت و سالن تخمیر فراتر از حد استاندارد محیط زیست می باشد. نتایج آنالیز شیرابه محل دفن و سالن های کمپوست مشهد بیانگر آن است که برای دستیابی به استانداردهای تخلیه فاضلاب به آب های سطحی، چاه جذبی و یا استفاده برای مصارف کشاورزی و آبیاری نیاز به کارگیری ترکیبی از روش های فیزیکی- شیمیایی و بیولوژیکی می باشد.
    کلیدواژگان: محل دفن، کمپوست، شیرابه، کیفیت شیرابه
  • صفحات 107-117
    زمینه و هدف
    این تحقیق، بررسی رضایت مندی کودکان از فضاهای باز مجتمع های مسکونی در قالب یک مدل علی است.
    روش تحقیق: پژوهش حاضر از نوع همبستگی طرح مدلیابی روابط ساختاری می باشد که147 نفر از والدین ساکن در مجتمع های مسکونی شهرک شهید فلاحی و شهرک امید تهران به شیوه خوشه ایتصادفی انتخاب شدند تا 57 سوال پرسشنامه مربوط به دیدگاه والدین در فضاهای باز مجتمع های مسکونی را پاسخ دهند. روایی ابزار مورد بررسی از روش محتوایی و سازه مورد مطالعه نشان داد که ابزار دارای روایی مناسبی است. همچنین میزان پایایی این ابزار با استفاده از روش آلفای کرونباخ 954/0=α به دست آمده است. با استفاده از روش تحلیل مسیر و رگرسیون و تعیین اثرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرها بر آموزش پذیری فضاهای باز مجتمع های مسکونی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که عوامل برای رضایت مندی کودکان از فضاهای باز در مجتمع های مسکونی به تبعیت از روابط مستقیم و غیرمستقیم صورت می پذیرد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که، متغیر های عوامل طبیعی (پوشش گیاهی)، فرم فضا و ارگونومی به طور مستقیم در رضایت مندی کودکان در فضاهای باز مجتمع های مسکونی تاثیر دارند و متغیر های انعطاف پذیری وسایل بازی کودکان، عوامل محرک بصری به طور غیرمستقیم بر رضایت مندی کودکان در فضاهای باز مجتمع های مسکونی تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: مدلیابی ساختاری، رضایت مندی، عوامل طبیعی(پوشش گیاهی)، فضاهای باز، مجتمع های مسکونی
  • حمید ماجدی، حسین امجد، هومن بهمن پور صفحات 119-132
    باغ مشیرالممالک به وسعت هجده هزار متر مربع یکی از باغ های خرم واقع در شمال غرب یزد در اواسط دوره قاجاریه بوده که توسط میرزافتح الله خان مشیرالممالک بنا گردیده است. این باغ دارای آب انبار، اصطبل، بارانداز، انبار، باغچه های گل کاری و سبزی کاری شده، حمام، کوشک، اندرونی، بیرونی، نارنجستان، پارکینگ و غیره بوده که متاسفانه پس از انقلاب بر اثر مهاجرت وارثان باغ به خارج از کشور به صورت متروکه در آمده و بسیاری از ساختمان های با ارزش آن تخریب یا برای یافتن گنج به نابودی کشیده شد. هدف اصلی در این تحقیق، باز زنده سازی فضاها و کاربری های موجود در این باغ با بهره گیری از الگوهای معماری و طراحی بومی و سنتی است.
    در این تحقیق از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. نوع تحقیق توصیفی – تحلیلی می باشد. در قسمت باززنده سازی از الگوهای رایج داخلی و خارجی با تطبیق اصول معماری ایرانی و اسلامی بهره گرفته شده است. همچنین در بخش مطالعات میدانی از دوربین های عکاسی Canon powershot S5 IS، Olympus C160؛ متر و... استفاده شده است.
    به جز ساختمان مرکزی دیگر ساختمان های باغ پی نداشته و شاخص ترین مصالح به کار رفته در بنا خشت بوده است. آب شرب باغ در گذشته از قنات باغ تامین می شده ولی امروزه از طریق سیستم آبرسانی شهری تامین می شود. درختان این باغ در گذشته بیشتر از نوع مثمر مانند انجیر، انگور، سیب و... بوده ولی اخیرا گیاهان دیگری از جمله زیتون، خرمالو و مرکبات به ترکیب گیاهی باغ اضافه شده است.
    کاربرد عناصری از قبیل سبزه، آب و گیاه که در باغ سازی ایران قدیم، شاکله اصلی باغ را تشکیل می داده اند، پس از باززنده سازی در باغ مشیرالممالک به خوبی مشاهده می شود که نشانگر رابطه معماری با طبیعت در ایران قدیم و کنونی است. شفافیت، ارتباط فضاها، سازمان دهی فضاها، پیوستگی فضاها، هندسه و تناسبات به کار رفته در این باغ، همگی بیانگر تفکر و تعقل در سبک باغ سازی ایرانی است که عالمانه و آگاهانه به دنبال آسایش جسمانی و روحانی انسانی است که بی قرار در پی آرامش است.
    کلیدواژگان: مشیرالممالک، هتل باغ، باغ تاریخی، باز زنده سازی
|
  • Majid Abbaspour, Amir Hossein Javid, Avin Habibi Pages 1-11
    Background And Objective
    Rivers are one of the most important water resources with a wide scope of applications. On the other hand, any entrance of polluting items into rivers may cause different physical and chemical changes. Therefore it is necessary to have a good knowledge of these parameters and changing process of them. Meanwhile Khersan River is one of the greatest headbranch of Karoon as the most important of State’s rivers. This is due to supplying of major part of required water for civil, rural, agricultural purposes. The present paper intends to specify any physical and chemical parameters of Khersan River (including Nitrate, Phosphate, Liquid oxygen, Biochemical Oxygen demand, Temperature & pH). It is accompanied with a study of annual changes of it. Since there was not a real research on Khersan River with such dimensions, therefore it could be useful in the field of different applications most of which is dam construction on the concerned river.
    Method
    In order to perform some physical and chemical tests, we performed 12 steps of sampling on monthly basis. All water samples belonged to 6 stations through the river way. We applied standard sampling method and test procedures. Findings and
    Discussion
    According to the findings, there is maximum rate of water temperature changes at concerned stations through July & August. Therefore it may find a reducing process and minimum rate in February as well. pH rate of water was in optimized scope in all stations and through all months of the year (6.5-9.5 mg/liter). It was at minimum rate at all stations through the September & October. The quantity of liquid oxygen in water was in optimized scope (more than 5 mg/liter) in all stations and all months of the year. Then it may reach to the minimum rate through July & August and then to its maximum amount in winters. Biochemical oxygen demand of water had the maximum rate at station No. 1 in the middle of October. Generally we had biochemical oxygen demand more than permitted maximum rate. The process of nitrate changes in all stations was in optimized scope in all months of the year.
    Conclusion
    Any agricultural activities and distribution of agricultural lands besides this river and also presence of neighboring villages and civil areas, have great roles in pollution of the river water.
    Keywords: Khersan, Physical, Chemical Parameters, Water
  • Reza Alizadeh, Parvin Nasiri Pages 13-18
    Finding a new method for storage of huge amount of hydrogen gas with the proper safety manners for using in vehicles and other equipments has attracted the environmental and energy researching centers attention. In this research by using molecular dynamics simulation the adsorption isotherms of molecular hydrogen on FeTi nano particles system and Single-Walled Carbon Nanotube (SWCN) at several temperatures ranging from 60 to 100 K by calculation of Adsorption coverage. Iso steric heat, and binding energy were studied at different temperatures and pressures. The amount of Hydrogen adsorbed at the pressure: 10 MPa and temperature: 60 K for the first layer on the FeTi nano particles was gained between0.28 to 0.35 and inside the SWNT in highest chosen diagonal was 0.008. Consequently the FeTi nano particles can be used as a new and suitable material in order to storage the hydrogen gas in fuel cells.
    Keywords: Hydrogen storage, SWNT, Adsorption, Isotherm, simulation, Molecular Dynamic
  • Hassan Jamali Armandi, Shayan Shamohammadi Pages 19-29
    Objective

    The purpose of this research is the effect of initial concentration of lead absorbed on the equilibrium time by active carbon.

    Materials And Methods

    The study of granular activated carbon (GAC) of the raw material is wood w. For experimental, Absorption kinetics of initial concentration 1 to 500 mg L-1 was used and measuring the remaining concentration absorbed by atomic absorption (Model 220 AA company varian Australia) was performed.

    Results

    Process adsorption equilibrium reached at 45, 60, 75, 90, 75, 70 and 60 min for initial lead concentration of 1, 10, 20, 50, 100, 200 and 500 mg L-1. Study equilibrium time at varied concentrations showed that decreased equilibrium time with decreasing initial lead concentration from 50 to 1 mg L-1. Efficiency adsorption increased while the initial lead concentration decreased from 500 to 1 mg L-1. The maximum percent adsorption of lead was found to be %99.7 at initial lead concentration of 1 mg L-1. The experimental data were fitted using two adsorption kinetic models, the Ho et al. (1996) and Lagergren (1893) models. Results showed that lead ions adsorption followed adsorption model of Ho et al. (1996). Also, fitting Langmuir and Freunlich adsorption isotherm models on experimental data showed that Freundlich model described experimental data in a better way.

    Keywords: Adsorption, Isotherm, Kinetic, Lead, activated carbon
  • Azadeh Salehi, Masoud Tabari Kocheksaraei Pages 31-41
    The simplest and most economical technique to reduce CO2 of atmosphere and climate regulation is carbon sequestration in plant and soil by development of vegetation and green space. Impact of afforestation and soil fertility on soil carbon sequestration and climate regulation was investigated, in two 15-year old stands of needle-leaved (Pinus eldarica) and broad-leaved (Robinia pseudoacacia) in 2 areas with different irrigation treatments (municipal effluent and well water) and also a control area (without afforestation), in an arid zone (south of Tehran). For this purpose, sample plots (30 m × 30 m) were systematic-randomly chosen in either of both stands. In each sample plot, four soil profiles were dug to take the samples in depths of 0-15, 15-30 and 30-60 cm. In laboratory, soil organic carbon (SOC) content of soil samples was determined by the Walkley–Black method. The results demonstrated that in each stand there was a significant difference (p<0.01) in the amount of soil carbon sequestration between two irrigation treatments (municipal effluent and well water). No significant difference in the amount of soil carbon sequestration of two stands was detected, but each stand sequestered higher carbon content in soil compared to that of in control area. In two studied stands, with increasing of soil carbon content, growth parameters and biomass significantly (p<0.01) were increased. With regard to more average of wood biomass and carbon sequestration and be evergreen of elder pine trees, can say that afforestation of eldar pine in comparison with block locust has more role in decreasing of air pollution and climate regulation.
    Keywords: Climate regulation, Carbon sequestration, Green space, Municipal effluent, Pinus eldarica, Robinia pseudoacacia
  • Vahid Rahdari, Alireza Soffianian, Seyed Jamalaldin Khajaldin, Saedeh Maleki Najfabdai Pages 43-54
    Introduction
    Remote sensing provides the basic data to undertake inventory of land resources specially vegetation mapping.
    Material And Methods
    In this study for producing vegetation cover percentage map in Mouteh wild life sanctuary, IRS-P6, LISS III data was used for June 2006. First geometric and atmospheric correction was done. Vegetation cover sampling was done with 290 plots in heterogeneous cover areas and Data were collected from overall region. Vegetation Indices were produced using satellite image. Simple linear regression was done between plots information and vegetation indices and models were produced for each index and vegetation maps were produced using each index model.
    Results
    Results showed that SAVI index had highest correlation with field sampling equal 0.78 and it was used for vegetation cover percentage mapping. Using SAVI model vegetation cover was classified in four classes: 0-10%, 10-20%, 20-40% and 40%<. Disscusion And
    Conclusions
    Results showed that 10%> and 10-20% crown cover were dominate in region. SAVI index with soil coefficient reduced soil background reflectance effects. In this study NDVI, TSAVI1 and RVI had high correlation (0.77, 0.78 and 0.76).
    Keywords: satellite data, Mouteh wild life sanctuary, Vegetation index, Soil coefficient, vegetation cover percentage
  • Hadi Bahmany, Iraj Ataei, Aghil Moradmand Jalali Pages 55-64
    One of the most important ideas in forest management is maintaining and developing of biodiversity. Biodiversity measuring is one of the most difficult works, time consuming, high cost and in this context; there is not exist comprehensive and standard recipe toward biodiversity measuring. This study has been accomplished in order to preserve of biodiversity in Darabkola forests (area 280 ha) with measuring tree species diversity in two geographic aspects (northern and southern). In order to investigate of tree, eighteen plots (1000 m2), were taken by a systematic random sampling method. Values of species diversity was calculated using Simpson, Shanno - wiener and species richness Margalef, Menhenich and evenness (Pit and Hill) indices at each plot. Species diversity, species richness and evenness indices Value maximum, at north and southern aspects is related to Shanon- Viner, Margalef and Hill indices, respectively. Results indicated that species diversity indices at northern aspect is more than southern aspect, but richness species indices was the same in the both aspects. For northern and southern aspects Pit and Hill indices were higher respectively. Also results indicated that species diversity indices and evenness have significant correlation with together, but there wasn’t a significant correlation within species diversity indices and evenness. As a result, evenness indices have higher effect to increase biodiversity in comparison with richness.
    Keywords: biodiversity, diversity indices, richness indices, evenness indices, Darabkola forest
  • Shila Safaeian, Zahra Moghaddam, Hedayat Hosseiny, Akbar Esmaili Pages 65-74
    Introduction
    A research has been performed on antibiotic's resistance in negative gram bacteria separated of wild common carps intestinal organ.
    Material And Method
    126 negative Gram bacteria have been separated in total and resistance rate of bacteria in relation to 6 Antibiotics are measured: Ampicillin (10 microgram Am), Streptomycin (30 microgram S), Tetracycline (30 microgram T), Chloramphenicol (30 microgram C), Gentamycine (10 microgram GM), Amikacin (30 microgram AK).
    Results And Discussion
    The results showed that negative Gram bacteria in comparison to antibiotic such as Ampicillin (93.5%), Streptomycin (51.15%), Tetracycline (46.5%) had higher resistance. So it showed that such bacteria’s resistance in comparison to Chloramphenicol (12.15%). is relatively low and it showed loss of existence of resistance in negative Gram bacteria in comparison to Gentamycine and Amikacin (0%). Surveying of the resistance rate of bacteria to some antibiotics show that 80% of separated bacteria from fish intestinal organ in comparison to consumption antibiotics are multi-resistance. Research shows that antibiotics consumption in animal is growing and more consumption of antibiotics in environment could cause bioenvironmental problems such as resistance against antibiotics. This research which was done for the first time in Anzali Wetland on Antibiotic resistance rate in negative Gram bacteria separated of wild common carp digestive system shows that negative gram system resistance against antibiotics in Anzali Wetland is high.
    Keywords: Negative Gram Bacteria, Antibiotic Resistance, Wild Common Carp, Anzali Wetland
  • Javad Yousefi, Habibollah Younesi Pages 75-84
    Introduction
    In Zahedan, about 0.8 ton sawdust generates in each day. This sawdust is landfilled despite their good effects on composting process. The aim of the present study was to reuse these serviceable wastes for improving C/N ratio, preventing nitrogen loss from the piles and investigating the effect of sawdust on moisture content of composting piles.
    Methods
    Four composting piles were prepared with 0% (blank), 16%, 32% and 70% sawdust admixture. Once sampling was done in each week and samples were analyzed for the C/N ratio, moisture, nitrogen and carbon content.
    Results
    The percent of decrease in moisture content was 33% in blank treatment, whereas this decrease was 15, 15 and 10% for 16, 32 and 70% respectively. Loss of moisture was decreased with sawdust addition and this is very important for arid and hot area because of water sources shortage. The optimum C/N ratio was observed in 16% treatment and loss of nitrogen was decreased with sawdust addition. The percent of decrease in nitrogen content was 30, 7, 7 and 15% for blank, 16, 32 and 70% respectively. The maximum amount of nitrogen in final piles was observed in 16% treatment.
    Conclusion
    Based on experimental data obtained, it can be concluded that sawdust caused water and nitrogen preservation in composting piles and it also improved undesirable and low initial C/N ratio. 16% treatment was shown more desirable effects on composting process and compost quality among other experimental treatments.
    Keywords: compost, Sawdust, C, N ratio, Moisture, Nitrogen content
  • Seyed Masoud Monavari, Ghasemali Omrani, Fatemeh Aliowsati* Pages 85-96
    In regarding to the adverse impacts of solid waste landfilling in improper places, selection of proper sites according to the criteria and rules has great importance. In this study Karaj solid waste landfill is evaluated with regional and local screening method. For evaluating this site in regional scale 22 km radius from the center of Karaj city was selected. Then regional criteria including distance from surface water, distance from residential centers, water ground depth, geology, etc were studied with producing different layers in geographical information system. In order to inspect these criteria in regional studies; maps were produced from related organizations and centers. After production of basic maps in order to product the final suitability map in regional scale according to the pattern, layers were reclassified with three proper, average and improper class. In the end, final reclassified map was produced. According to this map the mensuration of improper sites is 142915/8 hectare, the mensuration of average sites is 5089/3 hectare and the mensuration of improper sites is 4046/9 hectare and also the landfill suitability is evaluated as improper. For evaluating needed land for studied solid waste landfill, factors like population growth rate, the amount of yearly solid waste, shape and height of the landfill were studied and the mensuration of the site was evaluated as improper. Then the landfill was studied in local scale and the criteria like soil depth, natural land cover of the site and landscape of the site, etc were studied with weight and point method and its suitability was evaluated as average
    Keywords: solid waste landfill, evaluation of solid waste landfill, regional, local screening method, geographical information system
  • Alireza Shokooh, Edvin Safari, Hossein Hashemin Pages 97-105
    The leachate quality of Mashhad landfill and receiving and fermentation units of its composting plant was studied. Samples were taken during spring and summer, 2006. BOD, COD, TDS, TSS, NO3-N¯, NH4-N+, PO4 3-, Cl¯, pH, as well 10heavy metals Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, and Zn analysis in the samples. Mean COD, NO3¯N¯, and NH4-N+ in landfill, receiving and fermentation units samples were obtained 17418, 50512, 91168 mg COD/l and 2.34, 25.40, 25.97 mg NO3-N¯/l, and 658.78, 570.89, 633.89 mg NH4-N+/l, respectively. The quality of leachate samples compared with Leachate of Tehran landfill and landfills in USA, Germany, Spain, Taiwan, Hong Kong, and Kuwait. The results showed the leachate of Tehran and Mashhad landfills and the composting plant have more organic materials than the other countries. BOD5/COD that shows biodegradability of organic matters was 0.44, 0.51, and 0.55 in the leachate of landfill, receiving and fermentation units, respectively. It means biological treatment can be useful for all of them. Heavy metals concentrations were under national effluent standard in the landfill leachate. But the concentration of Fe, Zn and Mn were above the standard in the leachate of receiving and fermentation units. The results showed that it is possible to meet the national standard by using a combination of physical- chemical and biological treatment methods.
    Keywords: landfill, waste age, compost, leachate, heavy metals
  • Pages 107-117
    Aim
    The aim of this research is the study of the role of children satisfaction of open spaces in residential in the form of causal model.
    Methods
    This research method is correction study with the design on the structural model relation. 147 parents settling in Shahid Fallahi and Omid complexes in Tehran, were selected by Random cluster Sampling. They were asked to cite their own believes on open-spaced complexes included in the 57 questionnaires. Validity of the Instrument Calculated by Content method and the understudying constructs showed that the instrument had a proper validity. Also, reliability ratio of instrument was calculated approximately α =0.954. Direct and indirect effects of variables on satisfaction of residential complexes of open space were calculated through path analysis and regression methods.
    Results
    Results showed that the factors to satisfaction of residing children in residential complexes to follow the direct and indirect relationships.
    Conclusion
    Variables such as natural factors (herbal covering), Space form, Ergonomics have direct effect on children satisfaction of residential open space, and the other variables like flexibility child's play tools, visual stimuli factors have indirect effects on the children satisfaction of residential open space.
    Keywords: Structural Equation, satisfaction, Natural factors, open space, Residential complexes
  • Hamid Majedi, Hossein Amjad, Hooman Bahmanpour Pages 119-132
    Introduction
    Due to spectacular geographical location, the Province of Yazd, located in the center of Iran, it has been in the center of attention since long ago. It is considered one of the driest provinces in Iran with hot and dry climate, and annual average precipitation of 50-100ml. The day and night temperature varies between 11.9 to 20.7 degrees of Celsius. The special climate in Yazd has resulted in beautiful gardens such as, Moshir – o – Almamalek Garden, which is one the most famous and beautiful gardens in Yazd. It is 18000m2 in area and is located in the north-west of Yazd. It was established by Mirza Fathollah Khan, Moshir – o – Almamalek in Ghajar era. He was in charge of collecting tax in Yazd and when the Governor was absent, he took up the responsibilities. As the elderly people from Yazd say, Yazd was controlled from his residence, i.e., Moshir – o – Almamalek Garden.
    Material And Method
    Literature review and field study were used in this study. This study is descriptive analytical. Through the restoration of the place, current national and international patterns along with Iranian Islamic architectural concepts were used. Cameras like Cannon Power shot S5 IS and Olympus 160 were utilized during the field study.
    Result
    Except the central building, the other buildings lack foundation. The most preeminent material used is mud-bricks. In the past, drinking water was supplied by subterranean canals (ghanat). It is now, however, supplied by the city water system. The trees in the garden would be fruit bearing, e.g. fig, vine, apple, etc. Other plants such as olive, persimmon, and citrus have recently been cultivated.
    Discussion
    Using elements such as grass, water, and plants during restoration, which constitute the main elements of ancient Iranian architecture, is vividly observable. This demonstrates the relation between the nature and architecture in the present and past Iran. Transparency, space linkage, organized spaces, space integration, geometry, and symmetry implemented in the garden reflect thought and rationalization in the Iranian garden establishment, which intentionally and consciously pursued physical and spiritual peace for human looking for tranquility.
    Keywords: Moshir – o – almamalek_Hotel Garden_Historic Garden_Revitalization