فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بابک شمشیری، شهرزاد شاه سنی صفحات 7-28
    هدف این پژوهش بررسی و تجزیه و تحلیل محتوای کتابهای دین وزندگی دوره دبیرستان براساس میزان توجه به مولفه های وحدت اسلامی است. رویکرد این پژوهش، رویکرد ترکیبی کمی و کیفی و ابزار اندازه گیری، اسنادی (مراجعه به کتابهای بینش دینی دوره دبیرستان) و روش جمع آوری داده ها روش تحلیل محتوا است. یافته های به دست آمده در این پژوهش، حکایت از این دارند که مولفه های وحدت اسلامی در کتابهای دین و زندگی عبارتند از: اصول دین مشترک، فروع دین مشترک آداب و آیین های مشترک، اخلاق اسلامی و بالاخره تاریخ مشترک. در مجموع یافته ها نشان می دهند که تنها برخی مولفه های مربوط به وحدت اسلامی در کتابهای دین و زندگی دوره دبیرستان مطرح شده اند. پیشنهاد می شود که کتابهای درسی دوره متوسطه از جهت برخورداری از مولفه های وحدت اسلامی مورد تجدید نظر قرارگیرند وبخشهایی جهت آشنایی بیشتر متربیان شیعه با مذاهب دیگر به کتابهای درسی اضافه گردند.
    کلیدواژگان: وحدت اسلامی، کتابهای دین و زندگی دوره دبیرستان، تحلیل محتوا، جهان اسلام
  • آمنه بختیار نصرآبادی، حسنعلی بختیار نصرآبادی، مریم انصاری صفحات 29-49
    مقاله حاضر در صدد است با تحلیل زیباشناختی فضاهای آموزشی پیش فرض هایی را برای طراحی ارائه دهد که بتواند با توجه به مبانی زیبایی شناسی اسلامی، قابلیت هایی در فضاهای آموزشی ایجاد نماید که فرایندهای ادراک، احساس، خردورزی و رفتارهای فراگیران را در جهت پویایی و غایتمندی انسان مسلمان قرار دهد. روش تحقیق به صورت تحلیلی-استنباطی است که با استفاده از متون و تحلیل دیدگاه ها و تجربه های موجود صورت گرفته است. نتایج نشان داد این امکان وجود دارد که با توجه به قابلیت های زیبایی شناسی محیط های آموزشی، بتوان فضاهایی را طراحی کرد که پتانسیل های موجود را در افراد شکوفا سازد و دامنه ای از ویژگی های زیبایی شناختی را برای فراگیران به ارمغان آورد، که بتواند هماهنگی، آرامش، قدرتمندی، دلپذیری، پراحساسی و گیرایی در آنان ایجاد کند. بر این مبنا اصول زیبایی شناسی اسلامی هدفمندی زندگی، جوشش اجتماعی و همراهی علم و دانایی را با جستجوگری در فضاهای آموزشی در نظر گرفته است.
    کلیدواژگان: مولفه ها، زیبایی شناختی، فضاهای آموزشی، معماری ایرانی، اسلامی
  • محمد شریف طاهر پور، محمدرضا شرفی، خسرو باقری، جهانگیر مسعودی صفحات 51-73
    هدف این پژوهش، تبیین مبانی انسان شناختی اخلاق جنسی در اسلام، با روش توصیفی – تحلیلی است.
    از دیدگاه اسلام، انسان غریزه صرف و حیوانی کامجو نیست تا همه چیز او را به کامجوئی از غریزه جنسی و آزادی در ارضاء آن فروبکاهیم، بلکه انسان در کنار غریزه جنسی که وجه مشترک انسان و حیوان است، از فطرت نیز برخوردار است.
    بنابراین، در انسان شناسی اسلامی، انسان دارای سه روح نباتی، حیوانی و فطری است.
    بر این اساس، مبانی انسان شناختی موثر در اخلاق جنسی عبارتند از: غریزه جنسی، فطرت الهی، کرامت، اندیشه ورزی، اصالت روح، قابلیت تکامل نفس، اختیار و انتخاب آگاهانه، حب ذات، چند ساحتی بودن انسان، هویت جمعی و ضعف.
    به این ترتیب، اخلاق جنسی نیز ریشه در روح فطری و انسانی انسان دارد و به تبع همین فطرت است که ما می توانیم از اصول و ارزش های اخلاقی همچون سرکوب نکردن غریزه جنسی، اعتدال، شکوفایی فطرت الهی، حفظ کرامت ذاتی انسان، حفظ کرامت انسانی زنان، عمل به فرامین الهی، مصونیت اخلاقی، کسب بینش صحیح، رعایت اعتدال، تکامل روحی و روانی، اصالت روابط عاطفی، ارتقاء معنویت، رفتار جنسی مسئولانه، تدرج و تمکن، ازدواج آزادانه و آگاهانه، دگر خواهی، محبت، رشد متوازن و متعادل، تحکیم هویت جمعی، کنترل رفتار جنسی، به رسمیت شناختن هویت فردی، تخفیف حکم، مدارا و مسامحت صحبت کنیم.
    کلیدواژگان: مبانی انسان شناختی، اصول، اخلاق جنسی
  • علی نقی فقیهی صفحات 75-101
    هدف مقاله تبیین نگاه تربیتی به روابط عاطفی همسران در آموزه های دینی و روش پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی می باشد.
    بر این اساس، برخی از آموزه های دینی در قلمرو توانمندی های زوجین در زمینه روابط عاطفی آنان، توصیف محتوایی شده و آثار تربیتی روابط عاطفی موثر بین همسران بررسی گردیده است.
    نتیجه بررسی ها گویای آن است که از جمله مهم ترین توانمندی های عاطفی همسران در سطح شناختی و نگرشی، مثبت نگری و حسن ظن و داشتن نگرشی نعمتی به وجود همسر است و در سطح رفتاری و عملکردی، برخورد محبت آمیز با همسر و داشتن رابطه زناشوئی مناسب و لذت بخش می باشد. توانمندی های عاطفی ذکر شده در صورت شکوفا شدن می توانند تاثیرات عمیقی بر روابط عاطفی همسران داشته و در نتیجه آثار تربیتی مثبتی از جمله خوش اخلاقی، قدرت کنترل خشم، پرهیز از مراء و جدال و تقویت رابطه با خدا و عشق به پروردگار را بر هر یک از آن ها، بر جای بگذارد.
    کلیدواژگان: روابط همسران، توانمندی های عاطفی، نقش تربیتی، فطرت، آموزه های دینی
  • جواد مداحی*، سیدعلی حسینی زاده صفحات 103-121
    پژوهش حاضر با هدف استخراج روش های پرورش تفکرخلاق در روایات با رویکرد تحلیل متن صورت گرفته است. درابتدا به تحلیل مفهومی تفکر خلاق در متون اسلامی بطور خاص و روانشناسی معاصر بطورعام پرداخته شده و روش های ذیل برای پرورش تفکر خلاق در سیره معصومان(ع) استخراج گردیده است که عبارتنداز: روش پرسشگری، استقلال فکری، تشبیه معقول به محسوس، تجدید سازمان تفکر، گفتگو ومذاکره علمی ومشاهده کنجکاوانه طبیعت.
    کلیدواژگان: تفکر خلاق، خلاقیت، سیره معصومان، پرورش تفکر
  • حمید مسعودی، محسن نوغانی صفحات 123-144
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر اردوی راهیان نور بر نگرش رفتاری و شناختی دانشجویان است. پژوهشگران تلاش می کنند با استفاده از روش مطالعه پانل، به بررسی این موضوع بپردازند که آیا نگرش دانشجویان نسبت به شهادت قبل و بعد از اردوی راهیان نور متفاوت است یا خیر؟ جامعه آماری، دانشجویان حاضر در اردوی راهیان نور سال 1389 دانشگاه فردوسی مشهد بوده و پژوهشگران جامعه را بصورت تمام شماری مورد بررسی قرار داده اند. در روش پژوهش پانل 300 نفر از دانشجویان یک بار قبل و یک بار بعد از اردو مورد مطالعه قرار گرفته اند. داده ها پس از گردآوری، ویرایش و کدگذاری مجدد وارد نرم افزار SPSS شده و توصیفات آماری، آزمون ویلکاکسون و آزمون مقایسه میانگین در دو گروه همبسته صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد، نگرش شناختی و رفتاری دانشجویان نسبت به مقوله شهادت قبل و بعد از اردو با یکدیگر تفاوت معناداری دارد. در مورد نگرش پاسخگویان به اردو نیز تفاوت معناداری قبل و بعد از اردو مشاهده شده است. در نهایت با کنترل متغیرهای مستقل تفاوت معناداری در هر سه شاخص مشاهده نشده است. در نتیجه، حضور در اردوی راهیان نور نگرش رفتاری و شناختی به شهادت و نگرش به اردو را تحت تاثیر خود قرار داده است.
    کلیدواژگان: راهیان نور، شهید، شهادت، تغییر نگرش، مطالعه پنل
  • حسن ملکی، یاسر ملکی صفحات 145-169
    هدف این نوشتارتبیین مناسبات دنیا و آخرت و تعیین دلالت های تربیتیآن است.
    این رویکرد می تواند نگریستن به رابطه دنیا و آخرت و تنظیم عملکرد و رفتارهای فردی و اجتماعی درجهت حیات طیبه را نحت تاثیر قرار دهد.
    برای تبیین چگونگی نسبت دنیا و آخرت، ماهیت این دو، مورد بررسی قرار گرفت و آشکارگردیدکه دنیا و آخرت از یکدیگر قابل تفکیک و تجزیه نیستند. جدا انگاری زمانی به وجود می آید که ماهیت اصلی حیات دنیوی و اخروی شناخته نشود. برای تبیین چگونگی حرکت دردنیا و نایل شدن به حیات طیبه نیز با توجه به تجزیه و تحلیل سوال نخست، اصولی معین شد. نگرش صحیح به دنیا، باور به برتری آخرت بر دنیا، نیرومندسازی اراده، تقویت حس کرامت و محاسبه خود اهم اصول مورد نظر است. برای استنتاج دلالت های تربیتی از روش توصیفی، تحلیلی استفاده شد و بوسیله استدلال عقلی دلالت هایی تعیین گردید. چند هدف تربیتی از قبیل: شناساندن ماهیت دنیا به افراد، توانایی عمران و آباد کردن دنیا، آگاه شدن از رابطه حقیقی دنیا وآخرت، تقویت روحیه صبر و پایداری و یادگیری سبک زندگی اهم هدف های تربیتی را تشکیل می دهد. درپایان مقاله نیز پیشنهاد های کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دنیا، آخرت، دنیای ممدوح، دنیای مذموم، دلالت تربیتی
  • فاطمه وجدانی، محسن ایمانی، رضا اکبریان، علیرضا صادق زاده قمصری صفحات 171-191
    تربیت اخلاقی بخش های مختلفی هم چون، ارتقای معرفتی، تعالی عاطفی- انگیزشی، تقویت اراده و شکل دهی ملکات فاضله اخلاقی دارد. در این میان، تحکیم مبانی معرفتی از جایگاه پایه ای برخوردار است و اصلاح سایر مولفه ها نیز بدون اصلاح شناخت های متربی امکان پذیر نمی باشد. برای معرفت بخشی کارآمدتر متربیان، می توان از روش قرآن برای تعلیم و تفهیم مطالب بهره جست؛ روشی که می توان آن را، روش «تبیین» نامید. این پژوهش، تحقیقی کاربردی است که با رویکرد درون دینی و با شیوه تحلیل آیات مربوطه از قرآن کریم انجام گرفت تا ابعاد و مولفه های شیوه «تبیین» –تبیین کننده، شیوه تبیین و مخاطب - روشن شود. سپس کاربرد این شیوه در تربیت اخلاقی تشریح شد و بر اساس یافته ها، وضع موجود برنامه های تربیت اخلاقی کشور مورد بررسی آسیب شناسانه قرار گرفت و مشخص شد که تمام مولفه های مورد نظر(محتوای کتب درسی، روش تدریس، شیوه های ارزشیابی و مهارت های مربی) از شیوه تربیتی تبیین فاصله زیادی دارند. در نهایت پیشنهاداتی کاربردی جهت تغییر و اصلاح روش های تربیتی موجود و جایگزین نمودن آن با روش قرآنی تبیین، برای دو نظام رسمی و غیر رسمی تربیت اخلاقی، به تفکیک مطرح گردید.
    کلیدواژگان: تبیین، قرآن کریم، تربیت اخلاقی، علامه طباطبایی
|
  • Babak Shamshiri, Shahrzad Shah Sonni Pages 7-28
    The aim of this study is to investigate and analyze the content of the ‘Religion and Life’ secondary school textbook with regard to Islamic unity parameters. The approach in this study is mixed method approach and the measurement instrument is documentary (high school books for the course of religion and life) and the date collection is content analysis. The findings indicate that the Islamic unity parameters are as follows: common fundamentals of religion, common secondary principles of religion, common customs, Islamic morality, and common history. The research shows that only some of the Islamic unity parameters are discussed in these books. It is suggested that these books be reconsider for the inclusion of some of the parameters which would make Shiite students more familiar with other Islamic sects.
    Keywords: Allame Tabatabaee views, the kinds of sciences, acquired science, educational implication, Islamic education, foundation of education, curriculum
  • Ameneh Bakhtiar Nasrabadi, Hasanali Bakhtiari Nasrabadi, Maryam Ansari Pages 29-49
    The present article is an attempt to investigate educational space from the viewpoint of aesthetic to find some presuppositions which can make change in educational spaces according to Islamic aestheticism which can, in turn, direct the learners’ behaviors in the process of perception, feeling, thoughtfulness toward dynamism and the final goal of Muslim human. The methodology used is analytic-inferential which uses texts, analysis of views and the experiences. The findings delineated that it is possible, through the capabilities of the educational spaces, to design spaces that can actualize the present potentials of students and bring about a range of aesthetic features which can create harmony, calmness, power, pleasure, spirit, and attraction for students. On such bases, the principles of Islamic aestheticism have taken the goal-orientation of life, social involvement, and accompaniment of science and wisdom along with inquisitiveness in educational spaces into consideration
    Keywords: parameters, aestheticism, educational spaces, Islamic, Iranian architecture
  • Mohammad Sharif Taherpoor, Mohammad Reza Sharafi, Khosro Bagheri, Jahangir Masoudi Pages 51-73
    The aim of this research is to elucidate the anthropological foundations of sexual morality from Islamic perspective using the descriptive-analytic methodology. In this perspective, human is not just the instinct and an enjoyment-seeking animal to be limited to using matrimonial willingness and freedom to satisfaction. But besides the common feature of sexual desire with animals human being does own fetrat (innate tendency). Therefore, human being from the perspective of Islam has three aspects; herbaceous, animal-like and nature aspects. Based on this view the influential anthropological foundations in matrimonial morality are as follows: sexual desire, divine nature, munificence, thoughtfulness, authenticity of spirit, capability of self-evolution, will and conscious selection, self-love, multi-sidedness of human, holistic identity and weakness. Therefore, matrimonial morality roots in nature and human soul through which we can talk about unsuppression of sexual desire, equinox, flourishing of heavenly nature, sustaining innate munificence of human, sustaining women’s munificence, practicing divine commands, moral dignity, acquiring correct insight, observing temperance, spiritual and psychic evolution, authenticity of emotional relations, upgrading spirituality, responsible sexual relations, gradation and affordance, free and conscious marriage, others-love, love, balanced growth, strengthening holistic identity, control of sexual behavior, recognizing personal identity, discounting decree, tolerance, and forbearance.
    Keywords: basics of anthropology, principles, sexual morality
  • Ali Naghi Faqihi Pages 75-101
    The aim of this article is to clarify the educational look at emotional relations of spouses from religious teachings perspective; the methodology used is descriptive-analytic. On such bases, some of the religious teachings within the capability of the spouses in terms of emotional relations have been contently described and their educational outcomes between the spouses have been analyzed. The findings delineate that of the most important cognitive and attitudinal emotional capabilities are optimism and having a blessing attitude toward the spouse. In behavioral and practical aspect, intimate relations with spouse and having appropriate and enjoyable sexual relations are important capabilities. Should such emotional capabilities flourish in the spouses, the couples can get deep effects on their emotional relations and, consequently, bring about educational merits such as good-temperedness, control of anger, avoiding fights, reinforcing relations with God and love to Lord in both
    Keywords: spouse's relations, emotional capabilities, educational role, nature, religious teachings
  • Javad Maddahi*, Seyyed Ali Hoseinizadeh Pages 103-121
    The main aim of this research study is to extract the methods for developing creativity prescribed in Islamic Sunah, through content analysis. To do so, conceptual analysis of creativity in the Islamic texts, in particular, and in contemporary psychology, in general, has been discussed; then, the methods of developing creativity in prophet Mohammad and Imams’ conducts have been extracted; the creative methods of thinking are as follows: enquiry, independence in thinking, making subjective similar to objective, regaining the thought organization, negotiation and scientific argumentation, as well as curious observations of nature.
    Keywords: creative thinking, infallible's method, developing creativity
  • Hamid Masoudi, Mohsen Noghani Pages 123-144
    The aim of this study is to investigate the effects of Rahyan Noor tour on the cognitive-behavioral attitudes of the university students toward martyrdom through panel study. The researchers attempt to find whether the participants’ attitudes toward martyrdom differ before and after such visits. The population covers Mashhad university students who participated in such visits in the solar year of 1389. The researchers considered the whole population in a panel study both before and after the visit. The data gathered were edited, coded and entered in the SPSS software for analysis in terms of descriptive statistics, Wilcoxon test, average comparison, and the correlations in two groups. The findings indicated that their views differed significantly before and after the visits. With regard to the attitudes of the respondents, there was a significant difference before and after the visits. Finally by controlling the different independent variables, a meaningful difference was found in the three criteria. Consequently, participation in Rahyan Noor affects the participants’ behavioral and cognitive attitudes toward both martyrdom and such visits.
    Keywords: martyrdom, martyr, attitude change, panel study, Rahyan Noor tour
  • Hasan Maleki, Yaser Maleki Pages 145-169
    The aim of this paper is to clarify the relations between this world and the hereafter and its educational implications. This approach can affect the view towards the relations between this world and hereafter and the regulation of functions and personal as well as social behaviors to pure life. To clarify the modality of such relation, the nature of these two were analyzed and it was found that these two are inseparable. Separation happens when the main nature of worldly and hereafter life are not known. In order to explain how to behave in this world and achieve a pure life, certain principles were identified. Correct view to the world, belief to superiority of the hereafter over the worldly life, empowering the will, reinforcement of the sense of greatness and self-evaluation are the most important principles. The methodology used for educational implications is descriptive-analytic and the implications were determined through some rational reasoning guidance; these are recognition of the nature of the worldly life to people, ability to develop the world, becoming aware of the real relations between worldly and hereafter life, reinforcement of patience and persistence, and the life style; in the end, some applied suggestions are mentioned.
    Keywords: educational implications, this world, hereafter, praised world, denounced world
  • Fatemeh Vojdani, Mohsen Imani, Reza Akbarian, Alireza Sadegh Zadeh Qamsari Pages 171-191
    Moral education has different aspects such as knowledge upgrading, motivational-emotional sublimation, reinforcement of will and formation of moral virtues. Among these, the strengthening of the basics of knowledge has a fundamental position and the reformation of other parameters, too, without recognition of the learner would not be possible. To make learners knowledgeable in an effective manner, one can use the method of Quran in teaching contents; this method is called explanation. This study is an applied research with inside-the-religion approach in a method of analysis of Quranic verses in order to clarify aspects and parameters of the method of explanation- explainer, method of explanation, and addressee. Then, the application of this method in moral education is described. Besides, on the basis of the findings, the present situation of moral education programs is pathologically investigated. It was found that all the parameters (contents of the textbooks, teaching methodology, assessment methods`, and instructors’ skills) are far from explanation. At the end, some applied suggestions are made for the change and reformations of educational methods replacement of such old forms with Quranic methods for both formal and informal systems of moral education.
    Keywords: explanation, Quran, Allmeh Tabatabaie, moral education