فهرست مطالب

فصلنامه ادب پژوهی
پیاپی 25 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه حامی دوست *، محمدعلی خزانه دارلو صفحات 9-31
    کشف مرکز و منشا تصویرها و جهت گیری های اصلی تخیل و آگاهی نویسنده، از دستاوردهای اصلی نقد مضمونی است. ژرژ پوله برای دست یابی به آگاهی آغازین نویسنده، از خلال تصاویر، رنگ ها، بعضی اشکال، حرکت ها و عناصر دیگری که در قالب شبکه های کلامی و تصویری در اثر ظاهر می شوند، فضای حاکم بر آثار ادبی را شرح می دهد. در این مقاله با استفاده از روش پوله، شازده احتجاب اثر هوشنگ گلشیری را بررسی می کنیم و با جستجوی مضامین تکرارشونده ای چون اشیا، اشخاص، مکان ها، بوها و صداها، به مثابه تصویرهایی برآمده از ناخودآگاه راوی، فضای این اثر را شرح می دهیم. در این داستان، ذهن راوی با نگاهی به گذشته، اشخاص و اشیا را از طریق قاب هایی مجزا از هم درک می کند که در ارتباط با هم معنا می یابند و تلاش راوی برای بازسازی آنها به صورت یک کل منسجم، نتیجه ای در بر ندارد. درحقیقت تصاویر تکه تکه از جهان، بازتابی از گذشته رو به اضمحلالی است که در آگاهی راوی حضور دارد.
  • لیلارضایی*، عباس جاهدجاه صفحات 33-58
    خودمرگنامه شیوهای نامعمول از روایت است که در برابر یا در امتداد خودزندگینامه قرار میگیرد. خودمرگنامه، روایت یک راوی مرده از مرگ و پس از مرگ خویش است که اغلب دربرگیرنده بخشهایی از زندگی وی نیز هست. این نوع روایت، ویژگی ها و قابلیتهای معنایی منحصربهفردی دارد و از نوعی راوی متفاوت با قابلیتهایی ویژه و کارکرد همزمان درون داستانی و برونداستانی بهره میبرد. در این مقاله ابتدا به بررسی خودمرگنامه و معرفی ویژگی ها و کارکردهای آن پرداخته شده و سپس سه داستان کوتاه فارسی که به شیوه خودمرگنامه نوشته شده اند، تحلیل و بررسی شده است. نتیجه این پژوهش نشان میدهد که علیرغم توانمندی های معنایی این شیوه روایی، در داستانهای بررسی شده بهره چندانی از کارکردهای خودمرگنامه و بهویژه راوی متفاوت آن گرفته نشده است.
  • ابراهیم کنعانی*، عصمت اسماعیلی، حمیدرضا شعیری صفحات 59-89
    نشانه- معنا شناسی گفتمانی، برآیند نشانه شناسی ساخت گرا و پساساخت گراست. این دیدگاه، جریان تولید معنا را تابع فرایند پیچیده ای می داند که عوامل نشانه- معنایی بسیاری در آن دخیل اند. کنشگر گفتمانی پیوسته مرزهای معنایی را بازنگری می کند و معنا از زاویه دید او آفریده می شود و در رابطه تطبیقی بین احساس، ادراک و شناخت، نشانه- معناها، به گونه های سیال، متکثر و تنشی تبدیل می شوند. در این مقاله نحوه شکل گیری فرایند حسی- ادراکی و زیبایی شناختی گفتمان ادبی شعر «باران»، سروده گلچین گیلانی، بررسی می شود و نشان می دهد که چگونه باران به عنوان نشانه واسطه ای از طریق رابطه حسی- ادراکی و زیبایی شناختی، سبب شکل گیری فرایندی می شود که «من» شخصی شاعر را در گسست با خود قرار می دهد. نتیجه این جدایی، عبور از مرزهای «من» شخصی و پیوند با «من» استعلایی و دست یابی به «راز جاودانگی» و «هستی آرمانی» است.
  • بهروز مهدی زاده فرد* صفحات 91-111
    نمودار کلی ساختار روایت در قصه های مثنوی تابع پیرنگی ساده و بی پیچش است؛ دریافت فراز و فرود و کشش و ایستایی قصه در مثنوی مستلزم توجه به این نکته است که ابیات روایی و روایت گریز از هم تشخیص داده شود. گذشته از این، فهم روایت توبرتویی (داستان در داستان) در مثنوی، به رهیافت عمیق تری از تشخیص حد و مرز روایت و روایت گریزی منتهی می شود. در این مقاله ضمن توضیح و ترسیم پیرنگ روایت در مثنوی، دو ویژگی تصنع و تکرار (چندبارگی) نیز تشریح و تحلیل شده است. تصنع در روایت به این معناست که شخصیت ها و کنش های داستانی به شدت سرسپرده موازین موعظه مدار نویسنده یا راوی دانای کل باشند؛ به این ترتیب، تلقی مخاطب از فرایند کلی قصه نیز می تواند با نوعی دلزدگی نسبی همراه باشد. همچنین با توجه به ظرفیت بینامتنی مثنوی و توجه آن به کلیشه های قصه پردازی پیش از خود، ویژگی تکرار در رگه های پیدا و پنهان روایت قصه های مثنوی محسوس و قابل باور است.
  • مهدی نیکمنش * صفحات 113-134
    منطق الطیر تعبیری است برگرفته از قرآن که از آن هم در معنای ظاهری (زبان مرغان) و هم در معنای باطنی (زبانی رمزی میان خداوند و انبیا/ اولیا) تعبیر و تفسیر کرده اند. این تعبیر، دست مایه آفرینش رسا الطیرها و به ویژه منظومه منطق الطیر عطار شده است که به شرح معنوی سفر ارواح از غربتکده غربی خاک، به سوی اصل شرقی افلاک پرداخته اند. افزون بر کاربرد فراوان این ترکیب و مترادفات آن در شعر فارسی، مولانا نیز بارها از آن یاد کرده و ازجمله در پایان دفتر دوم مثنوی، از تعبیر «منطق الطیر خاقانی» در مقابل «منطق الطیر سلیمانی» استفاده کرده است. عموم شارحان، این تعبیر را اشاره ای طعن آمیز به قصیده منطق الطیر خاقانی دانسته اند. نگارنده ضمن رد این نگاه، منطق الطیر سلیمانی (منسوب به سلیمان = انسان کامل) را زبان ولی خدا می داند که با ارواح به فراخور درک و استعداد هر یک سخن میگوید و منطق الطیر خاقانی (منسوب به خاقان= پادشاهان دنیوی)، درک و دریافت عوام از این زبان رمزی به صورت صوتی ظاهری است.
  • محمدراسخ مهند*، راحله ایزدی فر صفحات 135-160
    سببی بودن یکی از موارد تقابل افعال به شمار می رود که به تقابل میان افعال سببی، غیرسببی و ناگذرا اشاره دارد. این ساخت ها از حیث ظرفیت معنایی با یکدیگر متفاوتاند و این تفاوت در ساخت نحوی آنها بازتاب یافته است. در مقاله حاضر انواع ساخت سببی در زبان تاتی بررسی شده و در سه گروه کلی سببی های تحلیلی، ساخت واژی و واژگانی تقسیم بندی شده اند. در ادامه با استفاده از استدلال های زبان شناسی نقش گرا نشان داده شده که سببی بودن یا نبودن در این زبان یک تقسیم بندی قطعی نیست، بلکه پیوستاری است که افعال براساس داشتن عامل به وجود آورنده رویداد و عمدی بودن عمل فعل، بر روی این پیوستار قرار می گیرند.
  • شهلاباقری*، بلقیس روشن صفحات 161-177
    با توجه به اینکه می توان به هر فعل مثبتی عنصر منفی ساز افزود و آن را منفی کرد، در این نوشته این پرسش مطرح شده است که آیا منفی کردن جمله، تنها با افزودن نشانه نفی به فعل آن است و آیا هر جمله مثبت، یک نظیر منفی نیز دارد؟ در این بررسی، صورت منفی چند جمله فارسی با رویکردی نقش گرا، براساس نظر گیون و میستامو، دو تن از نظریه پردازان زبان شناسی نقش گرا، مطالعه می شود و روش کار تحلیلی- توصیفی است. از آنجاکه جمله-های مثبت و منفی، بافت گفتمان و پیش انگاره های متفاوتی دارند و افزودن عنصر منفی ساز به فعل جمله مثبت، تمام یا بخشی از معنای آن را تحت تاثیر قرار می دهد، در مواردی تنها منفی کردن فعل کافی نیست و منفی سازی جمله با تغییرات ثانویه ای همراه است. همچنین در زبان فارسی همیشه چنین نیست که هر جمله مثبت یک قرینه منفی نیز داشته باشد.
|
  • Pages 9-31
    An attempt to discover the origin of the author’s perceptions and imaginations and their major orientations, is among the achievements of Thematic Criticism. Georges Poulet, the Belgian critic, tries to describe the setting of the stories through searching for the images, forms, movements and other elements involved in the their verbal and pictorial networks. This article adopts the same method to explain the setting of Shāzde Ehtejāb, by Golshiri. The narrator of the story, through associating the past, understands each character and event out of their general context and thus does not come to a coherent whole. Each of these isolated images is, in fact, a degenerated representation of the past in the narrator’s mind.
  • Pages 33-58
    Autocideography or post-death self report is an unconventional way of narration which might proceed, either in parallel or in the direction of authobiography. This narration, as the one that reveals the after-death words of a narrator, benefits from the unique privilege of the simultaneous intradiegetic and extradiegictic narrating of the events. The present article, after introducing autocideography, its features and functions, makes use of this method to analyze three Persian short stories. The research concludes that, the three stories, are incapable of applying this method appropriately and thus can’t be classified as typical examples of autocideography.
  • Pages 59-89
    Semio-Semantics is the outcome of the interrelation between Structural and Post-structural linguistics. This approach believes that formation of meaning is a very complicated process in which many semantic factors are involved: the discursive actant incessantly reviews the semantic boundaries and creates a dynamic, multifaceted system of signs which is the result of the adjusting the emotions, perception and cognition. This article examines the sensual-perceptual process, and the aesthetic mechanism of the poem “Rain” by Golchin Gilāni and concludes that “rain”, as a mediator sign, through the formation an sensual-perceptive relation, creates a process that isolates the poet from his “I”, integrates it with transcendental “I” and thus attains the “secret of immortality” and “ideal being”.
  • Pages 91-111
    The general pattern of narrative structure in Mathnavi’s tales is simple. To understand the falling and rising of the stories and also their stasis and duration, it is enough to distinguish the narrating from denarrating lines. Besides, realization of the frame-stories leads the reader to a deeper understanding of the distinction between narration and denarration. This article, while explaining the narrative pattern in Mathnavi, studies its two features of artificiality and recurrence. Artificiality denotes that the characters and actions strongly depend on the prescriptive conventions of author or omniscient narrator. The research concludes that the tales of Mathnavi show an interest to various intertexts and thus make the existence of recurrence tangible and natural.
  • Pages 113-134
    Mantegh-o-tteyr (Philosophy of Birds) is a term based on the Quranic knowledge which has been interpreted both esoterically and exoterically. The former has been the source of many texts on the voyage of Birds, of which the most well-known is Mantegh-o-tteyr by Attār that is the story of detachment from material life and starting a journey in search of spiritual life. Mowlavi, among others, has recurrently referred to this expression by contrasting Mantegh-o-tteyr of Khāghāni and Mantegh-o-tteyr of Soleymāni. The first denomination is said to have an ironic connotation to a qaside by Khāghāni, but this interpretation is rejected in the present article based on the reasoning that Mantegh-o-tteyr of Soleymāni is associated with the language of Solomon (The Perfect Man) as the language of the Holymen, while Mantegh-o-tteyr of Khāghāni displays an exoteric understanding of this mystical language.
  • Pages 135-160
    Being Causative/non-Causative is a kind of contrast in verbs that is reflected in the syntactic structures and changes their meanings. This article investigates the three different categories of Causative construction in Tāti and decides, based on the findings of Functional Linguistics, that being Causative/non-Causative is not a definite classification, but a continuum in which each verb finds its own place according to the agent of the event and its being intentional or unintentional.
  • Pages 161-177
    Considering the fact that the negative form of verbs normally is made by adding a negative element, this article tries to find out whether this element is the only sign of negating the sentences, and if any affirmative sentence has necessarily a negative correspondent. In this research, through adopting a descriptive-analytical method and based on the ideas of the two functionalists named Givon and Miestamo, the negative forms of some affirmative sentences will be studied. Since the affirmative and negative sentences have different presuppositions, contexts, and discourses, it is not always enough to make negatives just by adding a negative element, and also the act of making the sentence negative might cause some other changes to the sentence. Moreover, it can be said that in Farsi, it is not always possible for an affirmative sentence to have a negative form.