فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1392)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کاظم محمد، شهناز ریماز، مریم دستورپور، معصومه صادقی، سید رضا مجدزاده صفحه 1
    ادامه زندگی منافاتی ندارد، اما می تواند در کیفیت زندگی بیماران بسیار موثر باشد. هدف از این پژوهش تعیین کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام اس و عوامل مرتبط با آن است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی بر رو ی 172 ب یمار مراجعه کننده به انجمن ام اس ایران (تهران) به مدت 10 ماه، طی نمونه گ ی ر ی در دسترس و به صورت مصاحبه ای انجام شد. ابزار جمع آور ی اطلاعات، پرسشنامه MSQOL-54 بود. داده ها با کارگ ی ر ی آزمون های توص ی ف ی و تحل ی ل ی مانند مدل رگرس ی ون خط ی چندگانه تجز ی ه و تحل ی ل شد.
    نتایج
    میانگین سنی بیماران 6/9 ± 8/34 سال بود. تجزیه و تحلیل 14حیطه فرعی پرسشنامه کیفیت زندگی نشان داد که بیشترین امتیاز میانگین کیفیت زندگی مربوط به حیطه عملکرد اجتماعی(21 ± 7/71) و کمترین مربوط به حیطه محدودیت نقش به علت مشکلات جسمانی (4/39 ± 2/44) بود. نتایج مدل رگرسیون نشان داد که سن رابطه معکوسی معنی داری با حیطه ترکیبی سلامت جسمانی داشته است و تنها متغیر معنی دار بر حیطه ترکیبی سلامت روحی-روانی، متغیر مساحت محل مسکونی بود (001/0 > p).
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان میدهد که متغیرهای جمعیت شناختی، طبی و اقتصادی از عوامل مرتبط بر ابعاد کیفیت زندگی بیماران مولتیپل اسکلروز می باشند. شناسایی عوامل مرتبط بر کیفیت زندگی این بیماران می تواند در پیشگویی کیفیت زندگی آنان کمک کننده باشد. در طراحی برنامه های مداخله ای موثر در جهت افزایش کیفیت زندگی بیماران ام اس متغیرهای تاثیر گذار بر کیفیت زندگی باید مورد هدف باشند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروز، ایران
  • بهزاد دماری، عباس وثوق مقدم، کامل شادپور، علی اکبر زینالو صفحه 15
    زمینه و هدف
    از آنجائیکه سلامت موضوعی همه جانبه بوده و عوامل زیادی بر آن موثر است شکل گیری ساختاری که بتواند این عوامل را در استان مدیریت نماید کاری دشوار ولی ممکن است. تحلیل وضعیت تولیت در نظام سلامت نشان داده است که بستر موثری برای عملیاتی سازی سیاست ها در استان ها فراهم نیست و لازم بود تا الگویی برای هماهنگی فرایند های سیاست گذاری و برنامه ریزی سلامت برای سطح استان ارایه شود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی و تحلیلی بوده و از روش طراحی سیستم استفاده شده است. اطلاعات لازم از مرور متون علمی منتشر شده در زمینه سامانه های سیاست گذاری سلامت، تحلیل محتوای اسناد مرتبط به ساختارهای برنامه ریزی و سیاست گذاری در دانشگاه های علوم پزشکی کشور و نظرخواهی کتبی از روسای دانشگاه های علوم پزشکی جمع آوری شده است. پس از تحلیل ذی نفعان کمیته راهبری تشکیل و اطلاعات طبقه بندی شده به آنها ارایه گردید و اصول و الزامات برای طراحی توافق شد. بر اساس این اصول «آیین نامه دبیرخانه سیاست گذاری سلامت استان» شامل اهداف، شیوه مدیریت، ساختار، فرایند- روال- استاندارد و منابع پیش نویس و طی چند جلسه بحث گروهی متمرکز با خبرگان منتخب در نظام سلامت تلفیق و تکمیل و بانظر کمیته راهبری نهایی شد.
    نتایج
    پراکندگی مراکز سیاست ساز و تصمیم گیر در دانشگاه علوم پزشکی، ضعف در پایش و ارزشیابی سیاست ها و برنامه های سلامت استان، ضعف هماهنگی سیاست های آموزشی، پژوهشی و ارائه خدمات سلامت در سطح دانشگاه، ضعف نظام تصمیم گیری و سیاست گذاری مبتنی بر شواهد در هر سه سطح دانشگاه، هیات امنا، کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان، ضعف و یا کمی حضور ذینفعان کلیدی دانشگاه در تدوین سیاست های دانشگاهی و سلامت از جمله مهمترین نقاط قابل بهبود نظام سیاست گذاری و برنامه ریزی سلامت در استان است. دبیرخانه سیاست گذاری سلامت استان با توجه به خلاء های موجود می تواند نقش میانجی، نظارتی و مراقبتی رئیس دانشگاه (قائم مقام وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در استان) را عملیاتی کرده و از حصول سه جریان مطمئن شود: رعایت استانداردهای مشارکت جمعی دانشگاهیان و مردم، مبتنی بر شواهد بودن سیاست ها و برنامه ها و پایش پیشرفت برنامه ها و سیاست های ارتقای شاخص های سلامت در بین دستگاه های اجرایی استان.
    نتیجه گیری
    واحد های متعدد سیاست گذاری و برنامه ریزی موثر بر سلامت در استان نیازمند «هماهنگی» است. ساختار پیشنهادی در این مطالعه نه تنها از ایجاد واحدهای موازی جلوگیری می کند بلکه سعی می نماید عملکرد واحدهای مشابه دیگر را نیز ارتقا دهد. استقرار ساختار در نمودار سازمانی و تشکیلاتی دانشگاه های علوم پزشکی و توانمندسازی کارشناسان آن به توسعه سیاست گذاری و برنامه ریزی یکپارچه کمک کرده و دستیابی به شاخص های برتر در سلامت استان و کل کشور را تسریع و تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری سلامت، ساختار میانجی، هماهنگ کننده، سلامت همه جانبه، استانی
  • محمد فرهمند، سیدمحسن زهرایی، محمود محمودی، سوسن محمودی، حمیده طبابایی، زهرا شوکتی اشکیکی، یعقوب ملایی کندلوسی، مریم یوسفی، رخشنده ناطق، شهره شاه محمودی صادقی صفحه 37
    زمینه و هدف
    برنامه گسترش ایمن سازی یک راهبرد پذیرفته شده جهانی برای کنترل بیماری های دوران کودکی از جمله پولیومیلیت می باشد. واکسن خوراکی فلج اطفال که حاوی ویروس زنده ضعیف شده پولیو است به عنوان مناسب ترین و راحت ترین ابزار برای واکسیناسیون سراسری به شمار می رود. پولیو ویروس به گرما حساس است، از این رو واکسن خوراکی پولیو به حالت انجماد نگه داری شده و با کنترل زنجیره سرد به مراکز واکسیناسیون انتقال می یابد. پایداری واکسن در طول انتقال تا زمان مصرف از اهمیت بالایی برخوردار است. برای ارزیابی کیفیت واکسن و پایداری آن از تست ارزیابی توان (Potency) استفاده می شود. این مطالعه اولین مدرک قابل استناد از ارزیابی توان واکسن خوراکی پولیو نگه داری شده در خارج از زنجیره سرد در ایران می باشد.
    روش کار
    به منظور مطالعه اثرات دما برحسب درجه سانتیگراد و مدت زمان اثر دما بر حسب روز بر روی توان واکسن پولیو، ویال های واکسن به مدت یک تا هفت روز (یا تا زمان افت قابل توجه توان) در دو دمای 24 درجه سانتیگراد (دمای اتاق) و 37 درجه سانتیگراد (دمای متوسط مناطق گرمسیری) قرار گرفتند. ارزیابی توان برابر روش کار استاندارد سازمان جهانی بهداشت (WHO) انجام شد.
    نتایج
    نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که در صورتی که ویال واکسن به مدت تنها یک روز در دمای 37 درجه قرار گیرد کیفیت خود را از دست می دهد، ولی قرار گرفتن در دمای اتاق در مناطق درجه حرارت به مدت چهار تا پنج روز بر کیفیت سروتایپهای 1 و 2 تاثیر چندانی نخواهد گذاشت ولی سروتایپ 3 از روز دوم کیفیت خود را از دست خواهد داد.
    نتیجه گیری
    اگر چه ویروس پولیو در قیاس با سایر ویروس ها به شرایط محیطی نسبتا مقاوم می باشد، ولی حساسیت آن به گرما باعث می شود واکسن خوراکی پولیو که حاوی ویروس زنده است با رعایت زنجیره سرد منتقل شود تا تیتر ویروس زنده موجود در واکسن و به طبع آن کارایی واکسن در حین نگهداری کاهش نیابد. نگهداری واکسن در دمای 4 درجه و پایین تر ارجح است، در غیر این صورت واکسن در دمای اتاق تا حدود پنج روز و در دمای 37 درجه فقط یک روز کارایی لازم را دارد و پس از آن قابل استفاده نیست.
    کلیدواژگان: واکسن خوراکی پولیو، توان، زنجیره سرد
  • الهام مدرسه، محمود محمودی، سید مصطفی حسینی، حجت زراعتی، ایرج نجفی صفحه 49
    زمینه و هدف
    در بسیاری از مطالعات پزشکی، همراه با داده های طولی که مرتبا تحت یک دوره زمانی معین اندازه گیری می شوند، اطلاعات مربوط به بقا، نیز جمع آوری می گردد. در چنین شرایطی استفاده از مدل هایی مثل مدل آمیخته خطی یا روش GEE برای داده های طولی ومدل کاکس برای داده های زمان تا رخداد، به دلیل عدم برقراری پیش فرض های لازم امکان پذیر نمی باشند. در مقابل، مدل های توام جهت در نظر گرفتن 1- خطای اندازه گیری متغیر وابسته به زمان 2- داده های گمشده جزئی یکنوا بعد از رخداد پیشامد و3- رابطه توام پاسخ های طولی وبقا به طور همزمان، معرفی می شوند. جهت بررسی بقا بیماران، مدل توام مد نظر در این پژوهش طی فرآیندی پاسخ طولی(کراتیینین) را به صورت یک متغیر وابسته به زمان همراه با سایر متغیر های مستقل در مدل بقا قرار می دهد.
    روش کار
    این پژوهش شامل اطلاعات 417 نفر از مبتلایان به نارسایی مزمن کلیه تحت درمان با روش دیالیز صفاقی بود. بیماران از سال 1376 تا ابتدای سال 1388 به سه مرکز درمانی (شریعتی، مدرس و شفا) درشهر تهران مراجعه نمودند. در این مطالعه، داده های طولی و متغیرهای وابسته به زمان مورد استفاده قرار گرفته، لذا برای هر فرد متغیرهای مختلفی در زمان های معین اندازه گیری گردید. در ابتدا برخی اطلاعات از پرونده بالینی بیماران جمع آوری گردید، سپس با بکارگیری مدل توام به تعیین عوامل موثر بر روی بقا بیماران دیالیز صفاقی پرداخته شد. یافته ها با آنالیز ابتدایی (کاکس تعمیم یافته) مقایسه گردید. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار R استفاده وسطح معنی داری 05/0 در نظرگرفته شد.
    نتایج
    با بکارگیری مدل توام، متغیر های جنسیت، سن، دیابت، فشار خون دیاستولیک، هموگلوبین، اوره، LDL وکراتینین معنی دار می باشند؛ در مدل کاکس تعمیم یافته تنها متغیرهای سن وفشار خون دیاستولیک به عنوان عوامل موثر بر ریسک رخداد مرگ بیماران به شمار می آیند.
    نتیجه گیری
    مدل توام، عوامل موثر بردو پاسخ را به طور همزمان مورد بررسی قرار می دهد. همچنین داده های گمشده ای که به علت رخداد یک پیشامد بوجود آمده و متغیر های مستقل که با خطای اندازه گیری روبرو هستند را نیز مد نظر قرار می دهد. بنابراین در چنین مواردی استفاده از مدل های توام که منجر به نتایج بهتر و بالا رفتن آگاهی در مورد بیماری می گردد ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: مدل توام، داده های طولی، داده های بقا، خطای اندازه گیری، دیالیز صفاقی
  • معصومه هاشمیان، آرزو فلاحی، فردین غریبی، پرستو فلاحی صفحه 65
    زمینه و هدف
    موانع موجود و اعتقادات زنان درخانواده در زم ی نه مراقبت و ب ی مار ی ها ب ی مار ی های دهان و دندان مهم بوده می باشد و بر اهداف، ارزش و رفتار بهداشت ی خانواده اثر گذار است. با توجه به نقش زنان در شکل گ ی ر ی رفتارهای بهداشت ی در خانواده و تب یی ن تجارب آنان در زمینه بی ماری ها بیمار ی های دهان و دندان مطالعه حاضر با هدف تب یی ن عوامل موثر در ای جاد پوسی دگ ی دندان از نگاه زنان انجام شد.
    روش کار
    ای ن بررسی مطالعه ای ک ی ف ی با رو ی کرد گراندد تئور ی نظر ی ه ی زم ی نه ای بر رو ی 23 شرکت کننده شامل 18 زن، 3 دندانپزشک و 2 همسر با انتخاب نمونه ها به صورت هدفمند و نظر ی انجام شد. پس از کسب رضای ت آگاهانه، داده ها از طر ی ق مصاحبه های عم ی ق ن ی مه ساختار ی افته (گروه ی و فرد ی) جمع آور ی، ضبط، دست نو ی س و با استفاده از روش اشتراوس و کورب ی ن و روش تحل ی ل مقای سه ای مداوم تجز ی ه و تحل ی ل گرد ی د. جهت حمایت از صحت و استحکام دادها، مع ی ار مقبول ی ت، تا یی د پذ ی ر ی و انتقال پذ ی ر ی لحاظ شد.
    نتایج
    از تجزیه و تحلیل مصاحبه ها 5 طبقه اصلی «عوامل تخریب کننده دندان»، «محافظت از دندان»، «عوامل محیطی و اجتماعی»، «باورهای موثر در سلامت دندان» و «تلاش برای باز ساز ی دندان» استخراج گردید. مقوله و مفهوم مرکزی «ارتقای آگاه ی در جهت حفظ دندان» دغدغه اصل ی مشارکت کنندگان در مطالعه بود.
    نتیجه گیری
    ارتقای آگاهی زنان در جهت پیشگیری از بیماری ها بیماری های دهان نه تنها امری فرد ی بلکه اجتماع ی بوده و در ای ن مسی ر نقش خانواده، دندانپزشک، باورهای اجتماع ی و مذهب ی، سی استها سی است ها و نظام اجرا یی پررنگ تر است. نتای ج ای ن مطالعه می تواند زم ی نه ساز طراح ی مدلهای آموزش ی مناسب در ح ی طه سلامت دهان و دندان در زنان، چار چوب آموزش ی مناسب برای دندانپزشکان و سی استگزاران سی است گذاران باشد.
    کلیدواژگان: رویکرد کیفی، نظریه ی زمینه ای، پوسیدگی دندان، سلامت دندان
  • حمیدرضا صفا بخش، غریب کریمی*، حسین حاتمی صفحه 85
    زمینه و هدف

    ویروس لنفوتروپیک سلول T انسانی(HTLV-I) عامل دو بیماری مهم لوسمی لنفومای سلول T بالغین (ATL) و بیماری پاراپارزی اسپاستیک تروپیکال (HAM/TSP) می باشد. راه های انتقال آن از مادر به فرزند، تماس جنسی و انتقال خون می باشد. تامین سلامت خون از وظایف اصلی سازمان انتقال خون می باشد. با توجه به اینکه مشهد در منطقه آندمیک آلودگی قرار دارد، بررسی پیوسته میزان شیوع آلودگی به این ویروس در اهداکنندگان و پایش مداوم تغییرات آن اهمیت دارد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی کلیه اهداکنندگان پایگاه انتقال خون در شهر مشهد در سال های 1388 و 1389 مورد مطالعه قرار گرفتند. اهداکنندگانی که به طریق الایزا و تایید با روش وسترن بلات از نظر آلودگی به HTLV-I سرم مثبت بودند به عنوان افراد آلوده و گروهی از اهداکنندگان سالم به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. یافته ها وارد نرم افزار SPSS17 شد و آنالیز گردید.

    نتایج

    از تعداد 165860 اهداکننده خون، 432 نفر براساس پاسخ نهایی وسترن بلات، آلوده به ویروس HTLV-I بودند. شیوع کلی آلودگی در سالهای 88 و 89 به ترتیب 25/0% و 26/0% محاسبه شد. همچنین بین متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل، دفعات اهدای خون و سطح تحصیلات با مثبت بودن سرم اختلاف معنی دار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بهبود روش های انتخاب اهداکنندگان و غربالگری آزمایشگاهی باعث روند نزولی میزان شیوع آلودگی در اهداکنندگان شده است. با توجه به فراوانی کمتر آلودگی در اهداکنندگان مستمر، افراد با سن پایین تر و دارای تحصیلات بالاتر، انتخاب اهداکنندگان خون ازمیان این گروه های جمعیتی تاکید می شود.

    کلیدواژگان: HTLV، I، اهداکنندگان خون، شیوع سرمی، مشهد
  • فریبا کیانی، محمدرضا خدابخش صفحه 95
    زمینه و هدف
    آسیب های شغلی از عوامل مهم مرگ و میر و ناتوان ساز هزاران نفر در محیط کاری می باشد. بنابراین شناسای ی عوامل موثر بر آسیب های شغلی از اهمیت به سزایی برخوردار است؛ هدف از این پژوهش تعیین قدرت پیش بینی کنندگی پیامدهای سلامت در کارکنان توسط حمایت ادراک شده از طرف سازمان، سرپرست و همکاران بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی است. نمونه متشکل از 189 نفر از کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان در سال 91-1390 بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده و به پرسش نامه های خصوصیات جمع ی ت شناخت ی؛ حمایت ادراک شده از سازمان، سرپرست و همکار، ؛ نرخ گزارش دهی حوادث و ابعاد آن (علائم بیماری جسمی، علائم بیماری روانشناختی و حو ادث) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و مانوا (MANOVA) تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد متغیر حمایت سازمانی ادراک شده به ترتیب حدود 9%، 8% و 14% از واریانس نرخ گزارش دهی حوادث و دو بعد آن یعنی علائم بیماری جسمی و علائم بیماری روانشناختی را پیش بینی کرد (01/0 p<). همچنین حمایت سرپرست ادراک شده حدود 11% از واریانس علائم بیماری روانشناختی و حمایت همکاران ادراک شده حدود 5% از واریانس علائم بیماری جسمی را بطور معنی داری پیش بینی کرد (05/0 p<). رابطه معنی داری بین بعد حوادث و حمایت ادراک شده از سازمان، سرپرست و همکار مشاهده نشد (05/0 p>).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش از اهمیت متغیرهای روانی- اجتماعی در پیش بینی پیامدهای سلامت در کارکنان حمایت می کند.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، حمایت سرپرست ادراک شده، حمایت همکار ادراک شده، نرخ گزارش دهی حوادث
  • هاشم محمدیان، سید غلامعباس موسوی*، حسن افتخار اردبیلی صفحه 113
    زمینه و هدف

    این مطالعه تفاوت های جنسیتی کیفیت زندگی کلی و حیطه های آنرا در بین دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر کاشان مورد توجه قرار داده است.

    روش کار

    یک مطالعه مقطعی، بر روی400 نفر از دانش آموز ان که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل تفاوت امتیازات کلی کیفیت زندگی در میان دختران و پسران بر حسب عوامل دموگرافیک از آنالیز واریانس دوطرفه استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.18 و نرم افزار LISREL8.8 تحلیل شدند.

    نتایج

    بین پسران و دختران تفاوت قابل توجهی در امتیاز کلی کیفیت زندگی در ارتباط با رتبه تولد، پایه تحصیلی و نمایه توده بدنی مشاهده شد. به رغم نبود تفاوت معنی دار آماری، دختران ادراک بالاتری در ارتباط با کیفیت زندگی کلی و حیطه هایش بجز کارکرد عاطفی نسبت به پسران داشتند.

    نتیجه گیری

    خانواده ها باید برای تامین و رفع مشکلات عاطفی دختران تلاش وافری نمایند. ضروریست تا آموزشهای لازم در زمینه سازوکارهای مقابله ای در خصوص کاهش تنش و اضطراب برای این نسل آینده ساز و مادران فردا که بانیان اصلی سلامت جامعه و خانواده می باشند توسط مشاوران و مربیان تربیتی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تفاوت های جنسیتی، دانش آموزان
|
  • Kazem Mohammad, Shahnaz Rimaz, Maryam Dastoorpour, Masoomeh Sadeghi, Seyed Reza Majdzadeh Page 1
    Background And Objectives
    MS is a chronic and destructive inflammatory disease with a not contradiction continuing of life but can influenced the quality of l ife of patients. The purpose of this study is to determine the quality of life in MS and its related factors.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 172 patients admitted to the MS Society of Iran (Tehran) and convenience sampli ngs were obtained for 10 months. Tools for data collection were MSQOL-54 and MS patients were also interviewed. Data using descriptive and Analytical tests such as multiple regression were analyzed.
    Results
    The mean age of patients was 34/8 ± 9/6 years. Analysis of 14 sub-domains of quality of life questionnaire showed that the highest average score in the domain of ​​ quality of life was social functioning (71/7 ± 21) and the least was role limitations due to physical problems (44/2 ± 39/4). Results of multivariate regression models shown that between age has an significant inverse relationship to domain of physical combined and only variable significant on the combined domain of psychological – psychiatric، Area residential Variable was (p. value > 0/001).
    Conclusions
    The study shows that demographic variables medical and economic factors influence the quality of life of patients with multiple sclerosis. Identify the factors related to the quality of life of these patients can be helpful in predicting quality of life. The variables influence on the quality of life for MS patients must be targeted in designing effective intervention programs to improve their quality of life.
    Keywords: Quality of life, Multiple Sclerosis, Iran
  • Behzad Damari, Abbas Vosoogh Moghaddam, Kamel Shadpour, Ali Akbar Zinaloo Page 15
    Aim
    Since health is a multidimensional issue and several factors affected on it، forming a structure which can manage these factors at provincial level is difficult but possible. Analysis of Stewardship function of Iranian Health system showed that an effective platform for operationalizing the national policies has not been provided in provinces yet; So، study the current situation of policy making and planning process and designing a model for provinces was necessary.
    Material and Methods
    This is a descriptive and analytic study which used system designation mathod. Information were gathered by reviewing scientific literatures of policy making systems، critical review of documents related the policy making and planning structures in universities of medical sciences (UMS) in the country and written survey of the chancellors. Synthesized information presented to steering committee، that had been selected after stakeholder analysis، and the principles and requirement of designation were agreed by them. Based on the principles، Components of the proposed system as «Provincial Health Policy Secretarite (PHPS)» including mission and goals، system process، procedures and standards، management style and financial، human and information resources prepared and finalized by running several focus group discussion sessions، presenting selected health experts and steering committee.
    Results
    Scattering of policy and decision making centers in UMSs، weakness of monitoring and evaluation of provincial health policies and programs، weakness of coordination of education، research and health services policies، weakness of evidence based policy making system in 3 levels of UMS، board of trustees and health and food security technical taskforce of the province، weakness of presence of key stakeholders in preparing policies in UMS are the most important improving opportunities of provincial health policy and planning system. Considering existing gaps، PHPS could operationalize brokering، supervising and surveillance roles of the chancellor (Vice Minister of Health at Province) and ensure the attainment of the three streams: following the standards of academic and community engagement، evidence based policies and plans and monitoring progress of provincial health indices improvement policies and plans among executive organizations.
    Conclusion
    Several units effective on policy and planning in province should be coordinated. PHPS not only prevent the parallel structure but can improve the other structures functions as well. Formal implementation of PHPS in top chart of UMSs and training experts of the unit will help integrated policy and planning and facilitate to achieve the best health indices in the province and the country.
    Keywords: Health Policy, Coordinating, Brokering structure, Comprehensive Health, Provincial
  • Mohammad Farahmand, Seyed Mohsen Zahraei, Mahmood Mahmoodi, Soosan Mahmoodi, Hamideh Tabatabaei, Zahra Shokati Ashkiki, Yaghoob Mplaei Kandeloosi, Maryam Yousefi, Rakhshandeh Nategh, Shohreh Shah Mahmoodi Sadeghi * Page 37
    Background And Aim
    Expanded program on immunization is one of the strategic universally accepted methods for control of childhood diseases including poliomyelitis. Oral Polio Vaccine (OPV) which consists of live attenuated poliovirus is considered as appropriate and most convenient tool for nation-wide vaccination. Polio virus is sensitive to heat، so OPV should be kept frozen and transferred to vaccination centers under cold chain conditions. Thermo-stability of vaccine during transportation is very important. Potency test is used to evaluate the quality and stability of vaccine. This is the first documentated study on evaluation of OPV potency kept out of cold chain conditions in Iran.
    Materials And Methods
    To study the effects of time and temperature on potency of polio vaccine، vaccine vials were exposed to 24°C (room temperature) and 37°C (average temperature in tropical regions) for one to seven days. Vaccine p otency evaluation was performed according to World Health Organization protocol.
    Results
    It can be inferred from comparison of the results of this study with the international standards that OPV is stable at 37◦C for only one day، but if it is exposed to room temperature for 4-5 days، serotypes 1 and 2 remain unaltered but serotype 3 will lose its potency to a great extent.
    Conclusions
    Although Polio viruses are relatively resistant to environmental conditions، their sensitivity to heat is the reason to transport the vaccine، which contains live attenuated virus، under cold chain conditions. This will prevent the titer of the vaccine virus to decrease. Vaccine stored at temperature below 4°C is preferred، otherwise the vaccine kept at room temperature (24 °C) is useable for 4-5 days، and at 37◦C the vaccine is potent only for one day.
    Keywords: Oral Polio Vaccine, Potency, Cold Chain
  • Elham Madreseh, Mahmood Mahmoodi, Seyed Mostafa Hosseini, Hojjat Zeraati, Iraj Najafi Page 49
    Background and
    Purpose
    In many medical studies along with longitudinal data، which are repeatedly measured during a certain time period، survival data are also recorded. In these situations، using models such as، mixed effects model s or GEE method for longitudinal data and Cox model for survival data، are not appropriate because some necessary assumptions are not met. Instead، the joint models have been introduced، to consider: 1- measurement error in time-dependent covariates 2-monotone and non-ignorable missing data which occurs after an event and 3- relation between longitudinal and survival outcomes، simultaneously. At this paper، joint model Puts longitudinal response (i. e. creatinine) as a time dependent variable، along with other covariates in survival sub model، to investigate dialysis patients survival.
    Methods
    This research contained information about 417 patients affected to chronic renal failure، under treatment of continuous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD) method. Patients were referred to three medical centers in Tehran (Shariati، Modares and Shafa) between 1997 to 2009. In this study longitudinal data and time dependent covariate were used; Therefore، different variables for each person at certain time have been measured. In first some information was gathered from patient’s file، and then effective factors on survival of patients have been determined by using joint model. Results were compared with naive analysis (extended Cox model). For data analyzing، R software and significant level of 0. 05 have been used.
    Results
    with using joint model; sex، age، diabetes، diastolic blood pressure، haemoglobin، urea، LdL، and creatinine covariates were significant. In extended Cox model، only age and Diastolic blood pressure covariates were considered as effective factors on hazard of death in patients.
    Conclusion
    Joint model assess the effective factors on both endpoints simultaneously. Also it considers missing data that appeared due to an event، and covariates which were measured with error. Therefore in these cases، using joint models that led to better results and more knowledge about dieses، are necessary.
    Keywords: Joint model, Longitudinal data, Survival data, Measurement error, Peritoneal dialysis.
  • Fariba Kiani, Mohammad Reza Khodabakhsh Page 65
    Background and Aim . Occupati onal injuries are of the most important factors of fatal and disabling of thousand individuals in workplace. Therefore، cognizing the influencing factors on occupational injuries is very important. The purpose of this study was to determine the predicted power of health outcomes in workers by perceived support from organization، supervisor and coworkers.
    Materials And Methods
    The current research is the kind of correlation studies. Sample consisting of 189 employees in Isfahan Steel Company in 2012 was se lected according to the stratified random sampling method and responded questionnaires about demography characteristics; perceived support from organization، supervisor and coworkers; incident reporting rate and its dimensions (physical symptoms، psycholog ical symptoms and accident). Data was analyzed using of Pearson correlation coefficient and MANOVA.
    Results
    The results showed that perceived organizational support significantly predicted almost 9%، 8% and 14% of variables variances of incident reportin g rate and its two dimensions that is physical symptoms and psychological symptoms (p<0. 01). Also، perceived supervisor support significantly predicted almost 11% of psychological symptoms variance and perceived supervisor support significantly predicted al most 5% of physical symptoms variance (p<0. 05). It wasn ’ t significantly observed relationship between the dimension of accident and perceived support from organization، supervisor and coworker (p>0. 05).
    Conclusion
    The research results maintained the impo rtance of psycho-social variables in predicting health outcomes in workers.
    Keywords: Perceived organizational support, Perceived supervisor support, Perceived coworker support fatalism, Incident reporting rate, Physical symptoms, Psychological symptoms, Accident.
  • Hamid Reza Safabakhsh, Gharib Karimi, Hossein Hatami Page 85
    Background And Objectives

    Human T-Cell Lymphotropic Virus (Type I) is the cause of two major diseases: Adult T cell Leukemia-Lymphoma and Tropical Spastic Paraparasia and Myelopathy associated with HTLV-I. Disease transmission is possible during unsafe sexual contact، blood transfusion and vertical transmission method. Blood safety and minimizing the risk of transfusion transmitted infections are the main goals of blood transfusion organization. Mashhad is located in an endemic area and it is essential to investigate about the virus epidemiology.

    Materials And Methods

    In this descriptive study from 1388 to 1389. all the blood donation volunteers، who were eligible for blood donation but had HTLV serum positive results in both screening and confirmatory tests with Elisa and Western Blot method، respectively، were considered as HTLV infected individuals. The infected group was compared with a group of healthy blood donors as a witness group. The data were analyzed by SPSS-17 software.

    Results

    Out of all 432 infected donors، 353 (% 81. 7) were male and 79 (% 18. 3) were female. The prevalence rate in two years of study was %0. 26 and %0. 25 Respectively. There was a significant relation between age، sex، marital status، education levels and history of blood donation with HTLV-1 seropositivity.

    Conclusions

    Because of the improvements in donor screening and laboratory methods، the prevalence of HTLV-1 infection among blood donors has currently decreased. According to the low rate of infection among younger blood donors، regular blood donors and donors with higher educational levels، it should be considered to select donors from these groups.

    Keywords: HTLV, 1, Blood Donors, Seroprevalence, Mashhad
  • Fariba Kiani, Mohammad Reza Khodabakhsh Page 95
    Background And Aim
    Occupati onal injuries are of the most important factors of fatal and disabling of thousand individuals in workplace. Therefore، cognizing the influencing factors on occupational injuries is very important. The purpose of this study was to determine the predicted power of health outcomes in workers by perceived support from organization، supervisor and coworkers.
    Materials And Methods
    The current research is the kind of correlation studies. Sample consisting of 189 employees in Isfahan Steel Company in 2012 was se lected according to the stratified random sampling method and responded questionnaires about demography characteristics; perceived support from organization، supervisor and coworkers; incident reporting rate and its dimensions (physical symptoms، psycholog ical symptoms and accident). Data was analyzed using of Pearson correlation coefficient and MANOVA.
    Results
    The results showed that perceived organizational support significantly predicted almost 9%، 8% and 14% of variables variances of incident reportin g rate and its two dimensions that is physical symptoms and psychological symptoms (p<0. 01). Also، perceived supervisor support significantly predicted almost 11% of psychological symptoms variance and perceived supervisor support significantly predicted al most 5% of physical symptoms variance (p<0. 05). It wasn ’ t significantly observed relationship between the dimension of accident and perceived support from organization، supervisor and coworker (p>0. 05).
    Conclusion
    The research results maintained the impo rtance of psycho-social variables in predicting health outcomes in workers.
    Keywords: Perceived organizational support, Perceived supervisor support, Perceived coworker support fatalism, Incident reporting rate, Physical symptoms, Psychological symptoms, Accident.
  • Hashem Mohammadian, Gholamabbas Moosavi, Hasan Eftekhar Ardebili Page 113
    Background And Aim

    This study aimed gender variations about adolescent's health-related quality of life.

    Materials And Methods

    A cross-sectional study was performed on four hundred students selected by a Stratified random sampling. Two-way analysis of variance was used for the analysis of total health-related quality of life scores among boys and girls in terms of demographic factors. Data analysis was conducted with software SPSS 18 and LISREL8.8 programs.

    Results

    There were important differences in health-related quality of life total score between boys and girls in relevance rank of birth, level of education and BMI. Although, these differences werent statistically significant (p>0.05), Girls’ reports were higher compared to boys except for the emotional functioning subscale.

    Conclusions

    Teachers and parents should make great efforts for meet the requirements and difficulties of emotional and behavioral in adolescent girls. It is Necessary to execute coping mechanisms by the training consultants to minimize stress and anxiety for the mother to be.

    Keywords: Quality of life, Gender variations, Students