فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 28 (زمستان 1392)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 28 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرهاد طارمیان*، جعفر بوالهری، حمید پیروی، علی عسگری صفحات 9-21
    هدف
    این پژوهش به منظور برآورد میزان شیوع مصرف مواد در بین دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران انجام شد.
    روش
    در این پ‍‍ژوهش مقطعی،4000 نفر از دانشجویان دختر و پسر مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترای حرفه ای و دکترای تخصصی سال تحصیلی 89-1388 دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران به صورت طبقه ای تصادفی از سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی به تفکیک جنس و مقطع تحصیلی انتخاب شدند و پرسشنامه شیوع مصرف مواد بر روی نمونه انتخابی اجرا شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان مصرف مواد در طول عمر متعلق به مصرف قلیان و پس از آن به ترتیب متعلق به مصرف سیگار و مشروبات الکلی بود. مصرف شیشه و کراک هروئین نیز به ترتیب دارای کمترین میزان مصرف بودند. مصرف داروهایی مانند مورفین، ریتالین، ترامادول به ترتیب رتبه های چهارم، پنجم و ششم مصرف مواد را در دانشجویان علوم پزشکی دارند. در همه انواع مواد میزان مصرف در پسران بیشتر از دختران بود.
    نتیجه گیری
    مصرف مواد سبک (قلیان، سیگار و مشروبات الکلی) در دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بیشتر از مصرف مواد سنگین (حشیش، تریاک، کراک هروئین و...) است. مصرف همه انواع مواد در دانشجویان مذکر بیشتر از دانشجویان مونث است. مصرف داروها و موادی نظیر ترامادول، ریتالین، پتدین و مورفین قابل توجه است.
    کلیدواژگان: شیوع مصرف مواد، دانشگاه علوم پزشکی، تریاک، شیشه، کراک هروئین
  • محمد علی توکلی*، پریسا دهکردیان صفحات 23-41
    هدف
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی اعتیادپذیری دانشجویان براساس متغیرهای جمعیت شناختی، اهمالکاری تحصیلی، و متغیرهای بین فردی بود. همچنین، در این پژوهش میزان اعتیادپذیری دانشجویان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    نمونه ی این پژوهش شامل 500 نفر (260 زن و240 مرد) بودکه با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحدآبادان انتخاب شدند. شرکت کنندگان با استفاده از پرسشنامه های مشخصات فردی، آزمون تشخیص افراد در معرض اعتیاد و اهمالکاری تحصیلی آیتکن مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    باتوجه به نتایج 6/23 درصد از کل دانشجویان مورد بررسی در معرض اعتیاد قرار دارند. مردان بیشتر از زنان اعتیادپذیری نشان دادند. بین اعتیادپذیری و سن ارتباط معناداری مشاهده نشد. همچنین، متغیرهای وضعیت اقتصادی، سن و رشته تحصیلی و اهمالکاری تحصیلی در مجموع 13درصد از واریانس اعتیادپذیری و از بین متغیرهای بین فردی متغیرهای دوستان مصرف کننده و خانواده از هم گسیخته 2/13درصد از واریانس اعتیادپذیری دانشجویان را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    این پژوهش دارای تلویحات کاربردی در پیشگیری از اعتیاد است.
    کلیدواژگان: اعتیادپذیری، متغیرهای جمعیت شناختی، متغیرهای بین فردی، اهمالکاری تحصیلی
  • علی محمد رضایی*، محمد صنوبری صفحات 43-58
    هدف
    پژوهش ها نشان داده اند اصلاح نگرش افراد درباره مواد مخدر از نگرش مثبت به منفی می تواند از گرایش و ابتلای آنها به اعتیاد جلوگیری کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی نگرش دانشجویان به مواد مخدر و تعیین نقش منع قانونی، ممانعت خانواده، عدم دسترسی به مواد و اعتماد به خود بود.
    روش
    در این پژوهش از روش زمینه یابی مقطعی استفاده شد. به منظور نیل به هدف پژوهش، مقیاس علاقه به مصرف موادمخدر در بین 400 نفر از دانشجویان شهر دزفول که به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شده بودند، اجراء شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی نشان داد که مقیاس تک عاملی است و اعتبار آن با روش آلفای کرونباخ برای کل دانشجویان، پسران و دختران به ترتیب، 77/0، 81/0 و 70/0 است. نتایج میزان شیوع نگرش مثبت به مواد مخدر نشان داد که 3/18 درصد دانشجویان گهگاهی فکر مصرف مواد مخدر به مغز شان می زند، 5/12درصد برای یک بار هم که شده دوست دارند مواد مصرف کنند، 8/11 درصد مصرف مواد را رویایی می دانند که مدت ها است در سر دارند، 5/4 درصد اعتقاد داشته اند که یک بار مصرف مواد به امتحانش می ارزد و 5/1 درصد مصرف مواد را برای تفریح و سرگرمی مناسب دانسته اند. 5/10 درصد نیز بیان داشته اند که دوست دارند سیگار بکشند. همچنین، نتایج نشان داد که اگر منع قانونی نباشد 3/9 درصد و اگر ممانعت خانواده نباشد، 5/6 درصد دانشجویان احتمالا مواد مخدر مصرف خواهند کرد. نتایج اعتماد به خود نیز نشان داد که 7/87 درصد پاسخگویان کاملا مطمئن هستند که هیچ وقت مواد مخدر مصرف نخواهند کرد.
    نتیجه گیری
    می توان برای پیشگیری از مصرف، نقش عوامل قانونی، خانوادگی و ممانعت از دسترسی را تقویت کرده و با روش های بهبود و ارتقاء اعتماد به نفس از مصرف مواد مخدر جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: نگرش، مواد مخدر، علاقه به مصرف، دسترسی به مواد، اعتماد به نفس
  • عباسعلی حسین خانزاده*، محبوبه طاهر، سیده زهرا سیدنوری، آیدا یحیی زاده، مهدی عیسی پور صفحات 59-74
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه شیوه تعامل والد-فرزند با میزان اعتیادپذیری و گرایش به جنس مخالف در دانشجویان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان 20 تا30 ساله دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 92- 1391 بود که از بین آنها نمونه ای به حجم 200 نفر به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از سه مقیاس آمادگی اعتیاد؛ مقیاس رابطه والد- فرزندی و مقیاس بررسی نگرش و گرایش به ارتباط قبل از ازدواج استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل همبستگی حاکی از وجود رابطه منفی و معنادار بین اعتیادپذیری دانشجویان دختر و دانشجویان پسر با رابطه با پدر و خرده مقیاس های عاطفه مثبت، آمیزش و ارتباط بود. بین اعتیادپذیری دانشجویان دختر با رابطه با مادر و خرده مقیاس های عاطفه مثبت، آزردگی و سردرگمی و ارتباط نیز همبستگی منفی و معنادار دیده شد، همچنین بین اعتیادپذیری دانشجویان پسر و خرده مقیاس ارتباط با مادر همبستگی منفی معنادار وجود دارد. بین گرایش به جنس مخالف در دانشجویان پسر با رابطه با پدر، عاطفه مثبت و آمیزش همبستگی منفی و معنادار دیده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که رابطه با پدر و رابطه با مادر می تواند هم اعتیادپذیری دانشجویان دختر و هم اعتیادپذیری دانشجویان پسر را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    چنانچه والدین نتوانند تعامل مناسب و سازنده ای را با نوجوان یا جوان خود برقرار کنند، فرزند دچار محرومیت عاطفی و هیجانی شده و ممکن است این فقر هیجانی و کمبود عاطفی وی را به سمت اعتیادپذیری و گرایش به جنس مخالف سوق دهد.
    کلیدواژگان: تعامل والد، فرزند، اعتیادپذیری، گرایش به جنس مخالف
  • سپیده مکارم*، زهرا زنجانی صفحات 75-88
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه دینداری فرد (با توجه به نظریه آلپورت) و دینداری خانواده با مصرف مواد مخدر بود. در چارچوب اهمیت مبحث پیشگیری و نقش باور افراد به علل مصرف/عدم مصرف مواد در این حوزه، رابطه باورهای دانشجویان نسبت به مواد مخدر و پیامدهای آن با میزان مصرف مواد نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    نمونه تحقیق شامل 270 نفر (128 دختر و 142 پسر) از دانشجویان دانشگاه شیراز بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های جهت گیری مذهبی، مذهب خانوده و میزان مصرف مواد مخدر را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دینداری فرد و میزان مصرف مواد رابطه منفی معنادار وجود دارد. اما، بین میزان دینداری خانواده با میزان مصرف مواد رابطه ای مشاهده نشد. همچنین، بین اعتقاد به انواع پیامدها و میزان مصرف مواد رابطه منفی معناداری وجود داشت که بیشترین میزان رابطه در زمینه اعتقاد به پیامدهای جسمانی و روانی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق می توان اظهار داشت که داشتن اعتقادات و باورهای مذهبی و نیز اعتقاد به پیامدهای مصرف مواد نقش موثری در کاهش میزان مصرف مواد دارد.
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، سوگیری مذهبی، دینداری خانواده، پیشگیری
  • محمدعلی محمدی فر*، الهه زارعی مته کلایی، محمود نجفی، محمود منطقی صفحات 89-100
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه ویژگی های شخصیت مرزی، خشم، خصومت و پرخاشگری در معتادان با و بدون افکار خودکشی انجام شد.
    روش
    این پژوهش توصیفی از نوع علی - مقایسه ای است. نمونه این پژوهش 300 نفر از معتادان مراجعه کننده به کلینیکهای ترک اعتیاد شهر سمنان بود که با توجه به ملاک های ورود به این پژوهش براساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و بر اساس نمرات افکار خودکشی در دو گروه با و بدون افکار خودکشی قرار گرفتند. در این پژوهش از سه پرسشنامه افکار خودکشی، پرخاشگری باس و پری و پرسشنامه شخصیت مرزی استفاده شد.
    یافته ها
    ویژگی های شخصیت مرزی، خشم، خصومت و پرخاشگری در معتادان خودکشیگرا بالاتر از معتادان غیر خودکشی گرا بود.
    نتیجهگیری
    غربالگری و شناسایی معتادانی که در آنها ویژگی های پرخاشگری و شخصیت مرزی بالا است برای پیشگیری از خودکشی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خودکشی، شخصیت مرزی، پرخاشگری
  • علی حامدی*، شهریار شهیدی، علی خادمی صفحات 101-118
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی ذهن آگاهی بر پیشگیری از عود مجدد مصرف مواد مخدر صورت گرفت.
    روش
    در یک مطالعه نیمه تجربی 90 نفر از مردان سوءمصرف کننده مواد که طی یک هفته اخیر سم زادیی کرده بودند از میان کلیه افراد سم زدایی کرده در مراکز ترک اعتیاد شهر تهران انتخاب شدند و به صورت تصادفی در یکی از سه گروه مداخله ذهن آگاهی، مشاوره رفتاری کاهش آسیب ایدز و مصرف مواد، کنترل جایگزینی شدند. دو هفته بعد از اتمام مداخله و همچنین دو ماه بعد از پس آزمون، آزمون پیگیری به عمل آمد. تشخیص سوءمصرف مواد با استفاده از مصاحبه بالینی ساختار یافته برای اختلال های محور یک و همچنین آزمایش مرفین صورت گرفت. از آزمون دقیق فیشر برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    هر دو روش ذهن آگاهی و مشاوره رفتاری کاهش آسیب ایدز و مصرف مواد در جلوگیری از عود سوءمصرف مواد اثربخشی داشت. آموزش ذهن آگاهی و مشاوره رفتاری کاهش آسیب ایدز و مصرف مواد در جلوگیری از عود سوءمصرف مواد اثربخشی یکسانی داشتند. افراد با و بدون سابقه سوءمصرف مواد و همچنین مردان مجرد و متاهل تاثیرپذیری یکسانی از سوءمصرف مواد داشتند.
    نتیجه گیری
    آموزش ذهن آگاهی و مشاوره رفتاری کاهش آسیب ایدز و مصرف مواد از قابلیت های عملی خوبی برای مداخلات بالینی در جلوگیری از عود سوءمصرف مواد دارند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، مشاوره رفتاری کاهش آسیب از ایدز و سوء مصرف مواد، عود مصرف مواد
  • اکرم دستجانی فراهانی*، محمدعلی رحمانی، طاهر تیزدست صفحات 119-129
    هدف
    سوء مصرف مواد از رایج ترین اختلالات روان پزشکی است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی گروه درمانی شناختی-رفتاری بر تغییر باورهای غیرمنطقی و کیفیت زندگی افراد وابسته به آمفتامین انجام شده است.
    روش
    به این منظور 134 بیمار مراجعه کننده به مراکز درمان سوء مصرف مواد شهر اراک به کمک پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز و پرسشنامه کیفیت زندگی بررسی شدند. از این میان 30 بیمار حایز شرایط انتخاب شدند و به صورت جایگزین تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. آنگاه روش گروه درمانی شناختی-رفتاری بر روی گروه آزمایش اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت نمرات گروه درمانی شناختی-رفتاری در مقایسه با گروه گواه در کاهش باورهای غیرمنطقی و افزایش کیفیت زندگی بیماران وابسته به آمفتامین معنادار است.
    نتیجه گیری
    گروه درمانی شناختی-رفتاری برای مدیریت مولفه های باورهای غیرمنطقی و کیفیت زندگی وابستگان به آمفتامین موثر است.
    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی، رفتاری، باورهای غیرمنطقی، کیفیت زندگی و آمفتامین
  • سجاد بشرپور* صفحات 131-146
    هدف
    با توجه به اهمیت فرایندهای شناختی در تنظیم هیجان و رفتار، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط نظم جویی شناختی هیجان و کنترل هوشمند با شدت وابستگی و ولع مصرف در افراد با وابستگی به مواد انجام شد.
    روش
    روش این پژوهش همبستگی بود. تمامی افراد دارای وابستگی به مواد که در نیمه دوم سال 1391 به مراکز ترک اعتیاد شهر اردبیل مراجعه می کردند جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند. تعداد 120 نفر از این افراد به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده و بعد از مصاحبه بالینی به پرسشنامه های جمعیت شناختی، نظم جویی شناختی هیجان، کنترل هوشمند، شدت وابستگی و ولع مصرف پاسخ دادند. داده های به دست آمده نیز با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شدت وابستگی به مواد با ملالت خویشتن و ملالت دیگران رابطه مثبت دارد، ولع مصرف نیز با ملالت خویشتن، نشخوارگری، فاجعه سازی، کنترل توجه و کنترل هوشمند رابطه منفی و با ملالت دیگران رابطه مثبت داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که نظم جویی شناختی هیجان و کنترل هوشمند 44 درصد واریانس شدت وابستگی و 57 درصد از واریانس ولع مصرف را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    این نتایج بیان می کنند که شدت وابستگی و ولع مصرف مواد به وسیله تفاوت های فردی در نظم جویی شناختی هیجان و کنترل هوشمند پیش بینی می شوند.
    کلیدواژگان: نظم جویی شناختی هیجان، کنترل هوشمند، وابستگی، ولع مصرف
  • صحرا سترگ*، حمید کاظمی، زهره رئیسی صفحات 147-162
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی درمان فراشناخت بر عقاید وسوسه انگیز و باورهای مرتبط با مواد در بیماران وابسته به مواد صنعتی بود.
    روش
    پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری دو ماهه همراه با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری عبارت بود از تمامی افراد وابسته به مواد صنعتی که به مراکز درمانی ترک اعتیاد در سطح شهر اصفهان مراجعه کرده بودند. از جامعه آماری 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از سه مرکز انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر وابسته به کراک هرویین و 15 نفر وابسته به شیشه) و یک گروه گواه (15 نفر) قرار گرفتند. گروه های آزمایش 8 جلسه درمان گروهی فراشناخت دریافت کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان فراشناختی در اصلاح عقاید وسوسه انگیز و باورهای مرتبط با مواد در هر دو گروه وابسته به مواد کراک هرویین و شیشه تاثیر معناداری داشته است. همچنین، اثربخشی این درمان در پیگیری دو ماهه از ثبات برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    فراشناخت متغیری میانجی و مهم در پیشگیری، کنترل و درمان وابستگی به مواد صنعتی نوین است.
    کلیدواژگان: درمان فراشناخت، عقاید وسوسه انگیز، باورهای مرتبط با مواد، وابستگی به مواد صنعتی
|
  • Farhad Taremian *, Jafar Bolhari, Hamid Peyravi, Ali Asgari Pages 9-21
    Objective
    This study was aimed to determine the prevalence of drug use among students of universities of Medical Sciences in Tehran.
    Method
    Four thousands of medical students (both sexes) in academic year 1388-89 in different level of education، B. A.، M. Sc. and Ph. D. were selected by random stratified sampling method. These students were selected from Iran، Tehran and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences considering their sex and level of education. We used drug use prevalence questionnaire.
    Findings
    The most prevalent drug of abuse in life time period was qalyan (classical pipe)، followed by cigarette، and alcohol. The least frequent drug of abuse was Shisheh، followed by heroine krack. As we expected، drugs morphine، ritalin and tramadol were placed in forth، fifth and sixth of prevalent drugs. Use of different substances was significantly more prevalent in male students.
    Conclusion
    Using soft drugs (qalyan، cigarette and alcohol) was more prevalent than hard drugs (hashish، taryak، heroine kerack) among Universities Medical Sciences of Tehran. Similar to drug use pattern in society، use of all of drugs were more prevalent in male students. We should pay special attention to use of drugs such as tramadol، ritalin، petedin and morphine.
    Keywords: prevalence, substance use, university of medical sciences, taryak, shishe, ecstasy, alcohol, heroine, krack
  • Mohammad Ali Tavakoli *, Parisa Dehkordian Pages 23-41
    Objectives
    This study aimed to predict addictability among the students, based on demographic variables, academic procrastination, and interpersonal variables, and also to study the prevalence of addictability among these students.
    Method
    The participants were 500 students (260 females, 240 males) selected through a stratified random sampling among the students in Islamic Azad University Branch Abadan. The participants were assessed through Individual specification inventory, addiction potential scale and Aitken procrastination Inventory.
    Findings
    The findings showed %23/6 of students’ readiness for addiction. Men showed higher addictability than women, but age wasn’t an issue. Also variables such as economic status, age, major, and academic procrastination predicted %13, and among interpersonal variables, the variables of having friends who use drugs and dissociated family predicted %13/2 of the variance in addictability.
    Conclusion
    This study contains applied implications for addiction prevention.
    Keywords: addictability, demographic variables, interpersonal variables, academic procrastination, students university
  • Ali Mohammad Rezaei *, Mohammad Senobari Pages 43-58
    Objective
    The researches showed that the modification of peoples’ attitude toward narcotic substances from positive to negative could be effective on inhibition of tendency and suffering of narcotics. The aim of present research was the study of students’ attitudes toward narcotics and determination of the role of legal and family forbiddances, inaccessibly to narcotics and trust to self.
    Method
    The research method was sectional survey study. In order to access to the aims the interest toward narcotics scale was administered among 400 students of Dezfol city that selected by clustering random sampling.
    Findings
    factor analysis showed one factor in the scale. Reliability for total, boys, and girls students were 0.77, 0.81, and 0.70 respectively. The results of prevalence rate indicated that 18.3% of students sometimes thinking about narcotics, 12.5% of students interested to use narcotics even onetime, 11.8% of students considered the use of narcotics dreamy, 4.5% of students believed that the use of narcotics even onetime is worth the trouble, and 1.5% of students believed that the use of narcotics is appropriate for entertainment and funny. 10.5% of students indicated that they interested to use cigarettes. Also, the results showed if there was not legal and family forbiddances 9.3%, and 6.5% of students respectively used narcotics probably.
    Conclusion
    In prediction of narcotics use legal and family forbiddances, inaccessibly of narcotics are important.
    Keywords: attitude, narcotics, use interest, accessibly to narcotics, trust to self
  • Abbas Ali Hosseinkhanzadeh *, Mahbobeh Taher, S. Zahra Seyednuri, Ayda Yahyazadeh, Mahdi Esapour Pages 59-74
    Objective
    the purpose of this study was to study relationship between interaction parent-child with addictability rate and heterosexual orientation in students.
    Method
    The statistical population consisted of all students of Guilan University in 2012-2013 academic year, which among them a sample of 200 students were selected by random cluster sampling method and they completed preparation to addiction scale; relationship between parent–child scale and attitude and heterosexual orientation before marriage.
    Findings
    Correlation analysis indicated a significant negative correlation between addictability in female students and male students with relationship with father, and positive affect, interlace and communication subscales. The relationship between female students’ addictability with relationship with mother and positive affect, hurt and confusion and communication subscales was observed significant negative correlation, also there is a significant negative relationship between male students’ addictability with the relationship with mother. There is significant negative relationship between heterosexual orientations in male students with relation with father, positive affects and interlace. Results of regression analysis showed that relationship with father and relationship with mother can anticipate addict ability in female and male students.
    Conclusion
    If parents cannot establish an appropriate and constructive interaction with their child cause child face with affection and emotional deprivation and this poor emotional and affection deprivation may cause he or she bring to the addict ability and heterosexual orientation.
    Keywords: interaction between parent–child, addictability, heterosexual orientation
  • Sepideh Makarem *, Zahra Zanjani Pages 75-88
    Objective
    The purpose of this research was to investigate the relationship between individual and family religiosity with substance abuse. In other side because of the importance of prevention and the role of people beliefs about the causes of substance use/ non-use in this area, the relationship between (university) students’ beliefs about drug and their consequences with amount of the substance use was explored.
    Method
    Study sample included 270 students (128 females and 142 males) from the University of Shiraz that were selected by multistage cluster sampling. They completed religious orientation questionnaire, family religiosity questionnaire and drug questionnaire.
    Findings
    Results indicated significant negative relationship between individual religiosity in general and amount of substance use. however, the relationship between drug use and family religiosity was not found. Also, there was significant negative correlation between believing the consequences (mostly physical and mental) and rate of substance use.
    Results
    According to this results, religious beliefs and considering the consequences of substance use play important role in reducing substance use.
    Keywords: substance use, religious orientation, family religiosity, prevention, consequence of drug use
  • Mohammad Ali Mohammadifar *, Elahe Zareie, M.K., Mahmood Najafi, Mahmood Manteqi Pages 89-100
    Objective
    The present study was conducted to compare the characteristics of borderline personality, anger, hostility and aggression in addicts with and without suicide ideation.
    Method
    This research was and the causal-comparative research method which is categorized in descriptive one. Sample in this study was included 300 addicts referred to the addiction treatment clinic in Semnan province. By convenience sampling with considering of entry criteria 300 addicts selected and based on the suicidal ideation scores were categorized to two groups with and without suicide ideation. Suicide ideation, buss and Perry’s aggression and borderline personality questionnaires administered among selected sample.
    Findings
    Borderline personality traits, anger, hostility and aggression were higher in suicidal addicts in comparison of non-suicidal.
    Conclusion
    Seems essential screening and identifying addicts which features high aggression and borderline personality for prevention of suicide.
    Keywords: suicide, borderline personality, aggression, fear of intimacy
  • Ali Hamedi *, Shahtyar Shahidi, Ali Khademi Pages 101-118
    Objective
    The present study was designed to investigate the effectiveness of mindfulness in the prevention of relapse in drug abusers.
    Method
    Using a quasi experimental design, 90 male drug abusers who had undergone detoxification were selected from among all detoxified individuals referred to drug rehabilitation centers in the City of Tehran. Patients were placed randomly in three groups: Mindfulness training intervention, behavioral drug reduction counseling and a control group in which no intervention was applied. Diagnosis of drug abuse was made using structured clinical interview for diagnosing axis I disorders on DSMIV (SCID-I) as well as tests to measure morphine levels in the blood. Fisher test was used to compare groups. Patients were assessed two weeks and two months after the intervention as follow up measure.
    Findings
    Results show that both intervention groups were effective in preventing relapse as compared to the control group. Furthermore, the effectiveness of mindfulness training and BDRC was about the same. There were no significant differences between patients with and without experience of drug abuse and married and single patients.
    Conclusion
    Both mindfulness training and BDRC may be considered effective practical methods in reducing the risk of relapse in male drug abusers.
    Keywords: mindfulness training, behavioral drug reduction counseling, drug abuse
  • Akram Dastjanif. *, Mohammad Ali Rahmani, Taher Tizdast Pages 119-129
    Objective
    This research with purpose of impression of recognition–manner group iatrical is done on change to invertebrate extinct beliefs and person`s life quality related to amphetamine.
    Method
    thus have inspected 127 reference diseased to matters abusing iatrical centers of Arak city with questionnaire help of Jonz invertebrate extinguish (with 0.71 cronbakh alpha of persons to high marks) and life quality questionnaire (with 0.7 cronbakh alpha of persons to low marks). Then selected 30 diseased as situations possessing and holding and they reset to random replacing in two groups of examination and control (15 bodies in every group). So the method of recognition–manner group iatrical applied on examination group and the end again both groups have assessment with mentioned questionnaires. Obtained information of questionnaires, have been analysis through multi-parameter covariance analysis test. The obtains shown to difference of marks and scours of recognition–manner group iatrical is meaning in comparison to control group on reducing invertebrate extinct beliefs and increasing of person’s life quality related to amphetamine. The results of the research shown that recognition–manner group iatrical is effective to management to parameters of invertebrate extinct beliefs and person’ life quality related to amphetamine.
    Keywords: recognition–manner group iatrical, invertebrate extinct beliefs, person's life quality, amphetamine
  • Sahra Setorg *, Hamid Kazemi, Zohreh Raisi Pages 147-162
    Objective
    from a meta-cognitive stand point, psycho-cognitive disorders are concluded by activating of kind of incompatible thoughts that causes to improve meta-cognitive defects and continue of emotions. So, the aim of this research was to investigate the efficacy of meta-cognitive therapy in improving substance abuse patients.
    Method
    this quasi-experimental research was conducted with pre-test, with a follow-up design. Substance abuse disorders patients visited in addictive withdrawal clinics in Esfahan city, 45 patients were selected through the convenience sampling method and were randomly divided into one control and two experimental groups. The craving believes questioner and substance-related believes questioner were used as pre-test measures. The experimental groups received 8 metacognitive therapy sessions in groups, while the control group received no treatment, at the end of sessions post-test was measured by the same questioners and the data were analyzed via multivariate covariance statistic method.
    Findings
    The results of the analysis of multivariate covariance showed that MCT had a significant effect in reducing craving and substance-related believes.
    Conclusion
    By the result of this research, the effect of metacognitive therapy is confirmed in improving of craving and substance-related believes as two predictive factors of inclining to use of substances.
    Keywords: metacognitive therapy, craving believes, substance, related beliefs, Substance abuse disorder