فهرست مطالب

مطالعات بین المللی پلیس - پیاپی 14 (تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 14 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحیم یاری حاج عطالو صفحات 11-34
    زمینه و هدف
    با افزایش روزافزون ارتکاب جرایم یقه سفیدی و با توجه به اوصاف و ویژگی های مختص این جرایم، تمامی دولت ها قانع شدند که این جرایم سیاست جنایی خاصی را می طلبد. در مباحث جرایم یقه سفیدها علاوه بر پیشگیری غیرکیفری، به پیشگیری کیفری نیز اهمیت داده شده است به طوری که در کنوانسیون های متعدد، به خصوص کنوانسیون های مریدا و پالرمو، دولت ها به راهکار های کیفری همچون بررسی و مطالعه دقیق فعالیت های اقتصادی غیرقانونی جدید و جرم انگاری، اعمال اهداف خاص پیشگیری کیفری (بازپروری، بازدارندگی خاص، ناتوان سازی) جرایم یقه سفیدها، رهنمون شده اند.
    روش تحقیق: تحقیق حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نوشته شده است.
    یافته ها
    بر همین مبنا در نظام حقوقی ایران همچون دیگر کشورها، پیشگیری کیفری مورد توجه واقع گردیده و بیشتر مصادیق جرایم یقه سفیدها جرم انگاری شده است. در این راستا، همگام با دیگر کشورها و نیز در جهت رعایت کنوانسیون ها، قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در پیش بینی مجازات ها، تحولات جهانی مربوط به نوع مجازات و برخورد با جرایم یقه سفیدها را تا حدی لحاظ نموده است.
    نتیجه گیری
    در برخورد با جرایم یقه سفیدی در مقایسه با سایر جرایم می توان از برخورد های کیفری بیشتری استفاده کرد. رویکرد اسناد بین المللی نیز بیانگر همین نوع سیاست جنایی در برخورد با این نوع جرایم می باشد.
    کلیدواژگان: جرم یقه سفیدها، مجرمان یقه سفید، قانون، جرم انگاری، اشخاص حقوقی
  • بهزاد پورنقدی، ارشد بختیاری صفحات 35-54
    زمینه و هدف
    با رشد سریع و درعین حال نامتوازن ساختار فضای سایبری، این بستر به یکی از نقاط بالقوه آسیب پذیر و خطرناک در جهان بدل شده است که ضرورت توجه و رسیدگی سریع، نظام مند، معقول و هدفمند به منظور مصون سازی این بستر از تهدیدات موجود و پدیده نوظهور سایبر تروریسم را در فضای بین المللی می طلبد.
    روش تحقیق: با بررسی منابع موجود، مقالات، کتاب ها، نتایج و دستاوردهای طرح های تحقیقاتی در حوزه فضای سایبری، تروریسم بین المللی و سایبر تروریسم به روش غیرآزمایشی، مقایسه ای و کتابخانه ای، تهدیدات و مخاطرات سایبر تروریسم و نقش آن در برهم زدن امنیت بین الملل مورد تحقیق و پژوهش قرار گرفت.
    یافته ها
    با وجود نوظهور بودن، سایبر تروریسم به مراتب خطرناک تر از تروریسم کلاسیک و سنتی می باشد و تهدیدات آن برای امنیت ملی دولت ها و کشورها به خطری بالقوه تبدیل شده است. پیشگیری، کشف و مقابله با سایبر تروریسم برای نهادهای پلیسی و امنیتی بسیار پیچیده و مشکل تر از تروریسم سنتی می باشد.
    نتیجه گیری
    برنامه ریزی های جهانی و تصویب قوانین بین المللی، افزایش همکاری های فنی و آموزشی بین المللی، توجه ویژه به مبحث پدافند غیرعامل در فضای سایبری توسط نهادهای داخلی و همکاری فی مابین سازمان های امنیتی و پلیسی از جمله راهکارهای مبارزه با سایبر تروریسم می باشد.
    کلیدواژگان: سایبر تروریسم، حقوق بین الملل، امنیت بین الملل، جرایم سایبری
  • احمد صارمی شادباد صفحات 55-85
    زمینه و هدف
    بحث صلاحیت کشورها در رسیدگی به جرایم ارتکابی در هواپیمای در حال پرواز یکی از موضوعات بحث برانگیز حقوق کیفری است. به طور کلی این مقاله تلاش می کند به این سوال پاسخ دهد که جرم رخ داده در داخل هواپیمای در حال پرواز در صلاحیت مراجع قضایی کدام کشور است. آیا کشور ثبت کننده ی هواپیما صلاحیت رسیدگی دارد یا کشوری که جرم در فضای هوایی آن رخ داده است.
    روش تحقیق: این تحقیق به روش اسنادی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نگارش یافته است.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است که هیچ یک از کنوانسیون ها و مقررات داخلی دربرگیرنده ی قواعد و اصول واحد و روشنی در زمینه صلاحیت دادگاه در جرایم ارتکابی در داخل هواپیمای در حال پرواز نمی باشد و نیاز مبرمی به تصویب قواعد و قوانین متحد الشکل در حوزه حقوق هوایی چه در سطح بین الملل و چه در داخل کشور که همسو با مقررات بین المللی باشد، وجود دارد.
    نتیجه گیری
    در حال حاضر، در حقوق بین الملل و همچنین حقوق داخلی، صلاحیت سرزمینی شناور به عنوان اصل نخستین در رسیدگی به جرایم هواپیمایی مورد پذیرش قرار گرفته است. اما باز در همین زمینه، در بین کشورها اختلافات زیادی در ارتباط با تعیین دادگاه صالح برای رسیدگی به جرایم هواپیمایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: صلاحیت، جرایم هواپیمایی، نظام کیفری بین المللی، نظام کیفری ملی
  • مسعود بسامی، مجتبی فرهمند صفحات 85-99
    زمینه و هدف
    دیوان تنها به پرونده هایی رسیدگی می نماید که ظرف حداکثر 6 ماه از تاریخ آخرین تصمیم آغازشده در مراجع داخلی، دادخواست به دیوان ارائه شده باشد. محدودیت زمانی 6 ماهه جزء قواعد آمره دیوان بوده و هدف آن امکان قطعیت یافتن آراء در مراجع داخلی و طرح دعوا در زمانی معقول است. خواهان این امکان را دارد تا از طریق نامه ی مقدماتی مرور زمان 6 ماهه را قطع کند و با فاصله زمانی معقول در دیوان طرح دعوا نماید. منظور از آخرین تصمیم مراجع داخلی، آراء دادگاه های فوق العاده و استثنایی مثل اعاده دادرسی نیست؛ بلکه رسیدگی معمول و متعارف مد نظر دیوان است.
    روش تحقیق: این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی نگارش یافته است. منابع مورد استفاده در این تحقیق، کتابخانه ای بوده و با استفاده از روش فیش برداری تدوین شده است.
    یافته ها
    مطابق رویه ی دیوان اروپایی حقوق بشر، هر یک از دادخواست ها دوره 6 ماهه مخصوص به خود را دارد. دادخواست های ارائه شده در خارج از دوره 6 ماهه، صرفا در صورتی بررسی می شوند که نامه مقدماتی آنها در فرجه ی شش ماهه به دیوان ارسال شده باشد.
    نتیجه گیری
    هدف از وضع قاعده ی مرور زمان 6 ماهه، حمایت از مراجع داخلی و پیروی از اصل حقوقی قطعیت آراء می باشد، از طرف دیگر چون با گذر زمان بسیاری از ادله از بین می روند و امکان رسیدگی شایسته سلب می شود، دیوان صرفا به دعاوی مطرح شده در این زمان محدود رسیدگی می کند تا هم قضاوتی شایسته داشته باشد و هم از تراکم کاری خود بکاهد.
    کلیدواژگان: هدف قاعده، آخرین تصمیم، آغاز مرور زمان، جبران خسارت، نامه ی مقدماتی، استمرار نقض
  • حسن رحیمی صفحات 99-123
    زمینه و هدف
    نسل جدید دادگاه های بین المللی که با عنوان دادگاه دوگانه از آن ها یاد می گردد به عنوان دادگاه هایی متشکل از قضات داخلی و بین المللی شناخته می شود که حقوق ملی و بین المللی را به طور هم زمان اعمال می کند. تحقیق حاضر تلاش می کند به دو سوال اساسی پاسخ دهد: دادگاه های دوگانه چه جایگاهی در نظام کیفری بین المللی دارند و چه تقسیم بندی هایی می توانند داشته باشند و دوم، دادگاه های دوگانه چه ویژگی هایی دارند.
    روش تحقیق: این تحقیق از نوع تحقیقات اسنادی بوده و با استفاده از اسناد کتابخانه ای نگارش یافته است.
    یافته ها
    تبیین مفهوم، تعریف، جایگاه و تقسیمات دادگاه های دوگانه از یافته های اصلی این تحقیق است. در ادامه ویژگی های اصلی این دادگاه ها مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته های تحقیق حکایت از آن دارد که دادگاه های دوگانه، نسل جدید دادگاه های بین المللی هستند و طیف نسبتا وسیعی از دادگاه های داخلی بین المللی شده تا دادگاه های بین المللی داخلی شده را تشکیل می دهند.
    نتیجه گیری
    شناسایی ابعاد مختلف دادگاه های دوگانه، نیازمند دسته بندی روشنی است. از سویی، این دادگاه ها ویژگی هایی بسیار فراتر از یک دادگاه مرکب از عناصر داخلی و بین المللی را دارا هستند، به طوری که انعطاف پذیری و استانداردسازی قوانین داخلی، از مهم ترین ویژگی های نسل جدید دادگاه های بین المللی است.
    کلیدواژگان: دادگاه دوگانه، حقوق کیفری بین المللی، دادگاه مختلط، دادگاه بین المللی داخلی شده، دادگاه داخلی بین المللی شده
  • سید محمدرضا موسوی، خدیجه حیدری، علی قنبری صفحات 123-145
    زمینه و هدف
    امروزه گسترش فضای سایبر باعث پیدایش مرزهای مجازی شده و از این جهت درک واقع بینانه از تهدیدات امنیتی در گرو توجه به عوامل نرم افزاری است که در واقع حلقه واسط بین محیط امنیتی کشورها و سخت افزارها قرار دارند و بدین جهت برداشت ها از مفهوم امنیت ملی در این فضا به چالش کشیده شده است. یکی از محورهای اصلی تهدید امنیتی در عصر ارتباطات و جهانی شدن برای کشورها را باید در حوزه سایبری دانست که نمونه بارز آن حمله رایانه ای به تاسیسات هسته ای و الکترونیکی ایران توسط آمریکا می باشد. مقاله حاضر درصدد بررسی تاثیر تروریسم سایبری بر امنیت ملی کشورمان است.
    روش
    مقاله حاضر از نظر هدف، کاربردی محسوب می شود. این مقاله به روش اسنادی و با استفاده از منابع کتابخانه ای با ابزار فیش برداری نوشته شده است.
    یافته ها
    جهانی شدن- که یکی از ابزارهای آن، فن آوری های سایبری می باشد- هم یک فرصت و هم یک تهدید به شمار می رود. تروریسم سایبری با هدف نابودسازی ساختارهای اساسی یک کشور از جمله این تهدیدات (علیه امنیت ملی) می باشد. این جرم از جمله مهم ترین جرایم فراملی در فضای مجازی می باشد. نوع پیشگیری، مقابله و مبارزه با این جرم، با نوع اقدامات کنترلی در سایر جرایم به کلی متفاوت می باشد.
    نتیجه گیری
    در جرم تروریسم سایبری، جرم فاقد محل وقوع می باشد. این جرم عموما فرامرزی بوده و تهدیدی مستقیم علیه منافع و امنیت ملی کشور است. در این زمینه لازم است تدابیر تقنینی، قضایی و اجرایی ویژه ای در سطح ملی و بین المللی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تروریسم، سایبر، امنیت ملی، ایران، محیط امنیتی، جهانی شدن
  • علیرضا پیرعلی، سعیده سیادت صفحات 145-163
    زمینه و هدف
    امروزه حیطه ی امنیت کشورها تنها محدود به گستره ی داخلی مرزهای آن ها نیست بلکه به واسطه ی توسعه فناوری، تسهیل شرایط حمل ونقل و کم رنگ تر شدن مرزها، مجرمان بسیاری پس از ارتکاب جرم از خطوط مرزی محل رویداد جنایت گریخته و از اعمال قانون بر علیه خود جلوگیری می نمایند. لذا با توجه به اهمیت استرداد مجرمان به عنوان یکی از طرق توسعه امنیت و عدالت در سطوح ملی و بین المللی، هدف از تحقیق حاضر، شناسایی مشکلات و موانع موجود در این راه و ارائه راهکارهایی جهت بهینه سازی و توسعه استرداد مجرمان می باشد.
    روش تحقیق: تحقیق حاضر از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از حیث روش، توصیفی می باشد. ضمن آن که به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات حاصله و استخراج راهبردها از روش چارچوب جامع تدوین راهبرد استفاده شده است.
    یافته ها
    مطالعات حاکی از آن است که مواردی چون موانع قانونی و نقص در قوانین موجود، کمبود هماهنگی لازم بین متولیان استرداد مجرمان، عدم انعقاد قرارداد با بسیاری از کشورها، تشریفات خاص و گسترده ی اداری در روند استرداد مجرمان از عمده موانع اینترپل ایران در تسریع روند استرداد مجرمان است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله، یکی از مهم ترین مولفه های تاثیرگذار بر استرداد مجرمان، داشتن روابط حسنه ی دوجانبه با سایر کشور ها است. بنابراین، اتخاذ راهبردهایی چون انعقاد قراردادهای دو یا چندجانبه استرداد بین اینترپل ایران و سایر اعضا همچنین توسعه هماهنگی بین قوه قضاییه، وزارت امور خارجه و نیروی انتظامی همگام با توسعه روابط سیاسی با سایر کشورها، زمینه ساز بسترهای مطلوب جهت بهینه سازی استرداد مجرمان می باشند.
    کلیدواژگان: استرداد، اینترپل، جرم، قرارداد بین المللی
|
  • Rahim Yari Haj Atalou Pages 11-34
    Context and
    Objective
    Human trafficking, a crime which undermines the human rights and dignity, is growing rapidly and no country is safe in the path of this juggernaut. Abundant proceeds of this crime has been tantalizing for transnational criminal groups to enter this field. This paper is seeking to study the backgrounds to sanction of this law, and Iran's penal policy towards human trafficking.
    Methodology
    The objective of this paper is practical. The literature review has been piled up by library-based methods from original text-books, domestic papers, internet websites, and internal and international laws.
    Findings
    Before the Islamic Revolution, Iran's penal policy on this crime was bounded only to approbation of some international conventions and sanctions of a few laws. While after the revolution, there were many developments in this field; the most important of which has been the endorsement of the new law against human trafficking in 2004, which is originated from international acts, media and public pressures. Human trafficking is where human rights, penal laws, migration laws, and work-force laws become interconnected; and this makes it difficult to thoroughly study this crime and put policies to tackle them.
    Results
    Human trafficking is a great threat to human rights and dignity. The punishments which have been defined in the law approved in 2004 are not compatible with crimes. And not enough supports have been included in the law for the victims.
    Keywords: Trafficking, Human Trafficking, Slavery, Penal Policy, Victims
  • Behzad Pournaghdi, Arshad Bakhtiari Pages 35-54
    Context and
    Objective
    By ever-increasing commitment of white-collar crime and with regard to characteristics and features of these kind of crime, all of countries were convinced these crime need special criminal policy subjects of white-color crime and to non-criminal prevention subject, criminal prevention is also important in the manner that in the several conventions, especially Merida and Palermo connections, governments have lead to penal solutions like surveying and studying new illegal economical activities, applying especial goals in penal prevention (rehabilitation, specific inhabitation, debilitation) of white-collar crime.
    Methodology
    The present essay uses analytic-descriptive method and library references.
    Findings
    On this basis, penal prevention in the judicial system of Iran like other countries, has been taken into consideration and many proofs of white-collar crime have been criminalized and in this way and concurrent with other countries and by observance to convention laws, Islamic penalty act enacted in 1392 for anticipation of penalties, somehow has been addressed the global changes with regard to these kind of penalties & confrontation to crime of white collars.
    Results
    In confrontation to crime of white-collars in comparison to other crime it is possible to use more penal measures; policy of international documents also shows this kind of criminal policy in confrontation to this type of crime.
    Keywords: Crime of White, collars, White, collar offenders, Law, Criminalization, Legal persons
  • Ahmad Saremi Shadbad Pages 55-85
    Context and
    Objective
    Competency of countries at investigation to committed crime in a flyer airplane is one of the controversial subjects in penal rights. Generally, this essay tries to answer to this question that the judiciary of which country has authority to investigate committed crime in a flyer airplane. Whether the country who has control-over airplane or the country that the crime has been committed in her aerial space.
    Methodology
    This essay is written with documentaries method and using references of library.
    Findings
    Findings of research show none of conventions and internal laws doesnt have any obvious and unique principles and rules about having authority of court in committed crime in a flyer airplane; hence there is a vital need to ratify identical laws and rules in aerial rights domain either at international level or inside the country that is in same direction with international laws.
    Results
    At the present time, in the international rights and also domestic rights domain, territorial floating authority has been accepted as the first principle at investigation to aerial crime, but there are gross disparities among countries in relating to determination of the authorize court for investigating of aerial crime.
    Keywords: Authority, Aerial Crime, International Penal System, National Penal System
  • Masoud Basami, Mojtaba Farahmand Pages 85-99
    Context and
    Objective
    Tribunal court will only address the cases that have been sent the complaint to tribunal court during 6 months in maximum from last started decision in the internal authorities. The 6 months limitation is of the orders of the tribunal court and its purpose is to finalize the verdicts which given in the internal authorities and also to litigate in the reasonable time table. Litigants have possibility to cut the elapse of 6 months by preliminary letter and to litigate by a reasonable time table in the tribunal court. Mentioning the last decision of internal authorities means conventional and common process of investigation of the tribunal court, not especial and exceptional verdicts of courts like restore hearing.
    Methodology
    The essay utilizes analytical-descriptive method and uses the references of library by using indexing method.
    Findings
    According to the process of European tribunal court of human rights, every complaint has its specific 6 months moratorium. The provided complaints which are presented out of the 6 months period, would be merely addressed the preliminary letter which has been sent to the tribunal court during 6 months interval.
    Results
    The purpose of ratifying the elapsing of the period of 6 months, Is to support internal authorities, observing the principles rights of definiteness of verdicts and because by passing the time, many of proofs would be lost and possibility worthy of consideration is taken away, the tribunal court would be merely addressed the litigations which have been presented at this delimited time. By this action the tribunal court could have both appropriate judgment and lessens measures of its workload.
    Keywords: Purpose of rule, Last Decision, Starting Time Lapse, Compensation of Damage, Continuation of breach, Definiteness of Verdicts
  • Hasan Rahimi Pages 99-123
    Context and
    Objective
    The new generation of international courts which are called dual courts, including internal international judges who exert national and international rights at the same time. The current paper tries to answer to 2 substantial questions: 1.Which place do dual courts stand in the international penal system and which classification could they have? 2.What characteristics dual courts do have?
    Methodology
    This paper uses documentary research and library references.
    Findings
    Determining the sense, explanation, position and divisions of dual courts are the main findings of this paper, next, the main characteristics of these kinds of courts have been surveyed. The findings of the research show that the new generation of dual courts consists of international courts and pretty extensive ranges of internal courts will be changed to international courts to form internal international courts.
    Results
    Discovering different dimensions of dual courts needs obvious classification. These courts have many hyper specifics than compound courts formed from internal and international sections. So that flexibility and standardization of internal laws, of among most important characteristics of these new generation of international courts.
    Keywords: Dual court, International Penal Rights, Compound court, Internalized International court, Internationalized Internal Court
  • Seyed Mohammad Reza Mousavi, Khadijeh Heydari, Ali Ghanbari Pages 123-145
    The present essay is looking for answering to this question that what is the impact of cyber terrorism on national security of I.R. of Iran. these days the increase of cyber-space has caused appearing of virtual borders; hence having realistic understanding of these security threats is depends on paying attention to software factors which in fact are connecting links between security milieu of countries and their hardwares. Therefore variant interpreting from sense of national security especially in its classic since in this space has been challenged. Hencefore, One of the main subjects of security threats in age of communication and globalization for countries especial Iran, in consideration to regional and hyper regional competitive space and subjects like nuclear program and soon should be taken into account in the cyber and virtual space and with computer viruses and other cyber crisis making. One of the obvious cases is cyber attacks on Iran's nuclear electronic Installations by Staxnet virus as a first stable cyber attack by U.S. against another country. The writers of this paper at the end give solutions for confrontation to phenomenon of cyber attack against national security.
    Keywords: Terrorism, Cyber, National Security, Iran, Security Environment Globalization
  • Alireza Pirali, Saeideh Saadat Pages 145-163
    Context and
    Objective
    Today the scope of security of countries doesnt limit to its extensive domestic borders rather, because of development of technology, facilitated situation of transportation the borders get less important. Many offenders would escape from borders of their crime committed location and would prevent observance of law against them. So with regards to importance of extradition of offenders as one of the ways to develop the security and justice in of levels of national and international, the purpose of present study is to discover the existence difficulties and hindrances in this path providing ways for optimization existent development of extradition of offenders.
    Methodology
    The present essay uses practical research is descriptive. Moreover, in order to analyzing the gathered information and extracting strategies, this essay uses comprehensive frame work in complication of strategy.
    Findings
    Studies show that cases in which these are juridical/ legal hindrances and defection in present laws. Less coordination between authorities of extradition of offenders, absence of contracts with many countries, especial and long bureaucracy ceremonies in process of extradition of offenders, are of main hindrances of Iran's Interpol in expedition of this process.
    Results
    According to obtained results, one of the effective factors in extradition of offenders is having mutual amity with other countries. Therefore, getting strategies like sign/make/have a of mutual or multilateral contracts of extradition of offenders between Iran's Interpol and other members, and also, developing coordination between judiciary, ministry of foreign Affairs police force along side with developing political relations with countries, will be stepping stone for optimization of extradition of offenders.
    Keywords: Extradition, Interpol, Crime, International Contract