فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تاریخ اجتماعی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن الویری، مرضیه پروندی صفحات 1-27
    مشاغل و پایگاه های درآمدی یکی از مولفه های تاریخ اجتماعی است که واکاوی گونه ها، قلمرو، خاستگاه ها و ابعاد آن می تواند گوشه هایی تازه از زندگی مردم در گذشته را بنمایاند. بی توجهی نسبی منابع متعارف تاریخی به تاریخ اجتماعی زمینه ساز اقبال به دیگر منابعی است که در تقسیم اولیه در شمار منابع تاریخی قرارنمی گیرند. دیوان های شعر را باید از جمله این منابع شمرد. در این دیوان ها به انبوهی از مسائل و مولفه های مربوط به زندگی اجتماعی اشاره شده است. استخراج و سپس گردآوری اطلاعات درباره آنها روزنه ای است به سوی فهم متن و واقعیت اجتماعی روزگاران گذشته. این مقاله با رویکردی وصفی و با استفاده از تکنیک جست وجوی نام مشاغل و پایگاه های درآمدی در پنج دیوان شعر از شاعران پارسی سرای قرن های هشتم و نهم ایران و دسته بندی آنها کوشیده است به این پرسش پاسخ دهد که مشاغل و پایگاه های درآمدی یادشده در این دیوان ها در بستر یک مطالعه تکمیلی دیگر تا چه اندازه متاثر از آموزه های دینی بوده است. این بررسی نشان می دهد که در ایران، در روزگار بین خرابی های حمله مغولان و آبادانی عصر صفویه، آموزه های دینی در مشاغل دین آورد شامل سه دسته مشاغل مرتبط با اجرای عبادات دینی (شامل سه شغل)، مشاغل مرتبط با اجرای احکام اجتماعی دینی (شامل سه شغل) و مشاغل مرتبط با آموزش و ترویج دین (شامل چهار شغل) و مشاغل دین پرورد شامل دو دسته مشاغل مرتبط با اجرای احکام دینی و مراسم (شامل پنج شغل) و مشاغل مرتبط با ساخت و اداره اماکن دینی (شامل سه شغل) و نیز پایگاه های درآمدی (شامل چهار شغل) نقش داشته است.
    کلیدواژگان: مشاغل دین آورد، مشاغل دین پرورد، پایگاه های درآمدی، حسن کاشی، ابن یمین فریومدی، شرف الدین یزدی، نورالدین طوسی اسفراینی، ابن حسام خوسفی
  • هوشنگ خسروبیگی، میثم غلامپور صفحات 29-46
    نوشته های پراکنده دوره قاجاریه درباره دماوند، در مجموع، حکایت از رونق و اوضاع مساعد این شهر در آن دوره تاریخی دارند. انتخاب تهران به پایتختی سهم مهمی در رونق اقتصادی و توسعه اجتماعی دماوند داشت. با این حال، دماوند خود دارای توانمندی های اقتصادی و اجتماعی حاصل از موقعیت طبیعی، جغرافیایی و اقلیمی بود، که پایتختی تهران زمینه شکوفایی این توانمندی ها را فراهم آورد. این پژوهش بر آن است تا در یک پژوهش تاریخی ضمن بررسی اوضاع اجتماعی و اقتصادی دماوند در بخشی از دوره قاجار، قابلیت ها و توانمندی های دماوند در این دوره را شناسایی و نقش هر یک را در توسعه و گسترش دماوند ارزیابی کند. اینکه مهم ترین زمینه های توسعه و گسترش دماوند در دوره قاجار کدام عوامل و در چه حوزه هایی بوده اند، پرسش این پژوهش است. در این مقاله این عوامل در پنج حوزه مشتمل بر موقعیت طبیعی و اقلیمی، عوامل اقتصادی، موقعیت جغرافیایی، جایگاه اداری و سیاسی و وضعیت فرهنگی شناسایی و مورد بررسی قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد شهری، تاریخ دماوند، دامداری، دماوند، قاجاریه، کشاورزی
  • ولی دین پرست، نادر رزاقی صفحات 47-64
    تهی دستان شهری تبریز شامل کارگران روزمزد، دست فروشان، حمالان، برخی از لوطیان و جهال، بیکاران، گدایان و حاشیه نشینان شهری و... بودند که با آغاز انقلاب مشروطیت به حمایت از آن برخاستند.آنان هرچند شناخت درستی از مشروطیت نداشتند، به امید رهایی از بی عدالتی ها و در جهت دستیابی به رفاه در زندگی به صف مشروطه خواهان پیوستند. با شکل گیری دستجات مجاهدان، گروهی از تهی دستان به صف مجاهدان ملحق شدند. برخی از آنان در جنگ ها شرکت کردند و عده ای نیز در ساختن سنگر و شکافتن دیوارها و نگهبانی و... مشروطه خواهان را یاری می کردند. هرچند آنان در شرایط سخت معیشتی قرارگرفتند، دست از حمایت مشروطیت برنداشتند. اینکه توده های تهی دست تبریز چگونه به حمایت از مشروطیت برخاستند و چه تاثیری در پیروزی مشروطه خواهان داشتند، موضوع بحث این مقاله است. تلاش می شود پاسخ این فرضیه روشن گردد که هرگاه توده های فقیر تحت رهبری نخبگان جامعه قرارگیرد، می توان با کمک آنان چنان نیروی قوی ای بسیج کرد که قادر به مقاومت در برابر هر قدرت نظامی باشند؛ چنان که تهیدستان تبریز با تحمل گرسنگی در برابر نیروهای محمدعلی شاه به سختی مقاومت کردند.
    کلیدواژگان: تهی دستان، تبریز، مشروطیت، مشروطه خواهان، فقرای شهری، لوطیان و جهال
  • داریوش رحمانیان، مهدی میرکیایی صفحات 65-97
    بحران های اقتصادی که در عصر ناصری به تدریج شدت می یافت، پیامدهایی همچون گرانی نان و قحطی ها را در پی داشت. گرانی و قحطی نان در بسیاری از موارد در جوامع شهری به بلواهای نان و اعتراض مردم به حکومت منجرمی شد. عواقبی که این بلواها برای اعتبار حکومت و همچنین اقتصاد کشور در پی داشت، حکومت را دچار هراس و نگرانی می کرد. حکومت قاجار که روابطش را با مردم بر طبق الگوی سنتی شاه و رعیت تنظیم کرده بود و طبق این الگو مجالی برای اعتراض جمعی مردم در برابر حکومت وجود نداشت، به سرکوب این بلواها می پرداخت. شدت بلواها در بسیاری موارد حکومت را به عقب نشینی در برابر خواسته های مردم وادار می کرد. بلواهای نان مناسبات شاه و مردم را متاثرمی کرد، هرچند که به دگرگونی کامل آن الگوی سنتی منجرنشد. این پژوهش بر آن است تا به ارزیابی میزان تاثیر بلواهای نان بر روابط حکومت و مردم در عصر ناصری بپردازد و برخی جلوه های آن را مشخص کند. روش تحقیق، روش توصیفی تحلیلی با تکیه بر اسناد دست اول است.
    کلیدواژگان: نان، بلوا، قحطی، گرانی، عصر ناصری
  • محمدتقی ایمان پور، پرویز حسین طلایی، مصطفی جرفی صفحات 99-120
    از اواسط دوره اشکانی که روابط ایران و روم آغاز شد تا اواخر دوره ساسانی، ارمنستان همواره به عنوان کانون اصلی مناقشات این دو قدرت بزرگ باستان مطرح بوده است. این سرزمین که در دوره هخامنشی و تحت عنوان «ارمنیا» جزو یکی از ساتراپی های هخامنشیان محسوب می شد، از نیمه دوم سده اول میلادی شاخه ای از خاندان پادشاهان اشکانی با توافق دولت روم به حکومت آنجا گماشته شدند. با روی کار آمدن ساسانیان، ارمنی ها، که آنان را غاصب حکومت اشکانیان می دانستند، به مخالفت با آنها پرداختند. به دنبال پذیرش مسیحیت در ارمنستان در زمان تیرداد کبیر (سال 301 م) و سپس رسمیت یافتن مسیحیت در امپراتوری روم، مسئله مذهب نیز بر تشدید تنش ها میان ساسانیان و روم افزود؛ در واکنش به این شرایط برخی از پادشاهان ساسانی چاره را بر این دیدند تا به سیاست زردشتی کردن کانون این بحران ها یعنی ارمنستان دست زنند.
    در واقع، این پژوهش در پی آن است تا به روند سیاست زردشتی کردن ارمنستان توسط ساسانیان و میزان موفقیت آن بپردازد. برای نیل به این هدف تلاش شده است از شیوه پژوهش های تاریخی (توصیفی تحلیلی) و بر اساس شواهد موجود و نظریات پژوهشگران، استفاده شود. در این پژوهش نشان داده خواهدشد که روی هم رفته ساسانیان نتوانستند در سیاست زردشتی کردن ارمنستان کامیاب شوند و این سرزمین مسیحی باقی ماند، هرچند که علقه های آن با ایران هرگز نگسست.
    کلیدواژگان: اشکانیان، ساسانیان، ارمنستان، آیین مسیحی، کیش زردشتی، نبرد آوارایر
  • ربابه معتقدی*، محمدامیر شیخ نوری، تورج اتابکی صفحات 121-137

    پژوهش حاضر می کوشد تا پاسخی برای چگونگی تامین نیروی انسانی شاغل در شرکت نفت انگلیس و ایران در آبادان و مسجدسلیمان بیابد. عوامل گوناگونی که سبب جذب عشایر به سکونت در شهرهای نفتی شدند و انگیزه هایی که موجب مهاجرت مردم از شهرها و روستاهای ایالات دیگر به مناطق نفتی شد، پرسش های جزئی تری هستند که به آنها خواهیم پرداخت. توسعه صنعت نفت به جابه جایی جمعیت، افزایش جمعیت، تغییر مشاغل و شکل گیری قشر کارگر صنعتی در مناطق نفت خیز جنوب ایران انجامید.
    این پژوهش با شیوه توصیفی تحلیلی بر اساس نظم و توالی منطقی تاریخی انجام یافته است. تاکید پژوهش حاضر بر اسناد و مدارک موجود در آرشیوهای ایران و انگلستان بوده است. روش و نظریه مورد استفاده در تحقیق حاضر به نوعی نگارش «تاریخ از پایین»(History from Below) و پرداختن به تاریخ نگاری فرودستان (سوبالترن) در صنعت نفت است.1 به تعبیری می توان گفت تاریخ از پایین خوانش دیگری از تاریخ اجتماعی است. در این رویکرد، عاملیت تاریخی به فرادستان و نهادهای اجتماعی و سیاسی منحصر نمی شود و بیشتر در پی یافتن نقش جمهور مردم در تحولات جامعه است.
    یافته ها حاکی از آن است که فعالیت شرکت نفت انگلیس و ایران در جنوب ایران موجب ایجاد تاسیسات و پالایشگاه هایی شد. استخدام عشایر و روستاییان به عنوان کارگر در مجموعه وسیع صنعت نفت و بهره مندی از امنیت نسبی، امکانات مالی ثابت و خدمات بهداشتی سبب مهاجرت افراد از نقاط مختلف به منطقه نفت خیز خوزستان شده و بدین ترتیب گام بزرگی در جهت قوام یافتن طبقه کارگر در ایران برداشته شد.

    کلیدواژگان: شرکت نفت انگلیس و ایران، کارگران، استخدام، عشایر، روستاییان
|
  • Mohsen Alviri, Marziyeh Parvandi Pages 1-27
    Jobs and income sources are among the social history elements and analyzing their types، scopes، origins and dimensions can reveal new aspects of people’s life in the past. The relative inattention of common historical resources to the social history leads us to use other resources which are not classified as historical resources at the first glance. Poetry books can be cited as one of this type of resources. In these poetry books، many of issues and elements related to social life of people are addressed. Extracting and collecting data about them is a new way in order to understand the concept and reality of people’s life in the past. Using a descriptive approach and by investigating into and classifying the jobs and income sources in five different poetry books from Iranian poets living during the 14th and 15th centuries، this research attempts to find out to what extent the jobs and income sources in these poetry books are influenced by religious teachings. This study reveals that between the time of Mogul invasion destructions and the developments during Safavid dominion in Iran، religious teachings had a strong impact on religion-related jobs including three types of jobs namely jobs related to religious worships (three jobs)، administration of social-religious rules (three jobs) and education and promotion of religion (four jobs); and also on religious-based jobs including two types of jobs namely the ones related to administration of religious rules and ceremonies (five jobs)، building and management of religious places (three jobs) as well as income sources (four jobs).
    Keywords: Religious, related jobs, Religious, based jobs, Income sources, Hassan Kāshi, IbnYamin Faryūmadi, SharafeddinYazdi, Nūredin, iTūsi Esfarāyeni, Ibn Hesām Khosafi
  • Hooshang Khosrobeigi, Meysam Gholampour Pages 29-46
    Scattered writings in the Qajar period are indicative of Damavand’s prosperity and favorable conditions in that era. Selection of Tehran as the capital made a great impact on the economic and social development of Damavand. Damavand had its own social and economic capabilities due to its natural status، geographical and climatic state and the capitalization of Tehran highlighted all those capacities. By investigating into the social and economic situation of Damavand in one part of the Qajar era، this study aims at identification of potentials and capabilities of Damavand and assessment of their effect on the development and progress of Damavand in that period of time. The significant factors that paved the way of the development of Damavand are discussed in this study in five areas including climatic conditions، economic factors، geographical location، political and administrative status، and cultural conditions.
    Keywords: Water, Weather, Economics, Capital, Tehran, Population, livestock, Damavand, Qajar, Agriculture
  • Vali Dinparast, Nader Razzaqi Pages 47-64
    The urban poor in Tabriz including daily-paid laborers، street vendors، porters، the unemployed، beggars and slum residents rose up in support for the Constitutional Revolution. Although they did not have enough information about the Constitutional Revolution، people encouraged the leaders and joined the queue of Constitutionalists hoping to get free from the unfair behaviors and access the welfare in life. A group of fighters was formed and the poor joined them. Some of them participated in the war and also some helped the Constitutionalists in building the forts، breaking the walls and guarding. Despite living in difficult situation، they never left the Constitutionalists alone. In this paper، we try to assess how the poor people of Tabriz joined the constitutionalists and supported them and what was their role in the revolution. We also attempt to answer this hypothesis according to which when the poor people are led by the elite in the society، a strong force can be formed that is able to resist to any military power. The poor people of Tabriz too endured the poverty and the difficult situations and resist to Muhammad Ali Shah forces
    Keywords: The poor, Tabriz, Constitution, Constitutionalists, opponents of the Constitution
  • Darioush Rahmaniyan, Mehdi Mirkiaee Pages 65-97
    Economic crises that intensified gradually in the Naserid era had consequences like starvation and high price of bread. In most cases، high prices and bread starvation in urban societies led to bread-related riots and mass protests against the government. The discredit on the economy and the government was the result of these riots and made the government concerned and fearful. The Qajar government whose relation with people was based on traditional pattern of Shah and subjects suppressed these disturbances. In this pattern، there was no opportunity for the mass protests against the government. Violent riots often made the government back out against the demands of people. Repeated bread-related riots affected the above said relation، though they didn’t lead to transformation of this traditional relation. The goal of this descriptive analytic research is to assess the effect of bread-related riots on the relations between people and the government in Naserid era so as to clarify some signs of these effects
    Keywords: Bread, related riots, Starvation, High price, Naserid era
  • Mohammad Taqi Imanpour, Parviz Hossein Talaei, Mosta Fajarfi Pages 99-120
    Since the middle of Arsacid Empire to the end of the Sassanid era، Armenia had always been the center of conflicts between these two great ancient powers، Iranians and Romans. Armenia was one of the Iranian Satrapies in the Achaemenid period named Armenia. In an agreement with the Roman government، a branch of Arsacid royal family ruled there since the second half of the first century AD. Following the rise of the Sassanid Empire، Armenians who regarded them as usurper of Parthian power began their resistance to them in extending their power in this area. Acceptance of Christianity in Armenia during Tiri dates the Great in 301 AD led to the development of tensions between the Sassanid and Armenia; especially when some of the Sassanid kings at this time tried to impose Zoroastrianism in Armenia. Using historical research methodology and on the basis of the existing evidence، this paper aims at studying the Sassanid policy in Zoroastrianzation of the Armenia for political purposes. This paper will show that none of these attempts were successful and Armenia remained a Christian country. Nonetheless، it is shown that despite these religious upheavals، Armenians remained as a partner and collaborator with Iranians.
    Keywords: Arsacid, Sassanid, Armenia, Christianity, Zoroastrianism, The Battle of Avarayr
  • Robabeh Motaqedi, Mohammad Sheikh Nouri, Touraj Atabaki Pages 121-137

    The present research attempts to find out how the human resources were provided in Anglo-Persian Oil Company in Abadan and Masjid Soleyman. Different factors attracted nomads to oil-rich cities. We also discuss the motivations that led people to immigrate from other cities and villages to oil-rich regions. Oil industry development led to population movement، job change and formation of industrial labor stratum in Iran’s southern oil-rich regions. The present descriptive-analytic research emphasizes the existing documents and evidence in Iran and UK archives. History from below is the methodology and theory used in this study which deals with writing the history of the subaltern in the oil industry. In other words، it can be said that history from below is a different account of social history. In such an approach، the historian tries to find the common people’s role in the social developments. The findings indicate that the activity of the Anglo-Persian Oil Company in the south of Iran led to the establishment of facilities and refineries. Employment of nomads and villagers as labor in the vast oil industry، enjoying relative safety، stable financial facilities and health services caused people to emigrate from different places to the oil-rich Khūzestan region. Thus، a great step was taken towards strengthening the labor class in Iran.

    Keywords: Anglo, Persian Company, labors, Employment, Nomads, Villagers