فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال سوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1390)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال سوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قهرمان محمودی، محمد امیری، محمد علی جهانی، عصمت حاجی بکلو صفحات 7-17
    مقدمه
    اولین گام جهت پیش گیری و کاهش شیوع اعتیاد در جامعه و نیز کمک به معتادین، شناسایی وضعیت سلامت روانی و کیفیت زندگی آن ها می باشد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی وضعیت سلامت روانی و کیفیت زندگی معتادین مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان ساری بوده است.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر کاربردی بوده که به روش توصیفی و مقطعی در سال 1391بر روی 351 نفر از معتادین مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان ساری به صورت تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسش نامه های سلامت روان (GHQ)، کیفیت زندگی (SF17) به دست آمده است داده ها پس از جمع آوری از طریق نرم افزار SPSS و آزمون آماری کای دو مرتبط مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    1/70 % افراد، سلامت روان تاحدی مطلوب و 1/11% افراد، سلامت روان نامطلوب داشتند. همچنین 5/67 درصد افراد، کیفیت زندگی تاحدی مطلوب و 6/23 % افراد، کیفیت زندگی نامطلوب داشتند. بین سلامت روان با شغل (041/0 = P) و تحصیلات (023/0 = P) ارتباط معنی دار وجود داشت. به علاوه بین کیفیت زندگی افراد با وضعیت تاهل و تحصیلات نیز ارتباط معنی داری وجود داشت (001/0 = P). اما بین سلامت روان با سن، جنسیت و وضعیت تاهل و نیز بین کیفیت زندگی با سن، جنسیت و شغل ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، سلامت روانی و کیفیت زندگی واحدهای مورد پژوهش چندان مطلوب نبوده که می توانند مستعد اختلالات روانی دیگر نیز باشند. بنابراین توجه ویژه مسئولین به این گروه ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، ترک اعتیاد، کیفیت زندگی، ساری
  • هادی رزقی شیرسوار، میر محمد موسوی صفحات 19-27
    مقدمه
    اشتغال از جمله مسائلی است که همواره ذهن انسانها، دولتها و ملتها را به خود مشغول داشته است. هر چند شغل و حرفه به ظاهر، به بعد اقتصادی – معیشتی انسانها مربوط می شود، ولی با بعد فردی، خانوادگی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آنان نیز ارتباطی تنگاتنگ دارد. رضایت شغلی فعالیتی است میان رشته ای که دیدگاه های روان شناختی اجتماعی، جامعه شناختی، اقتصادی، علوم سیاسی و تربیتی، هر کدام به سهم خود به آن پرداخته اند. هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین رضایت شغلی و بهره وری کارکنان شاغل در واحد پزشکی شهر تهران است.
    روش پژوهش: تحقیق حاضر از لحاظ تقسیم بندی بر مبنای هدف، از نوع کاربردی بوده و برای انجام آن از روش تحقیق توصیفی – همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری شامل 496 نفر از کارکنان شاغل در واحد پزشکی تهران اعم از قراردادی، شرکتی و رسمی می باشد. حجم نمونه مطابق جدول مورگان 217 نفربوده که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه می باشد که شامل، پرسشنامه استاندارد 33 سوالی رضایت شغلی و 20 سوالی بهره وری می باشد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد، با توجه به اینکه t محاسبه شده در مولفه بهره وری و رضایت شغلی با درجه آزادی 217 بصورت دو دامنه در سطح 05/0، بزرگتر از مقدار بحرانی t (96/1) می باشد، بهروری کل و رضایت شغلی کارکنان شاغل در واحد پزشکی در حد بالاتر از متوسط قرار دارد. در ضمن ضرایب همبستگی مشاهده شده نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار در بین رضایت شغلی با بهره وری نیروی انسانی با مقدار)519/0 (r = می باشد. در نتیجه می توان گفت با افزایش رضایت شغلی افراد نمونه، میزان بهره وری آنها افزایش می یابد. ضرایب رگرسیونی نشان می دهد، ضریب رگرسیون (B) گام اول برای متغیر شایستگی های عمومی برابر با 618/. و مقدار «ثابت» رگرسیون برابر 710/2 است.
    نتیجه گیری
    با بکارگیری استراتژی و برنامه ریزی مناسب سطح رضایت شغلی و بهره وری کارکنان شاغل در واحد پزشکی که در حد بالایی قرار دارد را حفظ نموده و در جهت بالاتر بردن آن اقدامات اساسی تری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، بهره وری، واحد پزشکی، کارکنان
  • زهرا مستانه، لطف الله موصلی * صفحات 29-36
    مقدمه

    در کنار سایر حوزه ها، وزارت بهداشت انگلستان برای اولین بار به دنبال بکارگیری حاکمیت بالینی، حاکمیت اطلاعاتی را مطرح نمود. اطلاعات به عنوان منبع استراتژیک برای سازمان های مراقبت بهداشتی محسوب می شود که باید زمینه های لازم جهت استفاده از آن در ارتقای کیفیت خدمات فراهم گردد. در مطالعه حاضر مفاهیم بنیادین حاکمیت اطلاعاتی در نظام سلامت به عنوان یک ضرورت اجتناب ناپذیر در عصر اطلاعاتی مورد بررسی قرار می گیرد.
    روش پژوهش: در این مطالعه مروری، 37 مقاله و گزارش تمام متن از پایگاه های اطلاعاتی Science direct، Scirus و Pubmed هم چنین مجله انجمن مدیریت اطلاعات سلامت آمریکا و موتور جستجوی Google scholar با استفاده از کلید واژه های مشخص و مرتبط استخراج گردید. معیار انتخاب مقالات و گزارشات بر حسب میزان ارتباط آنها با هدف مطالعه و بدون محدودیت زمانی بود. پس از مطالعه دقیق، مطالب در قالب پاسخگویی به هدف مطالعه تدوین گردیدند.

    یافته ها

    حاکمیت اطلاعات مکانیسمی جهت کاربردی و پاسخگو نمودن اطلاعات سلامت می باشد که بایستی با خدمات مناسب مدیریتی پشتیبانی شود. پس از نظام ملی سلامت انگلستان، انجمن مدیریت مدارک پزشکی آمریکا، مدل بلوغ حاکمیت اطلاعاتی را مطرح نمود که بیانگر معیارهای کلیدی حاکمیت اطلاعاتی بود. جهت راه اندازی حاکمیت اطلاعاتی بایستی با برنامه ریزی استراتژیک و تشکیل کمیته مشاوره ای، دورنما، رسالت، محدوده زمانی و اهداف آن را مشخص نموده و با در نظر گرفتن ابعاد حاکمیت اطلاعاتی در قالب HORUS، با ایجاد استانداردها، نظارت، ضمانت اجرائی و انتظام بخشی، هم چنین سیاست های اجرائی در سطح ملی و سازمانی، اطلاعات را جهت تصمیم گیری در کلیه سطوح مدیریتی و درمانی نظام سلامت حاکم نمود.

    نتیجه گیری

    با تکیه بر اطلاعات باکیفیت مدیریت شده توسط حاکمیت اطلاعاتی می توان ارزش تصمیم گیری ها را ارتقا بخشید. البته سازمان های مراقبت بهداشتی باید با تغییر فرهنگ سازمانی، ایجاد تعهد در زمینه پاسخگو بودن اطلاعات تولید شده، ایجاد زیرساختارها و ارائه آموزش های ضروری، بستر لازم را برای راه اندازی و اجرای موفق حاکمیت اطلاعاتی فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: حاکمیت اطلاعاتی، حاکمیت داده ها، پاسخگویی، تصمیم گیری
  • شهرام فتاحی*، کیومرث سهیلی، سهیلا رشادت، پرستو کریمی صفحات 37-51
    مقدمه
    سرمایه انسانی نقش مهمی در توسعه اقتصادی پایدار ایفا می کند. سرمایه انسانی دربردارنده ی شاخص هایی مانند تحصیلات، بهداشت، آموزش، مهاجرت، و سایر سرمایه گذاری هایی است که موجب افزایش بهره وری می گردد. اگرچه تحقیقات زیادی در مورد ارتباط بین آموزش، به عنوان یک شاخص سرمایه انسانی، و رشد اقتصادی انجام شده اما توجه کمی به نقش سرمایه انسانی بهداشت شده است.
    روش پژوهش: در این مقاله رابطه بین درآمد ناخالص سرانه و مخارج بهداشتی با استفاده از تحلیل های آزمون ریشه واحد، هم جمعی و تخمین زن بلند مدت مبتنی بر داده های تابلویی برای کشورهای عضو اوپک طی دوره 2009 – 1995 بررسی شده است.
    یافته ها
    بین کشورهای عضو اوپک، کشورهای با درآمد سرانه بالاتر) مانند قطر، امارات متحده و کویت(مخارج بهداشتی سرانه بیشتری دارند. سهم مخارج بهداشتی از تولید ناخالص داخلی در ایران 86/4 درصد است. اگرچه این سهم از متوسط کشورهای عضو اوپک)81/3 درصد(بالاتر است اما در مقایسه با کشورهای توسعه یافته) بیشتر از 12 درصد(رضایت بخش نیست. نتایج حاصل از مدل تخمین زده شده نشان دهنده یک رابطه مثبت بین مخارج بهداشتی و رشد اقتصادی است بطوریکه با یک درصد افزایش در مخارج بهداشتی، تولید ناخالص سرانه به اندازه 06/0 درصد افزایش می یابد. هم چنین مجموع اثر آموزش و بهداشت بر رشد درآمد سرانه بیش از 26/0 درصد است درحالیکه اثر سرمایه فیزیکی بر رشد درآمد سرانه حدود 14/0 درصد است.
    نتیجه گیری
    سلامت و بهداشت بایستی بعنوان یک اولویت مد نظر سیاست گذاران قرار گیرد. در حقیقت، مخارج بهداشتی یک سرمایه گذاری بلندمدت، و نه یک هزینه، محسوب می شود. افزایش بودجه بخش بهداشت، بهبود خدمات بهداشتی و تخصیص بیشتر منابع به سرمایه انسانی می تواند موجب افزایش رشد اقتصادی شود.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی بهداشت، تولید ناخالص داخلی سرانه، داده های تابلویی، اوپک، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • عاطفه سادات حیدری، محمد امین بهرامی، سیما اسلامی، فاطمه کشمیری صفحات 53-62
    مقدمه
    تحلیل محیط داخلی سازمان یکی از عوامل موثر در تصمیم گیری های استراتژیک سازمانی است. لذا مطالعه ی حاضر با هدف تحلیل محیط داخلی سازمان با استفاده از مدل وایزبورد در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شده است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی- کاربردی که به صورت مقطعی در سال 91 - 90 در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد. پرسشنامه ی مورد استفاده در مطالعه ی حاضر، پرسشنامه ی استاندارد تحلیل محیط داخلی وایزبورد بوده که شامل 35 سوال در ابعاد هدف گذاری، رهبری، ساختار سازمانی، هماهنگی، مکانیسم پاداش، ارتباطات درون سازمانی و نگرش نسبت به تغییر است. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به میزان 93/0 محاسبه شد. جامعه پژوهش 360 نفر از کارکنان بیمارستان های آموزشی علوم پزشکی یزد بودند که به صورت طبقه ای تصادفی در مطالعه وارد شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی (میانگین و t-test) در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    امتیاز بیمارستان های مورد مطالعه در ابعاد هدف گذاری، رهبری، ارتباطات، مکانیسم پاداش، هماهنگی، نگرش نسبت به تغییر و ساختار سازمانی به ترتیب با میانگین 33/0±33/3، 26/0±80/3، 52/0±44/3، 47/0±42/4، 48/0±60/3، 26/0±77/3 و 21/0±83/3 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان گفت اصلاح مکانیسم پاداش دهی و تقویت نگرش مثبت پرسنل به تغییر می تواند به عنوان عوامل موثر در بهبود عملکرد سازمانی تلقی شود.
    کلیدواژگان: مدل وایزبورد، تحلیل محیط، ارزیابی درونی، محیط داخلی، بیمارستان
  • سید محمد یونسی فر، علی محقر، عزیز یونسی فر، محمد قهوه چی صفحات 63-70
    مقدمه
    هوش عاطفی به عنوان یکی از عواملی است که کارایی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و یکی از عواملی است که نوآوری فرد را در سازمان به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه هوش عاطفی و نوآوری بین کارکنان و پرسنل بیمارستان صدوقی یزد انجام شده است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی است. نمونه این پژوهش 291 نفر از کارکنان که به صورت تصادفی طبقه بندی شده (سهمیه ای) انتخاب شده اند. اطلاعات لازم برای آزمودن فرضیه ها از طریق دو پرسشنامه بسته هوش عاطفی و پرسشنامه محقق ساخته نوآوری به دست آمده است. مقدار ضریب پایایی هوش عاطفی و نوآوری 86/0به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل و بررسی داده های گردآوری شده، از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    ضریب همبستگی بین هوش عاطفی و نوآوری 675/0، بین خودآگاهی و نوآوری 538/0، بین خود مدیریتی و نوآوری 526/0، بین آگاهی اجتماعی و نوآوری 615/0، مدیریت رابطه و نوآوری 632/0 بدست آمد، که نشان دهنده ی آن است که رابطه ی مثبت و معناداری بین هوش عاطفی و نوآوری کارکنان وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که بین هوش عاطفی با نوآوری کارکنان ارتباط معناداری وجود دارد، می توان از ارتباط بین آنها، در زمینه افزایش بهره وری و عملکرد کارکنان و ایجاد خلاقیت در بین کارکنان استفاده نمود، و با اکتسابی بودن هوش عاطفی، می توان با پرورش و ارتقای هوش عاطفی، کارآفرینی و نوآوری را در بین کارکنان تقویت و افزایش داد.
    کلیدواژگان: نوآوری، هوش عاطفی، خودآگاهی، خودمدیریتی، مدیریت رابطه
|
  • Mahmoudi Gh, Amiri M., Jahani M.A., Hajibeklou E Pages 7-17
    Introduction
    The first step to prevent and reduce the occurrence of addiction in the community as well as helping the addicted people is to determine the status of their mental health and life quality. The current study aimed to investigate the mental health and life quality of addicted referred to the addiction (MMT&DIC) centers in Sari.
    Methods
    The present practical investigation was carried out as a descriptive and sectional model on 351 individuals which were selected accidentally in 2012. Data was obtained from questionnaire of mental health (GHQ) and life quality (SF17). The obtained data were analyzed by the relevant statistical tests using statistical package software of SPSS.
    Results
    70.1% of the individuals showed relatively favorable mental health while 11.1% was classified as unfavorable. Morover, 67.55 of the addicted indicated a relatively desirable life quality but 23.6% had undesirable life quality. There were significant relationships between mental health index with job (P=0.041) and education (P=0.023) level. Also, significant relationships were found between marital status and education level with the quality of life (P=0.001). But mental health index detected significant relationships with age, gender, and marital status as life quality revealed no statistical relationships with age, gender and job (P>0.05).
    Conclusions
    according to the obtained results, the mental health and life quality in the units of the study was not rather favorable that may cause other mental disorders. Hence, the authorities should pay more attention to this group.
    Keywords: Mental Health, Quit Addiction Center, Life Quality
  • Rezghi Shirsavar H., Mosavi M.M Pages 19-27
    Introduction
    Employment, including issues that the human mind is preoccupied with nation-states. Although career and professional appearance to the economic dimension - living beings is concerned, but with the individual, familial, social, cultural, political, and is also closely connected. Job satisfaction is an activity that is interdisciplinary perspectives in social psychology, sociology; economics, political science and education each have their part in it. Purpose of this study was to examine the relationship between job satisfaction and productivity of Staff employees of Tehran.
    Methods
    The purpose of this study is classified based on the type of application for which the descriptive research method - correlation has been used. The population consisted of 496 female staff employed at Tehran Medical Unit, including the contract, the company is official. sample size of 217 persons, according to Morgan, who were selected by simple random sampling. Questionnaire that includes a standard questionnaire of 33 questions related to job satisfaction and productivity in question is 20.
    Results
    The results show that, given that the calculated t component of productivity and job satisfaction, with degrees of freedom 217 double amplitude at 05/0, larger than the critical value t is(1.96), staff productivity and total job satisfaction of Staff employees in the medical unit at is above average. In addition, the observed correlation coefficients showed a significant positive correlation between job satisfaction and labor productivity is the value of (r=0/519). Thereby increasing job satisfaction one can say, for example, their productivity increases. Shows the regression coefficients, regression coefficients (B) The first step to changing public merit equal to 0/618 and the "fixed" regression to the is2/710.
    Conclusions
    Using strategy and planning appropriate levels of job satisfaction and productivity of Staff working in the medical unit, which is the upper limit and to maximize the retained more fundamental measures, must be done.
    Keywords: Job Satisfaction, Productivity, Staff
  • Mastaneh Z., Mouseli L. Pages 29-36
    Introduction

    Like other areas, the UK Department of Health introduced Information Governance (IG) in health sector. Information is a strategic resource for health care organizations that they should provide the infrastructures for its applications in improving the quality of care. In current study, the fundamental concepts of IG are reviewed as an inevitable necessity in health sector.

    Methods

    In this review study, 37 full-text articles and reports were extracted from Science direct, Scirus, and Pub med databases and also, journal of American Health Information Management Association and Google scholar search engine using specific and relevant keywords. Criteria for selecting of articles and reports were based on their association to study and without time limit. After careful study of findings, they were arranged according to the aims of study.

    Results

    IG is a mechanism for accountability and applicability of health information that must be supported by appropriate management services. After the UK's National Health Service (NHS), American Records Management Association (ARMA) introduced the Information Governance Reference Model (IGRM), which represents key criteria of IG. For establishing of IG, we should have a strategic planning and steering group to determine the IG’s vision, mission, goals and time bounding. Also with considering the dimensions of IG in the format of HORUS, establishing of standards, arbitration, indemnity, and regulation, and constructing of executive policies at the national and local levels; we can govern the IG for decision making at all levels of management and treatment in the health sector.

    Conclusion

    Relying on quality information of IG can enhance the value of decisions. However, health care organizations must provide the platform required for successful design and implementation of the IG. That needs to change the organizational culture, accountability for producing of qualified information, infrastructures, and necessary training.

    Keywords: Information Governance, Data Governance, Accountability, Decision making
  • Fattahi Sh, Soheili K., Reshadat S., Karimi P. Pages 37-51
    Introduction
    Human capital plays an important role in the sustainable economic development. Human capital consists of indices like education, health, training, migration, and other investments which improve the productivity. Although much research has been done on the relationship between education, as an index of human capital, and economic growth, little attention has been paid to the role of health human capital.
    Methods
    The paper examines the relationship between health expenditures and economic growth in OPEC countries using panel unit root and panel cointegration tests and also panel long-run estimator for the period 1995-2009.
    Results
    Among OPEC countries, those with higher per capita income (such as Qatar, United Emirates, and Kuwait) have higher per capita health expenditure. The health share of gross domestic product (GDP) is 4.86 percent in Iran. Although this share is higher than average share of OPEC countries (3.81 percent), it is not satisfactory as compared to that of the developed countries (more than 12 percent). The results of estimated model indicate that there is a positive relationship between health expenditure and economic growth so that a 1 percent increase in health expenditure (measured as a percentage of GDP) leads to a 0.06 percent increase in per capita income. Furthermore, the sum of the effects of health and education on growth of per capita income is more than 0.26 percent while the effect of physical capital is just about 0.14 percent.
    Conclusions
    Health should be considered as priority for policy makers. In fact, health expenditure is a long run investment rather than a cost. Increase in the health sector budget, improvement of health services and allocation of more resources toward human capital can increase economic growth.
    Keywords: Health Human Capital, GDP per Capita, Panel Data, OPEC, GMM
  • Heidari A.S., Bahrami M.A., Eslami S., Keshmiri F. Pages 53-62
    Introduction
    The internal environment analysis of an organization is one of the most effective factors in strategic Decision making in organizations. The aim of the present study was to the analyzing of internal environment of Yazd University of medical science hospitals based on wiseboard model.
    Methods
    The present study is a descriptive-application and cross-sectional study that was conducted in 2011. Total of 360 employees contributed in the study. We used stratified-random sampling method. The required data was gathered trough Wise board 6 dimensional questionnaire. The reliability of questionnaire was approved by alpha Cronbach’s coefficient (93%) prior the study. We used spss16 and descriptive Tests in data analyzing.
    Results
    The result of the present study showed the mean score of studied hospitals in goal setting, leadership, relationship, reward mechanisms, coordination, organizational structure, and personal attitude to change were calculated as (3/33±0/33), 3/80±0/26), (3/44±0/52), (4/42±0/47), (3/60±0/48), (3/83±0/21) and (3/77±0/26) respectively.
    Conclusions
    Reinforcing the positive change attitude of the staff and reformatting the reward mechanism can addressed as the effective factors to improve the organizational performance.
    Keywords: Wise board Model, Environment Analysis, Internal Environment, Hospital
  • Younesi Far M., Mohaghar A., Younesi Far A., Ghahvechi M Pages 63-70
    Introduction
    emotional intelligence is to title one of the factors that will affect individual efficiency. One of the factors that will affect individual innovation in organization. The research to relationship between emotional intelligence and innovation Staff of shahid sadoghi hospital of yazd.
    Methods
    research is of type correlated- Descriptive. the sample, 291 from employees that to way random stratified (quota) have been selected. Necessary information for testing hypotheses of way two questionnaire, emotional intelligence and innovation. The Reliability coefficient value of emotional intelligence and innovation 0/86 Respectively. For data analysis and review, of Pearson correlation test was used.
    Results
    correlation coefficient between emotional intelligence and innovation 0.675, between consciousness and innovation 0.538, between self-management and innovation 0.526, between social Awareness and innovation 0.615, between relationship Management and innovation 0.632, research, indicative that relationship significant and positive between emotional intelligence and innovation.
    Conclusions
    There are positive and significant correlation coefficient, relationship positive between emotional intelligence and innovation. Between the four dimensions of emotional intelligence (self-awareness, self management, social awareness and relationship management) and innovation a positive relationship exists. with Attention to this that relationship positive and significant exists between emotional intelligence and innovation, can be relationship between them, at theme Increasing Productivity and employee Performance and create Creativity at between employee used, and with adventitious be emotional intelligence, be with education and Promotion emotional intelligence, entrepreneurship and Innovation between employee, reinforcement Increased
    Keywords: innovation, emotional intelligence, consciousness Self, relationship management