فهرست مطالب

پژوهش در تاریخ - سال سوم شماره 12 (پاییز 1392)

فصلنامه پژوهش در تاریخ
سال سوم شماره 12 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد عباسی، جلیل قصابی گزکوه*، محمدرضا بهشتی صفحه 1
    دوره تقریبا چهار ساله ایلخانی گیخاتو، بحران مالی و نابسامانی در امور اقتصادی به همراه داشت. وی به امور مهم کشور اهمیت چندانی نمی داد و بیشتر اوقات به خوشگذرانی می پرداخت. از این رو، اداره اوضاع مملکت در دست امیران و به ویژه وزیرش، صدرالدین زنجانی، قرار داشت. بذل و بخشش های بی رویه گیخاتو و صدرالدین، به همراه شیوع بیماری دامی به نام «یوت» و وضعیت نابسامان مالیاتی، خزانه دولتی را با مشکل مواجه کرده بود. کوشش های صدرالدین برای پر کردن خزانه، انتشار چاو-پول کاغذی- را به دنبال داشت؛ که این مساله اوضاع اقتصادی را وخیم تر کرد. وضعیت مالیاتها که درست تقویم نشده بود، بر اوضاع کشاورزی، بازرگانی و تجارت تاثیر منفی گذاشت. اگر وضعیت مالی، پولی، تجارت و بازرگانی و کشاورزی را از مولفه های اقتصاد بدانیم؛ در دوره مورد بحث، به علت عدم توجه به این مولفه ها، اقتصاد ایران با بحران مواجه بود. این کار بر آن است تا اوضاع اقتصادی دوره گیخاتو را با شیوه پژوهش تاریخی بررسی کند.
    کلیدواژگان: ایلخانان، گیخاتو، اقتصاد، صدرالدین زنجانی، چاو
  • مریم طحان* صفحه 25
    با وجود این که مغولان به نوعی از فرهنگ و تمدن بی خبر بودند اما با این حال آداب و رسوم خاص خود را داشتند. آنها بر اساس اعتقادات و باورهایشان مراسم هایی را برای خدایان خود انجام می دادند و به واسطه زندگی عشیره ای و بیابانگردی، مراسم ها و عاداتی داشتند که باعث تمایز آنها از دیگران می شد. البته این رسوم و سنن به مرور و به واسطه اختلاط مغولان با اقوام دیگر، دچار تغییراتی شد؛ بعضی از آنها به کلی از میان رفت، بعضی رسوم با سنن اقوام دیگر در هم آمیخت و تغییر شکل داد و حتی بعضی از سنن آنها توسط اقوام دیگر پیگیری شد و گسترش یافت. با این حال می توان آن دسته از آداب و رسوم که خاص مغولان بوده و کمتر با رسوم اقوام دیگر مخلوط شده را از لابه لای کتبی چون سفرنامه ها به دست آورد. در این پژوهش سعی بر آن است که آداب و رسومی را که مخصوص قوم مغول قبل از آمیزش با اقوام هم جوار است بیان گردد.
    کلیدواژگان: مغولان، آیین شمنی، چنگیز خان، مارکوپولو
  • فردین سماقیش صفحه 55
    زمانی که مغولان به فرماندهی جورماغون و بایجو حملاتشان را به منطقه آسیای صغیر آغاز کردند، این منطقه در اختیار سلاجقه روم بود که در اوخر قرن پنجم هجری حکومتی مستقل تشکیل داده بودند.همزمان با این حملات غیاث الدین کیخسرو دوم یکی از بی تدبیرترین سلاطین سلاجقه روم بر آسیای صغیر حکمرانی می کرد که بدون هیچ مقاومتی در برابر مغولان تسلیم شدند و آنها همانند دیگر مناطق دست به کشتار عظیم مردم و تخریب بلاد روم کردند. با تاسیس حکومت ایلخانی برای تسلط و کنترل منطقه مهم و استراتژیک آسیای صغیر از روش وتدابیر دیگری همچون گماردن افرادی مطیع از سوی دربار ایلخانی استفاده و خیلی کم به جنگ و درگیری مستقیم با حکام دست نشانده آسیای صغیر می پرداختند. بنابراین هدف از این مقاله بررسی چگونگی روابط ایلخانان با حکام آسیای صغیر می باشد که با روش توصیفی – تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: ایلخانان، سلاجقه روم، آسیای صغیر، روابط
  • پروین رستمی صفحه 87
    مهمترین منبع قانونگذاری در ایران تا قبل از هجوم مغولان قرآن بود و کسی حق دخل و تصرف در آن را نداشت. با ورود مغولان، یاسا و قوانین بدوی آن نیز وارد شد. اگر چه کم کم با اسلام آوردن ایلخانان دیگر به کار نمی رفت اما قدرت حاکم مغولان باعث شد تا قوانینی که مغولان وضع کرده بودند با دیگر قوانین ایرانی– اسلامی آمیخته شود و هرج و مرج و آشوبی را در زمینه های قضایی، اقتصادی و اجتماعی در پی داشته باشد. و به عرفی تر شدن قوانین خصوصا در محاکم ثر باشد.
    پرسش هایی که در این پژوهش با آنها مواجه می شویم این است که: نخست، قوانین مغولی و یاسا تا چه میزان وارد قوانین اسلامی شدند؟ دوم، آیا اقداماتی برای رفع این قوانین در عرصه های اجتماعی و قضایی و اقتصادی در دوره ی ایلخانان مغول انجام شده بود؟ فرضیاتی برای این پرسش ها مطرح می شود که؛ قوانین مغولی و یاسا در مواردی از قوانین حکومتی، اجتماعی و اقتصادی با توجه به حمایت نخستین ایلخانان از یاسا به جای قوانین اسلامی به کار می رفت. در دوره ی غازان خان با توجه به نیاز مبرم جامعه در رفع قوانین یاسا اصلاحات و اقداماتی صورت می گیرد.
    با توجه به اینکه سلسله هایی که پس از ایلخانان به حکومت رسیدند مانند تیموریان، جلایریان، قراقویونلوها و آق قویونلوها همچنان قوانین یاسا تا حدودی معتبر بود و به کار می بردند. لزوم شناخت این قوانین و زمینه هایی که کاربرد داشته اند و بسترهایی که باعث رواج آنها می شد، وجود دارد. یاسا و آداب ورسوم مغولان حتی تا زندگی روزمره مردم ایران وارد شده بود و احتمالا این نفوذ بود که توانست قوانین اقتصادی و قضایی اسلامی را با توجه به وجود قدرت حاکم تحت تاثیر خود قرار دهد.
    کلیدواژگان: مغول، قانون، اسلام، ایران اسلامی
  • شیدا صابری* صفحه 111
    ضرورت فراگرفتن علوم دینی به خصوص قرآن و احکام اسلامی یکی از ویژگی های جامعه اسلامی بوده و مساجد به عنوان یکی از مراکز دینی، در بردارنده وجهه دینی و علمی در فراهم ساختن مجالس بحث و مناظره محسوب می شدند و همین امر سرمشقی برای ایجاد نهادهای آموزشی مانند مدارس گردید. البته روح مذهبی و دینی بر نهاد آموزشی حاکم بود به ویژه که نهاد وقف به منظور تامین مادی و معنوی معلمان و متعلمان شکل گرفت و در میان سیر تاریخی توسعه و تکامل مدارس در دوره های مختلف، در دوره صفویه بی شمار مدارس موقوفه ساخته شد. زیرا در این دوره شکل گیری فضای مذهبی جدید و برقراری روابط خارجی با کشورهای اروپایی و همچنین دگرگونی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، شرایطی را مهیا کرد که به منظور تثبیت جایگاه مذهب شیعه، مدارس، بیشترین نقش را در تعلیم و تربیت متعلمان مقید به شیعه اثنی عشری داشت تا پایه های دینی حکومت صفوی استوار گردد. در این راستا مدرسه چهارباغ اصفهان به عنوان مدرسه موقوفه شاهی یکی از مراکز آموزش دینی به منظور توسعه آموزه های شیعی بوده است که دو رکن اصلی «آموزش دهنده» و «آموزش گیرنده» نقش اساسی در تعلیم و تعلم طلاب آن داشته و این نهاد آموزشی، هم بعد مادی و هم بعد معنوی مدرسان و طلاب خود را در فرآیند تعلیم و آموزش در نظر گرفته است. این مقاله با توجه به انگیزه بنای مدرسه چهارباغ به عنوان نهاد موقوفه به منظور گسترش علوم دینی به بررسی کارکرد دو رکن «آموزش دهنده» و «آموزش گیرنده»؛ مدرسان و طلاب می پردازد و همینطور وظایف آنان، محتوای کتب درسی و شرایط تدریس و تعلیم مدرسان و طلاب را واکاوی نموده است.
    کلیدواژگان: مدرسه چهارباغ، آموزش دهنده، آموزش گیرنده، مدرسان، طلاب، وقف
  • جلیل نائبیان، بهزاد مهدی زاده* صفحه 125
    منطقه قفقاز به عنوان منطقه ای استراتژیک ما بین 2 دریای خزر و سیاه در هر دوره ای از تاریخ خود وضعیت سیاسی و فرهنگی خاصی را داشته است و اقوام، مذاهب و ملل مختلفی را به خود دیده است. در دوره هخامنشی در این منطقه ما نه با دولتی قدرتمند بلکه با شاه نشینهای کوچک با وابستگی سیاسی به قدرتهای بزرگ همسایه روبرو هستیم، همچنانکه امروزه نیز چنین است وکشورهای آن از لحاظ سیاسی انعطاف پذیراند. نمودهای فرهنگی این تاثیرات در نتیجه کاوشهای باستانشناسی به صورت آثار معماری و هنری در 3 کشور مهم قفقاز یعنی جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان بدست آمده است. از جمله یافته های هخامنشی در این منطقه، در سایتهای اربونی ارمنستان، گومبتی گرجستان و ساری تپه آذربایجان قرار دارند؛ که شامل یافته های معماری، اشیاء فلزی و سفالی هستند. این یافته ها شباهت های فنی و هنری زیادی با آثار مشابه در ایران دارند، بخصوص مراکز حکومتی هخامنشی در تخت جمشید، شوش و پاسارگاد که در این تحقیق سعی شده است این شواهد باستانشناختی جمع آوری شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. آثار سفالی بدست آمده از سایتهای هخامنشی در قفقاز نیز به لحاظ تاریخگذاری بازه زمانی قرن 6-4 ق.م را در بر می گیرند که در صورت تحقیقات بیشتر در این زمینه جنبه های بیشتری از حضور فرهنگی هخامنشیان در قفقاز روشن خواهد شد.
    کلیدواژگان: قفقاز جنوبی، هنر هخامنشی، شواهد باستانشناسی، آثار هنری
  • ژامک ماشاءالهی صفحه 149
    دوران حاکمیت خاندان پهلوی از دیدگاه های گوناگون با نظام و نظامی گری آمیخته است. ازابتدای استیلای این سلسله بر این سرزمین همواره رویکردهای نظامی مآبانه و ارتشی درامور مختلف هم دخیل بوده اند و هم در حاکمیت از رجحان برخوردار بودند. موسس سلسله پهلوی به نوعی با کودتای نظامی طومار قاجاریه را در هم پیچید و باحمله نظامی دیگری که می توان از آن به عنوان کودتا یاد کرد سلطنت را به پسرش منتقل نمود. از این جهت می توان اهمیت ارتش در دوران پهلوی را بسیار مهم و تاثیرگذار ارزیابی کرد. به سادگی می توان چنین بیان نمود که توسعه، تجهیز و روزآمد کردن ادوات و نیروهای نظامی همواره در اندیشه های محمدرضا پهلوی حضور پررنگی داشته است.
    اما به هیچ روی نمی توان نقش محوری افزایش در آمدهای نفتی را نادیده انگاشت و انکار نمود. ارتش ایران هر روز پیشرفته تر جلوه می کرد و همه روزه بر فهرست بلند بالای تجهیزات آن افزوده می گردید. همه اینها از یک سو و روابط رو به گسترش ایران و ایالات متحده آمریکا از سوی دیگر می توانست با آموزش نیروی انسانی ایران را به ماشین جنگی شکست ناپذیر منطقه بدل سازد. به هرحال پرسش اساسی را می توان اینگونه طرح نمود که اساسا آیا افزایش ناگهانی درآمدهای نفتی در واپسین سالهای حاکمیت پهلوی در دهه 1350 در پیشرفت تسلیحاتی و تجهیزات ارتش ایران نقشی داشته است؟ چگونه می توان به عمق این تاثیرات پی برد؟
    آری، ساختار فردی حاکمیت ایران در کنار افزایش در آمدهای ناشی از فروش نفت به یکباره ارتش ایران را به پیشرفته ترین ماشین جنگی منطقه تبدیل نمود که درکنار تسلیحات پیشرفته نظامی، افسرانی آموزش دیده و مجرب نیز در اختیار داشت. ساختار تصمیم سازی دربار که زیر نظر مستقیم و مداوم شاه کنترل میگردید اکنون با در اختیار داشتن منابع سرشار مالی سعی در عملی ساختن نقشه های سالهای نه چندان دور خود داشت که تاحدودی نیز محقق گردید.
    کلیدواژگان: نفت، ارتش، تسلیحات، دولت پهلوی، درآمدهای نفتی
  • صادق سلیمی بنی*، محمد مجاور شیخان صفحه 173
    امروزه درحالی که از دیدگاه برخی نظریات روابط بین الملل و در آثار تعدادی از دانشمندان و نویسندگان کلاسیک سیاست های برون مرزی، به منظور توضیح عوامل موثر در زندگی بین المللی صرفا بر پدیده های سیاسی و اقتصادی تاکید می ورزند؛ در مقابل، بسیاری از پژوهشگران ژرف اندیش دریافته اند که تنها باتکیه بر عوامل سیاسی و اقتصادی محض نمی توان به ژرفای روابط بین ملت ها دست یافت. آنان برای دستیابی به شناختی واقع بینانه از روابط بین المللی تمرکز بر مسائل فرهنگی و توجه خاص به حیطه فرهنگ را تجویز می کنند.
    با این وصف، نوشته حاضر کوششی است در جهت شناخت دقیق مفهوم دیپلماسی فرهنگی، کارویژه های آن در پیشبرد سیاست خارجی کشورها به خصوص در عصر بهره گیری از شیوه های نوین فناوری اطلاعات در عصر ارتباطات و فرآیند جهانی شدن فرهنگ و سیاست در دهکده جهانی.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، فرهنگ، ارتباطات، سیاست خارجی
|
  • Dr : Javad Abbasi_Jalil Ghassabi Gaz Koh*_Mohammad Reza Beheshti Page 1
    The period, about four years, of Gikhatu, included financial crisis and disturbance in economic affairs.He didn’t emphasized government important affairs and lived in pleasure more of the time.so, managing country situations was in emirs hand specially his minister Sadr Aldin Zanjani.Gikhatu and Sadr Aldin Zanjani giving generously with outbreak an animal disease as "UT" and taxation bad situation had met governmental treasury with problem.Sadr Aldin efforts for filling treasury led to "CHAV"publication that this affair made more serious economic affairs.Taxes situation that hadnt been appraised exactly,had negative effect in agriculture situation, trade and if we know financial situation, trade and agriculture as economic instances, the period in question because of none of attention to these distances,Iran economy encountered with intense crisis.This work wants to consider economic affairs in Gikhatu period with historic search.
    Keywords: Ilkhanan, Economy, Gikhatu, Sadr Aldin Zanjani, CHAV
  • Maryam Tahan* Page 25
    However, the Mongols were unaware of the kind of culture and civilization, but, they had spicial customs. They are based on the beliefs of ceremonies for the gods did and through tribal life and the Desert, held ceremonies and customs which were distinguishing them from others. However, over time and due to the incorporation of the customs and traditions of the Mongol tribes, the changes were completely abolished by some of them, some other ethnic traditions and customs of the merged and transformed, and even some of their traditions by relatives others followed and expanded. However, it can be certain of the Mongol customs and traditions than with other tribes of mixed arisen since the itineraries achieved. This paper describes the traditions of the Mongols before mixing with the neighboring tribes.
    Keywords: Mongol, Regulations Shmny, Genghis Khan, Marco Polo
  • Fardin Somaghi* Page 55
    When moguls under Jormakhon and Baijoun's authority began their invasions to Asia minor which ruled by RomeSeljuks who formed anindependent government in the end of 5th century hegira.Keykhosrow who was one of the most imprudent of second Seljuk kings ruling in Asia minor surrendered without resistance against moguls. And they slaughtered and destructed Rome cities. With establishment Ilkhanid government to control and hegemony the important and critical area of Asia Minor were applied other way and tactics like; appointed KasraAldinMotie by Ilkhanid court and they were hardly conflicteddirect in thesubordinated governorsof Asia Minor. So the purpose of this article is that studies relationships between Ilkhanid and Asia minor governors which is written at analytical-descriptive way and based on library resources.
    Keywords: Ilkhanid, RomeSeljuks, Asia Minor, Relations
  • Parvin Rostami Page 87
    Most important source legislation Quran was in Iran to before invased mongol and someone couldn’t interferenced in that.with entrance mongol; Bedouin yasa and laws their arrived. although gradually With conversion of Ilkhanids another yasa don’t utilized. But mongol sovereignty cause enacted mongol laws with else Iranic- Islamic the laws mixed. Chaos and riot created on these lines judiciary economic and social and caused effective folkways laws in courts.Question that in this research encountered with theirs: first; mongol laws and yasa what amount entered to Islamic laws? Second; whether steps had a accomplished for removal this laws in these lines social and judiciary and economic in era mongol? Theories under considered for this questions that with mongol laws and yasa instance from laws government social and economic utilized with support Ilkhanid foremost instead of Islamic laws. In era Qazan khan urgent need society in removal yasa laws; reform and steps accomplished. Since chains ruled after Ilkhanid like Timurid; Jalayerid; Qara-Quyunlu and Aq –Qoyunlu consistently used mongol laws and creditable. There are necessity recognize this laws and usage grounds and elements that had caused currency theirs. Yasa and ceremonies and custom entered even to daily life Iran people. Probably was this influence that could economic and judiciary laws in spite of sovereignty; under effect had itself.
    Keywords: mongol, Law, Islamic, Yasa
  • Sheida Saberi* Page 111
    Devotion is an affair in Islamic societies; this was desired aspect social, economic and religious. In fact devotion has been cultural action that includes public revenues. There is attention to public rents in education in Islam, too. Many people like to stay their names or works after their death so they spend their part of their properties for welfare affairs. These include building mosques, schools, facilities and every things that help people’s quiet. Some people built schools (Madrase). These places were important in Islamic Iran because they similar to mosque and their role was promotion of Islamic thought especially in Safavid era, Shi’at thought. Therefore, in this time schools were places for education and promotion Shi’at religion. Chahar-Bagh school is a symbol of these kinds. This paper represents role of function of teachers and students in this school and discuss their position in devotion‘s affair. In fact, main theme is surveying the effect of devotion in education of Shi’at in Safavid era. Chahar-Bagh school and studying its situation in edification and pedagogy shows to us role of teachers, students, their functions and lessons theme that taught by Benefactors’ orders.
    Keywords: Teachers, Students, Chahar, Bagh school, Devotion
  • Dr. Jalil Naebiyan, Behzad Mahdizadeh* Page 125
    As the strategic Caucasus region between the Caspian and Black 2 in every period of history has its own particular cultural and political status and tribes, religions and nationalities to be seen. We are not facing a powerful state in the region during the Achaemenid king, but Predominantly small with political affiliation to the neighboring powers, As of today it is. The effects of cultural expression as a result of excavation works of art and architecture in the three major countries of the Caucasus namely Azerbaijan, Armenia and Georgia. Among the findings of the Achaemenids in the region, Armenia Erebuni sites, Gumbet Georgia and the Surrey Hills of Azerbaijan which includes the architecture, objects arts and ceramic.These findings are similar to the works of great artistic and technical similarities in iran, State institutions, particularly the Achaemenid Persepolis, Susa and Pasargadae archaeological evidence in this study has been collected and are being analyzed. Works earthenware obtained from the WebSites the Hakhamnish in Caucasus also to In terms dating interval standing temporal century, 6-4 BC. The CE make that affect that in case more researches in this field more aspects from cultural presence The Achaemenids in Caucasus will become clear.
    Keywords: south caucasus, Achaemenid art, Archaeological evidence, art objects
  • Jamak Mashalahy Page 149
    Pahlavi period from different perspectives is mixed with militarism and military systems. Primarily dominance in this series on the land's military posturing and military affairs always different approaches have also been involved and had the rule of preference.Shah Qajar dynasty founder of a military coup petition attack wrapped in another military coup, as well as to learn that it can be passed on the throne to his son Reza Khan Sardar Sepah after coming to power. We can conclude that development, equipping, updating equipment; military forces have always had a strong presence in the minds of Mohammad Reza Pahlavi.But no one cannot ignore the central role of increased oil revenues or denied, Iran's military appears to be more advanced every day and all day on a long list of equipment were added. All this on the one hand and the growing relations between Iran and the United States of America that would have the manpower training to the Iranian war machine into the Mighty contain.However, this question can be devised which is basically the sudden increase in oil revenues has had a role in the development of weapons and military equipment to Iran how can be found to the depth of these influences?Yes, the individual structure with the increase in revenues from oil sales monarchy Iran Iranian military has suddenly become the most advanced war machine that contain Besides advanced weapons, military officers trained. Experienced also held. The structure of the court's decision under the constant control of the king were now in possession of financial resources to carry Sahtn drawings that somehow the years had not so far been achieved.
    Keywords: Oil, the military, weapons, the government side, oil revenues, America
  • Dr. Sadegh Salimi Beni*, Mohammad Mojaver Sheykhan Page 173
    Nowadays, while some theories of international relations from the perspective of the works of classical writers, scientists and foreign policy, in order to explain the factors in the political and economic phenomena purely on international emphasize life, In contrast, many researchers have found that single-minded focus on the profound political and economic factors as the depth of relations between nations cannot be found. They to achieve a realistic understanding of cultural issues and international relations, focusing particular attention given to the area of culture. However, the present paper is an attempt to understand the exact meaning of cultural diplomacy functions in foreign policy especially in the evening enjoying new ways of communication in the age of information technology and the globalization of culture and politics in the global village.
    Keywords: diplomacy, culture, communication, foreign policy