فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فرسایش محیطی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، بتول زینالی صفحات 1-12
    فرسایش پذیری ذرات رسوبی موجود در رودخانه علاوه بر این که باعث افزایش بار رسوبی رودخانه می شوند یکی از عوامل مهم تغییرات مورفولوژیک به شمار می روند در رودخانه های که میزان فرسایش پذیری زیاد باشد روند تغییرات مورفولوژیک با شدت زیادی عمل خواهد کرد و رودخانه اصطلاحا ناپایدار خواهد بود و برعکس این فرایند باعث پایداری و تغییرات بسیار اندک را موجب خواهد شد. منطقه مورد مطالعه این تحقیق قسمتی از رودخانه سراسکند چای واقع در شهرستان هشترود می باشد. این تحقیق در پی آن است که با تحلیل ویژگی های رسوبی رودخانه، مقاومت ذرات رسوبی نسبت به فرسایش را بررسی نماید. جهت رسیدن به این هدف در این تحقیق نمونه برداری از مسیر مورد مطالعه انجام شد سپس با استفاده از روش های تنش برشی و شاخص مقاومت نسبی بستر میزان فرسایش پذیری تعیین گشت. تحلیل دانه بندی رسوبات نشان داد که هیچ گونه رابطه معنی داری بین اندازه قطر دانه های رسوبی وجود ندارد که به علت دخالت عوامل انسانی در تغییر ترکیب طبیعی قطر دانه های رسوبی می باشد. نتایج بررسی ها نشان داد که در اکثر نقاط رودخانه میزان تنش برشی بحرانی بیشتر از تنش برشی کل می باشد که نشان دهنده این است که ذرات رسوبی موجود در بستر رودخانه نسبت به فرسایش در بستر رودخانه مقاوم می باشند بنابراین رودخانه حالت پایداری دارد. و میزان تغییرات رودخانه در آینده بسیار کم و به صورت مقطعی خواهد بود.
    کلیدواژگان: فرسایش پذیری ذرات رسوبی، رودخانه سراسکند چای، تنش برشی، شاخص پایداری نسبی بستر
  • ابراهیم امیدوار*، عطاالله کاویان، کریم سلیمانی صفحات 13-30
    فرایند ورود آب از سطح زمین به داخل خاک را نفوذ می گویند. نفوذ به عنوان یک فرایند مهم در چرخه هیدرولوژیکی می تواند به رواناب سطحی اضافه شود و یا آب های زیرزمینی را تغذیه نماید. طی سال های گذشته اهمیت فرایند نفوذ باعث شده که به منظور پیش بینی میزان نفوذ، مدل های عددی زیادی توسعه پیدا نمایند. محدوده این مدل های نفوذ از مدل های تجربی تا مدل های با مبنای فیزیکی می باشند. جدی ترین مسئله مربوط به مدل سازی نفوذ یک حوزه آبخیز این است که تغییرپذیری مکانی خاک، چگونه تفسیر شود. در این پژوهش ابتدا با استفاده از داده های میدانی 27 آزمایش نفوذسنجی استوانه مضاعف، فرایند نفوذ توسط مدل های مختلف نفوذ مدل سازی شده و مناسب ترین مدل از لحاظ برازش با داده های مشاهداتی در حوزه آبخیز داراب کلا انتخاب گردید. در ادامه با استفاده از تکنیک های زمین آمار، تغییرپذیری مکانی پارامترهای مناسب ترین مدل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که از بین مدل های مختلف، مدل گرین - امپت با مقدار RMSE کمتر به عنوان بهترین مدل انتخاب شد. بنابراین پارامترهای هدایت هیدرولیکی اشباع (KS) و پتانسیل مکش خاک در جبهه رطوبتی خاک (Sw) برای تمامی نقاط مورد آزمایش محاسبه گردید. ارزیابی تغییرپذیری مکانی این پارامترها نشان داد که پارامتر Ks و Sw دارای میزان وابستگی مکانی به ترتیب 49/0 و 25/0 بودند. این ارقام بیان گر وابستگی مکانی متوسط هر دو پارامتر می باشد. همچنین بررسی نقشه های میان یابی این پارامترها نیز نشان داد که در قسمت های بالادست حوزه که کاربری جنگل وجود دارد، هدایت هیدرولیکی اشباع دارای مقادیر بیشتر (cm/hr 69/2-57/1) و پتانسیل مکش خاک در جبهه رطوبتی دارای مقادیر کمتری (cm 37/17-12/12) نسبت به سایر نقاط حوزه می باشد.
    کلیدواژگان: نفوذ، مدل گرین، امپت، زمین آمار، حوزه آبخیز داراب کلا
  • مژگان انتظاری نجف آبادی*، مجید غلامی صفحات 30-43
    امروزه فرسایش خاک به لحاظ خسارات قابل توجهی که به محیط زیست و جوامع انسانی تحمیل می کند، به عنوان یک بحران محیطی مطرح شده و مطالعه در این زمینه ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه با استفاده از روش برآورد فرسایش SLEMSA و مدل تصمیم گیری TOPSIS به بررسی میزان فرسایش در حوزه رومشگان از زیر حوزه های کرخه پرداخته شده است. در روش SLEMSA فرسایش خاک تابع عوامل محیطی چون اقلیم، خاک، پوشش گیاهی و توپوگرافی است: Z=C.X.K، که در آن Z میانگین سالیانه هدر رفت خاک، K میزان خاک فرسوده شده، X فاکتور توپوگرافی و C فاکتور مدیریت زراعی می باشد. نقشه پراکندگی عوامل موثر (موثرترین عامل در هر مربع از تور) در مدل SLEMSA نشان می دهد که عامل شیب (S) با 77 درصد موثرترین عامل در فرسایش حوزه مورد مطالعه بوده و عامل قابلیت فرسایش پذیری (F) با 22 درصد دومین عامل موثر در فرسایش پذیری حوزه می باشد. مقدار کل هدر رفت خاک برای حوزه، 667 تن در هکتار در سال برآورد شده است. نتایج به کارگیری مدل TOPSIS در بررسی وضعیت فرسایش حوزه رومشگان نیز نشان می دهد که عامل توپوگرافی (شیب) بیش از سایر عوامل در فرسایش پذیری حوزه موثر بوده و نقش اصلی را بر عهده دارد. همچنین بر اساس این مدل، زیرحوزه شماره 1 در شمال حوزه (با بیش ترین میزان شباهت به ایده آل مثبت)، بیش ترین میزان آسیب پذیری در برابر فرسایش را داشته و پس از آن به ترتیب زیرحوزه های 2، 4 و 3 قرار گرفته اند. موقعیت توپوگرافی، ارتفاعات و میزان شیب بالای این مناطق موجب می شود که میزان نفوذ آب کاهش یافته و نرخ فرسایش در این نواحی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: فرسایش، روش SLEMSA، مدل TOPSIS، حوزه رومشگان
  • لیلا خلاصی اهوازی*، غلام علی حشمتی صفحات 44-56
    فرسایش بادی موجب تغییرات بلندمدت ولی قابل توجهی بر روی وضعیت مراتع خواهد داشت. لذا هدف از این مطالعه آگاهی از تغییرات مراتع حنیطیه در 30 کیلومتری شرق شهرستان اهواز و تعیین عملکرد شاخص های سطح خاک در لکه های مختلف آن است. بدین منظور با استفاده از 2 ترانسکت 42 متری در جهت گرادیان باد غالب، لکه ها و مناطق بین لکه ای در 5 تکرار بررسی شد که در این منطقه لکه ها شامل اجتماعی از بوته ها، تک بوته، گراسها، درختچه، بوته-گراس و مناطق بین لکه ای (خاک های لخت) را در بر می گرفت. همچنین در این مطالعه لیست فلورستیک و درصد پوشش گیاهی اندازه گیری شد. و سپس با استفاده از مدل LFA سه ویژگی پایداری، نفوذپذیری و چرخه غذایی عناصر با استفاده از 11 شاخص سطح خاک تعیین شد. نتایج این مطالعه نشان داد که درختچه ها در بین سایر لکه ها از نظر آماری تفاوت معنی داری داشته و دارای ویژگی های عملکردی بالاتری در شاخص پایداری بوده اند. و خاک دارای پوشش گراس نیز مقادیر شاخص چرخه عناصر غذایی بیشتری را نشان داد. همچنین شاخص نفوذپذیری تغییرات معنی داری را در بین فرم های رویشی نشان نداد. مطالعات ویژگی های عملکردی لکه های گیاهی مرتع در شناسایی معرف های گیاهی موثر در سلامت مراتع مناطق خشک و کنترل فرسایش بادی با استفاده از افزایش پایداری سطح خاک و همچنین شناخت تاثیر تغییرات مدیریتی و طبیعی در سطح مرتع موثر است.
    کلیدواژگان: LFA، شاخص های سطح خاک، ویژگی های عملکردی، پایداری، نفوذپذیری، چرخه غذایی عناصر
  • محمدرضا شکاری*، سیدجواد ساداتی نژاد، عباسعلی ولی، هدی قاسمیه، رضا قضاوی صفحات 58-73
    به دلیل عدم وجود ایستگاه های سنجش میزان رسوب در فرایند فرسایش بادی، تخمین میزان بار رسوب در زمینه این فرایند امری ضروری و مهم تلقی می شود. شبکه های عصبی مصنوعی می توانند به عنوان ابزاری کارآمد جهت برآورد و شبیه سازی رسوبات موثر واقع شوند. در این تحقیق از دو نوع شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه و شبکه عصبی شعاعی برای برآورد و برازش مقدار رسوبات بادی در منطقه کرسیا شهرستان داراب استفاده گردید. در این شبیه سازی که با دو روش پرکاربرد شبکه عصبی پرسپترون چند لایه و شبکه عصبی شعاعی صورت گرفت، در ابتدای امر میزان رسوبات بادی توسط تله های رسوب گیر نمونه برداری شد و با پارامترهای اقلیمی نظیر متوسط سرعت باد، تبخیر، بارندگی، رطوبت نسبی، دمای کمینه، دمای بیشینه، دمای متوسط و درصد پوشش گیاهی به ترتیب به عنوان متغیر وابسته و مستقل ورودی به مدل جهت شبیه سازی رسوبات انتخاب گردید. نتایج حاصل از عملکرد مدل ها نشان داد که شبکه عصبی پرسپترون چند لایه (پیشخور با الگوریتم پس انتشار خطا) با تکنیک یادگیری گرادیان دوگانه درجه بندی نسبت به شبکه عصبی شعاعی به ترتیب با ضریب تعیین 95/0 و ریشه میانگین مربعات خطای 02/0 و ضریب تعیین 90/. و ریشه میانگین مربعات خطای 40/ در برآورد رسوبات بادی از دقت و کارایی بالاتری برخوردارمی باشد.البته لازم به ذکر است که مزیت مهم شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه انعطاف پذیری بیشتر نسبت به شبکه عصبی شعاعی می باشد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی MLP، شبکه عصبی RBF، شبیه سازی، تله رسوب گیر، رسوبات بادی
  • سیاوش شایان*، هدیه دهستانی صفحات 74-87
    غییر در الگوی ژئومورفولوژیک رودها از جمله مسایلی است که باید در مدیریت محیطی به علت پیامدهایی که بر بهرهبرداری از زمین های زراعی حاشیه رودها، تامین مواد و مصالح ساختمانی می گذارد مورد توجه خاصی قرار دارد. برداشت از منابع رسوبی بستر و کناره ازجمله عواملی که موجب تغییر در الگوی مورفولوژیکی رودها می شود. در این پژوهش، با استفاده از روش سری های زمانی و عکس های هوایی سال 1381 تصویر ماهواره سنجنده کارتوست ماهواره IRS سال 2009 با قدرت تفکیک 5 متر،از منطقه مورد مطالعه و استفاده از نرم افزارهای Arc GIS، Auto CAD وGlobal Mapper قدام به محاسبه و اندازه گیری تغییر در پارامترهای هندسی رودخانه شده است. با استفاده از داده های مذکور و انجام پیمایش میدانی، تغییرات مورفولوژیکی بخشی از رودخانه کشکان در شهرستان خرم آباد از پل باستانی کشکان تا روستای چم داوود به طول تقریبی 14 کیلومتر مطالعه و شناسایی گردید. استقرار و تمرکز سه معدن برداشت شن و ماسه وجود دارد. دریک بازه کوتاه، موجب تغییرات عمده ای در بستر و کناره های رود کشکان شده است. مقایسه زمانی - مکانی تغییرات در این پارامترهای هندسی رودخانه (ضریب خمیدگی، شعاع نسبی،، طول دره،طول موج و زاویه مرکزی) در دو بازه زمانی 1381 تا 1388 نشان می دهد که عامل اصلی تغییر در بیش از نیمی از تغییرات در خمیدگی های رود در بازه زمانی مطالعاتی، برداشت شن و ماسه از بستر و کناره رودخانه بوده است. همچنین عوامل دیگری نظیر پویایی رود و احداث پل و بند انحرافی در طول این مسیر نیز از جمله عوامل دیگر تغییرات فراوان در رود مورد مطالعه بوده اند.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی رودخانه ای، سنجش از دور، برداشت شن و ماسه، پارامترهای هندسی رود، رود کشکان
  • مرتضی کریمی*، اسماعیل نجفی صفحات 88-102
    کلان شهرهای امروزی، در نقاط مختلف دنیا به دلایل متعدد همواره در معرض آسیب ناشی از مخاطرات طبیعی قرار دارند، یکی از انواع ناپایدار ی های دامنه ای که هر ساله خسارات مالی و جانی فراوانی را بر سیستم های اقتصادی- اجتماعی و زیست محیطی وارد می کند، زمین لغزش است. در حال حاضر نیز هر ساله ده ها زمین لغزش در نقاط مختلف کشور رخ می دهد و مناطق مسکونی، راه ها و تاسیسات بسیاری را مورد تهدید قرار می دهد. روش تحقیق بر پایه روش توصیفی- تحلیلی و با انجام مطالعات کتابخانه ای و میدانی و استفاده ازGIS و مدل ترکیبی (AHP-FUZZY) و به کمک نرم افزار Expert Choiceبه تهیه نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش در منطقه یک شهر تهران پرداخته شده است و به دنبال پاسخ به این سوال است که فرآیندها و مخاطرات ژئومورفولوژیک زمین لغزش محدودکننده ی توسعه و امنیت منطقه یک کلان شهر تهران کدام هستند؟ نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش نشان می دهد که در آن، مناطق دارای خطر کم و خیلی کم که 50 درصد محدوده مورد مطالعه را در بر می گیرد، بیشتر منطبق بر محدوده شهری منطقه یک و خط القعر آبخیزهای منطقه یک می باشند. ولی مناطق دارای خطر خیلی زیاد و زیاد بیشتر منطبق بر قسمت های شمالی و مرکزی محدوده و مناطق دامنه ای مسلط بر منطقه یک می باشند. به طور کلی، هر چه از بالادست و شمال حوضه ها به سمت پایین دست و جنوب آبخیزهای منطقه یک، حرکت کنیم از میزان خطر زمین لغزش کم می گردد. با توجه به نقشه نهایی به دست آمده از پهنه بندی خطر زمین لغزش و در راستای توسعه و امنیت شهری باید از ساخت وساز در محدوده با خطر بسیار زیاد و زیاد در آبخیزهای که بر دامنه های پرشیب و دارای پتانسیل زمین لغزش و حریم رود دره های متعدد در منطقه یک ممانعت به عمل آید و بایستی همه کاربری های مختلف شهری از جمله کاربری های مسکونی با استفاده از روش ها و تکنیک های مهندسی پایدار شوند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، خطر زمین لغزش، مدل ترکیبی AHP، FUZZY، امنیت، منطقه یک
|
  • Pages 1-12
    In addition to Erodibility of sediment particles in river increase river sediment load، they are important factors in morphological changes. In the rivers that erodibility is high، trend of morphological changes are intensive that in this case، river is unstable. On the contrary، it will lead stability and low changes of the river. Study area of this research is Saraskanchay that has been located in the Hashtrood. The aim of this paper is investigation resistance of sediment particle to erosion by analysis of the river sediments characteristics. For this purpose، Sampling performed from studied Course and then Erodibility calculated by Bed Shear Stress and the Relative Strength Index. Grain size sediments indicated that is not significant correlation between Grain diameters of sedimentary. Cause of this is Human factors in the natural composition of the sediment grain diameter. Results indicated the critical shear stress is more from total shear stress in most parts of the river. This is indicator of Resistance of deposited particles on the river bed rather than erosion. Therefore، the river is stability and its changes are low in future.
    Keywords: Erodibility of Sediment Particles, Saraskanchay River, Shear Stress, Bed Relative Strength Index
  • Pages 13-30
    Infiltration is the process of water penetration from the ground surface into the soil and is an important process in the hydrological cycle by which surface runoff and groundwater recharge can be linked. Over the years، the importance of the infiltration process resulted in the development of several simplified analytical models for predicting infiltration. These infiltration models range from entirely empirical to physically based models. The most serious problem associated with infiltration modelling of a catchment is how to express the spatial soil variability. In the present study، various infiltration models were fitted to the observed infiltration data of 27 double ring infiltrometer tests and the best-fit infiltration model for Darabkola watershed was identified and evaluated. In addition، the spatial variability of the selected infiltration model parameters was analyzed using the geostatistical techniques. Results showed that among of four models، the Green - Ampt model could determine the infiltration rate with smallest values of RMSE. Hence، saturated hydraulic conductivity parameter (KS) and suction head at the wetting front (Sw) were estimated for all the test points. Evaluation of spatial variability of these parameters indicated that parameters KS and Sw had the spatial dependencies of 0. 49 and 0. 25 respectively، showing medium spatial dependencies of both parameters. Also، investigation of interpolation parameter maps showed that in the upland with forest land use، relative to other areas in the watershed، the saturated hydraulic conductivity (KS) and suction head at the wetting front (Sw) have larger (1. 57-2. 69 cm/hr) and smaller values (12. 12-1737 cm)، respectively.
    Keywords: Infiltration, Green, Ampt Model, Geostatistic, Darabkola river basin
  • Pages 30-43
    The present study shows that very low erosion class (0. 23 to 8 tons per hectare per year) Romeshgan watershed، most of the area to be included in the attrition levels low، medium، large and have too much. In general we can say the area is low to moderate ability erodible. SLEMSA model for estimating erosion، environmental conditions are examined. These factors in watershed erosion rates in different influence، its role in the model represent different values. Overlapping layers، rainfall، slope classes، geology، the land user، land type and Revealed that the maximum rate of erosion in areas with average precipitation of 600 mm، a range of plains and mountains of the terrace deposits and alluvial fans new and old، marl، limestone، siltstone، sandstone، conglomerate، and gypsum contains be. The slope factor، too، lands with slopes of 25 to 45 percent are devoted to the highest degree of erosion. Results using TOPSIS model in the survey also shows that factor eroding Romeshgan basin topography (slope) over other factors، basin was effective in erodible and has a major role. This model is also based on 1 sub basins in the north basin (with the highest similarity to the positive ideal)، have the greatest vulnerability to erosion، then the sub basins 2، 4 and 3 are located. The reason for this can be achieved over all the heights and slopes of the basins is below. Looking at the situation of erosion and geomorphologic factors in the basin، we knew that the geomorphologic unit surface area plain، erosion of geological factors (alluvial deposits، marl، gypsum، shale، etc.) and land and units geomorphologic other variables in the same mountain slope، geology and rainfall is higher. Given the importance of the erosion zone and listed the conditions subject to wear and perform the necessary actions to protect resources and prevent soil erosion and loss it is necessary.
    Keywords: Erosion, methods SLEMSA, model, TOPSIS, Romeshgan basin
  • Pages 44-56
    In long-term، wind erosion has considerable impacts in rangelands. The aim of this study is to understand the changes of Hanitiyeh rangelands in 30 kilometers of East of Ahvaz city and its function. In order to this، using two transects of 42 meters length in wind gradient، patch and inter patch with 5 repeat (including Shrub Log Complex، Bush، Grass، Shrub، Shrub-Grass and Bare open soil) were measured. In addition، the list of floristic and vegetation were measured. And then using Landscape Function Analysis (LFA) to measure the three indices of stability، infiltration and nutrient cycle، for each growth form with 11 soil surface indices. MANOVA and correlation analysis showed that Bush form more increase soil surface stability to other forms. And also indicates that soil of grass growth form showed higher nutrients cycle index. Infiltration Index showed no significant differences among the five growth forms. Evaluating a rangeland، helps expert to recognize rangeland changes and evaluating it. Wind erosion control is carried out on increasing soil cohesion، thus improving soil resistance to wind. Also the studies about rangeland function with simple index in soil surface reflect of management and natural changes.
    Keywords: LFA, soil surface indices, Stability Index, Infiltration Index, nutrient
  • Pages 58-73
    The lack of sediment gauging stations in the process of wind erosion، caused of estimate of sediment be process of necessary and important. Artificial neural networks can be used as an efficient and effective of tool to estimate and simulate sediments. In this paper two model multi-layer perceptron neural networks and radial neural network was used to estimate the amount of sediment in Korsya of Darab city. The simulations were performed with two methods common artificial neural network Initially، the sediment was sampled with sediment traps afterward by climatic factors such as average wind speed، evaporation، precipitation، relative humidity، minimum temperature، maximum temperature، average temperature and Percentage of vegetation، respectively، as the dependent variable and independent input to the model was chosen to simulate the sediment. The Results of the performance model show that MLP neural network (feedforward Back propagation algorithm) with learning technique of Calibrated dual gradient Compared to radial Neural Network Respectively with coefficient of determination. 95، Roots mean square error. 02 and coefficient of determination. 90، Roots mean square error. 40 for estimate of wind deposits were the higher efficiency and accurate. Course، it should be noted that an important advantage of the artificial neural network Multilayer Perceptron to Neural Network Radial is more flexibility.
    Keywords: Neural Network MLP, Neural Network RBF, Simulation, Sediment Traps, Sediment Wind
  • Pages 74-87
    Changes in river geomorphologic pattern would be considered in all environmental planning’s because this change have special consequences on land ownership properties، using cultivable lands on the rivers bank and supply of constructional materials. Sand and gravelmining of the river beds are among factors that lead to changes in river beds pattern. In This research، we investigate geomorphological changes in parts of Kashkan River in Khoramabad County from KashkanAncent Bridge to Cham Davood village، in a length about 14 km. There are three sand and gravel mining site in this short length of river which caused a major changes in the bed and banks of the case study river. We used a temporal resolution aerial photos of 1381 (A. H.)، ، Cartosat images of IRS by 5 meter resolution of 2009 of the study region، and used ARC/GIS، AutoCAD، Global mapper to calculate and measuring geometrical parameters that changed during this time period. By comparing spatio- temporal changes، results show that sand and gravel mining is a major factor of about 50 percent of changes occurred in the study area. River dynamic، bridge and curving dams’ construction in the river cours are other factors of changes، too.
    Keywords: River Geomorphology, Kashkan River, Sand, Gravel min ing, Geometric parameters
  • Pages 88-102
    Metropolises of today، in different parts of the world for various reasons، are often prone to damage from natural hazards، one of the slope instability that cause to plenty financial and human losses in each year on the systems of socio - economical and environment is landslide. We also have tens of landslides occur in different parts of country each year، and it led to more residential areas، roads and facilities are threatened. Research method is descriptive - analytical with using a library and field study and AHP-Fuzzy models and GIS to Landslide risk zonation، in region 1 of metropolitan Tehran. And try to answer this question that landslide processes and geomorphological hazards that limiting development and safety in Region1 of Tehran metropolitan which are they? Landslide risk zonation map shows، areas with low and very low risk، includes 50% of the study area، located in the urban area of Region1 and valley talwegs of its basin. But areas with much and very much risk located in northern parts of the area and dominated slopes. In general، whatever we goes to the upstream and the downstream of basins of the watershed area the rate of landslides risk will reduce. With consideration of final Landslide risk map zonation in order to development and safety urban should be prevent of constructions in much and very much areas of Landslide risk that located in streams margin and stream-valleys and areas that have potential of Landslide in Region1 of Tehran، and should be all urban land uses includes residential land uses with engineering techniques are stable.
    Keywords: Assessment, Landslide Risk, AHP, FUZZY combined model, safety, Region1