فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 14 (بهار 1392)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 14 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد نقیب زاده*، فاطمه همویی صفحه 1
    بریتانیا به عنوان یکی از قدرت بزرگ اروپایی، همواره بدین شهرت داشته است که مخالف تعمیق همگرایی در اروپا و اروپایی سازی است. در واقع این کشور یکی از سرسخت ترین مخالفان تبدیل اتحادیه به یک فدراسیون اروپایی بوده و به اعتقاد صاحب نظران، تنها الزامات اقتصادی بریتانیا را وادار به پیوستن به روند همگرایی در اروپا کرده و این کشور در سیاست های خود نگاهی فراآتلانتیکی دارد. این مقاله بر آن است تا با بهره جستن از نظریه گفتمان لاکلاو و موف، به شناسایی و تحلیل نشانه ها (دال و مدلول ها)ی موجود در گفتمان سیاست خارجی اتحادیه اروپا که توسط بریتانیا به عنوان یکی کشورهای مهم عضو اتحادیه مفصل بندی شده و نیز فضای گفتمانی شکل دهنده به آنها بپردازد تا فرایند برساخته شدن هویت بریتانیایی و اروپایی و چگونگی امکان پذیری رویکرد پرتنش سیاست خارجی بریتانیا تبیین شود.
    کلیدواژگان: بریتانیا، وحدت اروپا، هویت، سیاست خارجی، تحلیل گفتمان، دال و مدلول، برجسته سازی، به حاشیه رانی
  • علی اصغر کاظمی*، محمدحسین زاده صفحه 35
    گسترش سامانه های دفاع ضد موشکی ایالات متحده آمریکا موجب بروز واکنش-های مختلفی شده است. برخی کشورها و به ویژه متحدین واشنگتن استقرار آنها را تامین کننده امنیت خود و ثبات امنیت بین الملل می دانند. در مقابل، کشورهایی همچون چین و به ویژه روسیه این سامانه ها را موجب بی ثباتی امنیت بین الملل،از میان رفتن بازدارندگی هسته ای و ناقض امنیت ملی خود دانسته اند. مقاله توصیفی-تحلیلی حاضر رابطه میان دفاع ضد موشکی و بازدارندگی هسته ای را مورد بررسی قرار داده است. بدین منظور، به تعریف و واکاوی ویژگی های استراتژی بازدارندگی هسته ای و دفاع موشکی پرداخته و پس از آن رابطه این دو مفهوم را در دوره جنگ سرد و بعد از آن مورد بررسی قرار داده است. در نهایت این نتیجه حاصل شده است که سامانه های ضد موشکی در دوره جنگ سرد در راستای تثبیت موازنه و از این رو موجد ثبات بودند. اما در دوره پس از جنگ سرد دفاع به مثابه تهاجم و در راستای ایجاد تفوق نظامی-هسته ای است.
    کلیدواژگان: دفاع ضد موشکی، بازدارندگی هسته ای، تلافی گسترده، پیمان ضد موشک های بالستیک، جنگ سرد، دفاع به مثابه تهاجم
  • محمدرضا حاتمی* صفحه 57
    ارتش و نقش آن در تحولات سیاسی یکی از مجاری مهم فهم رفتار سیاسی یک کشور است. در مصر از زمان به قدرت رسیدن افسران آزاد در سال 1952، پیوسته نظامیان بر این کشور حکومت کرده اند. ارتش به عنوان یک نهاد قدرتمند که علاوه برقدرت نظامی به منابع اقتصادی عمده ای در جامعه مصرتسلط دارد،اینک در راس حکومت قرارگرفته ونقش مهمی را درصحنه سیاسی مصر ایفا می کند. دراین راستااین پژوهش با طرح این سوال که ارتش مصر در بستر تاریخی این کشور، چه تاثیری بر سیاست داخلی کشور مصرداشته است، به این نتیجه رسیده است که ارتش از سال 1952 تاپس از وقوع تحولات اخیر در این کشور، علیرغم داشتن رفتارهای متفاوت و نقشهای متنوع، نهادی قدرتمند در سیاست داخلی کشور مصر بوده است. بنابراین، در این پژوهش به بررسی نقش ارتش این کشور در معادلات داخلی و بازتاب نقش یافتن نظامیان در سیاست داخلی آن کشور خواهیم پرداخت؛ همچنین با بررسی تحولات مصر و با عنایت بر تحولات اخیر، نتیجه گیری مقاله ارائه می شود. روش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی و تحلیلی بوده است.
    کلیدواژگان: ارتش، مصر، خاورمیانه، تحولات انقلابی، سیاست داخلی
  • علی آدمی*، الهام کشاورز مقدم صفحه 75
    ایران در سه دهه ی اخیر همواره در پی گزینه هایی برای مقابله با تحریم های اقتصادی غرب بوده است از دیگر سو در میانه ی این دهه با توجه به انجام اصلاحات در چین، این کشور شروع به رشد فزاینده ای نمود تا اینکه به دومین قدرت اقتصادی بدل گشت. ظهور چین به عنوان قدرتی اقتصادی، گشایشی استراتژیک برای ایران پدید آورد، بنابراین به سبب نیاز متقابل دو کشور به یکدیگر، مناسبات و تعاملات ایران و چین در حوزه های وسیعی بخصوص در بخش انرژی رو به رشد بوده است. همانطور که ایران، چین را بازار مناسبی جهت فروش انرژی خود یافت این کشور نیز ایران را کشوری دارای منابع نفتی فراوان یافته که تحت نفوذ امریکا نیست. بدین ترتیب انرژی نقش مهمی را در ایجاد وابستگی متقابل میان دو کشور ایفا می کند وابستگی متقابل در حوزه ی نفت را می توان به عنوان پیوند مستقیم و مثبت منافع دولت های ایران و چین دانست.
    کلیدواژگان: وابستگی متقابل، امنیت انرژی، توسعه میادین نفتی، خطوط لوله انرژی
  • شهروز ابراهیمی*، جمیل میلانی، جواد کرمی راد صفحه 105
    منطقه شرق آسیا یکی از کلیدی ترین مناطق اقتصادی دنیا است. طبق پیش بینی ها این منطقه در آینده نزدیک مهمترین رکن اقتصادی نظام بین الملل خواهد بود. این موضوع و وجود قدرتهای بزرگی همچون چین، ژاپن و قدرت فرامنطقه ای آمریکا و وجود سلاح های هسته ای در این منطقه، بر اهمیت صلح و ثبات در این منطقه افزوده است. برخی از تحلیلگران معتقدند که که یکی از دلایل توسعه اقتصادی اعجاب آور شرق آسیا وجود ثبات در آن منطقه است. بعضی ها نیز معتقدند که به دلیل فقدان دموکراسی، وابستگی متقابل اقتصادی و نهادهای چند ملیتی در شرق آسیا، تنش در حال افزایش است. امکان دارد که به هم خوردن صلح و ثبات در منطقه شرق آسیا، کل نظام بین الملل را نیز تحت تاثیر قرار دهد. با آگاهی از این مطلب اندیشمندان بین المللی راهکار های صلحی ارائه داده اند که مهمترین آن «کنسرت قدرت ها» است. به اعتقاد این دسته، کنسرت قدرت ها یا همان امنیت دسته جمعی متشکل از آمریکا، چین و ژاپن می تواند از امنیت و صلح و ثبات در منطقه حفاظت کند.
    سوال اساسی نوشتار پیش رو این است که آیا اساسا امکان به وجود آمدن چنین کنسرت قدرتی در شرق آسیا وجود دارد یا خیر؟ فرضیه مورد آزمون قرار گرفته در پاسخ به این سوال این است که، این توازن قوا است که تا آینده ای قابل پیش بینی مبنای محاسبه معادلات شرق آسیا است و می تواند از بروز یک جنگ همه گیر در منطقه جلوگیری کند. مقاله در چارچوب رئالیسم ساختاری کنت والتس به رشته تحریر درآمده است. در رئالیسم ساختاری والتس موازنه قوا بهترین سازوکاری است که بویژه در نظام دوقطبی، صلح(شکننده) را حفظ می نماید. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و منابع گردآوری داده ها، کتابخانه ای می باشد. یافته نوشتار این است که به دلایلی همچون نبود ایدئولوژی سیاسی واحد و نبود استراتژی یکسان درمورد چگونگی توزیع قدرت در ساختار منطقه ای، عملا امکان به وجود آمدن کنسرت قدرت در شرق آسیا تاآینده قابل پیش بینی امکان پذیر نیست.
    کلیدواژگان: کنسرت قدرت ها، توازن قوا، رئالیسم، نورئالیسم، شرق آسیا
  • مرتضی نورمحمدی*، رقیه محمدی صفحه 139
    از مهمترین پدیده های نوظهور در فضای مجازی، که امکان تشکیل اجتماع های مجازی را فراهم می کند، شبکه های اجتماعی مجازی است که به عنوان نیروی پیش رونده در تغییرات اجتماعی و سیاسی جوامع محسوب می شوند. در همین چارچوب، تغییرات سیاسی و اجتماعی که از دسامبر 2010 بخش اعظمی از خاورمیانه و شمال آفریقا، به ویژه مصر را درنوردید، پرسش های مهمی را درباره نقش فناوری ها و ساختارهای نوین رسانه ای در جنبش های سیاسی معاصر بر انگیخته است. بر همین اساس، یکی از موضوعات مهم در ارتباط با تغییرات سیاسی و اجتماعی، نقش رسانه های نوظهور است. با توجه به اهمیت فزاینده شبکه های اجتماعی مجازی در تحولات سیاسی و اجتماعی جوامع، سوال پژوهش حاضر این است که شبکه های اجتماعی مجازی چه نقشی را در انقلاب مصر ایفا کردند؟ فرضیه پژوهش حاضر این است که شبکه های اجتماعی از طریق تسهیل و تسریع ارتباطات میان معترضین و هماهنگی میان آن ها، تدوین برنامه ها، شکل دهی و جهت دهی به تجمعات معترضین، نقش شتاب دهنده ای در انقلاب مصر ایفاء کرد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، انقلاب مصر، اجتماع های مجازی، اطلاع رسانی
  • مرتضی باقیان زارچی*، مریم دارابی منش، روح الله امیری صفحه 163
    یکی از مهم ترین پیامدهای حمله آمریکا به عراق و سرنگونی رژیم صدام حسین، افزایش ناامنی و خشونت در عراق بود. خشونتی که بارزترین جلوه آن، در حملات تروریستی – اغلب به صورت بمب گذاری انتحاری- جلوه گر شده است. در بازه زمانی2003 تا 2008 این خشونت ها و حملات تروریستی افزایش بی سابقه ای یافت به طوری که پس لرزه های آن هنوز هم کماکان ادامه دارد. هدف نوشتار حاضر، پاسخگویی به این سوال است که زمینه های دخیل در بروز و افزایش حملات تروریستی در عراق پس از سقوط صدام کدامند؟ در پاسخ به این پرسش، با فاکتور گرفتن از عاملان حملات تروریستی و اهداف آنان، این فرضیه مطرح می شود که عوامل مختلف تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در افزایش حملات تروریستی در عراق جدید نقش دارند. در چارچوب فرضیه فوق و با استفاده از مدل نظری سازه انگاری، سه عامل اصلی شامل تاریخ سیاسی عراق و حزب بعث، اختلافات قومی و مذهبی و حمله آمریکا به عراق مطرح و مورد بررسی و تحلیل قرار می-گیرند.
    کلیدواژگان: تروریسم، حزب بعث، ساختار، هویت، قوم گرایی، عراق
|
  • Ahmad Naghibzadeh*, Fatemeh Hamoei Page 1
    Britain as a European power is always famous for her opposition todeepening integration in Europe and Europeanization. In fact this country is one of thestaunchest opposition of converting the European Union into European federation. Theobservers are of the view that it is only the economic compulsion that has made Britainjoin the process of integration and this country is having a supra Atlantic outlook. Thepresent paper by taking the help of discourse theory of Laclau and Mouffe wants toidentify and analyze the signs (signifier and signified) present in foreign policydiscourse of European Union which is articulated by Britain as an important member ofthe union and also examine the formative discourse atmosphere in order to explain theprocess of making British and European identity and to make possible the tenseapproach of Britain foreign policy.
    Keywords: Britain, the unity of Europe, identity, foreign policy, discourse analysis, signifier, signified, highlighting, marginalizing
  • Aliasghar Kazemi*, Mohammad Hosseinzadeh Page 35
    The expansion of anti-missile system of the United States has led to severalreactions from other international actors. Some of the Western countries especially theUnited States’ allies consider the deployment of these systems as providing theirsecurity and the stability of international system. On the other hand countries like Chinaand in particular Russia consider these systems as a destabilizing factor for internationalsecurity and disrupting the nuclear deterrence and therefore a threat to their security.The present descriptive analytical paper examines the relations between the UnitedStates anti-missile system and nuclear deterrence. For this reason it defines the conceptand the characteristic of nuclear deterrence strategy and missile defense system and thenexamines the relation of these two concepts before the Cold War and after of the end ofCold War. The finding is that during the Cold War the anti-missile system were in thedirection of stabilizing balance of power, therefore, it led to stability but after the end ofCold War, though in the face of it is defensive but in reality it is offensive and it ignoresthe balancing strategy and it is in the direction of military-nuclear superiority.
    Keywords: anti, missile defense, nuclear deterrence, massive retaliation, anti, ballistic missile treaty, Cold War, defense as an offensive
  • Mohammad Reza Hatami* Page 57
    The army and its role in political development is one of the important waysto understand political behavior a country. In Egypt from the time of coming to powerof Free Officers in the year 1952, the military officers have continuously ruled thiscountry. Army as a powerful organ controls military power as well as major economicresources and now it is at the head of government and plays an important role in thepolitical scene of Egypt. The present paper by following these developments raises thisquestion that what has been the impact of Egyptian army in historical context of Egypton domestic politics of the country. The paper concludes that the army from the year1952 till recent political developments, despite having different behavior and varied roleis a strong institution in domestic political scene of Egypt. Therefore, the paper focuseson the role of army in domestic equation and the consequences of the increasing powerand role of military in domestic politics. The paper after examining the presentdevelopments of Egypt gives its findings. The method used in the paper is descriptiveanalytical.
    Keywords: army, Egypt, the Middle East revolutionary developments, domestic policy
  • Ali Adami*, Elham Keshvarz Moghadam Page 75
    As we know for the past three decades Iran have been trying to find ways to counter economic sanctions especially the oil sanctions by the West. Meanwhile during this period China started economic reforms and the implementation of these reforms resulted into high economic growth in a way that it has become the second world economic power. The emergence of China as an economic power has been a strategic breakthrough for Iran. Therefore, due to mutual need of the two sides the interaction and ties between Iran and China increases in different fields, especially in energy sector. Iran finds China as a suitable market for sale of energy, on the other hand China finds Iran as a country with vast energy sources which is not under the influence of the United States and the transit of energy from Iran is secure and in this way its energy security is ensured. China also did not have the limitation of Western sanctions and therefore invested considerably in Iranian oil sector and in this way played an important role in creation of mutual interdependence. Mutual interdependence in oil sector has created a direct linkage which is in positive interest of the two countries.
    Keywords: mutual interdependence, security of energy, the expansion of oil fields, energy pipelines
  • Shahrooz Ebrahimi*, Jamil Milani, Javad Karami Rad Page 105
    The East Asia is one of the key economic regions of the world. According to forecasts in near future this region is one of the important poles of international economic system. This economic importance and the presence of big powers like China, Japan and extra regional powers like the United States and also the presence of nuclear weapon in the region have added to the importance of peace and stability in the region. Some of the analysts are of the view that one of the reasons for amazing economic development is the existence of stability in the region. Other observers believe that due to absence of democracy, mutual economic interdependence and the presence of multinational corporations in East Asia, the tension is on the rise. There is a possibility that disruption of peace and security in East Asia affects the whole international system. Taking into consideration the above conditions the international thinkers suggest ways to maintain peace and stability. One of these suggestions is the “concert of powers”. According to these thinkers the concert of powers or the collective security system consisting the United States, China and Japan can protect security, peace and stability of the region. The basic question raised by the present paper is whether there will be possibility of forming such concert of powers in East Asia. The hypothesis given in reply to above question is that till predictable future it is the balance of power which will be the basis of East Asia equation and it can prevent an all-out war in the region. The paper has written within the framework of Kenneth Waltz’s structural realism. In Kenneth Waltz structural realism the balance of power is the best mechanism which maintains (fragile) peace especially in a bipolar system. The Methodology used in the paper is descriptive-analytical and source for collecting data is library material. The finding of the study is that due to lack of identical political ideology and strategy about the distribution of power in the regional structure; practically the possibility of formation of such concert of power in East Asia is not probable in predictable future.
    Keywords: concert of powers, balance of power, realism, neorealism, East Asia
  • Morteza Noormohammadi*, Roghayeh Mohammadi Page 139
    One of the important newly emerged phenomenon in cyberspace which provides the possibility of cyber association is cyber social networks which are considered as a dynamic force in social and political changes in society. Within this context the political and social changes which took place is a major part of the Middle East and North Africa especially in Egypt raises significant questions about the role of technology and the new structure of media in contemporary political movements. Taking into consideration the importance of cyber social network in social and political developments of the societies; the paper brings up a question that what role did the cyber social network played in Egypt’s revolution. The underlying hypothesis is that the social networks by facilitating and speeding up the communication among the protesters, coordinating, formulating the programmes, shaping and orienting the gatherings of the protesters played an accelerating role in Egyptian revolution.
    Keywords: social network, Egyptian revolution, cyber association, informing
  • Morteza Baghian Zarchi*, Maryam Darabimanesh, Rohollah Amiri Page 163
    One of the important consequences of the United States invasion of Iraq and overthrow of Saddam have been the increasing insecurity and violence in Iraq. A violence which its clear manifestation can be seen in terrorist attacks-mostly in the shape of suicidal bombing. From 2003 to 2008 these violent incidents and terrorist attacks have increased dramatically, in a way that its repercussion is still continuing. The aim of the present paper is answering this question that what are the domestic factors contributing to recurrence and increase of such terrorist attacks after the fall of Saddam. The underlying hypothesis which is discussed with a descriptive-analytical method in reply to the above question is that several historical, cultural, social and political factors play role in increase of terrorist attacks in Iraq. Within the framework of the above hypothesis and by making use of constructivist theoretical model, three important indexes namely political history of Iraq and Baath Party, ethnic and religious differences and the United States invasion of Iraq are examined and analyzed.
    Keywords: terrorism, Baath Party, structure, identity, ethnicity, Iraq