فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 18 (زمستان 1382)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 18 (زمستان 1382)

  • 138 صفحه، بهای روی جلد: 7,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه بهرامی، محمدرضا عابدی صفحه 1
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر روش یادگیری مبتنی بر خود بر هوش هیجانی دانش آموزان دوره راهنمایی شهر اصفهان است. نمونه مورد مطالعه شامل 60 دانش آموز (30 دختر و 30 پسر) بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند و به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم گردیدند. در گروه آزمایش روش یادگیری مبتنی بر خود طی 12 جلسه دو ساعته به دانش آموزان آموزش داده شد و افراد گروه گواه در فهرست انتظار قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده آزمون هوش هیجانی کوپر و ازمون خود کنترل روزنیام بود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، یادگیری مبتنی بر خود، دانش آموز
  • ابوالقاسم نوری، ابراهیم معرفاوی صفحه 13
    هدف این پژوهش تعیین رابطه عوامل آزمایشگاهی و خانوادگی با خلاقیت در دانش آموزان دوره متوسطه نظری شهرستان آبادان است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری 12167 نفر شامل کلیه دانش آموزان دوره متوسطه نظری شهرستان آبادان در سال تحصیلی 80-1379 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای 300 دانش آموز (163 دختر و 137 پسر) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه سنجش خلاقیت، پرسشنامه پایگاه اقتصادی - اجتماعی، پرسشنامه ساخت خانواده و پرسشنامه روش تدریس معلم بوده است.
    کلیدواژگان: عوامل آزمایشگاهی / خانوادگی، دانش آموزان، خلاقیت
  • قاسم رحیمی، رضا شکاری صفحه 27
    بررسی تاثیر بازی های پرورشی بر هش بهر کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر هدف کلی این پژوهش است. این پژوهش از نوع نیمه تجربی است که به صورت میدانی انجام شده است. از بین 228 کودک عقب مانده ذهنی آموزش پذیر 7 تا 14 ساله شهرستان یزد 24 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب و بر اساس آزمون هوشی و کسلر در دو گروه آزمایش و گواه همتاسازی شدند. بر روی آزمودنی های گروه آزمایش بازی های پرورشی منتخب به مدت 8 هفته انجام شد و در پایان دوره دوباره آزمون هوش از هر دو گروه به عمل آمد، اطلاعات خام به دست آمده از تحلیل آماری قرار گرفت و نتایج زیر به دست آمد.
    کلیدواژگان: بازیهای پرورشی، هوش بهر، کودکان عقب مانده ذهنی، آموزش پذیر
  • اصغر آقایی، مختار ملک پور، لادن جلالوند صفحه 41
    این پژوهش ویژگی های شخصیتی هنرمندان با افراد عادی را در شهر اصفهان بررسی کرده است. گروه هنرمندان شامل؛ شاعران (40 نفر)، نقاشان (46 نفر)، بازیگران (46 نفر) و موسیقیدان ها (37 نفر) به روش نمونه گیری تصادفی و گروه افراد عادی (55 نفر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و با توجه به متغیرهای جنس، سن، تاهل و مدرک تحصیلی همتا شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه روان شناختی کالیفرنیا با ضریب پایانی 93/0 و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی (سن، جنس، درآمد، تحصیلات و تاهل) بود. نتایج نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی هنرمندان با افراد عادی در مقیاسهای سلطه گری، مردم آمیزی، حضور اجتماعی، خویشتن داری، اشتراک، کارایی ذهنی، مدارا (هنرمندان بیشتر از افراد عادی)، انعطاف پذیری و جنبه زنانگی / مردانگی (افراد عادی بیشتر از هنرمندان)، تفاوت معنی دار وجود دارد (05/0 › P).
    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیتی، هنرمندان، افراد عادی، پرسشنامه روان شناختی کالیفرنیا
  • فریبا بشردوست تجلی، مریم نوشین فرد صفحه 65
    این پژوهش یک مطالعه شبه تجربی از نوع پس رویدادی است که با هدف مقایسه منبع کنترل (درونی - بیرونی) آذری ها و گیلک ها صورت گرفته است. حجم نمونه در این پژوهش 60 آرمودنی است که بر حسب گروه های مورد مقایسه، شامل دو گروه 30 نفری می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات، آزمون منبع کنترل (درونی - بیرونی) بزرگسالان نو و یکی - استریکلند می باشد.
    کلیدواژگان: اقوام، منبع کنترل، آذری، گیلک
  • بهمن اکبری، حسن احدی صفحه 85
    به منظور مقایسه تاثیر فنون حساسیت زدایی تدریجی، جرات آموزی و تلفیقی و مقایسه آن با گروه گواه در درمان اختلال هراس اجتماعی، 32 نفر از افراد مبتلا انتخاب و به صورت جایگزینی تصادفی در چهار گروه درمان و گواه قرار گرفتند. سوال کلی پژوهش حاضر این است که «آیا روش های درمان حساسیت زدایی، جرات آموزی و تلفیق آن، در مقایسه با گروه گواه در پایان دوره درمان و سه ماه بعد از آن (ارزیابی پیگیری) در درمان اختلال هراس اجنماعی موثر می باشد. »
    کلیدواژگان: حساسیت زدایی تدریجی، جرات آموزی، تلفیقی (ترکیب حساسیت زدایی تدریجی و جرات آموزی)، هراس اجتماعی
  • غلامحسین عبادی، آیت الله کریمی باغملک صفحه 109
    این پژوهش با هدف ساخت و بررسی مقدماتی روایی و پایایی مقیاسی برای سنجش اضطراب ریاضی دانش آموزان دختر و پسر پایه سوم راهنمایی استان خوزستان اجرا شده است. به این منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای 1000 دانش آووزان از 10 منطقه آموزشی استان برای اجرای نهایی انتخاب گردید. پس از مصاحبه و اجرای پرسشنامه نظرخواهی بر روی دانش آموزان و شناسایی عوامل به وجود آورنده این نوع اضطراب، پرسشنامه مقدماتی اضطراب ریاضیات تهیه و به صورت اولیه پایانی و روایی آن محاسبه شد.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، ساخت مقیاس، اضطراب ریاضی