فهرست مطالب

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدباقر خرمشاد، روح الله اسلامی* صفحات 1-26
    برخی از نظریه های فلسفه تاریخ سیاسی بر آن اند که تمدن زمانی شکل می گیرد که چالش ها و منازعات جمعی پیرامون امر عمومی به صورت غیرخشونت آمیز حل و فصل گردد. تشکیل تمدن ارتباط بسیاری با دولت و ساختارهای بروکراتیک دارد. ساختارهای بروکراتیک نیز بر مبنای شاکله های فلسفی دینی و اسطوره ای، سازه های فرهنگی اندیشه ای و ساختارها و نهادهای عینی مستقر می شود. اگر با این پیش فرض سیاست را هنر ممکنات با استفاده از تکنولوژی های قدرت فرض بگیریم، این مقاله قصد دارد که سیاست ایرانشهری عصر ساسانیان را بررسی کند. از این زاویه، با گذر از نظریه های خطی و شرق شناسانه، ایران را بسان تمدنی باستانی با میراث ارزشمند سیاسی فرض کرده، ابعاد و مختصات نظریه حکومت مندی ایرانشهری را با تحلیل محتوای افق معنایی، بر اساس دو اندرزنامه سیاسی مشهور دوره ساسانیان، یعنی عهد اردشیر و نامه تنسر تبیین کنیم. پرسش اصلی مقاله این است که علل اندیشه ای به اوج رسیدن و سقوط کردن سلسله ساسانیان چه بوده است؟ نظریه حکومت مندی ایرانشهری ساسانیان، بر اساس دو متن از دو دوره فراز (عهد اردشیر) و فرود (نامه تنسر) برخوردار است. این مقاله می کوشد این منحنی تحول را مورد واکاوی قراردهد تا مشخص شود چه تکنیک هایی از قدرت، ساسانیان را به اوج رساند و چه تکنیک هایی از قدرت، آن را به زوال و فروپاشی کشاند.
    کلیدواژگان: نظریه ایرانی حکومت، ایرانشهری، عهد اردشیر، نامه تنسر
  • غلامرضا خواجه سروی، مهدی نادری صفحات 27-55
    مقوله «آزادی» از مهم ترین نیازهای بشری و از خواسته های اصلی مردم در نهضت انقلاب اسلامی ایران بوده است که در شعار «استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی» نمود پیدا کرد. در میان گروه های مبارز انقلابی، بی تردید گفتمان فقاهتی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) نقش کلیدی در هدایت و پیروزی انقلاب و به تبع آن، مدیریت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه در جمهوری اسلامی ایران داشته است. در این نوشتار، نگارندگان در پاسخ به این پرسش: «آزادی در گفتمان فقاهتی انقلاب اسلامی چگونه تعریف می شود؟»، به تدقیق مقوله آزادی در دیدگاه های امام خمینی(ره)، آیت الله مطهری، آیت الله بهشتی و آیت الله خامنه ای پرداخته اند. در گفتمان فقاهتی انقلاب اسلامی، آزادی در معنای ایجابی، موهبت الهی و بنیان قرآنی داشته و وسیله و ضرورتی حیاتی در راستای کمال جامعه بوده است. از این رو، آزادی های سیاسی و اجتماعی لازمه بقای نظام اجتماعی به شمار می آید. با این حال، آزادی در معنای سلبی، حدود و ثغور خود را با تفکر سکولاریستی مشخص کرده است.
    کلیدواژگان: آزادی، گفتمان فقاهتی، امام خمینی(ره)، آیت الله مطهری، آیت الله بهشتی، آیت الله خامنه ای
  • امیر رضایی پناه*، امین نواختی مقدم صفحات 57-79
    انقلاب مشروطه زمینه ساز تحولاتی ژرف در پهنه گوناگون زیست اجتماعی ایرانیان گردید. این انقلاب که خود دارای زمینه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و مذهبی ویژه و متاثر از برخورد نخبگان و جامعه ایران با فرهنگ و تمدن غربی بود، مبانی انضمامی و اندیشگی جامعه ایرانی را دچار دگرگونی فراوان کرد. از برجسته ترین مواردی که در جریان انقلاب مشروطیت نمود می یابد، دگرگونی و تحول روش شناختی ای است که این انقلاب، در میان نخبگان به ویژه علمای آن دوران پدید آورده است. بر پایه فرضیه جستار پیش رو، در طی این تحول و شدن، علمای عصر مشروطیت کانون و نقطه مرکزی گفتمان و رویکرد روش شناختی خویش را از فقه به سوی علم کلام گرایش دادند. دل مشغولی علمای این هنگام، نگه داشت و پاسداشت ارکان شرع منور در برابر مخالفان، با بهره گیری از روش شناسی علم کلام و آنچه «کلام جدید» نامیده می شود، بوده است. علم کلام بهترین بستر برای واکاوی رویارویی های علمای این عصر است. این پژوهش با بهره گیری از رسایل و نوشته های عصر مشروطه، نشان می دهد که چگونه علمای آن زمان درگیر نبردی کلامی برای پیراستن ساحت دین از افزودنی ها و امور ناصواب بوده اند و این امر را مایه خیر و ثواب دنیا و آخرت خود و جامعه اسلامی می دانسته اند.
    کلیدواژگان: عصر مشروطیت، فقه، کلام جدید، دگرسازی، علمای مشروطه خواه و مشروعه خواه
  • حسن زندیه*، طلعت ده پهلوانی صفحات 81-101
    در عصر پهلوی اول، با روی کارآمدن رضاشاه، مدرنیزاسیون در همه ارکان و ابعاد دولت در دستور کار قرارگرفت و نظام قضایی نیز از دایره شمول مدرنیزاسیون برکنار نماند. رویکرد دولت پهلوی در مدرنیزاسیون نظام قضایی، دوری جستن از نظام قضایی شرعی و تمایل به ساختارهای عرفی بود که با مخالفت اکثریت علما مواجه گردید، چراکه در حوزه نظام قضایی علمای شیعی به طور سنتی همواره خود را متولی امر قضا می دانستند. هدف این مقاله بررسی این موضوع است که علما و روحانیون شیعی چه نقشی در نوسازی نظام قضایی دوره پهلوی اول ایفا کردند و این تحول چه نسبتی با شکل گیری دولت مطلقه مدرن و برنامه کلی اصلاحات دولت و پروژه مدرنیزاسیون داشته است؟ در پاسخ به این پرسش می توان این فرضیه را مطرح کرد: دولت پهلوی اول، در راستای تشکیل نظام قضایی نوین مبتنی بر ساختارهای عرفی، آن دسته از علمای شیعی را که با این ساختارها مخالف بودند، از دستگاه قضایی کنار گذاشت، ولی تعدادی از علمای شیعی به رغم مخالفت های کلی با سبک و سیاق تحول نظام قضایی دوره پهلوی اول، در دستگاه عدلیه باقی مانده و موثر واقع شدند. از این نوشتار می توان نتیجه گرفت که به رغم ایجاد تشکیلات نوین در نظام قضایی، علما و روحانیون شیعی تا حدی جایگاه موثر خود را در تصدی امر قضا حفظ کرده و با مشارکت در تهیه و تدوین مجموعه قوانین موردنیاز عدلیه از جمله قانون مدنی بر طبق فقه اسلامی، نقش تقنینی خود را به اثبات رسانیدند.
    کلیدواژگان: نظام قضایی، علمای شیعی، قانون مدنی، علی اکبر داور، عدلیه، رضاشاه، کاپیتولاسیون، محمد فاطمی قمی
  • فیروزه فاظلی، محرم رضایتی، سیدهاشم موسوی، نسرین کریم پور* صفحات 103-124
    در پس روساخت زیبایی شناختی آثار ادبی، فرآیند پویایی فرهنگی در جریان است. بخش اعظمی از نظام های فکری و سنت های فرهنگی دیرین، در طی این فرآیند، حفظ، ارزش گذاری و منتقل می گردند. مطالعات میان رشته ای، از جمله رویکردهای مردم شناختی به ادبیات، امکان شناخت بهتر و عمیق تر این نظام ها را فراهم می آورد. به همین منظور، مقاله حاضر، جلوه های نمایش قدرت سیاسی و اهداف آن و همچنین نظام اندیشه سیاسی ایرانشهری را در اشعار خاقانی شروانی، شاعر بزرگ دربار شروان شاهان در قرن ششم مورد بررسی قرارمی دهد. پرسش اساسی این پژوهش درک موارد یادشده از خلال تصاویر و توصیفات شعری و درجه انطباق آنها با یکدیگر است.
    هدف آن است تا با تحلیل متن ادبی منتخب، در ضمن نشان دادن ظرفیت آن در به تصویرکشیدن مفاهیم مردم شناختی و فرهنگی، شناخت و تحلیلی از زیرساختارهای قدرت و فضای تفکر سیاسی جامعه دوران شاعر بر مبنای داده ها و تصاویر شعری ارائه شود.
    کلیدواژگان: رویکرد مردم شناختی، نمایش قدرت سیاسی، اندیشه سیاسی ایرانشهری، تحلیل متن، خاقانی شروانی، شروان شاهان
  • شریف لک زایی* صفحات 125-144
    مقاله حاضر به بررسی ظرفیت های عملی حکمت متعالیه در مقایسه با انقلاب اسلامی ایران می پردازد. پرسش این است که پشتوانه فلسفی و خردورزانه انقلاب اسلامی ایران چیست؟ آیا می توان گفت انقلابی چنین بزرگ، فاقد پشتوانه فلسفی و خردورزانه است؟ نگارنده با بررسی دیدگاه موافقان و منتقدان، بر ظرفیت حرکت آفرین حکمت متعالیه در انقلاب اسلامی تاکید کرده و بر این نظر است که این حکمت هم در پیدایش انقلاب اسلامی تاثیراتی داشته است و هم در استمرار و تداوم آن نقش موثری ایفا کرده و خواهد کرد. این موضوع به ویژه در تاسیس دانش های موردنیاز، به پشتوانه علمی و عملی چنین دستگاه فلسفی ای امکان پذیر خواهدشد. در واقع، فلسفه متعالیه به سبب نوع نگاه به انسان و قائل شدن به حرکت جوهری، پشتوانه حرکت های انقلابی را فراهم می کند. اگرچه منتقدان نیز به دلیل حضور امام خمینی در نقش رهبری انقلاب بر تاثیر حکمت متعالیه بر انقلاب اسلامی تاکید می کنند، این تاثیر را تاثیر تام و تمامی نمی دانند. به نظر، اوج اسفار اربعه که سفر چهارم است، انقلاب اسلامی و تاسیس نظام جمهوری اسلامی توسط امام خمینی است. حکمت متعالیه تاثیر بسیاری در پیدایش، استمرار و تداوم انقلاب اسلامی داشته است. افزون بر اینکه به این وسیله می توان ارزش های انقلاب اسلامی را احیا کرد و با تحلیل انقلاب اسلامی ایران با بهره گیری از عناصر حکمت متعالیه جان تازه ای به مباحث تحلیلی انقلاب اسلامی ایران ببخشیم.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، انقلاب اسلامی، حرکت جوهری، اسفار اربعه، امام خمینی
  • حسن مجیدی، امید شفیعی قهفرخی* صفحات 145-169
    این مقاله با بررسی منشا و ماهیت، غایت و اوصاف سامان سیاسی مطلوب در حکمت عملی ابن رشد، به گونه شناسی وی از انواع مدن، کارکردها و وظایف دولت و مدینه، حدود آزادی فرد و قدرت دولت، رابطه دولت و مردم پرداخته و نشان داده است که از نظر او، «حکمت» ملاک اصلی و تعیین کننده میزان مطلوبیت دولت و حکومت است. ابن رشد مهم ترین کارکردهای دولت را در محورهای عدالت اقتصادی، امنیت و وحدت و نیز فرهنگ و آموزش عمومی و خصوصی دنبال می کند. همچنین، آزادی فرد در ذیل عدالت و خویشکاری تعریف شده و با مقوله «وحدت» مرزبندی می شود. روش این مقاله توصیفی تحلیلی و بر پایه مهم ترین نوشته های سیاسی ابن رشد و نظر برخی مفسران فیلسوف قرطبه است.
    کلیدواژگان: ابن رشد، حکمت سیاسی مشاء، اندیشه سیاسی اسلامی، مدینه فاضله، دولت
|
  • Mohammad Baqer Khorramshad, Rouhollah Eslami* Pages 1-26
    According to some theories of the philosophy of political history، civilization is formed when collective challenges and disputes about a public issue is resolved in a non-hostile way. Formation of civilization is highly related to government and bureaucratic structures، which themselves are established based on philosophical-religious، mythical، cultural-intellectual and concrete structures. In this way، politics can be regarded as the art of making things possible using power technologies. The present paper aims to study the Iranshari (''Iranian'') politics in Sassanid era. From this point of view، the aspects and dimensions of Iranshahri’s theory of government is explained through the semantic content analysis of two famous books of political advice، namely Ahd-e Ardeshir and Letter of Tansar. In doing so، linear and orientalist theories were put aside and Iran was considered an ancient civilization with valuable political heritage. The primary research question was: What were the intellectual causes of the rise and fall of the Sassanid dynasty? According to Iranshahri’s theory of government، there were two periods of rise (Ahd-e Ardeshir) and fall (Letter of Tansar) in the Sassanid era. The present paper attempts to investigate the curve of evolution in order to identify the political techniques involved in the rise and fall of the Sassanid dynasty.
    Keywords: Iranian Government Theory, Iranshahri, Ahd, e Ardeshir, Letter of Tansar
  • Gholamreza Khajeh Sarvi, Mahdi Naderi Pages 27-55
    The concept of ‘freedom’، which is one of the most important human needs and a main demand of people in the Islamic Revolution of Iran، was manifested in the slogan ‘Independence، Freedom، Islamic Republic’. Among the revolutionary groups، the jurisprudential discourse of the Islamic Revolution led by Imam Khomeini has undoubtedly had a key role in guiding the revolution towards victory and subsequently the political، social and cultural management of society in the Islamic Republic of Iran. The present paper aims to answer the question: How freedom is defined in the jurisprudential discourse of the Islamic Revolution? To this end، the authors explored the concept of freedom from the viewpoint of Imam Khomeini، Ayatollah Mutahhari، Ayatollah Beheshti and Ayatollah Khamenei. Freedom، in the jurisprudential discourse of the Islamic Revolution، is defined in its positive sense as a divine blessing with Quranic basis، and is vital for perfection of society. Thus، the political and social freedom is required for the survival of social system. However، the limits of freedom، in its negative sense، are marked by secular thought.
    Keywords: Freedom in the Jurisprudential Discourse of the Islamic Revolution of Iran
  • Amir Rezaei Panah*, Amin Navakhti Moqaddam Pages 57-79
    The constitutional revolution caused profound changes in different areas of Iranian social life. This revolution، which had specific political، social، economic، and religious backgrounds and was affected by the encounter of the elites and Iranian society with the western culture، considerably transformed the concrete and notional foundations of Iranian society. One of the most remarkable matters appeared in the course of the constitutional revolution was the methodological transformation created among the elites and especially clerics of the time as a result of this revolution. According to the research hypothesis، the clerics of the constitutional era، during this period of evolution، moved the central point of their discourses and methodological approaches from Fiqh (Islamic jurisprudence) to Ilm al-Kalam (Theology). The concern of the clerics of that time was to maintain and protect the religious bases against the opponents through the use of the methodology of Ilm al-Kalam and what is called ‘New Theology’. Ilm al-Kalam is the best ground for identification and analysis of the clerics’ encounter in this era. Using the treatises and writings of the constitutional era، the present study shows how the clerics of that time were engaged in a theological battle to refine the sacred domain of religion from the additives and improper affairs. They regarded it as a reward for the Islamic society as well as themselves، in this world and the hereafter.
    Keywords: Constitutional Era, Fiqh, New Theology, Otherness Making, Constitutionalist Clerics
  • Hassan Zandieh*, Talat Deh Pahlavani Pages 81-101
    With the rise of Reza Shah، modernization of Iran became prevalent at all levels of the government. The judiciary system was no exception to this trend. The approach of the Pahlavi government to the modernization of the judiciary system was to take distance from the laws of ‘Shari’a’ and move towards customary structures. This was opposed by the majority of the Shiite clerics who traditionally considered themselves the authorities of judicial affairs. The present study aims to analyze the role of the clergy in modernization of the judiciary system in the first Pahlavi era and the relationship between the said evolution and the establishment of a modern absolutist state، the government reform plan، and the modernization project. The research hypothesis is as follows: The first Pahlavi government eliminated those Shiite clerics who opposed the customary structures of the modern judiciary system intended by the government. However، a number of clerics remained in the judiciary system in spite of their opposition with the changes in the system and played a significant role. It can be concluded that، despite the establishment of a modern judiciary system in the first Pahlavi era، Shiite clerics and scholars retained their effective positions in the judicial affairs and demonstrated their legislative role through participation in the development and codification of the necessary judicial laws، especially the Islamic Fiqh-based Civil Law.
    Keywords: Judicial System, Shiite Clerics, Civil Law, Ali Akbar Davar, Court, Reza Shah, Capitalization, Muhammad Fatemi Qomi
  • Firouz Fazeli, Moharram Rezayati, Seyyed Hashem Mousavi, Nasrin Karimpour* Pages 103-124
    Behind the aesthetic surface of literary works، there is a process of cultural dynamism، during which a great part of the intellectual systems and the ancient cultural traditions are maintained، valuated، and transferred. Interdisciplinary studies، including anthropological approaches to literature، make a comprehensive understanding of such systems possible. The present paper aims to study the demonstration of political power and its goals as well as the system of political thought in Khaqani Shirvani’s poems–the great poet of the court of Shirvanshah in the sixth century. The basic question of the research lies in understanding the mentioned cases through images، poetic descriptions، and the degree of their match. The purpose is to show the capacity of the selected literary text in describing the anthropological and cultural concepts and to identify and analyze the infrastructures of power as well as the atmosphere of political thought in the time of the poet based on poetic images and data.
    Keywords: Anthropological Approach, Political Power Show, Iranshahri's Political Thought, Text Analysis, Khaqani Shirvani, Shirvanshah
  • Sharif Lakzaei* Pages 125-144
    The present paper aims to study the actual capacities of the transcendent wisdom in comparison to the Islamic Revolution of Iran. The research question is: What is the philosophical and intellectual background of the Islamic Revolution of Iran? Can such a great revolution lack an intellectual and philosophical background? Having analyzed the views of proponents and opponents، the author has highlighted the dynamic capacity of the transcendent wisdom in the Islamic Revolution، stressing that the wisdom was، and will still be، effective both in the emergence of the Islamic Revolution and in its continuity. The establishment of any required knowledge will be especially based on the scientific and practical dimensions of the mentioned philosophical system. Indeed، the transcendental philosophy supports revolutionary movements due to its view towards human and belief in substantial motion. Critics recognize the influence of the transcendent wisdom over the Islamic Revolution due to the leadership of Imam Khomeini. However، they do not consider the influence full and complete. It seems that the culmination of the Four Journeys، which is the fourth journey، is the Islamic Revolution and the establishment of the Islamic Republic by Imam Khomeini. The transcendent wisdom has had a great influence over the emergence and continuity of the Islamic Revolution. Thus، the elements of the transcendent wisdom can be effective in the revival of the values and the revitalization of the analytical issues of the Islamic Revolution of Iran.
    Keywords: Transcendent Wisdom, Islamic Revolution, Substantial Motion, Four Journeys, Imam Khomeini
  • Hassan Majidi, Omid Shafiei Qahfarrokhi* Pages 145-169
    The present paper aims to study the origins, nature, goals, and description of the ideal political system in the practical wisdom of Averroes, and thereby, to examine his typology of different civilizations, functions, government duties, the scope of individual’s freedom, the scope of government’s power, and the relation between the government and people. The study indicated that from the viewpoint of Averroes, ‘wisdom’ is the main criterion for determining the desirability of government and governing system. Averroes seeks the most important functions of the government in the areas of economic justice, security, unity, culture, and public and private training. Personal freedom is defined under the category of ‘justice and dutifulness’, and is circumscribed by the category of ‘unity’. The method applied in this paper was that of descriptive-analytical method, based on the most important political writings of Averroes and the views of some of the commentators on the Córdoban philosopher.
    Keywords: Averroes, Peripatetic Political Theology, Islamic Political Thought, Utopia, Government