فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعمت الله فاضلی صفحه 1
    این نوشتار از دو بخش اصلی تشکیل شده است؛ بخش نخست، بررسی نظری رشته های دانشگاهی در جهان است. این بخش، به چیستی رشته های دانشگاهی، چگونگی پیدایی و تکوین آن ها، کارکردهای آغازین و سرانجام، و بحران های ناشی از تحول در کارکردهای رشته های دانشگاهی اختصاص دارد. بخش دوم، به بررسی وضعیت رشته های دانشگاهی در ایران می پردازد. به این منظور، درباره ی زمینه های تاریخی، اجتماعی پیدایی رشته در ایران و شباهت ها و تفاوت های آن با غرب، کارکردهای رشته و سرانجام، چالش های فراروی رشته در ایران بحث شده است. به طور خاص، در این نوشتار، به تحلیل مفهومی نظری رشته در نظام دانشگاه از منظر مطالعات فرهنگی پرداخته ایم. از این رو، از منظر مطالعات فرهنگی و بینش جامعه شناسانه، سوالاتی درباره ی مفهوم رشته و مسائل مرتبط با آن طرح و تجزیه و تحلیل شده است. نوشتار حاضر با استناد به استدلال جو مورن مبنی بر این که مطالعات فرهنگی بیش از آن که رشته باشد، رویکرد است و به ازای هر رشته، میان رشتگی و مطالعات فرهنگی وجود دارد در نگاه به رشته و میان رشتگی از منظر مطالعات فرهنگی، نظر به این همانی این هردو اصطلاح دارد. بنابراین، گویی از منظر میان رشتگی (مطالعات فرهنگی) به میان رشتگی نگاه می کند و موضوع رشته ی دانشگاهی در جهان و ایران را پی می گیرد.
    کلیدواژگان: رشته های دانشگاهی، میان رشتگی، کارکرد، پیدایی، مطالعات فرهنگی
  • شجاع احمدوند، سمیه حمیدی صفحه 31
    آیا مطالعات میان رشته ای در دوران معاصر از برداشت یکسانی برخوردار بوده و معنای واحدی برای آنها متصور است؟ امروزه در باب ضرورت مطالعات میان رشته ای تقریبا اجماع قابل قبولی در میان متفکران و صاحب نظران وجود دارد. برخلاف چند دهه قبل دیگر نمی توان از استقلال حوزه های علوم انسانی سخن گفت. این حوزه ها به شدت به هم پیچیده اند و لذا بحث میان رشته ای بحث عام و متعارفی شده است. در این راستا روایت های متعددی در باب معنای مطالعات میان رشته ای وجود دارد. یک روایت در جست وجوی فاکت می کوشد. شیوه علمی فرانسیس بیکن، اصول و پایه های انقلاب رفتاری و الگوی رفتاری در علوم انسانی را می توان در این روایت قرار داد. روایت دیگر در جست وجوی نقد است. متفکرانی چون هربرت مارکوزه، یورگن هابرماس را در این رویکرد می توان جای داد. روایت سوم در جست وجوی معناست. ساختارگرایی فرانسه، هرمنیوتیک و پدیدارشناسی درون این رهیافت قابل بررسی هستند. و بالاخره روایت چهارم در جستجوی روایت است. پساساختارگرایی، ژاک دریدا، میشل فوکو و ژان فرانسوا لیوتار در اینجا قابل بحث هستند. با توجه به اهمیت این رویکردهای کلان و بنیادین در شناخت مطالعات میان رشته ای این مقاله می کوشد پرتوی بر برخی زوایای این رویکردها بیفکند تا امکان بهره گیری از آنها برای شناخت جایگاه مطالعات میان رشته ای در ایران بیابد.
    کلیدواژگان: روایت، معنا، مطالعات میان رشته ای، فاکت، نقد
  • نادر شهامت، حمیدرضا آراسته، فاطمه شهامت، مریم روزگار صفحه 55
    میان رشته ای های دانشگاهی استانداردهای تعالی خاص خود را می طلبند. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل مفهومی و تدوین شاخص های ساختاری آن در دانشگاه بوده و در آن از روش توصیفی – تحلیلی استفاده شده است. به این منظور ابتدا ابعاد مفهومی ساختار میان رشته ای شناسایی شده و بر مبانی آن عوامل، ملاک ها و شاخص های مناسبی طراحی و تدوین شده است. جامعه آماری تحقیق شامل اسناد و مدارک موجود در پایگاه های اطلاعاتی قابل دسترس محقق در خصوص موضوع پژوهش بوده و نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند مشخص شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که برای ایجاد ساختار میان رشته ای دانشگاهی باید به پنج بعد مفهومی شامل: فلسفه ی میان رشته ای، شرایط و موقعیت ها، گزینش، توازن و مشارکت جمعی و همچنین پنج عامل اصلی راهبردهای ایجاد ساختار میان رشته ای شامل: خط مشی ها، مدیریت و ساختار سازمانی، حمایت زیر ساختی، رهبری، حمایت و سرپرستی، تامین بودجه، رسمیت توجه کرد. بر این اساس در این تحقیق برای ایجاد ساختار میان رشته ای عامل ها، ملاک ها و شاخص های ویژه ای شناسایی و طراحی شده است.
    کلیدواژگان: میان رشته ای، دانشگاه، ساختار، شاخص
  • حمید نساج صفحه 79
    گرچه میان رشتگی به مثابه یک مفهوم علمی، تاریخ طولانی چندانی ندارد، اما به مثابه یک رویه پژوهشی، از دیرینه ای به قدمت پژوهش برخوردار است. پرسش این نوشتار آن است که آیا میان رشتگی، خاص حوزه تمدنی غرب است و یا در تاریخ مشرق زمین و به ویژه ایران زمین نیز سابقه دارد؟ این نوشتار کوشید نشان دهد که علاوه بر میان رشته ای بودن برخی تالیفات و آثار علمی دانش پژوهان ایرانی، می توان به شعر و نظم به مثابه حوزه ای معرفتی با کارکرد میان رشتگی نگریست. کارکردهای میان رشتگی شعر را در سه سطح می توان تحلیل کرد: سطح اول، سطح موضوعات است. سطح دوم، سطح مسئله هاست. و سطح سوم، سطح راه حل است. گرچه شعر پارسی را نمی توان یک حوزه ی میان رشتگی به معنای دقیق کلمه دانست اما نگاه به شعر به مثابه یک فعالیت احساسی از سر بطالت یا ذوق نگاهی تقلیل گرایانه است و اگر با رویکردی پدیدارشناسانه فارغ از پیش فرضهای برساخته بنگریم شعر یکی از دیرپاترین، عمیق ترین و آسمانی ترین انواع کنش فرهنگی و معرفتی بشر در گذر روزگاران بوده و کارکردهای میان رشتگی مهمی را به سامان رسانده است؛ هرچند که دقیقا یک حوزه میان رشته ای با دیسیپلین های علمی نیست.
    کلیدواژگان: شعر، ادب پارسی، ادبیات فارسی، نظم، مطالعات بین رشته ای، میان رشتگی
  • سید ابوالحسن ریاضی صفحه 101
    ظهور رویکردهای میان رشته ای در آموزش و پژوهش، افق جدیدی را در بن بست مدرنیته، فراروی قلمرو دانش و حوزه ی حل مسائل و مشکلات قرار داد. با این حال، تبیین اینکه میان رشتگی شامل چه قلمروهایی می شود، خود یکی از معضلات و مشکلاتی بوده است که هنوز نیز بر سر آن توافق و اجماعی وجود ندارد. در میان پدیده هایی که میان رشته ای بودن آنها، آشکار و روشن است، پدیده شهر می باشد. حداقل سه رشته مهم جغرافیا، علوم اجتماعی و معماری در حوزه ی علوم و معرفت به تبیین و بررسی این پدیده، به نحو مرتبط و نه مستقل، پرداخته اند. در گذر زمان هریک از این رشته ها با مراجعه و استفاده از نظم دانشی یکدیگر عملا نوعی رویکرد میان رشته ای به مسائل خود اتخاذ کرده اند. این نکته به نوعی بیانگر آن است که نگاه رشته ای از منظر دانشمندان این سه حوزه برای تبیین این پدیده و حل مشکلات و معضلات آن کافی و بسنده نبوده. اما آنچه پرداختن به موضوع میان رشتگی شهر را ضروری می سازد گستردگی ابعاد آن است. توجه پدیدارشناسان، اقتصاددانان، متخصصان مطالعات فرهنگی، صاحب نظران محیط زیست، مهندسان راه و ساختمان، اصحاب قدرت و نظریه پردازان اندیشه سیاسی و...به شهر موضوعی است که نمی توان به سادگی از آن صرف نظر کرد. در این مقاله، ضمن بررسی وجوه و مولفه های بنیادین پدیده شهر، ابعاد میان رشته ای آن به بحث گذاشته می شود. با این حال، به دلیل گستره موضوع، تنها به پنج بعد برجسته و آشکار فضا، رسانه، سیاست، اقتصاد، فرهنگ پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: شهر، میان رشتگی، جغرافیای شهری، جامعه شناسی شهری، طراحی شهری
  • حسین سلیمی صفحه 117
    در این مقاله تلاش خواهد شد که با بررسی اندیشه ها و نظریه های تاثیرگذار در حوزه ی دانش سیاست نشان داده شود که این دانش از همان سرآغاز پیدایش آن ماهیتی میان رشته ای داشته است و اندیشیدن و بررسی سیاست بدون توجه اصولی به دیگر حوزه های دانش بشری امکان پذیر نبوده است. اصولا سیاست محصول تقاطع و تاثیر متقابل پدیده های اجتماعی بوده و دانش سیاسی نیز برآیند دانش های مختلف انسانی به خصوص دانش های مختلف اجتماعی بوده است. این ویژگی ثابت دانش سیاست از دوران های کهن تا عصر جهانی شدن بوده است. از زمانی که انسان در فلسفه های کهن به سیاست توجهی خاص کرد تا هنگامی که با آغاز عصر جهانی شدن پدیده های مختلف اجتماعی در هم تنیده شدند، اشکال مختلف دانش سیاست، در یک خصوصیت با هم مشترک بوده اند و آن میان رشته ای بودن آن است. از ارسطو و افلاطون گرفته تا فارابی و ابن خلدون، و از هابس گرفته تا مارتین آلبرو سیاست را محصول و برآیند دانش های مختلف دانسته اند. این ماهیت میان رشته ای نافی استقلال علم سیاست و لزوم تخصص در آن نیست بلکه مرتبه ی بالای آن را نشان می دهد که برای رسیدن به آن لازم است تا به دانش های متنوعی مسلح باشند.
    کلیدواژگان: دانش سیاست، علم سیاست، میان رشته ای
  • مهدی فاتح راد، محمدرضا جلیلوند، محمد مهدی مولایی، سعید سمیعی، لیلا نصرالهی وسطی صفحه 135
    آینده پژوهی، دانشی فرارشته ای برای درک بهتر تغییر و آینده به شمار می رود. مطالعه ی حاضر در عرصه ی روش شناسی فرا رشته ای، با مروری بر پارادایم شناسی های مطالعات آینده با ارجاع به گونه شناسی جوزف ووروس، پنج پارادایم پژوهشی در آینده پژوهی شامل اثبات گرایی، پسااثبات گرایی، سنجش گرایی، برساخت گرایی و مشارکتی را معرفی خواهد کرد. درباره ی تفاوت ها و شباهت های این پارادایم ها در سطوح هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی بحث می شود و ویژگی های هر پارادایم از زاویه ی دید هدف پژوهش، جایگاه پژوهش گر، طبیعت دانش و انباشت دانش مورد توجه قرار می گیرد. سپس برخی از شاخص ترین فنون و روش های آینده پژوهی مانند تحلیل اثرات روند، دلفی، سناریوها، تحلیل لایه ای علت ها و غیره معرفی می گردد. به علاوه، در این مطالعه تلاش می شود موقعیت هر یک از این فنون و روش ها در روش شناسی های پنج گانه مشخص شود. در انتها با معرفی رویکرد پژوهشی آینده های یکپارچه، به عنوان جدیدترین رویکرد روش شناسی در مطالعات آینده، درباره ی نحوه ی به کارگیری این فراپاداریم غیرنسبی گرا و زمینه ساز یکپارچگی هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی در آینده پژوهی، بحث خواهد شد.
    کلیدواژگان: روش شناسی آینده پژوهی، دانش فرارشته ای، پارادایم های پژوهش، آینده های یکپارچه
|
  • Page 1
    This paper constitutes of two main sections: the first section examines academic disciplines in the world theoretically. This section deals with issues such as what are academic disciplines، how they emerged and evolved، what functions they have had، and finally، what problems and crisis they have in terms of their functions. The second section of the paper deals with the state of academic disciplines in Iran. To examine Iranian academic disciplines I have studied social and historical context of emergence and development of academic disciplines in Iran. I have also compared similarities and differences of academic disciplines functions in Iran and the west. Finally، I tried to explain Iranian academic disciplines encounter which challenges and difficulties today. This paper examines academic disciplines from sociological and cultural studies approach. It is mainly a theoretical and conceptual analysis of the state of discipline in the academic system. Cultural studies، as Moran (Moran 2001) explains، is a kind of approach rather than a specific discipline. From this point of view، each discipline has its own interdisciplinary field and cultural studies. In addition، cultural studies approach explains and explores social and political context disciplines.
    Keywords: Academic disciplines, Interdisciplinary, Function, Emergence, Cultural Studies
  • Page 31
    Does everyone have the same understanding of interdisciplinary studies? Today، there is almost consensus among scholars and pundits on the necessity of interdisciplinary studies. Unlike a few decades ago، there is no longer interest of independence of the humanities areas. These areas are complex، and therefore interdisciplinary debates changed to public discourse. In this regard، there are several narrations about the meaning of interdisciplinary studies. One of them is trying to seek facts. Francis Bacon''s scientific method i. e. basic principles of revolutionary behavior in the humanities، can be considered in this narration. Another narration is seeking criticism. Thinkers such as Herbert Marcuse، Jürgen Habermas involved in this approach. The third narration is searching for meaning. French structuralism، Hermeneutic and phenomenology are investigated within this approach. Finally، the fourth narration seeks narration. Poststructuralist، such as Jacques Derrida، Michel Foucault and Jean-Francois Lyotard have this approach. Given to these macro and fundamental approaches that recognize the importance of interdisciplinary studies، this paper attempts to shed light on some aspects of these approaches enabling them to identify the position of interdisciplinary studies in Iran.
    Keywords: Narration, Understanding, interdisciplinary studies, Fact, Criticism
  • Page 55
    Academic interdisciplinaries demand their own specific standards of excellence. This study attempts to design a conceptual model and to edit its structural indices in university and descriptive-analytic method is used in it. For this reason، at first conceptual dimensions of the structure have been identified and appropriate indices and criteria have been designed and edited on the basis of those factors. The population survey includes documents and reports exist in information databases that are accessible to the researcher with regard to the research topic، and sampling has been characterized by the use of purposeful sampling. Results of the study reveals that in order to develop an academic interdisciplinary structure one has to pay attention to the five conceptual dimensions Including interdisciplinary philosophy، conditions and situations، selection، balance and mass participation، as well as five main factors in strategies for making interdisciplinary structure which includes: policies، management and organizational structure، infrastructure support، leadership، support and supervision، funding، the officialism. So in this research to create an interdisciplinary structure، factors، specific criteria and indicators were identified and designed.
    Keywords: Interdisciplinary, university, structure, indicator
  • Page 79
    Although the interdisciplinary as a scientific concept does not have a long history، but as a research procedure، has a long history as of research itself. The question this paper poses is that whether interdisciplinary is a specific area of the Western culture or has a track record in the East and especially Iran''s history? This paper tried to show that in addition to the interdisciplinary nature of some of the Iranian intellectual heritage، Poetry and Rhymes can be seen as a field with the function of interdisciplinary. Interdisciplinary functions of poem can be analyzed at three levels: The first level، is topics. The second is the problems. And the third level is the solutions. Persian poetry، though not strictly could be categorized as an interdisciplinary field، but viewing poetry as an emotional activity due to vanity or vertu is a reductionist viewpoint. And if we look with a Phenomenological approach، regardless of the assumptions made، Poetry is one of the most lasting، deepest and most sacred among various cultural practices and human knowledge through the passage of time and has important functions in the organization of interdisciplinary fields; though it is not exactly an area of ​​interdisciplinary science with discipline.
    Keywords: poetry, Persian literature, discipline, interdisciplinary studies, the interdisciplinary
  • Page 101
    Interdisciplinary as a new approach to the problems of science and knowledge، has a wide range، but there is no consensus on its epistemological range and ontological domain. Among the different and various problems، there is a general agreement on “City” as a field of study as an interdisciplinary phenomenon. At least، three important disciplines، geography، architecture and social sciences، have engaged in analyzing this phenomenon by using each other’s methods، indicators، and objects. The extensive scientific branches of city have attracted the attentions of phenomenologists، engineers، economists، politicians، researchers of cultural studies، environment، and media. In this paper، the interdisciplinary aspect of city is reviewed by focusing on its connection with space، media، politics، economic and culture.
    Keywords: City, Interdisciplinary, Urban Geography, Urban Sociology
  • Page 117
    In the article، it has been tried to answer a fundamental question on the political science; whether the science has been constituted through a combination of difference and diversity of sciences or that is a unique، totally independent discipline. The author endeavors to manifest that the nature of political science is interdisciplinary. The study of the history of political knowledge reveals that this kind of knowledge can be understandable just by comprehending the impact of other disciplines. Basically، Politics has been a conjunction and intersection of social phenomena as well as human knowledge. That is a constant characteristic of politics، from political knowledge in ancient era to political science in the age of globalization. From Plato and Aristotle to Fararbi and Ibn Khaldun، and form Hobbes to Martin Albrow، Politics has been a consequence of mixture and coalition of various diversity of knowledge. This interdisciplinary substance of political science not only does not predicate dependency of the science، but also shows the excellence and magnificent situation of political science in the history of the world.
    Keywords: Political Knowledge, Political Science, Interdisciplinary
  • Page 135
    Futures research is transdisciplinary knowledge to understand the changes and futures. In the context of interdisciplinary methodology، current study reviews the paradigms of futures studies referring to typology of Joseph Voros and introduces five research paradigms including Positivism، Post-positivism، Criticalism، Constructivism and Participatory. The differences and similarities of these paradigms in the levels of anthology، epistemology، and methodology would be discussed and then، characteristics of each paradigm in terms of research purpose، status of researcher، nature of knowledge، and accumulated knowledge would be argued. In the next step، the main techniques and methods of futures studies such Trend Impact Analysis، Delphi، Scenarios، Causal Layered Analysis، and etc. are discussed. Further، we try to identify the status of each technique and method in the five mentioned methodologies. Finally، we introduce Integral futures approach as a newest methodology in futures studies to consider how this meta-paradigm is used in the area of futures studies.
    Keywords: Futures studies methodology, Interdiciplinary knowledge, Research paradigms, Integral futures