فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 55، اردیبهشت 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه کاویانی، شهلا مقبول، سارا عظیما، سید محمدحسین طبایی صفحه 79
    پیش زمینه و هدف
    کاهش درد زایمان همواره یکی از دغدغه های علم مامایی بوده است. رویکرد استفاده از روش های کاهش درد غیر دارویی در دو دهه اخیر پیشرفت فراوانی داشته است. هدف از این مطالعه بررسی اثر آروماتراپی مریم گلی بر کاهش درد زایمان در زنان نخست زا بوده است.
    مواد و روش کار
    104 زن باردار نخست زا مراجعه کننده به بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی شیراز به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. گروه مریم گلی و کنترل (52 نفر در هر گروه). هر گروه به مدت 15 دقیقه با ماسک بخور دادند. شدت درد در 30 و60 دقیقه پس از آروماتراپی با مقیاس سنجش دیداری درد (VAS) سنجیده شد.. همچنین آپگار دقیقه اول و پنجم و فراوانی نوع زایمان در هر گروه سنجیده شد.
    یافته ها
    شدت درد 30 دقیقه پس از بخور آروماتراپی مریم گلی از گروه کنترل کمتر بود و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (001/0 = P). شدت درد 60 دقیقه پس از بخور، آپگار دقیقه اول و پنجم نوزاد و فراوانی نوع زایمان در دو گروه تفاوت معنی داری از نظر آماری نداشت.
    بحث
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از اثرات مفید آروماتراپی مریم گلی بر کاهش درد زایمان بوده است.
    کلیدواژگان: آروماتراپی، مریم گلی، درد زایمان، زن نخست زا
  • محمدعلی چراغی، شهرزاد غیاثوندیان، مریم اسماعیلی صفحه 85
    پیش زمینه و هدف
    یکی از مولفه های تاثیرگذار در فرایند آموزش، استاد است. مطالعات نشان می دهد نقش استاد در یادگیری فراگیران بسیار با اهمیت و محوری است. در این میان یکی از مهم ترین و پایه ایترین ذی نفعان اساتید دانشگاه نیز، دانشجویان می باشند که دارای انتظاراتی از اساتید نمونه با تعیین معیارهای لازم می باشند. لذا این مطالعه با هدف تبیین نقطه نظرات دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد ویژگی های یک استاد نمونه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه کیفی با رویکرد آنالیز محتوی از نوع استقرایی-قراردادی است که به کنکاش در خصوص نقطه نظرات دانشجویان مبتنی بر فلسفه طبیعت گرایانه می پردازد. شرکت کنندگان در این مطالعه، 19 نفر دانشجوی مشغول به تحصیل در رشته های مختلف دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده اند. جهت جمع آوری داده ها از روش مصاحبه های فردی عمیق نیمه ساختارمند استفاده شده است.یافته ها با استفاده از رویکرد آنالیز محتوای قراردادی تحلیل شده اند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه منجر به شناسایی سه تم توامان علم و بیان، بایسته های اخلاقی در تعلیم و تربیت و ارتباط و تعامل با دانشجو گردید. تم سوم مطالعه دارای یک زیر تم با عنوان انعطاف پذیری جو کلاس درس بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از مطالعه می توان دریافت که اساتید دانشگاه نه تنها نقش مهمی در آموزش نسل جوان دانشگاهی را بر عهده دارند بلکه از جایگاه بی نظیری نیز در شکل گیری الگوهای عملکردی دانشجویان برخوردارند.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، استاد نمونه، دانشجو، تحلیل محتوی
  • مهین معینی، حبیب الله حسینی، فاطمه مالکی، غلامرضا شریفی راد صفحه 94
    پیش زمینه و هدف
    پرفشاری خون عامل خطر اصلی بسیاری از بیماری ها و علت اصلی مرگ ومیر در جهان است. از آنجا که علائم پرفشاری خون مشخص نیست، از سوی مردم خطر آن احساس نشده و اغلب باور ندارند که در معرض خطر هستند. این مسئله پیشگیری از پرفشاری خون را تبدیل به چالش بزرگ بهداشتی کرده است. از جمله عوامل مرتبط با سبک زندگی که در پیشگیری از پرفشاری خون موثر است، کاهش مصرف نمک می باشد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر میزان نمک مصرفی زنان در معرض خطر پرفشاری خون است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه یک مطالعه تجربی بوده که بر روی 92 نفر از زنان در معرض خطر ابتلای به پرفشاری خون در سال 1391 در دو مرکز از مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان اصفهان انجام شد. نمونه گیری بر اساس نمونه گیری منظم صورت گرفت. برای ارزیابی میزان نمک مصرفی آزمودنی ها آزمایش ادرار دو مرحله (قبل و 2 ماه بعد از مطالعه) گرفته شد. برنامه مداخله ای سه جلسه آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بود که هفته ای یک جلسه برگزار گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمره نمک مصرفی در گروه آزمون و کنترل 2 ماه بعد از مداخله تفاوت معنی داری داشت(02 / 0 p =) در حالی که قبل مداخله این تفاوت معنی دار نبود.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه کارایی مدل اعتقاد بهداشتی را در کاهش مصرف نمک زنان در معرض خطر پرفشاری خون نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، پیشگیری، مصرف نمک، پرفشاری خون، زنان
  • خدایار ابیلی، ابوالقاسم نادری، بدرالدین اورعی یزدانی، ناصر ناستی زایی * صفحه 101
    پیش زمینه و هدف

    سازمان ها تدابیر گوناگونی را می توانند برای بهبود رضایت شغلی کارکنان و اثربخشی سازمانی خود به کار برند که یکی از ساده ترین و موثرترین ساز و کارها به کارگیری سبک مدیریت مشارکتی است. در این راستا مطالعه حاضر با هدف سنجش رابطه مدیریت مشارکتی با رضایت شغلی و اثربخشی سازمانی انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه جمع آوری داده ها توصیفی– همبستگی بوده که 548 مدیر و معلم مدارس شهر زاهدان به شیوه نمونه گیری خوشه ایو تصادفی- طبقه ای انتخاب و به وسیله پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه با کمک نرم افزار SPSS17 استفاده شد.

    یافته ها

    1) بین مشارکت سازمانی و رضایت شغلی کارکنان رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت.
    2) بین مشارکت سازمانی و اثربخشی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    سازمان ها با به کارگیری سبک مدیریت مشارکتی می توانند سطح رضایت شغلی و اثربخشی سازمانی خود را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، مشارکت سازمانی، رضایت شغلی، اثربخشی سازمانی
  • علیرضا دیدارلو، رضا پورعلی، رسول قره آغاجی، بهلول رحیمی صفحه 109
    پیش زمینه و هدف
    در دهه های اخیر سرطان پستان به علت بروز و شیوع بالا، عمده ترین چالش و مشکل بهداشتی در بین زنان در سراسر دنیاست. با آموزش زنان در مورد رفتارهای غربالگری سرطان سینه به ویژه خود آزمایی سینه می توان بیماری را در مراحل اولیه تشخیص و درمان کرد. هدف مطالعه حاضر بررسی کارآیی و اثر بخشی سه شیوه آموزش بهداشت بر ارتقای آگاهی رابطین بهداشتی در مورد خود آزمایی پستان است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی به تعداد 120 نفر از رابطین بهداشتی مرکز بهداشتی و درمانی شهدا شهرستان ارومیه به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابتدا پرسشنامه دو بخشی پژوهشگر ساخته(مشخصات فردی و سوالات آگاهی) معتبر و پایا توسط رابطین بهداشت تکمیل شد و در مرحله بعد نمونه ها به چهار گروه مساوی تقسیم شدند (یک گروه کنترل و سه گروه آموزشی). برای سه گروه آموزشی، برنامه آموزشی بر اساس سه روش آموزشی متفاوت انجام پذیرفت ولی گروه کنترل در معرض مداخله آموزشی قرار نگرفت. برای مقایسه وضعیت آگاهی و یا میانگین نمره آگاهی قبل و بعد از آموزش در گروه های مورد مطالعه از روش های آمار توصیفی و استنباطی(جداول فراوانی، آزمون های آماری تی زوج و کای اسکوئر) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمونه ها دارای میانگین سنی 6/7 ± 01/33 سال بوده و محدوده سنی 18 تا 53 سال داشتند. نتایج آشکار کرد که آموزش با هر سه روش آموزشی(غیرمستقیم، مستقیم و مستقیم و غیر مستقیم(ترکیبی)) باعث بالا رفتن سطح آگاهی رابطین بهداشتی در مورد خود آزمایی پستان می شود(001/0 p<). همچنین آزمون تی زوج وجود ارتباط معنی دار آماری را در گروه های آموزشی قبل و بعد از آموزش نشان داد(001/0 p<). آزمون کای اسکوئر ارتباط معنی داری بین متغیرهای سن و سطح تحصیلات نمونه ها را با سطح آگاهی آن ها نشان داد(05/0 p<).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر در مورد اثر آموزش بر سطح آگاهی رابطین بهداشت در زمینه خود آزمایی پستان، به کارگیری روش های آموزشی غیرمستقیم، مستقیم و به ویژه مستقیم و غیرمستقیم(روش ترکیبی) در مراکز بهداشتی – درمانی مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، خود آزمایی پستان، روش های آموزشی، رابطین بهداشتی
  • وحید زمان زاده، اسکندر فتحی آذر، لیلا ولیزاده، فریبرز روشنگر * صفحه 117
    پیش زمینه و هدف

    قضاوت بالینی پدیده پیچیده ای است که پرستاران تازه کار را در فرآیند تصمیم گیری با چالش مواجه می سازد؛ لذا هدف از این مطالعه، تبیین تجارب پرستاران تازه کار از چالش های موجود در مسیر دستیابی به شایستگی در قضاوت بالینی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با روش کیفی و با استفاده از نمونه گیری هدفمند، متشکل از 30 پرستار تازه کار در بیمارستان های آموزشی چهار استان شمال غرب ایران و در طول دو سال انجام پذیرفت. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید و با روش تحلیل محتوای کیفی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه، چالش های اصلی پرستاران تازه کار را در دستیابی به شایستگی در چهار طبقه بررسی های ناکارآمد، تعاملات ضعیف، مشکلات مهارتی و تصمیمات نامطمئن و هشت زیر طبقه مشاهدات بدون ساختار، کاوش های سطحی، مشکلات ارتباطی، سوء درک ها، نا آشنائی با مهارت ها، فقدان تبحر، خطاهای تصمیم گیری و تعارض در انتخاب نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    دستیابی به مهارت ها در قضاوت بالینی، جزء شایستگی های حرفه ای پرستاران تازه کار است لذا آشنائی با چالش های موجود می تواند مدیران آموزشی و اجرائی کشور را در برنامه ریزی به جهت کاستن از این چالش ها، توانمند سازی پرستاران و پیشگیری از تبعات نامطلوب آن یاری نماید.

    کلیدواژگان: چالش، پرستار تازه کار، شایستگی، قضاوت بالینی
  • عباس حیدری، مریم صالحیان * صفحه 129
    پیش زمینه و هدف

    مراقبت، اصل ارزشی و اساسی در عملکرد پرستاری محسوب می شود. اما این مفهوم هنوز در هاله ای از ابهام است. درک وسیع تر و عمیق این مفهوم، امکان تعیین دقیق تر قلمرو، مرز رفتارهای مراقبتی فرصتی و تمایز نقش حرفه ایی پرستاران را در میان سایر افراد تیم سلامت ایجاد خواهد نمود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مرور ترکیبی و منطبق با روش شناختی گننگ انجام شده است. جستجوی نظام مندی از منابع اطلاعاتی از جمله MEDLINE و CINAHL، MagIRAN و SID و نیز موتور جستجوی گوگل با استفاده از کلید واژه های مرتبط (منطبق با MESH): «مراقبت»، «مراقبت کردن» و «پرستاری» در فاصله سال های 1990 الی2012 انجام گرفت. روش تحلیل داده ها بر اساس رویکرد کیفی و فرآیند چرخشی یا تکراری انجام گرفت.

    یافته ها

    مراقبت یک ارتباط توسعه دهنده، یک موقعیت منحصربه فرد و اقدامی ارزشی و نیز فرصتی برای تجلی عاطفه، نوع دوستی و غم خواری و بلکه فراتر از آن ظهور انسانیت و معنویت است که در سایه آن رشد و توسعه متقابل و معنی دار را برای افراد در یک ارتباط بین فردی فراهم می سازد.

    بحث و نتیجه گیری

    مراقبت اساس عملکرد پرستاری است. ارزش پرستاری به بعد اخلاقی مراقبت وابسته است. مراقبت فرصتی برای ظهور انسانیت و رشد است. ارتباط در سایه اخلاق تحقق بخش اهداف مراقبت است یعنی: کیفیت خدمت و رضایت بیمار.

    کلیدواژگان: مراقبت، مراقبت کردن، پرستاری
  • نسیم بهرامی، محمدعلی سلیمانی * صفحه 136
    پیش زمینه و هدف

    وزن هنگام تولد یکی از عوامل اصلی تعیین کننده رشد جسمانی و مغزی نوزاد بوده و نشانه معتبری از رشد داخل رحمی است. هدف از این مطالعه بررسی برخی عوامل مرتبط با ماکروزومی و وزن کم هنگام تولد در زنان مراجعه کننده به بخش زایمان یک بیمارستان تخصصی در سال 1389 بود.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مقطعی، میانگین وزن 3076 نوزاد که به روش طبیعی متولد شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار کامپیوتری SPSS نسخه 17 صورت گرفت. برای بررسی مشخصات دموگرافیک از آزمون های توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی نظیر آزمون تی مستقل، آزمون های کای دو، ANOVA، آزمون تعقیبی شفه و رگرسیون خطی استفاده شد. سطح معنی داری کلیه آزمون ها کمتر یا مساوی 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    شیوع وزن کم هنگام تولد 7/6 درصد(205 نفر) و ماکروزومی 2/3 درصد(97 نفر) بود. میانگین وزن نوزادان در مطالعه حاضر 458 ± 18/3248 گرم بود. بر اساس مدل رگرسیونی خطی، نوع زایمان، تعداد زایمان، جنسیت نوزاد، پره اکلامپسی و سن مادر به ترتیب بیشترین تاثیر را با وزن کم هنگام تولد داشتند. هیچ کدام از موارد ذکر شده با ماکروزومی نوزادان در ارتباط نبود.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر شناخت و کنترل بسیاری از فاکتورهایی که با وزن هنگام تولد ارتباط دارند می تواند منجر به تولد نوزادان با وزن نرمال شده و شیوع وزن کم هنگام تولد و ماکروزومی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: وزن کم هنگام تولد، ماکروزومی، نوزاد
  • منیره رضایی، صدیقه جهانشاهی فرد، شیوا حیدری صفحه 144
    پیش زمینه و هدف
    با وجود ارزش آپگار بدو تولد در تشخیص نوزادان مبتلا به دیسترس جنینی، عدد پائین آپگار لزوما موید هیپوکسی و آسفیکسی جنین نیست و عوامل دیگری هم می توانند باعث کاهش درجه آپگار شوند. بدین منظور ما این مطالعه را با هدف تعیین ارتباط PH و Base Excess شریان نافی بدو تولد با نمره آپگار در نوزادان انجام دادیم.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی آینده نگر، از 200 نوزاد متولد شده با روش زایمان طبیعی یا سزارین، برگه پرسشنامه ای با توجه به پرونده مادر و مشخصات حین تولد نوزاد تکمیل گردید. نمرات آپگار تمام نوزادان ثبت شده و نمونه خون شریان نافی جهت تعیین میزان PH و Base Excess به آزمایشگاه بیمارستان ارسال گردید. آنالیز داده ها با نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد بین عدد آپگار دقیقه اول و پنجم و گازهای خون شریان نافی ساعت اول تولد رابطه معنی داری وجود دارد (001/0 P<). آزمون آماری رابطه معنی داری را بین وزن زمان تولد (05/0 P<)، دفع مکونیوم (001/0 P<)، نیاز به احیاء (001/0 P<) و بستری در NICU (001/0 P<) با میزان نمره آپگار و PH و Base Excess خون شریان نافی نشان داد. اما بین جنس نوزاد، سن مادر، تعداد حاملگی و نوع زایمان با میزان نمره آپگار و PH و Base Excess خون شریان نافی این ارتباط معنی دار نبود (05/0 P>).
    بحث و نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد بین عدد آپگار و گازهای خون شریان نافی ساعت اول تولد رابطه معنی داری وجود دارد که این نکته می تواند در درمان نوزاد با آپگار پائین اهمیت فراوانی داشته باشد لذا در این نوزادان اندازه گیری گازهای خون شریان نافی به طور روتین اقدام مناسبی است ولی در نوزادان با آپگار مناسب این امر بجز در موارد خاص لزومی ندارد.
    کلیدواژگان: آپگار بدو تولد، اختلالات اسید و باز، گازهای خون شریانی، بند ناف
  • مژگان میرغفوروند، سکینه محمد علیزاده چرندابی، نیکتا توانانژاد، مهسا کارخانه صفحه 153
    پیش زمینه و هدف
    امروزه اعتقاد بر این است که افراد برای اینکه بتوانند در تغییر رفتار و ارتقای سلامت خود موفق باشند، باید خودشان را در غلبه بر موانعی که ممکن است برای تغییر رفتار وجود داشته باشد، کارآمد ببینند. با توجه به نقش موثر خودکارآمدی در ارتقای سلامت و اهمیت دوره ی نوجوانی در زندگی، این مطالعه با هدف تعیین وضعیت خودکارآمدی و عوامل موثر بر آن در نوجوانان دختر و پسر 14 تا 18 سال شهرستان سنندج انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه روی 1524 نفر از نوجوانان 14-18 سال (760 پسر و 764 دختر) مشغول به تحصیل در مدارس دولتی و نیمه دولتی و غیرانتفاعی شهرستان سنندج انجام گرفت. روش نمونه گیری از نوع تصادفی بود. پرسشنامه های مورد استفاده، پرسشنامه ی خودکارآمدی عمومی Sherer و پرسشنامه ی مشخصات جمعیتی- اجتماعی بود که پس از گرفتن رضایت کتبی از نوجوانان به روش خودتکمیلی، تکمیل شدند. نسخه ی فارسی پرسشنامه ی خودکارآمدی در ایران توسط بختیاری براتی ارائه شد که برای روایی سازه آزمون همبستگی آن را با مقیاس عزت نفس برابر 61/0، و ضریب آلفای کرونباخ آن را برابر 80/0 گزارش کرده است. از روش تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره برای تعیین پیشگویی کننده های فردی- اجتماعی خودکارآمدی استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) نمره ی خودکارآمدی در نوجوانان 60/3 (59/0)، از محدوده نمره قابل کسب 5-1 بود. بین نمره ی خودکارآمدی با متغیرهای جنسیت، ابتلا فعلی به بیماری، مصرف دارو، مقطع تحصیلی، رشته ی تحصیلی، شغل پدر و میزان درآمد خانوار ارتباط آماری معنی داری وجود داشت و این متغیرها مسئول 3درصد از واریانس ایجاد شده در نمره خودکارآمدی نوجوانان بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    طبق نتایج، خودکارآمدی در نوجوانان این مطالعه متوسط روبه بالا است که با توجه به تاثیر مهم خودکارآمدی بر انجام رفتارهای ارتقا دهنده ی سلامت و کاهش انجام رفتارهای پرخطر، نیاز است راهکارهایی برای افزایش میزان خودکارآمدی نوجوانان ارائه گردد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، نوجوانان، مشخصات جمعیتی
|
  • M. Kaviani, Sh Maghbool, S. Azima, S. Mh Tabaei Page 79
    Background and Aims
    Labor pain has always been a major concern of midwifery practice. Approach to the use of non-pharmacological methods of pain relief has been improved a lot in recent two decades. The purpose of this study was to determinate the effects of Salvia Officinalis on the severity of labor pain in nulliparous women.
    Materials and Methods
    104 nulliparous women referred to the hospitals of Shiraz University of Medical Sciences have been randomly divided into two equal groups. Salvia Officinalis and control group (52 persons in each group). Each group used vapour mask for 15 minutes.The severity of labor pain was determined by using Visual Analogue Scale (VAS) 30 mns before, and 60 minutes after the intervention of aromatherapy. Apgar score as well as the method of delivery were determined one, and five minutes after delivery.
    Result
    The mean of the severity of the pain 30 minutes after the intervention was lower than before the intervention in the Salvia aromatherapy group, which was statistically significant (p=0/001). The mean of the severity of the pain 60 minutes after the intervention was not statistically significant. Results of the research showed that aromatherapy didnt have any effect on Apgar score, and the method of delivery.
    Conclusion
    The results of this study emphasizes on the beneficial effects of aromatherapy on decreasing of the labor pain.
    Keywords: aromatherapy, salvia officinalis, labor pain, nulliparous
  • Ma Cheraghi, Sh Ghisvandian, M. Esmaeili Page 85
    Background and Aims
    Instructor is one of the most effective elements in training process. Researches indicated that instructor plays an important and essential role in learning progress. University students who are the basic beneficiaries of university education have specific criteria in their expectations from elite and professional instructors. Accordingly, this study aimed to specify characteristics of an elite instructor from the viewpoint of medical science students.
    Materials and Methods
    T his is a qualitative study with inductive - conventional reasoning method which had investigated students’ viewpoints on the basis of Naturalism Philosophy. The participants are 19 students who are studying different majors in Tehran Medical Sciences University. Individual semi-structure d deep interview was employed for data gathering. These data were analyzed through conventional content analysis.
    Result
    T he results lead to indicate three interrelated theme of knowledge & rhetoric, ethical requirements in training, and mutual relation and cooperation with student s. The last theme includes a subcategory of flexibility in handling a class.
    Conclusion
    T he results of this study revealed that university instructors not only play an important role in training young academic generation, but also they can significantly affect the students’ behavioral patterns.
    Keywords: Education, Elite Instructor, Student, Content Analysis
  • M. Moeini, Ha Hosseini, F. Maleki, Ghr Sharifi Rad Page 94
    Background and Aims
    Hypertension is the main risk factor of many diseases, and it is the main reason of death all over the world. Because signs of hypertension aren’t clear, people don’t feel its dangers, and they don’t believe that they are at risk. This problem turns preventing hypertension to a great defiance of health system. One lifestyle factor that is effective in preventing hypertension is decreasing salt consumption. This study tries to investigate the effect of an education plan based on the health belief model on salt intake of women at hypertension risk.
    Materials and Methods
    A randomized interventional study was conducted on 92 women who are at risk for hypertension in 2 health care centers of Esfahan city in 2013. Subjects were selected through systematic sampling. Urine analysis is used to evaluate the consumption of salt in both experimental and control groups before and 2 month after intervention. Intervention plan was 3 education sections based on health belief model that took place once a week. The data were analyzed by SPSS.
    Results
    Findings showed that there was significant differences between the average of salt intake in the intervention and control groups after intervention (p=0.002).
    Conclusion
    The findings confirmed the effectiveness of education plan based on the health belief model on the reduction of salt intake in women at hypertension risk.
    Keywords: Health education, Prevention, Salt intake, Hypertension, Women
  • Kh Abili, A. Naderi, B. Yazdani, N. Nastiezaie Page 101
    Background and Aims

    Organizations can improve job satisfaction and organizational effectiveness in different ways. One of the easiest and the most effective strategies can be application of participatory management style. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between participatory management with job satisfaction and organizational effectiveness.

    Materials and Methods

    This was a descriptive- correlation study, and its population were principals and teachers of Zahedan schools in academic year 2012-2013. 548 principals and teachers were selected by random sampling method. The study instrument was a questionnaire. The scores were analyzed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression by Software SPSS 17.

    Results

    1) there was a significant positive relationship between organizational participation and job satisfaction. 2) There was a significant positive relationship between organizational participation and organizational effectiveness.

    Conclusion

    Organizations by using participatory management can improve the level of job satisfaction and organizational effectiveness.

    Keywords: Job Satisfaction, Organizational Effectiveness, Participatory Management, Organizational Participation
  • A. Didarloo, R. Pourali, R. Gharaaghaji, B. Rahimi Page 109
    Background and Aims
    In recent decades, breast cancer due to its high prevalence rate is the most important health problem among women world widely. By educating women about breast cancer screening behaviors and breast self-examination (BSE), we can identify and treat cancer in its early stages. This study was done to investigate the effects of various educational methods on women's knowledge about BSE, and to compare these effects.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study, one hundred and twenty health volunteers from Shohada Health Center, Urmia, were recruited. First, a valid and reliable questionnaire was completed by health volunteers, then participants were divided into four groups. One group (30 women) was taken as the control group, and the other three groups as the educational groups. The following educational methods were applied to the three educational groups respectively: A. indirect method (pamphlet), B. direct method (i.e. lecture, question and response), C. indirect and direct method (such as lecture, question and response, and pamphlet). The obtained data was analyzed by means of the statistical software of SPSS, using descriptive and inferential statistical tests.
    Results
    The results showed that the age mean of samples was 33/01 ± 7/6 and its range changed from 18 to 53 years. This research indicated that education by means of three methods raises the level of knowledge of health volunteers regarding BSE (P<0. 001). Analysis of paired t- test showed a significant difference among the educational groups before and after education (P<0. 001). Also chi -square test showed a significant difference between age and education level of samples with their knowledge level (P<0. 05).
    Conclusion
    According to the study findings on the effect of instruction on the knowledge of health volunteers regarding BSE, applying educational methods such as indirect education, direct education as well as compound methods would be helpful in health care centers.
    Keywords: BSE (Breast Self Examination), Health education methods, Health volunteers, Knowledge
  • V. Zamanzadeh, E. Fathiazar, L. Valizadeh, F. Roshangar Page 117
    Background and Aims

    Clinical judgment is a complex phenomenon which can cause challenges for newly graduated nurses in the decision making process. The aim of this study was to describe the experiences of newly graduated nurses’ challenges on the road to gain competence in clinical judgment.

    Materials and Methods

    This qualitative study was conducted using the purposive sampling method and was based on the data saturation principle. Data were collected from 30 newly graduated nurses who were working in teaching hospitals in four northwest provinces of Iran during the two past years. Data was collected by means of in-depth semi-structured interviews. Qualitative content analysis was used to analyze the data.

    Results

    The main challenges for the newly graduated nurses to gain competence in clinical judgment were four categories including: ineffective assessments, weakly interacting, skill related problems and unreliable decisions, and also eight sub-categories including unstructured observations, perfunctory exploration, communication problems, misapprehension, unfamiliarity with the skills, lack of conversance, decision making errors and conflict in the selection.

    Conclusion

    Achieving to the clinical judgment skills is a professional competence for newly graduated nurses. The familiarity with these challenges can help educational and executive managers to plan new programs for mitigating these challenges and to prevent undesirable consequences.

    Keywords: challenge, newly graduated nurse, competence, clinical judgment
  • A. Heidari, M. Salehian Page 129
    Background and Aims

    Caring is a core value and a basic principle in nursing practice. But this concept still is remained vague. A better and comprehensive understanding of this concept allow for identifying more accurate territory, caring behaviors in a more borders sense and for distinguishing professional role of nurses among other members of the healthcare team.

    Materials and Methods

    This study used the method of Combinatorial Review and Ganng Cognitive method. Systematic searches of sources including MEDLINE, CINAHL, MagIRAN and SID were employed; Google search engine was also developed through the relevant keywords (in accordance with MESH) such as "caring", "taking care" and "nursing" from 1990 to 2012. Data were analyzed based on qualitative approach and Iteration process.

    Result

    Caring is an extensive communication, a unique situation and a valuable action and it also allows the opportunity to express affection, humanitarianism, sympathy, and beyond them to manifest humanity and spirituality, and it provides a mutual and meaningful development and growth in a intrapersonal communication.

    Conclusion

    Caring serves as a building block in nursing practice. The value of nursing depends on ethical dimension of caring. Caring is able to manifest humanity and development. The goal of caring is met by making communication accompanied with ethics, which means service quality and patient's consent (satisfaction).

    Keywords: Caring, Taking Care, Nursing
  • N. Bahrami, Ma Soleimani Page 136
    Background and Aims

    Birth weight is one of the major factors determining the physical and mental development of infants and a credible sign of intrauterine growth. The purpose of this study was to investigate factors associated with macrosomia and low birth weight in women referred to delivery room of Specialized Hospital in 2010.

    Materials and Methods

    In this cross sectional study, 3076 women with the normal vaginal delivery (NVD) entered into the study population. The Statistical Package for the Social Sciences, SPSS 17 for Windows, was used for the analysis. Data analysis was performed by using descriptive and analytical statistics (mean ±SD), Chi-square test, independent sample t- test, ANOVA, post hoc scheffe and linear regression). The significant level was set at less than 0.05 (P < 0.05).

    Result

    The prevalence rate of low birth weight was 6.7% (205) and macrosomia 3.2% (97). Average neonatal birth weight was 3248.18 ± 458gr and maternal age was 25.33 ± 5.7 years. On the basis of linear regression, types and number of delivery, neonatal sex, preeclampsia and age of mother were respectively the most important factors of low birth weight. None of them related to macrosomia.

    Conclusion

    Our findings showed that we can decrease the prevalence of low birth weight and macrosomia which result in normal birth weight by detection and controlling of many factors related to the birth weight.

    Keywords: Low birth weight, Fetal Macrosomia, Newborn
  • M. Rezaee, S. Jahanshahifard, Sh Heidari Page 144
    Background and Aims
    Although, the high efficacy of Apgar score to find the neonates who have respiratory distress, a low number of Apgar score couldn’t determine asphyxia definitely, and other factors could reduce it, too. For this reason, we tried to determine the relationship between Apgar score, PH& Base Excess in the first hour of birth in neonates.
    Material and Methods
    In a prospective cross-sectional study we completed the questionnaires from 200 newborns regardless of birth method (i.e.; NVD versus Caesarean section); considering mother’s records and neonate’s conditions. Apgar score at birth carried out and immediately after the delivery of the fetus, umbilical cord arterial blood sample was aspirated and sent to the hospital laboratory to determine PH& Base Excesses. Finally we used SPSS20 software for data analysis.
    Results
    This study showed that between first minute and 5th minute Apgar scores, and Arterial blood gas there is a significant co-relationship. (p<0.001). The multifactorial analysis showed that, a meaningful result between weight at birth (p<0.05) meconium excretion (p<0.001), need for resuscitation (p<0.001), admission to NICU (P<0.001) with Apgar score and also PH and Base Excess exist. But newborn’s sex, mother’s age, multiple pregnancies and delivery method didn’t had a significant association to Apgar score, PH and Base Excess (p>0.05).
    Conclusion
    According to the findings, exist a meaningful association between Apgar score and umbilical artery’s blood gases which has clinical importance. So in newborns with low Apgar score it is pertinent to investigate blood gases but not necessary in normal Apgar score.
    Keywords: Apgar score, Arterial blood gas, Umbilical cord, Acid base deficiency
  • M. Mirghaforvand, S. Mohmmad Alizadeh Charanabi, N. Tavananezhad, M. Karkhane Page 153
    Background and Aims
    It is believed that to be successful in behavior changes and health promotion, individuals need to find themselves efficient to overcome possible barriers of behavior change. Considering the important role of self-efficacy in health promotion and importance of adolescence period in the lifetime, this study aimed to determine the self-efficacy status and its effective factors in adolescents aged 14 to 18 years in Sanandaj.
    Materials and Methods
    This study was conducted on 1,500 adolescents aged 14-18 years (750 boys and 750 girls) enrolled in public, semi-public and private schools in Sanandaj. The random sampling method was used. We used the Sherer general self-efficacy scale and socio-demographic questionnaire. Multiple linear regression analysis was used to determine socio-demographic predictors of self-efficacy.
    Results
    The mean (standard deviation) score of self-efficacy was 3.60 (0.59) of the possible range score of 1-5. There was significant correlation between self-efficacy and variables of current suffering from disease, continuous drug use, course of study, field of study, father's job and household income level. This variables accounted for 3% of the variance in adolescent's self-efficacy score.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the self-efficacy score was average upward. With attention to significant impact of the self-efficacy on health promoting behaviors and reduction of risky behaviors, it is necessary to offer strategies to increase adolescent self-efficacy.
    Keywords: Self, efficacy, Adolescent, Population Characteristics