فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن پرویش*، عبدالرفیع رحیمی صفحه 7
    دوران زمامداری جانشینان تیمور (807-911 ق.) را باید دوران اوج و شکوه کتابخانه ها دانست. یکی از مراکز آموزشی دوره تیموریان، کتابخانه ها بودند که در این دوره از رونق فراوانی برخوردار بودند. از آن جا که کتاب و ایجاد کتابخانه قبل از اختراع چاپ به رواج خط و هنر خوشنویسی بستگی تام داشت، بنابراین هر وقت که از طرف سران و زعمای حکومت و مردم اقبال و توجهی به خط و خوشنویسی مبذول می شد کتاب و کتابخانه رونق می گرفت. ویژگی منحصر به فردی که این مساله را قوت می بخشید تداوم این شکوه و جلال در تمام دوره تیموریان در سراسر ایران و به ویژه خراسان است. از جمله دلایل رشد و رونق کتابخانه ها، استفاده ای است که محققان و مولفان از کتابخانه و منابع آن برای تالیف و تدوین آثار خود می کردند. غالب این آثار به سفارش امرا و یا دست اندرکاران کتابخانه ها صورت می پذیرفته است. از جمله مشهورترین نویسندگان و دانشمندانی که در کتابخانه های سلاطین تیموری به خلق آثار خود پرداخته اند، می توان به خواندمیر، شرف الدین علی یزدی و غیاث الدین جمشید کاشانی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: کتاب و کتابخانه، تیموریان، هرات، امرا و وزرای تیموری
  • زهرا علیزاده بیرجندی، سمیرا عباسلو*، محمدحسن الهی زاده صفحه 29
    در میان آثار قلمی و تالیفات علمای بیرجند، رساله ها و کتبی با نام اجوبه به چشم می خورد. اجوبه های علمای بیرجند، که مشتمل بر سوالات شرعی، حقوقی، قضایی، اقتصادی و مباحث اجتماعی و هم چنین پاسخ هایی است که علما به این سوالات داده اند این اجوبه ها از جنبه های گوناگون حائز اهمیت می باشند. علاوه بر اهمیت اجوبه ها به عنوان میراث فرهنگ دینی، این گونه آثار در بردارنده ی اطلاعات تاریخی، اجتماعی و سیاسی در خور توجهی هستند. در مقاله ی حاضر تلاش شده است براساس مطالعه ی کتابخانه ای و با اتکاء به اسناد و نسخ خطی معتبر، سهم اجوبه های علمای منطقه در مطالعات تاریخ محلی مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. در این بررسی آخوند ملاعلی خراشادی، آخوند ملا محمدحسن هردنگی، شیخ محمدباقر آیتی گازاری که هم دارای اجوبه بوده اند و هم از چهره های شاخص در میان علما به لحاظ حل و فصل مسائل شرعی و شان اجتماعی می باشند گزینش گردیده اند.
    کلیدواژگان: بیرجند، تاریخ محلی، اجوبه علما، محمدباقر آیتی، محمدحسن هردنگی، آخوند ملاعلی خراشادی
  • بهرام عنانی*، مصطفی شریفی صفحه 53
    شهرستان بشرویه در شمال غربی استان خراسان جنوبی قرار دارد که از نظر موقعیت طبیعی، شمال و جنوب آن را به ترتیب کویر نمک و کویر لوت، شرق آن تپه های شنی و تل های ریگ روان و غرب آن را کوهستان های شتری در بر گرفته است. برای اولین بار تاریخ نویسان و سفرنامه نویسانی همچون مقدسی و ناصرخسرو در قرون 4 و 5 قمری به این حوزه اشاراتی نموده اند.
    طی بررسی باستان شناسی صورت گرفته در سال 1391 ش. در مجموع 165 اثر تاریخی در این شهرستان شناسایی و معرفی شده، که دارای تنوع زیادی میباشند. این آثار شامل قلاع باستانی، خانه های قدیمی، برجهای دیدبانی، آب انبارها و حوض انبارها، مساجد، پلها، کاروانسراها، آسیابها و محوطه های باستانی میباشند. در این بین محوطه باستانی کرند با قدمتی مربوط به دوران اشکانی، کهن ترین اثر تاریخی محسوب میگردد. همچنین قلعه دختر رقه و پل ترناو، که قسمتی از این آثار متعلق به دوران ساسانیان است، از جمله آثار زیبا و شاخص این شهرستان به شمار میروند. آثار باستانی بشرویه اکثرا در قرون میانی و متاخر دوران اسلامی بنا گردیدهاند. طبق متون تاریخی و شواهد باستانشناسی، بشرویه در مسیر کاروانرو یزد به مشهد مقدس بوده و این مسیر سالانه تعداد زیادی از زوار حرم امام رضا (ع) را به خود میدیده است. از اینرو، دو کاروانسرای زیبا و بزرگ به همراه حجم وسیعی از حوضانبارها و آب انبارها، که در راستای نیاز بومیان و زوار ساخته شده اند، در این شهرستان دیده میشود. در این پژوهش از روش های میدانی و کتابخانه ای با نمونه برداری غیراحتمالی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: باستانشناسی، بشرویه، بافت تاریخی، دوره اسلامی
  • محمد صادق فربد، عالیه رضاییان* صفحه 81
    هنر بافتن در تربت جام با نام «فرت بافی» یا «بافت پارچه» با نقوش متفاوت و ساده روستایی - متعلق به آن دیار- شناخته می شود. فرت بافی گرچه مانند ابریشم یا حریربافی یزد، بردبافی نیشابور و گلیمچه بافی گیلان شهرت ملی ندارد؛ اما در این منطقه کاملا شناخته شده است و از جمله مشاغل خانگی به شمار می آید که نقش پررنگی در ایجاد اشتغال زنان دارد و با دستگاهی بسیار ابتدایی انجام میشود، که از وسایل محیط اطراف بافندگان ساخته شده است. این پژوهش میکوشد تا این هنر مهجور و ناشناخته منطقه و سرزمین تربت جام امروز و بوژگان یا بوزجان قدیم را توصیف و واکاوی کند. سرزمینی خشک و کویری که با زمزمه ی بادهای سیاه و بی رحم خو گرفته، اما مردمان خستگی ناپذیرش پنجه در پنجه ی طبیعت انداخته اند و به گاه کار و به هنگامه ی هنرمندی تصاویر خیره کننده ای آفریده اند. در این پژوهش از رهگذر مصاحبه با بافندگان مشخص شد که فرت بافی، قدمتی دیرین و چند صد ساله دارد و در مسیر رشد و تکوین خود، آرام آرام و پا به پای زندگی شبانی و کشاورزی مردمانی که همواره حاصل دسترنج خویش را مصرف کرده اند، قد کشیده و جایی برای خود در جوانب مسائل اقتصادی، هنری، ادبی و اعتقادی باز کرده و جزئی جدایی ناپذیر از زندگی مردمان این خطه شده است. از آنجا که فرت بافی در منابع پژوهشی مکتوب فاقد منبع بوده است، بر دشواری تحقیق افزوده شد؛ اما با این وجود چگونگی بافت، طراحی نقش ها، تشریح دقیق دستگاه فرت بافی مستند به تصاویر و عکس های گرفته شده در کنار رابطه ی آن با ادبیات و سروده های محلی در هنگام بافتن- از سوی زنان روستایی بافنده تربت جامی- و تاثیر آن در اقتصاد خانواده روستایی و نیز دشواری ها و عوامل مضر این هنر، به همراه پیشنهادهایی برای بقای فرت بافی، مطرح و مورد پژوهش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فرت، فرت بافی، تربت جام، هنر و زن، اقتصاد
  • راضیه فرستاده*، زهرا شبانی ثانی صفحه 115
    تیمورگورکانی و فرزندانش به آبادانی شهرها اهمیت می دادند و به خلق آثار ماندگار و باشکوه بسیاری پرداختند. در حالی که توجه تیموریان به عمران برخی از شهرها نسبتا خوب بود، اما در نواحی دیگر به اندازه کافی در این خصوص رسیدگی نمی شد. پس از مرگ تیمور، تاخت و تازهای امیرزاده گان و ترکان قراقویونلو و آق قویونلو ثبات سیاسی را در ایران از بین برد. دستگاه تیموری که به دور از ظلم و ستم نبودند آثار مخربی بر زندگی اجتماعی مردم بویژه در سرزمین خراسان بر جای گذاردند. اما در اوقات آرام و به دور از نبرد، برخی از مناطق کوچک، مانند تربت جام در خراسان، مورد توجه خاص تیموریان قرار گرفت و از رشد اقتصادی خوبی برخوردار گشت و اوضاع اجتماعی این منطقه نیز تا حدودی بهتر شد. ولی در مقابل، شهر نیشابور که از تربت جام بزرگتر و معروف تر بود، کمتر مورد توجه امرای تیموری قرار گرفت. بنابراین رشد اقتصادی و اجتماعی نیشابور، به خصوص با وقوع دو زلزله، نسبت به پیشرفت اقتصادی و وضعیت اجتماعی تربت جام، نامناسب تر بود. آثار عدم وجود ثبات سیاسی پس از مرگ تیمور، ظلم امرا بر رعایا، اقدامات عام المنفعه تیموریان و توانمندی ها و ویژگی های جغرافیای منطقه ای در وضعیت اقتصادی و اجتماعی دو شهر نیشابور و تربت جام در قرون نهم و دهم قمری، از دلایل بررسی تطبیقی این دو ناحیه به حساب می آیند. در این تحقیق، سعی شده است که از روش تاریخی و همچنین در بخش آثار تاریخی به جای مانده از دوره تیموریان، از روش میدانی استفاده شود.
    کلیدواژگان: تیموریان، نیشابور، تربت جام، اوضاع اجتماعی و اقتصادی تیموریان
  • نرگس قدسیان*، هادی پورشافعی صفحه 133
    فرهنگ در سطح کلان از مباحث مطرح در حوزه ی سازمانی است و در سطح خرد، مطالعه آن در سطح مدرسه نیز قابل تعمق است. حاصل این شناخت ارتقای بینش مدیران برای تحقق بخشی اهداف آموزشی با استفاده از نقش فرهنگ است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر مقایسه ی فرهنگ سازمانی مدارس عادی و استعدادهای درخشان شهر بیرجند بر پایه الگوی دنیسون است. این پژوهش از نوع توصیفی- مقایسه ای و از نوع پژوهش های کاربردی است. برای انتخاب جامعه آماری در ابتدا از میان مدارس عادی شهر، یک دبیرستان پسرانه و یک دبیرستان دخترانه به صورت هدفمند انتخاب گردید. جامعه ی آماری را 65 نفر دبیران دبیرستان های عادی و 75 نفر دبیران دبیرستان های استعدادهای درخشان تشکیل داد. حجم نمونه جامعه آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به ترتیب 46 و 55 نفر برآورد گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ی استاندارد دنیسون بود که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 84/0 برآورد گردید. یافته های تحقیق نشان داد که هر دو نوع مدارس از فرهنگ مطلوبی برخوردار بودند. از چهار مولفه ی الگوی مورد مطالعه، میانگین سه مولفه ی فرهنگی «درگیرشدن در کار»، «سازگاری» و «رسالت» در مدارس استعدادهای درخشان به طور معنی داری بیشتر بود (05/0>p). اما میانگین مولفه ی «انطباق پذیری» در دو گروه تفاوت معناداری نداشت (13/0 =p). هم چنین تفاوت میانگین شاخص های فرهنگی در ارتباط با شاخص های توانمندسازی، تیم گرایی، ارزش های بنیادین، توافق، هماهنگی و انسجام، اهداف و مقاصد، نیت و جهت راهبردی به استثنای شاخص های مشتری مداری (23/0 =P)، توسعه ی قابلیت ها (07/0 =P)، ایجادتغییر (46/0 =P)، یادگیری سازمانی (06/0 =P) و چشم انداز (07/0 =P)، در بین مدارس، معنی دار بوده است (05/0 >p).
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدارس عادی، مدارس استعدادهای درخشان، الگوی دنیسون
  • عصمت میری*، احمد خامسان، محمد رمضانی، فردون رمضانی صفحه 157
    این پژوهش با هدف آشنایی با مهارت های زندگی و تاثیر آن بر نشاط اجتماعی دانشجویان مراکز تربیت معلم شهر بیرجند انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان مراکز تربیت معلم امام سجاد (ع) و شهید باهنر شهر بیرجند در سال90-89 (438نفر) بودند که دو گروه 39 نفره، به روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه استاندارد شادکامی آکسفورد و مقیاس محقق ساخته مهارت های زندگی به دست آمد. این آزمون در سال 1989 توسط مایکل آرگایل و بر اساس پرسشنامه ی افسردگی بک (1976، BDI) ساخته شده است. در تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. یافته ها نشان داد که آشنایی با مهارت های زندگی بر افزایش شادکامی دانشجویان (001/0 >p) موثر است. نتایج آزمون Test –T نشان داد در گروه آزمایش که درکارگاه مهارت های زندگی شرکت داشته اند، بین نتایج قبل و بعد از برگزاری کارگاه تفاوت معنی داری وجود دارد. در نتیجه، می توان گفت که آشنایی با مهارت های زندگی در افزایش شادکامی دانشجویان موثر است.
    کلیدواژگان: نشاط، شادکامی، مهارت های زندگی، دانشجویان تربیت معلم
|
  • Parvish, Mohsen*, Rahimi, Abdolrafi Page 7
    Teymour’s successor’s period of ruling should be regarded as the time when libraries were at the zenith of their success and magnificence. Since the production of books and the establishment of libraries, before the invention of printing, were heavily dependent upon the spread of writing and calligraphy. So, whenever people and chiefs of the government paid attention to writing and calligraphy, books and libraries flourished. The unique feature which strengthened this issue was the continuation of this significance and glory throughout Teymourian period all over the Iran and especially Khorasan. Among the reasons of growth and flourishing of libraries is the use of libraries and books by researchers and writers to compile and collect their works. The majority of these works were written by the commission of the rulers and libraries practitioners. Among the most eminent writers and scholars who worked in Teymouri›s rulers› libraries were Khand Amir, Sharafoddin Ali Yazdi and Ghiasoddin Jamshid Kashani, to mention but a few.
    Keywords: Books, library, Teymourain, Harat, Rulers, Teymouri Viziers
  • Alizadeh Birjandi, Zahra, Abbaslu, Samira*, Elahizadeh, Mohammadhasan Page 29
    Between the written works and compiling of Birjand’s scholars, we can see some pamphlets and books with the titles of Ajvabeh. The Ajvabeh of Birjand’s scholars which include the questions of religious, legal, judicial, economical and social discussions and also replies which scholars have given to these questions are important from different aspects. Besides the importance of Ajvabeh as a heritage of religious culture, these kinds of works involve outstanding historical, sociological and political information. Regarding to the importance of the contents of these Ajvabeh, the present article on the base of library studies and in reliance to the valuable documents and handwritten manuscript has been searched to investigate and evaluate the portion of the scholars’ Ajvabeh of the region in the studies of local history. In this study Akund Mullah Ali Khorashadi, Akund Mullah Mohammad Hasan Herdangi, Sheikh Mohammad Bager Ayati Gazari has been selected which both have contained Ajvabeh and also are among distinguished persons between the scholars in the respect of solving and settling religious matters and sociological status.
    Keywords: Birjand, Local History, Ajvabeh of scholars, Mohammad Bager Ayati, Mohammad Hasan Herdangi, Akund Mullah Ali Khorashadi
  • Anani, Bahram*, Sharifi, Mostafa Page 53
    The county of Boshruyeh is located in the northwest of the south khorasan which from the view of natural location the north and the south of it has been encompassed of salt desert and Loot desert, the east of it sandy mounds and dune hills and its west carried the camel-liked mountains respectively. For the first time, natural historians and itinerary writers, such as, Moghaddasi and Naser khosro have pointed to this realm in 4 and 5 lunar centuries. During accomplished archeological study in the solar year 1391, the collection of 165 historic works has been identified and introduced that contained lots of variety. These works consist of historic forts, old houses, watchtowers, reservoirs, lavers, mosques, bridges, caravanserais, mills and historical spaces. Among them the historical space Krend, with the antiquity of Ashkanid era has counted as the oldest historic work. Also, the Castle of Dokhtar of Reghe and the Bridge of Ternav, which part of these works belongs to the Sassanid era are among the fine and illustrated works of this county. Mostly, the Boshruye’s archeological works has been estblished in the middle ages and recent Islamic era. According to the historial texts and the archeological evidences, Boshruye was in the path of caravan of Yazd to holy Mashhad and this path has meet a lot of pilgrims from Imam Reza’s (peace be upon to him) sanctuary annually. So, the two big and fine caravanserais in company with enormous size of reservoirs, lavers can be seen in this county which has been developed in conformity with the needs of the natives and pilgrims. In this research field and library methods with improbable samplings has been used.
    Keywords: Archeology, Boshruye, Historical texture, Islamic era
  • Farbod, Mohammad Sadegh, Rezaiyan, Aliyeh* Page 81
    The art of Weaving in Torbat e Jam is known with the name of Fort-weaving (Traditional cloth Weaving) or cloth-weaving with its simple and various designs related to that area. Although Fort-weaving is not known much like the Yazd›s silk-weaving, Neyshabour›s Bard-weaving and Gilan›s Gelimcheh-weaving throughout the Country, it is known greatly in this area and is included among the domestic occupations which plays a significant role in the establishment of employment for women and is done with an elementary machine which is made of inhabitants surrounding devices. This investigation aims at describing and investigating this separated and unknown area of today›s Torbat e Jam and the former Boozhgan or Boozgan. An arid and desert-like land which has grown accustomed to the humming of ruthless winds, but its indefatigable inhabitants has strived hard with nature and at time of ingeniousness has produced startling pictures. In this study, through interview with the weavers, it was found that Fort-weaving dates back to several hundred years ago and in the course of their growth and evolution, the agricultural and pastoral life of the people who earned their living through their own products improved gradually and found its place in economic, artistic, literary and other aspect of people›s life and became an indispensible part of these people life. Since accounts of Fort-weaving is not included in written research resources, this issue add to the difficulty of the study, however, the how of weaving, maps designs, a detailed description of Fort-weaving machine is based on pictures, photographs taken, as well as its relation to literature and local songs-by rural women- and its effect on the economy of rural families and difficulties and harmful elements on this art, accompanied by suggestions for the permanence of Fort-weaving discussed and studied.
    Keywords: Fort_Fort_weaving_Torbat e Jam_Art_woman_economy
  • Ferestadeh, Raziyeh*, Shabani, Sani, Zahra Page 115
    Teymour Goorkani and his scions were paying great attention to the prosperity of the cities and built long-standing and sumptuous relics. Although they paid greater attention to the prosperity of some cities, other areas were not regarded that much. After Timor’s death, attacks of the rulers› descendants and Ghara-ghoyonlo and Agh-ghoyonlo Turks destroyed the political stability of Iran›s government. Timori’s Ruling System who was oppressive at times left a harmful effect on people’s social life, especially in Khorasan area. But in times of peace and solace, some of the small areas, such as Torbat e Jam in Khorasan was given special consideration by the Timurids and benefited from good economic growth. The social conditions of this region also improved concomitantly. However, Neyshabour which was larger and more important than Torbat e Jam received less attention by Timoris› rulers. Due to the occurrence of two earthquakes, Neyshabour›s economic and social growth was lesser than that of Torbat e Jam. Among the reasons for the choice of this comparative study between Neyshabour and Torbat e Jam are: lack of political stability after Timor›s death, ruler›s oppressing the people, public utility measures taken by the Timurdis, Neyshabour and Torbat e Jam abilities and features in economic and social conditions in 9th and 10th centuries. The methods used in this study are Historical and field, which the latter one is used for the examination of historical relics in Timurids era.
    Keywords: the Timurids_Neyshabour_Torbat e Jam_the Timurid's social_economic conditions
  • Ghodsian, Narges*, Porshafei, Hadi Page 133
    Culture in macro level is a specific discussion of organizational fields and also in the micro level, its study in school level is ponderable. The result of this knowledge is the promotion of the insight of headmasters for fulfilling of educational goals by the use of the role of culture. On this base, the purpose of this present research is the comparison of organizational culture of ordinary and brilliant talented high schools of the city of Birjand based on Denison pattern. This research is a kind of comparative-descriptive and applicable research. First, for selecting statistical community from among the ordinary schools of the city one boys’ high school and one girls’ high school has been selected objectively. Statistical community were formed from 65 individuals of schoolteachers of ordinary high schools and 75 individuals schoolteachers of brilliant talented of high schools. The sample size of statistical community by use of Korjesi and Morgan table was estimated 46 and 55 individuals respectively. The tools for collecting data were Denison’s standard questionnaire which its stability was evaluated by the use of the Cronbakh’s Alfa coefficient (84/0). The findings of research showed that both of the schools enjoyed a favorite culture. From the four components of the patterns under study, the average of 3 cultural components “involving in job ’”compatibility” and “message” in schools of brilliant talented were more significant (p<0/05). But the average of component “associability” had no meaningful difference in 2 groups. (p=/13). Also, the difference of the average of cultural indicators in relation with prepotency making, team trending, fundamental values, adaptation, harmony and solidarity, goals and objects, intention and direction of guideline except of client based indexes (p=0/230),extension of abilities,(p 0/07),making change(p=0/46), organizational learning,(p=0/0) and perspective(p 0/07),has been meaningful among the schools(p=o/o).
    Keywords: Organizational culture, Ordinary schools, Brilliant talented schools, Denison pattern
  • Miri, Esmat*, Khamesan, Ahmad, Ramazani, Mohammad, Ramazani, Fereydon Page 157
    This research has been accomplished with the purpose of familiarity to life skills and its influence on the social joy of students of training tutor centers of Birjand. The statistical society research of all students of the tutor training centers of Imam Sajjad and Shahid Bahonar in Birjand city were 438 people in the year of 89-90 which two groups of 39 people were selected randomly as a sample. The data of research obtained by the use of standard Shadkami(hapeness) questionnaire of Oxford and established scale of research of life skills. This exam has been made by Michal Argael and based on Beck’s Afsordegi() questionnaire (BDI, 1976). The methods of descriptive-deduction statistic were used in the analyzing of data. The results show that the familiarity with life skills is effective on the happiness of students (p<0/001). The results of T- test indicated that there is a meaningful difference between the results of before and after holding workshop in the testing group who participated in the workshop of life skills. As a result it can be say that the familiarity with life skills is effective in increasing the student’s happiness.
    Keywords: Joy, Happiness, Life skills, the students of tutor training