فهرست مطالب

پژوهشهای محیط زیست - سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1392)

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • سمیه عریان*، محمد صادق صادقیان، مجید مخدوم فرخنده، محمدرضا زرنکابی صفحات 3-14
    کشور ایران از یک سو با محدودیت منابع آب شیرین و از سوی دیگر، با افزایش روز افزون تقاضای آب برای مصارف مختلف روبه رو می باشد که این امر موجب رشد سدسازی به ویژه طی سه دهه اخیر در ایران شده است. امروزه افزایش آگاهی از آثار طرح های توسعه منابع آب بر رودخانه ها و اکوسیستم های وابسته به آن سبب شده است تا برآورد نیاز آب محیط زیستی یکی از بخش های ضروری مطالعات برنامه ریزی منابع آب سدها شود. به طوری که در ن ک آب و ز، شرح خدمات جامعی جهت ط زتی تهیه شد. با وجود این، به دلیل عدم شناخت کافی از روش های تعیین این حقابه در جهان و تطبیق آن ها با شرایط مدیریتی و محیط زیستی ایران، اجرای شرح خدمات مذکور تا کنون به انجام نرسیده است و در حال حاضر نیز بیشتر از روش های ساده هیدرولوژیکی برای ارزیابی جریان آب محیط زیستی استفاده می شود. بنابراین، بررسی و مقایسه مهم ترین روش های تعیین حقابه محیط زیستی در جهان و تعیین نقاط قوت و ضعف و بررسی تناسب به کارگیری آن ها با شرایط ارزیابی این نیاز آبی در پایین دست سدهای ایران، هدف اصلی تحقیق حاضر می باشد. از این رو پس از شناسایی روش های مختلف، 26 روش از مهم ترین روش های ارزیابی نیاز آب محیط زیستی (EFA)(1) در جهان از نظر 45 معیار مدیریتی و محیط زیستی قابل اهمیت در ایران، ارزش گذاری و مورد مقایسه قرار گرفته است و در نهایت با کمک روش تصمیم گیری چندمعیاره TOPSIS(2)، میزان درجه تناسب روش ها و اولویت بندی آن ها جهت کاربرد در ایران تعیین شد. نتایج مقایسه روش ها بیان گر آن است که روش های جامع و کلی گرا به ویژه روش DRIFT(3) بیشترین انطباق را با شرایط برآورد نیاز آب محیط زیستی رودخانه ها، در ایران دارد که به عنوان متناسب ترین رویکرد برای تعیین حقابه محیط زیستی رودخانه ها، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: جریان آب محیط زیستی، حقابه محیط زیستی، سد، اکوسیستم رودخانه، مدیریت یکپارچه منابع آب، تصمیم گیری چند معیاره
  • بهناز راحلی نمین، عبدالرسول سلمان ماهینی* صفحات 15-24
    در این مطالعه، با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی، سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی به ارزیابی اثر تغییرات کاربری اراضی و پوشش زمین بر کیفیت منابع آب زیر زمینی پرداخته شده است. لایه های ورودی برای اجرای مدل شبکه عصبی شامل نقشه های کاربری اراضی، فاصله از جاده، مناطق مسکونی و رودخانه، تراکم جمعیت و سطح زیر کشت محصولات کشاورزی، سطح آب زیرزمینی، خاک شناسی و زمین شناسی است. لایه خروجی، میزان هر یک از پارامترهای کیفیت آب (کلراید، نیترات، سولفات و ذرات جامد معلق) بر اساس نقشه موقعیت چاه های پیزومتری است. مدل شبکه عصبی برای نیترات با استفاده از داده های سال 2002 و 2008 و برای سایر پارامتر های کیفی با داده های سال 1992و 2008 میلادی، اجرا شد. نتایج این مطالعه بیان گر نقش عوامل زمین شناسی، خاک شناسی و نیز سطح زیر کشت محصولات در کیفیت آب بوده است. نقش فاصله از رودخانه، افزایش جمعیت و مناطق مسکونی در زمان حال محسوس تر شده است. با استفاده از نتایج این پژوهش، می توان به مدیریت کیفیت آب های زیر زمینی در شرایط کنونی و برنامه های توسعه آینده پرداخت.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری، کیفیت آب زیرزمینی، شبکه عصبی مصنوعی، قره سو
  • هاشم داداش پور*، بهرام علیزاده، فرامرز رستمی صفحات 25-36
    توسعه پایدار منطقه ای، آن نوع توسعه ای است که بیشترین کارایی اقتصادی را داشته و کم ترین آسیب را به مسایل اجتماعی و محیط زیستی منطقه وارد کند. این در حالی است که رشد پایدار، نوعی از توسعه است که در آن برتری بر افزایش کارایی اقتصادی در منطقه بوده و در آن، متغیرهای اجتماعی و محیط زیستی به نفع متغیرهای اقتصادی کنار گذاشته می شوند. در این میان، بررسی این که میان گذر دریاچه ارومیه براساس اصول توسعه پایدار صورت گرفته یا بر اساس رشد پایدار، هدف اصلی این تحقیق می باشد. برای رسیدن به هدف، در این تحقیق از روش تحلیل سلسله مراتبی یکپارچه (AHP) و روش دلفی استفاده شده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که طرح میان گذر دریاچه ارومیه متکی بر اصول رشد پایدار بوده و در آن به مسایل محیط زیستی و اجتماعی منطقه توجه کمتری شده است (ضریب اهمیت گزینه رشد پایدار حدود 79 % و ضریب اهمیت گزینه توسعه پایدار حدود 21% گزارش شد). این امر بدان معناست که توجه این پروژه بیشتر به رشد اقتصادی متکی بوده و از مسایل محیط زیستی و اجتماعی در منطقه غفلت شده است. این امر، می تواند در آینده نزدیک منجر به برهم زدن تناسبت محیط زیستی منطقه شده و به دنبال خود مشکلات محیط زیستی را به همراه آورد. همچنین، پیش بینی می شود این پروژه منجر به تغییر نقش منطقه آذربایجان غربی از کشاورزی به صنعتی شود.
    کلیدواژگان: رشد پایدار، توسعه پایدار، توسعه منطقه ای، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، میانگذر دریاچه ارومیه
  • مجید مخدوم فرخنده* صفحات 37-42
    در هزاره سوم، علوم محیط زیست و ارتباطات حرف اول را در حیطه علوم بنیادی و کاربردی می زنند. علوم محیط زیست مانند خود محیط زیست مجموعه ای ترکیبی از پدیده ها و بردارهای کنشی و واکنشی است. این گرایش که شامل اقتصاد، طبیعت، صنعت، فرهنگ و سیاست است، پیچیدگی منحصر به فرد خود را دارد که تفحص در آن را زمان بر و هزینه بر کرده است. تحلیل و تشریح وضعیت موجود علوم محیط زیست و محیط زیست ایران، فرصت ها، تهدیدها، قوت ها و ضعف هایی را نشان می دهند. در حالی که تعداد دانشجویان رشته های علوم محیط زیست (42 رشته) رو به فزونی گذارده، اما تعداد هیات علمی متناسب با تعداد دانشجو و رشته های محیط زیست نیست که ضعف فراوانی را نمایان می سازد. عدم تناسب هیات علمی و تعداد دانشجو، با فزونی گرفتن مجله های علمی- پژوهشی در محیط زیست و افزایش سازمان های مردم نهاد شاید قابل جبران باشد، اما در فقدان یک طرح آمایش آموزشی، شاید چشم انداز نوید بخشی در افق 1404 به نظر نرسد. نزول 36 پله ای ایرن از نظر شاخص عملکرد محیط زیستی در سال 2012 گواه این مدعاست. چه در چند ساله اخیر چند رویداد بسیار تامل برانگیز در محیط زیست کشور رخ داد. خشک شدن تالاب ها، کاهش سطح جنگل ها و مراتع، مورد تهدید قرار گرفتن تنوع زیستی و حیات وحش، افزایش آلودگی ها به ویژه آلودگی هوا در کلان شهرها به همراه معضل ریزگردها، افزایش پسماند و پساب، فرو افت سفره های آب زیرزمینی، کم آبی به واسطه هدردهی 70 درصد آب مصرفی در کشاورزی که به بحران آب مشهور شده است، همگی بحران محیط زیستی را به همراه بحران اقتصادی در کشور باعث شده اند.
    کلیدواژگان: وضعیت محیط زیست کشور، بردارهای کنشی و واکنشی محیط زیست، آسیب های محیط زیستی، بحران محیط زیستی
  • هادی ویسی*، فاطمه آرتا، فریبا همتیان، علی علیپور جهانگیری صفحات 43-54
    این تحقیق با هدف واکاوی الگوهای نشر اطلاعات محیط زیستی بر مبنای نظریه هستی شناسی انجام شد. روش تحقیق پیمایشی- توصیفی بود که با استفاده از ابزار پرسشنامه اطلاعات جمع آوری شد. جامعه آماری کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست بودند که از میان آن ها با روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای، 178 نفر انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان داد که از نظر هستی شناسی مفاهیم، بیشتر اطلاعات مبادله شده در بخش های مورد مطالعه، به آلودگی ها و آثار محیط زیستی مربوط است که در یک ساختار پایین به بالا به مباحث کلی مانند وضعیت منابع محیط زیستی می رسند. یافته ها در مورد هستی شناسی شبکه دانش یا فرایندها و الگوهای نشر نیز نشان داد که الگوهای غالب برای نشر اطلاعات، الگوی تزریقی و دو مرحله ای است و از بین الگوهای شبکه ای نیز بیشتر الگوهای محوری، درختی و تخصصی برای نشر اطلاعات استفاده می شوند. همچنین یافته های تحقیق در مورد هستی شناسی ابزارها و مباحث چند رسانه ای بیان گر این است که بیشتر پاسخگویان، از ابزارها و روش های ارتباطی مانند اینترنت (پست الکترونیک و جستجوی اطلاعات)، کارگاه آموزشی، سایت های خبری، مقالات و سمینارها و کنفرانس ها برای کسب و نشر اطلاعات محیط زیستی استفاده می کنند که ماهیتی محلی و جهان شهری دارند. در نهایت، براساس نتایج و در چارچوب مهندسی هستی شناسی، ایجاد یک شبکه اجتماعی محیط زیستی در فضای مجازی برای تسهیل جریان اطلاعات در مورد حفاظت از محیط زیست پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: الگوهای نشر، اطلاعات، محیط زیست، منابع و کانال های اطلاعاتی، مفاهیم
  • مقداد جورغلامی*، مصطفی گلیج صفحات 55-64
    در سال های اخیر، نگرانی ها در ارتباط با کوبیدگی خاک، جابه جایی، به هم خوردگی ظاهری و حاصل خیزی بلند مدت رویشگاه، گسترش یافته است. ورود ماشین آلات مکانیزه بهره برداری به توده های جنگلی، سبب کوبیده شدن خاک ها به سطحی می شود که ممکن است مانع از رویش درختان شود. این مطالعه، به منظور ارزیابی سیستم تلفیقی چوب کشی با اسکیدرهای چرخ لاستیکی و سیستم سنتی حمل در یک توده در پارسل 223 بخش نمخانه جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود انجام شد. اهداف این تحقیق، عبارت از اندازه گیری به هم خوردگی، بررسی معنی داری اثر سیستم تلفیقی بهره برداری بر مقاومت به نفوذ در عمق های مختلف خاک و ارتباط بین به هم خوردگی ظاهری خاک و مقاومت به نفوذ می باشد. مقدار مقاومت به نفوذ در پنج سطح به هم خوردگی ظاهری خاک و چهار عمق خاک (در 5، 10، 15 و 20 سانتی متری از سطح خاک) اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که نوع به هم خوردگی و عمق خاک و اثر متقابل آن ها به لحاظ آماری دارای اثر معنی داری بر مقدار مقاومت به نفوذ خاک هستند. این نتیجه دلالت دارد که تفاوت ها در مقادیر مقاومت به نفوذ بین کلاسه های به هم خوردگی به عمق خاک از سطح زمین بستگی دارد. همان طور که انتظار می رفت، اثر مستقل کلاسه عمق از نظر آماری معنی داری است و می توان از آن نتیجه گرفت که مقاومت به نفوذ با افزایش عمق خاک تغییر می یابد. همچنین با افزایش عمق در هر پنج کلاسه به هم خوردگی خاک، مقاومت به نفوذ افزایش می یابد. براساس نتایج به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که کلاسه بندی به هم خوردگی ظاهری خاک از نظر آماری برای پیش بینی مقاومت به نفوذ معنی دار بوده و کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: آثار محیط زیستی، خروج چوب، به هم خوردگی خاک، استحکام خاک، مقاومت به نفوذ
  • زهرا خانلری*، شهرزاد فریادی صفحات 65-80
    هدف این تحقیق، شناسایی انواع آلودگی ها از جمله آلودگی آب و تجمع زباله در مخزن تعدیل کننده آب های سطحی تهران (مخزن 600 هزار متر مکعبی صالح آباد) در محله سیزده آبان شهرری و تدوین یک برنامه سیستم مدیریت محیط زیستی(EMS)(1) جهت بهبود عملکرد مخزن و کاهش آثار منفی آن است. ابتدا، برای شناسایی آثار و پیامدهای عملکرد مخزن از ماتریس ارزیابی و چک لیست در قالب روش ارزیابی آثار توسعه (EIA)(2) استفاده شده است. سپس با استفاده از نتایجEIA، مسایل مخزن دسته بندی و سپس اهداف کلی برنامه ریزی و ضوابط عملیاتی جهت کاهش آثار محیط زیستی ناشی از عملکرد مخزن در محله سیزده آبان تدوین شد. با انجام این مراحل در نهایت، برنامه سیستم مدیریت محیط زیستی EMS نیز برای بهبود مستمر عملکرد مخزن در فاز بهره برداری و کیفیت محیط زیست محله سیزده آبان مورد تدوین قرار گرفت. از نتایج دیگر این تحقیق، تعدیل روش های EIA و EMS برای کاربرد در مقیاس محلات شهری میباشد.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت محیط زیست، ارزیابی آثار توسعه، محلات شهری، بهبود مستمر
  • سیدعلی جوزی، لیلی ناز عبدالهی* صفحات 81-90
    در راستای دستیابی به اهداف مدیریت محیط زیست، در این مقاله سعی شده است، به کمک روش شش سیگما، الگوی مدیریت محیطزیستی برای کارخانه های تایرسازی ارایه شود. در این بررسی، شرکت ایران یاسا به عنوان نمونه مطالعاتی برگزیده شده است. برای دستیابی به هدف مورد نظر، فرایندهای تولید، انواع ضایعات و میزان آنها، وضعیت موجود و محیط زیست تحت تاثیر کارخانه با جزئیات کامل مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از مدل مربوط به روش شش سیگما، DMAIC، اقدام به اجرای این روش شد. در این روش از نرم افزار MINITAB برای تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت. در فاز اول (تعریف) شناخت مشکل و تعیین هدف انجام میشود. در فاز دوم (اندازه گیری) با رسم نمودار پارتو خطایی که بیشترین احتمال بروز را دارد، با استفاده از حالات خارج از کنترل نمودار P، علل مهم بروز ضایعات و نمودار هیستوگرام درصد بروز ضایعات را مشخص کرده و سپس با استفاده از آزمون ANOVA و داده های منتج از مراحل قبل، عیب هوا مهمترین نارسایی در نظر گرفته شد. از فاز سوم (تجزیه و تحلیل) به بعد، تمرکز برای به حداقل رسانیدن بروز این عیب و ارایه راه حل برای عدم بازگشت به حالت اولیه است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، کیفیت محصول، شش سیگما، مدیریت محیط زیست، شرکت تایرسازی ایران یاسا
  • شهیندخت برق جلوه*، نیکو مدقالچی، نغمه مبرقعی دینان صفحات 91-104
    امروزه، در راستای کاهش آثار مخرب شهرنشینی بر الگوی ساخت و عملکرد سیمای سرزمین، بهره گیری از روند همسوسازی فعالیت های انسانی با سازوکار عناصر سیمای سرزمین الزامی است. در این خصوص توسعه پایدار محیطی با رویکرد تلفیق ابعاد پایداری و بوم شناسی، ابزار علمی قدرت مندی جهت نیل به این هدف شناخته شده است. رویکرد سیستمی پایداری تنها به دنبال حفظ فرایندهای بوم شناختی نبوده، بلکه بهره وری اقتصادی و اجتماعی ساخت محیط های شهری را نیز مد نظر دارد. در این راستا، ارتقای عملکرد عناصر طبیعی سیمای سرزمین به منظور بهبود کیفیت محیط های انسان ساخت شهری، مورد تاکید قرار می گیرد. از جمله منابع طبیعی کلان شهر تهران، دالان رود دره های رشته کوه البرز، جاری از جبهه شمالی سیمای سرزمین می باشند که توسعه و ساخت وسازهای روز افزون بستر آن ها طی 5 دهه اخیر، پدید آمده اند. اصول بوم شناسی سیمای سرزمین در رابطه با روند توسعه رود دره های شهری، اهمیت مدیریت عناصر طبیعی سیمای سرزمین و نیاز مبرم به ساماندهی آن ها دربرنامه ریزی سیمای سرزمین را مورد تاکید قرار می دهد. در این راستا و به منظور ارتقای کیفیت برنامه توسعه شهری، پیش از هر نوع برنامه ریزی، هدایت مراتب سه گانه عملکرد بوم شناختی دالان رود دره های پهنه بندی سیمای سرزمین: تعادل ساخت دالان های بوم شناختی سیمای سرزمین پایداری عملکرد شبکه های بوم شناختی سیمای سرزمین و استعلای زیست شبکه بوم شناختی انسان شناختی پهنه بندی سیمای سرزمین، ضروری است. بر این مبنا، هدف مطالعه حاضر ارزیابی مراتب سه گانه عملکرد بوم شناختی رود دره درکه در پهنه بندی سیمای سرزمین تهران می باشد. در این خصوص، ابتدا مولفه های اصلی سنجش تعیین و سپس، مبتنی بر اطلاعات منتج از گزارش های علمی و بررسی های عینی، تجزیه و تحلیل و ارایه راه کار می شود.
    کلیدواژگان: بوم شناسی سیمای سرزمین، پایداری محیطی، عناصر بوم شناختی، توسعه شهری
  • سید عبدالهادی دانش پور*، پانته آپریور صفحات 105-116
    این پژوهش، در رابطه با رود دره کن یکی از 9 رود دره شهری که در شهر تهران جاری است، با هدف ارتقای عملکردهای اکولوژیک و زیبایی شناختی آن انجام شده است. حضور رود دره های شهری به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک مانند تهران به واسطه عملکردهای اکولوژیکی اهمیت ویژه ای دارند. برای ارتقای کیفیت عملکرد اکولوژیکی و زیبایی شناختی منظر رود دره کن، از الگو واره حرفه ای در ارزیابی کیفیت بصری منظر استفاده شده است. در این الگو واره، ارزیابی بر اساس معیارهای اکولوژیکی و زیبایی شناختی انجام می شود. در راستای انجام این مطالعه، محدوده مورد نظر در مسیر رود دره کن براساس معیارهای فوق طراحی شد. در طرح راهبردی ارایه شده در این پژوهش، به حفظ یکپارچگی منظر، ارتقای پایداری منظر، تقویت روح فرهنگی و طبیعی مکان توجه شده است. ارزیابی کیفیت بصری منظر با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی این طرح در کنار دو گزینه دیگر که شامل رهاسازی در وضع موجود و طرح پیشنهاد شده از طرف شهرداری است، انجام شد. در این پژوهش، با استفاده از نتایج حاصل از پرسش نامه تخصصی، ضریب اهمیت هر معیار با روش مقایسه دو به دو مشخص و در مرحله بعد، بر اساس وزن معیارهای مشخص شده و قضاوت کارشناسان روی سه گزینه پیشنهادی، طرح راهبردی ارایه شده در این پژوهش به عنوان طرح برتر انتخاب شد. براساس نتایج این بررسی، کاربرد فرایند تحلیل سلسله مراتبی در ارزیابی، برای کمی سازی معیارهای کیفی بسیار اثربخش است.
    کلیدواژگان: فرایند تحلیل سلسله مراتبی، معیارهای اکولوژیکی، معیارهای زیبایی شناسی، طراحی اکولوژیکی
  • مژگان میرزایی*، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید حامد میرکریمی، حسین مرادی صفحات 117-130
    امروزه، تولید زباله به دلیل افزایش جمعیت و کاهش زمین های در دسترس با چنان سرعتی در حال افزایش است که با وجود پیشرفت علوم و فن آوری، مدیریت آن ها به یک مساله بغرنج تبدیل شده است. یکی از جالب ترین گزینه ها در مدیریت مواد زاید جامد، تولید کمپوست است که دارای صرفه اقتصادی و فواید محیط زیستی قابل توجهی است. با این حال، کارخانه کمپوست می تواند آثار زیانبار محیط زیستی نیز به همراه داشته باشد. از این نظر، انتخاب مکان مناسب برای محل دفن زباله و کارخانه های کمپوست، یکی از وظایف مهم در برنامه مدیریت مواد زاید در جوامع در حال توسعه است. ماتریس ریاضی یکی از روش های ارزیابی آثار توسعه است که می تواند به کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) جهت ارزیابی آثار منفی استقرار صنایع کمپوست، به کار رود. در روش ماتریس ریاضی، ابتدا معیارهای مهم جهت مکان یابی کارخانه کمپوست بررسی می شوند. سپس، تمامی آثار در محیط GIS به صورت کمی در می آیند و در گام بعد، اقدام به بررسی معنی داری آثار می شود. در ماتریس ریاضی برای هر کدام از پارامترها معنی دار بودن اثر با استفاده از هفت معیار بزرگی، وسعت و مدت اثر، اثرات هم بیشی، آثار تجمعی، فاکتور اختلاف نظر و معیار جبران محاسبه می شوند و با بررسی معنی داری آثار، مکان مناسب جهت احداث کارخانه کمپوست مشخص می گردد. در تحقیق حاضر، شهرستان گلپایگان واقع در استان اصفهان برای مکان یابی کارخانه کمپوست انتخاب شد. سپس، سه گزینه مکانی پیشنهاد شده جهت بررسی و اولویت بندی برای ساختن کارخانه کمپوست مورد مطالعه قرار گرفتند. گزینه ها به روش مقایسه توان و استفاده برای ارزیابی کلی و کیفی و روش ماتریس ریاضی، مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به نتایج، مشخص شد. گزینه 3 اولویت اول، گزینه 2 اولویت دوم و در نهایت گزینه 1 اولویت سوم را به خود اختصاص می دهد. روش ماتریس ریاضی با داشتن انعطاف پذیری و دخالت دادن عوامل جبران اثر و اختلاف نظر، امکان تعامل سازنده میان توسعه دهندگان و ارزیابان را فراهم می آورد و نتیجه جامع تری نسبت به روش های ذهنی به دست می دهد.
    کلیدواژگان: ارزیابی آثار توسعه، سامانه اطلاعات جغرافیایی، ماتریس ریاضی، مکان یابی
  • ندا ایمان طلب، اصغر مصلح آرانی*، محمدرضا اختصاصی، حمیدرضا عظیم زاده، اصغر سپه وند صفحات 131-138
    در اکوسیستم های مناطق خشک و نیمه خشک گیاهان پایا موانعی طبیعی هستند که سبب کاهش سرعت باد، انباشته شدن ماسه های بادی و تشکیل نبکا می شوند. این مطالعه که در رویشگاه کلیر (Capparis decidua) در بندر جاسک انجام گرفت، به بررسی برخی از آثار محیط زیستی نبکا می پردازد. به منظور تعیین دانه بندی رسوبات نبکا و میزان ریزگردهای آن، از روش الک خشک و نرم افزارGR graph استفاده شد. دانه بندی ذرات خاک به خصوص ذرات با قطر میانه کمتر از 100 میکرون به دقت اندازه گیری شد. به منظور بررسی کیفیت خاک، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آن در نبکا و بین نبکاها با هم مقایسه شد. جهت نشان دادن نقش نبکای کلیر در تثبیت خاک، حجم نبکا از نرم افزار Surfer 9 محاسبه و جهت بررسی اثر نبکا در تنوع گونه ای، تعداد گونه های مستقر شده بر روی نبکا و تراکم آنها اندازه گیری شد. نتایج حاصل از اندازه گیری قطر ذرات نشان داد که به طور متوسط 50/3±38/12 درصد از وزن هر نبکا را ریزگردها تشکیل می دهد. میزان مواد آلی و رطوبت در نبکاها در مقایسه با فضای بین نبکاها، به طور معنی داری بیشتر بود. نتایج حاصل از حجم به دست آمده توسط نرم افزار Surfer 9 نیز نشان داد که هر درخت می تواند به طور متوسط، حجمی حدود 13 مترمکعب از رسوب ها را در اطراف خود تثبیت کند. بررسی تنوع گونه ای نشان داد که با افزایش حجم نبکاها، تعداد گونه ها و تراکم آن ها افزایش یافت و دارای ضریب همبستگی معنی دار (001/0p<) است که این به وضوح نقش نبکا را در تنوع گونه ای نشان داد. با توجه به نقش نبکاها در جذب ریزگردها، افزایش تنوع گونه ای، تثبیت و نگهداری حجم زیادی از خاک، شناسایی گونه های سازگار و بردبار به منظور تولید و تکثیر آنها در مناطق فرسایش خیز یا در مسیر کانال های طوفان باد می تواند نقش مهمی در محیط زیست ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، جاسک، ریزگرد، کلیر، نبکا
  • حسین وارسته مرادی* صفحات 139-148
    با وجود تنوع ژنتیکی بالای مارها و اهمیت آن ها به عنوان صیادان رده بالا در بسیاری از اکوسیستم ها، بوم شناسی بسیاری از گونه های مار هنوز ناشناخته است. در تحقیق حاضر، استفاده خردزیستگاه و کلان زیستگاه کفچه مار در پارک ملی گلستان مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد 13متغیر خردزیستگاهی و کلان زیستگاهی به همراه داده های حضور و عدم حضور گونه در هر یک از 101 پلات نمونه برداری ثبت شد. پلات های نمونه برداری به ابعاد 12 12 متر و به تعداد 2 بار به ازای هر نقطه حضور تشکیل شد. بر این اساس، تعداد 53 پلات حضور و به همین تعداد پلات عدم حضور در فصل بهار و تعداد 48 پلات حضور و به همین تعداد پلات عدم حضور در فصل تابستان برداشت شد. تجزیه و تحلیل داده ها بر مبنای رگرسیون منطقی دوگانی انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که پارامترهای زیستگاهی شامل میزان شیب، سطح پوشش سنگی و ارتفاع از سطح دریا موثرترین متغیرهای اثرگذار بر حضور گونه در فصل بهار هستند و متغیرهای سطح پوشش سنگی، میزان شیب و تراکم ساقه های چوبی موثرترین متغیرهای اثرگذار بر حضور کفچه مار در فصل تابستان می باشند. زیستگاه های استپی با مشخصاتی همانند درصد شیب پایین، ارتفاع کم، سطح پوشش سنگی و تراکم ساقه های چوبی بیشتر، در پارک ملی گلستان قابلیت پشتیبانی از کفچه مار را دارند.
    کلیدواژگان: پارک ملی گلستان، رگرسیون منطقی، کفچه مار، مطلوب بودن زیستگاه
  • روح الله میرزایی*، محمودرضا همامی، عباس اسماعیلی ساری، حمیدرضا رضایی صفحات 149-156
    وجود اطلاعات مربوط به پراکنش جغرافیایی و انتخاب زیستگاه، هسته مرکزی حفاظت و مدیریت گونه های تهدیدشده است. دلیجه کوچک، نوعی شاهین مهاجر و طبق فهرست سرخ IUCN آسیب پذیر است که در استان گلستان پراکنش دارد. مدل سازی ماوای بوم شناختی با استفاده از روش MaxEnt جهت پیش بینی صحیح پراکنش جغرافیایی این گونه در استان گلستان انجام شد. داده های حضور در استان جمع آوری و به صورت مختصات جغرافیایی وارد خوارزمیک آنتروپی شد. سپس ارتباط آن با نقشه های رقومی شده 28 متغیر محیط زیستی مورد بررسی قرار گرفت. مدل به دست آمده دارای کارایی پیش بینی خوبی بود و به طور معنی داری بسیار قوی تر از مدل تصادفی در پیش بینی نقاط حضور در حالت آزمون عمل کرد (AUC=0.9، p < 0.001). فراکافت جک نایف نشان داد که مدل در پیش بینی نقاط حضور به عنوان زیستگاه مطلوب موفق بوده است و فاصله تا مناطق مسکونی، میزان بارش در گرم ترین فصل، ارتفاع، میزان بارش در مرطوب ترین فصل و شیب، موثرترین عوامل بر حضور دلیجه کوچک در استان گلستان می باشند.
    کلیدواژگان: مدل ماوای بوم شناختی، دلیجه کوچک، حداکثر آنتروپی، استان گلستان
  • عبدالرسول سلمان ماهینی، حمیدرضا رضایی، آزاده مهری*، وحید زمانی صفحات 157-168
    اغلب مطالعات صورت گرفته در زمینه پدیده های محیط زیستی، براساس جمع آوری داده های کمی مکانی و مدل سازی آن ها قرار دارد. نحوه تحلیل و نقشه سازی این متغیرهای کمی از اهمیت بالایی برخوردار است و نتایج حاصل از مدل های محیط زیستی را تحت تاثیر قرار می دهد. در نتیجه، نیاز به یک روش سیستماتیک برای تعیین ساختار مکانی داده های کمی و طبقه بندی آن ها وجود دارد.Echelon Analysis یک روش منظم و علمی را جهت طبقه بندی و تعیین ساختار مکانی داده های کمی ارایه می نماید. این روش داده های کمی را به عنوان متغیرهای توپوگرافی سطحی در نظر می گیرد و سپس این سطوح را به مولفه های ساختاری تقسیم بندی می کند. درEchelon Analysis، سلسله مراتب تغییرپذیری داده های کمی در سطح سیمای سرزمین اغلب به صورت یک ساختار درختی نشان داده می شود که تفسیر مناسبی از الگوهای اتصالات و ارتباط مکانی بخش های مختلف را ارایه می نماید. در پژوهش حاضر، این روش در اولویت بندی مناطق از لحاظ غنای پرندگان در استان گلستان مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد: طبقه بندی منطقه براساس تعداد گونه ها، جنس ها و خانواده های پرندگان تغییر قابل توجهی را در توزیع مناطق دارای اولویت بالای غنای پرندگان در سطح استان به وجود نمی آورد. علاوه بر این، اجرای روش در شبکه های سلولی با اندازه متفاوت نشان داد طبقه بندی داده ها در اندازه های کوچک تر الگو های تغییرات مکانی را آشکار می کند که ضرورتا در اندازه های بزرگ تر مورد انتظار نبوده است و به منظور تعیین موقعیت دقیق مناطق با غنای گونه ای بالا، اندازه سلول های کوچک تر مناسب تر و ضروری هستند. البته، میزان کوچک تر شدن اندازه نیز باید در حدی باشد که تغییرات پارامتر در آن اندازه معنی دار باشد. مقایسه نتایج با پراکنش مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست نشان داد، مناطقی در سطح استان دارای اولویت بالا هستند که در هیچ یک از مناطق تحت مدیریت قرار نگرفته اند و می توانند مبنایی برای معرفی مناطق تحت حفاظت جدید ارایه نمایند.
    کلیدواژگان: Echelon Analysis، کمی سازی داده های مکانی، مولفه های ساختاری، تحلیل توپوگرافی، تغییرات سطحی
  • جلیل سرهنگ زاده*، احمدرضا یاوری، محمود رضا همامی، حمیدرضا جعفری، بهمن شمس اسفندآباد صفحات 169-182
    گوسفند وحشی (Ovis Orientalis)، از پستانداران شاخص مناطق کوهستانی کشور در منطقه حفاظت شده کوه بافق یکی از منابع غذایی اصلی برای گونه به شدت در خطر انقراض یوزپلنگ ایرانی و گونه در خطر انقراض پلنگ، محسوب می شود. آگاهی از نیازهای زیستی گونه ها نقش اساسی در برنامه ریزی از حفاظت از گونه ها دارد. مدل های مطلوبیت زیستگاه با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی و تحلیل های آماری چند متغیره ارتباط بین حضور گونه و متغیرهای محیط زیستی را بررسی می کنند. این پژوهش نیز با استفاده از رویکرد تحلیل عامل آشیان بوم شناختی و مقایسه ویژگی های اکولوژیکی نقاط حضور گونه با ویژگی های اکولوژیکی منطقه، مدل مطلوبیت زیستگاه گوسفندوحشی در منطقه حفاظت شده کوه بافق با مساحت 88528 هکتار تعیین کرد. نتایج نشان می دهد که در فصول مختلف سال، متغیرهای محیط زیستی فاصله تا نزدیک ترین منبع آب، شیب، ارتفاع از سطح دریا، پوشش گیاهی، جهت جغرافیایی و عوامل انسانی (فاصله ازجاده ها، روستاهای با سکنه و خالی از سکنه) در تعیین مطلوبیت زیستگاه گوسفندوحشی نقش دارند و حداقل 17 درصد از وسعت منطقه، زیستگاه مطلوب برای گوسفندوحشی می باشد. مقادیر به دست آمده برای کنارگی در فصول مختلف (02/1- 19/1) نشان می دهد که گوسفندوحشی مجموعه شرایط محیط زیستی بالاتر از شرایط میانگین منطقه را ترجیح می دهد و میزان تخصص گرایی به دست آمده (82/2- 60/3) نشان می دهد که گونه به دامنه محدودی از شرایط محیط زیستی منطقه وابسته است و در استفاده از منابع زیستگاهی تخصصی عمل می کند.
    کلیدواژگان: گوسفندوحشی، مدل مطلوبیت زیستگاه، تحلیل عامل آشیان بوم شناختی، منطقه حفاظت شده کوه بافق
  • نسرین امینی تهرانی*، سیدمحمود عقیلی صفحات 183-194
    این حقیقت که جهان به دلیل فعالیت های بشری در حال از دست دادن تنوع زیستی خود است، موضوعی کاملا شناخته شده است. یکی از بزرگ ترین تهدیدهای پیش روی تنوع زیستی، اثر حاشیه ای به ویژه در زیستگاه های جدا افتاده و قطعه قطعه شده است. تاثیر حاشیه بر زیستگاه های مجاور امتداد داشته و زندگی پرندگان را در محیط های طبیعی متاثر می سازد. این مطالعه، به بررسی انواع حاشیه اعم از طبیعی و ایجاد شده (جاده) براساس الگوهای فراوانی، تنوع و تراکم پرندگان می پردازد. نتایج حاصل از این تحقیق، نشان داد که انواع حاشیه با تاثیرگذاری بر متغیرهای محیط زیستی در زیست اقلیم های مختلف آثار متفاوتی را بر انواع گروه های پرندگان می گذارد. اگرچه ممکن است حاشیه باعث افزایش تراکم گروه های معینی از پرندگان و افزایش فراوانی و تنوع پرندگان شکارگر شود، ولی در نهایت، باعث کاهش غنای گونه ای، کاهش تعداد گونه های پرندگان اشکوب پایینی، کاهش موفقیت تولیدمثلی سبک بالان، تاثیر منفی بر رفتار حرکتی پرندگان اشکوب پایینی و افزایش خطرپذیری پرندگان نسبت به انگل تولید مثلی و شکار بر آشیانه می شود.
    کلیدواژگان: حاشیه، تنوع، تراکم، پرندگان
  • بهروز بهروزی راد* صفحات 195-204
    عامل اصلی پایداری دریاچه ارومیه، میزان آب آن است که سبب پایداری فلور گیاهی و فون جانوری آن می شود. تغییرات تعداد گونه و جمعیت جوجه آور پرندگان یکی از شاخص های مهم بیان وضعیت بوم شناختی دریاچه ارومیه هستند. به همین دلیل، در این مقاله تغییرات تعداد گونه و جمعیت پرندگان جوجه آور دریاچه ارومیه در سال 1360 (سال پرآبی دریاچه) با سال 1390 (سال کم آبی و خشکی دریاچه ارومیه)، مقایسه شده است. در بوم سازگان پارک ملی دریاچه ارومیه در سال پرآبی، 41 گونه پرنده آب زی، 40 گونه پرنده کنار آب زی و 112 گونه پرنده خشکی زی شناسایی شده است. ولی در سال 1390، 20گونه آب زی، 10 گونه کنارآب زی و 62 گونه خشکی زی شناسایی شد. در سال1360، 12گونه پرنده آب زی در جزایر دریاچه ارومیه جوجه آوری کرده بودند که 5 گونه شاخص آن ها شامل، 100هزار جفت فلامینگو Phoenicopterus ruber، 3500 جفت پلیکان سفید Pelecanus onocratelus، 1000 جفت تنجه Tadorna tadorna، 5000 جفت کاکایی صورتی Larus genei و 8 هزار جفت کاکایی نقره ای Larus argentatus بوده است. ولی در 1390، جمعیت جوجه آور 10 گونه به صفر رسیده و جمعیت 2 گونه (کاکایی نقره ای و تنجه) نیز بسیار کاهش یافته و هرکدام به کم تر از 100 جفت رسیده است. در سال 1360، متوسط عمق دریاچه ارومیه 6 متر و در سال 1390، 4 متر بوده است. کاهش عمق آب دریاچه حدود 2 متر سبب تخریب کارکرد بوم شناختی دریاچه شده و کاهش کیفیت زیستگاهی آن نیز سبب کاهش تعداد گونه های پرندگان و از هم پاشیدن کلنی پرندگان آب زی جوجه آور شده است. از بین رفتن جمعیت جوجه آور گونه های شاخص نشان می دهد که دریاچه ارومیه تغییرات اکولوژیکی فاحشی کرده و ارزش زیستگاهی خود را برای پرندگان آب زی و حتی خشکی زی از دست داده است.
    کلیدواژگان: تعداد گونه، پرندگان آب زی، جمعیت زادآور، دریاچه ارومیه
  • احمد فتاحی اردکانی* صفحات 207-216
    آبشار مارگون به عنوان یکی از جاذبه های اکوتوریستی استان فارس، از مناطق مهم گردشگری ایران می باشد. بنابراین، مطالعه ارزش اکوتوریستی آن می تواند در پیش بینی نیازها و رفع کمبود ها و توسعه گردشگری منطقه موثر باشد. هدف این پژوهش، برآورد ارزش اکوتوریستی آبشار مارگون با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط می باشد. برای بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، الگوی کیفی لوجیت و روش دوگانه دو بعدی مورد استفاده قرار گرفت. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 309 بازدید کننده از منطقه مذکور در سال 1390، جمع آوری شد. نتایج نشان داد که 78 درصد بازدیدکنندگان، حاضر به پرداخت مبلغی جهت استفاده از آبشار مذکور می باشند. همچنین متغیرهای سن، میزان لذت بردن، درآمد ماهیانه و قیمت پیشنهادی، اثر معنی داری روی احتمال تمایل به پرداخت افراد دارند. میانگین تمایل به پرداخت افراد 1/3611 ریال به عنوان مبلغ ورودیه و ارزش اکوتوریستی آبشار مارگون سالانه 000/835/072/3 ریال جهت استفاده تفرجی برآورد شده است.
    کلیدواژگان: ارزش اکوتوریستی، ارزش گذاری مشروط، الگوی لوجیت، آبشار مارگون
|
  • Oryans.*, Sadeghian , Makhdoum, M.F., Zarnekabi, M. R Pages 3-14
    Iran has limited freshwater resources and on the other hand it is currently facing a growing water demand for different usages. So dam building has been increased during the last 30 years in Iran. Nowadays, awareness about the impacts of water resource development projects on river's natural flow regimes and river ecosystems has been increased. Meanwhile, a component of environment is known as a legitimate user of water and estimation of environmental water requirement is assigned as one of the most essential parts of the environmental impact assessment and water resource planning reports of dams in Iran. Hence, in 6th commission of water and environment (2005) in Iran this issue is determined as an enactment and terms of reference for assessing EFR, but as a result of lack of acquaintance regarding EFR assessment methods and incongruity with Iran’s environmental and managerial condition, it has not been implemented completely yet. As at the present time, some simple hydrological methodologies generally have been used for EWRA. Therefore, the most important aim of this study is to identify firstly the features, advantages and disadvantages of environmental flow assessment methodologies (EFAM) which are used in the world; and secondly finding about the fact that whether these methods are adaptable to the conditions of EFA in downstream of dams in Iran. Accordingly, after reconnaissance of different EFA methodologies, the 26 methods among the most applicable and important ones were selected. Then, each of these methods was evaluated in accordance with the adoptability to 45 comparative criteria. Finally the suitability and priority of these methods for application in Iran was designated by using TOPSIS technique. The result of comparison demonstrates that Holistic approach especially DRIFT method has the most conformity with the situation of environmental water requirement assessment of rivers in Iran. Thus, this method has been selected as the proposed approach.
    Keywords: Environmental flow, Environmental water right, Dam, Riverine ecosystem, IWIM, MCDM
  • Raheli Namingb., Salman Mahiny A. R.* Pages 15-24
    In the present study, a spatial model has been developed, which couples artificial neural networks (ANN) with a geographical information system and remote sensing to evaluate the impact of land-use and land-cover change on groundwater quality. Input parameters for running ANN model were land use, distance from roads, built-up areas and rivers, population density and cultivated land, underground water table for the years 1992, 2002 and 2008, and soil and geology. The output parameter was the observed groundwater quality properties in the sampled wells that included TDS, SO4-2, NO3-, and Cl-. For NO3-, the model was run with data from the years 2002 and 2008 and for TDS, SO4-2 and Cl-, the model was run with data from the years 1992 and 2008. The results indicate that the density of cultivated land and geological structures of the region have a large impact on the quality of underground water supplies. Also, the effect of built-up areas, population density and distance from rivers demonstrate increases through time. Spatial distribution maps of various pollution parameters were prepared that demarcate the geographic distribution of water pollutants in a comprehensive manner and help in suggesting groundwater pollution control and remedial measures in a holistic way.
    Keywords: Land use, cover change, Underground water quality, ANN, Golestan
  • Dadashpourh.*, Alizadehb., Rostami, F Pages 25-36
    The regional sustainable development is a kind of development that has the greatest economic efficiency and the least social and environmental damages. However, sustainable growth is a kind of development that its main purpose is to enhance the level of economic efficiency. In sustainable growth it seems that environmental and social factors are next priorities and those can be set aside in favor of economic factors. Exploring the kind of dominant development in Urmia lake project is main question of present study. To answer study question, integrated Analytical Hierarchy Process (AHP) method and for scoring selected variables the Delphi method is used. The findings of study show that the Urmia Lake project has been done on the basis of the principles of sustainable growth and it has been paid less attention to environmental and social issues (rate of the choice of sustainable growth about 79% and rate of the choice of sustainable development 21% was reported). It means that the Urmia Lake Project has sacrificed economic growth factors more than environmental and social factors. This neglect can be lead to disturbance of ecological proportions of region in the near future. Also it is predicted that this project will lead the change of role of west Azerbaijan province from agricultural to industry.
    Keywords: Sustainable growth, Sustainable development, Regional development, Analysis hierarchical process, Urumia lake bridge project
  • Makhdoum, M. F.* Pages 37-42
    In the third millennium, environmental sciences and IT, are the main topics of sciences. Environmental sciences like the environment itself, is a combination of phenomena, and vectors of action and reaction between nature, economics, industry, culture, and politics. This has brought about a complexity, which makes analysis, studies, and researches in environment time consuming and expensive. Description and analytical review of environment of the country, as well as, environmental sciences, reveal some strength, threats, opportunities, and weaknesses. Number of students and environmental fields of studies show a marked increase, whereas, the low number of academic staff in environmental sciences in comparison with the number of students indicate a weakness. However, this weakness may be compensated with recent increases in the scientific journals, and NGO's of Iran. But in the lack of a national comprehensive plan on education, the future goals of 2025 plan seems unattainable. Countrie's operational environmental index have dropped markedly in 2012. Several incidences in recent years have also been responsible for this status drop. Eradication of major wetlands, decreases in areas of forests and pastur lands, threats imposed on biodiversity and wildlife, increases in pollutants, particularly air pollution and dusts in major cities, increases in wastes, dysfunction of water tables, shortage of water, and water misuse in agricultural practices, all are causing the environmental crisis in the country, which is in par with economic crisis.
    Keywords: State of the environment, Action, reaction vectors, Environmental vulnerability, Environmental crisis
  • Veisih.*, Artaf., Hematyanf., Alipour Jahangeri, A Pages 43-54
    This study aims to explore the diffusion patterns of information based on ontology. Methodology was survey- descriptive. Data was collected by questionnaire. Population was the experts of department of environment (DOE), that 178 persons using systematic random sampling method. Findings showed that concepts of ontology, environmental impacts and pollution are the main information flowing in sections of DOE, and finally, general subject about environmental condition. Regarding the ontology of diffusion process and patterns, findings also revealed that one step and two steps patterns are used to transform environmental information, and among the network patterns, models of the vector with side branches, the network and the tree are applied to flow environmental information. About the ontology of knowledge objectives and methods, results also showed that respondents used internet web (email and search of information), workshop, news website, article and proceedings of conferences and seminars as methods and tools of local and global to obtain and diffuse environmental information. Finally, based on the results and in framework-driven ontology engineering processes, developing an environmental social web network was recommended to facilitate information flow for environmental protection.
    Keywords: Diffusion patterns, Information, Environment, Informational channels, sources, Concepts
  • Jourgholamim.*, Goleidj, M Pages 55-64
    The concern over soil compaction, displacement, visual disturbance, and long-term site productivity has intensified in recent years. The use of mechanized equipment to extract timber in harvesting operations influences soil conditions. This study investigated soil disturbance from an integrated forest harvesting/ traditional logging system operation on a mixed broadleaved stand in compartment No. 223 in Namkhaneh district in Kheyrud forest. The objective of this study was to assess soil disturbance from an integrated forest harvesting and traditional logging system operations. Statistically significant changes in penetration resistance at various depths below the soil surface and changes in penetration resistance related to visual soil disturbance. The level of penetration resistance at five levels of soil visual disturbance and four soil depths (5, 10, 15, 20cm) were measured. Results indicate that the logging operation contributed to statistically significant soil disturbances. The main effect of soil disturbance and depth classes were statistically significant. This result implies that penetration resistance changes as depth below the soil surface increases. The interaction effect between disturbance class and depth class was statistically significant. This implies that the differences in penetration resistance values between visual disturbance classes depend on depth below the soil surface. Penetration resistance values within each of the five analyzed disturbance classes tend to increase with increasing depth below the soil surface. Based on these results, we concluded that soil disturbance classifications were statistically significant for predicting penetration resistance.
    Keywords: Environmental impacts, Timber extraction, Soil disturbance, Soil strength, Penetration resistance
  • Khanlariz.*, Faryadi, Sh. Pages 65-80
    The purpose of this study falls into two main categories; First, to identify a variety of contaminants, including water pollution and accumulated trash in water reservoir collecting the surface water in Tehran (Saleh-Abad, 600000m3 Tank) in the neighborhood of Sizdah-Aban in Shahr-e-Rey; and Second, to design an Environmental Management System (EMS) to improve the performance of the reservoir and reduce the negative effects of reservoir. To identify the effects of reservoir performance, Check List and Matrix of Environmental Impact Assessment are used and then the EIA results helped classify the issues and design the goals and actual programs to decrease the negative environmental effects of Saleh-Abad reservoir. Finally, the EMS for continuous improvement in reservoir’s function and quality at the operating phase is introduced. Another set of results for this research is a modified EIA and EMS techniques to be applied in urban neighborhood scale.
    Keywords: Environmental Management System (EMS), Environmental Impact Assessment (EIA), Urban neighborhoods, Continuous improvement
  • Jozi, S. A., Abdollahi, L.* Pages 81-90
    In order to achieve environmental management objectives, this project has been using the Six Sigma by focusing on maintaining the highest quality products and minimal damage to the environment, for environmental management of Tires company factories. Iran Yasa Company has been chosen as a case study in this research. In order to reach the main goal of research, in the first step, a questionnaire distributed among domestic and foreign staff to compile basic data, to indentify existing conditions and environment under its effects. The production processes in full details were studied by using DMAIC, the model to approach Six Sigma. Finally, for data analysis using Minitab software was used. The result suggests that the highest percentage of lesion were related to Air and finally considering the ways to reduce waste has, the pattern of environmental management were presented.
    Keywords: Planning, Quality of products, Six sigma, Environmental management, Iran Yasa company
  • Barghjelveh, Sh.*, Medghalchin., Mobarghei Dinan N Pages 91-104
    In order to reduce the destructive effects of urban life on landscape’s ecological function, it is necessary to harmonize human activities with the function of landscape’s natural elements. For achieving this goal, environmental sustainable development, through combining concepts of sustainability and ecology, has been recognized as a scientific tool. Systemic sustainable approach does not only aim for the conservation of ecological processes, but it also acknowledges the eco-socio profitability of constructing urban environments. The most important natural elements of Tehran’s urban landscape are Alborz Mountains’ river-valleys, running from the north to south, which have seen intense construction processes during the past five decades. Principles of landscape ecology highlight the importance of landscape’s natural elements and managing their organizational features through the process of planning landscape. In order to improve the quality of urban development plan, it is necessary to monitor landscape’s river-valleys’ hierarchy of ecological function: structural balanceof landscape’s ecological corridors; functional sustainability of landscape’s ecological networks; and living advancement of landscape’s ecological-anthropological network. To introduce the subject at hand, this research has aimed to evaluateTehran’s Darake River-valley’s hierarchy of ecological function. In this relation, major evaluating aspects are introduced and then based on analyzing the informations recieved by reports and observations some strategies are proposed.
    Keywords: Landscape ecology, Environmental sustaiability, Natural elements, Urban development
  • Daneshpoora.*, Parivar, P Pages 105-116
    In order to minimize visual impacts and to achieve sustainable development in urban river valleys, ecological and aesthetic criteria should be considered. To achieve this goal, uses of analytical hierarchy process for pair wise comparison of alternatives and quantifying the quality jurisdiction was proposed. This research was undertaken for part of Kaan River- valley in Tehran as case study. At first, ecological and aesthetic criteria that affect the continuity of ecological functions of urban river valley were identified. Data related to these criteria were gathered or in some cases produced. In order to determine the relative importance of these criteria in visual assessment, environmental designers and landscape architects and urban designer's views collected from a questionnaire that was designed for this aim. These views were used in pair wise comparison method to determine weight of these criteria. On the other hand, three options considered in related to the case study include: maintain the status quo, proposed plan of Tehran municipality and proposed plan by researcher based on ecological and aesthetic criteria. In order to determine the best option, expert's views collected from questionnaire analytical hierarchy process was used to determine optimum option in comparison with others. Results indicated that the proposed plan by researcher which was designed using ecological and aesthetic criteria is more environmentally sound than the others. According to result of this investigation, applying AHP method in visual impact assessment is recommended to quantify the quality criteria.
    Keywords: Analytical hierarchy process, Ecological criteria, Aesthetic criteria, Ecological design
  • Mirzaeim.*, Salman Mahini, A. R., Mirkarimi, S. H., Moradi, H Pages 117-130
    Today, parallel with the rapid increases in population, waste production is also increasing that together with decreasing availability of proper land for landfill sites has created a complex management issue despite the progresses in science and technology. Composting is a useful way of waste management that has many environmental and economic benefits, but compost plants can also have significant impacts on the environment. Hence, selection of suitable locations for landfill and compost plants is one of the important issues in waste management program. Mathematical matrices in association with geographic information system (GIS) are used as a strong approach to EIA of compost sites and their selection. In mathematical matrices, important criteria for site selection of compost plants are studied. Then, effects are assessed in GIS and their significances are determined. In mathematical matrices, impacts significance are calculated using 7 factors including magnitude, extent, duration, synergistic effects, accumulative effects, controversy and mitigation measures, based on which appropriate site for compost plant is selected. In the present study, Golpayegan City in Isfahan Province was selected to perform compost plant site selection. The map overlay method was used to generally and qualitatively assess the impacts and the mathematical matrices method was used for impatcs quatification. Three alternatives sites were studied. According to the results, alternative 3 was the best. The second preference was alternative 2 and the third was alternative1. This approach has flexibility through inclusion of compensation criterion and controversy which help in bringing about consensus among proponents and EIA assessors and therefore, will create more comprehensive results.
    Keywords: Environmental impact assessment, Mathematical matrices, Geoghraphical Information System, Site selection
  • Imantalabn., Mosleh Aranya.*, Azimzadeh, H. R., Ekhtesassi, M. R Pages 131-138
    In arid and semiarid ecosystems, woody plants act as obstacles which reduce wind velocity, thereby cause the deposition of wind-blown sand. Deposition of sediments within and around the canopy of Capparis deciduas forms a land scape known as nebkha. This study investigated the environmental landscape impacts of C. decidua nebkha in the habitat of the plant in Jask area in Hormozgan Province. Sediment grain sizes especially for the particles less than 100 micron (dust) were determined using a sieve stack and GR graph Software. Physical and chemical properties of soil in nebkha and inter nebkha were measured. To determine the role of nebkha in sand trapping ability, nebkha in different sizes were randomly collected and nebkha volume was measured using Surfer 9 Software. To study the effects of nebkha on plant diversity, 4 plots were placed in each nebkha and inter nebkha. Then, species and their density were measured. Results showed that on average, 12.38± 3.5 percent of nebkha had the grain size of less than 100 Micron, grains which are called dust. Soil moisture and organic compounds in nebkha were significantly more than inter nebkha. Each tree was able to trap 13 m3 of sediment. Results also showed density and plant diversity increased where nebkha volume increased. It is concluded that nebkha improved plant diversity, sand accumulation and fixation of dust in arid areas. It is also concluded that determination of plants that are resistant to nebkha and sand burial would have positive impacts on environment.
    Keywords: Plant diversity, Nebkha, Dust, Jusk
  • Varasteh Moradi, H.* Pages 139-148
    Despite their high diversity and importance as top predators in many ecosystems, the ecology of many snakes remains poorly understood. Here, we describe macro- and microhabitat use by the Ladle snake (Naja naja oxiana) in Golestan National Park. Presence and absence of species and 13 micro- and macroenvironmental variables were detected in each of 101 sampling plots distributed throughout the study area. The 12×12 meter sampling plots were established two times in each presence plot. Therefore 53 presence and 53 absence plots in spring and also 48 presence and 48 absence plots in summer were sampled. Data analysis was conducted using binary logistic regression. The results showed that habitat parameters including slope, area covered by stone, and elevation were the most significant predictors affecting Ladle snake presence in spring. In summer, the slope, density of woody stems and elevation were the most significant predictors affecting Ladle snake presence. Due to the characteristics including low slope, low elevation, high value of area covered by stone and higher density of woody stems, steppe habitats in Golestan National Park have the capability of supporting Ladle snake.
    Keywords: Habitat suitability, Golestan National Park, Logistic regression, Ladle snake
  • Mirzaeir.*, Hemami, M. R., Esmaili Saria., Rezaei H. R Pages 149-156
    Knowledge on geographical distributions and habitat selection of the threatened species are central to their conservation and management. The Lesser Kestrel, a colonial migratory falcon, listed as vulnerable by IUCN occurs in Golestan province. We performed ecological niche modelling using the MaxEnt software to predict geographical distributions of this species across the Golestan Province. Occurrence data were collected within the province and entered into the entropy algorithm in the form of geographical coordinates, and related to digitized maps of 28 environmental variables. The resulted model showed a good predictive ability and was significantly more powerful than the random model in predicting occurrences in test state (AUC=0.9, p < 0.001). Jackknife analysis indicated that the model was successful at predicting known species presences as suitable, and that distance to settlement areas, precipitation of warmest quarter, altitude, precipitation of wettest quarter, and slope were the most important predictors of Lesser Kestrel presence in Golestan Province.
    Keywords: Ecological niche modeling, Lesser kestrel, Maxent, Golestan province
  • Salman Mahiny, A. R., Rezaei, H. R., Mehria.*, Zamani, W Pages 157-168
    Most studies of environmental phenomena are based on quantitative spatial data and modelling. The analysis and mapping of these quantitative variables have great importance, which affects result of the environmental models. It is therefore necessary to have a systematic method for determining spatial structure of quantitative data and their classification. Echelon analysis presents a method to investigate the structure of quantitative spatial data systematically and objectively. This methed considers spatial data as topographies and divides them into structural entities. Echelon displays the variable hierarchy of the quantitative data in landscape surface as a tree structure, and provides an effective method for interpreting patterns of concentration and connectivity. In this research, we apply the Echelon analysis to detect bird richness in Golestan Province. Results of the approach in two different scales of grids show that classification in the finer scale reveals spatial pattern that are not necessarily expected in the coarser scale. Therefore, finer scales analysis is necessary for determining possible location and networks of high species richness within a region. Also, the comparison between prioritization maps and protected areas shows zones with high priority that fall outside the protected area.
    Keywords: Echelon analysis, Quantitative spatial data, Structural entities, Topographic analysis, Surface changes
  • Sarhangzadehj.*, Yavari, A. R., Hemami, M. R., Jafari H. R., Shams, Esfandabad, B Pages 169-182
    Wild sheep (Ovis Orientalis) as the most prominent mountain mammal in the Kuh-e-Bafgh protected area is considered as one of the main food sources for highly endangered species such as Iranian Cheetah (Critically Endangered) and Leopard (Endangered). Having knowledge on its habitat requirements is a fundamental prerequisite for appropriate conservation planning. Habitat suitability models using geographical information system and multivariate statistical analysis, investigate relationship between species presence and environmental variables. In this study, we used ecological niche factor analysis (ENFA) to compare ecological characteristics of the species presence with ecological characteristics of the study area and then, habitat suitability models for wild sheep in the Kuh-e-Bafgh Protected Area with an area of 88528 hectares. Results indicate that in different seasons, wild sheep habitat suitability is strongly influenced by distance to water resources, slope, altitude, vegetation, aspect and anthropogenic variables (distance to roads, inhabited villages and uninhabited villages). The models classified at least %17 of the protected area as suitable habitats for wild sheep. Marginality values ranging from 1.02 to 1.19 in different seasons indicated that wild sheep prefers environmental conditions higher than average of the study area. The values of specialization (2.82-3.60) showed species is dependent on limited range of environmental conditions and specialized on use of habitat resources.
    Keywords: Wild sheep, Habitat suitability modeling, Ecological Niche Factor Analysis (ENFA), Kouh, e, Bafgh protected area
  • Amini Tehranin.*, Aghili, S. M Pages 183-194
    The fact that the world is losing its biodiversity due to human activities has been widely known. One of the biggest threats to biodiversity is the edge effect, especially in isolated and fragmented habitats. Edge effect extends its impacts on the surrounding habitats, affecting birds living in natural environments. This study focuses on the different edges including natural and created edge (road networks) affecting abundance patterns, density, and diversity of birds. The results of this study showed that different edges affecting environmental variables in distinct biomes have unlike effects on various groups of birds. However, edge may increase density of some birds, abundance and diversity of predators but finally reduces richness, the number of understory birds, and breeding success of songbirds and influences the movement behavior of sensitive forest understory birds and increases the vulnerability of birds to nest predation and brood parasitism.
    Keywords: Edge, Density, Diversity, Birds
  • Behrouzi, Rad, B.* Pages 195-204
    Main factor for Lake Urumia stability is the amount of water that causes survival of Fauna and Flora. Birds fauna is one of the most important indicators of expression of ecological condition of Lake Urumia, and for this reason, in this research, changes of number of species and population of breeding birds in Lake Urumia in 1981(in wet year) and in 2011(dry year, the two third of lake was dry) were compared. In 1981 at wet year the average depth of lake Urumia was 6 meter and was normal, at that time 41 species of waterfowl, 112 species of terresterial birds, 40 species of Waders and Wading birds have been recognized in 1981, but in 2011 when the average depth of lake reduced to 4 meters, only 20 species of waterfowl, 62 species of land birds, 10 species of waders and wadding birds were found. In 1981 in wet year 12 species of waterbirds had bred in Lake Urumia, but in 2011, in dry year, this number reduced to only 2 species of waterbirds. Population of five species of breeding bird in 1981 was considerable. The breeding population of 5 species were as follow: Phoenicopterus ruber 100000, Pelecanus onocrotalus 3500, Tadorna tadorna 1000, Larus genei 5000 and Larus argentatus 8000 pairs, but in 2011 only 2 species had bred. The larus argentatus were 100 and Tadorna tadorna were less than100 pairs. By reducing the depth of water and drying the two third of lake in 2011 the colonial breeding bird's population were disturbed. Drying of the lake caused reduction in the habitat of the lake for water and terresterial birds.
    Keywords: Species number, Water birds, Breeding population, Lake Urumia
  • Fatahi Ardakani, A.* Pages 207-216
    Margoon waterfall as one of the ecotourism attractions in Fars province is an important tourism area in Iran. Therefore, the study of ecotourism value can be effective in prediction of needs of lacks and development of tourism. The aim of this study is to estimatie ecotourism value of Margoon waterfall using Contingent Valuation Model. For estimating effective factors on individual WTP, qualitative model of Logit and double bounded approach were used. Required data via questionnaire and interview with 309 visitors from the region were collected. The results showed that 78 percents of visitors are willing to pay a fee for using Margoon waterfall. Also age, interest rates, monthly income and Bid price have significant effect on probability of individual WTP. Average individual WTP is estimated 3611.1 ($1.2) Rials as admission fee and annual ecotourism value is estimated 3.072835 billion Rials ($ 1.2 milion) for recreational use.
    Keywords: Ecotourism value, Contingent value, Logit model, Margoon waterfall